Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A TÖOSZ elnöke úgy véli, néhány év múlva mindent vissza fognak adni az önkormányzatoknak

Az elmúlt héten azt vizsgálta az InfoRádió, hogy életünk mely területei estek áldozatul az államosításnak. Most az önkormányzatok helyzetével folytatták a sorozatot a Stafétában. A Reggeli gyors vendége Schmidt Jenő, a Területi Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke volt. 


Az Államkincstár kezeli majd a települések gazdálkodását segítő rendszert, a kormány adatvédelmi garanciákat is rögzített

Döntött a kormány az önkormányzatok gazdálkodásához, illetve adózásához számítógépes támogatást nyújtó ASP-rendszer bevezetésének részleteiről – tudta meg a Magyar Hírlap. Legkésőbb 2018-ig valamennyi településnek csatlakoznia kell a közigazgatási munka informatikai fejlesztését is célzó hálózathoz.


A hetvennégy nemzetiségi önkormányzatok által működtetett intézmény közül negyvenötöt a németek tartanak fenn

Jövőre 8,7 milliárd forintot kapnak a 2010-es 3,2 milliárd forinttal szemben a nemzetiségi önkormányzatok – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 2016. szeptember 1-jén, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tanévnyitóján, Baján.


A hulladékholding hónapokat csúszott az új számlázási rendszer beüzemelésével

Akár 20-25 ezer forintos elmaradása is összegyűlhet egy családnak az elmaradt szemétdíjból - így számol Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke. A számlázást április óta egy állami cég intézi, az új rendszer beüzemelésével azonban hónapokat csúsztak. Ezalatt a csekkeket sem tudták kiküldeni. A hulladékgazdálkodó szerint november végéig behozzák a lemaradást, aki nem tud fizetni, részletben is törleszthet – tudósit az RTL Klub.


Az Igazságügyi Minisztérium munkacsoportot hozott létre a Gyenes Levente-ügy megismétlődésének elkerülése érdekében

Az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) jogi megoldást kell kidolgoznia annak érdekében, hogy erkölcsi bizonyítvány híján ne lehessen polgármesteri tisztet betölteni – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter 2016. szeptember 2-án az MTI-nek. Közölte: a tárca munkacsoportot hozott létre Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár vezetésével, hogy megvizsgálják a megoldási lehetőségeket.


A BM szerint nem „tartják fogságban” a közfoglalkoztatottakat az önkormányzatok

Több mint kétezer közfoglalkoztatottnak sikerült állást találnia február óta az elsődleges munkaerőpiacon az elhelyezkedési juttatás igénybevételével – tudta meg a Magyar Idők. A támogatásnak köszönhetően az egykori közmunkások 22 800 forintot kapnak a keresetükön felül a jogviszony lejártáig. A Belügyminisztérium szerint nem „tartják fogságban” a közmunkásokat az önkormányzatok, de a kedvezményezetteknek bizonyos vállalásokat teljesíteniük kell.


A helyközi járatok menetrendje nincs tekintettel a tanulók délutáni elfoglaltságaira

Egymás után szüntetik meg az iskolabuszokat az önkormányzatok, leginkább a pénzhiányra hivatkozva. A falvakból a gyerekek jó része Nógrád megyében már csak menetrend szerinti autóbuszokkal juthat el az iskolákba. A menetrend azonban nincs tekintettel a délutáni elfoglaltságokra és más iskolai programokra, így a gyerekek sokszor nem tudnak az iskolai rendezvényeken részt venni – tudósit az ATV. 


Nagytőkén jobbikos, Ragályon, Szentlászlón és Nagybajcson független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Csak egy párt, a Jobbik jelöltje tudott városvezetői poszthoz jutni a 2016. szeptember 4-i időközi önkormányzati választásokon. A Csongrád megyei Nagytőkén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ragályon, a Baranya megyei Szentlászlón, valamint a Győr-Sopron-Moson megyei Nagybajcson járultak urnák elé a szavazópolgárok.


A mintegy 1 233 millió forintos költségvetési forrásból 19 településen kezdődhetnek el a beruházások

A nemzetgazdasági miniszter döntött a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 3. melléklet II.4. pont szerinti Óvodai kapacitásbővítést célzó beruházások támogatása előirányzat terhére kiírt pályázatra beérkezett önkormányzati igényekről.


A jelenlegi, mintegy 100 tagú közigazgatási bírói létszámot 180-ra szeretnék emelni

Professzionális közigazgatási bíráskodásra van szükség – mondta az igazságügyi miniszter az Inforádió Aréna című műsorában 2016. szeptember 5-én. Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy már 2014-es miniszteri meghallgatásán jelezte: a közigazgatási bíráskodást újra kell gondolni. 


Az idén felújított önkormányzati ingatlanokra rászoruló családok pályázhatnak

Nagyszabású bérlakás-felújítási programot indított a szegedi önkormányzat, a rekonstrukciót követően az ingatlanokra rászoruló családok pályázhatnak – közölte 2016. szeptember 6-án Botka László polgármester. Idén augusztus végéig 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást állított helyre és pályáztattak meg, s hamarosan újabb lakások rekonstrukciójáról dönthetnek.


Vlasich Krisztián ellen fegyelmi eljárást is indítanak, de elindul a szeptember végi időközi választáson

A csepregi képviselőtestület felfüggesztette a város fideszes polgármesterét, miután nem volt hajlandó beszámolni a város pénzügyi helyzetéről. Az időközi választáson viszont így is el fog indulni és olyan fideszes nagyágyúk is kampányoltak mellette, mint Hende Csaba – olvasható a hvg.hu cikkében.


Költségvetési forrásból is folytatódnak az óvodafejlesztések

Jövő őszre több, mint nyolcszáz új óvodai férőhelyet alakíthatnak ki az óvodai kapacitásbővítést célzó pályázaton támogatásban részesült önkormányzatok – közölte Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára 2016. szeptember 6-án az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.


Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be, 38,3 milliárd forint értékben

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél – jelentette be 2016. szeptember 6-án Novák Katalin és Dömötör Csaba. A részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben; a bankok azután fogják alkalmazni az új feltételeket.


Budapest és Székelyudvarhely polgármestere testvérvárosi szerződés megkötéséről állapodtak meg

Testvérvárosi szerződés megkötéséről állapodtak meg a múlt héten Budapest és Székelyudvarhely elöljárói. Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester bejelentését a Krónika című napilap közölte 2015. szeptember 6-i számában.


A független Orosz Mihály Zoltán vezette település képviselői 4:3 arányban hozták meg a döntést

Feloszlatta magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak képviselő-testülete 2016. szeptember 6-i ülésén, ezért a községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani - közölte a település Bökönnyel közös önkormányzati hivatalának jegyzője szeptember 7-én az MTI-vel.


A települések fele nem ellenőrzi, ki fizetni az idegenforgalmi adót

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést,  így nagyon magas, átlagosan 23 százalék a „láthatatlan" vendégéjszakák becsült aránya – mondta Almádi Krisztina, a településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója.


Még nem lehet tudni, hány embert érint az 50 háttérintézmény megszüntetését kísérő leépítés

Három lépcsőben szűnik meg csaknem félszáz háttérintézmény, a szervezetek legnagyobb csoportjának sorsát elrendező törvényjavaslat napokon belül a parlament elé kerül – nyilatkozta a Magyar Idők című lapnak a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. 


Kocsis Máté: „Brüsszel veszélyes terve minden magyar települést érint”

Az október 2-i népszavazás nem pártpolitikai ügy, mindenki a maga településéről, gyermekeiről, unokáiról dönt, nemzeti ügyben foglalunk állást – mondta Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke 2016. szeptember 8-án, sajtótájékoztatón, Budapesten. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szerint Brüsszel terve minden magyar települést érint.


A címet azok az intézmények kaphatják meg, amelyek hozzájárulnak a diákok fogyasztóvédelmi ismereteinek növeléséhez

A kormány által elfogadott, Magyarország V. középtávú, 2018-ig szóló fogyasztóvédelmi politikájában prioritásként szerepel a fogyasztóvédelmi oktatási, tájékoztatási tevékenység. Ezen belül kiemelt feladatként jelenik meg a gyermekkorúak, tanköteles korúak körében a tudatos fogyasztóvá válás elősegítése, a köznevelésben a fogyasztóvédelmi ismeretek minél szélesebb körű terjesztése.


A Pest megyei településen rendeletet hoztak a feketén dolgozó romániai vendégmunkások kiszorítására

Az országban elsőként hozott a feketén dolgozó romániai vendégmunkások kiszorítására alkalmas rendeletet Alsónémedi önkormányzata. Bár aranyat ér az idénymunkás a zöldségtermesztő vidéken, az itt élőknek elegük volt abból, hogy évek óta más kultúrájú népség tivornyázik az utcákon, túlkoros gyermekeik pedig az iskolában molesztálják társaikat – írja a Magyar Nemzet. 


Az Állami Számvevőszék így támogatja belső kontrollrendszer fejlesztését és a szabályszerű gazdálkodást

Megújított öntesztekkel támogatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ellenőrzötteket – közölte a hivatal. A belső kontrollrendszer fejlesztését támogató öntesztek 2016. szeptember 9-től érhetők el a központi alrendszer intézményei – kórházak, szociális, oktatási és kulturális intézmények –, valamint a települési önkormányzatok számára.


A diplomát adó csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés 2017 szeptemberétől indulna el az intézményben

Tatán Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot alakítanak ki az egykori piarista rendház épületének hasznosításával. Az intézményben csecsemő és kisgyermeknevelő-, valamint tanár-továbbképzés folyna, illetve telephelyet kapna a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság – tájékoztatta Michl József polgármester a képviselő-testület döntéséről az MTI-t.


Ismét lehet pályázni önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére és közcélú energiaellátásra

Hamarosan újra megnyílnak 37 milliárd forint kerettel az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című TOP-3.2.1 kódszámú, és „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása komplex fejlesztési programok keretében” című TOP-3.2.2 kódszámú pályázatok minden megyében, ott is, ahol korábban lezárult a pályázási lehetőség.


A város a borvidék 26 településével összefogva pályázik a Veszprém, Debrecen, Miskolc és Eger által is megszerezni kívánt címre

Több más magyar település mellett Tokaj városa is megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet. Posta György polgármester az InfoRádiónak adott interjúban elmondta, hogy a pályázatban a Tokaji Kultúrtáj összes települése részt vesz, és jelentős infrastrukturális fejlesztésekre készülnek.


Somogyaszalón Kovács Andrea, míg Jákón Horváth Anita kapta a legtöbb szavazatot

Két Somogy megyei településen választottak polgármestereket 2016. szeptember 11-én. Somogyaszalón újra Kovács Andrea lett a befutó, míg Jákón Horváth Anita kapta a legtöbb szavazatot. Mindketten független jelöltekként indultak a voksolásokon.


Az MKBE átadta a tervezettel kapcsolatos javaslatait az igazságügyi tárca képviselőinek

Az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének (MKBE) képviselőivel folytatott szakmai egyeztetést 2016. szeptember 12-én. A felek áttekintették az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtésére irányuló elképzeléseiket.


A köztisztviselők 30 százalékos béremelést akarnak elérni az egész napos akcióval

A júniusi, kétórás sztrájkban érintett önkormányzatoknál most jóval több azon helyhatóságok száma, ahol a köztisztviselők részt vennének a 2016. szeptember 14-i, egész napos munkabeszüntetésben. Jelenleg 168 településnél biztos a sztrájk – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. 


A legalább 15 új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást 2018-tól üzemeltetheti majd az önkormányzat

Mintegy kétszázmillió forintból épül baromfi-vágóhíd Tiszatenyőn a Belügyminisztérium száz százalékos támogatásával. A legalább tizenöt új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást a tervek szerint 2018-tól üzemelteti majd az önkormányzat – közölte 2016. szeptember 12-én az MTI-vel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyő polgármestere.


Az ÁSZ 1910 önkormányzati cégnek küldte meg a korrupciós kockázatoknak való kitettséget kutató kérdőíveket

Elindította az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok korrupciós kockázatait és ezzel kapcsolatos kontrolljainak kiépítettségét feltérképező felmérését. Az ÁSZ 2016. szeptember 12-i, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elektronikus kérdőív kitöltésével és visszaküldésével vehetnek részt az önkormányzati gazdasági társaságok a felmérésben.


Az MNKSZ két kategóriában, szeptember 30-ig várja a jelentkezőket

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) idén kilencedik alkalommal írta ki a legjobb női munkahelyeknek szóló pályázatát, azoknak a munkáltatóknak és munkahelyeknek a díjazására, ahol a legtöbbet tesznek a női munkavállalókért. A „Legjobb Női Munkahely 2015” pályázat célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére.


Jelentősen nő a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására fordítható összeg

Nyolcmilliárdról 12 milliárd forintra emelkednek a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására fordítható források, 2018 végéig csaknem 12 ezer embert kívánnak bevonni a támogatottak körébe – mondta Czibere Károly 2016. szeptember 13-i, tatabányai sajtótájékoztatóján.


Válaszoltak a kormányfőnek a menekült-ügyben érintett települések polgármesterei

Cáfolják az érintett települések, hogy városukba vagy kerületükbe menekülteket költöztetnének. Orbán Viktor miniszterelnök 2016. szeptember 12-i parlamenti felszólalásában azt mondta: egyes baloldali vezetésű önkormányzatok migránsokat akarnak betelepíteni – tudósít az InfoRádió. A kormányfő évadnyitó beszédében arról szólt, hogy az Európai Unió a magyar kormány ellenében is migránsokat akarna betelepíteni az országba.


A tesztidőszak alatt a megye valamennyi járásába ellátogat a mobil ügyfélszolgálat

Az országban elsőként Csongrád megyében indul ügyfélszolgálati busz olyan településekre, amelyekben nincs kormányablak. A busz a következő napokban tizennégy helyre jut el – közölte Juhász Tünde kormánymegbízott 2016. szeptember 13-án, Algyőn.


A testület elsőként Szombathely, Kiskunlacháza, Felsőlajos és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye címeréről tárgyalt

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Címer Bizottság 2016. szeptember 13-án, az Országházban. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével és heraldikai szakértők – Bertényi Iván és Pandula Attila professzorok – részvételével működő testület feladata, hogy segítse a helyi és nemzetiségi önkormányzatok jelképeinek szakszerű megalkotását.


Boldog István még az ősszel benyújtja ismét a kétharmados többséget igénylő javaslatát

Ismét benyújtja a kistelepülési polgármesterek béremelését célzó indítványát Boldog István fideszes országgyűlési képviselő – ezt 2016. szeptember 13-án közölte a Magyar Időkkel  a kormánypárti politikus. Már a frakcióülésen is jelezte szándékát, úgy gondolja, hogy a javaslat élvezni fogja a Fidesz támogatását.


Az ellenzéki pártok is követelik a közszolgálatban dolgozók bérének emelését

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint 168 önkormányzat 5900 dolgozója vett részt az érdekképviselet által 2016. szeptember 14-re meghirdetett országos sztrájkban. Az érdekképviselet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára októbertől.


A Pest megyei városban tematikus évek rendezésével törekszenek a városi kultúra és a turizmus összekapcsolása

Gödöllő megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban. A képviselő-testület 2016. szeptember 15-i ülésén egyhangúlag felhatalmazta Gémesi György polgármestert a pályázat megjelenése után annak beadására – tájékoztat a Gödöllő Városi Hírportál. Az Európai Bizottság programterve alapján 2023-ban Magyarország egyik települése lehet Európa kulturális fővárosa.


A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint nem lesz szükség a bicskei helyett máshol új tábort nyitni

A tervek szerint 2016. december 31-én megszűnik a bicskei befogadó állomás, ezért már most sem érkeznek új migránsok a táborba – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2016. szeptember 13-án, Bicskén, a Népszavazás 2016 című lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón.


Nem mindenütt pörög az ingatlanpiac – Hamarosan minden harmadik ház üresen állhat a legkisebb településeken

Az üres lakások száma folyamatosan nő, az albérletek viszont egyre inkább hiánycikknek számítanak. Az arányok eltolódása ráadásul aligha torpan meg: néhány éven belül minden harmadik ház üresen állhat a legkisebb településeken – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.


Gémesi György szerint az önkormányzatok önállóságának csökkentése egy folyamat része

Egyre látványosabban nyírbálja a központi hatalom az önkormányzatok önállóságát. Ennek legutóbbi jele a hulladékszállítás díjbeszedésének központosítása vagy az iskolák működtetésének elvétele – állítja a Szabad Földnek nyilatkozó Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint mindez egy folyamat része.


Az NGM szeptember 28-ig várja az önkormányzatok jelentkezését az 550 millió forintos keretösszegű pályázatra

Pályázatot hirdetett a nemzetgazdasági miniszter az önkormányzati adatszolgáltatások minőségének javítására, a pályázat idei keretösszege 550 millió forint – közölte Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára az MTI-vel.


Több mint kétszáz milliárd forintot fordít a kormány jövőre az otthonteremtési programra

Megjelent a családi otthonteremtési kedvezményről (CSOK) szóló kormányrendelet módosítása – a kormány tovább bővíti a programot. Lehetséges illetve könnyebb lesz a CSOK-igénylése mostantól a nagyobb – 25 év alatti – és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi illetve ikerlakást vásárlóknak.


Gémesi György úgy véli, kampánycélokat fog szolgálni a Pest megyének ígért fejlesztési támogatás

Kampánycélokat fog szolgálni a Pest megyének beígért 80 milliárd forint – állítja Gödöllő polgármestere. Gémesi György szerint ugyanis nem véletlen, hogy az országgyűlési választások évében a legmagasabb a lehívható összeg. Budaörs első embere kevésnek tartja a támogatást, szerinte a megyében több elmaradottabb település van, mint amennyi forráshoz juthat – tudósít a HírTV.


Az ausztriai hatóságok karókat vertek le a földbe Hegyeshalomnál a magyar-osztrák határszakaszon

Az osztrák hatóságok elkezdték kijelölni Hegyeshalomnál a magyar-osztrák határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát – tájékoztatta 2016. szeptember 18-án az MTI-t Szőke László, Hegyeshalom független polgármestere. A helyszínen az MTI tudósítója is látta a földbe szúrt karókat.


Három kategóriában 122 önkormányzat és civil szervezet nyert támogatást a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán

A Földművelésügyi Minisztérium 250 millió forint pályázati pénzt oszt szét a települési és tájegységi értékek megőrzésére a júniusban kiírt pályázat értékelése nyomán 122 nyertes között – közölte V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára 2016. szeptember 19-én, Budapesten.


A múzeumot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település régi iskolaépületéből alakítanák ki

Barlangászmúzeum nyílik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsércen az önkormányzat és a tiszaföldvári Hajnóczy József Barlangkutató Sportegyesület szervezésében. A sportegyesület és jogelődei 1963 óta kutatják a település határában lévő Ódorvári-hasadékbarlangot, 1971 óta a Hajnóczy-barlangot és 2005-től a Kos-barlangot is – közölte a sportegyesület vezetője az MTI-vel.


A keretösszegre összesen 804 pályázat érkezett be, közülük 578 nyert támogatást

Pályázati úton 300 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a települési önkormányzatokat, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret saját fenntartásban vagy közművelődési megállapodás keretében működtetnek. A pályázat célja közművelődési intézmény vagy közösségi színtér karbantartása vagy felújítása, műszaki-technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítása.


A Balatoni Szövetség kétféle megoldási javaslatot is kidolgozott az üdülőövezetben zajló „gasztronómiai forradalom” támogatására

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki – derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából, amelyet 2016. szeptember 19-én juttatott el az MTI-hez.


Bordány, Alsómocsolád, valamint Hajdúnánás lettek az UNICEF pályázatának győztesei

A Baranya megyei Alsómocsolád, a Csongrád megyei Bordány és Hajdúnánás önkormányzata vehette át az UNICEF Gyerekbarát Település címet, és az ezzel járó kétmillió forintos támogatást a gyermekek világnapja alkalmából 2016. szeptember 20-án, Budapesten.


A Klik egyedi vagyonkezelési szerződéseket köt majd a települési önkormányzatokkal

Jövő héten levélben tájékoztatják az önkormányzatokat az intézmények működtetésének átvételi menetrendjéről – mondta Palkovics László oktatási államtitkár 2016. szeptember 20-án, egy budapesti háttérbeszélgetésen. Palkovics László közölte: erre a célra 50-55 milliárd forint áll rendelkezésre, de ha ez nem lesz elegendő, kiegészíti a költségvetés.


A 737 településen végzett felmérés szerint Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében a legboldogabb az élet

A Boldogság Intézet elkészítette hazánk első boldogságtérképét egy kutatás alapján. Ez volt az első hazai boldogságkutatás, amelyet a Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pozitív Pszichológiai Laboratóriumának vezetője, Oláh Attila professzor és munkatársai végezték.


A FATOSZ alelnöke nem tartja szerencsésnek a TÖOSZ elnökének erre vonatkozó javaslatát

A szállásadók és az érdekképviseletek is rossz ötletnek tartják azt az elképzelést, hogy minden vendéglátó előre fizesse be az idegenforgalmi adót, aztán majd visszaigényelheti az önkormányzattól. Ezt a javaslatot eredetileg Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) első embere vetette fel a Magyar Nemzetnek.


Gémesi György visszautasítja a körzet országgyűlési képviselőjének ez irányú kijelentését

Gémesi György, Gödöllő polgármestere megdöbbenve értesült arról, hogy a körzet országgyűlési képviselője, Vécsey László az október 2-ai népszavazással kapcsolatban tartott fideszes kampányrendezvényen azt mondta, hogy a település vezetője 1500 menekültet akar Gödöllőre befogadni és betelepíteni – olvasható a Gödöllői Városi Hírportálon megjelent közleményben.


Az egykori kvízmester Kerék-Bárczy Szabolcs helyét veszi át a XII. kerületi önkormányzat képviselő-testületében

A Demokratikus Koalíció XII. kerületi szervezetének választása alapján Vágó István, a DK országos elnökségi tagja lesz a jövőben a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője. Vágó István már 2014-ben is szerepelt a párt XII. kerületi önkormányzati képviselőjelölti listáján. A DK média munkacsoportját is vezető politikus a pártból távozott Kerék-Bárczy Szabolcs helyét veszi át.


Patyi András: a közigazgatás „jósága” a tisztviselők képességein, készségein, tudásán és tapasztalatán múlik

Az állami tisztviselők új képzési programjának és a közszolgálati továbbképzési rendszer megújításának célja a versenyképesebb, naprakészebb közigazgatás kiépítése, amely hozzájárul egy jól működő gazdasághoz és a polgári társadalom megerősítéséhez is – hangoztatta a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára az állami tisztviselők új rendszerű képzésének nyitórendezvényén.


2011-2016 között 1230 milliárdot fordítottak a közfoglalkoztatás fejlesztésére – 1874 település vesz részt a programokban

A közfoglalkoztatás a kiúttalan, jövőtlen embereknek adott lehetőséget, hogy hasznosnak érezhessék magukat és kapcsolódni tudjanak a saját közegük mindennapi életébe – erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt 2016. szeptember 22-én, a II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás megnyitóján a Vajdahunyad várban.


Jövőre 15 milliárddal kevesebb jut a közfoglalkoztatásra – A kieső közmunkásokat gépekkel kell pótolniuk az önkormányzatoknak

Tizenöt milliárd forinttal kevesebb jut jövőre a közmunkaprogramra, mint idén – jelentette be 2016. szeptember 22-én a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor elmondta, a közeljövőben nem lesz béremelés a közmunkások körében, nem cél ugyanis a tartós közfoglalkoztatás – tudósít a HírTV.


Utóhasznosítanák az olimpiai falu lakásállományát – Jelenleg a fővárosi lakások hat százaléka közösségi tulajdonú

Bérlakás-koncepciót dolgoznának ki Budapesten, ennek támogatásáról 2016. szeptember 28-án dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek jegyezte előterjesztés szerint a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan indokolttá vált egy új fővárosi fejlesztési koncepció megalkotása. 


Lázár János szerint a jelenlegi kormányciklusban 30-40 köznevelési célú létesítmény készülhet el

A magyar kormány Orbán Viktor ellenjegyzésével még 2014 februárjában egy év alatt uszodákat és tantermeket ígért számos településnek, amiből szinte semmi sem valósult meg. Nosza, jött a Nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programban a következő ígéret: a 2016/17-ben a tanév végéig 38 milliárd forintból 24 tanterem, 25 tornaterem, 25 tanuszoda és 5 komplett iskola épül fel. A Magyar Nemzet utánanézett, miként áll a tanuszodák építése.


A kormány több mint hárommilliárd forintot oszt szét 130 település között a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására

Elsősorban konyháik korszerűsítését tűzték ki célul azok az önkormányzatok, amelyek indultak a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására kiírt pályázaton – közölte Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára 2016. szeptember 22-én, az M1 aktuális csatornán, felidézve, hogy a kormány több mint hárommilliárd forintot oszt szét 130 település között.


Országszerte több mint 150 múzeumban várják az érdeklődőket szeptember 26. és november 13. között

Országszerte több mint 150 múzeumban mintegy 1700 programmal várja az érdeklődőket a 11. Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 26. és november 13. között. A programok idén tízféle tematikába szerveződnek – mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár 2016. szeptember 22-én, Budapesten. 


Nyomoznak annak a menekültek befogadásáról szóló levélnek az ügyében, amelyet néhány magyar önkormányzat kapott

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a magyar önkormányzatoknak küldött hamisított levelek ügyében, amelyek egy menekültek befogadásáról és integrációjáról szóló programmal házaltak. A levél szerint Eger, Nyíregyháza, Salgótarján és Szeged vehet részt a menekültekkel foglalkozó program pilotjában – írja a Népszabadság.


Riebl Antalt egy helyi sörfesztiválon szúrta meg háromszor egy idős, ittas ember

Többször megszúrta egy idős férfi Riebl Antalt, a Pest megyei Délegyháza független polgármesterét egy 2016. szeptember 24-i helyi rendezvényen, a támadó ellen emberölési kísérlet miatt eljárás indult – tájékoztatta Szilveszter Lajos alpolgármester és a rendőrség szeptember 25-én az MTI-t.


A Vas megyei kisvárosban a képviselő testület önfeloszlatása miatt kellett időközi választást kiírni

Ismét Vlasich Krisztiánt (független) választották meg Csepreg polgármesterévé – tájékoztatta az MTI-t 2016. szeptember 25-én a vasi kisváros jegyzője. Varga-Lazányi Irén elmondta: az időközi választáson a korábbi polgármesterre Vlasich Krisztiánra 1132-en voksoltak, ellenfelei közül Kovács András (független) 298, Szabó Bálint (független) pedig 152 szavazatot kapott.


A szabolcsi községben még mindig sem sikerült kijavítani a júniusi ítéletidőben súlyos károkat szenvedett házak felét

Lakhatási krízis fenyeget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka községben, ahol a 2016. június 21-i ítéletidőben súlyos károkat szenvedett házak felét még mindig sem sikerült kijavítani. A helyi lakhatási válsághelyzet kialakulását megelőzendő, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Szolidaritási Alapot nyit, amelynek keretében gyűjtést szervez Uszka község javára.


Rendkívüli képviselő-testületi ülés és nyilatkozat-háború a Pest megyei városban

Gödöllő eddig sem tervezte, és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását – erről fogadott el határozatot a város képviselő-testülete 2016. szeptember 26-án. Gémesi György polgármester az Origónak azt mondta, nem akarnak részt venni a Fidesz politikai játszmájában, de az is biztos, hogy menekülteket sem fognak betelepíteni. Vécsey László, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanis korábban azt mondta, hogy a város 1500 migránst betelepítését tervezi. 


Óbuda polgármestere szerint sok agglomerációs településekhez tartozó környék a főváros infrastruktúrájára épül

Újragondolná Budapest közigazgatási határait Óbuda polgármestere. Bús Balázs szerint számos olyan – hivatalosan az agglomerációs településekhez tartozó környék van, amely alapvetően a főváros infrastruktúrájára épül. Ezeket pedig Budapesthez kellene csatolni – tette hozzá az InfoRádiónak adott interjújában a kerületvezető.


A XIII. kerület vezetője szerint a környék méltó emlékhellyé válhat, mert a főváros megújulásának központi terepe lehet

Göncz Árpád íróról, műfordítóról, volt köztársasági elnökről neveztek el ünnepélyesen egy városrészt 2016. szeptember 27-én, a főváros XIII. kerületében. Az Árpád híd pesti hídfőjénél tartott ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, lesz a város része Göncz Árpád és szellemisége, „egyfajta élő lelkiismeretként”. 


Az eddig kiírt pályázatokon jelentős túljelentkezés mutatkozik

Az ősszel újabb pályázati dömping várható a Vidékfejlesztési programban, az év végéig mintegy 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2016. szeptember 27-én, egy budapesti háttérbeszélgetésen.


Szakmai konferencia az Önkormányzatok Napja alkalmából

„A kétezer fő alatti települések jövője (?)” címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Hanns-Seidel Alapítvány együttműködésével az Önkormányzatok Napja alkalmából Gödöllőn. A rendezvényen a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakemberei mellett a Magyar Faluszövetség elnöke tartott előadást a magyarországi települések több mint kétharmadának jövőjét érintő kérdéskörben. 


A pályázatra az ország különböző tájairól 12 pályamunka érkezett

Látogatóközpont és tanösvény kategóriában immáron hatodik alkalommal három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi igazgatója adták át. 


Hét helyen polgármestert, háromban polgármestert és képviselő-testületet, egy helyen választókerületi képviselőt választanak

Tizenegy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: hét helyen polgármestert, háromban polgármestert és képviselő-testületet, Soroksáron pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak. Öt településen azért választanak polgármestert, mert lemondott az előző, kettőn pedig a polgármester halála miatt.


Madácsi Imre helyett Szabó László alpolgármester látja el a hivatali teendőket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen

A bíróság szeptember 22-én előzetes letartóztatásba helyezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisléta polgármesterét az ellene jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettének vádja miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban – közölte a Fővárosi Törvényszék 2016. szeptember 28-án az MTI-vel. A kislétai önkormányzatot ideiglenesen az alpolgármester vezeti.


A szecessziós stílusú épület felújítását az EMMI 200 millió forinttal, míg az MNOÖ 14 millióval támogatta

Megnyílt Szekszárdon a megújult Magyarországi Német Színház, a 2016. szeptember 28-i évadnyitón az emberi erőforrások minisztere a hazai német kultúra megtartásának fontosságáról beszélt. Balog Zoltán hangsúlyozta: ma Magyarországon a német nemzetiségi kultúra reneszánszát éli, ami azok számára üzenet, akik emlékeznek az 1945 utáni 40 évre. „Örülök, hogy így alakult, a német színház megújítása ebbe a keretbe illik bele”– mondta.


Újabb félszáz fontos kérdésről határozott a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem félszáz napirendet tárgyalt meg 2016. szeptember 28-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Egyhangúlag jóváhagyták, hogy együttműködési megállapodást kössön Budapest Szarajevóval. Döntöttek arról, hogy módosítják a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot, határoztak új P+R parkolók építéséről és arról, hogy A Forradalom lángja emlékmű a Nagy Imre térre kerüljön. 


A szakértők szerint állami vagy önkormányzati bérlakásépítési programokra lenne szükség

Szinte napok alatt bérlőre találnak a fővárosban a kiadó lakások. Az albérletkínálat egyre szűkül, a kereslet pedig folyamatosan növekszik, s emiatt az árak az egekbe szöknek. A szakértők szerint a lakáspiaci gondok orvoslásához szükség lenne állami vagy önkormányzati bérlakásépítési programokra – olvasható az MNO cikkében.


Az Európai Virágos Városok és Falvak idei versenyén Dunakiliti és Mosonmagyaróvár szerepelt eredményesen

A 2015. évi Virágos Magyarország verseny győzteseként hazánkat falu, illetve város kategóriában képviselő Dunakiliti és Mosonmagyaróvár egyaránt ezüstérmet érdemelt ki az Európai Virágos Városok és Falvak ez évi versenyén, amelynek csehországi Brnóban tartották a díjkiosztó ünnepségét. A szigetközi város megszerezte egyúttal a „Legszebb főtérnek” járó különdíjat is – tudósít a Turizmus Online.


Az október 1-jén kezdődő népesség-összeírás az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címet érint

Mikrocenzust tart 2016. október 1-je és november 8-a között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A népesség-összeírás során több ponton is újít a KSH: a vizsgált minta a korábbinál jóval nagyobb, 10 százalékos lesz, és ez az első alkalom, hogy a kérdőívek kitöltése kizárólag elektronikusan történik. Az összeírás az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címet érint – írja a Promenad.hu.


Nyolc éve nem emelkedett az önkormányzati dolgozók bére, többségüké létminimum alatt van

Érdemi tárgyalásokat és fizetésemelést követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A szervezet elnöke erről 2016. szeptember 30-án, az önkormányzatok napja alkalmából a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón és demonstráción beszélt.


A megye 131 településéből 118-nak a vezetője csatlakozott a közös kiáltvány aláírásához

Közös kiáltványban kéri a lakosokat 118 Nógrád megyei polgármester, hogy szavazzanak nemmel a 2016. október 2-i népszavazáson, mert úgy látják, a tét nem kisebb, mint hogy „meg tudjuk-e védeni közösségeinket, kultúránkat és mindazt, ami magyarrá teszi hazánkat”. Ezt szeptember 30-án jelentették be Balassagyarmaton, az eseményen 45 településvezető személyesen is részt vett.


A személyi ellentétek mellett az vezethetett az önfeloszlatáshoz, hogy költségvetési, likviditási problémákkal küzd a település

Feloszlatta magát a Békés megyei Sarkadkeresztúr képviselő-testülete – adta hírül 2016. szeptember 30-án a beol.hu. A hírportál információi szerint szeptember 19-én a héttagú képviselő-testületből négyen szavaztak az önfeloszlatásra, egy képviselő és Bakucz Péter (Fidesz-KDNP) polgármester pedig ellene. Az alpolgármester, Nagy Géza (független) nem vett részt az ülésen.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu