Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A támogatás szóló buszoknál egyenként legfeljebb 18 millió forint, a csuklósoknál maximum 24 millió forint lehet
Hamarosan pályázhatnak az állami vagy az önkormányzati tulajdonú, közszolgáltatási szerződéssel rendelkező személyszállító társaságok gázüzemű buszok vásárlásához. Az új, gázmeghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez az állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok 2013. április 4. és szeptember 30. között, illetve a rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keret kimerüléséig adhatják be a pályázatukat.

Magyarországon mintegy félmillió nem lakott lakás van, amelyek körülbelül ötöde önkormányzati tulajdon

A Napi Gazdaság szerint elméletileg akár negyedmillió lakást is be lehet vonni a szociális lakásprogramba, amelynek egyik lehetséges modellje a szociális lakásügynökségek koordinációjával valósulhatna meg. A lap 2013. április 2-i számában ismerteti, hogy Magyarországon mintegy félmillió nem lakott lakás van, amelyek körülbelül ötöde önkormányzati tulajdon.


A Let’s Colour Településszépítő Egyesület civil szervezetek, iskolák, önkormányzatok jelentkezését várja
Az idei évben is pályázhatnak civil szervezetek, közösségek, iskolák, önkormányzatok közösségi tereik megújítására a Let's Colour Településszépítő Egyesület pályázatán. A pályázat nyílt, a nyertes a kategóriánként a legtöbb szavazatot szerző közösség lesz. A nyeremény 1000 négyzetméternyi fal kifestéséhez elegendő festék, a felületre tervezett design és az önkéntesekkel közös festés élménye lesz.

A településfejlesztés és a lakosságmegtartás lehetőségei Zala megye aprófalvas térségeiben

A Zala megyei Tófejen folytatta 2013. április 3-án vidékfejlesztési konzultáció-sorozatát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A rendezvényen a zalai polgármesterek kaptak tájékoztatást a vidékfejlesztéssel kapcsolatos hírekről, pályázati lehetőségekről, s számoltak be a térségben tapasztalható problémákról, illetve a sikeres helyi kezdeményezésekről. A konzultációk tanulságait április 23-án, Gödöllőn, záró konferencián összegezi majd a szövetség.


Idén 27 önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást, zömmel a hátrányos helyzetű országrészekből

Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina program, amelynek keretében huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület negyedik alkalommal hirdette meg a programot, amelynek lényege, hogy a Syngenta Kft. által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a támogatottak szakmai felügyelettel termelnek többek között uborkát, burgonyát, paradicsomot, paprikát, káposztát, hagymát.


Önkormányzati kérdésekkel kapcsolatos közös zárónyilatkozatot fogadott el négy ellenzéki szervezet

A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt, az önkormányzatisággal kapcsolatos egyeztetések lezárásaként az zárónyilatkozatot fogadott el, amelyben súlyos bírálatokat fogalmaznak meg a kormány önkormányzati politikáját illetően.


Az egyelőre 90 fős rendészeti szerv személyi állományát főként az eddigi közterület-felügyelők és mezőőrök alkotják

A megyeszékhelyek közül elsőként Miskolcon hozták létre az önkormányzati rendészetet, amely áprilistól kezdte meg munkáját. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány, és Vincze Csaba, a rendészet megbízott vezetője 2013. április 3-án, a miskolci polgármesteri hivatalban írták alá a szervezet szakmai hátterének biztosítékául szolgáló együttműködési megállapodást.


A Mal Zrt. már nem fizet helyi adót, de ezt nem vették figyelembe

Ajka az egy főre eső ipari adót figyelembe véve mindössze 42 százalék adósságkonszolidációban részesült. Erről Schwartz Bél polgármesternek az a határozott véleménye, hogy politikai döntés született - írja a veol.hu. Ha a Mal Zrt. esetében nem az adóbevallást, hanem a tényleges befizetést veszik figyelembe, legalább 10 százalékkal magasabb visszatérítést kaptak volna a város.


A Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport kutatás-mentési, vízkár-elhárítási, kimenekítési és tűzoltási feladatokat lát majd el

Megalakult a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport, az ország első járási mentőcsoportja - közölte 2013. április 3-án a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a mentőcsoport tagjainak ünnepélyes eskütételét, majd azt követően az egység rendszerbe állító gyakorlatát a tervek szerint április 6-án tartják.


Az MLSZ április 16-ig várja az önkormányzatok és a sportszervezetek jelentkezését

Az önkormányzatok és a sportszervezetek 2013. Április 16-ig pályázhatnak a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) pályaépítési programjára. Ez már a negyedik számú kiírás 2011 óta, a beruházásokat a látvány-csapatsportok támogatása teszi lehetővé a társasági adókedvezmény révén. A pályázat révén új műfüves nagy- és kispályákat lehet építeni.


A jelenlegi szolgáltatók a legnagyobb cégbe olvadva egy teljesen önkormányzati tulajdonú részvénytársaságot hoznának létre

Több, mint félszáz településen 167 ezer fogyasztót kiszolgáló közös víziközműcéget hozna létre Makó, Szentes, Mórahalom, Kistelek és Sándorfalva - jelentették be az érintett települések polgármesterei 2013. április 4-én, Makón. Medgyesi Pál, a Makó-térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója elmondta: az együttműködés nyitott, így a következő hetekben akár még újabb települések is csatlakozhatnak.


Szabó Béla legfontosabb dolga a helyi cigányság megszervezése lesz

Szükség lenne az egységes cigányságra Tiszabőn, mert jelenleg erről nem beszélhetünk. A cigány népesség rendkívül megosztott az ország legszegényebb településén. Az új polgármester fő feladata a cigány társadalom megszervezése lesz. Erről Németh György közgazdász, szociológus beszélt 2013. április 4-én az Echo Tv „Napi aktuális" című műsorában.


A Veszprém megyei elnök cáfolta az ajkai polgármester állításait
Valótlan az ajkai polgármester azon állítása, hogy politikai döntés született a város adósságkonszolidációja kapcsán. Ezt Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke közölte 2013. április 4-i sajtótájékoztatóján, reagálva a szocialista Schwartz Béla vélekedésére. A polgármester ugyanis kevesellte a konszolidáció mértékét, amelyet politikai okokra vezet vissza. 

Az NFA tizenhárom megye kilencvenegy önkormányzatával köt majd vagyonkezelési szerződést

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) első alkalommal hirdetett meg földrészleteket, hogy azokat önkormányzati vagyonkezelésbe adja - közölte a szervezet 2013. április 4-én az MTI-vel. Az NFA emlékeztet arra, hogy a kormány határozata alapján több mint 1000 hektár termőföldet - 394 darab földrészletet - ad 5 évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a közfoglalkoztatási program megvalósítása érdekében.


Együttműködési megállapodás a 2014-2020 közötti uniós források összehangolt felhasználása érdekében

Együttműködési keretmegállapodást kötött Budapest és Pest megye önkormányzata 2013. április 4-én, területfejlesztési elképzeléseik összehangolására. A dokumentum aláírói, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Szűcs Lajos, a Pest megyei közgyűlés elnöke az eseményt követően elmondták: az együttműködés célja, hogy a Budapest és Pest megye alkotta térség Közép-Európa egyik legversenyképesebb, élhető központjává váljon.


A gyanúsított 23 éves Nyerges Zoltán ellen elfogatóparancsot adott ki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Brutális támadás érte Páva Zsolt pécsi fideszes polgármester lányát 2013. április 5-én hajnalban. A lány el tudott menekülni a helyszínről, de súlyos sérüléseket szenvedett. A támadó eltörte arccsontját, orrát, szétszaggatta a ruháit, testén számos zúzódás keletkezett. Jelenleg is kórházi ápolásra szorul. A támadással gyanúsított 23 éves Nyerges Zoltán ellen elfogatóparancsot adott ki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.


Gyenesdiáson nyolc pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen, jelképes asztalpénzért kínálhatják termékeiket az őstermelők

Kibővített és a helyi kistermelőkre alapozott kínálattal már a harmadik szezonját kezdi meg 2013. április 6-án az I. Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiáson - mondta Gál Lajos, a település polgármestere. Hozzátette: a piac legfőbb vonzerejét a balatoni hal jelenti, az idei év egyik újításaként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pavilonjában friss halat is kínálnak majd.


Csanyteleknek, Felgyőnek és Tömörkénynek lakosonként évente 1000 forinttal „illene” beszállnia a költségekbe

Csongrád önkormányzata egymaga eldöntötte, hogy működteti a rendelőintézetet, most meg a településeknél koldul - véli a felgyői polgármester. Csanyteleken úgy látják: veszélyes dolog közpénzt és vállalkozói tőkét egy társaságban működtetni. Tömörkényen meg egyszerűen nincs ennyi pénz - írja a Délmagyar.hu.


A kormány maximalizálná a különböző jogcímeken járó támogatások összeadott értékét

A GDP fél százalékát költi az ország évente önkormányzati segélyekre. Az adható támogatások rendszerét most egyszerűsíti a kormány, és a tervek szerint az év végére elkészül az állami és helyi segélyezések egységes nyilvántartási rendszere is - írja 2013. április 5-i számában a Világgazdaság.


IV. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia 2013. április 11-12-én, Budapesten

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt. konferenciát rendez 2013. április 11-12-én IV. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia címmel. A rendezvényen mintegy harminc előadás lesz hallható, s a konferencia keretében kerül sor ,,Az év önkormányzati vagyongazdálkodója 2012" díj átadására is.


Legtöbb helyen a járási hivatalvezetőnek kinevezett polgármesterek utódairól kellett dönteni
Kilenc polgármester- és egy önkormányzati képviselő-választást tartottak 2013. április 7-én országszerte. Ipolytarnócon, Jászszentlászlón, Jékén, Ostffyasszonyfán, Szelestén független polgármestert választottak, Szászfán a Roma Polgárjogi Mozgalom jelöltje lett a településvezető, míg Regölyben, Túristvándiban és Monoron a Fidesz jelöltjei szerezték meg a polgármesteri, illetve a képviselői posztot.

A választópolgároknak csupán 32,76 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék plusz egy fő helyett

Érvénytelen, s így eredménytelen lett a Nagykőrösön 2013. április 7-én tartott, az esetleges megyeváltást is firtató „négy kérdéses" népszavazás, mivel a választópolgároknak csupán 32,76 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék plusz egy fő helyett - tájékoztatott a referendum előzetes végeredményéről a város jegyzője.


Jövedelem-kiegészítés adható a nyugdíjas egészségügyi dolgozóknak

Az Országgyűlés 2013. április 8-án elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében továbbra is önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás. A jogszabály szerint az önkormányzatoknak kötelességük gondoskodni a tulajdonukban és fenntartásukban lévő szakellátók működtetéséről, az ellátásról és a feladat biztosításához szolgáló vagyonról.


Ökologikus tájépítészet a fenntartható fejlődés szolgálatában
A Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) konferenciát rendez „Zöldtetők a nagyvilágban 2013 - A településfejlesztés új távlatai" címmel 2013. április 9-én, Budapesten. A rendezvényen - egyebek mellett - a zöldtetőkről, a zöldhomlokzatok, zöld infrastruktúra, illetve az ökologikus tájépítészetről hallhatók majd előadások, s civil közösségi kezdeményezések is bemutatkoznak. 

Az érvénytelen népszavazás után a Kormány vagy az Országgyűlés hozhatja meg a végleges döntést

Magasabb részvételt várt a megyeváltásról is véleményt kérő, érvénytelenül zárult 2013. április 7-i népszavazáson Nagykőrös polgármestere. Czira Szabolcs szerint a megjelentek többségi akaratát szem előtt tartva az Országgyűlés remélhetőleg hozzájárul majd a város Bács-Kiskunhoz való csatlakozásához.


Az önkormányzatoknak júliusig intézkedéseket kell kidolgozniuk a mélyszegénységben élők érdekében

Idén július 1-jéig esélyegyenlőségi programot kell készíteniük az önkormányzatoknak, hogy részesüljenek az uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb támogatásokból - olvasható a Népszabadság 2013. április 9-i számában.


Turizmus-élénkítés és helyi gazdaságfejlesztés a Balaton partján

Újabb állomásához érkezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vidékfejlesztési konzultáció-sorozata: 2013. április 9-én, Balatonlellén, a Somogy megyei polgármesterekkel találkoztak a szövetség, a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési minisztérium szakemberei. A rendezvény résztvevői a közmunkaprogramokról, a vidékfejlesztésről, és a turizmus helyi gazdaság-élénkítő hatásáról hallhattak előadásokat. A konzultációk tanulságait április 23-án, Gödöllőn összegezi a szövetség.


A kezdeményezés mintaprogramnak számít, amit majd országossá kívánnak szélesíteni

Jászapáti önkormányzata a koordináció feladatait vállalva támogatja a Hangya Termelő Iskola projekt megvalósítását, amelyre a helyi Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola pályázaton 187 millió forintot nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében - közölte a település fideszes polgármestere a képviselő-testület határozata alapján az MTI-vel.


Az iskolákat államosították, a konyhák viszont továbbra is az önkormányzatoknál maradtak

Az állam átvette az intézmények működtetését, fenntartását, az iskolai konyhák továbbra is az önkormányzatoknál maradtak. Az új helyzetet az iskolák államosítása hozta magával, bár a rezsiköltségeket korábban sem lehetett a szülők által fizetett térítési díjakban érvényesíteni - írja a veol.hu.


Megszűnik a kampánycsend és nem kell majd regisztrálniuk a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek

A Parlament 2013. április 8-án módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját - Áder János államfő beadványa nyomán - januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. A magyarországi lakcímmel rendelkezőknek nek lesz regisztráció, megszűnik a kampánycsend és a közvélemény-kutatási adatok közzétételének tilalma a voksolás napján.


Milyen hatása lehet az önkormányzati tulajdonú szolgáltatókra a víz-, csatorna- és hulladékdíjak lefaragásának?

A kormány eltökélt szándéka a rezsicsökkentés folytatása a víz-, csatorna- és hulladékdíjakkal. Milyen hatást gyakorol ez a sok esetben önkormányzati tulajdonú szolgáltatókra? - teszi fel a kérdést a zaol.hu. A kérdés azért érdekes, mert hosszú évekig az önkormányzatok határozták meg a víz- és hulladékdíjakat, és gyakran saját cégeik látták és látják el a közszolgáltatási feladatokat. A települések érdeke tehát, hogy ezek a cégek jól működjenek.


Bevezetik a fix tarifát, a kocsik alapszíne egységesen sárga lesz, és legfeljebb 10 évesek lehetnek majd

A Fővárosi Közgyűlés 2013. április 9-én 19 igen, 2 nem szavazattal, 10 tartózkodás ellenében elfogadta a taxisrendeletet, amelynek értelmében a személyfuvarozásra használható gépkocsiknak egységesen sárga lesz az alapszínük, legfeljebb tízévesek lehetnek, továbbá fix tarifával kell közlekedniük.


A 14 ötezer fő alatti település közül kilencnek teljesen, a többinek 60-80 százalékban vállalta át azt adóságát az állam
A kormány döntött annak a tizennégy, ötezres lélekszám alatti kistelepülésnek az adósságkonszolidációjáról, amelyek adósságát tavaly decemberben nem vállalta át automatikusan az állam - írja a Magyar Nemzet. Kilenc önkormányzatnál a teljes tartozást lenullázzák, a többiek esetében 60-80 százalékos a konszolidáció.

A „Földet a gazdáknak!” program célja, hogy a kis- és nagybirtokok mai, 50-50 százalékos aránya 80-20 százalékra változzon

A kormány 2013. április 10-i ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a „Földet a gazdáknak!" elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe - mondta a vidékfejlesztési miniszter a döntést követő kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. Fazekas Sándor jelezte: azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le.


Nem maradnak cigaretta nélkül a falvak és községek lakói sem

Ahogyan az tervbe volt véve, nyáron nyitnak a nemzeti dohányboltok, a kisebb településeknek pedig újabb pályázatot fog kiírni a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. - közölte a Fidesz-frakció a szocialisták 2013. április 10-i sajtótájékoztatójára reagálva.


Schmidt Jenő szerint „egységbe tömörülve” hatékonyabb lenne az önkormányzati szövetségek érdekérvényesítő munkája

Központosítás vár az önkormányzati szövetségi rendszerre a 2014-es helyhatósági választások után - mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Egy nagy érdekvédő ernyőszervezet alá tömörülne a TÖOSZ, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Kisvárosi Önkormányza­tok Országos Érdekszövetsége és a Községi Önkormányzatok Szövetsége, a megyei jogú városok azonban megőriznék „szuverenitásukat".


A Somogyi megyeszékhely kapta idén „Az év önkormányzati vagyongazdálkodója” díjat
A válságkezelés módszere és a helyi vállalkozások megsegítése, vagyis a kaposvári modell célja és programja más magyarországi települések számára is követendő példa. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és Budapest Vagyonkezelő Központ a somogyi megyeszékhelynek ítélte oda „Az év önkormányzati vagyongazdálkodója" díjat. Az elismerést a kaposváriak nevében 2013. április 11-án vette át Budapesten Szita Károly polgármester.

A városban zajló adósságrendezési eljárás miatt kell felfüggeszteni a nem kötelező feladatokat

A nem kötelező feladatok ellátását felfüggeszti Tiszafüred önkormányzata. Vagyis leállítják bizonyos - önkormányzati hatáskörbe tartozó - segélyek kifizetését.  Nem lesz közgyógyellátási támogatás, az idős helybeliek újra többet fizetnek a vízért és a szemétszállításért, de a temetésekhez remélt segítség is elmarad.


Milyen szempontok figyelembe vételével lehet megfelelő minőségű képtartalmat szolgáltató kamerarendszereket telepíteni?

Napjaink gyakran emlegetett, videós biztonságtechnikai vonatkozásban legszélesebb körben ismert felvetései a térfigyelő rendszerek kapcsán adódnak. Mivel mostanra széles körben elterjedtek, ezért mindenki viszonyul valahogy a telepített, vagy telepítendő rendszerekhez - támogatja vagy ellenzi, terveztetné vagy leszereltetné, több-, illetve kevesebb kamerát szeretne maga körül látni a közterületeken is.


A város és a MÁV Zrt. fele-fele arányban járul hozzá a kiadásokhoz

A MÁV Zrt. és a tatabányai önkormányzat közötti együttműködés eredményeként megújulnak a tatabányai állomás utasok által használt részei. A város és a vasúttársaság egyaránt 20-20 millió forinttal járul hozzá a munkálatokhoz. A feladatátadásról, a költségek megosztásáról a felek megállapodást írtak alá - írja a 24 óra.


Egyelőre kérdéses, milyen hatása lesz a feladatfinanszírozásnak önkormányzatok működésére

Az állami adósságátvállalásokat követően az önkormányzatok akár jelentősebb fejlesztésekre, beruházásokra is vállalkozhatnak - emelte ki beszédében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes 2013. április 12-én, a IV. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencián.


A PSZÁF megállapította, hogy a pénzintézet jogszabálysértő módon járt el Hódmezővásárhellyel szemben

Hárommillió forint bírsággal sújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az Erste Bank Zrt.-t, mivel a pénzintézet az önkormányzat számlavezető bankjaként jogszabálysértő módon járt el Hódmezővásárhellyel szemben - tájékoztatta Lázár János 2013. április 11-én az MTI-t.


Harminckét település, több mint 636 millió forint értékben jut hozzá ingyenesen összesen hatvanhat ingatlanhoz

A kormány 2013. április 10-én döntött újabb állami tulajdonú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról. A 32 település több mint 636 millió forint értékben jut hozzá összesen 66 olyan ingatlanhoz, amelyeket az állam nem tudott hasznosítani. A vagyontárgyak hozzájárulnak az önkormányzatok mindennapi feladatellátásához, és sok esetben fejlesztések, beruházások elindításához szolgálnak alapul.


Sűrűbb ellenőrzések, komolyabb bírságok – Igazolni kell a leadandó fémek eredetét

A Kormány által 2013. április10-én elfogadott javaslat a fémlopások visszaszorítását, az illegális fémkereskedelem felszámolását, a közszolgáltatók gazdasági terheinek csökkentését, az élet- és vagyonbiztonság fokozottabb megóvását célozza. Az új javaslat eredményeként javul a hatóságok közötti együttműködés, illetve az ellenőrzés hatékonysága.


A MÖSZ szakemberei tartottak előadásokat az URB:ICON kiállításon

A MÖSZ és Gödöllő Város szakemberei is tartottak előadásokat az URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítás és projektvásár konferenciáin, 2013.  április 10-13 között, a budapesti Hungexpo Vásárközpontban. Dr. Fábián Zsolt, a MÖSZ főtitkára, Dr. Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója és Dr. Baranyi István, Pusztaföldvár polgármestere sikeres projekteket, településszerkezeti és energetikai problémákat, s egy működő önellátási modellt mutattak be a hallgatóságnak.


A javaslat felhatalmazná a helyi önkormányzatokat, hogy kijelöljék, hol minősül jogellenesnek az életvitelszerű tartózkodás

A kormány 2013. április 12-én benyújtotta a parlamentnek a szabálysértési törvény módosítására tett javaslatát, amellyel lehetőséget adna az önkormányzatoknak arra, hogy bizonyos közterületeken megtiltsák az életvitelszerű ott-tartózkodást, vagyis hogy a hajléktalanok ott éljenek.


A program célja elsősorban a családi, valamint a kis- és közepes gazdaságok támogatása

A tervek szerint mintegy nyolcmilliárdos keretből indít kertészeti géptámogatási programot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén nyártól - jelentette be a tárca vezetője 2013. április 12-én, egy kisújszállási foglalkoztatási fórumon. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a kormány és a tárca is elkötelezett a családi, valamint a kis- és közepes gazdaságok támogatása mellett, ennek jegyében készítik elő az új pályázati lehetőséget is.


Michl József szerint George Brenner egy gondosan felépített támadás megvezetett áldozata

Michl József tatai polgármester szerint súlyosan hibás érvelésen alapszik a német Gerlingen város polgármesterének az a döntése, hogy nem kíván átvenni egy magyar állami kitüntetést. A KDNP-s politikus 2013. április 14-i közleményében emlékeztet arra, hogy George Brenner Gerlingen és Tata 25 éves testvérvárosi kapcsolataiért végzett munkáját állami kitüntetéssel akarták elismerni, amelyet a kitüntetettnek az idei gerlingeni svábbálon adtak volna át.


A település új polgármestere a független Simonné Rummel Erzsébet

Megválasztották Simonné Rummel Erzsébetet, az egyetlen jelöltet Bakonynána új polgármesterének - tájékoztatott 2013. április 14-én a körjegyző. Feketéné Esztergályos Hilda elmondta: a választást rendkívüli esemény nem zavarta meg. A választási jegyzékben szereplő 833 választóból 104-en adták le voksukat a kultúrházban, ezek közül 103 volt érvényes.


A Nemzeti Művelődési Intézet szakemberei egy hónap alatt kilenc városba látogatnak el

Egy hónap alatt kilenc városban, több mint 1000 kulturális és önkormányzati szakember részvételével rendez konferenciát a néhány hete új szervezeti keretek között működő Művelődési Intézet. A „Szakmai megújulás a Nemzeti Művelődési Intézettel - új irányok és tartalmak a közösségi művelődésben" című szakmai rendezvénysorozat az aktuális közművelődési változásokról, az Intézet munkájáról és az átalakulás eredményeiről számol be.


Gémesi György szerint jelenleg nem folyik érdemi érdekegyeztetés

Mindaddig nincs értelme az önkormányzati érdekszövetségeket összefogó ernyőszervezet létrehozásáról beszélni, ameddig nincsen tisztázva, milyen jogosítványokkal rendelkezne ez a szervezet - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke 2013. április 15-én, az ATV Híróra című műsorában az ernyőszervezet létrehozásával kapcsolatban felröppent hírekre reagálva.


Nemzetközi kerekasztal konferencia Gödöllőn, a MÖSZ szervezésében

A Visegrádi együttműködés keretében, a V4 önkormányzati szövetségek elnökségi tagjai, a Külügyminisztérium és nagykövetek részvételével a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyilvános kerekasztal konferenciát, eszmecserét szervez „Az önkormányzati szövetségek szerepe a visegrádi országokban" címmel 2013. április 18-19-én, Gödöllőn.


Konferencia a vidék gazdasági és kulturális szerepéről, lehetőségeiről

„Vidékfejlesztés és népi kultúránk" címmel rendez konferenciát az Alsó-Tarna és Hanyi Menti Közhasznú Kulturális Egyesület 2013. április 20-án, Erdőtelken. A rendezvényen többek között az agrárgazdaság és vidékfejlesztés jelenéről és jövőjéről, a magyar kultúra önkifejező képességéről, illetve a tárgyi alkotó népművészetről hangzanak el előadások. A rendezvény védnöke Jankovics Marcell, a Magyar Művelődési Társaság elnöke.


Az EMMI 1013. június 15-ig várja az önkormányzatok jelentkezését

Az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter az Idősbarát Önkormányzat Díj alapításáról és adományozásáról szóló 58/2004. (VI. 18.) ESZCSM-BM együttes rendeletben elhatározottak, és a kapott felhatalmazás szerint közös pályázatot hirdet önkormányzatok számára a 2013. évi „Idősbarát Önkormányzat Díj" elnyerésére. 


Ősztől országos konzultáció-sorozatot indít a MÖSZ és a MÚOSZ

 „Önkormányzati médiakommunikáció" címmel, második alkalommal rendezett közös konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) 2013. április 16-án, Budapesten. Míg a tavalyi, gödöllői rendezvény előadói elsősorban elméleti kérdéseket feszegettek, most olyan gyakorlati kérdések kerültek terítékre, mint önkormányzati kommunikáció gyenge pontjai, az alternatív nyilvánossághoz való viszonyulás, vagy a közösségi médiában való megjelenés lehetőségei.


A speciális díjat azokkal fizettetnék, akik a távfűtésnél nagyobb szén-dioxid kibocsájtással járó fűtést választanak

A pécsi önkormányzat füstadót, egyfajta speciális díjat vetne ki azokra a lakosokra, akik alternatív fűtési módszerként nagyobb szén-dioxid kibocsájtással járó, tehát szennyezőbb megoldást választanának - írta az Index.hu a Vastagbőr blogra hivatkozva. Nem teljesen világos, hogy az elvonást milyen jogi alapon vetnék ki, az LMP szerint az önkormányzat a távfűtőcégek és az energiaszolgáltatók monopóliumát védi.


Miskolc önkormányzata megvette 200 avasi lakást érintő banki követeléseket

Aláírták azt a szerződést, melynek értelmében a miskolci önkormányzat tulajdonába kerültek a hátralékkal terhelt „fészekrakós" lakásokat érintő, banki követelések. A szükséges jogi eljárásokat követően a város így megszerezheti az érintett ingatlanok tulajdonjogát is, és akár már ősszel elindíthatja a kilakoltatásokat - írja a Minap Online.


A tragikus sorsú zenészt sokan „minden idők legnagyobb magyar gitárosának” tartják

Emléktábla és szobor után utcát is elneveznek Radics Béláról, a legendás gitárosról Angyalföldön. A névadó ünnepséget 2013. április 16-án délután tartották a Vőlegény utca és a Göncöl utca közötti területen. Minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosának alakját Tóth József polgármester, Pintér István, az iskolai évfolyamtárs, zenésztárs és László András, a Radics Béla Emléktársaság elnöke idézi fel az utcanév- és a magyarázó tábla átadásán.


Dunaújvárosban nagygyűlést tartottak az acélipari cégnél kialakult helyzet miatt

A húsipar után az acélipar talpra állítását is segíthetné a kormány - egyebek mellett erre hívták fel a figyelmet azon a nagygyűlésen, amelyet a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet tartott 2013. április 16-án délután a dunaújvárosi polgármesteri hivatal előtt. A felszólalók egyebek mellett arról beszéltek, hogy az acélipari társaság nélkül szerintük megpecsételődne nemcsak a dolgozók, hanem a város sorsa is.


A kormány a módosított feltételekkel 2013. május 10-ig tolta ki a jelentkezési határidőt

Ócsára már nem csak devizahitelesek mehetnek, a kormány bővítette a pályázati kört. Az átadás lassan befejeződik, de a beköltözések idejét nem tudja az ócsai önkormányzat - írja a nol.hu. A házakat csak érvényes bérleti szerződés birtokában lehet elfoglalni, azonban ezelőtt még több lépcső van: a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még sok házat nem vett át, pedig ezt követhetné a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. átvétele, majd a szerződés megkötése az ügyfelekkel.


A jövő őszig tartó akció végrehatásra 123 millió forintot szán a fővárosi önkormányzat

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) „Nyitás az utcára" elnevezéssel indított programot, amelyben 120, közterületen élő hajléktalan kap támogatást, hogy megtegye az első lépéseket a társadalomba való visszailleszkedéshez. A  kezdeményezés célja az érintettek foglalkoztathatóságának fejlesztése, foglalkoztatási esélyeik növelése, önálló életvitelük erősítése, így az utcán élők számának csökkentése.


Az V. kerületi önkormányzat bevásárló negyed, illetve egységes márkastratégia kialakításába kezd

Közös márkastratégiát dolgoz ki az V. kerületi önkormányzat a belvárosi üzletek forgalmának élénkítésére. Közös logót készítettek és több ezer példányban megjelenő ingyenes brandmagazint helyeznének el az üzletekben, amely az üzletek előtti lábtörlőkön és 3D-s hologram matricaként a portálokon is megjelenne.


Dancsó József április vége helyett október utolsó napját javasolja

Április vége helyett október 31-éig kelljen a képviselő-testület elé terjesztenie a polgármesternek a jegyző által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót - javasolja az államháztartási törvény módosításával a fideszes Dancsó József, annak érdekében, hogy meglapozottabb költségvetési koncepció kerülhessen a képviselő-testület elé.


Szorosabb önkormányzati együttműködés a V4-es országok között – Megszületett az „Együtt a NATO-ban” projekt végeredménye

"Az önkormányzati szövetségek szerepe a visegrádi országokban" címmel kétnapos konferenciát tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. április 18-19-én, a Gödöllőn. A rendezvényen - ahol megjelentek a V4 önkormányzati szövetségek elnökségi tagjai, valamint Roman Kowalski lengyel, Helena Bambasová cseh és Imants Viesturs Lieģis, lett nagykövet is - jelentős előrelépés történt a V4-es országok önkormányzati szövetségeinek együttműködésében, s ez a találkozó volt MÖSZ és a Külügyminisztérium „Együtt a NATO-ban" című projektjének záró rendezvénye is.


Néhány fontosabb szempont a kamerarendszerekkel szemben támasztott igények megfogalmazásához

Nem szükséges a videofelügyelet szakértőjévé válni, elég csupán néhány, könnyen sorra vehető szempontot sorra venni ahhoz, hogy a témában kevésbé jártas megrendelő igényei világosan megfogalmazhatók legyenek. Cikkünk folytatásban ezeket fogjuk röviden áttekinteni. Amikor a megrendelő találkozik a rendszer tervezésével foglalkozó szakemberrel, a következő kérdésekre keresik a választ:


Együttműködési megállapodás körvonalazódik a fővárosi és a IX. kerületi önkormányzat között
Együttműködési megállapodást köthet a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzat a hajléktalanok lakhatása és foglalkoztatása ügyében. A Fővárosi Közgyűlés napirendjén szereplő javaslat szerint legfeljebb 150 közmunkás hajléktalannak biztosítanának szálláslehetőségeket IX. kerületi vagy környéki átmeneti szállásokon.

Magyar Közlöny: megjelent a járóbeteg-szakellátásról szóló törvény

Az egészségügyi államtitkárság arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény szerint, ha az önkormányzat nem tud eleget tenni az egészségügyi ellátással járó feladatának, az állam köteles gondoskodni erről. Bár továbbra is önkormányzati feladat marad, az állam nem vonul ki teljesen a járóbeteg-szakellátásból - közölte az egészségügyi államtitkárság.


A város átutalta a törzstőkeemelés első, 650 millió forintos részletét

Megkezdődött a Pápai Hús 1913 Kft. önkormányzati kézbe vétele: a helyhatóság átutalta a törzstőkeemelés első részletét - tudatta 2013. április 19-én a város polgármestere. Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta: a csaknem 1,3 milliárd forintos törzstőkeemelés első részletét, 650 millió forintot pénteken utalta át az önkormányzat saját forrásából a cégnek.


A Vidékfejlesztési Minisztérium szeretné, ha az ország valamennyi tájegységben lennének mejd hasonló üzletek

Megnyitották az első hungarikum üzletet Nyíregyházán, 2013. április 19-én. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával létrehozott kereskedelmi létesítményt Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára adta át, aki a megnyitó-ünnepségen hangsúlyozta: a minisztérium segíti, hogy az ország valamennyi tájegységben hasonló, hungarikumokat árusító üzletek nyíljanak, ahol az adott térségben készült híres élelmiszeripari termékeket hozzák forgalomba.


Demeter Ervin szerint, BAZ megyében negyvenkilenc település hozott törvénytelen rendeleteket

A rezsicsökkentésben kiemelt a kormányhivatalok szerepe, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal élt a lehetőséggel és ellenőrizte az önkormányzatok szemétszállítási díjemelését - mondta Demeter Ervin kormánymegbízott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal részéről 2013. április 20-án a Fidesz békési szervezetének rendezvénye előtti sajtótájékoztatón.


A város fűtőerőművének átmenetileg korlátoznia kellett működését, veszteséges üzemelése miatt

A Kazinc-Therm Kft. által üzemeltetett fűtőerőmű 2013. április 20-án korlátozta működését, emiatt a Borsod megyei Kazincbarcika távfűtéses lakásaiban a melegvíz-szolgáltatásban zavarok keletkezhetnek - tájékoztatta a település polgármestere, Szitka Péter (MSZP) az MTI-t.


Négy helyen polgármestert, egyen képviselőt választottak vasárnap

Független és fideszes jelöltek győzelmével zárultak a 2013. április 21-én tartott időközi választások. Arlón Vámos Istvánné (független), Dövényen Szentgyörgyi Veronika (független), Egyházasdengelegen Berkes Balázs (független), Szendrőn pedig Tomorszki István (Fidesz) lett az új polgármester, míg Barcson Kertainé Horváth Edit (Fidesz) szerzett képviselői posztot.


Biztosítéknyújtási mentesség állami és önkormányzati cégeknek, ha az uniós támogatást a nemzeti vagyon fejlesztésére fordítják

Mentességet kaphatnak a biztosítéknyújtás alól az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok, ha az európai uniós támogatást a nemzeti vagyon fejlesztésére fordítják - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2013. április 22-én MTI megkeresésére. A tárca tájékoztatása szerint az európai uniós támogatások kapcsán új biztosítéki formát, állami kezességet vezetnek be.


Az önrész átvállalásával és előfinanszírozásával segít az állam a konszolidációból „kimaradt” településeken

A 3200-ból 1956 települési önkormányzat adósságát vállalta át a kormány. Az adósságkiváltást több polgármester azért kritizálta, mert szerintük ezzel a felelőtlen gazdálkodókat segíti a kormány. Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár viszont nemrégiben azt nyilatkozta: nem feledkeznek meg azokról a településekről, amelyeknek nem volt adóssága - írja a Vas Népe Online.


A fideszes politikus 2014-ben a polgármesteri posztért és pártja alelnöki tisztségéért száll majd ringbe

Pokorni Zoltán ismét elindul a polgármesteri posztért, otthagyja a parlamentet, a Fidesz alelnöki posztjáért azonban ringbe száll - írja a Népszabadság 2013. április 23-i számában. A lap szerint Pokorni Zoltán a 2014-es választások után nem lesz parlamenti képviselő, a fideszes politikus szándékát, hogy a hegyvidéki polgármesterségért szeretne ismét elindulni, a múlt héten, zárt körben, a Fidesz júniusi tisztújító kongresszusát megelőző küldöttgyűlésen jelezte. 


A sokoldalú nemzeti park, a nemzetközi tökfesztivál és a népszerű helyi termékek piaca

Két hónapos vidékfejlesztési konzultáció-sorozatot fejezett be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2013. április 24-én, Őriszentpéteren. A találkozón a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei ismertették a közfoglalkoztatás és a vidékstratégia önkormányzatokat érintő elemeit a Vas megyei polgármestereknek, de szó esett az őriszentpéteri helyi termékek piacáról és az Őrségi Nemzeti Park gazdálkodásáról is.


Gödöllő adott otthont a második alkalommal megrendezett Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciájának

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg a II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáját, 2013. április 24-én, Gödöllőn a kastély lovardájában. Az eseményre - amelyen részt vett Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság nagykövete is - 170 kínai és 240 magyar önkormányzati vezető, illetve üzletember regisztráltatta magát.


Navracsics Tibor szerint legalább három év kell a felzárkóztatáshoz

Három-négy év alatt lehet a legfejlettebbek szintjére felzárkóztatni az országban működő járási hivatalokat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. április 24-én, Győrben az MTI kérdésére, miután tárgyalt a megyei hivatalvezetőkkel, majd megtekintette a kormányablakot és az egyik bevásárlóközpontban működő okmányirodát.


Elfogadták Budapest 2014-es költségvetési tervét – Megváltoznak a kikötői díjak – Tizenöten kapnak díszpolgári címet

Csaknem hatvan előterjesztést tárgyalt meg 2013. április 24-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták a 2014-es költségvetési koncepciót, döntöttek arról, hogy a IX. kerületi Gyáli út egy része Albert Flórián nevét viselje, s határoztak arról is, hogy ingyen átvenné az államtól a főváros a Budai Vár alatti Sziklakórházat. Zárt ülésen 15 új díszpolgárt is választottak.


Vidékfejlesztés, közfoglalkoztatás, fenntarthatóság – Összegzéséhez érkezett a MÖSZ országos konzultáció-sorozata

Összegzéséhez érkezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) márciusban megkezdett vidékfejlesztési konzultáció-sorozata: a 2013. április 23-án, Gödöllőn rendezett találkozó résztvevői a MÖSZ, a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési minisztérium szakembereivel áttekintették a Nemzeti vidékstratégia és a közfoglalkoztatás jelenlegi alakulását, a közeljövőben várható új irányokat, illetve pályázati lehetőségeket.


A két településnek meg kell állapodnia a közös önkormányzati hivatal létrehozásának ügyében

Május 10-ig kell közös önkormányzati hivatalt létrehoznia Érpataknak Nagykállóval - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal döntését a szervezet sajtóreferense. A település lakosainak ezzel egy időben tartott budapesti demonstrációján Orosz Mihály Zoltán (Jobbik), Érpatak polgármestere jelezte: Nagykálló a határidő lejártáig megbízással látja el a jegyzői feladatokat.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Polgármester Online mély megrendüléssel búcsúzik az elhunyttól

Elhunyt Dr. Kara Pál nyugalmazott közigazgatási államtitkár, a Fejér Megyei Választási Bizottság elnöke, a Magyar Polgármester Online szerkesztő-bizottságának elnöke. Halálával egy európai értelemben vett modern, szolgáltató közigazgatás megvalósításáért tevékenykedő szakembert veszítettünk el. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Polgármester Online szerkesztősége nevében Dr. Fábián Zsolt vesz végső búcsút tőle. 


Az MTA állásfoglalás-gyűjteményt tett közzé egyes közterületi nevek használhatóságáról

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közzétette azoknak az állásfoglalásoknak a gyűjteményét, amelyeket a helyi önkormányzatok számára készített egyes közterületi elnevezések használhatóságáról. A rendszerváltás előtt megszokott utcanevek többségének használatát nem javasolták, de akadt pár meglepő kivétel is - írja az Origo.


Újabb események a FATOSZ tematikus napokra épülő országos programsorozatában

A Húsvéti sajtnapokat követően 2013. április 27-én a Tájházak napjával, majd május 4-én a Táncház napjával folytatódik a Vidékjáró országos programsorozata, amit idén tavasszal indított útjára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ). Az októberig tartó, tematikus napokra épülő rendezvények célja a vidéki Magyarország komplex kínálatának bemutatása, a tervek szerint minden alkalommal az ország több településén.


Elhárult az utolsó akadály is a tavaly benyújtott kérelmek alapján történő kifizetések elől

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) nagy örömmel tudatja az érintett magánerdő gazdálkodókkal, hogy az erdő-Natura uniós társfinanszírozott vidékfejlesztési jogcím notifikációs eljárása sikerrel lezárult és így elhárult az utolsó akadály is a tavaly benyújtott kérelmek alapján történő kifizetések elől. Így a részben, vagy egészben támogatható 2012. évi kérelmek kifizetései 2013 májusának első felében várhatók.


Az Egri FC-nek szánt pénzt az utánpótlásnak adja az önkormányzat

Eger önkormányzata nem támogatja tovább a város labdarúgócsapatát, amely az utolsó helyen áll az NB I-ben. Az önkormányzat 2013. április 25-i közleményében azzal indokolta döntését, hogy az Egri FC-nek nincs érvényes stadionbérleti szerződése, emellett tavaly július óta jelentős adósságot halmozott fel az üzemeltető Egri Városi Sportiskolával szemben.


A korábban követelt 10 helyett 3 milliárdot kell fizetnie a városnak

Jelképes, egy eurós összegért visszavásárolta a francia Suez Environnement vállalatcsoporttól a helyi vízművet Pécs önkormányzata. A 2013. április 26-i megállapodás értelmében a városnak a korábban követelt 10 milliárd forint helyett 3 milliárd forint kompenzációt kell fizetnie - jelentette be Páva Zsolt polgármester Budapesten tartott sajtótájékoztatóján nem sokkal az után, hogy aláírták a dokumentumot.


A XII. kerületi önkormányzatot csak a terület védett erdő státusza akadályozza terve végrehajtásában

Budapest legnagyobb sportparkjává alakítaná a Normafát a XII. kerületi önkormányzat, ezért a képviselő testület felhatalmazta Pokorni Zoltán polgármestert, hogy vegyen részt a projekt előkészítésében. Új sí-, bob-, és kerékpárpályák születhetnek, fejlesztenék a környék tömegközlekedését is, de ezt egyelőre gátolja, hogy a Normafa védett erdőnek számít.


A polgármester szerint nincs pénze a városnak a működtetésre, és a nyereséges üzemeltetés is kétséges
Korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem pályázik a tavaly ősszel leállított kapuvári húsgyárat működtető két, felszámolás alatt lévő cég vagyonára - erősítette meg Hámori György polgármester (Fidesz-KDNP) 3013. április 26-án az MTI értesülését. Előkészítették pályázatukat, de a munka eredményeként kiderült: a gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükségük, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni - mondta a polgármester.

A kormány új, a rászorulók számára kedvező díjképzési rendszer létrehozását tervezi

Kaposváron 2009-ben, Hódmezővásárhelyen már 2006-ban visszavette az önkormányzat a közműcégeket. Pécsen 3 évvel ezelőtt bontották fel a szerződést a külföldi tulajdonossal, amely működése utolsó éveiben jóval az infláció felett emelte a díjakat. A főváros tavaly vásárolta vissza a vízművet - hasonló okok miatt. A társaságokat a 90-ess években privatizálták, elsősorban azért, mert a költségvetésnek pénzre volt szüksége - hangzott el 2013. április 27-én a Híradóban.


Beszélgetés Csehország és Szlovákia legnagyobb önkormányzati szövetségeinek képviselőivel

„Az önkormányzati szövetségek szerepe a visegrádi országokban" című MÖSZ-konferencián a V4 országok legjelentősebb önkormányzati szövetségei képviseltették magukat, s egy közös önkormányzati platform létrehozásának terve is megfogalmazódott. Robert Zemannal, a cseh SMO CR és István Zachariašsal, a szlovák ZMOS elnökségi tagjával arról beszélgettünk, melyek a közös problémák, és milyen együttműködési lehetőségek mutatkoznak a V4-es országok önkormányzati szövetségei között.


Tizenhárom észak-magyarországi önkormányzat csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez

A fenntartható energiagazdálkodás érdekében tizenhárom észak-magyarországi település csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nevű kezdeményezéshez, és készítette el saját fenntartható energia akciótervét. Az Európai Unió által támogatott projekt zárórendezvényét 2013. április 29-én tartották Miskolctapolcán - írja a Minap Online.


Győr, Hévíz, Bük, Körmend és Zalaegerszeg összesen 1,2 milliárd forintot kapott projektjeire

Nyugat-dunántúli települések kapnak 1,2 milliárd forintot a közösségi közlekedés fejlesztésére az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A pályázati kiírás célja a helyközi és városi tömegközlekedés biztonságosabbá, hatékonyabbá és színvonalasabbá tétele volt. A pályázó települések négy nagy projektre kaptak száz százalékos támogatást. A beruházások elsősorban Zalaegerszeg, Győr, Hévíz, Bük és Körmend városát, továbbá a környékbeli falvakat érintik.


Jövő júliustól nem kell majd utazni, heteket vagy hónapokat várni a dokumentumokra

Elektronikussá válnak jövő júliustól az anyakönyvi eljárások a Magyary Zoltán egyszerűsítési program részeként - mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára 2013. április 29-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Az államtitkár kifejtette: az új szabályokkal jelentősen egyszerűsödik az anyakönyvi eljárás, könnyebbé válik az állampolgárok ügyintézése, az anyakönyvvezetők és más szakemberek munkája.


A Volánbusz új buszokkal veszi majd át az agglomerációs vonalakat

A Volánbusz Zrt. zajló járműbeszerzése eredményes lezárása esetén, a szükséges eszközök és munkaerő birtokában akár már idén átveheti az agglomerációs buszjáratokat. Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az átmeneti időszakban a BKV Zrt. üzemeltetheti tovább a vonalakat - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében.


A szövetség 14 pontban foglalta össze kezdeményezéseit, elvárásait

Tizennégy pontban foglalta össze kérését és követeléseit éves küldöttgyűlésén a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A szervezet többek között a helyi körülményeket figyelembe vevő rezsicsökkentést, az óvodák finanszírozásának kiegészítését és a honvédelmi törvény megváltoztatását kéri a kormánytól, s elfogadhatatlannak tartják, hogy a beszedett gépjárműadó 60 százalékát az államnak kell átutalniuk.


A koncepciót 2013. május 10-ig véleményezhetik az érintettek

Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend táplálkozás-egészségügyi előírásait tartalmazza. A kormány honlapján olvasható dokumentumhoz 2013. május 10-ig várják a véleményeket - írja az MTI.


Horváth István polgármester cáfolja Hadházy Ákos képviselő állítását a jelöltek listájáról és az egyeztetésről

Szekszárd fideszes polgármestere, Horváth István érthetetlennek és felháborítónak tartja Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő nyilatkozatát, közlése szerint az nem felel meg a valóságnak. Az önkormányzati képviselő a hvg.hu-nak azt mondta: Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.


Még 16 nyitva áll az Erzsébet-tábor keretében ez évben meghirdetett 56 pályázat közül

„Számításaik szerint Európában - a lakosságszámot figyelembe véve - Magyarországon jutnak el emberek a legnagyobb arányban nyaralni szociális üdültetési rendszerben." - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. április 30-án, az Erzsébet-program sajtótájékoztatóján.


A kereskedelmi törvény módosítása lehetővé tenné a házaló kereskedelem tiltását

A házaló kereskedelem önkormányzati tiltását tenné lehetővé a kereskedelmi törvény módosítása, amelyet 2013. április 30-án nyújtott be Karakó László fideszes képviselő. A parlament honlapján olvasható javaslat szerint a települési - Budapesten a kerületi - önkormányzatok felhatalmazást kapnának arra, hogy rendeletben korlátozzák, vagy megtiltsák a településükön a közterületi értékesítést, illetve az üzleten kívüli kereskedelmet.


A budapesti buszpark fele idősebb volt 20 évesnél – Hét éve nem állt forgalomba új, alacsonypadlós autóbusz

Erős és sikeres főváros nélkül nincs erős és sikeres Magyarország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 150 új Mercedes-Benz Citaro busz ünnepélyes átadásakor 2013. április 30-án, a Hősök terén. Az új buszok azt mutatják, hogy Tarlós István sikerrel járt, hiszen a főpolgármester már nemcsak a város megszokott működtetéséről tud gondoskodni, hanem megteremtette az előrelépés előfeltételeit is - tette hozzá a miniszterelnök.


A következő hét évben hazánk 500 milliárd forinttal fordíthat többet vidékfejlesztésre, agrártámogatásokra

Még formálódik a Közös Agrárpolitika 2014-20 közötti új rendszere, melyben olyan fontos új elemek jelennek meg, mint a közvetlen támogatások lehívásához kapcsolódó zöldítési feltételek, a kisgazdaságok egyszerűsített támogatása vagy a termeléshez kötött támogatások - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár 2013. április 30-án, a Napi Gazdaság által szervezett, Magyar Agrárium 2013 elnevezésű fórumon.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu