Főoldal  
 
Hírek
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Magyar Polgármester Cikkek

Megkezdte a munkát a MÖSZ Polgármesteri Tagozata
A minden magyar polgármester és alpolgármester számára nyitott szervezet Wittinghoff Tamást választotta elnökének

Megtartotta évnyitó Küldöttgyűlését a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Gémesi György ismertette a szervezet elmúlt évben végzett munkáját, majd a MÖSZ nemzetközi téren, illetve a közoktatás területén végzett szakértői tevékenységéről hangzottak el beszámolók. A küldöttek határoztak a MÖSZ Polgármesteri Tagozata megalakításáról, amely nyitott minden magyar település polgármestere és alpolgármestere számára. A Tagozat Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét választotta elnökének. 


Gémesi György elnöki beszámolójában elsőként a szövetség önkormányzati érdekvédelemmel kapcsolatos tevékenységét ismertette. Mint elmondta, a kormány és az önkormányzati szövetségek között látszategyeztetés zajlik, a települések és a szakmai szervezetek véleményét nem veszik figyelembe a döntéseknél, így országos, nagy horderejű kérdésekben is gyakran születnek olyan, előzetes számítások és hatásvizsgálatok nélküli átgondolatlan döntések, mint például az oktatás államosítása, az építési törvény módosítása vagy a hulladékgazdálkodás rendszerszintű átalakítása. A MÖSZ kapcsolata a társszövetségek mindegyikével jó, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével folyamatos a szakmai együttműködés. A MÖSZ 2015-ös rendezvényei közül kiemelkedik a szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi konferencia, ahol emlékéremmel köszönték meg mind a 165 még hivatalban lévő rendszerváltó polgármester munkáját. Széleskörű érdeklődést váltott ki a MÖSZ migrációs konferenciája, de a megyei vidékfejlesztési konzultáció-sorozat állomásain is közel ezer polgármester vett részt. Az idei tervek közül a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóját emelte ki.

A szövetség pénzügyi beszámolója után Ribányi József, a MÖSZ társelnöke, a Régiók Bizottsága magyar delegációjának vezetője beszélt a szövetség nemzetközi aktivitásáról, majd Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban (KÉT) szerzett tapasztalatait osztotta meg a küldöttekkel. Mint elmondta, az érdekegyeztetés a KÉT-ben is formális, a pedagógus szakma és az önkormányzatok részéről elhangzó vélemények nem jelennek meg az elkészült határozatokban, törvényekben.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a MÖSZ társelnöke települése példáján keresztül világított rá mindazokra a nehézségekre, amelyekkel egy átlagos magyarországi kistelepülésnek ma szembe kell néznie. A kevés munkalehetőség és a sok, sokszor 40 évesen először munkába álló közfoglalkoztatott mellett súlyos gond az alulfinanszírozottság: az összes helyi bevételt elviszi a kötelező feladatok ellátása, de még így is mintegy 30 milliós hiánnyal kell számolni. A hivatalban öt alulfizetett köztisztviselő dolgozik napi 10-11 órát, a jó szakemberek elvándorolnak, az óvoda vezetője többet keres a polgármesternél, holott az ő fizetése sem magas. A háziorvost minden lehetséges eszközzel támogatják – például ingyenes rendelőt biztosítanak számára, fizetik a közüzemi számlákat –, hogy a településen tudják tartani. „Egy 3000 fős település még homályosan sem látszik a kormány szemüvegén keresztül” – állapította meg. „De vajon Magyarország mit szólna, ha az Európai Unióban úgy gondolnák, hogy a kis országokat nem kell figyelembe venni a döntések meghozatalakor?” – tette fel a költői kérdést.

A beszámolók és az előadások után megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Polgármesteri Tagozata, melynek célja lehetőséget adni a települések vezetőinek arra, hogy az önkormányzatokat érintő különböző kérdésekben nagyobb hangsúllyal fejezhessék ki véleményüket. A minden magyar település polgármestere és alpolgármestere számára nyitott szervezet Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét választotta elnökének.  A Szövetség és a Tagozat közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben a településeket érintő jelenlegi legégetőbb problémákra, illetve az önkormányzatiság egészét fenyegető veszélyekre hívják fel a figyelmet.

moszlap.hu

Letölthető tartalmak: 
- A MÖSZ és  Polgármesteri Tagozat nyilatkozata

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu