Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közlekedési káosz, politikai skandalum és 450 milliárd forint a tét
A BKV kritikus helyzete miatt január 11-re összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését Tarlós István főpolgármester, aki az MTI-nek elmondta: a főváros 15 százalék forrást zárolna az intézményeknél és azt a BKV működési céljaira fordítaná, 6 milliárd plusz 4 milliárd forint közvetlen pénzügyi támogatást nyújtana a cégnek, 9 milliárd forint tagi kölcsönt adna április 30-ig, befagyasztaná az összes nem kötelező feladatot és a tarifaemelésről is döntene, ha a kormány felszabadítaná a 32 milliárdos normatív támogatást.

A járási rendszer 1983-as megszűnésekor 83 járás volt hazánkban, most várhatóan 160-170-et alakítanak ki

Győr-Moson-Sopron megyében öt járás jöhet létre, ha a kormányzat elfogadja a kormányhivatal javaslatát - közölte Széles Sándor kormánymegbízott.  Területfejlesztési okok és az önkormányzati együttműködési lehetőségek indokolják ezt a számot. Ha az ötjárásos rendszer valósul meg, akkor Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna lehet a központ, ha pedig hétre emelkedik a szám, akkor Pannonhalma és Tét csatlakozhat ezekhez.


Áprilistól komoly bírság szabható ki a szabályszegőkre

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.


Lázár János közös kockázatvállalásra kéri az Erste Bank elnökét

A 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény nyomán keletkezett árfolyamveszteség megosztását kéri az Erste Banktól a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Lázár János polgármester és Korsós Ágnes főjegyző levélben kérte erre Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatót. A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki.


A MÖSZ és a TÖOSZ elnöke sem tartja szerencsésnek Lázár János ötletét az árfolyamveszteség megosztásáról

Alig mernek jósolni a téma szakértői, milyen következményekkel járhat, ha a bankok kénytelenek lesznek átvállalni az önkormányzatok devizahiteleken elszenvedett veszteségeinek jelentős részét. Abban teljes az egyetértés, hogy veszélyes folyamatot indíthat el, ha Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester saját városára vonatkozó ötletéből precedenst teremtenek. Eközben abban sincs vita, hogy az önkormányzatok hitelproblémáit valahogyan kezelni kell.


A mezőgazdasági munkák mellett az illegális hulladék elleni küzdelemben is részt vesznek majd a közfoglalkoztatottak

A közmunkások akár tésztát is gyárthatnak és betonelemeket is készíthetnek majd Nagyrédén, sőt, a tervek szerint az illegális hulladék elleni küzdelembe is bevonják a közfoglalkoztatottakat - írja a Heves Megyei Hírlap. A legnagyobb feladat azonban a mezőgazdasági termelés elindítása a ma kihasználatlan önkormányzati tulajdonú belterületi földeken, ahol szamócát, zöldségféléket és étkezési kukoricát termesztenek a jövőben.


A pályázatokat január 31-ig lehet benyújtani az MVH-hoz

Mezőgazdasági utak építésére, felújítására ír ki hárommilliárd forintos keretösszegű pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 75 százaléka. Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők és önkormányzatok nyújthatnak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) január 31-ig.


A két szervezet szerint az új adófajta nem hoz pluszbevételt a településeknek, és éppen a felelős állattartókat bünteti

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) közleményben fordult az önkormányzatokhoz, amelyben azt javasolja, ne vezessék be az ebrendészeti hozzájárulást, mert ez nem hoz semmilyen pluszbevételt, sőt többletkiadást jelent a településeknek. Mindemellett - a két szervezet szerint - éppen a felelős állattartókat büntetnék az ebadó bevezetésével. A MÖSZ és a MEOE közleménye az alábbiakban olvasható.


Az grazi Saubermacher megvárja a hulladékgazdálkodási törvény hatályba lépését

A tervezett új magyar hulladékgazdálkodási törvény végleges szövege alapján dönt majd jövőbeli magyarországi terveiről a Saubermacher osztrák szolgáltató - mondta január 4-én Hans Roth vezérigazgató az MTI-nek. „Meglátjuk, hogy milyen lehetőségek nyílnak majd az együttműködésre" - mondta az üzletember. Úgy fogalmazott, több okból „erősen érintve érzi magát" a parlamentben tavaly év végén benyújtott módosítási javaslat miatt, de „ki kell egyezni" az adott feltételekkel.


Konzultációs segítség a bentlakásos intézmények korszerűsítése című pályázathoz
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tudatja, hogy az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. információs napot szervez január 11-én a TIOP-3.4.2-11/1 jelű, „Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése" című pályázati felhívás kapcsán.

Komlón hatástanulmány is bizonyítja, hogy értelmetlen bevezetni az új adónemet

Az önkormányzatok többségét nem érdekli különösebben az ebadó. Több testület is megvitatta a kérdést, de a bevezetés mellett csak páran döntöttek, írja a Napi Gazdaság. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) ráadásul közös közleményben javasolta az önkormányzatoknak, hogy ne vessék ki az ebadót, mert szerintük az a felelős állattartókat bünteti.


A MÖSZ elnöke szerint át kellene világítani, melyik önkormányzat, miért adósodott el

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke január 4-én az ATV Híróra című műsorának vendége volt. A beszélgetés apropója az volt, hogy a megyei önkormányzatok 180 milliárd forintos átvállalt adósságának kifizetésére és gazdaságélénkítő tőkeinjekcióra használná fel kormány a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak egy részét.


A BKK szerint a normatíva nélkül január végén leállhat a BKV

Január végén, de legkésőbb február elején leáll a BKV, ami egyet jelent a fővárosi tömegközlekedés összeomlásával, ha a cég nem jut hozzá a normatív támogatáshoz - írja a Népszabadság január 5-i számában, a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva. A lap szerint a Fővárosi Önkormányzat képtelen előteremteni a - nemzetgazdasági miniszter javaslatára - decemberben bizonytalan ideig zárolt 32 milliárd forintos normatíva kieső összegét.


A Dél-alföldi városban tíz emberből hat kerekezik minden nap

A napokban immáron ötödik alkalommal érdemelte ki a Kerékpárosbarát település címet Békés. Az újbóli elismerés nem meglepő, hiszen Békésen a lakosság közel 60 százaléka használ a mindennapokban kerékpárt. Település 2006 után 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben és legutóbb 2011-ben is elnyerte a „Kerékpárosbarát Település" címet, mely előnyt jelenthet egyes fejlesztési célú pályázatoknál.


Kiosztották a „Kerékpárosbarát Település” és a „Kerékpárosbarát Munkahely” címeket

„A Kormány az Új Széchenyi Terv keretében csak az elmúlt hónapokban több mint 25 milliárd forintos támogatást nyújtott kerékpáros fejlesztésekre, és a jövőben közel 36 milliárd forintot fordít kerékpárutak építésére, a meglévők felújítására" - mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára január 11-én, Győrben, a „Kerékpárosbarát Település 2011" és „Kerékpárosbarát Munkahely 2011" címek díjátadó ünnepségén.


A JOSZ becslése szerint a hivatalok összevonásával 4-500 jegyzői és néhány ezer köztisztviselői pozíció fog megszűnni
A 2012-es év a helyi önkormányzatok és a köztisztviselők számára sok nehézséget tartogat. Alkalmazkodni kell az életbe lépő jogszabályokhoz, fejleszteni kell az informatikai rendszert, továbbá szoros együttműködést kell kialakítani a jegyzők és a polgármesterek között - a Rádió Orient műsorában Nánási Éva, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke beszélt az új önkormányzati és közszolgálati törvény hatásairól. 

Az elit kerületek lakói jelentős emeléssel nézhetnek szembe

Tavaly ősszel még arra lehetett számítani, hogy az önkormányzatok saját adókat is bevezethetnek - ez lett volna a települési adó. A Parlament azonban leszavazta az ötletet, maradt így az önkormányzatok korábbi jogosítványa, a meglévő adók emelése. Az iparűzési adónál sok emelnivaló már nincs, az önkormányzatok többsége rég elment a falig, s a maximális két százalékot veti ki - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.


Negyven magyar városban van már valamilyen, megújuló energián alapuló fűtőrendszer

Magyarországon jelenleg mintegy negyven város kilencezer lakását fűtik megújuló energiával. Leginkább Magyarország délkeleti vidékén találkozhatunk geotermikus alapú fűtőrendszerekkel, például Hódmezővásárhely, Szeged, Szentes, Makó, Kistelek térségében. Az első termálvizes rendszerek mezőgazdasági hasznosításra épültek ki a 60-as évek elején. Szentesen például 1964-ben fúrták az első kutat, amely üvegházak és egy gabonaszárító fűtését látták el.


Az örökbefogadott és az ivartalanított kutyák gazdái mentességet élveznek
Egyre több gazda viszi be kutyáját a menhelyekre, mert nem akar ebadót fizetni. Ez olyan településeken is igaz, ahol egyelőre még nincs is ebadó. A decemberben elfogadott állatvédelmi törvény szerint a helyi önkormányzatok döntik el, hogy kivetik-e az ebadót, aminek a maximuma kutyánként évente hatezer forint. A pénzt menhelyekre vagy állatvédelmi célokra kell költeni - számolt be az m1 Híradója.

Valahol az önkormányzati intézmények dolgozói sem kaptak semmit

Az önkormányzati szektor válságát az elmúlt évben már a megyei jogú városok vezetői is a saját bőrükön tapasztalhatták: a korábbi évekhez képest jóval kevesebb jutalmat vehettek fel a polgármesterek és helyetteseik, a legnagyobb tétel sem haladta meg a városvezető háromhavi illetményét. Akadtak olyan települések is, ahol véresen komolyan vették a nadrágszíjhúzást: Miskolcon, Szegeden és Szolnokon például senki nem kapott prémiumot.


A távhőszolgáltatók általában 4,2 százalékkal emelték áraikat
A nemzeti fejlesztési miniszter decemberi rendelete szerint a távhőszolgáltatásban az áremelés nem lehet nagyobb, mint a  2011. március 31-én alkalmazott nettó díj 4,2 százaléka. Ez minősül a legmagasabb hatósági árnak. A távhőszolgáltatás díját 2011. március 31-én befagyasztották. 2012. január 1-jén a távhőszolgáltató szinte minden városban a maximális mértékben, 4,2 százalékkal emelte a távhőszolgáltatás nettó árát - derül ki az MTI körképéből.

Amennyiben lehet, differenciálnak, és többnyire kedvezményt adnak az állandó lakosoknak
Idén az önkormányzatok helyi adókból, többek között az ingatlanadóból pótolhatják a helyi bevételeiket. A Balaton parti nyaraló-, illetve telektulajdonosok már eddig is borsosnak tartották a kivetett adót. Lehet, éppen ebből a megfontolásból a legtöbb tóparti településen egyáltalán nem vagy csak alig emelték idén az ingatlanok utáni „sarcot" - írja a Veszprémi Napló.

A MÖSZ várja a polgármesterek véleményét a koncepcióról

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit, melynek értelmében országosan 168 járás, Budapesten pedig hét körzet létrehozását tervezik. A tervek szerint a 2013. január 1. napjával felálló járások legfontosabb feladata lesz az államigazgatási feladatok ellátása, valamint a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek intézése.


A SZIE háromféléves képzésén településüzemeltető szakmérnöki és településüzemeltető szakemberi diploma szerezhető

Idén negyedik alkalommal indul településüzemeltető szakirányú továbbképzés a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán. A háromféléves képzéseken résztvevők mérnöki alapvégzettség esetén településüzemeltető szakmérnöki, egyéb, nem mérnöki alapvégzettség esetén településüzemeltető szakemberi diplomát szerezhetnek, és államvizsgát tehetnek. A beiratkozás határideje: 2012. január 31.


ÁSZ- jelentés a fővárosi forrásmegosztás ellenőrzéséről

Megjelent az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2011. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról. Az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg a nemzetgazdasági miniszternek, a belügyminiszternek, valamint a főpolgármester számára.


Tanulmányi ösztöndíj – Gyakornoki lehetőségek – Segítség az otthonteremtéshez

„Tatabánya Hazavár" elnevezéssel programot indít a tatabányai önkormányzat a fiatalok városban maradásának érdekében. A program tanulmányi ösztöndíjból, gyakornoki lehetőségek megteremtéséből és önálló lakáshoz jutást biztosító elemekből áll - jelentette be a város fideszes polgármestere, Schmidt Csaba január 10-én tartott sajtótájékoztatóján.


Ötfős fővárosi delegáció állt össze a kormánnyal folytatandó tárgyalásokra

A fővárosi Fidesz-KDNP frakció december 10-én ötfős delegációt jelölt ki a kormánnyal a BKV ügyében folytatandó tárgyalásokra. Az egyeztetéseken Tarlós István főpolgármester, György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke és Németh Zoltán frakcióvezető venne részt; ők a főpolgármestert leszámítva mindannyian országgyűlési képviselők is.


Harmadszor rendezik meg a Téli Szarvasgomba Ünnepet Gödöllőn
Januárban harmadik alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Téli Szarvasgomba Ünnepet, ahol a szarvasgomba vadászatának, termesztésének és fogyasztásának történetével, illetve a belőle készült ételkülönlegességekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az országosan egyedülálló esemény kapcsán Ács Adéllal, a Gödöllői Szarvasgombász Egylet képviselőjével beszélgetünk, aki elmeséli azt is, hogyan válhat a szarvasgomba mindennapi táplálkozásunk részévé, illetve az időskori öngondoskodás eszközévé.

Hulladékhierarchia – Hulladéklerakási járulék – Szelektív gyűjtés háztól-házig

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz. A törvényjavaslat tisztázza a hulladék fogalmát, részletezi hogyan kell bánni a hulladékkal.


A legtöbb dolgozót a kormányhivataloktól bocsátják el

A közszféra több mint hatezer dolgozójától, köztük minisztériumok, kormányhivatalok, kutatóintézetek és számos állami szervezet munkatársától válna meg egy január 11-i határozat értelmében a kormány. Az elbocsátások érintik a NAV, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Államkincstár vagy a KSH szervezetét is. A legtöbb, összesen több mint 2300 dolgozót a kormányhivataloktól kell elküldeni.


A pályázatokat január 16. és február 29. között lehet benyújtani

Az Erzsébet-utalvány forgalmazásának bevételéből hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő embereket fognak támogatni pályázatok segítségével jelentette be december 12-én, a Cafeteria 2012 konferencián Soltész Miklós államtitkár. Soltész Miklós kijelentette: jó döntés született akkor, amikor a kormány úgy határozott: a cafeteria rendszer megújítása során figyelembe veszi a szociális szempontokat is, így erősítve a társadalmi szolidaritást.


Az új vezető szerint Pécs és Baranya csak együtt lehet sikeres
Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt választotta elnökének január 13-án a Baranya Megyei Közgyűlés. A választásra azért volt szükség, mert a korábbi elnököt, a szintén fideszes Horváth Zoltánt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet területi igazgatójának nevezték ki, így december végén lemondott tisztségéről. Tiffán Zsoltot azután jelölték az elnöki posztra, hogy megkapta a távozó Horváth Zoltán közgyűlési mandátumát.

Magyarhomorogon a helyi összefogásnak köszönhetően sikerült spórolnia az önkormányzatnak
Országosan is példaértékű lehet az a helyi összefogás, amelynek eredményeként Magyarhomorogon lényegesen olcsóbban fűtik a közintézményeket, mint más településeken - mondta Barabás Károlyné, a hajdú-bihari település fideszes polgármestere. A megtakarítást úgy érték el, hogy szalmabálás vegyes tüzelésű kazánra cserélték a gázkazánokat.

Tizenegy kérdést tesznek fel márciusban a lakosságnak

Esztergomban március 25-én helyi népszavazást tartanak tizenegy kérdésben - erről döntött január 13-i ülésén a város képviselő-testülete. Az időpont meghatározásában a Fidesz-frakció javaslatát fogadták el. Tétényi Éva független polgármester elmondta, a népszavazás költségeire nyolcmillió forintra van szükség.


Honvédségi ingatlanok kerültek önkormányzati tulajdonba Tatán

A kormány minden helyőrségi klubbal rendelkező település önkormányzatának felajánlja azok üzemeltetését, ám cserébe azt kéri, hogy az önkormányzatok változatlan formában biztosítsák az ottani tevékenységet. Hende Csaba honvédelmi miniszter mindezt Tatán jelentette ki - január 13-án - azon a sajtótájékoztatón, amelyet az önkormányzat tulajdonába kerülő honvédségi ingatlanokról tartottak.


Közfoglalkoztatásra épülő szociális szövetkezetet alapítanak a devecseri kistérségben
Mintegy 300 embernek adhat munkát az a közfoglalkoztatáson alapuló szociális szövetkezet, amelyet a devecseri kistérségben alapítanak meg - tájékoztatott Toldi Tamás Devecser polgármestere. A közmunkásokkal az árkok, mezőgazdasági utak karbantartásán túl hosszú távú elképzelései vannak a település önkormányzatának: terveik szerint a program később egy önállóan működő, élelmiszertermeléssel foglalkozó szociális szövetkezet alapját fogja képezni.

A fideszes jelölt voksai csak a második helyre voltak elegendők

Az eddigi polgármester, Kocsis Ferenc független jelölt nyerte el ismét a polgármesteri tisztséget Fertődön a január 15-én tartott időközi önkormányzati választáson - tájékoztatta Füzi Norbert, a választási iroda vezetője késő este az MTI-t. A Győr-Moson Sopron megyei településen a polgármesteri posztért négyen indultak.


Az önkormányzat tavasszal szeretné megkezdeni a közel 60 millió eurós projekt kivitelezését
A roma közösségnek szán a nagybányai önkormányzat egy új városnegyedet, a befektetés értéke közel 60 millió euró - jelezte január 16-i számában a kolozsvári Krónika. A projekt a lakóhelyeken iskolák, óvodák, sportpályák, illetve kereskedelmi egységek megépítését is magában foglalja. Nagybányán hivatalosan mintegy 2000 roma lakos él, a hatóságok szerint azonban számuk elérheti a 10 ezret is.

A versenyzők a közönség előtt mérik össze szúrási-, vágási- és feldolgozási technikáikat
Hamisítatlan falusi disznóvágásra várják az érdeklődőket január 21-én, Napkoron, az Észak-Alföldi Régió egyik legnagyobb idegenforgalmi eseményének számító Napkori Nemzetközi Böllérversenyen. A rendezvényen csapatok mérik össze szúrási-, vágási- és feldolgozási technikáikat, majd a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótoros finomságokat, amelyekből természetesen bárki kaphat egy kis kóstolót.

Az idei felmérésben való részvételre hatezer közintézmény kapott felkérést

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ismét megkezdte a költségvetési szférában működő intézmények korrupciós kockázatainak felmérését. Az adatfelvétel március 9-ig tart, mintegy hatezer közintézmény részvételével. Az Állami Számvevőszék az Európai Unió támogatásával megvalósuló Integritás Projekt keretében 2011-ben kezdte el feltérképezni a korrupciós kockázatokat.


Az eredeti elképzelések szerint január elsejétől álltak volna munkába a közfoglalkoztatottak
Még mindig nem indult el a január elejétől tervezett Start-munka program Tolna megye két hátrányos helyzetű kistérségében, ahol közel kétezer fő foglalkoztatására pályáztak önkormányzatok. A települések vezetői arról számoltak be az MTI-nek, hogy nem kaptak tájékoztatást, hogy mikor kezdődhet a 2012-es foglalkoztatási program.

A kormánybiztos a kormányzati szervek száma csökkenésével és az eljárások egyszerűsödésével indokolta a nagyarányú leépítést

A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács (KÉT) és az Országos Önkormányzati Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács (OÖKÉT) tartott plenáris ülést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban január 17-én, ahol a Kormány részéről Gál András Levente kormánybiztos a kormányzati létszámcsökkentés végrehajtásáról, valamint a gondoskodó elbocsátás részét képező Karrier Híd Programról tájékoztatta a résztvevőket.


Negyedére zsugorodott a Pest Megyei Önkormányzat hivatalának állománya

Csaknem negyedére csökkentett hivatali létszámmal, jóval kevesebb bizottsággal és egészen más struktúrában dolgozik tovább Pest Megye Önkormányzata. Mint Ambrus András az önkormányzat sajtófőnöke január 18-án az MTI-nek elmondta, januártól állami kézbe került a megye mintegy száz intézménye, s mivel - a megyei sportélet szervezése kivételével - intézményfenntartói feladataik megszűntek, minden energiájukkal a területfejlesztési teendőkre koncentrálnak.


A korábbi évek lassuló bevétel-növekedése tavaly már csökkenésbe ment át

Több milliárddal kevesebb bevétel illetheti meg a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat idén, mint 2011-ben. A forrásmegosztásról január 25-én dönt a Fővárosi Közgyűlés. Ebben az évben összesen 201 milliárd 750 millió forint az a tervezett összeg, amely megosztottan illeti meg a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket, ez 10 milliárd 775 millió forinttal kevesebb az előző évinél.


A következő kép hónapban országos konzultáció-sorozatot tartanak a BM szakemberei
A múlt év végén elfogadott új önkormányzati törvény új szakaszt nyit az önkormányzati rendszerben, mert egy teljesen új szemlélet, és teljesen új feladatrendszer alapján kell a helyhatóságoknak a jövőben a feladataikat ellátni - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára egy sajtótájékoztató keretében, január 18-án, Kecskeméten.

Hevesben igyekeznek differenciáltan kivetni a helyi adófajtákat
A legtöbb helyhatóságnál a rendeletalkotók úgy hoztak szabályokat az ingatlanok adóztatására, hogy a vállalkozásokra, azokon belül is a nagy láncok képviselőire rakják a nagyobb terhet. A kisebb önkormányzatok építményadó helyett a kedvezőbb, kommunális adóval sarcolják a településen élőket, építményadót inkább a vállalkozásokra terhelik.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint érdemi, szakmai egyeztetésre van szükség a koncepcióval kapcsolatban

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) - az észrevételeiket a szövetséghez eljuttató településvezetők véleményét is figyelembe - véve kialakította álláspontját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által kidolgozott járás koncepcióval kapcsolatban. A MÖSZ szakemberei számos homályos, illetve elfogadhatatlan pontot találtak a javaslatban, így a szövetség jelen formájában nem támogatja azt.


A borsodi településen ezentúl minden évben szeretné támogatni a rászorulókat
Szikszó-jeggyel segíti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település a helyi időseket; a húszezer forint értékű juttatásra azok a helybéliek jogosultak, akik betöltötték a 62. életévüket.  A Szikszó-jegy két ötezer forintos és tíz ezerforintos utalványt tartalmaz, ezeket meghatározott szolgáltatóknál, több helyi cégnél lehet beváltani. A február 1-jétől felhasználható jegyeket január végén kapja meg a mintegy 1200 érintett szikszói lakos.

A Régiók Bizottsága az új alkotmány több rendelkezését is sérelmesnek tartja az önkormányzatokra nézve

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) január 18-án kiadott közleményében bírálja az új magyar alkotmányt, mert az korlátozza a helyhatóságok autonómiáját.  A bírálat elsősorban az „államosítás" lehetőségét kifogásolja, valamint azt hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság kötelező érvényű ítélete nélkül feloszlathatja a választott önkormányzati testületet, ha az megsérti az alkotmányt.


Gémesi György mindent elkövet, hogy Magyarország megítélése pozitív irányba változzon

Dr. Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, a Régiók Bizottságának tagja sajnálattal állapítja meg, hogy a Régiók Bizottsága, amely az Európai Unió önkormányzati érdekeket érvényesítő, tömörítő hivatalos szerve, szintén aggályát fejezi ki az idén január elsejével hatályba lépett Alaptörvénnyel és az abban foglalt, önkormányzatokat érintő rendelkezésekkel kapcsolatosan.


Az ÁSZ jelentése szerint a korábbi városvezetés és a vállalat közösen felelősek a mára kialakult katasztrofális állapotért

A fővárosi önkormányzat az előző ciklusokban nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nem fizette ki teljes mértékben a BKV-nak a bevételekkel nem fedezett kiadásait, ezért is került a cég abba a helyzetbe, amelyben jelenleg van - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a BKV 2002 és 2010 közötti gazdálkodásának ÁSZ -vizsgálatáról és ennek megállapításáról január 19-én tartott sajtótájékoztatón.


Egy átlagos család havi törlesztő részlete 30 százalékkal csökkenhet

A kormány a végtörlesztésnél kedvezőbb kondíciójú, állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését biztosítja a közszférában dolgozóknak - jelentette be január 20-án Giró-Szász András kormányszóvivő. Giró-Szász András elmondta, a kormány az elmúlt bő másfél évben sorra hozta az intézkedéseket a lakáshiteleseket megsegítésére, mivel az ország gazdasági sebezhetőségének egyik fontos kérdése a devizakitettség.


A járásokról szóló törvénytervezet módosítását kezdeményezi a Békés megyei település

A járások kialakítására vonatkozó törvény-tervezet módosítását kezdeményezi a kondorosi önkormányzat, ugyanis a békéscsabai helyett a szarvasi járáshoz szeretnének tartozni. A tervezet szerint Békés megyében kilenc járás lesz, s ezen belül Kondorost a békéscsabai járáshoz kívánják sorolni. Ez a tény a Körös-szögi kistérségben mindenkit meglepetésként ért, ugyanis Kondoros  ezernyi szállal kötődik Szarvashoz.


Wittinghoff Tamás nem érti, miért kellene Budaörsnek a budakeszi járáshoz tartoznia

„Folytasson a járásokról tisztességes egyeztetést a kormány az önkormányzatokkal, és ezúttal mellőzzék azt a fideszes szokást, hogy már az elején megmondják a végeredményt" - ezt üzeni közleményében Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a kabinetnek. Az ország egyik leggazdagabb városa a pillanatnyi helyzet szerint a budakeszi járáshoz fog tartozni.


Részletes program és regisztráció február végétől

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) június 29-30-án immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, ahova közel félezer magyar polgármestert vár az anyaországból, és határon túlról, lehetőséget teremtve a szakmai konzultációra, valamint a kapcsolatok felvételére és azok ápolására. A rendezvény Magyar Szabadság Napja ünnepi előadásával zárul.


Nem voltak megelégedve a testületben kialakult erőviszonyokkal

Már az alakuló ülés előtt lemondott mandátumáról a január 15-én megválasztott fertődi képviselő-testület két tagja. Kocsis Ferenc, Fertőd újraválasztott, független polgármestere azt közölte az MTI-vel: az időközi választáson Fidesz-támogatással indult Kóródi Sándor és Molnár Ferenc Mihály jelezte, a testületen belül kialakult erőviszonyok alapján nem látnak esélyt arra, hogy érvényesüljön programjuk, ezért adták vissza megbízatásukat.


A különleges kivitelezésű fürdőkomplexumtól a turizmus nagyarányú fellendülését várják a makóiak

Átadták a Makovecz Imre tervezte új makói fürdőt, amely a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó, és egyben legnagyobb magasépítő munkája. Az esemény a honi és a határon túli média címlapjára helyezte Makót, ez is jelzi, hogy új korszak, a turizmus kora következik a város életében. A fürdőkomplexum formáját meghatározzák a Makovecz Imre munkáira jellemző ívelt kupolák, égbetörő kecses oszlopok és a ragasztott fa tetőszerkezetek. 


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elküldte véleményét a Közigazgatási és Igazságügyi miniszternek

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elkészítette és elküldte Dr. Navracsics Tibor Közigazgatási és Igazságügyi miniszternek a járási hivatalok területi kialakításával kapcsolatos, a tagság - megadott határidőn belül beérkezett - visszajelzései alapján kialakított véleményét, amelynek értelmében a MÖSZ továbbra sem ért egyet az önkormányzatok által kifogástalanul ellátott állami feladatok tervezett „visszaállamosításával", a korábban megszűnt járási hivatalok újra szervezésével. A MÖSZ véleménye az alábbiakban olvasható.


Ingyenes állásközvetítés, tanácsadás és tanfolyamok a kerület lakóinak
Egyedülálló módon, önkormányzati támogatással nyílt állásközvetítő iroda Újbudán. A megnyitón Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy a kerület lakói számára nemcsak az állásközvetítés, hanem számos tanfolyam és tanácsadás is térítésmentes. Az irodában kap helyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kirendeltsége, amely a kötelező kamarai regisztrációban és a Széchenyi Kártya ügyintézésben segíti a vállalkozásokat.

Egyelőre még csak a kerületek kisebb része élt a lehetőséggel

Az önkormányzatok az elmúlt évek megszorításai miatt egyre inkább rákényszerülnek, hogy kihasználják eddig parlagon heverő adóbevétel-lehetőségeiket. A települések eddig kihasználatlan lehetőségként tekintettek a kommunális adóra, amely lényegében egyszerű ingatlanadóként működik. A fővárosban még kisebbségben vannak azok a kerületek, ahol ezt az adót kivetik az ingatlanokra, de egyre nő a számuk, s ha kell, nem restek emelni.


A Hild János-díjra és a Köztérmegújítási nívódíjra március 9-ig lehet pályázni

Köztérmegújítási nívódíj-pályázatra és települési önkormányzatok számára meghirdetett Hild János-díjra várja a jelentkezéseket a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT). Előbbire elsősorban központi vagy alközponti jelentőségű közterek, közparkok, sétálóutcák és üzletutcák nevezhetők, olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek kimagasló eredményeket értek el az adott település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai fejlesztése terén.


Fővárosi Közgyűlés: forrásmegosztás - elektronikus jegyrendszer – hét új P+R parkoló

Mintegy hatvan előterjesztést meg január 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A BKV-nak nyújtandó tulajdonosi hitelről, valamint a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról is döntés született. A városatyák határoztak az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetéséről, valamint arról is, hogy HÉV- és metróállomások mellett összesen hét P+R parkolót alakítanak ki.


Mostantól lehet pályázni „Az év önkormányzati vagyongazdálkodója 2011” címre

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. pályázatot hirdet ,,Az év önkormányzati vagyongazdálkodója 2011" cím elnyerésére. A pályázat nyílt, azon olyan személyek vehetnek részt közvetlenül vagy közvetetten - tehát mások általi ajánlás alapján -, akik 2011-ben a legtöbbet tették az önkormányzati vagyongazdálkodás, -vagyonkezelés, -portfóliómenedzsment elmélete és gyakorlata terén.


A balatoni korona használata hat településen jogosít majd kedvezményekre

Várhatóan március végén kerül forgalomba a Balatoni korona, az észak-balatoni térség helyi pénze, amit január 27-én kezdenek nyomni. Porga Gyula, Veszprém polgármestere tavaly május közepén jelentette be, hogy helyi pénz bevezetését tervezik Veszprémben és térségében. A kezdeményezéshez csatlakozott Balatonalmádi, Balatonfüred és Várpalota, valamint három környékbeli község, Nemesvámos, Litér és Tihany.


A több tízmilliós tételt a megye tartozásának részeként kezelik

Fennálló tartozásként az állam fogja kifizetni a Pest Megyei Közgyűlésben tevékenykedő képviselők elmaradt, összesen több tízmillió forintnyi tiszteletdíját, a januártól esedékes járandóság utalásáról azonban ismét a megyei önkormányzat hivatala gondoskodik - közölte január 26-án Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke.


A lakossági felháborodástól tartó önkormányzatok inkább lemondanak a bevételről
Évek óta nem tesznek eleget az önkormányzatok a törvényi kötelezettségüknek azzal, hogy nem jelölnek ki türelmi zónákat. A szexuális szolgáltatások áruba bocsátása legális adóköteles tevékenység Magyarországon. A hazai „szexmunkások" száma becslések szerint meghaladja a 15 ezer főt, közülük legtöbben semmilyen adót nem fizetnek. Pedig lenne rá mód, és szándék is - számol be róla a Gazdasági Rádió.

Kétnapos konferencia a zöld gazdaságban rejlő lehetőségekről

Neves nemzetközi szakemberek közreműködésével tart konferenciát az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a berlini Ecologic Institute „Gazdaságzöldítés Németországban és Magyarországon" címmel, január 30-31-én, Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában. A rendezvény a zöld gazdaság lehetőségeit, kihívásait, eddigi tapasztalatait mutatja be, többek között az építő- és a gépiparra fókuszálva.


Online fórum indul, ahol mindenki elmondhatja, hogyan tenné hatékonyabbá az államszervezetet
Jó Állam Fórum néven online felületet indít a kormány január 30-án, amelyen keresztül az állampolgárok közvetlenül megoszthatják javaslataikat, véleményüket a döntéshozókkal arról, szerintük hogyan tudna jobban, hatékonyabban működni az államszervezet - jelentette be Gál András Levente, a Jó Állam koncepcióért felelős kormánybiztos egy, január 27-én tartott háttérbeszélgetésen.

A működés biztosított, de fejlesztésekre nincsen fedezet
Március végéig - a helyi adóbevételek beérkezéséig - megvan a pénz a bérekre és a működésre az esztergomi önkormányzatnál - mondta Tétényi Éva független polgármester képviselő-testület január 27-i ülésén. A testület első olvasatban tárgyalta a város 2012-es költségvetését, amely a tavalyi 18 milliárd forintról 7 milliárdra csökkent a városi intézmények állami átvétele miatt.

Rétvári Bence a most végzettektől várja, hogy új lendületet vigyenek a közszolgálatba

Ünnepélyes keretek között került sor a 2011. évi Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program gyakorlatzáró rendezvényére és a program elvégzését igazoló dokumentumok átadására január 27-én, az Országházban. Az eseményen Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára, Biró Marcell közigazgatási államtitkár és Kiss Norbert a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója köszöntötte az ösztöndíjasokat.


Gémesi György szerint nem lesz költséghatékony az új önkormányzati rendszer

Kidolgozatlan a járási rendszer, az önkormányzati tulajdon állami átvételénél pedig a teljes a tervezetlenség - véli Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gödöllő polgármestere szerint az új önkormányzati törvényben több aggályos szabályozási elem is található, az új rendszerre való átállás évekbe telne, a tervezett megtakarításból pedig alig lesz valami.


Az MJVSZ elnöke szerint jobb, ha a lakbérek mértékét helyben határozzák meg

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) kétnapos ülésén többek között arról is egyeztetett, hogy az önkormányzatok átvennék a Nemzeti Eszközkezelőtől a bérlakásokat. A szövetség a Nemzeti Eszközkezelővel abban állapodott meg, hogy megvizsgálják a lehetőségét, hogy a hozzájuk kerülő lakásokat átadják az önkormányzatoknak: a mintegy 25 ezer ingatlan így az önkormányzatok bérlakás-rendszerébe kerülne át.


A végrehajtási rendeletét hiányában egyelőre nagy a bizonytalanság
Egy, január elsejétől hatályos új törvény értelmében minden eladásra szánt önkormányzati ingatlanra elővásárlási jogot tart fenn az állam. Mindez azt jelentheti, hogy nem lesz értelme folytatni az önkormányzati lakások kedvezményes értékesítését a helyi rászorulók körében - mondta Török Sándor, a százhalombattai Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke a Százhalombattai Hírtükörnek.

A KIM koncepciója sokszor figyelmen kívül hagyja a helyiek érdekeit

Nem aratott osztatlan sikert településeink körében a Közigazgatási és Igazgatásügyi Minisztérium (KIM) járásokról szóló koncepciója. Legalábbis ez derül ki azokból az észrevételekből, amelyek a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez érkeztek, s amelyeket a MÖSZ fel is használt álláspontja megfogalmazásakor. A beérkezett észrevételek közül most Majs, Edelény és Pusztaszabolcs polgármesterének véleményével ismerkedhetnek meg olvasóink.


Több mint 600 javaslat érkezett – Lehetnek változtatások, de a járások száma 168 marad
Lezárult a társadalmi egyeztetése a kormányhivatalok járási hivatalainak kialakításáról szóló munkaanyagnak, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) január 10-én hozott nyilvánosságra. Ennek eredményeként egyes települések más járáshoz kerülhetnek, de a járások száma nem változik: a 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, így ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy abban a megyében egy másik járást kell megszüntetni. 

A Minősített Közművelődési Intézmény címet a hazai intézmények közül mindössze 17 kapta meg
A Magyar Kultúra Napja alkalmából rangos elismerést kapott a Gödöllő kulturális életét koordináló Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft.  Az emléknap alkalmából a nemzeti erőforrás miniszter adományozott díjakat a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóknak, a kultúra pártfogóinak, támogatóinak. A Művészetek Háza Gödöllő Kulturális és Konferencia központ Minősített Közművelődési Intézmény címben részesült. 

A közlekedési központ szerint a díj bevezetésének jelentős kockázatai vannak
A budapesti tömegközlekedés finanszírozásának megoldására irányuló egyeztetések keretében Budapest számos javaslatot készített elő, melynek részeként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a sokszor irreális megoldási elképzelések elemzését, azok következményeinek bemutatását is elvégezte. Ezek közé tartozott a nemrégiben nyilvánosságra került városi útdíj koncepció is, ami a - a BKK közleménye szerint - nem alkalmas a fennálló problémák megoldására.

Családi gazdaságok – 120 százalékos önellátás – Piac- és fogyasztóvédelem

Magyarország mindig akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága. A vidék jövője Magyarország jövője - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter január 30-án, a Darányi Ignác Tervet Mosonmagyaróváron bemutató fórumon. A miniszter a fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a terv végrehajtáshoz szükséges forrást a nemzeti költségvetés és az Európai Unió támogatásai biztosítják, 2013 végéig mintegy 300 milliárd forintból.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu