Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A NET Zrt.-vel kapcsolatos jogszabályok módosítása kiszélesítheti a támogatható bajbajutottak körét

A Kormány elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-vel kapcsolatos egyes jogszabályok módosításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztést. Az Országgyűlés támogatásával a változásoknak köszönhetően még több rászoruló kapcsolódhat majd be a devizahitel-adósok megsegítésére létrehozott programba - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.


Az önkormányzatokra is számít a kormányzat a kilakoltatással fenyegetett devizahitelesek megsegítésében

A kormány számít az önkormányzatokra azoknak a devizahiteleseknek a megsegítésében, akiket a kilakoltatás veszélye fenyeget - mondta 2013. március 1-jén az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkára. Soltész Miklós szerint megoldás lehet az érintettek számára az önkormányzati lakások szociális alapú bérlésének lehetősége.


A BM összesítése szerint az ötezer fő feletti települések harmadánál 70, hatodánál 40 százalékos lesz a konszolidáció

Az adósságkonszolidációban érintett ötezer fő feletti önkormányzatok harmadánál a legmagasabb, 70 százalékos átvállalási mértéket határozta meg a kormány, a legkisebb, vagyis 40 százalékos mérték pedig az érintettek mintegy hatodára vonatkozik. A Belügyminisztérium 2013. március 1-jei összesítése szerint 278 - ötezer fős lakosság feletti - település közül 48-tól az adósság 40 százalékát, s 92 településtől a 70 százalékát veszi át az állam.


A Balatoni Szövetség alelnöke úgy véli, sok önkormányzat gondjait nem orvosolják a kormány által ígért tenderkiírások

A Balatoni Szövetség (BSZ) javaslatot fogalmaz meg a kormánynak, hogy azok a települések is kapjanak valamilyen támogatást, amelyek nem adósodtak el - döntött a helyi önkormányzatokat tömörítő szövetség 2013. március 1-jei közgyűlésén, Örvényesen.


A likviditási problémák megoldására felvett egyházi devizahitelek teljes nagysága mintegy 15 millió euró

Az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi a kormány - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013. március 1-jén, Hódmezővásárhelyen az MTI-vel. 2002 után a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, és ekkor nem kapták meg határidőre az egyházak a nekik járó összeget - mondta a politikus.


A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség konferenciája Budapesten

„Európai összefogás az ötven év feletti nőkért" címmel rendez konferenciát a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség 2013. március 7-én, Budapesten. A rendezvényen olyan, Magyarország és Európa jövője szempontjából is fontos kérdésekről lesz szó, mint foglalkoztatás, a vidéki nők helyzete, a generációk és a közösség összefogása, az öngondoskodás fontossága, vagy a fenntartható életmód, értékrend, családmodell.


A zalai kistelepülések gondját nem oldotta meg a hitelkonszolidáció

Mint arra Gémesi György, a MÖSZ elnöke nemrég rámutatott: 100-150 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből azért, mert az állam az átvett feladatok szükséges anyagi fedezeténél több pénzt vont el a településektől. Az elégtelen finanszírozás problémáját alapvetően a személyi jövedelemadó eddig helyben maradó 8 százalékának és a gépjárműadó 60 százalékának elvétele okozza, amit a települések döntő többségénél nincs lehetőség más adókkal pótolni - írja a zeol.hu.


A polgármester az áramtolvajokat okolja, az ÉMÁSZ cáfol, a Jobbik az eset tömeges megismétlődésétől tart

Az Állami Számvevőszék is vizsgálja, mire költötte a tarnabodi önkormányzat azt a plusztámogatást, amelyből kifizethette volna a falu villanyszámláját. A településen 2013 február eleje óta nincs közvilágítás. A polgármester szerint az áramtolvajok miatt nőtt meg Tarnabod rezsije, a szolgáltató ezt cáfolja.


Konferenciát tartottak a turisztikai szervezetek, vállalkozások gazdaságfejlesztő szerepéről az Utazás kiállításon

Számos, az önkormányzatok  érdeklődésére is számot tartó kérdés került napirendre „A turizmus helyi gazdaságfejlesztő hatása - turisztikai szervezetek, vállalkozások gazdaságfejlesztő szerepe" című konferencián, amelyet az idei Utazás kiállítás keretében rendeztek 2013. március 1-jén.  


A TÖOSZ elnöke négy hónapot javasol a feladatfinanszírozás és a költségvetések összehangolt vizsgálatára

Mintegy kétezer település várhatóan nem lesz képes arra, hogy az önkormányzati törvény előírásainak megfelelően nullszaldós költségvetést állítson össze az idén - írja 2013. március 4-i számában a Napi Gazdaság. A törvénysértést pótlólagos állami támogatással kerülhetik el a kisebb önkormányzatok, amire a Belügyminisztérium keretéből mintegy 5 milliárd forintot kell majd fordítani - írja a lap.


A fővárosi önkormányzat április közepéig várja az ötleteket

Ötletpályázatot írt ki a fővárosi önkormányzat az üres budapesti kirakatok hasznosítására. A mintaprojekt helyszíne az V. kerületi Kossuth Lajos utca egy szakasza lesz. A kezdeményezés céljáról Ughy Attila, a főváros városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka 2013. március 4-én, sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt másfél-két évtizedben átalakultak a vásárlói szokások, a belvárosi földszinti üzletek jó része kiüresedett.


Az 1,6 milliárdos keretösszegre az állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok pályázhatnak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új, gáz meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára. A pályázati úton elnyerhető forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.


Változik az önkormányzatok törvényességi felügyeleti szabályozása

Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosítását. A törvényességi felügyelet szabályainak módosítását elsősorban az időközben bekövetkező törvényi változások, valamint a 2012. január 1-től bevezetett törvényességi felügyelet intézményének egy éves tapasztalata indokolta - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


A feladatfinanszírozás egyelőre még elvi síkon sem tud megvalósulni – Újabb százmilliók tűnnek el a CET „gyomrában”

Az új önkormányzati törvény betartását is kétségbe vonó momentumok szerepelnek a Fővárosi Önkormányzat idei költségvetésében - derül ki a Fővárosi Közgyűlés által első körben elfogadott dokumentumból. A feladatfinanszírozás még csak elvi síkon sem tud megvalósulni, addig, amíg olyan kérdések tisztázatlanok, mint a gyermekétkeztetés ügye - írja 2013. március 5-i számában a Napi Gazdaság.


György István főpolgármester-helyettes visszavonta javaslatát

Mégse lesz önkormányzati a pózna, mert 2013. március 5-én visszavonta a közvilágítás államosításként értelmezhető javaslatát György István fideszes képviselő. A városüzemeltetési főpolgármester-helyettese által benyújtott, korábban a hvg.hu által körbejárt javaslat arról szólt, hogy az áramszolgáltatóknak még az idén állami vagy önkormányzati tulajdonba kellene adniuk a közvilágítási közműveket - írja a hvg.hu.


Gémesi György szerint a megfelelő vidékfejlesztési politika a vidék revitalizálásának záloga

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2013. március 6-án, a Békés megyei Gádoroson megkezdte országjáró konzultáció sorozatát, amelynek célja, hogy a polgármesterek tájékoztatást kapjanak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, lehetőségekről, jó gyakorlatokról. A rendezvények során megszerzett információkat, tapasztalatokat április 23-án, Gödöllőn záró konferencián összegezi majd a szövetség.


840 ezer ember él olyan településen, ahol az ivóvíz arzéntartalma meghaladja a határértéket

Az egészséges ivóvíz biztosítása az önkormányzatok feladata, ám a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyhatóságok maradéktalanul elláthassák feladatukat - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára 2013. március 6-án, az „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése" című projekt nyitó rendezvényén.


Hosszú tárgyalássorozat végére került pont a szerződés aláírásával

Áldozó Tamás pápai polgármester bejelentette, hogy megszületett a régóta húzódó megegyezés a Pápai Hús 1913 Kft. ügyében. A kft. két társtulajdonosa, a Dedeko Kft. és a Nyugat-Agro Kft. 2013. március 5-i taggyűlésein elfogadták a város ajánlatát az üzletrészek átalakítására, így a húsüzem többségi (közel száz százalékos) önkormányzati tulajdonba kerül.


A kormány célja, hogy személyzeti megújulás is jellemezze a közigazgatási reformot

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program filozófiája, hogy olyan fiataloknak nyisson lehetőséget a közigazgatásban, akik magas szintű szakmai tudással rendelkeznek és legalább egy idegen nyelvet jól beszélnek - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a 2013-as program ünnepélyes nyitó rendezvényén 2013. március 6-án, az Országházban.


Székesfehérvár önkormányzata megelégelte az együttélésre képtelen lakók randalírozását

Elfogyott a türelem, kiköltöztettek három folyamatosan botrányt okozó családot szociális alapú önkormányzati bérlakásaikból Székesfehérváron, a Mura utcában - számolt be a 2013. március 8-án a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsora, ahol elhangzott: a lakótelepen még mindig él 8-10 olyan család, amelynek tagjai „alkalmatlanok együtt élni a többiekkel, 15-20 család pedig azóta nem fizetett lakbért, amióta beköltözött.


A MÖSZ kéri tagtelepüléseit, hogy segítsenek a volt kényszermunkás bajtársak megtalálásában

Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) a médián keresztül igyekszik felkutatni a még élő volt bajtársakat, s tudatni velük, hogy a szövetség létezik, működik, s heti rendszerességgel tart találkozókat Budapesten. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szeretne segíteni ebben, ezért kéri tagtelepüléseit, hogy ahol van mód és lehetőség jelentessék meg a helyi lapokban, újságokban a POFOSZ alábbi felhívását:


A belügyminiszter megszigorítaná a közfoglalkoztatásban való részvétel feltételeit

Pintér Sándor parlamenti honlapon olvasható indítványa szerint ki kellene zárni a közfoglalkoztatásból azt, aki ellen szabálysértési eljárás van folyamatban tanköteles gyermekének mulasztása miatt, illetve akit ezért három hónapon belül jogerősen elmarasztaltak. Ugyancsak kizárná a belügyminiszter a közmunkából azokat, akik nem teljesítik a lakókörnyezetük tisztán tartására vonatkozó, önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségüket.


Az óvárost egy hazánkban eddig még nem alkalmazott mozgatható árvízvédelmi fal óvja majd meg

Mintegy 40 méteres próbaszakaszt építettek fel a szentendrei Duna-parton abból a mobil árvízvédelmi falból, amely teljes kiépülése után az óvárost védi októbertől. A tavaly ősszel indult, 1,3 milliárd forint összköltségű projekt keretében, uniós támogatásból megvalósuló beruházás révén 2,5 kilométer hosszan újul meg a gát Szentendrénél, az óvárost pedig 330 méter hosszan egy mobil árvízvédelmi fal óvja majd meg.


A vállalkozásfejlesztési alapítványokban gyakorolt alapítói jogok a megyei önkormányzatokhoz kerülnek vissza

A megyei önkormányzatokhoz kerülnek vissza a megyei intézményfenntartó központok által a vállalkozásfejlesztési alapítványokban gyakorolt alapítói jogok - tájékoztatta a kormány döntéséről 2013. március 8-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-t.


A megyében 40 százalékkal kevesebb hivatal működik, mint tavaly

A januárig működő körjegyzőségek és önálló polgármesteri hivatalok száma mintegy 40 százalékkal csökkent Zala megyében, ahol az új törvény alapján egy kivétellel mindenütt megalakultak a települési közös hivatalok - jelentette be 2013. március 8-i zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Zala megyei kormánymegbízott.


A 267,3 milliós program keretében 151 főnek biztosítanak munkát

Kisvárda önkormányzata még tavaly novemberben nyújtott be pályázatot a Belügyminisztérium felé a 2013. évi Startmunka Program támogatására. A pályázatot a támogató megalapozottnak és előremutatónak ítélte, így a kisvárdai önkormányzatot a kérelemben vállalt feladatok megvalósítására 267,3 millió forintos, vissza nem térítendő céltámogatásban részesítette - írja a Szabolcs Online.


Az Orbán Viktor és Tarlós István által aláírt dokumentum közös fejlesztésekről és 60 százalékos adósság-átvállalásról rendelkezik

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester 2013. március 8-án, a Városházán aláírta a Budapest-szerződést. A megállapodással a főváros „mázsás terhektől szabadul meg" - fogalmazott a kormányfő. A dokumentum rögzíti, hogy az állam átvállalja a főváros adósságállományának 60 százalékát - amely több mint 104 milliárd forint -, valamint több fővárosi fejlesztés közös előkészítését is.


A MÖSZ elnöke úgy véli, egy kompenzációs rendszer jelenthetne megoldást a finanszírozási nehézségekre

Különösen a kistelepüléseket érinti a brutális forráselvonás, amely az önkormányzatok finanszírozásának átalakításával idén érezteti először a hatását. Van, ahol 30 százalékkal csökken a tavalyihoz képest a 2013-as büdzsé. Ez a legkisebbek esetében felér egy kivégzéssel - írja a hvg.hu. Egy Pest megyei kistelepülés polgármestere drámai hangvételű levélben fordult a lakossághoz.


A kormány ösztönözni fogja az önkormányzatokat, hogy vállaljanak részt a súlyos társadalmi probléma megoldásában

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) az MTI-hez 2013. március 9-én eljuttatott közleménye szerint a kormány arra ösztönzi a közeljövőben az önkormányzatokat, hogy vállaljanak részt ennek a súlyos társadalmi problémának a közös megoldásában önkormányzati lakások szociális alapú bérlésének lehetőségével, a kormány pedig megvizsgálja, hogy milyen segítséget tud ebben biztosítani az önkormányzatok számára.


Független polgármester- és képviselő jelöltek arattak sikert

Hét helyen - Harkányban, Tyukodon, Vajszlón, Vindornyalakon, Rédicsen, Tormaföldén és Zalaszentbalázs tartottak időközi önkormányzati választást 2013. március 10-én. Minden településen független jelöltek kapták a legtöbb szavazatot.


Az önkormányzat és a helyi cégek közös programja a városban tartaná a megyeszékhely fiataljait
Vállalkozásokkal közösen működtetne új ösztöndíjrendszert Salgótarján önkormányzata egyetemisták számára. A tervek szerint tanulmányaikhoz akár havi ötvenezer forintot is kaphatnak a jövő mérnökei, amennyiben a diplomaszerzés után visszatérnek szülővárosukba. Salgótarján vezetése az elmúlt hetekben a helyi ipari parkban működő cégek vezetőivel folytatott tárgyalásokat a kiemelt ipari zóna  lehetőségeiről.

További szennyvíz-, illetve környezetvédelmi nagyberuházások kerülhetnek sorra

A kormány várhatóan olyan újabb uniós finanszírozású önkormányzati infrastrukturális projekteket vonhat központi felügyelet alá, amelyek a már átkerült 58 szennyvízprojekthez hasonlóan azt célozzák, hogy hazánk teljesítse az EU-csatlakozáskor tett környezetvédelmi vállalását - írja a Világgazdaság.


Törvénnyel és önkormányzati rendelettel is tiltható a „csövezés”
A Parlament 2013. március 11-én az alkotmány módosításával úgy határozott, törvény vagy önkormányzati rendelet jogellenessé minősítheti az utcán élést. A közterületen lakást a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében tilthatja meg jogszabály. 

A szekszárdiak javaslatokat tehetnek utcáik átkeresztelésére

Húsz utcát neveznek át hamarosan a tolnai megyeszékhelyen. Az önkormányzat várja a lakosság, az intézmények és a civil szervezetek javaslatait az új nevekre. A megyeszékhely önkormányzatának rendelete szerint az utca névadója lehet személy, például történelmi személyiség, a tudomány, a kultúra, az irodalom, a képző- és iparművészet jeles egyénisége, illetve olyan valaki, akinek Szekszárd életében, történetében fontos és pozitív szerepe volt - írja a teol.hu.


A Magyar Faluszövetség felmérése a községi önkormányzatok 2013. évi költségvetési helyzetéről

A Magyar Faluszövetség és a HÉTFA Kutatóintézet 2013 februárjában felmérést készített községi önkormányzatok körében 2013. évi költségvetésük várható alakulásáról. A Faluszövetség vezetésének felkérésére 36 településről érkeztek be részletes adatok. Noha a válaszadó települések nem tekinthetők a községi jogállású települések reprezentatív mintájának, az eredmények alkalmasak a főbb tendenciák megjelenítésére.


Ha az önkormányzat nem látja el szakellátási feladatát, az állam köteles gondoskodni a szolgáltatásról

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátást biztosító rendelőintézetek működtetése. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az erről szóló törvényjavaslat 2013. március 12-i parlamenti vitájában elmondta: a február 15-ei határidőig az önkormányzatok több mint 80 százaléka azt jelezte, hogy megtartja járóbeteg-szakellátó intézményeit, nem adja át őket az államnak.


Tállai András cáfolta, hogy a kormány az átvett feladatoknál sokkal több pénzt vont el a településektől

Az önkormányzati vagyonra vonatkozó rendelkezések egy része már tavaly januárban életbe lépett, de vannak, amelyek csak 2013-tól érvényesek. A szabályozás értelmében idéntől nem tervezhetnek például működési hiányt az önkormányzatok, és szigorúbb hitelfelvételi korlátozás is életbe lép. A szabályozás részleteiről Tállai András önkormányzati államtitkár 2013. március 12-én az M1 „Ma reggel" című műsorában beszélt.


Baksai Tamás mindössze nyolc szavazattal maradt le a független Imri Sándor mögött

Baksai Tamás, harkányi fideszes polgármester-jelölt 2013. március 12-én a településen megtartott időközi választások szavazatainak az újraszámlálását kérte - közölte a bama.hu Baranya megyei híroldal. Baksai Tamás személyesen adta le a voksok újraszámlálásához szükséges papírokat, jelezve, hogy szabálytalan volt a hétvégi időközi választás.


A cél a Római-parti mobil gát mögötti ingatlanok felértékelődéséből származó haszon megadóztatása lenne

Ingatlanérték-növekedési adó bevezetésén gondolkodik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A cél elsősorban a Római-partra tervezett mobil gát mögötti - a Nánási és a Királyok útja közötti - ingatlanok értékének jelentős növekedéséből származó haszon megadóztatása lenne - írja a Népszabadság.


A közfoglalkoztatási programok koordinálásában nélkülözhetetlen szerep hárul a választott helyi vezetőkre

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. március 13-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban folytatta március 6-án megkezdett országjáró konzultáció sorozatát, amelynek célja, hogy a polgármesterek tájékoztatást kapjanak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos hírekről, pályázati lehetőségekről, jó gyakorlatokról. A rendezvények során megszerzett információkat, tapasztalatokat április 23-án, Gödöllőn záró konferencián összegezi majd a szövetség.


A Kúria hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék döntését

A Kúria hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék tavaly októberi ítéletét, amely megsemmisítette a hajdúsámsoni önkormányzat azon határozatát, hogy a helyi általános iskola fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének adta át - közölte Hamza Gábor, a település független polgármestere 2013. március 13-án az MTI-vel. A Hit Gyülekezete ismét beadta kérelmét az iskola átvételére a megyei kormányhivatalhoz.


A bíróság figyelembe vette azt is, hogy a hűtlen kezeléssel vádolt Pásztor Béla 47 éven át szolgálta a település fejlődését
Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Pásztor Bélát, Veresegyház független polgármesterét 2013. március 13-án a Fővárosi Ítélőtábla - közölte Papp Gábor ügyvéd a határozathozatal után az MTI-vel. Tavaly januárban a Budapest Környéki Törvényszék első fokon ugyanilyen ítéletet hozott, de az ügyész fellebbezést jelentett be.

A kistelepülések esetében csökkent, a nagyobbak esetében nőtt az adósság-átvállalás tavaly tervezett összege

Végül mintegy 74,3 milliárd forinttal kerül többe az államnak az önkormányzatok adósságkonszolidációja, mint ahogy azt még 2012-ben tervezték. Az ötezer fő feletti településektől ugyanis közel 100 milliárd forinttal több adósságot vállalnak át - írja a Világgazdaság.


Az önkormányzat tizenöt évig vállalja a sportcélú tevékenység fenntartását és a létesítmény üzemeltetését

Megkötheti a BVSC-Zugló ingatlanjának ingyenes átvételéről szóló megállapodást Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester, miután a XIV. kerületi képviselő-testület március 14-i rendkívüli ülésén megadta a hozzájárulást. A testület második alkalommal vette napirendre a sporttelep kérdését, az előző ülésen ugyanis nem kapta meg a többséget a javaslat.


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal már önálló szabályozó hatóságként működik majd

A Magyar Energia Hivatal általános és egyetemes jogutódjaként önálló szabályozó hatóság jön létre Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven. A szervezeti átalakulás a közjót szolgáló erős piacszabályozó állami szerepvállalás megteremtését teszi lehetővé. A Hivatal működése az energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a vezetékes energiaellátás biztonságát és a fogyasztók védelmét szolgálja majd.


Bárczi László egyetlen jelöltként indult az időközi voksoláson

Bárczi Lászlót választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komjáti új polgármesterének a 2013. március 17-i időközi választáson, a függetlenként indult jelöltnek nem volt vetélytársa. Szabó Elekné, a község jegyzője az MTI-nek a voksok összeszámlálását követően elmondta: a választásra jogosult 213 komjáti lakos közül 127-en szavaztak Bárczi Lászlóra, hat voks volt érvénytelen.


A szövetség rendezvényeinek időpontjai, helyszínei és programjai
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. március 6. és április 9. között hat vidéki helyszínen szervez a településvezetők számára konzultációt, melyen a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, lehetőségekről, jó gyakorlatokról. A rendezvények során megszerzett információkat, tapasztalatokat április 23-án, Gödöllőn záró konferencián összegezi a szövetség.

Ötvennyolc közös önkormányzati hivatal létrehozásáról döntöttek a képviselő-testületek és 10 polgármesteri hivatal jött létre

Harminchárommal csökkent az önkormányzati hivatalok száma Somogy megyében márciustól - tájékoztatott 2013. március 18-án a Somogy Megyei Kormányhivatal. A törvényes határidőn belül 2013. március 2-ig a képviselő-testületek 58 közös önkormányzati hivatal létrehozásáról döntöttek és 10 polgármesteri hivatal jött létre, míg tavaly decemberben 28 polgármesteri hivatal és 73 körjegyzőség működött a megyében. 


Az önkormányzat elemi érdeke, hogy a turisztikai célokat is szolgáló intézmény városi tulajdon legyen

Az egri önkormányzat kérelmezi az államtól a Török fürdő épületének átadását a tulajdonviszonyok rendezése érdekében - tájékoztatta Zentai László, a polgármesteri hivatal médiareferense 2013. március 18-án az MTI-t. A négyszázéves egri Török fürdő, mintegy 800 millió forint értékű rekonstrukciója 2008 nyarán fejeződött be.


Önellátó, öngondoskodó és önfoglalkoztató települések Komárom-Esztergom megyében

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. március 19-én, a Komárom-Esztergom megyei Naszály községben folytatta március 6-án megkezdett országjáró konzultáció-sorozatát, ahol kiderült, hogy a Polgármesterek a Falukért Egyesület öt tagtelepülésén - Naszályban, Tarjánban, Nagyigmándon, Sárisápon és Neszmélyen - milyen lépéseket tettek az önfenntartás és öngondoskodás érdekében. A konzultáció-sorozaton elhangzottakat április 23-án, Gödöllőn összegezi majd a szövetség.


További tízmilliárd forinttal több lehet az idei költségvetés kiadása és hiánya, a miniszteri előterjesztéshez képest
A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésében szereplőhöz képest további tízmilliárd forinttal több lehet az idei költségvetés kiadási főösszege és hiánya, miután az Országgyűlés 2013. március 18-án elfogadta a parlamenti szakbizottság erről szóló módosító javaslatát.

A polgármester asszony szerint a költségvetés súlyosan sérti az önkormányzat érdekeit és veszélyezteti a közigazgatást

Megvétózta Esztergom költségvetését Tétényi Éva, és azt kéri, hogy március 28-án tárgyalja újra a testület - derült ki az MTI-hez 2013. március 18-án eljutatott meghívóból. A polgármester az MTI-nek elmondta: a Fidesz-KDNP-frakció módosító indítványaival elfogadott költségvetés véleménye szerint súlyosan sérti az önkormányzat érdekeit, mert több feladatra nulla forintot tervezett, és veszélyezteti a közigazgatást is, hiszen például 24 embert építene le az polgármesteri hivatalból. 


Április 19-ig várják a 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA 2013-ban is meghirdeti népszerű kommunikációs programját, a Vidék Kalandot. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával ebben az évben már nemcsak Magyarországon, de Romániában és Szlovákiában is ismerkedhetnek a városi fiatalok a mezőgazdasággal - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár 2013. március 19-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


A Visegrad Local Press Award-on lengyel, cseh, szlovák és magyar újságírók vehetnek részt
Négy közép-európai újságíró-szervezet nemzetközi pályázatot hirdet a helyi média munkatársainak. A pályázaton lengyel, cseh, szlovák és magyar újságírók vehetnek részt. A „Visegrad Local Press Award" újságírói pályázat szervezője a varsói székhelyű lengyel Fundacja Press Club, együttműködő partnerei: a Syndikát novinářů České republiky (Csehország), a Slovenský syndikát novinárov (Szlovákia), valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A legjelentősebb összegű adósságokat zömében fideszes vezetésű településektől vállalta át az állam

Sikeresebben tárgyaltak a legnagyobb adósságot felhalmozó ötezer fő feletti települések kormánypárti polgármesterei, mivel végül nagyobb arányban konszolidálta adósságaikat az állam. A legnagyobb városok közül épp az MSZP-s vezetésű Szeged és a független Tétényi Éva irányította Esztergom adósságából vállalta át a legkisebb részt az állam - írja a Világgazdaság.


Az NFA öt évre adja ingyenes vagyonkezelésbe a földrészleteket a közfoglalkoztatási program megvalósítása érdekében

A Kormány határozott arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) több mint 1031 hektár termőföldet (394 db földrészletet) adjon öt évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a közfoglalkoztatási program megvalósítása érdekében. Az NFA első alkalommal hirdetett meg földrészleteket, hogy azokat önkormányzati vagyonkezelésbe adja.


II. Nemzetközi településfejlesztési bemutató és projektvásár a Magyar Önkormányzatok Szövetsége részvételével

A Hungexpo Zrt. és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont második alkalommal szervezi meg az URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítást és projektvásárt 2013.  április 10-13 között, a Hungexpo Vásárközpontban. A rendezvény a Construma és Hungarotherm kiállításokkal együtt kerül megrendezésre, így a lehető legalkalmasabb környezet lehet az önkormányzati fejlesztési elképzelések és a megvalósításhoz szükséges partnerek egymásra találásához.


Novák Lajos polgármestert akarják így eltávolítani a képviselők

Négy független tag szavazatával, 2013. március 20-án feloszlatta képviselő-testületét a Komárom-Esztergom megyei Dömös. Egyikük, Csonka János elmondta, céljuk a polgármester eltávolítása volt, akinek felmentését korábban a bíróságon kezdeményezték, de azt tíz hónap után elutasították. Mint mondta, „nincs időnk újabb tíz hónapot várni".


A MÚOSZ és a MÖSZ konferenciája a helyi sajtó munkatársainak
„Önkormányzati médiakommunikáció" címmel, második alkalommal rendez közös konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) 2013. április 16-án, Budapesten. A tavalyi rendezvény az önkormányzati kommunikáció és a helyi nyilvánosság kapcsolatával foglalkozott, a most arról lesz szó, hogyan lehet minél tudatosabban felkészülni egy médiaszereplésre, hogyan segíthetik céljaink elérését a kommunikáció modern eszközei.

A haszonállattartás önkormányzati szabályozásának visszaállítását kezdeményezi az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa önkormányzati szabályozás visszaállítását javasolja a mezőgazdasági haszonállatok tartásánál, mert szerinte a jelenleg érvényes előírás nem tesz különbséget a települések típusai és az állattartás fajtái között - áll a biztos hivatalának 2013. március 20-i közleményében.


A megyében közel felére csökkent a korábbi körjegyzőségek és önálló polgármesteri hivatalok száma

A 2013. március 2-i határidőig Veszprém megyében - két település kivételével - mindenütt megegyeztek az önkormányzatok a közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról, Hegymagas és Révfülöp önkormányzata esetében a megyei kormányhivatal vezetője jelölte ki, hova kell csatlakozniuk. A múlt év végéig a megyében 36 polgármesteri hivatal és 64 körjegyzőség működött, 2013. január 1-től pedig 10 polgármesteri hivatal és 48 közös önkormányzati hivatal - írja a veol.hu.


A TÖOSZ és a MÖSZ szerint több településen a működési hiány újratermelődésére lehet számítani

Két önkormányzati érdekszövetség - Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) - arra hívja fel a figyelmet, hogy a működési hiány újratermelődésére lehet számítani több településen - írja 2013. március 21-i számában a Népszabadság.


A tanácskozáson – egyebek mellett – közétkeztetésről és az intézményfenntartásról folyt az egyeztetés

Tállai András önkormányzati államtitkár vezetésével az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) 2013. március 21-i ülésén a Kormány és az önkormányzati érdekszövetségek képviselői konstruktív párbeszéd keretében megtárgyalták az önkormányzatok idei költségvetésével - egyebek mellett a közétkeztetéssel, az iparűzési adó beszámításával, valamint az intézményfenntartással - kapcsolatban felmerült kérdéseket - áll a Belügyminisztérium közleményében.


A város lakossága nem támogatta az energiatermelő beruházásokat

A szombathelyi önkormányzat nem támogatja két tervezett biomassza-fűtőmű építését a városban. Ezt Puskás Tivadar polgármester jelentette be 2013. március 21-i, rendkívüli sajtótájékoztatóján. Még az előző városvezetés indította el 2008-ban, illetve 2010 februárjában az energiatermelő beruházás előkészítését, és a folyamat most érkezett olyan stádiumába, hogy az önkormányzatnak döntenie kell a beruházásról.


Megjelent a települési önkormányzatok létszámcsökkentési támogatásáról szóló rendelet
A Magyar Közlönyben megjelent a települési önkormányzatok és társulásaik létszámcsökkentési döntéseivel kapcsolatos egyszeri költségvetési támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és elszámolásának részletes feltételeiről készült belügyminiszteri rendelet.

A Margit körúti irodaház elbontása nemcsak esztétikailag, de egészségügyileg is indokolt
Több ezer ember életminőségét javítják a most induló bel-budai beruházások - mondta 2013. március 21-i sajtótájékoztatóján a II. kerület polgármestere az egykori gazdasági tárca irodaházának bontására és a Széll Kálmán tér rekonstrukciójára utalva. A tárcavezető a beruházás konkrét költségéről még nem tudott beszámolni, de megjegyezte, hogy uniós forrásokat is szeretnének bevonni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos településén továbbra is szünetel az áramellátás

Aggregátorokkal segíti az áram nélkül maradt településeket és önkormányzatokat a katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője 2013. március 22-én az MTI-vel. Tóth Gabriella elmondta: a viharos szél mellett az áramkimaradások jelentenek komolyabb gondot a térségben, jelenleg 15 településen javítja nagy erőkkel a középfeszültségű hálózatot a szolgáltató.


A nem mindennapi vállalkozás hátteréről és tanulságairól Ambrus Gyöngyi polgármesterrel beszélgetünk
Elítéltek végeznek közérdekű munkát a település környezetének felvirágoztatása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban, a Belügyminisztérium TÁMOP-5.6.2-10-1-2010-0001 sz. kiemelt projektjének keretében. A 2011-ben megkezdett és jelenleg is tartó vállalkozás előzményeiről, illetve a közérdekű munkát végzők alkalmazásának tapasztalatairól Ambrus Gyöngyit, a település polgármesterét kérdeztük.

A kezdeményezés középpontjában a fenntartható életmód áll

A fenntartható életmódot központba állító kommunikációs kampány indult Zöld Balaton néven. A 12 hónapon át tartó projekt kezdeményezője és lebonyolítója Gyenesdiás önkormányzata, partnerként pedig Keszthely, Balatonfüred, Fonyód és különböző szakmai és civil szervezetek is csatlakoztak - írja az alon.hu.


A konyhát annak a településnek kell üzemeltetnie, ahol az étkeztetés zajlik, de a rezsiköltséget nem építheti be a térítési díjba

Akár több tízmillió forint többletterhet is róhat egyes önkormányzatokra az iskolai étkeztetés rendszerének átalakítása. A jogszabályi változás szerint ugyanis a konyhák üzemeltetését azon településeknek kell biztosítaniuk, ahol az étkeztetés zajlik, miközben a rezsiköltséget nem építhetik be a gyermekek étkezési térítési díjaiba - írja a Zalai Hírlap Online.


Pécs és Kaposvár polgármestere egyetért a kormány elképzelésével

További segítséget ígért a devizahiteleseknek a Nemzetgazdasági Minisztérium: ösztönözni szeretnék az önkormányzatokat, hogy biztosítsanak bérlakásokat a bajbajutottaknak. Pécs önkormányzata helyesli a devizahitelesek megsegítését, és Kaposvár önkormányzata is egyetért a kormány elképzelésével - hangzott el 2013. március 24-én a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.


Fideszes és független jelöltek kapták a legtöbb szavazatot

Magyarország nyolc településén tartottak időközi választásikat 2013. március 24-én: öt helyen - Ófalun, Örményesen, Magyarlukafán, Tiszaszigeten és Váralján új polgármestert választottak, Tiszabőn a polgármesteri tisztség mellett a képviselő-testület összetételéről is döntöttek a szavazók, míg Dunakeszin és Szentendrén képviselő-választást rendeztek. Négy esetben fideszes, négyben független jelöltek lettek a befutók.


„Vidékjáró” néven országos rendezvénysorozatot indít a FATOSZ

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége kezdeményezésére Vidékjáró elnevezéssel  országos rendezvénysorozat indul a vidéki életmód népszerűsítéséért, a vidéki Magyarország életének, komplex kínálatának bemutatára. A programsorozat a Vidékjáró Húsvéti  Sajtnapokkal kezdődik 2013. március 31-én és április 1-jén, amikor szinte minden megyéjében kézműves sajtműhelyek várják az érdeklődőket.


Nem született döntés a Kenesét és Akarattyát elválasztó határról

Érvénytelen volt a 2014-ben önállóvá váló balatonakarattyai városrész településhatárai miatt kiírt helyi népszavazás 2013. március 24-én, Balatonkenesén - tájékoztatta a város jegyzője az MTI-t. Nánássy Elek elmondta: a névjegyzékbe 2994 főt vettek fel, ebből 1062-ben válaszoltak igennel vagy nemmel arról, hogy egyetértenek-e a leendő önálló Balatonakarattya szavazólapon ismertetett, tervezett határaival.


Idén 750 millió, jövőre egymilliárd forint a polgárőrség támogatása

A jövő évben egymilliárd forintra nő a polgárőrség éves támogatása a mostani 750 millióról - közölte Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) hétvégi, budapesti rendezvényén. A tanácskozást annak kapcsán hívták össze, hogy bűnmegelőzési mintaprogram indul száz településen.


A kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt a szövetség elnapolja március 27-re tervezett vidékfejlesztési konzultációját

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) ezúton értesít minden érdeklődőt, hogy a rendkívül kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt a 2013. március 27-re, a Vas megyei Őriszentpéterre tervezett vidékfejlesztési konferencia elmarad, s a rendezvény egy későbbi időpontban lesz megtartva.


Községi és nagyközségi önkormányzatok belső kontrollrendszerét értékelő jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ

Tizenkét kockázatelemzéssel kiválasztott községi és nagyközségi önkormányzat belső kontrollrendszerét értékelő jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ az elmúlt hetekben. Az ellenőrzések során kiderült, hogy tíz önkormányzatnál a belső kontrollrendszerek kialakítása összességében nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, két településen pedig részben megfelelő minősítést eredményezett a számvevőszéki ellenőrzés.


Jövőre önkormányzati segélyként lesz adható az átmeneti segély, a temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

A kormány döntése alapján több fontos, a szociális segélyeket, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait és foglalkoztatását, a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg gyermeküket gondozók ápolási díját, továbbá a bányász dolgozók egyes ellátásait érintő kérdésben kezdődik meg a módosítások előkészítése - olvasható az EMMI közleményében.


Százhúsz millió forintos bűnmegelőzési és áldozatsegítési program indul a VIII. kerületben

Bűnmegelőzési és áldozatsegítési program indul a főváros VIII. kerületében a józsefvárosi önkormányzat, a fővárosi kormányhivatal és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közreműködésével. A három szervezet csaknem 120 millió forintot nyert el uniós pályázaton a projektre.


A helyi erőforrásokra alapozó önkormányzatok jelentkezését várja Vidékfejlesztési Minisztérium és a TÖOSZ

A „Példát átadó gyakorlatok pályázatát - a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját" a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdette meg 2008-tól folyamatosan. 2013-ban a megvalósításában részt vesz a Vidékfejlesztési Minisztérium is - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


A hevesi megyeszékhely a legtörvénytisztelőbb, míg a „hírös város” a legnyitottabb a honlapja alapján

A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja és az Átlátható állam civil kezdeményezés 2012-ben elvégzett kutatása szerint a kecskeméti a legnyitottabb önkormányzat, a leginkább törvénytisztelő megyeszékhely pedig Eger. A „Korrupciós kockázatok, törvénytisztelet és a világháló" címmel elvégzett felmérésben 417 önkormányzat honlapját vizsgálták az átláthatóság szempontjából. Az eredményt a Corvinus egyetem a honlapján hozta nyilvánosságra. 


Az egyetlen uniós átlag fölötti magyar régió Közép-Magyarország volt

Az Európai Unió húsz legszegényebb régiója között hat román, öt bolgár és öt lengyel társaságában négy magyar található. A fejlettségi toplistán az első tíz között van Pozsony és Prága is a most publikált 2010-es adatok szerint - derül ki az Eurostat által közzétett legfrissebb, 2010-es helyzetet tükröző adatokból.


Idén áprilisban is sok különleges programot kínál a „Budapest100”

Ötven budapesti épület ünnepli 100. születésnapját 2013-ban: a jubileumi évfordulóra házi koncertekkel, piknikkel, fotókiállításokkal, háztörténeti bemutató sétákkal és számos különleges programmal várják az érdeklődőket a fenntartók és tulajdonosok 2013. április 6-án és 7-én a „Budapest100" rendezvénysorozat keretében.


Jogellenesnek nyilváníthatnak, viszont nem szabhatnak ki bírságot az önkormányzatok

Az alaptörvény legújabb módosításai között szerepel, hogy az önkormányzatok (újra) jogellenessé nyilváníthatják, ha valaki életvitelszerűen él közterületen. Viszont továbbra sem bírságolhatnak, ami patthelyzetet eredményez - írja a PécsMa.


A MESZK és a MAVE célja az anyagi kiszolgáltatottság és a szakmai széttagoltság megszűntetése lenne

Egy hét alatt 1428 védőnő írta alá azt a kezdeményezést, hogy az önkormányzatok helyett az állam legyen a munkáltatójuk. Hivatalosan a védőnők azt szeretnék, ha létrejönne az Országos Védőnői Szolgálat, amely közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), azaz az egészségügyi államtitkárság alá tartozna, és így központosítva lenne a védőnői hálózat szakmai irányítása és a gazdasági háttere is - írja a Weborvos.


Vetélkedővel folytatódott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége NATO-projektje
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyertes NATO pályázata végrehajtásának következő állomásaként vetélkedőt rendezett a projektben részt vevő diákok főszereplésével 2013. március 26-án, Gödöllőn, az Erzsébet Királyné Hotel konferenciatermében. A diákok a vetélkedő keretében részt vettek az Észak-atlanti Tanács (NAC) szimulált ülésén, majd kvízjáték során adtak számot tudásukról.

A nyolcvan családi ház bérlésére érkezett 588 pályázat többsége nem felelt meg a feltételeknek

Húsz család nyert az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton, a többi hatvan ház bérlésére új pályázatot írnak ki, módosított feltételekkel - közölte a pályáztatást lebonyolító Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett, többségük azonban nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek.


A fővárosi képviselők megszavazták az adósság-átvállalásról és a kiemelt fejlesztésekről szóló megállapodást

Több, mint félszáz előterjesztést tárgyalt meg 2013. március 27-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Jóváhagyták a főváros és a kormány közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést. Döntöttek arról, hogy a főváros öt művészeti főiskolával is együttműködési megállapodást köt. A taxisrendeletről végleges döntés a főpolgármester javaslatára áprilisban várható.


A külön elbírálás alá eső önkormányzatok adósságrendezéséről is megszületett a döntés

Döntött a kormány a külön elbírálás alá eső, ötezer fő alatti települések adósságrendezéséről - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2013. március 28-án, Veszprémben. Kontrát Károly emlékeztetett: tavaly december lezárult az ötezer fő alatti települések adósságrendezése, 14 önkormányzat azonban egyedi elbírálás alá esett, mivel ezeken a településeken az egy főre eső adósság meghaladta a kétszázezer forintot.


A rendkívüli ülésen arra kerestek választ, hogyan lehet megoldani a közüzemi díjak 10 százalékos csökkentését

A Belügyminisztérium kormányoldali koordinációjával, az önkormányzatok országos érdekszövetségei, a közszolgáltatók országos szakmai szövetségei, valamint az érintett ágazati szakszervezetek részvételével működő Településüzemeltetési Tanács 2013. március 28-i, rendkívüli ülésén megvitatta az ivóvíz ellátáshoz, a szennyvíz- és a települési szilárd hulladékkezeléshez kapcsolódó közszolgáltatások rezsi- és közüzemi díjai 10 százalékos csökkentésének kérdéseit.


Naprakész információk kínai ügyletekről magyar üzletembereknek a ChinaCham Hungary klubestjén

Wolf Csaba, a Deloitte Zrt. vezető tanácsadója és Dr. Zebegnyei Ádám, a Yingke Várnay Zamostny Ügyvédi Iroda képviselője lesz a vendége a ChinaCham Hungary következő - 2013. április 9-én, „Irány Kína!" címmel rendezendő -, üzleti klubestjének, ahol ezúttal a kínai beszerzésekkel kapcsolatos kockázatokról, buktatókról, valamint az ezeknek a kivédéséről lesz szó.


Józsefváros, Ferencváros, Újpalota és Csepel együttműködnek a 10 milliárdos uniós projektben

Szociális városrehabilitációs programokban működik együtt négy kerületi önkormányzat - közölte László Tamás (Fidesz-KDNP) XV. kerületi polgármester egy 2013. március 28-i budapesti rendezvényen, ahol a VIII., a IX., a XV. és a XXI. kerület vezetői, szakemberei ismertették az egyes projekteket.


Tétényi Éva közölte: az átmeneti időszakban ő gazdálkodik majd
Esztergom független polgármestere az általa korábban megvétózott költségvetés újratárgyalására kérte a helyi Fidesz-KDNP frakciót a képviselő-testület 2013. március 28-i ülésén, de mivel nem született kompromisszum, Tétényi Éva visszavonta előterjesztését, és közölte, hogy a törvények szerint az átmeneti időszakban ő gazdálkodik.

Ökologikus tájépítészet a fenntartható fejlődés szolgálatában

A Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) konferenciát rendez „Zöldtetők a nagyvilágban 2013 - A településfejlesztés új távlatai" címmel 2013. április 9-én, Budapesten. A rendezvényen - egyebek mellett - a zöldtetőkről, a zöldhomlokzatok, zöld infrastruktúra, illetve az ökologikus tájépítészetről hallhatók majd előadások, s civil közösségi kezdeményezések is bemutatkoznak. 


Zalaegerszeg polgármestere is aláírta a közszolgáltatási szerződést a Zala Volán Zrt. vezérigazgatójával
A közösségi közlekedés fejlesztését célzó tárgyalások újabb lépéseként megállapodást kötött Zalaegerszeg megyei jogú város önkormányzata és a Zala Volán - közölte 2013. március 29-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Tájékoztatásuk szerint Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester és Papp László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója két évre szóló közszolgáltatási szerződést írt alá, amely 2014 végéig biztosítja a térségben a helyi közlekedést.

A lerakási járulék a hatékony, környezettudatos hulladékgazdálkodás alapjait teremti meg

Elfogadta a kormány a hulladékról szóló törvény újabb végrehajtási rendeleteit. A szabályozás egyrészt a jogharmonizációt, a törvénnyel való egységet segíti, másrészt megszabja a hulladéklerakási járulék fizetésének kereteit. A díjból befolyó összeget a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítja a Vidékfejlesztési Minisztérium - olvasható a tárca közleményében.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu