Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Daraboshegyen, Répáshután, Mikén, Lispeszentadorjánban és Nemesvitán is független polgármestert választottak

Öt időközi polgármester-választást tartottak 2015. február 1-jén: a Vas megyei Daraboshegyen, a Zala megyei  Lispeszentadorjánon, a Somogy megyei Mikén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután és a Veszprém megyei Nemesvitán járultak urnához a szavazópolgárok. Három helyen azért, mert tavaly októberben senki nem indult a posztért.


A Világgazdaság információi szerint a közszolgáltatások és a közösségi közlekedés finanszírozásába is be lesznek vonva a települések

Gyakorlatilag megszűnhet Magyarországon az önkormányzatiság, ha az utolsó fillérig megszabja a kormány, mire használhatják fel a települések az iparűzési adóbevételüket. A márciustól áthárított segélyezés ebben csak az első lépés, de várhatóan a közszolgáltatások és a közösségi közlekedés finanszírozásában is sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk – írja a Világgazdaság.


Nettó 97 ezer forintért senki sem jelentkezik a posztra – A Tolnai települést a korábbi polgármester ügyvivőként vezeti

Jelölt hiányában elmarad a 2015. február 8-ára kitűzött időközi polgármester-választás a Tolna megyei Udvariban – közölte a helyi választási iroda vezetője. A 352 lakosú településen a január 5-i határidőig egyetlen jelöltet sem állítottak – mondta Baranyai Eszter. A községben tavaly október 12-én szintén jelölt hiányában nem választottak polgármestert.


Wittinghoff Tamás polgármester tárgyalásokat kezdeményezne a kormánnyal az útdíjról

Átlagosan 15, egyes részeken azonban 35 százalékkal nőtt a forgalom a Budaörsöt átszelő főútvonalon az M7-M1-es autópályák bevezető szakaszának fizetőssé tétele miatt, ezért az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az érintett sztrádaszakasz ingyenessé tétele érdekében – tájékoztatott 2015. február 3-án Wittinghoff Tamás, a város polgármestere egy most lezárult mérés adataira hivatkozva.


Gulács, Mezőtúr, Alsótold és Szécsény polgárai élhetnek szavazati jogukkal

Négy településen – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron, a Nógrád megyei Alsótoldon és a szintén nógrádi Szécsényben – tartanak időközi választásokat 2015. február 8-án. Négy kitűzött időközi választást nem tudnak megtartani, jelöltek hiányában, ebből három nemzetiségi voksolás lett volna.


Hernádszentandrás polgármestere összefogásra szólítja kollégáit a kistelepülési önkormányzatiság helyreállításáért

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere nyílt levelet intézett az 500 fő alatti települések polgármestereinek, azzal a szándékkal, hogy mindannyiuk tapasztalatát felhasználva tegyenek együtt a kistelepülési önkormányzatiság helyreállításáért.


Gémesi György az ebek bejelentési kötelezettségéről és a bejelentés elmulasztásának szankcionálásáról

Akár 30 ezer forintos bírsággal is büntethetik azokat az állattartókat, akik még nem jelentették be kutyájukat a helyi önkormányzatnál – erről beszélgettek 2015. február 4-én a TV2 Mokka című műsorában, amelynek vendégei a témában Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szóvivője és Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő város polgármestere voltak. 


Az ÁSZ megkezdte mind a 13 szervezet 2010. január 1. és 2014. június 30. közötti gazdálkodásának vizsgálatát

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a nyilvános ellenőrzési terve alapján januárban megkezdte mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, köztük az Országos Roma Önkormányzat ellenőrzését. Az ÁSZ az ellenőrzések során azonos szempontok szerint értékeli az egyes országos nemzetiségi önkormányzatok 2010. január 1. és 2014. június 30. közötti gazdálkodási tevékenységét.


A GINOP 7. segítségével olyan fejlesztésekre nyílhat mód, amelyek nemzetközi szinten is versenyképessé tehetik a gyógyhelyeket

A magyarországi gyógyhelyek önkormányzatainak és turisztikai desztináció menedzsment szervezeteinek képviselőivel konzultált Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár és munkatársai 2015. február 4-én. A téma a gyógyhelyi fejlesztésekre 2020-ig rendelkezésre álló európai uniós források felhasználása volt.


A Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatot hirdet március 15-ére középiskolák számára

Idén is meghirdeti a lehetőséget március 15-ére a Rákóczi Szövetség. A pályázat feltétele, hogy egy Kárpát-medencei, határon túli település magyar középiskolájához látogasson el a magyarországi középiskola utazó csoportja és közösen ünnepeljenek március 15-én.


Gémesi György szerint folyamatos forráskivonás történik, miközben a kormány újabb feladatokat ró a településekre

„Az iparűzési adót gazdaságfejlesztésre, nem pedig a szociális ellátások fedezésére kellene fordítani” – jelentette ki Gémesi György a Rádió Orienten. A MÖSZ elnöke szerint a folyamatos forráselvonás oda vezethet, hogy az önkormányzatoknak nem jut majd pénzük fejlesztésekre, és lassan átmennek egy végrehajtó tanácsi szerepkörbe. Gémesi György felhívta a figyelmet: nem szerencsés, hogy közben a kormány több milliárdos támogatást oszt a „tűzhöz közeli” városoknak.


Vizsgálják a 2024-es budapesti olimpia megrendezésének lehetőségét – 2018-ig nem államosítják a fővárosi közműszolgáltató cégeket

A főváros 400-500 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben – erről Tarlós István főpolgármester beszélt 2015. február 6-án az RTL II Magyarul Balóval című műsorban. Tarlós István azt mondta: a budapesti fejlesztésekről az utóbbi napokban „nagyon kedvező híreket kapott a legközvetlenebb forrásból”. 


A borsodi kistelepülés önkormányzata 250-300 ezer forinttal támogatja a letelepedni szándékozó fiatalokat

Egy Miskolchoz nagyon közeli, gyorsan fejlődő település, Harsány önkormányzata idén januártól 250-300 ezer forintos támogatást kínál azoknak a fiataloknak, legyenek családosak, vagy még egyedülállók, akik náluk házat vásárolnak és letelepednek – írja a Szabad Föld.


Megkezdődött a program és a hozzá készült Stratégiai Környezeti Vizsgálat társadalmasítása

A 2014-2020-as időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program hivatalos első változata és a programhoz készült Stratégiai Környezeti Vizsgálat dokumentum társadalmasítása megkezdődött. A Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2015. február 28-ig, a Stratégiai Környezeti Vizsgálathoz kapcsolódó észrevételeket és javaslatokat pedig 2015. március 10- várja a Miniszterelnökség.


A korábbi három Agóra pályázat tizennégy nyertes projektje közül kilencet már átadtak

Másfél milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a 20 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai Agóra – multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítására. A Széchenyi 2020 keretében megjelent konstrukcióban elnyerhető támogatás összege pályázónként 350-685 millió forint. Benyújtási határidő: 2015. február 27.


Alsótoldon és Gulácson független polgármestert, Mezőtúron jobbikos képviselőt választottak

Három településen tartottak időközi választást 2015. február 8-án. A nógrádi Alsótoldon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson polgármestert, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 1. számú egyéni választókerületében pedig képviselőt választottak.


Kőbányán egyértelműen elutasítják az Óhegy park átnevezésére vonatkozó főpolgármesteri javaslatot

Rendkívüli ülésen utasította el 2015. február 9-én a kőbányai önkormányzat azt az ötletet, hogy a X. kerületi Óhegyi parkot Moszkva parkra neveznék át – írja a vs.hu a kőbánya.info alapján. Tarlós István főpolgármester február 6-án este az RTL II Magyarul Balóval című műsorában beszélt arról, hogy megtalálta az új Moszkva tér helyét: a kőbányai Óhegy parkot nevezné át Moszkva parkra.


A párt munkacsoportot hozott létre az érintett polgármesterek és civilek bevonásával a probléma megoldására

A Jobbik a határok védelmének megerősítését és a határ menti települések lakosságának fokozott védelmét sürgeti. Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese 2015. február 9-i sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Ásotthalmon töltötte a hétvégét, ahol csak most mintegy háromezer menekült érkezett Magyarországra. 


Jelenleg nyolc településen van földadó, amelynek éves összege többnyire 300 forint aranykoronánként

Sehol sem törlik el az önkormányzatok a földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a kivetett adó eltörlésére szólította fel az érintett településeket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint (TÖOSZ) viszont már folyik a földadóról szóló önkormányzati rendeletek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál – írja az agrárszektor.hu. 


Janiczak Dávid polgármester hamarosan benyújtja az önkormányzat pályázatát a Belügyminisztériumnak

Az ózdiak többsége örülne neki, ha az ő városukban épülne fel az 500 férőhelyes új börtön, ez derült ki 2015. február 9-én, amikor összeszámolták a börtönügyben feltett kérdésre adott válaszokat – írja az Index. Január végén 15 ezer példányban, Ózd összes háztartásába kiküldték a kérdést: „Támogatná-e Ön, hogy Ózd határában egy 250 munkahelyet biztosító börtön létesüljön?”


Az LMP szerint központi, átlátható és normatív alapon járó támogatásra lenne szükség

Az LMP szerint katasztrofális következménye lehet, hogy az állam az önkormányzatokra bízza a szociális segélyezést. Gertsmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője és veszprémi jelöltje azt monda: sok település emiatt kénytelen lesz majd adókat kivetni, vagy fejlesztésektől elvonni a forrásokat.


A mintaprogram öt iskolával indul, a gyerekeknek fogyatékkal élőket képviselő civil szervezetek tartanak tanórákat

Fogyatékossági érzékenyítő mintaprogramot indít Rákosmente önkormányzata az országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek bevonásával. Az érintettek 2015. február 10-én írták alá az erre vonatkozó megállapodást. Riz Levente (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere az MTI-nek elmondta, a kezdeményezés lényege, hogy minden kerületi általános- vagy középiskolába járó diák legalább egyszer részt vegyen érzékenyítő foglalkozáson.


Az elmaradt üzletekről, és a kudarcok okairól hallhatók előadások a ChinaCham Hungary üzleti klubjában

A meghiúsult kínai-magyar projektek lesznek a fő témái a ChinaCham Hungary legközelebbi üzleti klubjának 2015. február 18-án, Budapesten. A rendezvény előadói gyakorlati tapasztalatok alapján világítanak rá, hogy egyes projektek esetében miért nem jött létre az üzlet, s mit lehetett volna másképpen csinálni.


Kormánypárti képviselők leszavazták a számos vitát és tiltakozást kiváltó adónem eltörlését

A parlament mezőgazdasági bizottságában a fideszesek leszavazták az önkormányzati földadók eltörlését, annak ellenére, hogy azzal a Földművelési Minisztérium sem ért egyet. Bár Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és a minisztérium is kérte, hogy a földadót bevezető önkormányzatok vonják vissza a kivetett terhet, a Fidesz nem szavazta meg az erre vonatkozó javaslatot a mezőgazdasági bizottságban – adta hírül az RTL Klub.


A főváros 15 éves futamidő mellett 60 milliárd forint hitelt venne fel, amelyre a magyar állam készfizető kezességet vállal

Kiírta az M3-as metróvonal felújításának finanszírozására a tendert Budapest Főváros Önkormányzata, amely a feladatra 15 éves futamidő mellett 60 milliárd forint hitelt venne fel. A tárgyalásos közbeszerzés felhívása a 2015. február 11-i Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A hitel rendelkezésre tartási időszaka a kölcsönszerződés aláírásának napjától számított 3 év. A visszafizetés a 3,5 éves türelmi idő után kezdődik, és negyedéves részletekben történik.


Az embercsempészeknél fejenként 200 euró a tarifa – Mórahalom és Ásotthalom mellett gyűjtőpontokat alakított ki a rendőrség

Bár január utolsó és február első napjaihoz képest visszaesett a szerb-magyar határszakasz homokhátsági részén a határsértők száma, továbbra is százszámra érkeznek a koszovóiak Ásotthalom és Mórahalom környékére - tapasztalta a helyszínen 2015. február 11-ére virradóra az MTI tudósítója.


Aki segélyre szorul, annak a márciustól egyáltalán nem lesz mindegy, hogy az ország melyik pontján él

Márciustól könnyen nagyon rossz meglepetés érheti azokat a rászorulókat, akik megszokták, hogy lakásfenntartási támogatás vagy mondjuk méltányossági közgyógyellátás segít boldogulni nekik hónapról hónapra. Hogy a szokott segélyfajták ezentúl is léteznek-e egyáltalán, és ha igen, mennyi marad belőlük, az a helyi önkormányzat jóindulatán múlik, miután a segélyrendszer átalakításával sok mindenben szabad kezet kapnak – írja az Index. 


Az önkormányzat számításai szerint a következő 10 hónapban 40 millió forintra lenne szükség a modell megvalósításához

A zuglói önkormányzat szociális kerekasztalának résztvevői egyhangúlag támogatták azt a rendelettervezetet, amely a többi között bevezetné a kerületben a 26 ezer forintos minimumjövedelmet – értesült a Világgazdaság. Ez az országban egyedülálló lenne, és ha a zuglói modell beválik, utat nyithat a sok vitát kiváltó alapjövedelem elterjedése előtt – írja a Világgazdaság.


Csak az irányítást venné át az állam, a működtetés, a szolgáltatás helyi szinten maradna

A hulladékgazdálkodás állami irányítás, kezelés alá kerülhet, ám a működtetés, a tevékenység, a szolgáltatás helyi szinten marad – mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár 2015. február 12-én, Hejőpapiban, a 3,6 milliárd forintból elkészült mechanikai hulladék-előkezelő mű avatásán.


A volt erzsébetvárosi polgármesterrel és társaival szemben hűtlen kezelés miatt emeltek vádat

A Fővárosi Törvényszék 2015. február 12-én jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármestert és hat társukat.


A MÖSZ és a TÖOSZ közös nyilatkozatot adott ki a tervezett ingyenes óvodai étkeztetéssel kapcsolatban

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2015. február 13-án közös nyilatkozatot adott ki a tervezett ingyenes óvodai étkeztetéssel kapcsolatban, amelyben üdvözlik a kormány lépését, de felhívják a figyelmet arra, hogy ez ügyben is elmaradt az egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel, s kérik a kormányt, hogy a döntés végrehajtásához szükséges anyagi fedezetet biztosítsa a települések számára.


A képviselő-testület a gazdáknak komoly károkat okozó belvízre hivatkozva vonta vissza a tavaly kivetett föld- és traktoradót

Visszavonta a tavaly novemberben kivetett föld- és traktoradót a mindszenti képviselő-testület. Arra hivatkoznak, hogy a település külterületén is nagy gondot okoz a gazdáknak a belvíz. Az adórendelet szerint azon magánszemélyeknek kellett volna földadót fizetniük, akik 150 aranykorona érték fölötti földdel rendelkeznek. Ők 150 forintot fizettek volna aranykoronánként – írja a Délmagyar.


Desztinációk felívelése és bukása – Számok és trendek a KSH 2014-es adatai alapján

Február elején hozzáférhetővé váltak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014. évi turisztikai adatai. A turizmus Online cikke nem csak a különböző sorrendeket, teljesítményeket mutatja be a szokásos, előző évi bázisra építő összehasonlításokkal, hanem arról is képet szeretne adni, hogy milyen változások történtek hat év leforgása alatt.


A nógrádi város polgármestere új munkahelyeket és erősödő közbiztonságot remél az építendő fegyintézettől

A Belügyminisztérium felhívására a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata azt tervezi, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére. A képviselő-testület már tárgyalt erről, de a végleges döntést a lakosság megkérdezése után hozzák meg – tájékoztatta a város polgármestere 2015. február 13-án az MTI-t.


Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért

Az Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon 2011 és 2013 után harmadik alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” – ez a központi gondolata a „2015 a Fejlesztés Európai Évének”, és ezt választotta a szövetség a KlímaSztár 2015 felhívásának alapjául is.


Fideszes javaslat szerint június közepéig kellene nyilatkozni a köznevelési intézmények működtetésével kapcsolatban

Március 31-ről június 15-re tolná ki annak határidejét a köznevelési törvény módosításával a fideszes Kucsák László, ameddig az önkormányzatnak nyilatkoznia kell a saját tulajdonában álló és az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézményei működtetésével kapcsolatos további szándékáról.


Áprilistól indulhat a kormányhivatali integráció – Felülvizsgálják az illetményköteles szolgáltatásokat

A közigazgatási reform következő lépcsőjeként fejlesztés alatt áll egy olyan autóbusz, amely „mozgó kormányablakként” járna ki a nehezen megközelíthető településekre – mondta el a Rádió Orientben Kovács Zoltán. A Miniszterelnökség államtitkára közölte azt is, a kormányhivatali integráció várhatóan áprilistól indul, amelynek révén 2100 munkatárs kerül át a kormányhivatalhoz.


Önkormányzati tulajdonba kerülhetnek a megyei könyvtárak és múzeumok épületei

Tárgysorozatba vette az Országgyűlés kulturális bizottsága 2015. február 17-én a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényjavaslatot.


Nyilvánosságra hozták azokat az állami fejlesztéseket, amelyek esetében kockázatosnak ítélik a megvalósítás lehetőségét

Megjelent a késedelemben lévő uniós támogatású állami, illetve önkormányzati fejlesztések listája a pályázati honlapon. A kormány elhatározása szerint Magyarország úgy zárja a 2015-ös évet, hogy a 2007-2013-ra megítélt uniós forrásokat teljes egészében lehívja – áll a honlapon 2015. február 17-én megjelent tájékoztatóban.


Önkormányzati sikerek a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán

A települések vezetői hisznek a megújuló erőforrásokban: Magyarország minden negyedik települése megmérette magát a nemzetközi Megújuló Energiaforrások Bajnokságán. A legeredményesebb pályázók a nemzeti forduló díjait az Energiaklubtól, a verseny hazai szervezőjétől vehették át.


Szakmai fórum az önkormányzati gazdálkodás aktuális kérdéseiről

A települések gazdálkodásában egyre jelentősebb a vagyongazdálkodási tevékenység, amelynek eredményessége nagymértékben függ a helyi szakemberek felkészültségétől. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által 2015. április 9-én, Budapesten rendezendő VI. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia.


A közalkalmazottaknak tájékoztatniuk kell munkáltatójukat, ha büntetőeljárás indul ellenük

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár 2015. február 16-án mutatta be az Országgyűlésben a kormánynak azt a törvénymódosító javaslatát, amely egyértelműen előírná, hogy a közalkalmazottaknak tájékoztatniuk kell munkáltatójukat, ha büntetőeljárás indul ellenük.


Tovább húzódik a város „hírhedt szégyenfoltjának” lebontására

A pécsi önkormányzat ismét ajánlatot fog tenni, hogy a magasház tulajdonjogát megszerezze, és továbbra is készen áll az épület bontására – közölte a polgármesteri kabinetiroda az MTI-vel. A közlemény szerint Pécs városa tudomásul veszi és elfogadja a bíróság ítéletét, amely alapján a magasház tulajdonjoga visszakerül a La Torre 2008 Kft. építőipari céghez, illetve a cég felszámolójához. 


A védjegyrendszer bővítése az egyértelmű tájékoztatást szolgálja

A szállodák, falusi szálláshelyek, vendégszobák-vendégházak, kempingek, üdülőház telepek, vízi megállóhelyek és fürdők után az ifjúsági szálláshelyek is nemzeti tanúsító védjegyet kaphatnak a közeli jövőben. A védjegyrendszer bővítésének az a célja, hogy egyértelmű módon tájékoztassa a vendéget arról, hogy az általa megfizetendő árért milyen szolgáltatási színvonalra számíthat. 


A kabinet nem lát okot a törvényben foglalt kivételi okok bővítésére

Döntött a kormány a vasárnapi pihenőnaphoz kapcsolódó rendeletről, amely az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a 2015. február 18-i kormányülés után.


A cég az állami közműszolgáltatások – a földgáz, a villany-, és a távhőszolgáltatás – egységes működéséért felel majd

A Magyar Fejlesztési Bank kezdeményezte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. bejegyzését, a társaság tavasszal kezdi meg működését – jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára.


Az elhunyt településvezető öt ciklus óta irányította a Heves megyei községet

Meghalt Tőgyi Gábor, Egerszalók polgármestere – adta hírül az Egri Ügyek portál. Mint írják, a településvezető rövid, de súlyos betegség után, 58. életévében hunyt el. Ötödik ciklusa óta volt Egerszalók első embere, az októberi önkormányzati választáson függetlenként a szavazatok 56 százalékát szerezte meg két kihívója ellenében. 


A kétszáznegyven településen szolgáltató cég kintlévősége csaknem négyszáz millió forint

Több százmillió forintos járuléktartozást és kintlévőséget halmozott föl az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Kft., amely 240 településen 180 ezer háztartásban végez szolgáltatást. A NAV inkasszózta a cég számláját – írja a Népszabadság.


Tisztújító közgyűlés: továbbra is Gémesi György vezeti a szövetséget

Ismét Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét választotta elnökének az önkormányzati választások utáni első tisztújító küldöttgyűlésén a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A Gödöllőn megrendezett küldöttgyűlésen Gémesi György elnök beszámolt a szövetség elmúlt négy év során végzett munkájáról, majd a megyei küldöttek megválasztották a következő ötéves ciklusra a MÖSZ elnökségét és felügyelő bizottságának tagjait. 


Négyszáz millió forintot különítettek el a költségvetésben a segítségnyújtás fedezetére

A kormány döntése szerint az állam pénzbeli segítséget nyújt a vörösiszap-katasztrófa magánszemély károsultjai javára nem vagyoni káruk megtérülése érdekében. A költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.


Tavaly 37 önkormányzat és civil szervezet vett részt a programban, s mintegy 170 tonna élelmiszernövényt termesztettek

Idén is meghirdették az Élelmiszer-lavina közösségeknek szóló pályázatát. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta közös programjára civil szerveztek és önkormányzatok jelentkezhetnek több millió forint értékű zöldségvetőmagra pályázva 2015. március 6-ig – olvasható a szervezők közleményében.


A baloldali pártok által támogatott jelölt a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg

A baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a 2015. február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg.


Szatymazon fideszes, Abaújszántón független jelölt lett a befutó

Két időközi polgármester-választást tartottak 2015. február 22-én hazánkban. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón a független Sáfián Ádám, a Csongrád megyei Szatymazon pedig Barna Károly, a Fidesz-KDNP jelöltje, a jelenlegi alpolgármester kapta a legtöbb szavazatot. 


Gémesi György az egészségügyi ellátás települési feladatairól beszélt az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpóziumán

Az önkormányzatok egészségügyi ellátásban betöltött szerepéről, feladatairól és felelősségéről beszélt előadásában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok téli szimpóziumán, 2015. február 24-én, Budapesten, ahol elsősorban az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során megtett és tervezett intézkedések várható hatásai, mellékhatásai kerültek terítékre.


Magyarország és Törökország fővárosa a gazdaság, a kultúra, a turizmus és a városüzemeltetés területén erősíti együttműködését

Testvérvárosi megállapodást írt alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Melih Gökçek, Ankara főpolgármestere 2015. február 24-én, Budapesten a Parlamentben Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoğlu török kormányfő jelenlétében. A dokumentum szerint Magyarország és Törökország fővárosa erősíti együttműködését a városüzemeltetés, a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a turizmus területén. 


Meglepő kijelentést tett a „cserdi csoda” megalapozójaként ismert polgármester Brüsszelben

A Baranya megyei, többségében cigányok lakta Cserdi polgármestere szerint nincs szükség ma Magyarországon cigány önkormányzatokra, mert azoknak a „mutyizós világa” csak rossz fényt vet a cigányságra. Bogdán László erről magyar újságíróknak beszélt 2015. február 24-én, Brüsszelben, ahová Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője hívta meg, hogy az uniós intézmények romaügyekkel foglalkozó szakilletékeseit tájékoztassa az általa vezetett település gyakorlatáról, eredményeiről.


Pogácsás Tibor szerint az új szociális támogatási rendszerrel 760 önkormányzat jár rosszabbul, 2417 viszont jobban

A települési támogatások márciustól hatályos új rendszerével 760 önkormányzat jár rosszabbul, 2417 viszont jobban a jelenlegi szabályozáshoz képest – mondta az InfoRádiónak Pogácsás Tibor. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hozzátette: terveik szerint finanszírozási okokból senkinek nem kell csökkenteni a segélyét.


Felmérés „A modern Önkormányzat” emberi erőforrás kezeléséről

„A modern Önkormányzat” címmel készíti szakdolgozatát Rumanné Illés Gabriella, a Károly Róbert Főiskola okleveles közgazdász, vezetés és szervezés szak hallgatója, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségén keresztül szeretné eljutatni az önkormányzatok emberi erőforrás kezelésével kapcsolatos kérdőívét a települések vezetőihez.


A fejlesztési projektek csak úgy lehetnek sikeresek, ha a kastélyokat övező térség is tud kínálni programokat a látogatóknak

A Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 40 milliárd forintot fordít a kormány 35 magyar kastély megőrzésére – mondta a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára 2015. február 24-én, Ozorán, a dunántúli kastélyok fejlesztéséről tartott társadalmi egyeztetésen.


A turizmusra rendezkedtek be a Veszprém megyei Megyeren

Kiadó egy egész magyar falu. A Veszprém megyei Megyer az ország egyik legkisebb települése. Éjszakánként 210 ezer forintért az egészet kibérelhetjük. Ha akarjuk, még utcát is elneveznek rólunk. A Bors meglepő hirdetésre bukkant az interneten: a belvárosi garzonok és a kertes vidéki porták mellett egy komplett település is szerepel a kiadó rovatban.


A bajba jutott települések a kormány segítségében bíznak

A kormány segítségében bízik Siklós független polgármestere annak érdekében, hogy a Buda-Cash Brókerház működésének felfüggesztésével összefüggésben a Dél-dunántúli Regionális Bankot (DRB) is érintő kifizetési korlátozás ellenére ne kerüljön veszélybe az önkormányzat működése.


Tarlós István szerint végrehajtható büdzsét sikerült elfogadniuk – Átvállalja a kormány a BKV adósságállományának törlesztését

Mintegy félszáz előterjesztést tárgyalt meg 2015. február 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták Budapest idei költségvetését 323,9 milliárd forintos főösszeggel. Tarlós István főpolgármester azt mondta, végrehajtható büdzsét sikerült elfogadni, a kormány pedig átvállalja a BKV adósságállományának törlesztését. A városatyák mindemellett a Városháza energetikai rendszerének megújításáról, színházigazgatók megbízatásának meghosszabbításáról és a hajléktalanok segélyezéséről is döntöttek.


A pályázatokat március 23-ig, a Magyar Államkincstár útján nyújthatják be az önkormányzatok

A nemzetgazdasági miniszter – a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben – pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) által fenntartott óvodák kapacitásbővítésére, összhangban a három éves gyermekek 2015. szeptembertől hatályba lévő óvodai felvételével.


Az érintett intézmények az úgynevezett „Esztergom törvénnyel” 2012-ben kerültek állami kezelésbe

Az esztergomi önkormányzat visszavett az államtól hat alapfokú és két középfokú oktatási intézményt, valamint egy középfokú kollégiumot, amelyek a korábbi polgármester, Tétényi Éva ideje alatt kerültek állami kezelésbe. Az intézményfenntartó és az önkormányzat között kötött vagyonkezelési szerződés szerint az intézményrendszert 2015 szeptember elsejéig a KLIK működteti.


Munkabizottságot állítanak fel a pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően keletkezett károk felmérésére

Mivel több, mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja a Magyar Államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára – mondta a nemzetgazdasági miniszter 2015. február 26-án az M1 Híradónak és az MTI-nek.


Már tizenöt éve érvényben van a zónák kijelölésére kötelező törvény, de sok helyen még most sem hajtották végre

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete közleményben ír arról, hogy bár már 15 éve érvényben van az önkormányzatokat a türelmi zónák kijelölésére kötelező törvény, sok helyen még most sincsenek türelmi zónák. A prostituáltak így nem tudnak hol legálisan dolgozni, mégis bírságolják őket – írja a VS.hu.


Úgy néz ki, hogy éppen azokon a helyeken nem lesznek képesek szoros védőhálót szőni, amelyeken a legtöbb a rászoruló

Március elsejétől él az új szociális segélyezési rendszer, amelynek működtetéséhez napokon belül az összes önkormányzatnak el kell fogadnia a települési támogatások szabályairól szóló rendeletét. Az új szisztéma szerint a rászorulók a járásoktól jövedelemkompenzáló, míg az önkormányzatoktól kiadáskompenzáló támogatásokat igényelhetnek – írja a Világgazdaság. 


Az önkormányzat huszonhat ezer forintig pótolja majd ki azoknak a jövedelmét, akiknek ennél kevesebb bevételük van

Minimáljövedelmet kaphatnak a rászoruló zuglói családok, miután a kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyhangúlag támogatta Karácsony Gergely polgármester javaslatát. Az önkormányzat közleményében azt írta: az új szociális rendelet legfontosabb célja, hogy megakadályozza a családok elszegényedését a kerületben. 


Az MKKSZ szerint az illetmények emelésével kellene kiegyenlíteni a kormányhivatalokban mutatkozó bérfeszültséget

A Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottsága tiltakozik az ellen, hogy több ezer munkavállalót fenyeget bércsökkentés, ezért követelik, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter így tárná fel az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat

„Kis népszámlálást”, mikrocenzust javasol tartani 2016 októberében – a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében – a Miniszterelnökséget vezető miniszter a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól. Lázár János előterjesztése szerint a cél az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu