Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Taxirendelet, Vidámpark, színházigazgatói pályázatok
Több mint száz napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés több mint száz napirendi pontot tárgyalt meg 2013. június 12-i ülésén. A városatyák egyebek mellett döntöttek a taxirendelet módosításáról, a Vígszínház és az Operettszínház igazgatói posztjának megpályáztatásáról, a József Attila Színház felújításáról, a közterület-használati díjak inflációkövetővé tételéről, a közterület-felügyelet átnevezéséről, a kéményseprés díjának 44 százalékos csökkentéséről és a Vidám Park végelszámolásáról.


Módosul a taxirendelet

Módosította a Fővárosi Közgyűlés az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: egyebek mellett enyhült a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás. A közgyűlés által szerdán 21 igennel, ellenszavazat nélkül, 9 tartózkodás mellett megszavazott előterjesztése szerint azokra, akiknek az április 18-ai kihirdetés napján volt engedélyük, 2014. január 15-éig nem vonatkoznak az autó korhatárára vonatkozó szabályok, január 16. és 2015. június 30. között pedig legfeljebb 15 éves autóval is taxizhatnának. A rendeletben szereplő 10 éves korhatári megkötést rájuk csak 2015. július elsejétől kell alkalmazni. Azok viszont, akiknek a rendelet kihirdetésének napján nem volt érvényes taxiengedélyük, csak 10 évnél fiatalabb autóval kezdhetnek taxizni.

A járművek teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseket szintén csak 2015. július elsejével kell alkalmazni azok esetében, akiknek április 18-án, a kihirdetés napján volt taxiengedélyük. Változik a szabadjelzők kinézete és a megvilágítása is, hogy egyértelmű legyen a taxi foglaltsága. Emellett a kombi és az egyterű járműveknél a csomagtér számításának eltérő módja miatt 390 literes minimális méretet határoznak meg az eredeti 430 liter helyett. Ezeken kívül technikai jellegű módosításokat is tartalmaz az elfogadott előterjesztés, ezek a matricákon lévő betű színére, egyes matricák méretére, valamint a tarifatáblázatra vonatkoznak.


Az MTA-n múlik, lesz-e Tormay Cécile köz

Állásfoglalást kér a Fővárosi Közgyűlés a Tormay Cécile írónőről elnevezett köz ügyében a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). A testület az előző ülésén döntött arról, hogy egy névtelen, II. kerületi közt nevez el az írónőről. A döntés ellen egyebek mellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is tiltakozott másnap, jelezve: Tormay Cécile antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és számos gondolatát irányadónak tartották "a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai". Tarlós István erre reagálva a közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezte. A közgyűlés most úgy döntött, a közterületi elnevezésről kikérik az MTA állásfoglalását, és annak ismeretében módosulhat a korábbi határozat.


Hat cégvezetők kap prémiumot

Hat fővárosi társaság vezetője múlt évi prémiumfeladatainak teljesítettségéről és a kapcsolódó kifizetésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezérigazgatója a teljesített feladatok alapján éves alapbérének 35 százalékára jogosult, vagyis Nagyunyomi-Sényi Gábor Antalt 5 millió 460 ezer forint illeti meg. A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának, Vitézy Dávidnak éves bére 40 százalékának 80 százalékát fizethetik ki, ami 6 millió 144 ezer forintot jelent. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója ugyanilyen arányban jogosult az összegre, esetében ez 5 millió 568 ezer forintnak felel meg. A Nagybani Piac vezérigazgatójának, Házi Zoltánnak 4 millió 992 ezer forintot fizethetnek ki, ez az összeg éves alapbérének 40 százaléka. A Budapest Főváros Városépítő Tervező (BFVT) Kft. ügyvezetője, Albrecht Ute éves alapbére 20 százalékának 80 százalékára jogosult, ami 1 millió 488 ezer forint, míg az Enviroduna Kft. ügyvezetője, Wertán Zsolt Zoltán számára az éves alapbére 30 százalékát fizethetik ki, így őt 4 millió 140 ezer forint illeti meg.


Inflációkövetők lesznek a közterület-használati díjak

A továbbiakban inflációkövető lesz a közterület-használat díjszabása a fővárosban, és július 1-jétől 5,7 százalékkal emelkednek a díjak - döntöttek a városatyák. A megkötendő közterület-használati megállapodásokban előírják az ügyfeleknek, hogy a mindenkor hatályos díjakat kötelesek megfizetni. Ezzel a fővárosi önkormányzat megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a több évre szóló szerződések időtartama alatt végig a szerződéskötéskor hatályos díjakat kelljen megfizetni. A szabályozás kizárólag a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre vonatkozik. A díjak július 1-jétől a tavalyi éves infláció alapulvételével emelkednek.

A fokozottan kiemelt övezetekben - a Margitszigeten vagy a Városligetben - havi 9500 forint a négyzetméterára a 6 négyzetméternél kisebb pavilonoknak, míg kiemelt övezetekben - a hidaknál, a Gellérthegyen vagy a Tabánban - ugyanez 8000 forint. Ilyen övezetbe nem tartozó helyszínen 3800 forint a díj. Az előkertek, teraszok után havi 7600 forintot kell fizetni négyzetméterenként a kiemelt területeken, míg az ugyanitt elhelyezett, 2 négyzetméteres hirdetőoszlopok díja havi 12 500 forint.


Átnevezik a fővárosi közterület-felügyeletet

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságra nevezik át Budapest Főváros Közterület-felügyeletét, és bővítik a szervezet feladatkörét. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 21 igen szavazattal, 3 nem és 9 tartózkodással elfogadott előterjesztés szerint a jövőben a szervezet önkormányzati rendészeti szervként működne tovább a közterület-felügyeleti feladatok folyamatos ellátása érdekében. A jelenlegi elképzelések szerint a rendészeti szerv magába foglalná a közterület-felügyelők mellett a természetvédelmi őröket, valamint biztosítaná az egyéb jogszabályban meghatározott ellenőrzési feladatok ellátását is. Az előterjesztés rögzíti, hogy a korábban a kerületekkel kötött megállapodásokat közös megegyezéssel meg kell szüntetni és új megállapodásokat kell kötni.


Jelentősen csökken a kéményseprés díja

Jelentősen, 44 százalékkal csökken a kéményseprés díja a fővárosban július 1-jétől. A Fővárosi Közgyűlés szerdán 26 igen, 1 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes javaslatát. A főváros február 1-jétől hatályos rendeletét jogszabályváltozás miatt módosították. Míg korábban a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény az egységnyi munkaráfordítás összegét legfeljebb nettó 4000 forintban rögzítette, addig a július 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás szerint a maximális összeg 2000 forint lesz. A fővárosban az idei évre megállapított 3564 forintos, kémények ellenőrzésére, tisztítására, műszaki felülvizsgálatára vonatkozó díjtétele ennek megfelelően 2000 forintra csökken.


Pályázat a Vígszínház igazgatói posztjára

A Vígszínház ügyvezető igazgatói pályázatának kiírásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztésben emlékeztetnek arra, hogy Eszenyi Enikő igazgató megbízása 2014. január 31-én jár le. Az előadóművészeti törvény értelmében a vezetői feladatok ellátására a munkáltatói jogkör gyakorlójának legalább hat hónappal a határozott idejű jogviszony megszűnése előtt pályázatot kell kiírnia. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy munkáltatói jogkörében eljárva a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakör ellátására pályázatot ír ki, és felkéri a főpolgármestert, hogy július 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket a pályázat megjelentetése érdekében.


Pályázat az Operettszínház vezetésére

Pályázatot írnak ki a Budapesti Operettszínház főigazgatói posztjára is, mivel a jelenlegi vezető, Kerényi Miklós Gábor megbízása 2014. január 31-én lejár. A képviselők felkérték a főpolgármestert, tegye meg a szükséges intézkedéseket a pályázat megjelentetése érdekében. Az elfogadott előterjesztésben szerepel, hogy a pályázónak a nemzeti minősítés megtartása érdekében évenként legalább 450 előadás megtartásáról kell gondoskodnia, 300 ezer fizető nézőszám elérése mellett. A klasszikus nemzeti operett repertoár rendszeres bemutatásával párhuzamosan a kortárs magyar zenemű irodalom fejlesztését is elő kell mozdítania. Az új főigazgató vezetésével a Budapesti Operettszínháznak évadonként legalább egy sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadóművészeti fesztivált kell szerveznie.


230 millió forint a József Attila Színház felújítására

A József Attila Színház felújításának támogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, a teátrum részleges felújítására 230,4 millió forintot fordítanak 2013 és 2015 között. A Főpolgármesteri Hivatal által elkészíttetett műszaki állapotfelmérés alapján a felújítás idei elkezdése érdekében 59 millió 150 ezer forint összegű fedezet átcsoportosításáról döntöttek. A fennmaradó 171 millió 250 ezer forintot, a jövő évi, illetve a 2015. évi költségvetés terhére biztosítják a színház számára: 2014-ben 124 millió 850 ezer forintot, 2015-ben pedig 46 millió 400 ezer forintot biztosítanak a felújításra. A munkálatok 2013 júliusában indulnának, és 2015 decemberében fejeződnének be.

2014 elején indulhat a Vidám Park végelszámolása

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében jövő év elején megkezdődik a Budapesti Vidám Park Zrt. végelszámolása. A Fővárosi Állat- és Növénykerthez kerülő épületek, építmények és ingóságok átadásának módjáról és idejéről külön javaslat készül, amely várhatóan szeptemberben kerül a közgyűlés elé. A társaság a 2013. évi szezon zárásával összefüggésben felmerülő kiadásokra (bankkölcsön, bér és végkielégítések, szállítói tartozások, adókötelezettségek rendezése) 350 millió forint alárendelt tulajdonosi kölcsönt kap 2013. december 31-i visszafizetési határidővel. A társaság emellett köteles a tulajdonában lévő mutatványos berendezések értékesítéséből származó bevétellel is a Fővárosi Önkormányzat által nyújtott tulajdonosi kölcsönöket törleszteni.

A Fővárosi Közgyűlés még 2012. november 28-i ülésén döntött arról, hogy 2013. szeptember 30-ával megszűnik a Vidám Park a Városligetben, és több lépésben adja át területét a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. A Vidám Park a 2013-as szezonkezdéshez 150 millió forint tulajdonosi kölcsönt kapott, az állatkert pedig 100 millió forint támogatásban részesült a területbővítéshez kapcsolódó beruházási és uniós pályázati feladatok előkészítésére. A Vidám Park 2013. szeptember 30-ával történő, úgynevezett programozott bezárásának költsége 499 millió forint, amely tartalmazza a 349 millió forintos bezárási költséget és a megszavazott 150 millió forintos tulajdonosi kölcsönt.


Százhúszmillió forint két fővárosi klubnak

Százmillió forintot kap a Ferencvárosi Torna Club az utánpótlás-nevelésre, az UTE pedig 20 millió forintos támogatásban részesül vízisporttelepének árvíz utáni helyreállítására - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Forrás: budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu