Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Koronázási hétvégét rendeztek a gödöllői kastélyban
A nagyszabású eseménysorozatra Gödöllő több testvérvárosából is érkeztek delegációk

Nagy sikerrel zajlott le az idei koronázási hétvége 2013. június 7-9-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A háromnapos rendezvénysorozat Ferenc József szobrának avatásával kezdődött, majd koronázási menet, koronázási operettgála, kutyás divatbemutató és számos más színes program várta az érdeklődőket. Az eseményeken Gödöllő több testvérvárosából is érkeztek delegációk. 


 Idén is sokan voltak kíváncsiak a koronázási hétvége eseményeire a Gödöllői Királyi Kastélynál


A háromnapos rendezvénysorozat Ferenc József fehérmárvány mellszobrát felavatásával kezdődött, június 7-én, a királyi kastély előkertjében. Az 1917-ben az olasz Fossatti által készített Ferenc József szobor a Machura család ausztriai udvarházában állt. Mint azt az alkotás történetét ismertető Martin Machura elmondta, 1917-es avatásakor IV. Károly király leplezte le, a mostani gödöllői rendezvényen ezt Markus Habsburg-Lothringen (Erzsébet királyné és Ferenc József dédunokája) és Habsburg György, IV. Károly unokája hajtották végre.

A leleplezést követően  a Szecsődi Péter kanonok, plébános és Szász Csaba atya szentelték fel a szobrot, majd Gémesi György polgármester mondott köszönetet a szobrot adományozó Machura családnak, és Varga Árpád kőfaragó mesternek, aki a Magyarországra szállítást követően felújította a művet. A polgármester elmondta: Ferenc József megítélése sokat változott a történelem során, mint ahogy az uralkodó magyarokhoz való viszonya is. Az azonban tény - mondta - hogy soha nem volt olyan fejlődés Magyarországon, mint a monarchia idején.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Gödöllő testvérvárosaiból a koronázási hétvége rendezvényeire érkezett delegációk tagjai is, köztük Hannes Heide, Bad Ischl polgármestere, Elisabeth Maxim, Laxenburg alpolgármestere és Jiri Nekvasil, Brandys nad Labem-Stara Boleslav alpolgármestere.


Koronázási menet és operettgála


Másnap - június 8-án - délelőtt begördült a gödöllői vasútállomásra a MÁV nosztalgiavonata, Ferenc József és Erzsébet királyné mai megszemélyesítőivel, Szabó Dórával és Németh Attilával, hogy az utasokkal, a Királyi Váró előtt és a Királyi Kastélyban összegyűltekkel együtt megemlékezzenek 1867. június 8-áról, amikor is a kiegyezést követően magyar királlyá koronázták Ferenc Józsefet. A koronázási menetet a Gödöllői Városi Fúvószenekar vezette, mögöttük népviseletbe öltözött fiatalok haladtak, majd fogatokon érkeztek a kastélyhoz a díszvendégek. Az uralkodó pár fogatát Szegedi Gábor fogathajtó világbajnok vezette.

Este Koronázási Operettgálával folytatódott a program, amelyet Kálmán Imre, Lehár Ferenc és ifj. Johann Strauss műveiből állították össze. A Királyi Kastély lovardájában ötszáz néző tapsolt Lukács Anitának, Kerényi Miklós Máténak, Szendy Szilviának, Vadász Dánielnek, Csere Lászlónak és Oszvald Marikának. A Gödöllői Szimfonikus Zenekart Horváth Gábor vezényelte.


Divatbemutató Sisi kedvenc kutyáival

Harmadnap - június 9-én - is hatalmas tömeg várta a Koronázási Hétvége folytatását. Erzsébet királyné és Ferenc József hintón való bevonulása után a kastély díszudvarán a Gödöllő Táncegyüttes műsorát láthatták az érdeklődők, valamint a Brandys nad Labem-Stara Boleslavból érkezett zenekar bemutatóját élvezhették. 

Délelőtt az Erzsébet Királyné Szálloda udvarán, délután pedig a kastély díszudvarán nagy sikert aratott az „Erzsébet Királyné és kutyái" című divatbemutató. A divatbemutatón a királyné kedvenc kutyafajtái - ír farkas, orosz agár, vizsla, spániel, erdélyi kopó, border collie, corgie, stb - vonultak fel korhű ruhákba öltözött „Erzsébet Királynék és gróf Andrássy Gyula" kíséretében. A bemutató során történetek hangzottak el arról, hogy Sisi mennyire is szerette a kutyáit. Talán ezért sem véletlen, hogy sokkal több fényképen szerepel kedvenc négylábúi (különösen az ír farkas) társaságában, mint családtagjai körében.  

Forrás: godollo.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu