Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A gyümölcstermesztéstől és a falusi turizmustól az intelligens falumodell megvalósításáig

Lehetséges-e alig tizenöt év alatt növekedési pályára állítani, gazdaságilag működésbe hozni, lakhelyként élhetővé, turisztikailag pedig vonzóvá tenni egy fogyó népességű, kiüresedő kistelepülést? A választ: igen. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatának Nógrád megyei állomásán megjelent polgármesterek azt is megtudhatták, hogyan sikerült mindez Kozárd önkormányzatának.


Az országos hálózatnak mindössze 0,8 százalékát kitevő váci vonalat használja a fizető utasok 9 százaléka

Hivatalosan is átadták a felújított váci vasútállomást. „Közel 20 milliárd forintos beruházással megújult a váci vasútállomás épülete és vágányhálózata, új biztosítóberendezés, valamint fedett peronok épültek” – mondta 2015. december 1-jén Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára a beruházás átadásakor a helyszínen.


Megszülettek az InternetKon eredményeit megvalósító kormány-előterjesztés javaslatai

Sikeresen lezárult az idén januárban megkezdett nemzeti konzultációt a magyar internet jövőjéről (InternetKon). A konzultációs folyamat során a kormány a polgárokkal, a szakmai és civil szervezetekkel, vállalkozásokkal kívánta megvitatni a magyar internet jövőjét, illetve a digitális fejlesztéseket érintő kérdéseket. Most elkészült az az InternetKon-ról szóló jelentés, valamint az InternetKon eredményeit megvalósító kormány-előterjesztés.


Ezentúl államtitkár vezeti a NAV-ot – Megszűnnek a regionális főigazgatóságok – Összevonják adó- és vámigazgatóságokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) irányításának és szervezetének átalakításától a szaktárca az irányítás és a jogértelmezés egyértelművé válását, a kettősségek felszámolását várja, amit a szakmai munkában lehet hasznosítani; XXI. századi modern, ügyfélbarát, szolgáltató jellegű adóhatóságot szeretnének – mondta Tállai András 2015. december 1-jén, a parlamenti döntést követően tartott sajtótájékoztatóján.


A Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett módosítások 2016. július 1-jétől hatályosak

A kéményseprő-ipari tevékenység újraszabályozásáról döntött 2015. december 1-jén az Országgyűlés. A Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett jogszabály-módosítás szerint az önkormányzatok a törvény hatályba lépésétől számított 21 napon belül dönthetnek, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésük alapján, annak lejártáig biztosítják a szolgáltatást, vagy 2016. július 1-től felmondják azt, a tevékenységet pedig a kormány által kijelölt szerv, szolgáltató látja el. 


A településeknek többsége területalapú, míg kisebb része értékalapú földadót vet ki

Egyre több önkormányzat fog települési adókat és földadót bevezetni, mivel ezek nélkül nem tudják finanszírozni kiadásaikat – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Világgazdaságnak. Az év elején 13 településen vetettek ki földadót, közülük nyolcan hektáronként 5-10 ezer forintot, öten pedig aranykoronánként 200-400 forintot. A közeljövőben további 12 önkormányzat csatlakozhat hozzájuk.


A legnagyobb összegű hiteleket Szigetvár, Újfehértó, illetve Sátoraljaújhely vehetik fel

Kormányzati engedéllyel csaknem 1,4 milliárd forint kölcsönt és hitelt vehet fel működésre, adósságmegújításra és jellemzően fejlesztésre tizennégy települési önkormányzat – írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a Magyar Idők. A legnagyobb hiteleket Szigetvár, Újfehértó és Sátoraljaújhely vehetik fel, Kisebb kölcsönök felvételére Celldömölk, Derekegyház, Edelény, Lőrinci, Magyarföld, Nagyréde, Piliscsaba, Rózsafa, Salgótarján és Tolmács önkorkormányzata kapott engedélyt.


A Magyar Polgármesterek Szövetségéhez magyarországi és határon túli polgármesterek, alpolgármesterek csatlakozhatnak

Gémesi György a MÖSZ 25 éves jubileumi rendezvényen a települési érdekek erőteljesebb érvényesítése céljából kezdeményezte a Magyar Polgármesterek Szövetsége létrehozását, amelyhez várja a magyarországi és határon túli polgármesterek, alpolgármesterek csatlakozását. A létrehozandó Polgármesterek Szövetséghez pártpolitikától függetlenül bárki csatlakozhat. 


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége állami kitüntetésre terjeszti fel a 25 éve tisztségüket betöltő településvezetőket

Az Áder János köztársasági elnök által március 15-e alkalmából adományozásra kerülő kitüntetésre történő felkérés alapján a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2015 szeptemberében felterjesztette a 25 éve folyamatosan polgármesteri tisztséget betöltő polgármestereket állami kitüntetésre. 


Warvasovszky Tihamér: az ÁSZ jelenleg értékeli a megállapításai és javaslatai alapján összeállított intézkedési terveket

Az Országgyűlés 2015. december 2-i ülésén megvitatta a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetről szóló miniszteri beszámolót. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tájékoztatóval járult hozzá a parlamenti munkához, amelyben összefoglalta a nemzetiségi önkormányzatoknál végzett ellenőrzéseit. A 13 országos nemzetiségi önkormányzat nemrégiben lezárt ellenőrzéséről Warvasovszky Tihamér alelnök az ÁSZ Hírportálnak adott interjút.


Az önkormányzatok még az idei évben pályázhatnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaira

Még az idén közel 600 milliárd forintnyi támogatási keretet nyitnak meg az önkormányzatok számára a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból – erről Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára beszélt 2015. december 2-án, a Magyar Államkincstár (MÁK) uniós támogatásokról szóló információs napján, Miskolcon.


Gémesi György: a településvezetők fizetésének csökkentését a falvakban érezték meg a legjobban

A tavaly őszi önkormányzati választások óta cipeli magával azt a terhet a kormánypárt, hogy oly mértékben csökkentek az 1500 fő alatti települések polgármestereinek jövedelmei, hogy az már veszélyezteti a Fidesz pozícióit. A helyzet megoldásához szükség van az ellenzékre is, különben nincsen meg a kétharmados többség – írja elemzésében a Policy Agenda.


Központi közbeszerző szervezetet hoznak létre – Együttműködés Budapest és Szentpétervár között

Csaknem 70 napirendi pontot tárgyalt meg 2015. december 2-i, idei utolsó ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek arról, hogy januártól központi közbeszerző szervezet jöjjön létre, hogy a 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerése érdekében együttműködési megállapodást kössön a Főváros a kormánnyal és a MOB-bal, és támogatták, hogy Budapestre és Pest megyére váljon szét a közép-magyarországi régió.


Az egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény első ismert receptje egy 1784-es erdélyi szakácskönyvből származik

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította 2015. december 3-i ülésén a kürtőskalácsot, amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtőskalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter. 


Mostantól nemcsak idénymunkákat, hanem például idősgondozást, fóliasátrazást is végezhetnek a közmunkások

Télen átlagosan 190-210 ezren dolgozhatnak közfoglalkoztatottként, 20-30 százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt – tudta meg a Magyar Nemzet. Már nemcsak téli idénymunkákat, de például idősgondozást, fóliasátrazást is végezhetnek a közmunkások. A korábbi évekkel ellentétben decemberben senkit nem iskoláznak be, csupán a jövő év első felében várható a képzések indulása, ám mindössze 30 ezer fő részvételével.


A második körben 59 településen újulhatnak meg az óvodásokat ellátó konyhák, étkezők

A 2015. évben a települési önkormányzatok hosszú idő után elsőként – mindösszesen 1,0 milliárd forint értékben – állami támogatásban részesülhettek a 2015. évi költségvetési törvény 3. melléklet II.9. A gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztések támogatása jogcím alapján, így lehetőségük adódott az általuk fenntartott, gyermekétkeztetést biztosító konyhák, étkezők létesítésére, fejlesztésére, felújítására.


A kitüntetett 50 település önkormányzata, valamint a két országos közfoglalkoztató hárommillió forint támogatást kapott

A közfoglalkoztatásban kiemelkedően teljesítő önkormányzatokat és országos közfoglalkoztatókat jutalmazott a Belügyminisztérium (BM), az elismeréseket Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára adta át 2015. december 4-én, Budapesten. Pogácsás Tibor elmondta azt is, hogy az idei 270 milliárd forint után jövőre 340 milliárd jut a közfoglalkoztatási programra.


A vasi Rátóton és Vaskeresztesen, illetve a baranyai Bostán is független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Három településen tartottak időközi önkormányzati választást 2015. december 6-án az országban. A Vas Rátóton Domiterné Molnár Annamária, A szintén Vas megyei Vaskeresztesen Krancz Imre, míg a Baranya megyei Bostán Németh Tamás kapta a legtöbb szavazatot. Mindhárman független jelöltekként indultak a megmérettetésen.


Magyarország az egyetlen, száznál több olimpiai aranyérmet nyert ország, amely még nem rendezhetett ötkarikás eseményt

Együttműködési megállapodást írt alá 2015. december 7-én a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról. A dokumentumot – amely rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről: a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról – kilencen látták el kézjegyükkel.


Hogyan szabályozzák a helyi közterhet Maroslelén, Csanyteleken, Kövegyen, Szentesen, Mártélyon és Hódmezővásárhelyen?

Egy kommunális adóra vonatkozó maroslelei panasz nyomán kiderült: a megyében sokféleképp szabályozzák ezt a helyi közterhet. Van, ahol ki sem vetik, másutt fizetni kell, olyan település is van, ahol kedvezményt adnak. A Délmagyarország utánanézett néhány Csongrád megyei településen, milyen feltételek szerint kell leróni az adónemet, illetve kik kaphatnak felmentést a megfizetése alól.


Idén 114 önkormányzat nyert el támogatást meglévő konyha bővítésére, felújítására, illetve új konyha építésére

A 2016-os költségvetésben – az idei évhez hasonlóan – szintén egymilliárd forint áll majd rendelkezésre az önkormányzatok számára, hogy a gyermekétkeztetés feltételeit javíthassák - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára 2015. december 8-án, Budapesten, sajtótájékoztatón.


Idén 170 tonna terményt takarítottak be a program résztvevői

Százhetven tonna terményt takarítottak be idén 52 önkormányzat és nonprofit szervezet földjein a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszer-lavina programjában. A rászorulók közreműködésével megtermelt élelmiszer-növények összesen 14 ezer nehéz sorsú emberhez kerültek – írja az Élelmiszer Online.


Állam, egyház, önkormányzat – Szociális szolgáltatások, egyházi programok, jó gyakorlatok

„Állam – Önkormányzat – Egyház együttműködése a társadalmi felzárkóztatásban” címmel szervezett konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Hanns-Seidel Alapítvány együttműködésével, Gödöllőn. A MÖSZ vidékfejlesztési konferencia-sorozatának záró rendezvényén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a katolikus és az evangélikus egyház, illetve települési önkormányzatok képviselői tartottak előadásokat.


A Magyar Liberális Párt visszaadná az iskolákat a települési önkormányzatoknak

A Magyar Liberális Párt szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) financiálisan és szakmailag is megbukott, ezért fel kell számolni – mondta az MTI-nek 2015. december 9-én az MLP ügyvivője. Bősz Anett, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában, azt szorgalmazta, hogy az iskolák kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz. 


A párt- és kampányfinanszírozástól a közpénzek kezelésén át az önkormányzatok átláthatóságáig

Az Együtt négypontos antikorrupciós programot készített és hozott nyilvánosságra. Ez a párt- és kampányfinanszírozással, az önkormányzatok átláthatóságával, a közpénzekkel és a nemzeti vagyon kezelésével foglalkozik – közölte a párt alelnöke 2015. december 9-i budapesti sajtótájékoztatóján. Juhász Péter a korrupcióellenes világnap alkalmából tartott eseményen azt mondta, nyomon követhetővé kell tenni a párt- és kampányfinanszírozás során elköltött pénzek útját. 


Szepessy Zsoltot és társait azzal vádolják, hogy csaknem 600 ukrán állampolgárnak ígértek pénzért magyar állampolgárságot

Vesztegetés, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség tegnap Szepessy Zsolt volt monoki polgármester, valamint élettársa és annak fia ellen. Az Összefogás Párt elnökét és társait azzal vádolják, hogy csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért magyar állampolgárságot – írja a Magyar Idők. 


Az ágazat fő követelései a bérrendezés, a munkaközi szünet, valamint az ágazati érdekegyeztetés újraindítása

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – részvételével 2015. december 9-én megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum.


A Pest megyei és a Fővárosi Közgyűlés után a Közép-magyarországi régió települései is állást foglaltak

Száznyolcvan Pest megyei település jelezte 2015. december 10-ig, hogy támogatja Pest megye önálló régióvá válását – tájékoztatott a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke. Ambrus András elmondta: a hiányzó hét településen a napokban tartanak képviselő-testületi ülést, amelyen döntenek arról, támogatják-e az önállósodási szándékot.


A turisztikai szakma legrangosabb elismerését Mórahalom és Nyíregyháza polgármestere vehette át

A magyar turizmus erejét, növekedésének dinamikáját a legjobban az mutatja, hogy idén még háromnegyed év sem kellett ahhoz, hogy a 2011-es egész évi vendégéjszaka-számot elérje az ágazat – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2010. december 10-én, a Pro Turismo-díjak átadásakor. A tárcavezető elismerésének adott hangot, hiszen a magyar turizmus idei növekedési üteme nemzetközi összehasonlításban is kimagasló.


Ónodi-Szűcs Zoltán: néhány intézmény annak ellenére nem fizeti ki a tartozásait, hogy rendelkezik készpénzzel

Az államtitkárság tervei szerint az egészségbiztosítási kassza év végi maradványából lesz kórházi adósságrendezés, de annak mértéke nem éri majd el a korábbit – erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszélt újságíróknak egy 2015. december 10-i háttérbeszélgetésen, Budapesten.


A településvezetők fizetését csak saját forrásból tudják megemelni az önkormányzatok

A kormány a 2015-ös évre jelentősen csökkentette az önkormányzatok állami támogatását, ezt megelőzően a kis települések polgármestereinek fizetése is csökkent. A településeknek helyi adók kivetésével kellett eddig behozniuk a kieső forrásokat, a fizetésemelést is csak akkor hagyja jóvá a kormány, ha a települések maguk gazdálkodják ki – írja a hvg.hu.


Annyi bizonyos, hogy a most feltárt maradványok egy szultáni építményhez tartoztak, 16. századi oszmán díszítésekkel

Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. I. Szulejmán szultán síremlékének (türbéjének) maradványait fedezhették fel magyar tudósok Szigetvár mellett – jelentették be a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) Budapesti Programkoordinációs Irodájának sajtótájékoztatóján.


A Quaestoron keresztül januárban vásárolt államkötvényeket negyvenöt millió forintos kamattal kapta vissza a város

Negyvenötmillió forint kamattal együtt visszakapta a győri önkormányzat a Quaestoron keresztül idén januárban vásárolt mintegy egymilliárd forint értékű államkötvényeit – tájékoztatta közleményében a megyeszékhely önkormányzata 2015. december 11-én az MTI-t.


A Pest megyei település lakói jövő tavasszal voksolhatnak a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez való csatlakozásról

Szolnok megyéhez csatlakozna a Pest megyei Szentlőrinckáta. A kezdeményezést egyhangúlag támogatták a képviselők 2015. december 11-én, a megyei közgyűlés közmeghallgatással egybekötött ülésén, Szolnokon. A polgármester szerint ugyanis folyamatosan csökkennek a fejlesztésre jutó források a Pest megyéhez tartozás miatt.


A négy hónap alatt elkészült beruházás 728 millió forintba került

2015. december 12-én délelőtt átadták a komáromi hajókikötőt, az eseményen Molnár Attila (FIDESZ-KDNP) Komárom város polgármestere elmondta, hogy mindössze négy hónap alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében a kikötő intermodális kapacitás növelését célzó beruházás, 728 millió forintból. A beruházáshoz 619 millió forint uniós és állami támogatást használtak fel. 


Az eDemokrácia Műhely Egyesület és Pázmánd önkormányzata várják a csatlakozni kívánókat

Az eDemokrácia Műhely megvizsgálta 317 önkormányzat több mint 82 ezer kötelezően közzéteendő adatait. Ebből az derült ki, hogy az önkormányzatok mindössze 17 százalékban teljesítik az előírásokat. Még városi szinten sincs fent a honlapokon a kötelező adatok fele sem – írja a Hírhatár Online.


Fővárosunk kaphatta meg Közép-Európában elsőként a Design Városa címet az UNESCO-tól

Közép-Európában elsőként a magyar főváros kapta meg a Design Városa címet, melyet az UNESCO szavazott meg. A 2004-ben alapított Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a világ legkreatívabb városának kiáltotta ki Budapestet a Design Terminál pályázatának köszönhetően. A szervezet a világ minden pontján azokat a városokat rangsorolja, melyek kiemelkedőt alkotnak a kreatív gazdaságban.


Egységes nonprofit közszolgáltatási rendszert hoznának létre, nullszaldós működéssel

A kormány 3,3 milliárd forintot ad a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felállításához szükséges forrásbiztosítás érdekében – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a kormánynak az ágazati törvény módosítását célzó javaslatát, és a törvénytervezetben foglalt megoldás alapelve egy egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer létrehozása nullszaldós működéssel.


A Liget-projektről, a római-parti védműről és a 2024-re tervezett budapesti olimpiáról is véleményt nyilváníthatnak a fővárosiak

A 2024-re tervezett budapesti olimpia pályázatáról, a Városliget beépítéséről és a római-parti mobilgátról is kikérné a fővárosiak véleményét a Párbeszéd Magyarországért. A Liget Projektről a Jobbik már idén májusban referendumot sürgetett, korábban pedig Deutsch Tamás népszavaztatott volna az olimpiáról – írja az Origo. 


A különleges kiállítás karácsonyig tekinthető meg a Somogy megyei település Művelődési Házában

Idén is összefogtak a kaposújlakiak, s megsütötték a kaposújlaki mézeskalácsfalut. Bárki elkészíthette a maga házikóját, cukorral, zselével, kakaóval díszítve, színezze az alkotásokat. A különleges kiállítás karácsonyig tekinthető meg a Kaposújlaki Művelődési Házban – tudósít a Somogy TV.


A MÖSZ aggályosnak tartja az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) több ponton is aggályosnak találja az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását, ezért nyilatkozatot adott közre, amelyben kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesíteni tudó, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.


A Tanyafejlesztési Program jövő évi keretösszege 1,2 milliárd forint

Karácsonyi jó hír a tanyán élők számára, hogy 360 pályázat nyert az idei 1,4 milliárd forintos tanyafejlesztési alapból támogatást – mondta a földművelésügyi miniszter 2015. december 17-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Fazekas Sándor hozzátette: a fél évtizedes Tanyafejlesztési Program jövőre is folytatódik, 1,2 milliárd forint jut rá. A pályázat iránt komoly érdeklődés mutatkozik mind a tanyán élő gazdálkodók, mind az önkormányzatok részéről.


Gémesi György visszaállítaná a polgármesterek korábbi fizetését, míg az agglomerációs közlekedés finanszírozását az államra bízná

Két fontos, önkormányzatokat is érintő kérdésről döntött a héten a parlament.  A honatyák nem támogatták azt a törvényjavaslatot, amely szerint az önkormányzatok – ha saját forrásaikból ki tudják gazdálkodni – felemelhetik a polgármesterek tiszteletdíját, míg a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását a forrásmegosztásról szóló törvény módosításával oldották meg:  ezentúl a kerületeknek kevesebb pénz jut majd, a fővárosnak pedig több, és ezt a fővárosi közlekedés finanszírozására kell fordítani. 


A két város egyebek mellett a városgazdálkodás, a városrendezés, illetve a környezetvédelem területén működik majd együtt

​Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Szentpétervár. A dokumentumot 2015. december 16-án írta alá az orosz nagyvárosban Tarlós István főpolgármester és Georgij Poltavcsenko kormányzó. A számos együttműködési területre kiterjedő megállapodást előzőleg december 2-án hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.


Kósa Lajos: „A határokat kell megvédeni, nem táborokat építeni”

„Zárva” feliratú táblát helyeztek el 2015. december 16-áén a debreceni menekülttábor kapuján, ezzel hivatalosan és jelképesen is bezárták a menekültek helyi befogadó állomását, amely húsz éven át működött a városban. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a tábor bezárása alkalmából tartott rendezvényen felidézte, hogy a táborban megnyitása óta 73 ezer ember fordult meg, előbb délszláv, majd többségükben afgán, iraki, szír és koszovói migránsok. 


Amszterdam és London után a magyar fővárosban lesz a legnagyobb elektromos buszflotta Európában

A kormány 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt elektromos buszok beszerzéséhez a Budapesti Közlekedési Zrt-nek. A megállapodás szerint az alacsonypadlós, klimatizált, zéró kibocsátású elektromos autóbuszokat a tervek szerint 2016. május 15-ig helyezik forgalomba a budapesti utakon. 


Eddig mintegy százharminc milliárd forint bevétel származott a földárverésekből

Földet vásárol az állam a Földet a gazdáknak programban az állami földek árverésén befolyt bevételből – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2015. december 16-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A hatályos jogszabályok és a kormányrendelet is tartalmazza, hogy az állami vagyon gyarapítására kell fordítani a földeladásból származó bevételt – mondta a tárcavezető.


Az uniós bizottság üdvözölte az integrált fejlesztési koncepciót, ugyanakkor fokozott egyeztetési igényét is jelezte

Ahhoz, hogy a Balaton régió a kormánydöntés szerinti 300 milliárd forintos fejlesztési forrással élni tudjon, a jövő év első felében meg kell jelenniük a pályázati felhívásoknak, és 2017 június végéig meg kell kötni a szerződéseket – mondta a Miniszterelnökség uniós fejlesztések koordinálásáért felelős helyettes államtitkára 2015. december 17-én, Siófokon, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén.


Az időközi választást március 13-ra tűzték ki, addig a jelenlegi polgármester vezeti a békési települést

Feloszlatta magát a Békés megyei Dombiratos község önkormányzatának képviselő-testülete – írja 2015. december 17-i számában a Békés Megyei Hírlap. A december 3-i képviselő-testületi ülésen három képviselő kezdeményezte a testület feloszlatását, amelyre mind a négy képviselő és a polgármester igennel szavazott.


A négymillió eurós költséggel újjáépült híd elődjét még 1944 decemberében robbantották fel

Ismét híd köti össze a történelmi Abaúj két települését: a határ szlovák oldalán található Kenyhecet a vele átellenben lévő Abaújvárral. A Hernád fölötti hidat 1944. december 17-én robbantották fel, ezzel elszakítva egymástól rokonokat, barátokat, akik addig szabadon, kettős birtokossági igazolvánnyal léphették át a határt – emlékeztet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő Észak-Magyarország írása.


Lázár János jelentősen átszervezné az államigazgatás rendszerét

Az államigazgatás jelentős átszervezését javasolja Lázár János. Ennek lényege az állami tisztviselői kar létrehozása, egy béremelési program, a járási hivatalok megerősítése, valamint 91 központi államigazgatási szerv hatáskörének átadása a kormányhivataloknak, illetve betagozódásuk a minisztériumokba – mindezt 2015. december 17-én, a Kormányinfo keretében közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Négy új felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében

A Kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, és megadta a lehetőséget arra, hogy mintegy 1200 milliárd forint támogatás felhasználásáról maguk a települések döntsenek. Ebből a megyei jogú városok 387 milliárd forintot, a megyei önkormányzatok közel 800 milliárd forint összegű pályázatot hirdethetnek meg, a helyi fejlesztési elképzelések megvalósítására.


A RepTárban láthatók lesznek mindazok a harci repülőgépek és helikopterek, amelyeket a magyar haderő használt

A nagyközönség előtt 2016 márciusában nyílik meg Közép-Kelet-Európa egyedülálló interaktív repülőmúzeuma Szolnokon – közölte 2015. december 17-én, a 2,7 milliárd forintból megvalósuló fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón, Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.


A támogatási kérelmeket 2016. február 8-ától várja a Nemzetgazdasági Minisztérium

Turisztikai non-profit szervezetek részére 10 milliárd forintos keretösszeggel, „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” címmel jelent meg pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében – jelentette be 2015. december 18-án Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár.


Hamarosan az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vizsgálata következik

A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében is elindította az Állami Számvevőszék azt a felmérését, amely a vállalatok korrupciós kockázatait és integritási kontrolljainak kiépítettségét vizsgálja – közölte az ÁSZ 2015. december 18-án az MTI-vel.


Az ellenzéki párt úgy véli, a kabinet csak forráskivonásban tud gondolkozni és „végleg kivéreztette az önkormányzatokat”

Az LMP szerint a kormány „végleg kivéreztette az önkormányzatokat”, ezért a települések jövőre kénytelenek lesznek még több új adót bevezetni közfeladataik ellátására. Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt önkormányzati szakszóvivője 2015. december 21-én az MTI-nek elmondta: az önkormányzatok helyzete jövőre sem lesz jobb, amit „a földadó terjedése” is jól mutat. 


Gémesi György véleménye szerint a családok támogatásánál precízebben kellene meghatározni, ki számít rászorulónak

Decemberben ért véget a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) tavasz óta tartó vidékfejlesztési konferencia-sorozata. Számos jó egyházi projekt van, azonban ezek nincsenek összehangolva – összegezte az „Állam – Önkormányzat – Egyház együttműködése a társadalmi felzárkóztatásban” című záróesemény tapasztalatait Gémesi György MÖSZ-elnök a Rádió Orient műsorában.


Tarlós István nyilatkozata a forrásmegosztási törvény módosításáról és az agglomerációs közlekedés finanszírozásról

„A módosításokban foglaltak nem azt tartalmazzák, amit én kezdeményeztem. A fővárosi tömegközlekedés 25 éves finanszírozási problémáját csak azon az áron „oldja meg” az új törvény, hogy a Fővárosi Önkormányzat többi kötelező feladatát teszi forráshiányossá” – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet Tarlós István főpolgármester tett közzé 2015. december 22-én a fővárosi forrásmegosztási törvény módosításával kapcsolatban.


A BÖSZ cáfolja az agglomerációs tömegközlekedés megszűnésével kapcsolatos „félreértelmezett híreket”

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) cáfolja azokat a „félreértelmezett híreket”, amelyek szerint megszűnik az agglomerációs tömegközlekedés. A szervezetnek az MTI-hez 2015. december 22-én eljuttatott közleményében azt írták: a valóság az, hogy korábbi megbeszéléseknek megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester december 21-i találkozóján szóba került az agglomerációs járatok állam általi átvétele.


Budaörs, Gödöllő és Gyál polgármestere az agglomerációs közlekedés finanszírozása körül kialakult bizonytalan helyzetről

Budaörs polgármestere szerint az egész fővárosra katasztrofális hatással lehet az, hogy Budapest nem finanszírozza tovább az agglomerációs tömegközlekedést. Az állam feladata a települések közti tömegközlekedés biztosítása – hangsúlyozta Gödöllő polgármestere, aki szerint döbbenetes, hogy Fideszen belüli politikai vita miatt munkába ingázók százezreit tartják bizonytalanságban. Ha egyik pillanatról a másikra megszűnne az agglomerációs tömegközlekedés, talán még az ország működése is megállna – mondta Gyál polgármestere. 


Az illegális bevándorlók által „lerohant” települések között 146 millió forintot osztottak szét

Az illegális migrációban fokozottan érintett 22 önkormányzat támogatást kap rendkívüli költségeik fedezetére – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2015. december 22-én, az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Pogácsás Tibor felidézte: a költségvetési törvény olyan keretet biztosít a BM számára, amelyet az önkormányzatok rendkívüli helyzeteinek kezelésére fordíthatnak. 


Egyes pályázati kiírásokra a helyi önkormányzatok is pályázhatnak

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének alkalmából négy pályázati kiírást jelentetett meg a Gulág Emlékbizottság 2015. december 22-én.


A Halmos Béla Program induló keretösszege 150 millió forint lehet

A népzenei kultúra támogatását célzó programot indít 2016-ban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A Halmos Béla Program induló keretösszege 150 millió forint lehet. A Fölszállott a páva tehetségkutató és a Cseh Tamás könnyűzenei program sikeréből adódott az a következtetés, hogy a népzenei kultúrát is érdemes hasonló módon támogatni – mondta 2015. december 22-én Balog Zoltán.


Az önkormányzatok júliusig dönthetnek arról, hogy felmondják-e a meglévő szerződéseiket, és az állammal kötnek-e újat

Nem kerülnek az utcára a kéményseprők, miután az ország bizonyos területein a katasztrófavédelemhez kerül a kémények ellenőrzésének és karbantartásának feladata. A jelenlegi ígéretek szerint a katasztrófavédelem mindegyiküket a mostani bérüknél magasabb fizetésért foglalkoztatná. Tavasszal új kéményseprőképzések indulnak – írja a Magyar Nemzet.


A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a fővárost megállapodás köti az agglomerációs közlekedés megszervezésére

Az agglomerációs közlekedés biztosítása nem kötelező feladat a főváros számára, viszont egy hatályos megállapodás szerint a Budapesti Közlekedési Központon keresztül azt 2022-ig szükséges megszerveznie – tudta meg a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.


A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében a legnagyobb kockázatú területekre koncentrálnak majd a számvevők

Átadta az Országgyűlésnek 2016. első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék. A dokumentumban szerepel egyebek mellett a fővárosi közösségi közlekedés, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, köztestületek, és a gyermekek születését, oktatását, nevelését, egészségügyi ellátását és védelmét támogató intézményrendszer ellenőrzése. 


Mégsem volt annyira jó ötlet átadni a helyi önkormányzatoknak a vasútállomások működtetését

Az önkormányzatok 2011 óta vettek át vasútállomásokat a MÁV-tól. Tavaly még sikeresnek mondták, hogy az önkormányzatok kezelik a vasúti megállókat. Idén bedőlt a rendszer, pár hete ez ismét a MÁV dolga – lenne. Egyelőre ugyanis nem sikerült megoldani az üzemeltetést – olvasható a VS.hu cikkében.


A legtöbbet, 500 millió forintot Pécs kapja, Komlónak 200 millió, Szigetvárnak 197 millió jut

A kormány év végén több mint 70 milliárd forint átcsoportosításáról döntött az idei költségvetésben keletkezett megtakarítások terhére, ebből több mint hét milliárdot helyi önkormányzatoknak ad kiegészítő támogatásként. A kormány honlapján 2015. december 28-án azt is közzétették, hogy melyik önkormányzat mennyit kap majd, a pénzt több mint ezer település között szórják szét – írja az Index. 


A szocialisták előre láthatóan a nógrádi megyeszékhely jelenlegi alpolgármesterét indítják a városvezetői posztért

Fekete Zsoltot, a város szocialista alpolgármesterét indítja az MSZP polgármester-jelöltként a februári salgótarjáni időközi választáson – tudta meg a Magyar Idők MSZP-közeli forrásból. A párt sajtóosztálya az információt nem erősítette meg, és a lappal azt közölték, hogy januárban nevezik meg jelöltjüket – olvasható az újság 2015. december 29-i számában. A Fidesz helyi szervezete Simon Tibor volt iskolaigazgatót, a Klik köznevelési főosztályvezetőjét indítja jelöltként.


A belföldieknél Hajdúszoboszló, a külföldieknél Hévíz a listavezető

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján továbbra is Hévíz a legnépszerűbb termálfürdős település, de a külföldről érkező turisták körében is szinte behozhatatlan előnye. A belföldi vendégek körében Hajdúszoboszló az első, Zalakaros pedig megelőzte a harmadik helyre csúszó Hévízt – írja a Termál Online.


Az Állami Számvevőszék 2015-ben 221 jelentést és 25 elemzést hozott nyilvánosságra – Év végi beszélgetés Domokos Lászlóval

Szemléletváltást kell megvalósítani az állami és önkormányzati cégek menedzselésében, az állami cégek menedzsmentjének megújítására feltétlenül szükség van - hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az MTI-nek adott év végi interjújában.


Ma 19 minősített gyógyhely van az országban – Az ÁNTSZ növekvő érdeklődésre számít a gyógyhellyé minősítés kérelmezésében

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra számít, hogy a jelenleg beérkező évi egy-két kérelem helyett jövőre akár négy-öt település is kérheti, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) minősítse gyógyhellyé. Az OTH nyilvántartása szerint jelenleg 19 minősített gyógyhely van Magyarországon, ezek száma a közeljövőben bővülhet, mert van olyan európai uniós pályázat, amelynek ez az egyik feltétele.


Az Index szerint legalább 800 önkormányzat kapott téves utalást karácsony előtt a tárcától

Összevissza küldözgette a Belügyminisztérium önkormányzati főosztálya az ország településinek a rendkívüli támogatások címén kiutalt összegeket. A pénzt most az önkormányzatoknak kell visszautalniuk. Az Index információi szerint legalább 800 önkormányzat kapott téves utalást karácsony előtt a Belügyminisztériumtól.


Sem a föld-, sem a torony- és a traktoradó ötlete nem fertőző – Mintegy 40-50 település vet ki jövőre új helyi adókat

Ötmilliárd forintot próbálnak beszedni az önkormányzatok új helyi adók formájában. Jogi aggály miatt csak lassan terjed a földadó, a traktor- és a toronyadó ötlete nem volt fertőző. Füstadó híján tovább füstölögnek a polgármesterek – olvasható a Világgazdaság cikkében.


Megszületett az EMMI 100 millió forintos pályázatának eredménye

Az emberi erőforrások minisztere megbízásából dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A pályázat keretösszege 100 millió forint, melyből huszonhárom mozi huszonnyolc mozitermének fejlesztése valósulhat meg.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu