Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Hajdú-Bihar megyei MSZP a járási jogokkal felruházott települési státusz létrehozását javasolja

Járási jogokkal felruházott települési státusz létrehozását javasolja Hajdú-Bihar megyében az MSZP - közölte január 31-én Csige Tamás, a párt megyei elnöke és megyei önkormányzati frakcióvezetője. „A feladatok integrációja és koordinációja mellett (...) területi aránytalanságok jellemzik" a „járások területi kiosztását" - írta a politikus azzal a tervezettel kapcsolatban, amelyet a kormány a közigazgatási reform újabb állomásaként hozott nyilvánosságra.


A pénzintézet elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától

Várhatóan felhatalmazást kapok a testülettől, hogy az Országgyűlés és a kormány segítségét kérjem, illetve pert indítsunk az Erste Bank ellen - mondta a Magyar Nemzetnek Lázár János. Az Erste Bank a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak adott válaszában egyértelműen elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától, amelyet még december végén kért a város.


Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet játszó ágazatra

Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete - Trendek és kitörési pontok címmel rendezi első konferenciáját Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet február 2-án, a gödöllői Szent István Egyetemen. A rendezvényen többek között arra kaphatnak választ az érdeklődők, miért csökken hazánkban az ökológiai művelésbe bevont földterületek aránya, és hogy miért elhanyagolható a bioélelmiszer-fogyasztás a magyar lakosság körében.


A kormány ez egy plusz egy forintos elvet érvényesítené a közösségi közlekedés finanszírozásában
A Nemzetgazdasági Minisztérium, a kormány és Budapest vezetése is elkötelezett abban, hogy megmentsék a BKV-t, de vannak még kérdések, amelyeket tisztázni kell - mondta Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár január 31-én tartott sajtótájékoztatóján. Az államtitkár közölte: a kormány az plusz egy forintos elvet akarja érvényesíteni, azaz minden egy forint kormányzati támogatás mellé egy forint önkormányzati forrást szeretnének.

Rétvári Bence Megyeren tart tájékoztatót az önkormányzatokat érintő közigazgatási változásokról
„Mi várható a közigazgatásban?" címmel kormányzati fórumot tartanak február 3-án, hazánk legkisebb falujában, a Veszprém megyei Megyeren. A Sümeg Térségi Többcélú Társulás által szervezett rendezvényen Dr. Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kötetlen megbeszélés keretében tájékoztatja a térség polgármestereit az önkormányzatokat érintő közigazgatási változásokról.

Kaposvár, Siófok és Nagyatád is üzemeltetné a bérlakásokat
A somogyi városok is átvennék a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokat, de az önkormányzatok feltétele az, hogy a lakbért ne a kormány határozza meg, hanem a település. Az eszközkezelő még vizsgálja ennek a lehetőségét. Nem zárkóznak el ettől-tudta meg a Kapospont. Somogyban egyébként 25 ezerre tehető azoknak a családoknak a száma, akik devizahitellel rendelkeznek, ötezer családnak pedig 90 napon túli tartozása van.  

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ felhívása határátkelőhellyel rendelkező önkormányzatokhoz

Az Országgyűlés 2011. április 18-i ülésnapján elfogadta, majd Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én aláírta Magyarország Alaptörvényét, mely 2012. január 1-én lépett hatályba. Az alaptörvény értelmében hazánk hivatalos neve a hatálybalépéstől Magyar Köztársaságról Magyarországra változott. Az ország megnevezését az országhatárokon is jelezni szükséges.


Mikrochippel kellene ellátni minden kutyát és vissza kellene szorítani a véletlen szaporulatot

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) közös közleményben üdvözli, hogy a települések többsége nem vezeti be az ebadót, s támogat minden olyan kezdeményezést, ami a felelős állattartást biztosítja.  A két szervezet szerint egy olyan programot kell kidolgozni, ami öt éven belül biztosítja minden kutya mikrochippel való ellátását, s az állatvédelmi törvény is átdolgozást igényel.


Sem a szülők, sem a tanítás menetrendje szempontjából nem szerencsés, ha nem mehetnek iskolába a gyerekek

A hideg időjárás miatt több iskolában is rendkívüli tanítási szünetet rendelnének el. A szülők egyesülete tiltakozik ez ellen, mert a szülők nincsenek otthon és sok helyen fűtetlenek a lakások. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az oktatási intézmények vezetői megtehetik, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre hivatkozva szünetet rendelnek el.


Az esetleges leletek miatt régészeti feltárást is végeznek

Európai uniós támogatással újul meg Székesfehérváron a Fő utca. Az önkormányzat a belváros rehabilitációjának folytatására mintegy 1,8 milliárd forint támogatást nyert - közölték az MTI-vel. A város értékes műemlék-együttesének, a Hiemer-Font-Caraffa-ház felújításának harmadik ütemét, s a Fő utca teljes felújítását magában foglaló projekt költsége több mint 2,1 milliárd forint, amelyhez 395 millió forint önrésszel járult hozzá az önkormányzat. 


Németh Szilárd: „Sajnos nem találunk kapaszkodót, ami kimozdítana a jelenlegi kilátástalan helyzetből”
Csepel új önkormányzata 2010-ben az előző vezetés súlyos hagyatékával találta szemben magát. A rossz pénzügyi helyzetben nehéz kapaszkodót találni, szinte lehetetlen kimozdulni a kilátástalan állapotból. Németh Szilárd polgármester a Rádió Orient műsorában elmondta, a kerület vezetése ismeri a helyi értékeket, látja, mit kell tennie. „A cél a fennálló helyzet megváltoztatása" - hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége.

Lázár János szerint elvárható lenne, hogy „ha a jóban partnerek voltak, a veszteséget is közösen állják”
Folytatja az egyeztetéseket a hódmezővásárhelyi önkormányzat az Erste Bankkal - döntöttek február 2-án a képviselők. A közgyűlés fölhatalmazta Lázár János polgármestert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a svájci frank-forint árfolyam miatti veszteségek viseléséből az Erste Bank is vállaljon részt. A képviselők egyhangúlag felhatalmazták a polgármestert arra is, hogy szükség esetén forduljon az igazságszolgáltatáshoz, valamint kérje az Országgyűlés, illetve a kormány segítségét.

Elsősorban átsorolásra és székhely-változtatásra vonatkozó észrevételek érkezetek

A január 29-én lezárult, járások kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során 775 kezdeményezés érkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) - közölte Csonka Ernő, a minisztérium helyettes államtitkára az MTI kérdésére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) fórumát megelőzően február 3-án, Ajakon. A megkeresések körülbelül 50 százaléka arra irányult, hogy az adott település másik járáshoz tartozzon, illetve a kijelölt helyett más település legyen a járásszékhely.


Másfél éven belül súlyosbodhatnak a nagyobb városok törlesztési kötelezettségei

Hódmezővásárhely csak a jéghegy csúcsa: hamarosan tömegesen kerülhetnek bajba a nagyobb városok önkormányzatai. A veszély most még nem érezhető közvetlenül, ugyanis a néhány éve felvett hitelek és kibocsátott kötvények után még él a törlesztési moratórium - akut akkor lesz a baj, amikor másfél éven belül a korábbi ügyletek 90 százaléka után el kell kezdeni törleszteni.


Az előzetes kérelmek sem hatottak a koncepció kidolgozóira
Közel 800 megkeresés érkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) a járások kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során. A megkeresések körülbelül 50 százaléka arra irányult, hogy az adott település másik járáshoz tartozzon. Ezek közé tartozott Vető Zoltánnak, a Bács-Kiskun megyei Rém Község első emberének levele is, amelyben településének átsorolását kérelmezte, a amelyet a Magyar Önkormányzatok szövetségének (MÖSZ) is eljuttatott.

Nyírcsahonyban 24 százalékos a munkanélküliség, így nagy szükség van a családok önfenntartó képességének növelésére
Négymillió forintot nyert el a halmozottan hátrányos helyzetű embereket segítő szociális földprogram finanszírozására a nyírcsaholyi önkormányzat, amely az idén így 54 rászoruló családot tud ily módon támogatni - közölte Hanusi Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. A pénzt a mezőgazdasági termelés és a zöldségtermesztés feltételeinek javítására fordították.

Az Energiaklub kutatása szerint az energetikai korszerűsítések támogatása lenne a megoldás

Magyarországon háztartások százezrei nem engedhetik meg maguknak, hogy otthonukat megfelelő hőmérsékletűre fűtsék fel - áll az Energiaklub legfrissebb kutatásában. A számok azt mutatják, hogy az épületek energetikai korszerűsítése az esetek zömében kiutat jelentene ebből a helyzetből. E munkahelyteremtő erővel is bíró beruházások támogatására az állam mégis nagyságrendekkel kevesebb pénzt fordít, mint a valódi megoldást nem jelentő, segély-típusú kifizetésekre.


Konferenciasorozat indul mikro-, kis- és középvállalatok, agrárvállalkozások és önkormányzatok számára

„Pénz, piac, partnerség - Túlélés és fejlődés a közösség részeként" címmel konferenciasorozat indul mikro-, kis- és középvállalatok, agrárvállalkozások és önkormányzatok számára február 16-án, Budapesten. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Piac és Profit közös konferenciája egy csokorba fűzi a kormányzati, pénzintézeti, Európai Uniós, és helyi finanszírozási és fejlesztési lehetőségeket, s bemutatja a legfrissebb, leghatékonyabb üzleti megoldásokat.


Dr. Czira Szabolcs meggyőző érvekkel támasztja alá elképzelését

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékesei már a járásokról szóló társadalmi egyeztetés lezárásakor előre bocsátották: lehetőség lesz települések átsorolására, járási központok megváltoztatására, de a járások száma nem változhat: egy új járás kialakításakor egy másik járást meg kell szüntetni a megyében. Ez történne akkor is, ha Dr. Czira Szabolcs nagykőrösi polgármester önálló, nagykőrösi járás létrehozását szorgalmazó javaslata meghallgatásra találna.


Gémesi György és Pásztor Béla a járási rendszerről beszélgetett a Rádió Orientben
A járási rendszer kialakulásával kapcsolatban több kérdés is felmerül, nevezetesen, hogy valóban költséghatékonyabb lesz-e, az állampolgárokat jobban szolgálja-e, s hogy mi a probléma a mostani feladatellátással - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Rádió Orientben, a közigazgatás rádiójában. Vendége, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere szerint „a települések felnőttek feladataik ellátásához, önállóan tudnak dönteni."

A több mint 400 üzemeletető helyett 30-50 cég marad

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár előadást tartott a Magyar Víziközmű Szövetség víziközmű törvényről szervezett konferenciasorozatának nyitóeseményén február 6-án, Budapesten. Felszólalásában kifejtette, hogy az ágazat törvényi szabályozásának megteremtése a megfizethető árú ivóvízellátás nemzeti érdekkörben tartását, fenntartható működtetését szolgálja a korábbinál átláthatóbb, ésszerűbb üzemeltetői struktúrában.


Lakhatás – Életvitel – Lelki-segítségnyújtás – Egzisztencia-teremtés
A munka világába vezeti vissza a hajléktalanokat az a program, amelyet három budapesti önkormányzat bevonásával indított el a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság. A program keretében az államtitkárság eddig 300 millió forintot adott a VIII., IX. és X. kerületnek, de tavasszal újabb uniós pénzek kerülnek a rendszerbe a Széchényi Terv pályázatain keresztül, mondta február 6-án, a Kossuth Rádióban Soltész Miklós államtitkár.

Tállai András hólapátolási lehetőséget kínált a „Munkát, kenyeret!” feliratú táblákkal menetelőknek
Nyolc napon keresztül gyalogolnak Miskolcról Budapestre, egészen az Országházig a február 6-án indult, úgynevezett éhségmenet résztvevői, akik a borsodiak kilátástalan helyzete miatt tüntetnek. A helyi Fidesz-csoport - Tállai András önkormányzati államtitkárral, képviselővel az élen - sátorban, kenyérrel és alkalmi munkavállalási lehetőséggel, hólapátolással várta február 7-én tegnap a menet résztvevőit Mezőkövesden. 

Új fejezet nyílt a Kárpát-medencei magyarság vidékfejlesztési együttműködésében

A nyolc országot érintő stratégia a természeti, földrajzi előnyöket használja ki, különös tekintettel a vízgazdálkodásra és a magyar közösségek közötti vidékfejlesztési tartalmú együttműködésekre,- mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter február 7-én, a Parlamentben, ahol ünnepélyesen aláírták a „Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal" című megállapodást.


A kondákba verődött állatok visszaszorítására munkacsoportot alakított a hegyvidéki önkormányzat
Egyre több vaddisznó keres magának élelmet a XII. kerületben, a kondákba verődött állatok visszaszorítására munkacsoportot alakított a hegyvidéki önkormányzat, amely a közelmúltban információs vonalat is létrehozott, azon vár bejelentést, ha valaki vaddisznót észlel, illetve tájékoztatást nyújt az ilyen esetben szükséges teendőkről.

Rendelet a közszférában dolgozók kompenzációjának szabályairól

A kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók kompenzációjának részletszabályairól, amely biztosítja, hogy 2012-ben a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset ne csökkenjen akkor sem, ha a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék a munkavállalókat.


Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Programot hirdet az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a kormány döntése alapján meghirdeti az MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Programot, amellyel 100 milliárd forintnyi hitelforrás nyílik meg az önkormányzatok számára infrastruktúra-fejlesztő beruházásaik finanszírozásához - jelentette be február 7-én kiadott közleményében az állami tulajdonú fejlesztési bank.


Az önkormányzat több mint 500 embert szeretne munkába állítani
A Startmunka mintaprogrammal együtt párhuzamosan indul Orosházán egy hosszú távú közfoglalkozatási program: ebben 130 regisztrált álláskeresőt tud a város foglalkoztatni idén. Mint Zalai Mihály alpolgármester elmondta, a hosszú távú közmunkaprogramban részt vevők a város közintézményeiben, a cigány kisebbségi önkormányzatnál és a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-nél kapnak lehetőséget. 

A borvidék huszonhét települése részesül műemléki védelemben

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter történeti tájjá nyilvánította a 2002 óta az UNESCO Világörökség Jegyzékében szereplő tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket. A terület hazánk első történeti tája, amivel biztosítható, hogy hazánk épített örökségi és táji értékei együttesen is hosszú távon megőrizhetőek legyenek. E védettség alkalmat ad a sokszínű közösségi és táji értékek hosszú távú fenntartására, megóvására, s vonzerőt jelent a bel-, és külföldi turizmus számára egyaránt.


Jogszabályi hátterek – Törvényértelmezések – Közcélú információk

A kormány www.civil.kormany.hu címen elindítja a civil törvénnyel kapcsolatos honlapját, amely tájékoztatást kíván nyújtani a hazai civil szervezeteknek a rájuk vonatkozó új jogszabályi háttérről, a működésüket segítő információkról. A honlap része annak az új civil törvénnyel is megcélzott szemléletváltásnak, amely szerint a kormány átlátható kapcsolatokat kíván teremteni a civil szektorral.


Mindenki megtekintheti, hogyan működik a módszer a valóságban
Az Érpataki Modell eredményeinek megismerésére nyílik újabb lehetőség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben, Érpatakon, február 10-én, délelőtt 10 órától. A hetedik alkalommal megrendezendő nyílt napon az érdeklődő településvezetők, köztisztviselők vagy a rendfenntartásért felelős személyek a helyszínen is láthatják módszer működését, beszélhetnek mindazokkal, akik egymás munkáját segítve dolgoznak egy élhető település megvalósításáért.

Gémesi György szerint, ha lenne más választás, nem vállalnák ennyi pénzért a konfliktust

Egyre több önkormányzat vezeti be a lakások utáni kommunális adót. Budapesten már hat kerületben, és az ország több városában - például Baján, Jászberényben, Pápán, Sopronban és Tatabányán - is bevezették. Mint a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gémesi György február 8-án, a TV2 Tények című műsorában elmondta: korábban nem érte volna meg ennyi pénzért vállalni a konfliktust, de most már nincs más választásuk az önkormányzatoknak.


Országosan valószínűleg költségcsökkentő hatása lesz integrációnak

Az év elejétől hatályos víziközmű-törvény nyomán 2015 végére kevesebb, mint tizedére is csökkenhet 2015 végéig a magyarországi víziközmű-szektor szereplőinek száma - jelenleg mintegy 400 cég végez ilyen tevékenységet országszerte. A változás azonban csak látszólag ennyire drasztikus, jelenleg ugyanis 100 üzemeltető szolgálja ki a lakosság 95 százalékát - írja a Napi Gazdaság.


Elővásálási jog az államnak – Kiszűrik az off-shore szervezeteket

Az államnak az önkormányzati ingatlanokra kimondott elővásárlási joga van - áll a nemzeti vagyonról szóló törvényben. Emiatt arra kell felkészülni, hogy a korábbinál hosszabb időbe telik majd az esetleges értékesítés. A törvény egyik legfontosabb újdonsága, hogy az önkormányzati ingatlanok értékesítése során az állam elővásárlási joggal bír.


Ha rövidesen nem kap hallókészüléket, sosem tanul meg beszélni

Egy születése óta süket, 10 hónapos erdélyi kisfiú, Gáll Tamáska édesapja kereste meg szerkesztőségünket, hogy segítsünk összegyűjteni a pénzt arra a méregdrága készülékre, amelyet rövidesen be kellene ültetni a gyermek fülébe, ugyanis az optimális idő elmulasztásával elveszítheti esélyét, hogy képes legyen megtanulni beszélni. Az alábbiakban közöljük Gáll Gyula levelét, és kérünk mindenkit, aki tud, lehetőségeihez képest próbáljon neki segíteni.


Már a hír hallatára is sokan rendezték tartozásukat

Márciustól nyilvános lesz Keszthelyen a helyi- vagy gépjárműadóval elmaradt személyek és társaságok listája - közölte február 10-én a város önkormányzata. A képviselő-testület február 9-i ülésén Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: a bevételek növelésének egyik hatékony módja az adótartozások behajtása, ezért a város a törvény biztosította lehetőséggel élve nyilvánosságra hozza a hátralékosok nevét és címét a tartozás összegével és adónemével együtt.


Precedenst teremtene, amennyiben az Erste Bank teljesítené Hódmezővásárhely kérését

Heteken belül megkezdik az egyeztetést az önkormányzatok, a kormány és a bankok képviselői arról, hogy miként segítsenek az adósságtehertől szenvedő önkormányzatoknak - jelentette ki február 10-i sajtótájékoztatóján Lázár János frakcióvezető a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. A lakossági devizaadósok esetében alkalmazott végtörlesztés lehetőségét viszont kizárta a kormányfő az önkormányzatok esetében. 


Rogán Antal szerint a fővárosnak nagyobb részt kellene vállalnia a közlekedési vállalat működtetéséből
A kormány azt szeretné elérni, hogy ne kelljen rendkívüli, tartós támogatásokat adni a BKV-nak idén sem, de jövőre semmiképpen; azt a normatív támogatást, amely az Országgyűlés által elfogadott költségvetésben szerepelt, a kabinet nem akarja másra költeni - mondta Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Kocsis Máté nem hiszi, hogy a kerület lakossága elbírna egy plusz adónemet

A főváros VIII. kerületében nem lesz kommunális adó, nem is fontolgatják és jogilag sem lehetséges kivetni - közölte Egry Attila alpolgármester az MTI-vel arra reagálva, hogy a szocialista párt fővárosi képviselői a február 10-i sajtótájékoztatójukon bírálták az ingatlanadót bevezető kerületi önkormányzatokat. Tüttő Kata frakcióvezető-helyettes utalt arra, hogy a hírek szerint a VIII. kerület fontolgatja az ingatlanadót, noha az ott élők többségének ez nagy terhet jelentene.


Gémesi György szerint kérdések sokasága merül fel a tervezettel kapcsolatban

Egyelőre még azt sem tudjuk, milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz - indokolta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, miért nem támogatják a járási hivatalok kialakításával, az önkormányzati és állami funkciók szétválasztásával kapcsolatos szakminisztériumi javaslatot. Érdeklődésünkre Gémesi úgy fogalmazott: a járások létrehozásának tervezett időpontjához képest elkésett és előkészítetlen a munkaanyag.


Konferencia az eszközökről és a megoldási módokról, lehetőségekről

Vonzó és egészséges városi környezet, klímaváltozás, energiagazdálkodás a háztartások, települések szintjén, és országos szinten is. Az eszközökről, megoldási módokról február 22-én, a Békásmegyeri Közösségi Házban rendeznek konferenciát „Kis rezsi - Nagy jövő - Az energiatudatos és költséghatékony városfejlesztés kulcskérdései az EnSURE projekt tükrében" címmel.


A MÖSZ vezetői átadták állásfoglalásukat a kormány illetékeseinek

Pintér Sándor belügyminiszter összehívására az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma (ÖNEF) február 13-án egyeztetett a járások kialakításáról. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vezetői a találkozón egy - a járási rendszerrel kapcsolatos véleményt tartalmazó - állásfoglalást adtak át a belügyminiszternek, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium államtitkárságának. A MÖSZ állásfoglalása az alábbiakban olvasható:


A tájegység évszázadok óta egybefüggő rendszerként működik

Január végéig élt az a lehetőség, amely szerint az önkormányzatok véleményezhették a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) járási rendszer kialakítására vonatkozó terveit. Sokan megtették ezt, a többi között a nagyon is érintett őriszentpéteriek. Az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás tagjai rövid idő alatt többször is üléseztek, ugyanis a járási rendszer kialakításának legnagyobb vesztesei lehetnek az őrségiek.


A főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy vannak, akik a vállalat csődjén dolgoznak

Tarlós István nem fontolgatja a lemondását, akkor is kitölti az önkormányzati ciklust, ha bedől a BKV. A főpolgármester február 13-án tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, tiszta a lelkiismerete és el fogja végezni azt a munkát, amit rábíztak. „Egy frászt fontolgatom" a lemondásomat - fogalmazott. Mint mondta, megkockáztatja, a MÁV-nál több szempontból sokkal rosszabb a helyzet. Ha ott nem vetődik fel ilyen kérdés, akkor ő miért fontolgatna ilyet.


Folyamatosan kötik a haszonbérleti szerződéseket a földekre

„Akinek földje van, annak mindene van. Ma fokozottan igaz ez a mondás, ezért is fontos az a munka, amit a Nemzeti Földalap tavalyelőtt elkezdett, a nemzeti földvagyon leltározásával, a szerződések rendbetételével" - mondta Fazekas Sándor február 20-án, Szolnokon, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyei irodájának átadásakor. Az avatáson a vidékfejlesztési miniszter átadta a megye első haszonbérleti szerződéseit, amelyeket az állami földekre kötöttek.


A bankok szerint tavasztól leállhat a munkabérhitelek folyósítása

Nem a bankok ellen vívott szabadságharc lehetetlenítheti el az önkormányzatok hitelezését, hanem a helyi büdzsék, illetve a hitelfelvételi lehetőségek hiányosan kidolgozott szabályozása. A gondot az okozza, hogy tavaly év végén törvény tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy forráshiányos költségvetést fogadjanak el, márpedig így a települések finanszírozásának fenntartása lehetetlenül el - írja február 14-i számában a Napi Gazdaság.


A MÖSZ konferenciája a mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatairól

A mindennapos testnevelés 2012 őszén történő bevezetése és ezzel párhuzamosan az iskolák államosításának szándéka rengeteg kérdést vet fel. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ezért a mindennapi testnevelés bevezetését érintő jelenlegi gyakorlatok bemutatására s az ezzel kapcsolatos észrevételek, vélemények ütköztetésére országos konferenciát szervez „A mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai" címmel március 6-án, Gödöllőn,  a Művészetek Háza konferenciatermében.


Azok a fővárosi kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is, azt szeretnék, ha minden kerületben lenne járási hivatal

Lefolytatta a fővárosi járások kialakításáról szóló egyeztetéseket az ezzel megbízott Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere. Eszerint a budapesti kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is egyben, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal - közölte február 20-án a Fidesz frakcióvezetője.


Februárban Győr-Sopron-Moson, Vas, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében lesznek konzultációk

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről minden megyében konzultálni kíván a polgármesterekkel, önkormányzati vezetőkkel, ezért idén is folytatja megyei konzultáció sorozatát, amelynek keretében februárban Győr-Sopron-Moson megyébe, Vas megyébe Komárom -Esztergom megyébe, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe és Bács-Kiskun megyébe látogatnak el a MÖSZ vezetői.


A Budapest környéki települések képtelenek az eddiginél több pénzzel beszállni a BKV finanszírozásába

Pénzt nem, néhány ötletet azonban adtak a budapesti és elővárosi polgármesterek a fővárosnak azon a február 14-i találkozón, amelyet a BKV finanszírozása ügyében hívott össze a főpolgármester. A felvetéseket február 20-án egy újabb javaslatcsomagban küldi el a főváros a kormánynak. A kötöttpályás közlekedésben érintett agglomerációs települések polgármesterei nem tudják támogatni a BKV működési költségeinek finanszírozását, melynek okait közös nyilatkozatban foglalták össze.


A felhívás folyamatosan nyitott, még 220 millió forint áll rendelkezésre

A Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alapja 2011 óta elérhető helyi és megyei önkormányzatok, kistérségek, s ezek társulásai számára. Az Alap keretében e szervezetek svájci településekkel, vagy ezek szerveződéseivel együtt pályázhatnak hagyományos testvérvárosi, vagy más, svájci-magyar partnerségre épülő projekt megvalósítására. Az igényelhető támogatás 2-20 millió forint közé eshet, az önerő minimális mértéke 10 százalék.


A szövetségek elnökei szerint az önkormányzatok működésének finanszírozása érdekében a jogszabály-módosításra lenne szükség

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az önkormányzatok működésének finanszírozása érdekében a jogszabályok módosítására, illetve kiigazítására lenne szükség. Az MTI azért kereste meg a szervezeteket, mert a Napi Gazdaság február 14-én azt írta: a helyi büdzsék, illetve a hitelfelvételi lehetőségek hiányosan kidolgozott szabályozása ellehetetlenítheti az önkormányzatok hitelezését.


A FAÖT sajtóközleményt adott ki a BKV finanszírozása ügyében

Tarlós István főpolgármester február 14-én találkozóra hívta a kerületi és az agglomerációs polgármestereket a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) helyzete és finanszírozása ügyében. A találkozón részt vettek Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT) érintett tagtelepülései is, akiknek nevében Pápai Mihály, Gyál polgármestere, a FAÖT elnöke sajtóközleményt adott ki a közös problémával kapcsolatban.


Harmadik alkalommal hirdették meg az Élelmiszerlavina Önkormányzati Programját

Idén harmadik alkalommal hirdették meg az Élelmiszerlavina Önkormányzati programját. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta által alapított kezdeményezés célja, hogy a pályázók a támogatás keretében felajánlott vetőmag segítségével, helyi összefogással zöldségeket termeljenek, az előállított élelmiszert pedig ingyenes adomány keretében eljutassák a környéken élő rászorulókhoz.  A szervezők február 27-ig várják azon közhasznú szervezetek, oktatási intézmények, önkormányzatok jelentkezését, akik részt vennének a programban.


A budapesti polgármestereket tömörítő szövetség levélben fordult Navracsics Tiborhoz
A lakossághoz közeli ügyintézés miatt javasolják a kerületenkénti járási körzetek kialakítását a budapesti polgármesterek - derül ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének leveléből, amelyet a napokban juttattak el Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez. A levél szerint a kerületi önkormányzatok a lakosok otthonához közeli, rugalmas ügyintézés megteremtésére törekedtek az elmúlt időszakban, s ezt szeretnék a továbbiakban is biztosítani.

Először az üresen álló Budagyöngye Kórház kerül kalapács alá
Az üresen álló Budagyöngye Kórház árverésével, március 14-én kezdődik meg azon - tavaly még a Pest Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő - ingatlanok áruba bocsátása, amelyekre a megyeháza tetemes adóssága miatt a hitelezők jelzálogjogot jegyeztettek be - értesült a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől február 16-án az MTI. Horváth Péter elmondta, hogy várhatóan további 11 ingatlan - iskola, kórházi épület, múzeumi és szociális ellátási célokat szolgáló ingatlan - kerül árverésre.

Pintér Sándor és Vona Gábor vitája bűnözésről és bűnüldözésről

Rendetlenséggel nem lehet rendet csinálni - nyomatékosította többször is Pintér Sándor belügyminiszter, a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör elnevezésű rendezvényén, melyen február 16-án Vona Gáborral, a Jobbik frakcióvezetőjével vitázott. A beszélgetésen egyebek mellett a kistelepülésen élők biztonságáról, a „megélhetési bűnözésről", a három csapás törvényéről, az önfenntartó börtönök kialakításáról, a rendőrség átalakításáról, illetve a közmunkaprogramokról esett szó.


Ha bebizonyosodik a vád, a volt megyei elnöknek saját vagyonából kell megtérítenie a veszteséget
A Heves Megyei Önkormányzat bizottságának vizsgálata szerint vélhetőleg 700 millió forint kárt okozott a megyegyűlés előző szocialista elnöke a megyének azzal, hogy nem rendkívüli felmondással szüntette meg 2009-ben az egri kórház vagyonkezelési szerződését - jelentette be a Szabó Róbert, a közgyűlés fideszes elnöke február 17-én, Egerben. Ha bebizonyosodik, hogy Sós Tamás korábbi szocialista elnök tudatosan cselekedett, akkor el kívánják érni, hogy a politikus saját vagyonából térítse meg a kárt.

Tétényi Éva polgármester megvétózta a képviselő-testület több döntését

Az esztergomi képviselő-testület több döntését megvétózta Tétényi Éva független polgármester a testület február 17-i ülésén, arra hivatkozva, hogy többséget adó Fidesz-frakció a határozatokat módosító indítványokkal hozta meg, amelyeket az ülésen látott először, és az anyagokon az aljegyző ellenjegyzése sem szerepelt.


A települések által fenntartott iskolák vezetői kitölthetik megbízatásukat, de a munkáltatói jogukat átveszi a minisztérium

„A megyei önkormányzatok által fenntartott intézmények átvételekor újra pályáztattuk az igazgatói posztokat. Itt 241 intézményről van szó országosan. Azonban ugyanezt háromezer iskolában nem tartom lehetségesnek" - válaszolt a Borsod Online kérdésére Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár, akit február 17-én, Miskolcon kérdeztek meg a települési önkormányzatok által fenntartott iskolák igazgatói pályázatairól.


Decsen, Bátán, Hőgyészen és Várdombon napkollektorokat helyeznek el, Szakályban hőszivattyúkkal váltják fel a kazánokat

Öt Tolna megyei községben építenek ki az év első felében napenergiát, illetve földhőt hasznosító berendezéseket összesen mintegy háromszáz millió forintos beruházással. Az alternatív energiát közintézmények áram- és melegvíz-ellátására, fűtésére használják fel, a zöldberuházásokra 85 százalékos európai uniós támogatást nyertek el az önkormányzatok.


A múlt év elején 803 településen kellett építményadót és 2284 településen kommunális adót fizetni

Az idén a kormányzat nem számol a tavalyinál számottevően több építmény és kommunális adóbevétellel az önkormányzatoknál - derült ki a  a belügyminiszter egy képviselői kérdésre adott írásos válasza alapján. A belügyminiszter közölte: építményadóból 82,5 milliárd forint, magánszemélyek kommunális adójából 11 milliárd forint bevétele származhat a helyi önkormányzatoknak.


Idén már iskolákat, kultúrházakat és gyógyfürdőket is pénzzé tennének a finanszírozási gondokkal küzdő települések

A fokozódó finanszírozási gondokkal küszködő önkormányzatok idén bevételeik növelése érdekében szeretnék felgyorsítani a tulajdonukban lévő ingatlanok értékesítését, ami újabb árcsökkenéshez vezethet - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából. A bérlakások, üzletek, ipari területek, üdülők és telkek mellett az idei önkormányzati kínálatban bezárt iskolák, kultúrházak, korcsolyapálya, gyógyfürdők, repülőtéri földterületek is szerepelnek, s talán hamarosan egészségügyi intézményekkel bővül a kínálat.


A borsodi megyeszékhelyen 711 cég, illetve magánszemély tartozik, összesen 23 millió forint adóval

Miskolc az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozta, hogy ki mennyi helyi adóval tartozik az önkormányzatnak - tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője február 20-án az MTI-t. Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos új rendelkezése alapján február 20-tól Miskolcon is nyilvánosságra hozták a helyi adóval tartozók nevét és tartozásuk összegét, a lista megjelentetése előtt a hivatal tájékoztatta az érintetteket - közölte a szóvivő. 


A Hálózat Alapítvány nem kap több hozzájárulást a közüzemi társaságoktól
Megszűnt az egy összegű, évi 12-16 ezer forintos lakásrezsi-támogatás, a havi közműdíj-kompenzáció pedig a felére csökken - a Hálózat Alapítványnak idén ennyire futja, a fővárosi önkormányzat és közműcégei két éve nem támogatják ugyanis a szervezetet. Elképzelhető, hogy jövőre már ez sem lesz, családok ezrei kerülnek közelebb a kilakoltatáshoz - írja az Index.

Gémesi György nem érti, miért kellene az 1984-ben megszüntetett közigazgatási szintet ismét bevezetni

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) január 20-án és február 13-án is állásfoglalást adott ki a járások kialakítása kapcsán. Ennek apropóján kérdezte meg Gödöllői Szolgálat Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét, a MÖSZ elnökét, aki nem érti, miért van szükség a sem hatékonynak, sem állampolgárbarátnak nem nevezhető, 1984-ben megszüntetett járási rendszer újbóli, egyszerre előkészítetlen és elkésett bevezetésére.


A Raiffeisen Bank jelölte a posztra Szentendre új alpolgármesterét

Példa nélküli vezetőválasztásra került sor Szentendrén: a város új alpolgármesterét, Polányi Sándort az önkormányzat számlavezető pénzintézete, a Raiffeisen Bank jelölte a posztra. Dietz Ferenc, a Pest megyei város fideszes polgármestere nem lát kivetnivalót a szokatlan lépésben, így abban sem, hogy az új helyettesének a tiszteletdíját fele részben a pénzintézet állja.


Inkább Kecskemét, mint Budapest vonzáskörzetéhez tartozik a város

Nagykőrös lehet az a város, amely elsőként hagyhatja el Pest megyét, és csatlakozhat Bács-Kiskunhoz. A folyamat azonban ott is lassan halad. Czira Szabolcs polgármester még tavaly beszélt arról a Világgazdaságnak, hogy 2012 áprilisában tartanának népszavazást, most arról van szó a városban, hogy az idén még lehet referendumot tartani. A városban szinte biztosra veszi mindenki, hogy az elszakadás-pártiak kerülnének többségbe, ám az országos apátia kihathat a helyi népszavazásra is.


A nyilvánosság ereje láthatóan növeli fizetési hajlandóságot
Csaknem 34 millió forint folyt be a miskolci önkormányzat kasszájába, mióta a borsodi megyeszékhelyen nyilvánossá tették az adósok listáját. A Miskolci Polgármesteri Hivatal január 23-án tájékoztatta először a lakosságot a sajtón keresztül arról, hogy Miskolc is   nyilvánosságra hozza, ki mennyi helyi adóval tartozik. A hírre pár napon belül 29 millió 800 ezer forintot be is fizettek és 21 részletfizetési kérelem érkezett 51 millió forint értékben.        

A NAIH elnöke szerint az internetes közzététel túlmutat a jogalkotó szándékán

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. A miskolci önkormányzat ugyanis a város portálján hozta nyilvánosságra, ki mennyi helyi adóval tartozik.


A közigazgatási és igazságügyi miniszter képes meghajolni a fővárosi polgármesterek akarata előtt

Amennyiben a fővárosi polgármesterek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal, akkor „meghajlik" az akaratuk előttük, ám igyekszik meggyőzni őket, hogy nem ez a legjobb megoldás - mondta el február 22-én Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír TV-nek, kitérve arra is, hogy nem szeretné, ha a járási hivatalokat aktív parlamenti képviselők vezetnék.


A városi termelők áruit márkanévvel és logóval hoznák helyzetbe

Szarvason már hosszú ideje megfogalmazódott az igény arra, hogy jobban helyzetbe kellene hozni a helyi termelőket. Az önkormányzat kezdeményezésére a múlt év decemberében és idén januárban is összehívtak egy fórumot, melyen a kistermelők, biogazdálkodók, kiskereskedők és a civil egyesületek képviselői arról tanácskoztak, hogyan tudnák érdekeiket jobban érvényesíteni - írja a Beol.hu.


Budaörs, Nagykőrös és Aszód eredménytelen küzdelmet vívtak a státus megszerzéséért
Várhatóan 2013. január elsejére állnak fel a Kormányhivatalok járási hivatalai az államigazgatási feladatok ellátására. A közigazgatási rendszer átszervezésével Pest megyében 15 járás kialakítására kerülhet sor, ezek egyike Dunakeszi lesz. Nagy siker ez, hiszen a megye nagy hagyományokkal rendelkező települések közül sokan - többek között Budaörs, Nagykőrös és Aszód - eredménytelen küzdelmet vívtak a járásközponti státusz elnyeréséért.

Gémesi György szerint a most rendelkezésre álló pénz alig elég az önkormányzati feladatokra

Az önkormányzatok ugyan kivethetnék az ingatlanadót, de a lakosság anyagi helyzete miatt ez nem megoldás a településektől elvett források pótlására - véli Gémesi György. Reálértéken idén is kevesebb állami forráshoz jutottak a helyhatóságok, a most rendelkezésre álló pénz nem vagy csak nagyon szűkösen elég az önkormányzati feladatokra - mondta el február 23-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.


A díjhátralék átvállalásával, már a forgalmi érték 40 százalékáért megvásárolhatók az ingatlanok
Lakott, valamint leromlott állapotú bérlakásokat hirdetett meg eladásra a zalaegerszegi önkormányzat - írta február 23-i számában a Zalai Hírlap. Az önkormányzat a lakott bérlakások értékesítésével könnyebben meg tud válni a nagy tartozást felhalmozó bérlőktől, mintha megvárná a hosszadalmas bírósági eljárás végét. A lakottan eladásra kínált ingatlanok induló ára a forgalmi érték 40 százaléka, de a vevőnek vállalnia kell a bérlő 700 ezertől 1,4 millió forintig terjedő tartozását is.

A MÖSZ konzultációit Vas, Győr-Sopron-Moson és Komárom-Esztergom megyében is nagy érdeklődés kísérte

A decemberben kihirdetett jogszabályok alapjaiban változtattak az önkormányzatokat érintő rendelkezéseken, jelentősen módosítva azokat. A települések vezetői részéről - még két hónappal a törvények elfogadását követően is - nagyfokú bizonytalanság érezhető, számos kérdés a mai napig sem tisztázódott. Erre világítottak rá a Magyar Önkormányzatok Szövetsége február 22-én és 23-án megrendezett megyei konzultációin elhangzott vélemények.   


Veszprém 60 milliós adót vetett ki a Cholnoky Ferenc Kórházra

Ahol a kórházakat államosították, ott az önkormányzatok számolhatnak azzal, hogy egy adótörvény-módosítás miatt a kórházak építményadóján keresztül meg tudják sarcolni az államot. Korábban ugyanis az egészségügyi intézmények, így a patikák, a kórházak mentességet kaptak a helyi építményadó megfizetése alól.


Mivel a volt erzsébetvárosi polgármester két és fél évet előzetesben töltött, nem kell börtönbe vonulnia

A Fővárosi Törvényszék egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Hunvald György volt szocialista polgármestert és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság Hunvaldot hűtlen kezelés, 5 rendbeli hivatali visszaélés és 3 rendbeli magánokirat-hamisításért mondta ki bűnösnek, felmentette viszont 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, 1 rendbeli vesztegetés és 1 rendbeli magánokirat hamisítás vádja alól.


A cél a 3K-s rendszerek, azaz közlekedés, a kereskedelem és a közszolgáltatások integrált lehetőségének megvalósítása

A MÁV ingatlanállományát is bevonják a területi államigazgatás fejlesztésébe - tájékoztatott Gál András Levente kormánybiztos február 23-án, egy háttérbeszélgetésen. A Jó Állam koncepcióért felelős kormánybiztos elmondta, hogy tavaly nyár óta folyik a kormányablak-hálózat továbbfejlesztésének előkészítése, a járások kialakításával párhuzamosan. A járások székhelyein kívül további településeken is szeretnének kormányablakokat nyitni.


A BKV működésének fenntartásáért zárolni kell egyes kiadásokat
A 2012. évi költségvetési javaslatot 299,5 milliárd forint bevétellel, 377,7 milliárd forint kiadással és 78,2 milliárd forint hiánnyal terjesztik a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése elé - írja a Napi Gazdaság. Az előterjesztés szerint a BKV Zrt. működőképességének fenntartása érdekében a kiadások egy részét zárolni kell. Ez az önálló fővárosi költségvetési szerveket, több főpolgármesteri hivatalt, az önkormányzati feladatok ellátását végző alapítványokat, civil szervezeteket érinti érzékenyen. 

Egymilliárdos beruházás a volt termelőszövetkezeti majorban

Somogyváron egy volt termelőszövetkezeti majorban repülőgép, űr- és földi járművek fejlesztését szolgáló technológiai központ, valamint alkatrészgyártó bázis épül közel egymilliárd forintból, amihez az unió 446 millió forintos támogatást biztosít - mondta Móring József Attila polgármester február 24-én, a projektnyitó rendezvényen.


Ferencváros és Budafok-Tétény polgármestere is a kerületenkénti járási körzetek híve

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium járási koncepciójából a legnagyobb ellenállást a budapesti kerületek járási körzetekbe sorolása váltotta ki. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) is a kerületenként hozna létre járási körzeteket, s Navracsics Tibor közigazgatási miniszter is mutat már kompromisszumkészséget a kérdésben. Lapunk egy pesti és egy budai kerület polgármesterét kérdezte álláspontjáról.


A MÖSZ elnöke a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom vendége volt

A Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom vendége volt az elmúlt héten Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke. A Bögötén rendezett találkozón a házigazda Patyi Elemér polgármester, a mozgalom elnöke elmondta, hogy az elkövetkezendő időszak legfontosabb teendői közé tartozik az új önkormányzati és köznevelési törvény - még el nem fogadott - végrehajtási rendelkezéseinek véleményezése. A MÖSZ közreműködésével el kell érni, hogy az „érintettek" véleménye, álláspontja is érvényesüljön a törvényekben.


Dr. Túrós András szerint az elmúlt évben lényegesen javult a közbiztonság, melyhez a Polgárőrség is hozzájárult

A kormány célja továbbra is a közbiztonság javítása, amelyhez a polgárőrség a rendőrség mellett kiemelten hozzájárul - nyomatékosította Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára február 25-én, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) köztestületté alakuló, alapító közgyűlésén. A február elsejétől hatályban lévő polgárőrségről szóló új törvény biztosítja a polgárőrség stabil, eredményes munkáját - mutatott rá az államtitkár.


A szervezők február 29-ig várják az önkormányzatok jelentkezését

Február 29-re változott a Példát átadó gyakorlatok - a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja című pályázat beadási határideje. A pályázatot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdette meg 2011-ben negyedik alkalommal. A megvalósításában részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Belügyminisztérium.


Tíz este a székelység múltjáról és jelenéről, kultúrájáról és autonómia-törekvéséről

Tízrészes, Székelyföldet bemutató honismereti rendezvénysorozat indul Székfoglaló címmel március 2-án, Budapesten, a Székelyföldért Társaság Közhasznú Egyesület fővédnökségével. A programsorozat célja a Székelyföld földrajzának, történelmének, kultúrájának és népművészetének általános, majd székenkénti bemutatása, a székelység önazonosságának erősítése, valamint a Székelyföld autonómia-törekvésének segítése.


Augusztustól tanulmányozhatjuk a természet törvényszerűségeit a 300 éves gabonaraktárban
„Időnként kell egy nagyot dobni" - mondta Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere az elmúlt héten a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A nagy dobás pedig nem más, mint a nagyrészt uniós támogatásból épülő FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. A másfélmilliárd forintból épülő beruházásra Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata csaknem 1,3 milliárd forintos támogatást kapott az Európai Uniótól.

Hiányosságokat tárt fel a szennyvízberuházás utólagos vizsgálata

A debreceni önkormányzatnak március végéig 500 millió forintot kell visszafizetnie az Európai Uniónak, mert egy vizsgálat szabálytalanságot tárt fel egy 22 milliárd forintos ISPA-szennyvízberuházás kivitelezésénél - írja Népszabadság február 27-i száma, ismertetve a 2003-ban indult projektet, amelyben Debrecen négy településsel - Ebessel, Hajdúsámsonnal, Mikepérccsel és Sáránddal - közösen nyert el 22 milliárd a 22 milliárd forintra rúgó ISPA-szennyvízberuházást.


Nem csak a hazai termelőket és a fogyasztókat igyekeznek összekötni, de ha kell, segítenek is

Van egy közösségi oldal, amit egyre többen ismernek és kedvelnek mind a hazai termelők, mind pedig a fogyasztók körében. A termelotol.hu tevékenysége főként arra irányul, hogy a fogyasztói és termelői oldal között hidat építsen, közösséget alakítson ki. Afféle civil kezdeményezésként teszi mindezt, azért, hogy minél többen, minél jobb ízű, jobb minőségű és kedvezőbb áru termékhez juthassanak, s mindezzel a hazai termelést, hazai munkahelyeket is sikerüljön támogatni.


A bank 330 milliárd forintos önkormányzati hitelállományának 40 százaléka deviza alapú hitel

Az OTP február 29-én ad tájékoztatást a svájci frankban denominált kötvénnyel rendelkező önkormányzati ügyfelei számára kidolgozott árfolyamrögzítési eljárásról. Az eseményen Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese, Kovács Pál, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának ügyvezető igazgatója, valamint Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési osztályának vezetője ismertetik a részleteket. 


Konferencia az állatvédelmi törvény önkormányzatokat érintő módosításáról és a felelős állattartásról

Az elmúlt időszakban számos önkormányzatokat érintő kérdés jelent meg az állatvédelmi törvény módosításával kapcsolatban. Ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete március 20-án „Felelős állattartás" címmel konferenciát rendez Gödöllőn. A konzultációt az állatvédelmi törvény módosítása - közismert nevén: ebadó bevezetése -, annak negatív következményeinek elkerülése teszi időszerűvé. de szó lesz az önkormányzatok állattartási rendeletéről is, amit ideje lenne egységesíteni országos szinten.


Szűcs Lajos szerint nem kerül többé hátrányba a megye egyik települése sem a fejlesztési források elosztásánál

A Pest megyei önkormányzat elnöke szerint megszűnhet a főváros és a Pest megyei települések közötti, az EU-s fejlesztési források aránytalan elosztása miatti feszültség, miután január óta a megyei önkormányzatok döntenek a területfejlesztési kérdésekben - mondta Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP), a pest Megyei Közgyűlés elnöke február 28-án egy szigetszentmiklósi tanácskozáson.


Ha a kormány elfogadja a javaslatot, legkésőbb év végéig átveszik az intézményeket

A megyei önkormányzatokhoz tartozó közgyűjtemények közvetlen minisztériumi irányítás alá kerülését tartalmazza egy, hamarosan a kormány elé kerülő javaslat. L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke február 28-án, egy pécsi sajtótájékoztatón elmondta: elkészült az első olyan szakmai anyag, amely megfogalmazza a kormánynak, hogy az érintett múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat ne a megyei kormányhivatalok, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tartsa fenn. 


Csak létszámbővítéssel kerülhet sor közalkalmazottak felvételére

Továbbra is az önkormányzatok foglalkoztatják a közmunkásokat. Az alacsony közmunkás-minimálbér nem hozta meg az üzleti szféra kedvét a közfoglalkoztatottak alkalmazásához, noha a program deklarált célja a versenyszférában történő mielőbbi elhelyezkedés - írja a Világgazdaság. A lap szerint ennek egyik magyarázata, hogy csak létszámbővítés keretében kerülhet sor közmunkások felvételére, ha hagyományos dolgozók elbocsátása után nem.


Attól tartanak, hogy a döntés precedenst teremt a makrogazdasági feltételesség minden strukturális alapra való kiterjesztésének

Az Európai Bizottság arra vonatkozó javaslatával kapcsolatosan, hogy 2013-ban a Kohéziós Alap magyarországi kötelezettségvállalásaiból függesszék fel 495 millió euró folyósítását amiatt, hogy az ország nem szüntette meg a túlzott költségvetési hiányt, a Régiók Bizottságát (RB) alkotó politikai csoportok (EPP, PES, ALDE, EA) az alábbi közös állásfoglalást teszik:


Gémesi György szerint a járási hivatalok munkáját helyi kontrollnak kell kísérnie
Az önkormányzatok a területi államigazgatás átalakításában a kormányzat partnerei szeretnének lenni - mondta el a Rádió Orient műsorában Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a társadalmi kontroll és a járási hivatalvezetők szakmai hozzáértésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Gödöllő polgármestere a BKV Zrt. problémáinak megoldását a nagyobb fővárosi szerepvállalásban látja. 

A bank 200 forintos rögzített árfolyamot kínál bajba jutott ügyfeleiknek

Saját megoldással állt elő az OTP az önkormányzati adósságok rendezésére: bajba került ügyfeleinek 200 forintos rögzített árfolyamot kínál, a maradék pedig egy forintszámlára kerül. A bank szakértői úgy látják, nem nagy az önkormányzati adósságprobléma, ezért nincs szükség általános megoldásra. A teljes önkormányzati svájcifrank-kötvényállományból az OTP részesedése kevesebb, mint 20 százalékos, ami 98 milliárd forint volt tavaly év végén.


Gémesi György továbbra is az önkormányzati hitelállomány egységes konszolidációjának a híve

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is üdvözli az OTP Bank által bejelentett árfolyam-rögzítéses konstrukciót; utóbbi bízik abban, hogy több pénzintézet is követni fogja a „jó példát". Az önkormányzati szövetségek vezetői azután nyilatkoztak, hogy az OTP vezetői február 29-én bejelentették: a bank árfolyam-rögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatok számára.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu