Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az ÖNET résztvevői többek között az önkormányzatoknak nyújtott támogatásokról és a választások utáni feladatokról tanácskoztak

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár vezetésével az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) 2014. szeptember 1-jén, a Belügyminisztériumban tartott ülésén áttekintette az államháztartás számviteli rendjének önkormányzatokat érintő egyes teendőit és tárgyalt a költségvetéssel kapcsolatos kérdésekről – olvasható a BM közleményében.


Gémesi György szerint az alapellátás jó helyen van a települési önkormányzatoknál

„Egészségügy 5 dimenzióban” címmel rendezték meg az Önkormányzati Egészségügyi Napok XVIII. konferenciáját 2014. szeptember 2-án, Budapesten, ahol Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről és felelősségről tartott előadást.


Tolna megye legnagyobb víziközmű-szolgáltatója 53 településen végez ivóvíz- és csatornaszolgáltatást

Megkapta a 2029. januárig szóló működési engedélyt a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól az Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű (ERÖV) Zrt., amely 53 településen végez ivóvíz- és csatornaszolgáltatást – jelentette be Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere. Az ERÖV Zrt. 198 ezer fogyasztói egyenértékkel jelenleg Tolna megye legnagyobb víziközmű-szolgáltatója.


A beköltözőknek törvénytelen támogatást nyújtó ügyvédi iroda elleni eljárás bírósági szakaszban van

Miskolcon a századik fészekrakós lakás került az önkormányzat tulajdonába 2014. szeptember 4-én. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester az avasi lakótelep egyik panelháza előtt sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az épület ezzel „fészekrakómentessé” vált. A polgármester utalt arra, hogy korábban ebből a házból költöztették ki végrehajtással az első, a Fészekrakó program keretében beköltöző családot, és most a századik is innen került ki.


Az elmúlt héten elfogadott megállapodást várhatóan szeptember 11-én írja alá Orbán Viktor és José Manuel Barroso

Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban – közölte 2014. szeptember 2-án Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodásról nyilatkozott az MTI-nek.


Átfogó kutatás készült a balatoni üdülőkörzet társadalmi helyzetéről

A balatoni üdülőkörzet legnépesebb városában több mint 25 ezren élnek, míg a legkisebb településen csak ötvenhárman. Van olyan part menti üdülőhely, melynek lélekszáma megháromszorozódik nyárra, és vannak olyan törpefalvak, ahol a német kisebbség aránya a 20 százalékot is meghaladja. Többek között ezek az adatok derülnek ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Veszprémi Főosztálya által készített kutatásból, melyet augusztus végén mutattak be.


Kilenc település – tizenkét helyszín – harminchárom színpad

Hetedszer rendezik meg idén a magyar dal napját. A Presser Gábor által kitalált országos rendezvényen 2014. szeptember 14-én és a felvezető napokon kilenc település, valamint a főváros 33 színpadán mintegy kétezer fellépő vesz részt. A rendezvény ünnepélyes megnyitója szeptember 14-én vasárnap a magyar dal napja idei fővárosában, Hévízen lesz.


Baranyai Gábort, Miskolczi Barna, Vízkelety Mariannt és Wopera Zsuzsannát Trócsányi László nevezte ki

Négy miniszteri biztost neveztek ki az Igazságügyi Minisztériumban (IM). Trócsányi László igazságügyi miniszter erről szóló utasításai a Hivatalos Értesítő legfrissebb, 2014. szeptember 3-i számában jelentek meg. A miniszteri biztosok kinevezése szeptember elsejétől 2015. február 28-ig, illetve szeptember 16-tól 2015. március 15-ig szól.


Lázár János: a cél az, hogy az összes állami szolgáltatás díját jelentősen csökkenjen, sőt egy részük ingyenes legyen

A kormány 2015. január 1-jén elindítja az Államreform 2 nevű programot, amelynek része lesz az úgynevezett állami rezsicsökkentés, vagyis az állami szolgáltatások díjának csökkentése, továbbá a köztisztviselői életpályamodell kialakítása - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek adott interjújában. Lázár János a programot „bürokrácialebontó csomagként” jellemezte.


A járadék 2026-tól való megvonásáról az Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Tanácsa döntött

Legfeljebb 12 éves moratórium után, 2026-ig megszűnik a polgármestereknek járó közszolgálati járadék – írja 2014. szeptember 3-i számában a Napi Gazdaság pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A járadék megvonásáról az ÖNET döntött szeptember 1-jei zárt ülésén. Az őszi választások után már csak a legalább 53 éves, 3-5 ciklust kitöltő főállású polgármesterek kapják meg az öregségi nyugdíj 50, 60 vagy 70 százalékát jelentő járadékot, és legfeljebb 65 éves korukig. 


Csak listás jelölt helyét veheti át automatikusan más, egyéni jelölt kiesése esetében az utódjának is kell ajánlásokat gyűjtenie

A már nyilvántartásba vett, de időközben meghalt, vagy a választhatóság jogát elveszítő („kieső”) polgármester- és képviselőjelöltek helyett a jelölőszervezet a jelöltbejelentésre nyitva álló határidőig, azaz 2014. szeptember 8-án 16 óráig még állíthat új jelöltet.


A Policy Agenda szerint 200-300 milliárd forintot vettek ki pluszban az önkormányzatok zsebéből

A kormány az önkormányzatoktól nem csak azokat a pénzeket vette el, amelyek például a közoktatási feladatok ellátáshoz kellettek, hanem jelentős mértékben vontak ki egyéb forrásokat is – írta elemzésében a Policy Agenda. Számításaik szerint 200-300 milliárd forintot vettek ki pluszban az önkormányzatok zsebéből. Alábbiakban a Policy Agenda elemzése olvasható.


Négy évvel hatvanhatezren indultak az önkormányzati választáson

Öt nappal a jelöltbejelentésre nyitva álló határidő lejárta előtt még mindössze 8800 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak 2014. szeptember 4-i adataiból. Négy évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 66 ezer jelölt indult.


Koncertek, kiállítások, felolvasások és kerekasztal beszélgetések a XI. kerület több helyszínén

Cseh Tamás Nap lesz 2014. szeptember 6-án a főváros XI. kerületében Újbuda Önkormányzata és a Kult11 Egyesület szervezésében. Egész nap várnak minden érdeklődőt a XI. kerület 11 helyszínén, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között a Bartók Béla út galériáiban és kávézóiban, amelyekben Cseh Tamás által ihletett kiállításokkal, hozzá kapcsolódó filmekkel, installációkkal, zenei produkciókkal emlékeznek a művészre – közölték a szervezők az MTI-vel.


Egy friss közvélemény-kutatás szerint Kothencz Jánosnak sikerült megközelítenie Botka László ismertségét és népszerűségét

Kothencz János, a kormánypártok polgármesterjelöltjének ismertsége és támogatottsága is megközelítette Botka Lászlóét, Szeged MSZP-s polgármesterét – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyről a szegedma.hu számolt be 2014. szeptember 4-én. A közvélemény-kutatást a Tisza Lajos Közéleti Egyesület megbízásából a Leonardo Kft. végezte.


Bodnár Zoltán szerint „Tarlós István nem a budapestiek, hanem Orbán Viktor főpolgármestere”

„Erős reményekkel” vág neki az önkormányzati választásnak a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje, aki az MTI-nek adott interjút. Bodnár Zoltán nem érzi hátránynak, hogy nincs városvezetési gyakorlata, Budapest vezetéséhez szerinte elsősorban intelligenciára és jó szervezetirányítási képességre van szükség.


A baloldali pártok főpolgármester jelöltje hidat építene, védené a fákat és megszüntetné a korrupciót

Biztonság, innováció, számonkérhetőség – ezzel a három szóval jellemezte Falus Ferenc 2014. szeptember 5-én bemutatott programját. A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy biztonságossá kell tenni a közlekedést, ezért fel kell gyorsítani a 3-as metró felújítását. Falus Ferenc azt is mondta: a négyes metrónak ki kell mennie a Bosnyák térig, illetve Budaörsig.


Schmuck Andornak csalódást okozott, hogy „egy olyan baloldali összefogás jött létre, amely a választók becsapására alakult”

Leadta saját polgármester-jelöltségéhez szükséges, illetve 10 önkormányzati képviselőjelöltjüket támogató aláírásokat Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke 2014. szeptember 5-én az V. kerületben. Schmuck Andor az ívek leadása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: önállóan indulnak az önkormányzati választásokon, és a szükségesnél háromszor több, 900 aláírást sikerült összegyűjteni a fővárosi kerületben.


Terekbe írt múlt – Tudományos igényű, képzőművészeti album Magyarország nemzeti és történelmi emlékhelyeiről

Terekbe írt múlt címmel tudományos igényű, képzőművészeti albumot jelentetett meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A magyar történelem legfontosabb helyszíneit tartalmazó munkát Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2014. szeptember 5-én mutatta be ma a Magyar Nemzeti Múzeumban.


A választójogát csak az gyakorolhatja, aki az önkormányzati voksolás napján Magyarországon tartózkodik

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán külképviseleti szavazásra nincs lehetőség; választójogát kizárólag az gyakorolhatja, aki október 12-én Magyarországon tartózkodik. Az országgyűlési választáson, az európai parlamenti (EP-) választáson és az országos népszavazáson a külképviseleteken is lehet voksolni, erre azonban az önkormányzati választáson nincs mód.


Z. Kárpát Dániel szerint reális esély van arra, hogy 100 feletti legyen a leendő jobbikos vezetésű települések száma

A Jobbik otthonteremtési és bérlakás-programot indítana azokon a településeken, amelyeken az őszi választás után jelöltjei szerzik meg a polgármesteri széket. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese 2014. szeptember 5-i sajtótájékoztatóján a tavaszi választási eredmények és a közvélemény-kutatások alapján úgy értékelt: reális esély van arra, hogy 100 feletti legyen a leendő jobbikos vezetésű települések száma.


Igen jelentős változások történtek a fővárosi személyszállítási szolgáltatás piacán

Egy éve, 2013. szeptembere, a Fővárosi Közgyűlés taxiszolgáltatást szabályozó rendeletének hatálybalépése óta jelentősebb változások történtek Budapest taxiszolgáltatási piacán, mint az előtte lévő 25 évben együttvéve – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből. A taxirendelet előírásai alapján az alábbiak szerint alakult át a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás piaca az elmúlt egy év alatt:


A listákat szeptember 9-én 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél

Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat a Nemzeti Választási Bizottság 2014. szeptember 5-i ülésén. Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg. Az országos nemzetiségi listákat szeptember 9-én 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél.


A főpolgármester szerint ellenfele ígéreteinek egy részét a jelenlegi városvezetés folyamatban levő munkáiból emeltek át

Finanszírozhatatlannak tartja Tarlós István főpolgármester Falus Ferencnek, a baloldal főpolgármester-jelöltjének választási programját. A főpolgármester az MTI-nek 2014. szeptember 6-án megküldött közleményében azt írta: a baloldali jelölt programja olyan elemeket is tartalmaz, amelyeket a jelenlegi városvezetés folyamatban levő munkáiból emeltek át.


Készülnek a forgatókönyvek a kéményseprés központosítására

Lényegében elismerte a Magyar Nemzet érdeklődésére a fejlesztési tárca, hogy már készülnek azok a forgatókönyvek, amelyek a kéményseprés államosítására vonatkoznak. A szolgáltatók szerint a változások fő oka a rezsicsökkentés. A katasztrófavédelem által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint eddig 110 településen kellett ideiglenes szolgáltatót kijelölni, a legrosszabb a helyzet Hajdú-Bihar megyében.


György István fővárosi kormánymegbízott szerint „a következő öt év lesz az új rendszer pudingpróbája”

Az új közgyűlési modellben a kerületi polgármesterek közvetlenül ráláthatnak a főváros ügyeire, a kerületi témák hangsúlyosabban jelenhetnek meg. A reformokkal párhuzamosan nyílnak a budapesti kormányablakok. György István a Rádió Orient műsorában kiemelte, minden kerületben terveznek egyablakos ügyintézési pontot. A fővárosi kormánymegbízott hozzátette: emellett kiveszik részüket a Nemzeti Innovációs Stratégia elkészítéséből és a 3-as metró felújítási munkálataiból is.


A pályázatok beküldésének határideje: 2014. szeptember 15. – Keretösszeg: egymilliárd forint

Idén is pályázhatnak a Szent Mihály nap hagyományait felelevenítő programok megrendezésére a települések. Az „Itthon vagy - Magyarország, szeretlek” programsorozat keretében a kormány idén is pályázatot hirdet az önkormányzatok számára egymilliárd forintos keretösszegben.


Az FVB-nek legkésőbb szeptember 12-én éjfélig kell döntenie a jelöltek nyilvántartásba vételéről

2014. szeptember 8-án délután négy órakor lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésének határideje, a már nyilvántartásba vett Fidesz-KDNP-s és jobbikos jelölt, s az ajánlásait szeptember 5-én leadó LMP-s és Együtt-PM-es jelölt mellett 9 jelölt adta le ajánlásait a Fővárosi Választási Irodánál (FVI). A szociáldemokraták bejelentették, nem indítják el jelöltjüket, az egyik független jelöltnek pedig nincs meg a szükséges számú ajánlása, így legfeljebb 11-en lehetnek majd a szavazólapon.


A csökkenő fizetések is közrejátszhatnak abban, hogy a 3177 településen alig négyezren indulnak a polgármesteri székért

Települések százai maradhatnak polgármester és képviselő-testület nélkül, mert egyszerűen senki sem akar indulni az októberi önkormányzati választáson. 2014. szeptember 8-án délután zárult a jelöltállítás, és feleannyi polgármester- és képviselőjelölt adta be az ajánlásait az illetékes választási irodákban, mint négy éve – írja a Blikk.


A Századvég Alapítvány tanulmánya összefoglalja az önkormányzati választási rendszerre vonatkozó alapvető ismereteket

Megjelent a Századvég Alapítvány tanulmánya, amelyben olvashatók a közelgő önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb szabályok, tudnivalók, szabályozási érdekességek és határidők. Az önkormányzati választásokról szóló tanulmány összefoglalja a helyi és nemzetiségi önkormányzati választási rendszerre vonatkozó alapvető ismereteket, illetve az egyes választási határidőkhöz, határnapokhoz megfelelő magyarázattal szolgál. 


A két városvezető kölcsönösen kifejezte azon szándékát, hogy a jövőben erősítsék a két főváros közötti kapcsolatokat

Tarlós István főpolgármester 2014, szeptember 8-án hivatalában fogadta Tomáš Hudečeket, Prága főpolgármesterét.  A találkozó során a két városvezető kölcsönösen kifejezte azon szándékát, hogy a jövőben erősítsék a két főváros közötti kapcsolatokat. Tarlós István elmondta, hogy az együttműködést elsősorban a kultúra és turizmusfejlesztés szakterületeken képzeli el.


Az a jelölőszervezet állíthatott kompenzációs listát, amely legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudott állítani

A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt állíthat kompenzációs listát a fővárosban az októberi önkormányzati választáson, vagyis ezek a jelölőszervezetek részesülhetnek a vesztes polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatokból képzett mandátumokból.


A korábbinál kevesebben indulnak az önkormányzati választásokon, a főpolgármesteri poszt viszont igen népszerű lett

A végleges adatokra még várni kell, de bizonyos, hogy az október 12-i önkormányzati választáson jóval kevesebben indulnak, mint négy évvel korábban. Igaz, a 2010-es négyhez képest van tíz potenciális főpolgármester-jelölt, bár egyelőre nem biztos, hogy mindannyian felkerülnek a szavazólapra. Egy sor faluban viszont senki nem akar településvezető lenni. Egyelőre úgy tűnik, hogy egy-egy kiadó helyre átlagosan két és fél jelentkező akad – írja a Népszabadság.


Csaknem 400 településen nincs polgármesterjelölt, de olyan is akadt, ahol 43-an pályáztak a településvezetői posztra

Vannak olyan települések, ahol még nincs polgármester-jelölt, de olyan is akad, ahol 43-an pályáznak a település élére – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán, hogy 2014. szeptember 8-án délután lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. Pálffy Ilona hozzátette: a nemzetiségi választópolgárok még regisztrálhatják magukat.


Az 1100 jellegzetes színű, almazöld kerékpár 76 gyűjtőállomáson várja a kerékpározni vágyókat a nap 24 órájában

Budapest új közösségi közlekedési lehetőségeként 2014. szeptember 8-án elindult a Főváros közbringarendszere. A MOL Bubi nyilvános üzemének indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a Fővárosnak kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, a közbringarendszer elindításával Tarlós István főpolgármester programjának fontos eleme valósult meg.


A bérlettel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pékségében féláron lehet majd kenyeret vásárolni

A Budapest III. kerületében élő kisnyugdíjasoknak és rászoruló embereknek szóló kenyérbérletet bocsát ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata. A bérlettel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zápor utcai pékségében féláron lehet kenyeret vásárolni, egy félkilós cipó ára így 50 forint lesz, az egykilós kenyér pedig 100 forintba kerül – írja a Világgazdaság Online. 


Szeptember 20-21-én 135 magyarországi és hét határainkon túli település 329 helyszíne várja a látogatókat

A kulturális örökség napjai minden évben egy központi téma köré szerveződnek. Az idei rendezvény, amelyre szeptember 20-án és 21-én kerül sor, azonban három évfordulóhoz is kötődik: a látogatók az I. világháború kitörésének századik, a holokauszt hetvenedik évfordulójával, valamint Ybl Miklós születésének bicentenáriumával kapcsolatos eseményeken vehetnek részt – ismertette 2014. szeptember 9-i sajtótájékoztatóján L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára.


Összesen 52 041 jelöltet vettek nyilvántartásba – Tízen indulnának a főpolgármesteri posztért – Sok helyen ismétlés lesz

Önkormányzati választás: Október 12-én voksolunk a települések vezetőire, immár összeállt a jelöltek listája. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 2014. szeptember 9-ig összesen 52 041 jelöltet vettek nyilvántartásba. A legutóbbi választáson, 2010-ben ez a szám 68 279 volt – olvasható a Metropol összeállításában.


Az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatásra 38,6 milliárd forint van elkülönítve

Három hét áll a települések rendelkezésére, hogy benyújtsák igényüket a megyei önkormányzati tartalékból nyújtandó működési támogatásokra – írja a Napi Gazdaság. Az önkormányzati finanszírozás rendszere az elmúlt években jelentősen megváltozott, a normatív alapút felváltotta a feladatalapú finanszírozás, így a támogatási rendszer is átalakult.


Az intézményfenntartó központ jelenleg is milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a pedagógusoknak

Az önkormányzatoktól örökölt számlák és adósságok miatt kellett konszolidálni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, amely jelenleg is milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a pedagógusoknak – írja 2014. szeptember 11-i számában a Magyar Nemzet. A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) megtudta: a 2013 előtti önkormányzati fenntartói szerkezet öröksége miatt volt szükség a Klik kisegítésére.


Az Új Dimenzió Párt, az Együtt 2014, az SMS párt és a Sportos és Egészséges Magyarországért nyilvántartásba sem vetette magát

Tavasszal még országos listát állított, és állami százmilliókat szórhatott szét több kis párt, amely a mostani önkormányzati választásra teljesen eltűnt. Megrendültek a tavaszi eredményektől, elmúlt a lelkesedés, programot kell fejleszteniük – ilyen magyarázatokat hallgathattunk a pártvezetőktől, de volt olyan is, aki nem kertelt: egyszerűen azért nem indulnak, mert most nem kapnak az államtól pénzt – írja az Index.


Aparhanton és Tanakajdon csak jövőre voksolnak – 545 településen nem lehet megtartani nemzetiségi választást

Két polgármester- és két képviselő-testületi-, valamint 545 nemzetiségi választás maradhat el októberben a szeptember 11-i adatok szerint – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke 2014. szeptember 11-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Az NVI elnöke emlékeztetett rá: a polgármester- és képviselőjelölteket szeptember 9-én 16 óráig lehetett bejelenteni.


A 66 évesen elhunyt politikust Pest megye közgyűlése saját halottjának tekinti

Hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Kocsi János, Nagykáta fideszes polgármestere, a Pest Megyei Közgyűlés tagja – közölte a megyei önkormányzat hivatalának sajtófőnöke 2014. szeptember 11-én az MTI-vel. Ambrus András tájékoztatása szerint a politikust 66 éves korában érte a halál.


Az ország 326 településén indul szocialista, vagy a szocialista párt által támogatott polgármesterjelölt

Márton Roland, az MSZP önkormányzati jelöltállítással és a kampány koordinációjával megbízott alelnöke tájékoztatása szerint 326 településen indul szocialista, vagy a szocialista párt által támogatott jelölt, országszerte 1878 egyéni képviselőjelölt indul az MSZP támogatásával. Az MSZP mind a 19 megyében „rajthoz áll” az október 12-i önkormányzati választáson - mondta. Jelezte azt is, hogy a párt jelöltjeinek több mint egynegyede nő. 


Az ellenzéki párt 22 fővárosi kerületben és 16 megyei jogú városban állít polgármesterjelöltet

Az LMP 22 budapesti kerületben állít polgármesterjelöltet, és ezek mindegyikében, valamint a fővárosban is lesz kompenzációs listája – mondta a párt önkormányzati szakszóvivője 2014. szeptember 11-én a jelöltállításhoz szükséges ajánlások leadása utáni sajtótájékoztatóján. Gerstmár Ferenc hozzátette: a párt 16 megyei jogú városban saját polgármesterjelöltet indít, míg két helyen független jelöltet támogat, és a megyeszékhelyek szinte mindegyikében állít kompenzációs listát.


A BM felmérése szerint a közfoglalkoztatásban részt vevők több mint kétharmada pozitívnak ítéli a programot

A résztvevők több mint kétharmada pozitívan ítélte meg a közfoglalkoztatást, az ott szerzett ismereteket négyötödük hasznosnak tartja, a bérezéssel kapcsolatban viszont megosztottan reagáltak – derül ki Belügyminisztérium által készített kutatásból, amelynek kiértékelésében a Századvég Alapítvány nyújtott segítséget.


A piaci szereplők nem fogadják kitörő lelkesedéssel egy újabb rivális esetleges megjelenését

Versenytársat kaphatnak a budapesti taxitársaságok: a fővárosi önkormányzat munkatársai egy 100 százalékban fővárosi tulajdonú fuvarszervező cég alapításának lehetőségét vizsgálják – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a fővárosi önkormányzat. (Erről egyébként még júniusban határozott a közgyűlés.) Egyelőre nem tudható, eddig mire jutottak a szakemberek, a fővárostól kapott válasz szerint a vizsgálat eredményét az egyik őszi önkormányzati közgyűlés előterjesztéséből lehet majd megismerni.


Tavaly ezerhétszáznál is több magyarországi település összesen kétmilliárd forint tűzifa-támogatást nyert el

Egymilliárd forinttal többet szán idén a kormány a hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára igénybe vehető tűzifaprogramra – értesült a Magyar Nemzet. A támogatást feltehetően ebben az évben is az ötezer fő alatti települések igényelhetik.


Az adózott eredményt tekintve a 20 legnagyobb hazai társaságból 17 veszteséges volt

Tavaly megcsappant a hazai víziközmű-szolgáltatók száma, a ma aktív negyvenhat szolgáltatóból tizennyolc kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonban van, és a legnagyobb cégek adózott eredménye tavaly mínuszban volt – írta 2014. szeptember 12-i számában a Világgazdaság.


Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala cáfolja a fővárosi tulajdonú taxivállalat létrehozásáról szóló híreket

Az az interneten megjelent feltételezés, hogy Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat keretében taxis céget kívánna szervezni teljességgel alaptalan. Az egyik ellenzéki párt vetett fel ilyen ötletet közel fél évvel ezelőtt, de a főpolgármester és a közgyűlési többség ilyen gondolatot nem támogatott és ma sem támogat. A főpolgármester nem kíván taxis céget szervezni – áll a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala által 2014. szeptember 12-én kiadott közleményben. 


A szocialisták szeretnék, hogy a szabadság és a szolidaritás szigeteivé válhassanak azok a helyek, ahol a jelöltjeik győznek

Az MSZP országos választmánya 2014. szeptember 13-án hét pontban fogalmazta meg elvárásait a párt októberi önkormányzati választáson induló képviselő- és polgármesterjelöltjeivel szemben. Az ellenzéki állásfoglalást Tóbiás József, az MSZP elnöke és frakcióvezetője ismertette újságíróknak Budapesten Botka László választmányi elnök társaságában, a testület ülését követően.


Lassan összeáll az önkormányzati választáson indulók „mezőnye”

Összesen 8142-en pályáznak polgármesteri posztokra, és közel 36 ezren helyi képviselői helyekre az októberi önkormányzati választáson. Aparhanton és Tanakajdon senki nem akar polgármester lenni, Tanakajdon és Kishajmáson képviselőjelöltből sincs elég – írja az Origo. Budapesten a 23 kerületben 138 polgármesterjelölt indul, a főpolgármester-választásra hét jelöltet vettek nyilvántartásba.


Ott lehet voksolni nemzetiségi képviselőkre, ahol legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat 2011-ben

Az országban 36 olyan település van, ahol a nemzetiségi választópolgárok nem szavazhatnak települési nemzetiségi képviselőre, mivel a három évvel ezelőtti népszámláláskor nem vallották magukat legalább 25-en a nemzetiséghez tartózónak, és így nem is írhatott ki a településre nemzetiségi választást a Nemzeti Választási Bizottság, annak ellenére, hogy az október önkormányzati választásra már több mint 25-en vetették magukat névjegyzékbe.


Az MNKSZ pályázata beküldésének határideje: 2014. október 30.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) a Nemzetközi Nőnap 2014 tiszteletére hetedik alkalommal írt ki pályázatot a „Legjobb Női Munkahely 2013” díj elnyerésére, azoknak a munkáltatóknak, ahol a legtöbbet tesznek a női munkavállalókért. Pályázat beküldési határideje: 2014. október 30.


Egynapos nemzetközi szimpózium a határokon átívelő energetikai együttműködés érdekében

A Magyar Energetikai Társaság (MET), az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE), a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a Magyar Mérnöki Kamara (MMK), a Rákóczi Szövetség és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Magyar Energia Szimpózium (MESZ 2014) „Kárpát-medence magyar energetikusainak találkozója” címmel egynapos nemzetközi szimpóziumot rendez 2014. szeptember 25-én, Budapesten.


A tervek szerint a Gellért fürdő, a Palatinus, a Dagály, a Paskál, a csillaghegyi és a pesterzsébeti strand újulna majd meg

Az elképzelések szerint mintegy tizenötmilliárd forintot fordítanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. létesítményeinek felújítására, korszerűsítésére és bővítésére a következő években – mondta Tarlós István főpolgármester2014. szeptember 15-én, Budapesten, sajtótájékoztatón. A tervek szerint fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát, a Palatinus Strandfürdőt, a Paskál Strandfürdőt, a Dagályt, valamint a csillaghegyi és a pesterzsébeti strandot.


Tavaly 23 település és 28 munkahely részesült az elismerésben

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben idén nyolcadszor hirdette meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. A Kerékpárosbarát Munkahely 2013 és Kerékpárosbarát Település 2013 pályázatok beküldési határideje 2014. szeptember 30.


Az ellenzéki párt polgármesterjelöltjei több mint 30 településen vitáznának a fideszes jelöltekkel

A Demokratikus Koalíció (DK) valamennyi polgármesterjelöltje nyilvános vitára hívja ki az adott kerület vagy település fideszes jelöltjét – közölte az ellenzéki párt szóvivője 2014. szeptember 16-án az MTI-vel. Gréczy Zsolt azt mondta: úgy látják, hogy a fideszes vezetés sok helyen menekül az elszámoltatás elől, miközben a választóknak joguk van tudni, hogy mit tettek, milyen vállalásaikat teljesítették „Orbán Viktor emberei”.


Az európai parlamenti választás óta 41 ezren váltak nagykorúvá

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok a választók, akik a májusi európai parlamenti (EP-) választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá – közölte Listár Dániel, az NVI kommunikációs főosztályának vezetője az iroda 2014. szeptember 16-i sajtótájékoztatóján. Mint mondta, 41 ezer fiatal számára készül el a bankkártya méretű plasztiklap, amelyet október 12-én, a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségekben.


Az „örökös polgármesterek” ellenfeleinek szinte csak akkor van esélyük, ha a nagy öregek már nem indulnak a választáson

Legalább tíz olyan magyar település van, ahol a polgármesterek még tanácselnökként kezdték a pályafutásukat, és azóta sem sikerült senkinek sem legyőzni őket, tizenkét városban pedig az első szabad választások óta ugyanaz a polgármester. Ketten közülük idén is biztosan győznek, mert nincs ellenfelük, és ha Pásztor Bélát, a híres veresegyházi polgármestert is újraválasztják, akkor jövőre ünnepelheti az ötvenedik évfordulóját annak, hogy ő vezeti a várost – írja az Index.


Az NVI rendhagyó módon igyekszik megkönnyíteni az előzetes tájékozódást a szavazópolgárok számára

Huszonegy településen olyan sok jelölt indul az október 12-ei önkormányzati választáson, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a nyomdától az ő szavazólapjaikból kinagyítottat is kért. Ezeket kifüggesztik majd, hogy a választók szavazás előtt könnyebben megtalálhassák jelöltjüket. 


Az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett a vizek okozta kár ellen védekezni

Az özönvízszerű esőzések következményeként az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett Magyarországon a vizek okozta kár ellen védekezni, a hivatásos állományúak mellett tömegesen vettek részt önkéntesek a munkálatokban - mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató 2014. szeptember 16-án este Nagykanizsán.


Októbertől pedig az távhő ára csökken további 3,3 százalékkal – A következő lépés a rezsiholdig létrehozása

Két hét múlva tovább csökkennek a családok terhei, a kormány - ahogy vállalta - folytatja a rezsicsökkentést: a tavalyi 20 százalékos csökkentések után szeptember elsejével az áram ára további 5,7 százalékkal lett olcsóbb, októbertől pedig az távhő ára csökken további 3,3 százalékkal – mondta el 2014. szeptember 16-án Kurucz Éva kormányszóvivő.


Minden határidőben vissza nem vitt ajánlóív után tízezer forint bírságot szabnak ki a választási bizottságok

A nem végleges adatok szerint 955 ajánlóívet nem vittek vissza az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke 2014. szeptember 16-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona elmondta: az októberi választáson indulni szándékozó jelöltek összesen körülbelül 200 ezer ajánlóívet kértek ki a választási irodáktól az ajánlások gyűjtésére. Ebből 955-öt nem vittek vissza a határidőig.


Az NVI az idei három voksolásra összesen mintegy húsz milliárd forintot kapott a költségvetésből

Hétmilliárd forintot terveznek az október 12-i önkormányzati választásokra – mondta el a Világgazdaságnak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona közölte, hogy az idei három választásra (parlamenti, EP, önkormányzati) összesen mintegy 20 milliárd forintot kaptak a költségvetésből. Az őszi választás hétmilliárdba kerülhet, de még mindig nincs hivatalos összeg arról, hogy mennyibe kerültek a már lezajlott tavaszi választások. 


Az ellenzéki párttok aligha léptetik vissza polgármesterjelöltjeiket a volt pénzügyminiszter javára

Bokros Lajos megszorongathatná az önkormányzati választáson a főpolgármestert, ám ehhez az kellene, hogy egyedüli kihívója legyen az ellenzéki oldalon az újrainduló Tarlós Istvánnak. A pártok azonban presztízskérdésnek tekintik az önálló indulást, így aligha lépnek vissza Bokros javára – olvasható az Origo cikkében.


A Heti Válasz elemzést készített az áprilisi országgyűlési és a májusi EP választás eredményei alapján

A tízezres lélekszámnál nagyobb települések alig hatodában indul győzelmi eséllyel a baloldal a 2014. október 12-i önkormányzati választáson – derül ki a Heti Válasz elemzéséből. A lap a tízezres lélekszámnál nagyobb városok (köztük Budapest, illetve külön a 23 kerület) szavazási adatait vette alapul, hiszen e 170 település eredményeiből lehet leginkább következtetni arra, hogy eltűnőben van-e a baloldal, vagy éppen ellenkezőleg.


Németh Lászlóné: a kormányzat célja, hogy a magyar bankrendszer legalább felerészt hazai tulajdonban legyen

A takarékszövetkezetek átvilágításának december elejére tervezett lezárásával létrejön egy, a betétesek, ügyfelek számára teljes biztonságot jelentő garanciaközösség – mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára 2014. szeptember 17-én Hatvanban, sajtótájékoztatón.


A Balaton parti községnek huszonnyolc településsel kellett „megmérkőznie” az elismerésért

Tihany lett Európában a legszebb felújított falu. Az erről szóló díjat Tósoki Imre, a település polgármestere vette át Svájcban. Ez az első alkalom, hogy magyar település ilyen elismerésben részesült. A pályázat azokra az európai falvakra szeretné felhívni a figyelmet, amelyek hosszú távon is fenntartható projektjeikkel biztosítják a fejlődést. A versenyt 1990 óta rendezi meg a bécsi székhelyű Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség. Tihany 29 település közül lett az első. 


Gémesi György úgy látja, hogy a kis településeken egyáltalán nincsen presztízse a polgármesteri tisztségnek

Az 1990 és1993 közti időszakban volt a legnagyobb mozgástere az önkormányzatoknak, ami az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent – mondta a Rádió Orient műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. A 24 éve Gödöllő élén álló polgármester szerint „elmentünk a falig” mind az autonómia mind a finanszírozás szűkülésében.


A Népszabadság értesülése szerint 2019-től polgármesterek helyett helytartók vezetnék a fővárosi kerületeket

Orbán Viktor évtizedekre stabilizálni akarja a főváros működését Budapest közigazgatási rendszerének átrajzolásával. A Budapest-törvényjavaslatot az október 12-i önkormányzati választások után, de még az idén minden bizonnyal a parlament elé terjesztik – erről tájékoztatták a Népszabadságot kormányoldalról. Az elképzelések szerint az új közigazgatási koncepcióban a kerületek élén 2019-től már csak afféle helytartók állnának.


A kitüntető címre folyamatosan lehet pályázni, a pályázat anyaga a kormany.hu oldalról letölthető le

A települések fogyasztókért tett intézkedéseit kívánja elismerni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közelmúltban meghirdetett pályázatán – jelentette ki Koszorús László 2014. szeptember 18-án, Pécsett. A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az első „Fogyasztóbarát Település” címet Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének adta át.


Az önkormányzati voksoláson a jelöltek többsége függetlenként indul, így nem is lenne „hová” kerülnie a töredékszavazatnak

Az önkormányzati választáson nincs győzteskompenzáció, azaz a mandátumot szerző képviselőnek vagy polgármesternek a mandátum megszerzéséhez már nem szükséges számú szavazata nem „csúszik fel” jelölőszervezete kompenzációs listájára.


A kezdeményezéshez négy fővárosi kerület, harmincegy város és száztizenöt község csatlakozott

Újabb százötven településen vezetik be a rendőrség, a polgárőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös bűnmegelőzési mintaprogramját – jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a programot elindító rendezvényen, 2014. szeptember 20-án, Budapesten.


A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a többi jelölt nagyságrendekkel kevesebb szimpatizánssal rendelkezik

Tarlós István meggyőző előnnyel vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a potenciális szavazói bázison a jelenlegi fideszes polgármester 50 százalékkal rendelkezik. A közös baloldali jelölt, Falus Ferenc pedig 11 százalékával jelenleg még a 14 százalékos Bokros Lajost sem tudja megelőzni.


Magyarországon számos nemzetközi kulturális útvonalnak vannak fontos állomásai

Az Európa Tanács (ET) Kulturális Útvonalai témakörben rendeztek nemzetközi konferenciát Sárospatakon, amelyen a MÖSZ is részt vett. A hazai és külföldi szakemberekkel, érdeklődő résztvevőkkel tartott kétnapos eseményen ösztönző és impulzív előadások és munkacsoportok keretében nyílt lehetőség tapasztalatokat cserélni és jó példákat megismerni, előremutató javaslatokat megfogalmazni.


A nemzetiségi kompenzációs listáról való mandátumszerzésre hat településen van esély

A százhatvankilenc, tízezer lakosúnál nagyobb településen az egyéni választókerületekben induló nemzetiségi jelöltek automatikusan nemzetiségi kompenzációs listára kerülhetnek, és arról kedvezményesen szerezhetnek mandátumot a képviselő-testületekben. Hat településen van esély október 12-én arra, hogy nemzetiségi kompenzációs listáról szerezzen jelölt mandátumot.


A Főpolgármesteri Hivatal fellebbezni fog az Fővárosi Választási Bizottság döntése ellen

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) 2014. szeptember 22-i elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain. A Főpolgármesteri Hivatal fellebbezni fog az FVB döntése ellen.


A KSH adatai szerint hatalmas egyenlőtlenség tapasztalható az ország különböző régiói között

Még mindig Budapest az ország legfejlettebb „megyéje”: itt a legmagasabb a nettó átlagkereset, a foglalkoztatottság, itt van a legtöbb beruházás és vállalkozás. A legnehezebben továbbra is a Nógrádban és Borsodban élők boldogulhatnak – derül ki a KSH friss adataiból, amelyekről a Világgazdaság számol be.


Tavaly 10 ezer embernek segített a kezdeményezés, idén még többen részesülhetnek a zöldségfélékből

Eddig 37 településen 150 tonna zöldségfélét gyűjtöttek be az Élelmiszerlavina programhoz csatlakozott önkormányzatok és civil szervezetek földjein. A begyűjtés folytatódik, a termények rászorulókhoz kerülnek. Az elmúlt esztendőben 10 ezer embernek segített a program, idén biztosan többen részesülnek majd a zöldségfélékből.


Az idei országgyűlési választásokon áprilisban 120 ezren kérték átjelentkezésüket, míg az EP választásokon 47 ezren

Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy 2014. október 12-én, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, de egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.


A választási bizottságok nem vizsgálhatják az októberi voksoláson indulók ígéreteinek valóságtartalmát

A választási bizottságok nem vizsgálhatják az önkormányzati választáson induló jelöltek vagy jelölő szervezetek kampányígéreteinek valóságtartalmát, még abban az esetben sem, ha teljesen egyértelmű, hogy azokat lehetetlen teljesíteni.


A legtöbb önkormányzat a Blikktől értesült arról, hogy végrehajtás fenyegeti az adóhatóság részéről

Nemcsak a szélhámos vállalkozók, kamucégek, bajba került vállalkozások szerepelnek az adóhatóság feketelistáján, hanem önkormányzatok is szerte az országból. Összesen huszonkét település áll végrehajtási eljárás alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartása szerint, köztük három fővárosi kerületi önkormányzat is – olvasható a Blikk cikkében.


Mintegy 12 000 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére 2014 és 2020 között

Október első napjaiban megjelennek az első európai uniós pályázatok, és az év további részében, még a magyar operatív programok uniós jóváhagyása előtt további kiírások várhatók – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára 2014. szeptember 23-án, Budapesten a Napi Gazdaság konferenciáján.


Az ország 3177 települése közül 3174-ben lesz voksolás – A 8 millió 180 ezer választópolgár 10 351 szavazókörben voksolhat

Hat és félezerrel kevesebb jelölt indul az október 12-i önkormányzati választáson, mint négy éve, a nemzetiségi jelöltek száma pedig háromezerrel kevesebb – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke 2014. szeptember 23-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Keretösszeg: két milliárd forint – A támogatandó projektek mérete öt és ötszáz millió forint között lehet

A helyi önkormányzatok közvilágítási feladatainak százszázalékos, vissza nem térítendő támogatására jelent meg a Széchenyi 2020 keretében a „Közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázati felhívás KEOP-2014-5.5.0/K kódszámmal. A kétmilliárd forintos keretösszegű lehetőségre a pályázatokat 2014. október 2. és 2014. október 7. között lehet majd benyújtani és az egyes projektek mérete 5, illetve 500 millió forint közötti lehet.


Jelenleg tizenhárom nemzeti emlékhely van Magyarországon

Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Pannonhalmi Főapátság nemzeti emlékhellyé nyilvánítását jelképező sztélé 2014. szeptember 24-én tartott avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a pannonhalmi főapátság a múlt és a jövő hírnöke is. 


A városháza földszintjén megnyitott értékesítési ponton a teljes magyar állampapír portfólió megvásárolható

Megnyitotta gödöllői értékesítési pontját a Magyar Államkincstár a városháza földszintjén, ahol a teljes magyar állampapír portfólió megvásárolható. A nyitást 2014. szeptember 24-én sajtótájékoztató keretében jelentette be Gémesi György polgármester, Berczik Ábel a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára, Dancsó József a Magyar Államkincstár elnöke és Balatoni Ildikó a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese.


A jóváhagyott törvény a fogyasztói hitelek érvénytelen szerződéses rendelkezéseinek alapján szükséges elszámolást szabályozza

Elfogadta a parlament az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett jogszabályt 167 igen, egy nem szavazattal, két tartózkodás mellett hagyta jóvá a Ház.


Pintér Sándor: a program részvevőinek 16 százaléka tért vissza az elsődleges munkaerő piacra

A téli közfoglalkoztatási program résztvevőinek 16,11 százaléka, 14 965 ember helyezkedett el az elsődleges munkaerő-piacon szeptember 7-éig – derül ki a belügyminiszter válaszából, amit Szél Bernadett képviselő írásbeli kérdésére adott 2014. szeptember 24-én. 


Keretösszeg: húsz millió forint – Egy eMagyarország pont legfeljebb egy millió forintot nyerhet el

A meglévő, többfunkciós eMagyarország Pontok támogatására írt ki 20 millió forintos keretösszegű pályázatot az eMagyarország Centrum. A vissza nem térítendő pályázati konstrukció célja a már működő eMagyarország Pontok szolgáltatási színvonalának növelése, az információs társadalom és tudásalapú gazdaság fejlesztése, a digitális írástudás népszerűsítése.


A támogatásra csak az ötezernél kevesebb lakosú települések pályázhatnak

Támogatást kaphatnak szociális célú tüzelőanyag (tűzifa és szén) vásárlásához a települési önkormányzatok. Az erről szóló belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlöny 2014. szeptember 25-i számában jelent meg. A szociális célú tűzifa- vagy szénvásárláshoz kapcsolódó támogatásra az ötezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai pályázhatnak – olvasható a rendeletben.


Októberben lehettek volna először a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok megválaszthatók

Bár a magyar választójog történetében először nyílt arra lehetőség, hogy határon túli magyarok is indulhassanak jelöltként a 2014. október 12-i önkormányzati választáson, a Nemzeti Választási Iroda szerint egyetlen ilyen jelölt sem indul a voksoláson.


Az ellenzéki párt – egyebek közt – a közbiztonságra, a közlekedésre és a bérlakásépítésre helyezi a hangsúlyt

Bemutatta budapesti választási programját a Jobbik. Szilágyi György, a párt budapesti elnöke 2014. szeptember 26-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy negyven oldalon összegezték fővárosi elképzeléseiket, és programalapú kampányt kívánnak folytatni. Ennek része lenne a vita is, azt azonban ellenfeleik visszautasították – jegyezte meg.


A teljesen állami tulajdonú már 2015-től szolgáltatni fogja a távhőt, a gázt és az áramot

A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról, amely már 2015-től piaci körülmények között áramot, gázt és távhőt fog szolgáltatni – jelentette be Lázár János 2014. szeptember 27-én, Makón. A kormány tervei szerint a teljesen állami tulajdonú cég jó árakkal és jó szolgáltatással fogja megverni a jelenlegi piaci szereplőket – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Váll-Ker Kft. központi telephelyén tartott vállalkozói fórumán.


A Fidesz nem szeretné, ha az EU pályázatokon való részvétel eladósítaná az önkormányzatokat

A Fidesz a központi költségvetésből nyújtana forrást az önkormányzatoknak az európai uniós pályázatokhoz szükséges önrész előteremtésére – közölte a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke 2014. szeptember 27-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos elmondta: a cél az, hogy az uniós pályázatokon való részvétel még egyszer ne adósítsa el úgy az önkormányzatokat, ahogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején.


A lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, ők azonban választhatók, ha jelöltként indulnak

Az önkormányzati választáson 24 olyan jelölt indul, akinek sem állandó lakcíme, sem tartózkodási helye nincs, mindössze települési szintű lakcíme van, azaz lakcímkártyáján csak a település van feltüntetve, utca és házszám nélkül – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.


Az új szabályok az önkormányzati választás napján lépnek életbe

Az október 12-i önkormányzati választás napján lépnek hatályba az önkormányzati képviselők és polgármesterek összeférhetetlenségére vonatkozó új, a korábbinál enyhébb szabályok, így a jövőben az egészségügyben, a köznevelésben, valamint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók is lehetnek önkormányzati képviselők és kistelepülési polgármesterek, viszont a jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyben országgyűlési képviselők is.


Az MSZP elnöke reméli, hogy az önkormányzatok lehetnek a baloldal újjáépítésének színterei

Tóbiás József azt reméli, hogy Szegeden kívül még legalább öt-hat megyeszékhelyen választanak baloldali polgármestert, így az önkormányzatok lehetnek a baloldal újjáépítésének színterei – derül ki a Népszabadságnak adott interjújából. Szegeden kívül elsősorban Miskolc, Salgótarján, Szombathely és Dunaújváros nyerhető, de Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon és Pécsett is lát esélyt a baloldali sikerre az MSZP elnöke.


Gyula város kategóriában szerzett aranyérmet, Zebegény pedig a falvak között ezüstöt

Sikeresen szerepeltek a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyébe benevezett magyarországi települések: Gyula város kategóriában szerzett arany-, Zebegény pedig a falvak között ezüstérmet – közölte a nemzetközi díjkiosztó gálának helyet adó Százhalombatta önkormányzatának sajtószóvivője az MTI-vel.


Az Együtt-PM társelnöke és a Demokratikus Koalíció elnöke Bokros Lajos támogatására kérték pártjaik szavazóit

Visszalép Falus Ferenc főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson. Az Együtt-PM jelöltje, akit az MSZP és a DK is támogatott, ezt 2014. szeptember 29-én, Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be. A tájékoztatón Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Bokros Lajos támogatására kérte pártjaik szavazóit.


A 17 milliárdos fejlesztéssel Budát észak-déli irányban átszelő vonalak jönnek létre 2015-re

Megkezdődött a budai fonódó villamoshálózat építése. A 17 milliárd forintba kerülő fejlesztés révén a 17-es villamos három budai járattal egyesül, így észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre 2015-re. Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat létesül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.


Szalay Ferenc a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából, a városért végzett tevékenységéért vehette át a kitüntetést

Ahhoz, hogy a magyarok az országot a hazájuknak érezzék, a településüket a sajátjuknak tekintsék, olyan helyi közösségekre van szükség, melyhez hosszú távon kötődhetnek. Ezt kell szolgálniuk az önkormányzatoknak – mondta 2014. szeptember 29-én Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.


Esettanulmányok és hasznos információk a sikeres üzletkötés előkészítéséhez a ChinaCham Hungary Üzleti Klubjában

„Kína kívülről-belülről” lesz a címe és a témája címe a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara Üzleti Klubja soron következő rendezvényének 2014. október 7-én, Budapesten. Előadók: Győrfy-Tóth Péter, a DLA Piper Budapest & CEE képviselője és Kusai Sándor, Magyarország volt pekingi nagykövete.


Hódmezővásárhely, Szombathely, Folyás, Üllés és Budapest, XV. Kerülete részesült az elismerésben

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából átadta az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat 2014. szeptember 30-án, a Pesti Vigadóban. Az elismerést idén a főváros XV. kerület, Folyás, Hódmezővásárhely, Szombathely, és Üllés önkormányzata, valamint tíz olyan kitüntetett vette át, akik segítették az idősek életminőségének javítását.


A legfontosabb középtávú terv a volt ipari területek kármentesítése, a Duna partok rendezése és a szociális városrehabilitáció

Valamennyi tervdokumentumot elkészítette a Fővárosi Önkormányzat a 2014 és 2020 közötti uniós programozási időszakra vonatkozóan. Tarlós István főpolgármester a fejlesztési tervekről tartott 2014. szeptember 30-i sajtótájékoztatón ismertette: az Tematikus Fejlesztési Program operatív terveket is magában foglal, egyebek mellett gazdaságfejlesztési, környezeti, közlekedési, társadalmi feladatokat határoz meg, s ennek fontos fejezete a területfejlesztés, amely középtávú tematikus fejlesztési programokat is tartalmazza.


Aparhant és Tanakajd mellett Valkonyán és Daraboshegyen is elmarad októberben a voksolás

A Zala megyei Valkonyán és a Vas megyei Daraboshegyen is elmarad a polgármester-választás 2014. október 12-én – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Valkonyán egy polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság, de a független jelölt szeptember 23-án visszalépett. Daraboshegyen is egy polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság, de a független jelölt ott is visszalépett szeptember 23-án. 


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu