Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A jogszabályok alapján a hulladék elszállítása mindig biztosított

Ha a hulladékot kezelő szolgáltató felmondaná szerződését az önkormányzattal, utóbbinak fél éve lesz arra, hogy új szolgáltatót találjon. Amennyiben ez nem sikerül, ideiglenes vagy szükségellátás keretében biztosítják a szemét folyamatos elszállítását. A nemzeti hulladékgazdálkodás átalakításával kapcsolatos rendeleteket hamarosan kihirdetik – írja a Magyar Idők.


A népszámlálási adatok alapján 1,34 millióan lakhelyüktől eltérő településen dolgoztak

Már nemcsak a falvakban, hanem a kisebb városokban is egyre nehezebb munkát találni, ezért sokan vállalják, hogy lakhelyüktől eltérő településen dolgozzanak. Ma már a munkavállalók több mint egyharmada ingázik rendszeresen, ami sokszor órákat vesz el az életükből – írja a Világgazdaság.


Boldog István újabb javaslatot nyújtott be a településvezetői illetmények növelése érdekében

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő 2016. május 3-án benyújtotta az Országgyűlésnek azt a javaslatot, amelynek értelmében nőne a kistelepülési polgármesterek jövedelme. A javaslat indokolásában Boldog István hangsúlyozta: az 1500-nál kevesebb lakosú kistelepülések polgármesterei a jelenleg hatályos szabályok szerint lényegesen kevesebb illetményre jogosultak, mint az 1500 lakosnál nagyobb települések polgármesterei.


Palkovics László szerint a településeken nincsenek megfelelő szakemberek az intézmények működtetéséhez

Az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működtetését, ezért nem adja vissza az állam a fenntartás feladatát – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára 2016. május 3-án a TV2 Mokka című műsorában.


Az önkormányzatok augusztus 31-ig adhatják le pályázati igényüket

Idén is 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2016. május 3-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az önkormányzatok augusztus 31-éig adhatják le pályázati igényüket, a források elosztásáról pedig november 15-éig egy tárcaközi bizottság javaslatára a belügyminiszter dönt.


A MÖSZ és a TÖOSZ azonnali konzultációt kezdeményez az oktatásért felelős tárca vezetőjével

Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) ez ügyben kiadott közös nyilatkozatához csatlakozott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége is.


A legtöbb helyen polgármesteri poszt betöltése a tét, de van ahol képviselőket is választanak

Kilenc településen lesz időközi önkormányzati választás 2016. május 8-án. Paléban, Abádszalókon, Karancslapujtőn, Jenőben, Karoson és Pilisszentivánon a polgármester, Kocsordon és Lakitelken polgármester és képviselők megválasztása miatt járulnak majd az urnához. Paks 7. számú egyéni választókerületében képviselőt választanak.


A tanyán élők három célterületre pályázhatnak – A program teljes keretösszege: 725 millió forint

Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint jut – jelentette be a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2016. május 4-én, Budapesten sajtótájékoztatón. A pályázati felhívások várhatóan a jövő hét második felétől tölthetők le a kormányzati hírportálról, s a megjelenésüket követő 30. naptól, várhatóan ez év június első felében nyílik majd meg, a pályázóknak így 30 napjuk lesz a felkészülésre.


Gémesi György reméli, hogy közeledni fog az önkormányzatok, a szakmai szervezetek és a kormány álláspontja

Májusban folytatódik az a közoktatási konzultációs fórum, amelyet áprilisban tartottak a MÖSZ szervezésében, Gödöllőn. Gémesi György a Rádió Orientnek elmondta: azt reméli, hogy közeledni fog a szakmai szervezetek, az önkormányzatok és a kormány álláspontja. Véleménye szerint akkor lehet jó eredményt elérni, ha olyan anyag kerül az asztalra, amely minden érintett számára nemzeti minimumként elfogadható. Ehhez azonban mindenkinek kompromisszumot kell kötnie.


A földprogram keretében idén 130 millió forintra pályázhatnak a rászoruló családok

Ebben az évben 130 millió forintra pályázhatnak rászoruló családok a szociális földprogram keretében – közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2016. május 4-én, Hajdúszováton, a programba több éve bekapcsolódott roma család portáján tartott sajtótájékoztatóján.


A rendelkezésre álló forráskeretből akár 30 önkormányzat is megvalósíthatja fejlesztését

A 2015-ben indult zártkerti revitalizációt célzó nemzeti program idén újra pályázható a magyarországi önkormányzatok számára. Az összesen 300 millió forintos támogatás igénybevételére egyedi kérelmek benyújtásával nyílik lehetőség 2016. június 28-ig bezáróan.


A polgármesterek arra kíváncsiak: a viszi-e az állam az épületeket?

A még önkormányzati működtetésű iskolákat is államosítaná a kormány a közoktatás átalakításának napokban bejelentett tervezete alapján: elvennék az üzemeltetési jogokat a településektől. A szakszervezetek szerint ezzel a pedagógusok akaratával ellentétesen tovább centralizálják az oktatást. A települések arra kíváncsiak: a bejelentéssel viszi-e az állam az épületeket?


Nem megy börtönbe ez egykori erzsébetvárosi polgármester

A Kúria megszüntette a Hunvald György ellen hűtlen kezelés miatt folyó eljárást, így az egykori erzsébetvárosi polgármesternek nem kell börtönbe mennie – mondta a volt szocialista politikus védője, Sebes Péter 2016. május 5-én az MTI érdeklődésére.


A CSOK hatására nagyon megnőtt a fővárostól 20 kilométeren belüli települések népszerűsége a telekvásárlók körében

A budapesti ingatlanárak eléggé elszálltak, így az idei év első három hónapjában rengetegen keresnek lakást az agglomerációban. A CSOK nyújtotta lehetőség miatt sok család kifejezetten építési telkekre vadászik, egyes településeken emiatt jelentősen megdrágultak a parcellák – írja a Magyar Nemzet.


Gémesi György szerint nem igaz, hogy a településeken nincsenek megfelelő oktatási szakemberek

„A kormányzat azt állítja, hogy azért kell elvenni az önkormányzatoktól az iskolákat, mert ott nincsenek szakemberek, de ez nem igaz, a települések nagy része tökéletesen működtették az iskolákat, inkább meg kellene köszönni az önkormányzatoknak az eddigi szolgálatot” – ezt Gémesi György mondta 2016. május 6-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A gödöllői polgármester szerint a kréta is, a tábla is állami feladat, szakmai költség, az önkormányzatok takaríthatják a WC-t, a felújításokat intézhetik.


Jövőre hetvennégy milliárd forint támogatás juthat majd szociális gyermekétkeztetési célokra

Még a korábbi terveket is meghaladó, összesen közel 74 milliárd forintos támogatást adna a jövő évi költségvetés szociális gyermekétkeztetési célokra – értesült a Magyar Idők. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: ez a támogatás több mint kétmilliárd forinttal magasabb a 2016-os költségvetési törvényben egy éve elfogadott összegnél.


Drágulhat a temetkezés, jönnek a hatósági áras szolgáltatások

Tovább halasztaná a kormány a szociális temetés időpontjának bevezetését. Az eredetileg 2014. január elsejétől tervezett – a hozzátartozók „közreműködése” esetén ingyenes temetkezést kínáló – rendszer bevezetését ezúttal 2019. január 1-jéig tolnák el – olvasható a Világgazdaság cikkében. 


A TÖOSZ elnöke szerint nem segítenek az önkormányzatokon a napokban megjelent pályázatok

Idén 17,5 milliárd forinttal segíti az önkormányzatokat a kötelező támogatásokon túl az állam – derül ki a Belügyminisztérium napokban kiírt pályázataiból. A települések szerint azonban a helyi feladatellátásra szánt ötmilliárdos keret szinte semmire nem elég, míg a nagyobb tétel lényegében ajándék a korábbi adósságrendezésből kimaradottaknak – írja a Magyar Nemzet.


Abádszalókon és Pakson fideszes, Kocsordon jobbikos, mindenhol másutt független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Kilenc településen tartottak időközi önkormányzati választást 2016. május 8-án. Paléban, Abádszalókon, Karancslapujtőn, Jenőben, Karoson és Pilisszentivánon a polgármester, Kocsordon és Lakitelken polgármester és képviselők megválasztása miatt járulnak majd az urnához. Paks 7. számú egyéni választókerületében képviselőt választottak. Abádszalókon és Pakson fideszes, Kocsordon jobbikos, a többi településen független jelölt kapta a legtöbb szavazatot.


A beruházásnak köszönhetően új fogadóépület, parkoló, felújított sétaútvonalak és növényjelző táblák várják a látogatókat

Csaknem 100 millió forintból újult meg a Tiszaigari Arborétum, ahol többek közt új fogadóépület, parkoló, felújított sétaútvonalak és növényjelző táblák várják a látogatókat. A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAg Zrt.) közjóléti beruházása a létesítmény történetében mérföldkőnek számít – mondta 2016. május 9-én Fazekas Sándor a földművelésügyi miniszter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei arborétum fejlesztéseinek ünnepélyes átadásán.


Orbán Viktor Porga Gyula polgármesterrel megállapodást írt alá a Modern városok programban megvalósuló helyi beruházásokról

Veszprém szellemi, gazdasági és politikai értelemben is jó állapotban lévő város – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2016. május 10-én, miután a Modern Városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Porga Gyulával, a város polgármesterével. A kormányfő hangsúlyozta: Veszprém polgárváros polgári mentalitással, a veszprémieknek büszkéknek kell lenniük a sikereikre, „jól sáfárkodtak az eddigi lehetőségekkel”. 


Másfél év munka – 5,3 milliárd forintos beruházás – Modernebb arculat – Fonódó villamos

Közel másfél év munkájaként teljesen megújult, és mától európai színvonalú, modern csomópontként, találkozási helyként, magas színvonalú, akadálymentes és zöld közösségi térként várja az arra közlekedőket a Széll Kálmán tér. Buda egyik legforgalmasabb csomópontja egy reálisan kidolgozott, ütemezhető elképzelés szerint újult meg, kiemelten figyelembe véve a közösségi közlekedés szempontjait.


A szervezet a településüzemeltetéssel kapcsolatos átalakításokat követő bizonytalanságok miatt szánta megát e lépésre

Sztrájkbizottságot alapított a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), ugyanis és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos követeléseikre nem kaptak érdemi választ az illetékes minisztériumoktól, önkormányzatoktól – közölte a szakszervezet az MTI-vel.


Több önkormányzat jelezte már csatlakozási szándékát a Fatestvér elnevezésű kezdeményezéshez

Szabó Marcel zöldombudsman egy faültetési program keretében bejelentette: országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében. A benyújtott országgyűlési határozati javaslat célja kettős: egyrészt, hogy minden magyar gyermek születését egy őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt, hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme.


A GINOP keretében megjelent felhívás célja az eMagyarország Program kiszélesítése

Ötmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg a „Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” című kiemelt pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív (GINOP) program keretében – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.


A fejlesztés folyik, de nem könnyű felvenni a versenyt a bankokkal

A kormány szeretné, ha a következő hónapokban az önkormányzatok számlavezetése is a Magyar Államkincstárhoz kerülne – jelentette be nemrég Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kincstár pedig hozzá is látott egy olyan fejlesztéshez, amellyel át lehetne venni az önkormányzati számlákat – olvasható a Világgazdaság cikkében. 


Zsigó Róbert javaslatának elfogadása a több mint 1500 lakosú települések vezetőinek helyzetén javíthatna

A több mint ezerötszáz lakosú települések polgármestereinek költségtérítése az illetményüknek, tiszteletdíjuknak tizenöt százalékáról negyven százalékra emelkedhet, amennyiben elfogadják azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet Zsigó Róbert nyújtott be 2016. május 10-én Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének – olvasható a Magyar Idők cikkében.


A liberális párt úgy véli, önkormányzati társulásoknak kellene létrejönniük az oktatási intézmények működtetésére

A Magyar Liberális Párt (MLP) azt szeretné elérni, hogy a települési oktatási intézmények működtetésére önkéntes alapú önkormányzati társulások jöjjenek létre – közölte a párt ügyvivője egy 2016. május 10-i, nyíregyházi fórumon. Bősz Anett elmondta, ez a javaslat a jelenlegi financiális állapotok mellett „utópisztikusnak” tűnik, de ez egyben politikai deklaráció is, amit a Fidesz és a KDNP valószínűleg nem fog támogatni.


Lemond díszpolgári címéről is a volt alpolgármester és a róla elnevezett uszoda nevét is megváltoztatják

A százhalombattai önkormányzat elfogadta Kiss László kérését és törölte a díszpolgári címét és a városi uszoda nevét is megváltoztatja – mondta 2016. május 11-én Vezér Mihály polgármester. A városvezető megerősítette, hogy a nemi erőszak miatt elítélt korábbi úszó szövetségi kapitány találkozott az áldozat Takáts Zsuzsannával, akitől elnézést kért – tudósít az InfoRádió.


A döntést a helyi ügyrendi bizottság elnöke kezdeményezte a község közfoglalkoztatási programjánál észlelt visszaélések miatt

Feloszlatta magát az öttagú képviselő-testület a Békés megyei Biharugrán, a településen időközi választást kell kiírni – írta 2016. május 11-i számában a Békés Megyei Hírlap. A testület feloszlatását Bíró Gyula, a helyi ügyrendi bizottság elnöke kezdeményezte, a lap cikke alapján azért, mert problémákat észlelt a település közfoglalkoztatási programjánál. 


Visszafordíthatatlan folyamat: a szakértők szerint hamarosan több ezer praxis üresedik ki

Az állandó háziorvossal nem rendelkező, helyettesítéssel ellátott körzetek száma hat év alatt 90 százalékkal lett több, a Nyugat-Dunántúlon az emelkedés 3,5-szeres – derült ki a KSH összefoglalójából. Mindeközben az ellátandó betegek száma nem csökken, a háziorvosok így egyre leterheltebbek, pedig többségük már most is a nyugdíjkorhatár közelében van – írja a Magyar Nemzet. 


A peremkerületekben a legrosszabb a helyzet két keréken

Noha a fővárosban jelentősen emelkedett a biciklit használók száma az utóbbi húsz évben, és a kerékpárutak száma és hossza is folyamatosan nő, jó pár olyan településrész van Budapesten, amelyek biztonságos megközelíthetősége két keréken igen nehézkes vagy lehetetlen. Mindemellett az utak minősége is hagy kívánnivalót maga után – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Algyő polgármestere bízik abban, hogy később sem érkeznek migránsok Nagyfára

A környező önkormányzatok – Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele – korábbi kérésének megfelelően kiürítették a nagyfai ideiglenes befogadóállomást – közölte Molnár Áron (független), Algyő polgármestere 2016. május 12-én, a Tisza-parti községben. A kérést azzal indokolták, hogy két olyan eset is előfordult, amikor a táborból kijáró fiatal férfiak a buszon lányokat inzultáltak. 


Gémesi György és Schmidt Jenő szerint már-már a kistelepülési polgármesterek megélhetését veszélyeztette az elvonás

Hoffmann Antal, a Baranya megyei Bezedek ötször újraválasztott, a kormánnyal szimpatizáló polgármestere a 2014-es választás után lemondott, tiltakozásul a településvezetők bérének csökkentése ellen. Talán az ő akciójának is van szerepe abban, hogy ma már visszakozna a Fidesz: Boldog István kormánypárti parlamenti képviselő ugyanis a közelmúltban nyújtotta be legújabb törvényjavaslatát a polgármesterek illetményének rendezésére – írja a Népszabadság.


Az Adó Online táblázata településenként megmutatja, milyen és mekkora helyi adókat vetettek az egyes önkormányzatok

Néhány kattintásnyira van egy olyan adatbázistól, amelyben az összes magyarországi település helyi adóit közérthető módon találja összefoglalva, köztük az iparűzési, telek és idegenforgalmi közteherhekkel. Kiváló eszköz ez például olyan cégeknek, akik belföldön terveznek beruházni vagy más módon terjeszkedni.


Mindenki találgat, mi állhat Balogh Tibor hirtelen döntése hátterében

Gazdaságilag, jogilag, pénzügyileg teljesen rendben van a nagybajcsi önkormányzat, a polgármester lemondásának hátterében ennek ellenkezője nem állhat – szögezte le Horváthné dr. Nagy Szilvia, a Kisbajcsi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Mindenki legfeljebb találgat – írja a Kisalföld.


Mi az, amit elképzelhetetlennek tart Csige Tamás polgármester?

Igaza van Gémesi Györgynek, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnökének: elfogadhatatlan, hogy már szinte mindenki működtethet iskolát, csak az önkormányzatok nem, reagált Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere arra a hírre, amely szerint nem kizárt az iskolák államosítása. Mindez a Szabad Föld cikkében olvasható.


Folyik az állami működtetéshez szükséges források tervezése – Az ötvenhat tankerületi központ július 1-től alakulhat meg

Az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek 2016. május 17-én benyújtott törvényjavaslat értelmében. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal május 17-i budapesti ülése után közölte: egyértelmű felelősségi viszonyokat kell biztosítani, ezt szolgálják a változtatások.


Idén három célterületre lehet pályázatot benyújtani – A program teljes keretösszege: 720 millió forint

A 2016. Nemzeti Tanyafejlesztési Programot bemutató konferenciára került sor a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében 2016. május 17-én a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében. A rendezvényt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg és ismertette az idei évben 6. alkalommal megjelenő tanyafejlesztési pályázati lehetőségeket.


Az ország egyik legjobb önkormányzati gazdasága működik a Győr-Moson-Sopron megyei községben

Messze földről jönnek a rábaközi faluba településvezetők, hogy ellessék a titkot. Horváth Gábor polgármester szerint viszont nincs titok, csak egy ősi igazság: „Dolgozni kell, nem dolgozgatni. Akkor jönnek az eredmények is” – ezt vallja a szentmihályi polgármester. Azt azért elárulta a Kisalföldnek: amikor négy évvel ezelőtt kiszántott egy hektárnyi községi búzát, mert kellett a hely a zöldségeknek, nem gondolta, hogy idáig eljutnak.


Budapest után Miskolc az első magyar település, mely felkerült Európa kedvenc úti céljai mellé a turisztikai térképre

Magyarországon, Budapest után első vidéki településként, immár Miskolc is tagja az európai legjobb desztinációkat összefogó European Best Destinations közösségnek. A europeanbestdestinations.com célja a kultúra fejlesztése és az európai turizmus minél szélesebb körben történő elterjesztése. A honlapon több mint 350 európai desztináció található meg.


A június 22-re tervezett kétórás munkabeszüntetéssel 30 százalékos keresetnövekedést szeretne kiharcolni az MKKSZ

„A vidék halálát jelenti”, hogy a települési polgármesteri hivatalok dolgozóinak évek óta nem emelik a bérét – írta a közszolgálati dolgozók szakszervezete. A jelenlegi béremelési ígéretek csak kormánytisztviselőkre vonatkoznak, ezért az önkormányzati köztisztviselők 2016. június 22-ére kétórás sztrájkot hirdetnek.


Állami fenntartás és működtetés – Önálló tankerületi központok – Differenciált pedagógusi béremelés

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami fenntartónál, differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket érintő módosításcsomag, amelyet Balog Zoltán 2016. május 17-én nyújtott be az Országgyűlésnek.


Folytatódik a helyi panasznapok sorozata – Az alapvető jogok biztosa és munkatársai kivizsgálják a bejelentéseket

Panaszládákat helyeztek el Celldömölkön, Körmenden, Kőszegen, Sárváron, Szentgotthárdon, Szombathelyen és Vasváron, amelyekbe az alapvető jogok biztosa, azaz az ombudsman várja a lakosság problémáit. Az ügyes­-bajos dolgokat 2016. május 20-­ig lehet „postázni” a hét Vas megyei településen, a jogbiztos június első napjaiban érkezik a megyébe – írja a Vas Népe. 


Gémesi György nem sok jót vár a közoktatás terén tervezett újabb változtatásoktól

Az Országgyűlés előtt van az az oktatási törvényeket módosító javaslatcsomag, amely többek között az oktatási intézmények állami fenntartását és üzemeltetését, illetve önálló költségvetési szervekként működő tankerületi központok létrehozását célozza. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke a tervezett új rendszerrel kapcsolatos aggodalmait osztotta meg a HírTV Magyarország élőben című műsorának nézőivel.


A PM szerint a működési zavarok tovább fognak erősödni

A Fidesz szerint a baloldal kormányzása alatt szétverte az oktatást, elvette a pénzt az iskoláktól, eladósította az intézmény-fenntartó önkormányzatokat, míg a nagyobbik kormánypárt 2010 óta a szocialisták által elvett pénzeket pótolja. A Fidesz parlamenti frakciója MTI-hez eljuttatott közleményével a Párbeszéd Magyarországért oktatási szakpolitikusa, Erőss Gábor 2016. május 19-i sajtótájékoztatójára reagált. 


Rácz Józsefet Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, illetve közokirat-hamisítás miatt marasztaltak el

Az elsőfokú ítélet minősítését részben megváltoztatva, de a többmilliós pénzbüntetést helybenhagyva jogerősen is elítélte a Zalaegerszegi Törvényszék Gelse egykori polgármesterét, akit az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, illetve több tucat esetben elkövetett közokirat-hamisítás miatt marasztaltak el – tájékoztatta a törvényszék az MTI-t.


Az elképzelések szerint 2018 végére befejeződhet az immár több mint huszonöt éve húzódó beruházás

​​Elkészültek a római-parti védmű tervei, a mobilgát építése miatt mindenképpen fákat kell kivágni – mondta Tarlós István főpolgármester 2016. május 19-én, a Városházán rendezett vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napon. A Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara (BPMK) és a Főváros közös rendezvényén felszólalt többek közt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Kassai Ferenc, a BPMK elnöke is.


Tarlós István az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén ismertette a főváros fejlesztési elképzeléseit

A Lánchidat és a Blaha Lujza teret is tervezik felújítani, de tervbe van véve a fogaskerekű vasút felújítása, illetve a vonal meghosszabbítása is – közölte Tarlós István főpolgármester 2016. május 19-én, Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. A három fejlesztési elképzelés megvalósítására azért lesz lehetőség, mert kormányzati engedéllyel hitelt tudtak felvenni fejlesztési célokra az Európai Beruházási Banktól. 


Parlament előtt a településkép védelméről szóló törvény tervezete

Benyújtotta a településkép védelméről szóló törvény tervezetét a kormány az Országgyűlésnek. A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett javaslat alapján az önkormányzatok lehetőséget kapnának arra, hogy helyi jogszabályban határozzák meg a településképre szóló követelményeket – írja a Magyar Idők. 


Gémesi György szerint nem igaz, hogy az önkormányzatok az iskolák miatt halmoztak volna fel adósságokat az elmúlt években

Nem véletlen, hogy a fideszes Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét hívták meg az oktatási kerekasztalhoz, mondta Gémesi György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A kormányhoz közelebb állók lojalitása nyilván nagyobb, tette hozzá az önkormányzatok szövetségének elnöke. Teljes káosz lesz az ősszel életbe lépő új oktatási rendszer – véli az önkormányzatok szövetségének elnöke. 


Keretösszeg: 15 milliárd forint – A nyertesek 350 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülnek

A gyermekszegénység visszaszorítására, megelőzésére és a szegény családban élő gyermekek, a tartós rászorultságban élők számának csökkentésére fókuszál az integrált térségi gyermekprogramokat támogató, 15 milliárd forint összértékű kiemelt pályázat, amelynek beadási határideje július közepe – mondta Czibere Károly sajtótájékoztatón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen.


Elindult a „Földet a gazdáknak!” program harmadik üteme

Megkezdődött a földárverések harmadik üteme: a „Földet a gazdáknak!” program keretében újabb 60 ezer hektárt hirdettek meg – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2016. május 20-án, a mezőtúri tejtermelő bivalytelep átadása után az MTI-nek.


Palkovics László: az állam biztosítani fogja a működtetéshez és fenntartáshoz szükséges forrásokat

Az oktatási államtitkár az iskolák működtetésének forrásairól és azok 2017-es költségvetésben való szerepeltetéséről az MTI kérdésére közölte: az előzetes számítások már rendelkezésre állnak, és látják, milyen forrásigény szükséges az átalakításhoz. Az önkormányzatok jelenleg 55 milliárd forintot költenek működtetésre, azonban a működtetéssel kapcsolatos feladatok átstrukturálása még zajlik, illetve a jövő évi büdzsé tervezése is folyamatban van – közölte.


A II. kerületi polgármester a Budán élők és dolgozók érdekeire hivatkozva emelt szót a pályaudvar bezárása ellen

A Budán élők és dolgozók érdekére hivatkozva a Déli pályaudvar egyes funkcióinak megtartása mellett foglalt állást Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester. Láng Zsolt üdvözölte azt az elképzelést, hogy a pályaudvar rozsdaterületeiből zöld parkot csináljanak, de azt kérte: ne szüntessék meg a vasútvonalak kényelmes elérhetőségét. A polgármester szerint a Kelenföldi pályaudvar ezt nem tudja pótolni.


A települési kategóriák nyertesei Békéscsaba, Bordány, Rákosmente, Szarvas és Újszentiván önkormányzatai lettek

Ötvenöt önkormányzat és hatvannégy munkahely képviselői vehették át az idei Kerékpárosbarát pályázatok díjait 2016. május 20-án, Nyíregyházán. Az elismeréseket átadó Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy évről évre több település, vállalkozás és intézmény adja be pályázatát, egyre többen fordítanak figyelmet a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítésére.


Valószínűleg még az idén elérhető lesz minden hátralévő forrás az adósságkonszolidációból kimaradt települések számára

Az adósságkonszolidációban nem részesült települések számára 2018-ig még 25 milliárd forintot osztanak ki, de az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre és működést kiegészítő támogatásokra is jut keret – mondta a Rádió Orientnek Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati területért felelős államtitkára.


A pályázatokat 2016. július 20. és 2018. július 30. között várja a Miniszterelnökség

Az erdőterületek növelése érdekében hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség 2016. május 20-án. A mintegy 50 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra 2016. július 20. és 2018. július 30. között nyújthatják be kérelmüket az érintettek. Az erdősítés támogatására kiírt felhívással együtt ez idáig a Vidékfejlesztési Program keretében összesen 28 darab pályázat jelent meg.


Az önkormányzatok két hónapja nem kapnak pénzt az államtól szemétszállításért

Április elsején államosította a kormány a szemétszállítást, vagyis a lakók mostantól nem az önkormányzati cégeknek, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV) fizetnek. Az állami cég pedig visszaosztja a pénzt a munkát végző vállalatnak. A gyömrői hulladékgazdálkodási cég vezetője az RTL Híradójának elmondta, az NHKV egyelőre számlázni se tud. 


Mobileszközökre optimalizálva – Jól tagolt, hasznos tartalommal

Az elmúlt években sokat változtak az internetezési szokások, ami azt eredményezte, hogy a jelenlegi honlapok nagy része mára elavulttá vált. Az önkormányzatok honlapjai esetében is sokszor találkozhatunk arculati, megjelenési, illetve tartalmi, strukturális problémákkal, s a legtöbb településnek még nincsen mobiltelefonokra optimalizált, vagyis kisméretű kijelzőn is jól áttekinthető honlapja. De milyennek is kellene lennie egy optimális önkormányzati honlapnak?


Az ASP-rendszer bevezetése lehetővé teszi a települések folyamatos pénzügyi ellenőrzését

Az önkormányzatok gazdasági adatainak elemzése és az egységes adatszolgáltatás érdekében 2016. május 24-én központi adattár létrehozásáról döntött a parlament a kormány kezdeményezésére. Az önkormányzati törvény módosítását 112 igen szavazattal, 57 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.


Előmenetelhez kapcsolódó, sávos besorolású fizetések – Átlagosan harminc százalékkal nő a szférában dolgozók bére

Az előmenetelhez kapcsolódóan és sávosan emelkedik a jövőben az állami tisztviselők illetménye. Jogállásukat és előmenetelük szabályait is megváltoztatta a törvényhozás. Az állami tisztviselőkről szóló jogszabályt 2016. május 24-én 140 igen vokssal, 36 nem ellenében szavazta meg az Országgyűlés a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselői és ügyintézői szolgálati jogviszonyának szabályozására.


A Miniszterelnökség döntésének oka a forráskeret kimerülése

Forráskeret kimerülése miatt az irányító hatóság felfüggesztette a Vidékfejlesztési Programban 2016. február 9-én megjelent településfejlesztési kiírást, amelyre 2016. május 26-án éjfélig (23 óra 59 percig) lehet pályázatot beadni – közölte a Miniszterelnökség.


Közel száz fő gyűlt össze a Kossuth téri csendes demonstráción

A Rippl-Rónai Fesztivál megnyitójával, így Szita Károly polgármester köszöntőjével egyidőben kezdődött, s többeket váratlanul ért az a flashmob 2016. május 26-án, amellyel a megyeszékhelyre tervezett gumifeldolgozó üzem ellen tiltakoztak a kaposváriak – írja a sonline.hu.


Szolidaritási hozzájárulás az iskolák üzemeltetéséért – Kevesebb kiegészítés az idegenforgalmi adóhoz

Szolidaritási hozzájárulást, vagyis egyfajta adót vetne ki a kormány az önkormányzatokra jövőre, hogy fedezni tudja az iskolák teljes államosítását – derült ki az Országgyűlés Költségvetési bizottságának 2016. május 27-i ülésén. A kabinet a költségvetési módosító indítványokról szóló döntéssorozat után adta be saját indítványait, amelyeket a kormánypárti frakciók támogattak az ülésen – írja a Világgazdaság. 


A 3200 hazai önkormányzatból 600 vet ki kúrtaxát, a bevételi és a toplista élén balatoni települések találhatók

Az önkormányzatoknál hagyja az állam a Balatonnál kúrtaxaként ismert idegenforgalmi adót – válaszolta a Somogy Megyei Hírlap megkeresésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kommunikációs irodája. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak április első felében tették fel a kérdést: jogos-e az önkormányzatok félelme, az állam a turizmus központi irányítás alá vonása mellett egy füst alatt viszi-e a kúrtaxát is? 


A fideszes vezetésű kerületek polgármesterei szerint is jobb gazdái lennének az önkormányzatok az iskoláknak, mint a Klik

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) azt kéri, hogy a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak. Az érdekképviselet tárgyalóasztalhoz hívja Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.


Együtt tiltakozik a MÖSZ és annak Polgármesteri Tagozata, illetve a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány az önkormányzatok és az iskolahasználó közösségek érdekeit figyelmen kívül hagyva és minden előzetes érdemi konzultáció nélkül államosítja a még önkormányzati működtetésű közel 2800 iskolát is” – többek között ez áll abban a nyilatkozatban, amelyet a MÖSZ, annak Polgármesteri Tagozata, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom adott ki 2016. május 27-én a közoktatás átalakításával kapcsolatos döntések elleni tiltakozásul.


Gémesi György szerint a működőképesség határához érkezett a hulladékgazdálkodás

„Ez az a pont, amikor már nincs meg a fedezete a szemétszállítási szolgáltatásnak, ami működik az országban. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordinációs Központnak kellene kiutalnia a számlákat, de erre sem képes” – ezt Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke mondta 2016. május 26-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 


A patinás városligeti intézmény az IMTJ „Legjobb nemzetközi termálfürdő” díját nyerte el

A Széchenyi fürdő nyerte a „Legjobb nemzetközi termálfürdő” díját az International Medical Travel Journal (IMTJ) 2016. évi Egészségturisztikai Díjainak ünnepélyes átadóján. A független, nemzetközi zsűri által, huszonegy kategóriában megítélt díjakat az egészségturisztikai ipar kiemelkedő eredményeit felmutató vállalkozások kaphatják meg – írja a Budapest.hu. 


Wittinghoff Tamás szerint az állam korábban sem volt jó fenntartó

Az önkormányzatokon hajtja be a kabinet az iskolák államosításának árát. Csaknem ötvenmilliárd forintot von el a helyhatóságoktól szolidaritási adó címén. A legtöbb pénzről a gazdagabb települések és a nagyobb idegenforgalmú helyhatóságok mondhatnak le, az elvonás mértéke ugyanis egy-egy falu vagy város adóerő-képességétől függ – tudósít a HírTV.


Keretösszeg: 63,6 millió euró – LIFE Információs Nap – Szakmai jellegű továbbképzések

Az Európai Unió Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programjának (LIFE) Éghajlat-politika Alprogramja keretében idén összesen 63,6 millió euróra pályázhatnak a köz-, a magán- és a civil szféra szereplői. A LIFE program az éghajlatváltozás mérséklését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kapcsolódó tájékoztatást elősegítő innovatív megoldások kidolgozására törekszik. 


A független Singula Ferencné lett a Zalai megyei település vezetője – A munkáspárti jelölt három szavazatot kapott

Singula Ferencnét (független), az eddigi alpolgármestert választották meg három jelölt közül új települési vezetőnek 2016. május 29-én a Zala megyei Homokkomáromban – tájékoztatta a község jegyzője az MTI-t. Dencsné Müller Mónika közölte: a választásra jogosult 185 lakosból 114 szavaztak.


A Pest megyei városvezető egyben azt is bejelentette, hogy újból elindul az időközi választáson

Tizennégy év után, 2016. május 30-án lemondott Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. A városvezető a Szegedi Ítélőtábla jogerős verdiktje után döntött úgy, hogy távozik a Pest-megyei település éléről. Egyben be is jelentette, hogy az időközi választásokon elindul újból, mivel jelölő szervezete a Gyömrő 2000 Kör egyhangú szavazással őt delegálta polgármester-jelöltnek. Ez néhányak szerint nem lehetséges, míg mások szerint igen.


Vlasich Krisztián polgármester szerint ezzel a döntéssel komoly veszélybe kerülhetnek a településre tervezett fejlesztések

Feloszlatta magát Csepreg képviselő-testülete – tájékoztatta a vasi kisváros polgármestere 2016. május 30-án az MTI-t. Vlasich Krisztián (Fidesz-KDNP) közölte: a héttagú testületből négyen szavaztak a feloszlatásra, hárman pedig ellene. A polgármester közleményében úgy fogalmazott: a döntéssel komoly veszélybe kerülhetnek azok a fejlesztések, amelyek előkészítésén az utóbbi időben dolgoztak. 


A polgármester attól tart, hogy a „háttérhatalom” elvenné a telkeket

Az Átlátszó.hu szerint gyanús körülmények között, az érpataki polgármester szerint a törvények alapján került közel félszáz, elhagyott ingatlan egy helyi egyesület tulajdonába. Az érpataki modellről ismert Orosz Mihály Zoltán szerint a háttérhatalom miatt nem kerülhettek önkormányzati tulajdonba a telkek, ahol közmunkával mezőgazdasági termelést folytatnak – írja a Magyar Idők.


Orbán Viktor megállapodást írt alá Cserna Gábor polgármesterrel a Modern városok program keretében megvalósuló fejlesztésekről

Meg kell mutatni, hogy a hagyományos iparvárosok nem a múlthoz tartoznak, hanem van jövőjük, ezért „becsületbeli ügy” Dunaújváros kérdése is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2016. május 31-én, Dunaújvárosban, ahol a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Cserna Gábor polgármesterrel.


Jövőre másfél helyett már csak egy forinttal egészítene ki minden beszedett kúrtaxaforintot az állam

Balatonszárszó után Balatonföldvár lehet a következő, ahol véget vetnek az strand- és/vagy parkoló-ingyenességnek, de gyanítható, hogy a többi település is előbb-utóbb fel kell, hogy számolja a vendégcsalogatásnak ezt a módját – írja a Somogyi Hírlap. Az állam másfél helyett jövőre már csak egy forinttal egészítene ki minden beszedett kúrtaxaforintot – áll a 2017-es költségvetés tervezetében.


Százkét milliárd forintot fordítanak a következő három évben arra, hogy kilenc új büntetés-végrehajtási intézetet építsenek

Javult a nyomozások eredményessége, kevesebb a bűncselekmény a tavalyi adatok szerint, mint amennyi 2010-ben volt, és megkezdődik idén az új börtönök építése – erről is beszélt 2016. május 31-i éves miniszteri meghallgatásán Pintér Sándor az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt.


Pécs önkormányzata céget hozott létre a másfél évszázados üzem működésének továbbvitelére

Nemrégiben Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre a pécsi közgyűlés, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. A Baranya megyei város polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: ha a mostani cég nem rendezi az adósságát, akkor új tulajdonost kell keresni, akinek akár 10 milliárd forintot is be kell fektetnie a Zsolnay Porcelánmanufaktúrába.


Az NGM idén 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel hirdeti meg a Nyári diákmunka programot

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel – jelentette be a minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára 2016. május 31-én, Budapesten. Cseresnyés Péter közölte: a program keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.


Közel kétezer településen végzi majd a kéményseprő szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Júliusi hatállyal 1830 településen veszi át a lakossági kéményseprő szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – ugyanakkor csak a lakossági szolgáltatást látják el, így a korábbi szolgáltatók összes alkalmazottját nem veszik át. Szakértők attól tartanak, hogy azzal, ha a szolgáltatás ingyenessé válik, tömegesen fogják kérni a kéményseprést – tudósít a HírTV.


A városi ingatlankezelő 642 üres lakásából 187 van olyan rossz állapotban, hogy ki sem lehet adni

Évről évre nő a bérlők által tönkretett szegedi önkormányzati lakások száma, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV Zrt.) 642 üres ingatlanjából mindössze 187 lakható. Felújítás helyett eladják a romokat, a jó állapotúakra hamarosan fizetőképes bérlőket keresnek – olvasható a Délmagyarország cikkében.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu