Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem elég a kormánynak négy feladatot támogatnia
Gémesi György szerint európai uniós pályázatokat veszélyeztet a szemétdíj csökkentése

Nem kell nyereség a hulladékon, de a szolgáltatás költségeit uniós szabály szerint a szennyezőnek kellene fizetnie - reagált Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a szemétszállítási díjak várható csökkentésére a Rádió Orienten. Az uniós pályázatból létrehozott társulásoknak ráadásul rögzített költségei vannak, amelybe nem fér bele a rezsicsökkentés.


Gödöllő polgármestere a feladat­finanszírozás kérdéseiről elmondta, az önkormányzati rendszerből 50-100 milliárdos összeg került ki. A kormányzat mindössze négy feladatra fordítható támogatása nem elegendő, további tartalékok képzésére van szükség.


Nem elég négy feladatot támogatni

Az önkormányzati rendszer idén a normatív alapú támogatás helyett a feladatfinanszírozásra tért át. Az átállás menedzselésére a kormány 45 milliárdos összeget különített el. Az első 17 milliárd folyósításáról nemrég született döntés. A Rádió Orient műsorában Gémesi György kiemelte, a jelenlegi összeg nem elegendő, mivel a rendszerből 50-100 milliárd került ki.

„Minimum 45 milliárdra van szükség a működőképességhez. Az összeget a minisztérium gyermekétkeztetésre, szociális feladatokra, a megyei intézményfenntartóktól átvett intézmények működtetésére és az iparűzési adó részleges visszapótlására adja. Azonban ez a négy támogatott terület nem oldja meg az összes problémát" - hangsúlyozta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

Gémesi György hozzátette: a négy területen túli kötelező feladatokra külön kellene a kormánynak kompenzációs lehetőséget teremtenie. Gödöllő polgármestere kiemelte, a fajlagos költségek településenként változnak, ezért a 2014-es költségvetésbe be kell építeni valamilyen kompenzáló mechanizmust vagy összegeket kell rezerválni a kérdés folyamatos kezeléséhez. „Tartalékokat kell képezni. A Belügyminisztérium nem mindig tudja pontosan kiszámolni a költségeket, kell egy forrás a kiegyenlítésre" - jelentette ki Gémesi György.


Akadozhat a hulladékszállítás

Az önkormányzati rendszer finanszírozásának átalakulása mellett idén a hazai hulladékgazdálkodási rendszer is megváltozott, júliustól pedig várhatóan 10 százalékkal csökkennek a lakossági személyszállítási díjak. 2013-tól ráadásul csak a minimum 51 százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonú cégek végezhetik ezt a tevékenységet.

A MÖSZ elnöke kiemelte: a rendszer bonyolult, az újraszabályozás sem oldotta meg a problémákat. „Nincsenek megfelelő hatástanulmányok. Az uniós pályázatból létrehozott hulladékgazdálkodási társulás 105 települést fog össze, 270 ezer embernek szolgáltat. A működtetésnek rögzített költségei vannak, amelybe nem fér bele a 10 százalékos rezsicsökkentés. Probléma lehet a terhek növekedéséből, akadozhat a hulladékszállítás. Akut teendő van ezen a téren" - hangsúlyozta a társulás vezetője. A rezsicsökkentés hírére sok cég visszalépett, így nem kizárt, hogy lesznek elláthatatlan területek.

Gödöllő polgármestere elmondta, volt szó arról, hogy a termékdíjból vagy a lerakási díjból kompenzálnák az önkormányzatokat. A 2-3000 forintos lerakási adó ugyanis jelenleg őket terheli. „A csökkentés következményeit át kellett volna gondolni. Nem kell nyereség a hulladékon, azonban a szolgáltatás költségeit a szennyezőnek kell fizetnie - ez az uniós elv. Ha ezt nem tartjuk be, akár be is dőlhet egy uniós pályázat" - tette hozzá a közigazgatási rádió vendége.


Ingatlanosztás: a folyamatot bővíteni kellene

Az önkormányzatok életét érintő további változás, hogy az állam mintegy 1,2 milliárd forint értékben ad át térítésmentesen ingatlanokat 417 önkormányzatnak. Sok esetben a helyi önkormányzatok korábban bérleti díjat fizettek a használatért, azonban a jövőben a pályázaton nyertek kötelező feladatra ingyen használhatják a vagyonelemeket.

„A lépés 150-200 millió forint összköltségcsökkentést jelent az önkormányzati költségvetésben. Ez nagyságrendileg nem igazán nagy, azonban jó lépés" - hangsúlyozta Gémesi György. Hozzátette, „van még ilyen használaton kívüli ingatlan bőven, ezt a folyamatot bővíteni kellene".


Programár a Magyar Szabadság Napján

Hagyománnyá vált, hogy június utolsó szombatján, Gödöllőn tartják a Magyar Szabadság Napját. A jogszabály 2010-től nemzeti emléknapnak minősítette június 19-ét, emellett a szovjet csapatok kivonulásáról június utolsó szombatja, a Magyar Szabadság Napja emlékezik meg. „A gödöllői országos megemlékezés nem a transzparensekről és a politikai beszédekről, hanem a magyar kultúra értékeinek bemutatásáról és történeti események felelevenítéséről szól.

A 23. alkalom fő programja Koltay Gergely és Szűcs István Honfoglalás c. darabjának bemutatása lesz. Emellett szoborkert avató, gödöllői alkotóművészek nyári tárlata, tovább nyitva tartó kastély és sportverseny várja az érdeklődőket. Gémesi György továbbá a Magyar Szabadságért díjról is ejtett pár szót. A 2000-től létező kitüntetést az idei évben Sólyom László volt köztársasági elnök veheti át. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu