Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Készen áll a lista, mindenkit behívhatnak védekezni
A szigetközi Ásványrárón egyelőre önkénteseket várnak az árvíz megfékezéséhez

Akár 15 napnyi árvízvédelmi munkára is berendelhetnek lényegében bárkit, aki aktív korú, egészséges - erre egy korábbi törvénymódosítás ad lehetőséget az önkormányzatoknak. A várható árhullám miatt a Szigetközben már toborozzák az önkénteseket, és a helyzet súlyossá válása esetére már kész a lista a kötelezően behívható személyekről is.


Súlyos katasztrófa esetén akár 15 napra is behívható bárki katasztrófavédelmi szolgálatra, így akár a mostani árvízhelyzetben is kötelezhetik az aktív korú lakosságot a védekezésben való részvételre. Erre a 2011-ben módosított katasztrófavédelemről szóló törvény rendelkezése ad lehetőséget.

A jogszabály kimondja, hogy minden olyan férfi és nő behívható szolgálatra, aki elmúlt 18 éves, még nem nyugdíjas, nem rokkant, nincs legalább három gyereke. Mentességet élveznek még az országgyűlési - valamint az EP-képviselők, a rendőrök, a katonák, a lelkészek, rabbik és adóellenőrők. Rajtuk kívül lényegében minden aktív korú és egészséges ember kötelezhető az árvízvédelemben való részvételre. Erre akár munkaidőben is sor kerülhet, ilyenkor a törvény szerint a munkahely helyett a védekezés helyszínére kell menni.

„Egyelőre önkénteseket keresünk az árvíz elleni védekezéshez, olyanokat, akik a szabadidejüket, vagy a szabadságukat áldozzák fel az ilyen munkára. Ha azonban a helyzet kritikussá válik, akkor a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelő személyeket behívjuk. Aki él és mozog, és berendelhető, annak jönnie kell" - nyilatkozta a vg.hu-nak Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere.

A Győr-Moson-Sopron megyei, a Szigetköz szívében elhelyezkedő falu önkormányzata a helyi szakaszmérnökséggel való egyeztetés után honlapján tette közzé a kérést, amelyben egyelőre önkéntes segítőket keres. Ebben mindenkit, fiatalokat és aktív nyugdíjas korúakat egyaránt kérnek, hogy jelezzék elérhetőségüket az önkormányzatnak, hogy „vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni."

A jogszabályban meghatározott listát a polgármester elmondása szerint évente felül kell vizsgálni, frissíteni, hogy például az alsó vagy felső korhatárt elérők be- illetve kikerüljenek. Amennyiben a helyzet kritikussá válik, minden, a listán szereplő személyt kötelezően berendelhetnek, akár munkaidőben is, függetlenül attól, hol dolgozik. „A berendeltek egy igazolást kapnak, később a munkahelyükön ezzel tudják bizonyítani, hogy a kötelezettségüknek tettek eleget, és emiatt hiányoztak" - mondta el Tatainé Popp Rita.

„A mostani, harmadfokú vízállás gyakran volt már Ásványrárón, a problémát inkább a várható vízszint jelenti" - mondta el a polgármester, aki szerint egy 2002-eshez hasonló árvíz valóban veszélyes helyzetet teremt. Egy ennél is nagyobb, és esetleg hosszantartó, a védműveket több napig terhelő árhullám pedig „ijesztő" lenne Tatainé Popp Rita szerint.

Forrás: Világgazdaság Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu