Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Biztonságban volt az almásfüzitői vörösiszap-tároló
Illés Zoltán: az árvíz nem jelentetett veszélyt, de a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma
Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára 2013. június 9-én az MTI-nek. Illés Zoltán a francia Le Monde című napilap cikkére reagált, amelyben a Greenpeace-re hivatkozva azt írták, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása.

A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy Kossa György dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője, illetve más szakemberek társaságában június 5-én tekintették meg az almásfüzitői tározót. Már akkor egyértelműen kiderült, hogy a gát koronája másfél méterrel magasabban van, mint a legmagasabbra prognosztizált vízállás. Hangsúlyozta, hogy ez azóta be is bizonyosodott, mert abban a térségben ráadásul már bekövetkezett a tetőzés, és levonulóban van a víz.

Hozzátette, hogy a tározó a Duna mentett oldalán áll, és ott több tízmillió tonna vörösiszap, illetve az azt takaró fedőréteg található. Elmondása szerint az is látható volt, hogy a víz nem tudja úgy megmozgatni a gátakat és a mögötte lévő hatalmas mennyiségű szilárd anyagot, hogy az gondot okozzon. A terület alatt több mint száz hektárnyi agyaglencse található, ami kizárja, hogy a víz az áramlás következtében betörjön, és kisodorja az ott lévő anyagokat - tette hozzá.

Az államtitkár arra is kitért, hogy június 7-én, a titkárságán keresték egy interjúkérelem ügyében a francia lap munkatársai. Szavai szerint miután jelezte, hogy rendelkezésükre áll, az újságírók legalább „öt különböző időpontot variáltak meg". Hozzátette, ő mindegyik aznapra felajánlott időpontba belement, de az újságíróknak végül egyik sem volt jó.

Illés Zoltán arra is kitért, hogy ha visszamehetne a múltba, akkor mindent megtenne annak érdekében, hogy semmiképpen ne adjanak engedélyt a Duna vagy bármely más vízfolyás mellett vörösiszap-tározó létrehozására, az ugyanis a „lehető legnagyobb felelőtlenség". Szavai szerint habár az árvíz nem jelentetett veszélyt, a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma. A tározótérben található iszap az agyag záróréteg miatt nem tud lefelé folyni, ezért állandó jelleggel vízszintes irányba mozog - közölte.

Szavai szerint a problémát úgy lehetne megoldani, hogy egy többéves, körülbelül harmincmilliárd forintos beruházás során az anyagot kibányásznák, és átszállítanák egy Almásfüzitőtől jóval távolabb kialakított veszélyeshulladék-lerakóba.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu