Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kormány ígéri, hogy mindent megtesz a települések biztonságáért

A kormány mindent megtesz azért, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2015. augusztus 4-én az MTI-nek, miután egyeztetett a két új ideiglenes befogadóállomás településeinek polgármestereivel.


Ha a társaság bedől, a katasztrófavédelemnek kell megoldania a cég 300 ezer ügyfelénél a szemétszállítást

A vártnál egy-két hónappal tovább működhet a százezrek szemetét szállító és kezelő, gödöllői központú nonprofit cég, a Zöld Híd Kft. Ez azonban csupán a végjáték elnyújtásának ígérkezik – véli Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Ha a társaság bedől, a katasztrófavédelemnek kell megoldania a szemétszállítást.


Az időközi voksolás szavazategyenlőség folytán lett eredménytelen – A megismételt választásra 120 napon belül kerül sor

Szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett az időközi polgármester-választás 2015. augusztus 2-án, a Tolna megyei Dúzson, ezért a voksolást meg kell ismételni. Zöld Zoltán, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta: a polgármesteri székért három független jelölt versengett, közülük Ignácz Imre és János Mariann 62-62, László Zoltánné 21 érvényes szavazatot kapott.


Rejtély, hogy a hőszolgáltatók miképp kerülnek majd állami kézbe

Noha a kormány még májusban bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett az önkormányzatokkal a távhőcégeik állami tulajdonba vételéről, a települések szövetsége szerint még most sem zajlanak ilyen egyeztetések. Az pedig továbbra sem derült ki, hogy a hőszolgáltatók milyen módon kerülnek majd állami kézbe. A helyhatóságok ugyanis ingyen nem adhatják át a cégeiket – írja a Magyar Nemzet.


Már Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdték az munkálatokat

Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése – tájékoztatták a Csongrád megyei települések vezetői 2015. augusztus 3-án az MTI-t. Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán.


Az NFM azzal számol, hogy még legalább ugyanennyi nyertest ki tudnak hirdetni augusztusban az újranyitott pályázat során

Több mint 1,76 milliárd forint értékben nyert támogatást kerékpárút-fejlesztésre tíz önkormányzat, a kivitelezéseknek október végéig be kell fejeződniük – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-t 2015. augusztus 3-án, miután az erről szóló kormányhatározat megjelent a Magyar Közlönyben.


Varga Mihály és Fónagy János is aláírta az intézmény területén létrehozandó „szuperkórházat” támogató aláírásgyűjtési ívet

A budapesti Szent János Kórház felújítására akkor is szükség van, ha nem ott alakítják ki az új budai kórházat – mondta Varga Mihály 2015. augusztus 3-án, mielőtt aláírta azt az aláírásgyűjtési ívet, amellyel civilek azt kezdeményezik, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.


A tervezett, mintegy 5000 új férőhely kialakítása várhatóan 2019 végéig valósulhat meg

Negyven település ajánlott fel térítésmentesen területet börtönök építésére a megadott határidő lezárultáig a belügyminiszter írásbeli válasza szerint. Pintér Sándort a januárban közzétett felhívással összefüggésben a jobbikos Apáti István kérdezte. A tárcavezető válasza szerint a börtönök túltelítettségének megszűntetéséhez nyolc 500 fős és egy 1000 férőhelyes új börtön és fegyház fokozatú intézet létesítésére van szükség.


A Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal megelégelte, hogy Rédének tavaly október óta nincsen alpolgármestere

Közel 400 ezer forintos büntetést kell fizetnie a Komárom-Esztergom megyei Réde önkormányzatának, mert a tavaly októberi önkormányzati választások óta nem választottak alpolgármestert, mivel a polgármester jelöltjét a képviselő-testület egyszer sem fogadta el, a település vezetője azonban csak olyan képviselőt hajlandó jelölni erre a posztra, akivel együtt tud működni. 


A bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint idén már 103 200 migráns jelentkezett regisztrációra

A migránsok által önkéntesen igénybe vehető úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, ezeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat – közölte Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője 2015. augusztus 5-én, Budapesten. 


A Magyar Fejlesztési Központ által létrehozott honlapot egy hét alatt 105 ezren keresték fel

Kimagasló látogatottsággal, alig egy hét alatt 105 ezer oldalletöltéssel startolt a Magyar Fejlesztési Központ által létrehozott új, magyar nyelvű pályázati honlap, a www.palyazatokmagyarul.eu. A közvetlen uniós források lehívásának megkönnyítését célzó, a tagországokban egyedülálló, felhasználóbarát internetes felületet legnagyobb számban a vállalkozásfejlesztés iránt érdeklődők keresték fel.


Gémesi György meglátása szerint macska-egér játékot űznek a hulladékgazdálkodási társulással

Szeptember elsejével dobta volna be a törülközőt a Zöld Híd Kft., most ez az időpont húzódik 2-3 hónapot, mert részletfizetési lehetőséget kapott, de így sem bírja ki év végéig a Gödöllő és térsége szemétszállítását végző cég – ezt Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke mondta 2015. augusztus 6-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Gödöllő polgármestere szerint ez egy macska-egér játék, aminek vége, hogy a kisebbet megeszik.


Sátoraljaújhely önkormányzata gyalogos függőhidat építene a Várhegy és a Szárhegy közé

Az acélkábeles-csörlős száguldás után itt a gyaloghíd – a sátoraljaújhelyi önkormányzat eddig sem fukarkodott az extrém ötletekkel, de az, hogy két, esetleg három hegy között is, több száz méteres, a föld felett akár 100 méterrel ívelő gyalogoshidat építsenek, egészen eszementnek tűnik – írja a hvg.hu.


Salgótarjánban, Békéscsabán és Kisvárdán kezdődhet meg az intézmények létrehozásának előkészítése

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre közösségi felsőoktatási képzési központ – közölte Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul. Az államtitkár az LMP-s Ikotity Istvánnak adott válaszában kiemelte: az EMMI folyamatosan egyeztet a helyi önkormányzatokkal és a helyi társadalom egyéb szereplőivel, valamint több, az adott térségben jelen lévő vállalattal a közösségi felsőoktatási képzési központok lehetséges megvalósíthatóságáról.


A Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi kőbányai telephelyén szabadságvesztésüket töltő fogvatartottakat is foglalkoztatnak

Az FKF Nonprofit Zrt. a környezet védelme mellett kiemelt figyelmet fordít a szociális foglalkoztatás területére is, ezért a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézettel együttműködve részt vállal a fogvatartottak foglalkoztatására, reintegrációjára, a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére irányuló országos programban.


Idén több mint 7800 család kezdett gazdálkodásba, 217 hektáron

Megduplázódott a szociális földprogram támogatottjainak száma a korábbi évekhez képest egy idén márciusban kiírt pályázatnak köszönhetően – mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára 2015. augusztus 7-én, a Nógrád megyei Magyargécben.


A Délinél és a Nyugatinál várhatóan a jövő héten nyitnak zónákat

​​​​​​​​Megnyílt az első, a migránsok által önkéntesen igénybe vehető úgynevezett tranzitzóna 2015. augusztus 8-án, a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban – erről a helyszínen a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője számolt be újságíróknak. Pető György hangsúlyozta: jelenleg a probléma tüneti kezelése zajlik, de a tranzitzónák kialakításával megteremtik annak a lehetőségét, hogy csökkentsék a migránsok jelenlétét a zónákon kívül. 


Sormás és Martonfa válságstábot hoz létre, hogy összehangolják a táborok elleni demonstrációikat

Közös stratégiát dolgoznak ki az ideiglenes menekülttáborok építése ellen a Zala megyei Sormás és a Baranya megyei Martonfa vezetői. Mindkét településen egy kormányrendelet írta elő, hogy egy ideiglenes befogadóállomásnak kell épülnie. A települések lakói attól tartanak, ha a menekülttáborok megépülnek, romlik majd a közbiztonság – tudósít a HírTV.


A cserháthalápi Dócs Dávid győzelmével tovább nőtt a jobbikos településvezetők száma

Három településen tartottak időközi polgármester választást 2015-augusztus 9-én az országban. A Pest megyei Tápiószelén Kovács Ferenc, Tápiószeléért Társas Kör jelöltje, a Somogy megyei Szentbalázson a független Tornyos Gábor, a Nógrád megyei Cserháthalápon pedig Dócs Dávid, a Jobbik Magyarország Mozgalom jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.


Elgondolkodtató tendenciák olvashatók ki a KSH friss adataiból

Az ország településeinek egyharmada 500 lakosúnál kisebb aprófalu volt tavaly január 1-jén, ugyanakkor ezekben a falvakban az ország népességének mindössze 3 százaléka élt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. Magyarország legkisebb települése a Zala megyei Iborfia, 8 lakossal.


A 207 támogatott önkormányzat átlagosan 17 millió forinthoz jut, 2283 önkormányzat kérelme tartaléklistára került

Három és félmilliárd forint fejlesztési forrás felosztásáról döntött Pintér Sándor belügyminiszter, az összeget 207 önkormányzat fordíthatja a feladatellátásával kapcsolatos beruházásokra. A június 9-i határidőre 2563 önkormányzat rögzítette pályázatát az erre szolgáló információs rendszerben, a települések összesen több mint 55,3 milliárd forint támogatást igényeltek.


Brüsszelből 1260 milliárdos támogatás érkezik – Az első pályázatok az ősszel jelenhetnek meg

Jóváhagyta a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus magyar vidékfejlesztési programját az Európai Bizottság (EB). A következő években 1260 milliárd forintot kap az agrárium, az élelmiszeripar, valamint a vidéki települések. Az első pályázatok az ősszel érkezhetnek – írja a Magyar Hírlap.


A megígértnél tízmilliárdokkal kevesebb pénzt kapnak a jól gazdálkodó önkormányzatok

A kancelláriaminiszter korábban azt mondta: 50 milliárdot kapnak azok a települések, amelyek nem halmoztak fel adósságot, a tervezett több mint 12 milliárd helyett most mégis csak 3,5-re pályázhatnak az érintettek – erről Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt 2015. augusztus 11-én a HírTV Magyarország élőben című műsorában. 


Mobil ivókút, mosdó és zuhanyozó várja a migránsokat a területen

Megnyitotta a tranzitzónát a migránsoknak a fővárosi önkormányzat a Déli pályaudvarnál is – tájékoztatott 2015. augusztus 12-én a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI). Az igazgatóság a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban alakította ki a migránsoknak önkéntesen igénybe vehető tranzitzónát – tartalmazza a közlemény.


Toroczkai László szerint a napi 1200-1500 helyett valójában 4-5000 bevándorló érkezik az országba

Ismét félpályás útlezárással tiltakoztak a Zala megyei Sormás lakói a környékükre tervezett menekülttábor miatt. A Baranya megyei Martonfán pedig az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László tartott lakossági fórumot. A jobbikos politikus szerint valójában háromszor annyi bevándorló jut be az országba, mint amennyiről a rendőrség tájékoztatást ad, a többségüknek ugyanis sikerül mindenféle regisztráció nélkül átutazni Magyarországon – tudósít a HírTV. 


Száz kilométer per órás sebességgel robognak majd a járatok Szeged és Hódmezővásárhely között

A villamos és a nagyvasúti pályát is használó tramtrainnel húsz percre rövidülhet a menetidő Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa között – közölte Almási István (Fidesz-KDNP) hódmezővásárhelyi polgármester 2015. augusztus 12-én az alföldi városban. A közlekedési beruházással gyors, korszerű és kényelmes összeköttetés jön létre a két megyei jogú város között, megkönnyítve a naponta ingázó több ezer vásárhelyi és szegedi ember életét – mondta a politikus. 


Csillapítják a pesti alsó rakpart járműforgalmát – Sétány épül a Kossuth tér és Dagály Úszóközpont között

Építészeti tervpályázatot írt ki a pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására a Fővárosi Önkormányzat – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal 2015. augusztus 12-én az MTI-t. A pályázatokat novemberig lehet benyújtani, decemberben lesz eredményhirdetés, a kivitelezés pedig várhatóan 2017-ben indulhat.


A 3800 fős Tolna megyei Decs községben november 12-éig kell időközi választást tartani

Feloszlatta magát a Tolna megyei Decs képviselő-testülete – közölte a település polgármestere. A független Antal Zsolt elmondta: a hattagú testület 2015. augusztus 12-i ülésén négyen kezdeményezték és szavazták meg az önfeloszlatást. A képviselők az együttműködés hiányával indokolták a határozatot.


A főváros már három helyen biztosítja az alapvető közegészségügyi és higiénés viszonyokat az illegális bevándorlók számára

A Nyugati pályaudvarnál is megnyílt 2015. augusztus 14-én a tranzitzóna, amelyet a migránsok vehetnek igénybe – közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) az MTI-vel. Az első tranzitzónát augusztus 8-án a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban, a másodikat pedig augusztus 12-én a Déli pályaudvarnál alakította ki a főváros. 


A kormányrendelet készül a menekülttáborok nemzetbiztonsági célú építményekké nyilvánításáról

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) egyes rendelkezéseit módosítja a kormány. A rendelet hatályba lépését követően az önkormányzatoknak gondoskodniuk kell saját rendeleteik, valamint az új OTÉK-szabályok összehangolásáról.


Vindornyafokon Hág Attila, Magyarkeresztúron Németh Erzsébet folytathatja településvezetői tevékenységét

Két településen tartottak időközi polgármester-választást 2015. augusztus 16-án. A Zala megyei Vindornyafokon az eddigi polgármestert, Hág Attilát, míg a Győr-Moson-Sopron megyei Magyarkeresztúron szintén az eddigi polgármestert, Németh Erzsébetet választották meg településvezetőnek. Mindketten független jelöltekként indultak a választáson.


A csaknem 1200 milliárd forint fejlesztési forrásra kiírt első pályázatok ősszel jelennek meg

Elfogadta a kormány a megyék és a megyei jogú városok által elkészített integrált területi programokat – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t. Az államtitkár jelezte, ezzel megnyílt az út a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása előtt, a csaknem 1200 milliárd forint fejlesztési forrásra kiírt első pályázatok ősszel jelennek meg.


A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát kiírják 2017. június 30-ig

A kormány 2015. augusztus 18-i ülésén döntött arról, hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy ilyen javaslatot tesz a kormánynak.


A 2600 igénylő önkormányzat közül mindössze 207-nek jutott a központi fejlesztési forrásból

Aprópénznek minősítette az önkormányzati fejlesztésekre nyújtandó központi támogatás összegét az LMP szakszóvivője 2015. augusztus 18-i sajtótájékoztatóján, bírálva, hogy az igényeknek csak hat százalékára jut forrás. Gerstmár Ferenc emlékeztetett a Belügyminisztérium múlt heti tájékoztatására, amely szerint Pintér Sándor miniszter 3,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felosztásáról döntött, amelyet 207 önkormányzat fordíthat a feladatellátásához kapcsolódó beruházásokra.


Januártól nem veheti át a katasztrófavédelem a kéménytisztítási feladatokat – Lehet, hogy a kéményseprést is államosítják?

Egyre nagyobb a bizonytalanság a kéményseprési iparágban. A vállalkozók ugyanis nem tudják, meddig működhetnek a lakossági piacon, és milyen szervezet veszi majd át az ügyfeleiket. Az ugyanis szinte bizonyos, hogy a jelenlegi tervekkel ellentétben a kémények tisztítása januártól nem kerülhet át a katasztrófavédelemhez – írja a Magyar Nemzet.


Felmondta a távhőszolgáltatási szerződést az Alfa-Nova Kft.-vel a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.

Azonnali hatállyal felmondta 2015. augusztus 18-án a távhőszolgáltató Alfa-Nova Kft.-vel kötött szerződést az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft., és birtokba vették a fűtőműveket – jelentette be Ács Rezső (Fidesz-KDNP) a város polgármestere Szekszárdon.


A HDSZ bízik abban, hogy kiderül: a kormány az EU-szabályozásnak megfelelően nyújtott segítséget

Mintegy 2000 munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) 2015. augusztus 19-én az MTI-vel. A HDSZ azután fejtette ki álláspontját, hogy korábbi cikkek szerint Brüsszel hivatalosan megkereste a magyar hatóságokat, mivel egy feljelentés alapján a kormány az EU-szabályozásnak nem megfelelő módon nyújtott segítséget a három húsüzem működéséhez.


A már elrendelt megyei tűzgyújtási tilalmak hatályát az országos tűzgyújtási tilalom feloldása nem érinti

Az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások melletti területekre 2015. július 3-tól elrendelt országos tűzgyújtási tilalmat a Földművelésügyi Minisztérium augusztus 19-i hatállyal feloldja. A már elrendelt megyei tűzgyújtási tilalmak hatályát az országos tűzgyújtási tilalom feloldása nem érinti, így a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal által, 2015. július 4-től, Bács-Kiskun megye területére elrendelt tűzgyújtási tilalom, annak visszavonásig továbbra is hatályban marad.


A közel 3200 önkormányzat közül alig 26 vetett ki valamilyen a helyi adót – Új adónemként jelent meg a földadó

Jelenleg 26 önkormányzat területén van érvényben települési adó, amit az önkormányzatok az év elejétől vethetnek ki – közölte a Napi Gazdaság megkeresésére a Miniszterelnökség sajtóosztálya. A települési adók kivetése során új adónemként jelent meg a földadó, amelyet jelenleg 21 településen alkalmaznak, vagyis ez a leggyakrabban bevezetett települési sarc. 


Szakmai nap Darvason a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Öko Water Management Kft. szervezésében

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel szakmai napot szervez 2015 szeptember 8-án, Darvason. A rendezvényen – többek között – a település- és a vidékfejlesztés helyi lehetőségeiről, az új vidékfejlesztési tervről, a 2015-ös közmunkaprogramokról, a hatósági engedélyeztetési eljárás átkerült feladatairól valamint a bio szennyvíztisztító telepek működéséről hangzanak majd el előadások.


Januártól összevonják a családsegítést és gyermekjóléti szolgáltatást

A családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás januártól kizárólag egy szolgáltató keretében működtethető, az önkormányzatoknak még az idén létre kell hozniuk az új intézményeket, ennek érdekében október 31-ig felül kell vizsgálniuk a feladatok ellátásának módját, szervezeti kereteit és az erre kötött ellátási szerződést – írja a Napi Gazdaság az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egy háttéranyagára hivatkozva.


Gémesi György Cyrano de Bergerac című előadásban a főszerepet alakítja októberben a Garabonciás Társulat tagjaként

Gémesi György már 25 éve Gödöllő polgármestere, de úgy tűnik, most egy új szerepben is kipróbálja magát. Cyrano de Bergerac című előadásban a főszerepet alakítja októberben a Garabonciás Társulat tagjaként. A városvezető a darab plakátját osztotta meg oldalán, így derült ki a dolog – íja a Bors.


Fontos változtatások történtek a közfoglalkoztatás rendszerében

Több fontos változás történt a nyáron a közfoglalkoztatásban annak érdekében, hogy az abban részt vevők minél hamarabb eljuthassanak az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatók kötelesek elengedni az embereket állás­interjúra, a járási hivatalok pedig hangsúlyosabban közvetítik ki a közfoglalkoztatottakat piaci alapú munkahelyekre. Az önkormányzatok attól tartanak, hogy sok képzett embert kell majd pótolniuk, ami már-már megoldhatatlan feladat elé állíthatja őket – írja a Napi Gazdaság.


A látogatók harmada a vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos kiírásokra volt kíváncsi

Egy hónappal ezelőtti elindítása óta mintegy 210 ezres oldalletöltést ért el a brüsszeli közvetlen forrásokat ismertető pályázati honlap, a www.palyazatokmagyarul.eu oldal – közölte 2015. augusztus 25-én Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) miniszteri biztosa.


Szeptember elsejéig lehet pályázni az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására

Új pályázati kiírás jelent meg az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztésének támogatására, amelynek keretében – sok egyéb mellett – olyan épület felújítására, fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére is benyújtható a pályázat, amely „kulturális tevékenységet” szolgál. A támogatás elsősorban a 2000 fő fölötti települések számára nyújt majd forrást, a keretösszeg 9,7 milliárd forint.


A pályaudvarokról az egykori Verseny utcai piac helyén rendeznek be ideiglenes állomást a migránsok számára

A VIII. kerületben, a Verseny utcában, a Puskás Ferenc Stadion közelében, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája a fővárosban – jelentette be Budapest főpolgármestere 2015. augusztus 26-án, az M1 aktuális csatornán. Tarlós István azt mondta: a katasztrófavédelemmel egyeztetve a korábban összeszokott csapat rendezi be, a nagyjából ezer ember befogadására tervezett állomást. 


Településenként is eltérhetnek az éghajlatváltozás következményei, ezért mindenütt külön stratégiákat kell kidolgozni

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) módszertan kidolgozásával kívánja segíteni a településeket, hogy azok megalkossák az éghajlatváltozáshoz kötődő klímastratégiájukat - mondta Fancsik Tamás, az intézet igazgatója 2015. augusztus 26-án, a Klímabarát Települések Szövetségével közösen tartott sajtóbeszélgetésen, Budapesten.


Idén tizenkét bemutatóhely kínál programokat az érdeklődőknek

​Negyedik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, ezúttal tizenkét magyarországi helyszínen. Az eseményre augusztus 28-án, pénteken kerül sor a budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi állat-bemutatóhelyek részvételével.


Siklósnagyfalu első embere úgy látja, egy menekülttábor befogadása esetén rengeteg fejlesztést lehetne végrehajtani településén

Akár egy menekülttábor befogadását is elképzelhetőnek tartja Siklósnagyfalu polgármestere, ha ez azzal járna, hogy fejlesztési pénzekhez jutnak. Kosztics József, a Baranya megyei település első embere beszámolt róla, a belterületükön jelenleg rosszak az utak, nincs szennyvízelvezetés és gázellátás – írja a Magyar Nemzet Online.


A programba 1485 település kapcsolódott be, ezek közül 600 a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozik

Augusztus 28-án lezárult a nyári gyermekétkeztetési program, amelynek köszönhetően mintegy 142 ezer gyermek részesült ingyenes étkeztetésben, a szünidőben. Czibere Károly, az EMMI államtitkára a hajdúhadházi Földi János Általános Iskolában a helyszínt indokolva elmondta: azért esett a kormány választása a településre, mert a legnagyobb támogatást, mintegy 30 millió forintot Hajdúhadház kapta a programra.


A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében az egri, a diósgyőri, az esztergomi és a siroki vár is újjászülethet

Megjelent a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek felhívása 33 milliárd forintnyi keretösszeggel – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2015. augusztus 28-án az MTI-nek.


A 13 736 férőhelyre jelenleg 17 500-17 700 fogvatartott jut – 2019-ig 6 ezres férőhelybővítést terveznek

Másfélszeresére nőtt a fogvatartottak száma a büntetés-végrehajtási intézetekben 2008-hoz képest – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2015. augusztus 29-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Alsómocsoládon planetárium, Jakabszálláson a Magyarkert várja a látogatókat, Megyeren az egész falu kiadó

Miközben egy-egy hátrányos helyzetű térségben önmagában a falu életben tartása sem könnyű, vannak olyan kistelepülési polgármesterek, akik megpróbálnak országos ismertséget szerezni községüknek, és igyekeznek minél több turistát a településükre csalogatni. Akadnak, akik fejlesztésekkel küzdenek a vendégek kegyeiért, mások fesztiválokkal csábítják a turistákat. Előfordul azonban az is, hogy egy vezető védi települése nyugalmát a látogatók rohamától.


Balatonszabadit és Naszályt független polgármester vezeti - Két jobbikos jelölt jutott a tapolcai képviselő-testületbe

Három településen tartottak időközi választást 2015. augusztus 30-án. A Somogy megyei Balatonszabadiban a független Király Kálmánt választották polgármesternek és hat független képviselő került a testületbe, a Komárom-Esztergom megyei Naszályon a szintén független jelöltként induló Maszlavér Petra lett a településvezető, míg a Veszprém megyei Tapolca két választókerületében két jobbikos győzelmet hozott az időközi választás.


A 1,253 milliós uniós támogatással megvalósult telep biztonsággal tisztítja a naponta érkező több mint 6300 köbméter szennyvizet

Befejeződött a gödöllői szennyvíztisztító telep korszerűsítése, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át 2015. augusztus 31-én Gémesi György polgármester és a projekt résztvevői jelenlétében. A 1,253 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult beruházással olyan közműrendszer készült el, amely teljesen megfelel a jelenlegi jogszabályoknak és környezetvédelmi előírásoknak.


Indul a menzareform – Szeptembertől 320 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a közétkeztetésért

Egészségesebb és a korábbinál változatosabb reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon szeptembertől – közölte Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2015. augusztus 31-i budapesti sajtótájékoztatóján. Novák Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptember 1-jétől már 320 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a közétkeztetésért.


A feltöltő kártyás vízórával rendelkező pécsiek már rendszeresen fizetik vízdíjukat, nem halmoznak fel adósságot

A következő években kártyás, azaz előrefizethető díjjal működetett vízmérőket kapnak az önkormányzati bérlemények. Azok a pécsiek ugyanis, akik áttértek a kártyás mérőre, az ügyfélszolgálati irodában már rendszeresen töltik fel kártyájukat. A Tettye Forrásháznak pedig több száz millió forintnyi a kintlévősége – írja a PécsMa.


A települések és a fővárosi kerületek tulajdonában lévő lakások 80 százaléka 1980 előtt épült

Szinte egyáltalán nem építenek már az önkormányzatok bérházakat, a meglévő lakások többsége pedig régi építésű, alacsony komfortfokozatú – világított rá a Központi Statisztikai Hivatal kutatása, amely a 2011-es népszámlálás adatai alapján készült. Az utóbbi évtizedekben viszont ugrásszerűen nőtt a magántulajdonú lakások komfortfokozata – írja a Napi Gazdaság Online.


Az 5000 lakosúnál kisebb települések önkormányzatai hárommilliárd forint értékben igényelhetnek támogatást az idén

Legkésőbb 2015. október 30-áig elbírálja a belügyminiszter a szociális tüzelőanyag-pályázatot, amelynek kiírása hétfőn jelent meg a kormányzati portálon. Az 5000 lakosúnál kisebb települések önkormányzatai hárommilliárd forint értékben igényelhetnek támogatást az idén. Ezúttal is kemény- illetve lágylombos tűzifa, valamint barnakőszén beszerzésére igényelhető vissza nem térítendő támogatás.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu