Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kevesen voksoltak, így marad a Sziluska és a Füvellő utca, valamint a Kovács Géza tér

Érvénytelennek bizonyult a Nógrád megyei Tolmács községben 2014. február 2-án tartott népszavazás arról, hogy maradjon-e öt közterület új, a képviselő-testület által megváltoztatott neve. A helyi választási iroda tájékoztatása szerint a részvétel nem érte el az érvényességhez szükséges arányt. A 632 választásra jogosult közül 200-an voksoltak, ám legalább 317 polgárnak kellett volna szavaznia.


A SZEF alelnöke szerint előfordul, hogy létszámcsökkentés címén egyes munkaköröket „kiszerveznek” az önkormányzatok

Az állam pénzzel is támogatja, ha az önkormányzatok létszámcsökkentést hajtanak végre. Egy szakszervezeti vezető szerint így végképp megéri olcsó közmunkásokat alkalmazni, hiszen a leépítéssel kapcsolatos kiadásokat sem a helyhatóságoknak kell fedezniük - írja a Népszabadság.


A pályázatra 2014. február 10-től március 10-ig lehet jelentkezni a NAKVI honlapján

A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.  A pályázatra 2014. február 10-től március 10-ig lehet elektronikusan jelentkezni a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) honlapján.


A tervek szerint márciusban kezdődhet el a több mint 150 ezer embert érintő beruházás kivitelezése

Az Európai Unió támogatásával 6,2 milliárd forintból megépülő korszerű hulladék-feldolgozó megvalósításának ütemezéséről tájékoztatták 2014. február 3-án, Kaposváron a három évvel ezelőtt 118 településsel megalakult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjait.


Navracsics Tibor: a közigazgatási reform küldetés, amely az állam és a polgárok közötti kapcsolatrendszer újradefiniálását szolgálja

Küldetésnek nevezte a közigazgatási reformot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki Miskolcon 2014. február 3-án megnyitotta az ország első járási kormányablakát. Mint mondta: a közigazgatásnak olyan szolgáltatásokat kell nyújtania a polgároknak, amelyekkel ők elégedettek lesznek.


A kormánynak is érdeke, hogy a 360 embert foglalkoztató vegyi üzem Tiszavasváriban maradjon

A kormány is érdekelt abban, hogy az Alkaloida Vegyészeti Gyár Tiszavasváriban maradjon, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már egyeztetett a cég vezetésével, és támogatná a munkahelyek megőrzését - olvasható Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár levelében, amelyben a város polgármesterének korábbi megkeresésére válaszolt.


Tarlós István: a fővárosi városvezetés célja, hogy a történelmi városrészekkel együtt a külső kerületek is fejlődjenek

Befejeződött az elmúlt évek egyik legnagyobb fejlesztése a XVIII. kerületben: 2014. február 4-én átadták Pestszentimre megújított központját. A több mint 800 millió forintos beruházást 500 millióval támogatta az Európai Unió, ennek keretében felújították és bővítették a Pestszentimrei Közösségi Házat, megújult a helyi védettség alatt álló Imre ház, a Hősök tere, a római katolikus templom és a baptista imaház, valamint új szolgáltató házat építettek.


A MÁV 2011-ben elindított programjához számos Balaton parti település is csatlakozott

Országszerte 24 vasútállomást üzemeltet helyi önkormányzat - közölte a MÁV Zrt. 2014. február 4-én az MTI-vel azt követően, hogy Ecser vasúti megállója önkormányzati üzemeltetésbe került. A MÁV közleményében hangsúlyozza, hogy más városok, községek felé is nyitottak, a települések pedig nagy érdeklődést mutatnak az együttműködésre, ezért a helyi állomások üzemeltetéséről több önkormányzattal is tárgyalnak.


A gödöllői vackor Magyarországon már nyert, szavazzon, hogy Európában is nyerhessen!

Február 1-jén kezdődik a közönségszavazás és ezzel elindul az immár negyedik alkalommal megrendezendő Európai Év Fája verseny. Idén tíz fára - köztük a Szent István Egyetem gödöllői Botanikus kertjében található vadkörtefára, a Mesebeli vén vackorra, amely a hazai verseny győztese lett 2013-ban! - és történeteikre lehet szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon.


A döntés 1176 adósságkonszolidációban nem részesült települést érint – A támogatások mértéke 3 - 40 millió forint között mozog

Négy év alatt 50 milliárd forintban részesíti az állam a jól gazdálkodó önkormányzatokat - jelentette be a kormány 2014. február 5-i döntését Tállai András önkormányzati államtitkár Budapesten.  A döntés 1176 települést érint, az ebben a körben szereplő, kétezres lélekszám alatti települések pedig idén március 31-ig megkapják a négy évre szóló összeg felét. Ez 1018 önkormányzatra vonatkozik.


A főváros 1100 oldalas, műszaki- és pénzügyi problémákra is kitérő vizsgálati anyagot készített az M3-ról

Ezeregyszáz oldalas vizsgálati anyagot bocsátott Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár rendelkezésére a fővárosi önkormányzat a 3-as metróval összefüggésben kedden - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója 2014. február 5-én az MTI-vel.


Az önkormányzat jelképes, 1920 forintos vételi ajánlatot tett a ZTE FC többségi tulajdonosának

A zalaegerszegi önkormányzat ajánlatot tett a labdarúgó NB II-ben szereplő ZTE FC többségi tulajdonosának a klub megvásárlására. Jelképes, a futballcsapat megalakulásának évére utaló, 1920 forintos ajánlatot tettek Nagy Ferencnek, akitől 2014. február 7-ig várnak választ - mondta Gyutai Csaba polgármester. „Az egyesületnél jelentős tartozás halmozódott fel, sürgős intézkedésekre, és nagyjából 300 millió forintra van szükség ahhoz, hogy rendezni tudjuk a helyzetet" - tette hozzá.


Ha folytatódik a tendencia, előbb-utóbb teljesen kihal megye

Egy településnyi lakossal csökken Békés megye lakossága minden évben. A halálozások száma jócskán meghaladja az élveszületésekét, és az elvándorlás aránya is az odavándorlás alatt van. Ha a fogyás ilyen mértékű, 100 év múlva eltűnik Békés megye - írja a Hír6.


Az atomerőmű-egyezményt a kormánypártok mellett a Jobbik-frakció támogatta, az MSZP-s és LMP-s képviselők nemmel szavaztak

Jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást a parlament a 2014. február 6-i, név szerinti szavazáson. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban.


A VM pályázatának összesen 883 nyertese volt, akik több mint 900 új járművet szerezhetnek be a régiek helyett

A tervezettnél több pénz, 6 milliárd helyett 8,5 milliárd forint jut a közösségi használatú gépjárműpark fejlesztésére vidéken, a kistelepüléseken és a tanyás régiókban - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2014. február 6-i budapesti sajtótájékoztatóján.


Jelölőszervezetként jelentkezett már a német és az örmény önkormányzat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az áprilisi parlamenti választásra eddig már minden harmadik pártot nyilvántartásba vett. A testület 2014. február 6-i ülésén jelölő szervezetként nyilvántartásba vették az első országos nemzetiségi önkormányzatokat is. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint 147 párt és 13 országos nemzetiségi önkormányzat, azaz 160 szervezet állíthatna jelölteket a parlamenti választáson.


A gáz ára áprilistól 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhőé pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken

Az Országgyűlés 2014. február 6-án elfogadta a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényt, amely szerint az idén három lépésben lesz olcsóbb a rezsi: a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken. A fideszes Rogán Antal és Németh Szilárd javaslatát 298 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők.


Az Avas rehabilitációjával a Miskolci Egyetem doktoranduszainak és frissen végzett oktatóinak lakásproblémáját is megoldanák

Már zajlanak a felújítások abban a tizenkét, volt fészekrakós lakásban, amelyet az önkormányzat a téli kilakoltatási moratórium beállta előtt birtokba tudott venni. Ezekbe hamarosan a Miskolci Egyetem doktorandusz hallgatói, illetve frissen doktorált oktatói költözhetnek - írja a minap.hu.


A MagyarRock Hírességek Csarnoka 810 négyzetméteren állít emléket a magyar rockzene elmúlt ötven évének

Alig másfél év előkészítő munkát követően 2014. február 6-án megnyílt az ország első rockmúzeuma, a MagyarRock Hírességek Csarnoka az angyalföldi RaM Colosseumban. Az állandó kiállítás a 60-as évek elejétől mutatja be a magyar rockzene történetét korabeli plakátok, fotók, hangszerek, zenészrelikviák segítségével. A megnyitón beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.


Nagy Ferenc elfogadja a zalaegerszegi önkormányzat ajánlatát, de vannak bizonyos kikötései

Nagy Ferenc többségi tulajdonos elfogadja azt az ajánlatot, amelyet a zalaegerszegi önkormányzat vezetése tett a másodosztályú ZTE FC megvételére, de feltételekhez köti. Ezek között szerepel a harmadik személyek felé fennálló szerződéses kötelezettségek és az ezekből adódó pénzügyi jellegű kérdések rendezése, valamint a játékosok szerződéseivel és támogatói szerződésekkel kapcsolatos kérdések tisztázása.


A szervezet fő feladata a közterületek figyelése és azok rendjének betartatása lesz

Önkormányzati rendőrséget hoz létre Székesfehérvár, a megyei jogú városok közül elsőként. Erre egy három éve elfogadott törvény ad lehetőséget. Az új szervezet fő feladata a közterületek figyelése és azok rendjének betartatása lesz. Székesfehérvár polgármesteri hivatala a közterület-felügyeletre építve alakítja ki saját rendőrségét.


Négy éven belül teljes elektronikus ügyintézés a közigazgatásban

A kormány a hazai infokommunikációs ágazatot és az abban rejlő gazdasági és társadalmi fejlődési lehetőségeket kiemelt jelentőségűnek tartja, elismeri az állami ösztönzés fontosságát. A legutóbbi kormányülésen elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégia a digitális infrastruktúra, kompetencia, gazdaság és állam területére fókuszálva fogalmazza meg a 2014-2020 közötti időszak elsődleges célkitűzéseit.


Fontosabb tudnivalók a hamarosan kezdődő kampányidőszak előtt

Állami és önkormányzati intézményekben is lehet választási rendezvényeket tartani a 2014. február 15-én kezdődő kampányidőszakban, de a fenntartók csak azonos feltételekkel bocsáthatják a jelöltek, jelölőszervezetek rendelkezésre a helyiségeiket. Tilos azonban kampánytevékenységet folytatni olyan épületben, amelyben hatóság működik. Ez alól kivételt képeznek az ötszáznál kevesebb lakosú települések, ha más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre.


VII. Magyar Passzívház Konferencia: korszerű gépészeti, szerkezeti megoldások – életciklus-elemzés – épület-automatizálás

Az energia- és környezettudatos házakat ma már több elnevezéssel is illetik. Először csak passzívházról beszéltünk, ma már ismerünk aktívházat, nulla szén-dioxid kibocsátású épületet. A legfontosabb közös szempont, hogy energiatakarékosak legyenek, és minél kevesebb káros anyagot bocsássanak ki. Hogy ez miként érhető el minél jobban, könnyebben és olcsóbban, megtudható 2014. február 19-én, Budapesten, VII. Magyar Passzívház Konferencián.


Az elmúlt hétvégén a Tempo, a Mama és az Európai Baloldal is feliratkozott jelöltként

Három újabb pártot - a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt (Európai Baloldal), a Tiszta Energiával Magyarországért Pártot (Tempo) és a Magyarok Magyarországért Pártot (Mama) - vett jelöltkénti nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra 2014. február 9-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezekkel - valamint az örmény és a német országos nemzetiségi önkormányzattal együtt - már 60 jelölő szervezet indulhat a választáson.


A tranzakcióra a nemzeti stadionfejlesztési programban nyert 400 millió forint igénybevételéhez van szükség

Saját városüzemeltetési társaságától vásárol stadiont Sopron önkormányzata - döntött 2014. február 10-i ülésén a városi közgyűlés. Az elfogadott előterjesztés szerint 552 millió forintért szerzi meg legnagyobb stadionját a város, amelynek 5,5 hektáros telke korábban is tulajdonában volt. A rajta álló épületekért a város idén 150 millió forintot fizet, a fennmaradó hányadot pedig három éven keresztül, egyenlő részletekben fizeti meg a Sopron Holding Zrt.-nek.


Az önkormányzatok és az államigazgatási szervezetek 50 ezertől öt milliói forintig terjedő bírságot kockáztatnak

Több mint háromezer önkormányzatnak és több ezer központi államigazgatási szervezetnek kevesebb, mint fél éve maradt arra, hogy végrehajtsa az információbiztonságról szóló, tavaly hozott törvényt. A július elsejei végső határidő be nem tartásával az intézmények 50 ezertől öt millió forintig terjedő bírságot kockáztatnak - hívta fel a figyelmet a MultiContact Consulting Kft. 2014. február 10-i közleményében.


A helyi önkormányzatok, illetve társulásaik 2014. március 9-ig nyújthatják be a pályázataikat

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. pályázatot hirdet ,,Az év önkormányzati vagyongazdálkodója 2013" cím elnyerésére. A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. március 9. A díjat az V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencián veheti át a nyertes.


Bak Ferenc huszonhárom évig volt a Pest megyei község vezetője

Életének 51. évében elhunyt Bak Ferenc, a Pest megyei Tinnye független polgármestere, aki öt cikluson át töltötte be a tisztséget - tudatta a község önkormányzata 2014. február 11-én az MTI-vel. A közleményben kiemelték, hogy Bak Ferenc a rendszerváltást követő első szabad választás óta, 23 évig volt a község első embere.


Egyedülálló címerkiállítás a WestEnd City Centerben – Megnyitó: 2014. február 20.

Országos címerkiállítás nyílik 2014. február 20-án hazánk legforgalmasabb „piacterén", a WestEnd City Centerben. A rendezvényen - amely egyedülálló bemutatkozási lehetőséget teremt a hazai falvaknak, községeknek, városoknak és kerületeknek - valamennyi magyar megyét képviselik települések címereikkel. A kiállítás védnöke: Demján Sándor, TriGranit Zrt. elnöke, Vizi E. Szilveszter, Magyarország Barátai Alapítvány elnöke és Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.


Jelenleg a lakossági hulladék 70 százaléka kerül a lerakókba, amit Illés Zoltán 2020-ra 10 százalékra csökkentene

El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára 2014. február 11-én a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciót beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.


2014-től a fejlesztési források jelentős részét a helyi szereplők tervezhetik és a végrehajtásban is részt vehetnek

Intenzív tervezési és egyeztetési időszak áll előttünk, nemcsak kormányzati, hanem területi és helyi szinten is - mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára 2014. február 11-én, Budapesten, a Területi Tervezési Szakmai Konferencia és Konzultációs Napok megnyitóján.


A nyolcmilliárdos beruházással épülő hatemeletes úszópalota legkésőbb 2016-ra készülhet el

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok vezetője és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke 2014. február 11-én, sajtótájékoztató keretében mutatták be a 2021-es felnőtt és 2017-es junior világbajnokságra készülő új budapesti úszókomplexum látványterveit. A Dagály strandfürdő északi részén legkésőbb 2016-ra épülhet meg a hatemeletes úszópalota.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége várja a polgármesterek ajánlásait, javaslatait

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2014. június 28-29-én tizedik alkalommal rendezi meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját. A rendezvényen - mint az már hagyomány - kerülnek átadásra a kiemelkedő településvezetői teljesítmények elismerésére alapított Polgármesteri Ezüstlánc - és Arany pecsétgyűrű-díjak. Hogy a rangos elismeréseket idén is az arra legméltóbbak kaphassák meg, a MÖSZ várja polgármesterek ajánlásait, javaslatait a díjazandók személyére vonatkozóan.


Tiszalökön átadták Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második kormányablakát
Az országban sorra nyíló kormányablakok a közigazgatás új civilizációjának hírnökei - mondta Navracsics Tibor 2014. február 12-én, Tiszalökön, ahol átadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település kormányablakát. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ebben a megújuló rendszerben az állam és az állampolgár partneri viszonyban van egymással, az állam és annak alkalmazottai pedig tudják, hogy a polgárok adóiból működik a közigazgatás.

A jelenleg történelmi emlékhely státusszal bíró erődben működik hazánk leglátogatottabb vidéki múzeuma

Az egri vár nemzeti emlékhellyé történő minősítését kezdeményezi Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Habis László egri polgármester, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. Ezt a vár turisztikai attrakcióinak fejlesztését célzó, csaknem 1,8 milliárd forintos projekt 2014. február 12-i sajtótájékoztatóján jelentették be.


2014-ben is keresik azokat a településeket, amelyek izgalmas, sokoldalú zenei programmal tudnak ringbe szállni a címért

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2010-ben hirdette meg először a „Magyar Dal Fővárosa" pályázatot. A megtisztelő címet elsőként Eger, majd 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2013-ban pedig Békéscsaba viselhette. A szervezők 2014-ben is keresik azokat a magyar településeket, amelyek izgalmas, sokoldalú, átgondolt zenei programmal készülnek a Magyar Dal Napjára, és ringbe szállnak a „Magyar Dal Fővárosa" címért.


Újabb nyolc pártot és négy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az NVB

Tizenkét újabb jelölő szervezetet - nyolc pártot és négy nemzetiségi önkormányzatot - vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2014. február 13-án, így a jelenlegi állás szerint hetvenkettő szervezet indulhat a választáson.


Az ételosztások helyszínein szociális munkások és egészségügyi dolgozók is jelen lesznek

Öt helyszínen - a Déli pályaudvar Krisztina körúti kijáratánál, az újpesti Árpád út-Szilágyi utca kereszteződésénél, a Felvonulási tér Ajtósi Dürer sor felőli végében, a IX. kerületben a Soroksári út-Máriássy utca sarkán, valamint a XI. kerületben a Budafoki út-Galvani út térségében - fogja biztosítani a főváros a díjmentes közterületi ételosztás lehetőségét, hétfőtől vasárnapig, reggel 8-tól délután 18 óráig - jelentette be 2014. február 13-án Tarlós István.


Száz kedvezményes belépő a polgármesternek – A gálaest bevételét a kórházakban fekvő gyerekek felvidítására fordítják

A kórházakban gyógyuló gyermekek hangulatának javítására, felépülésének meggyorsítására létrehozott Mosolygó Kórház Alapítvány, alapításának tizedik évfordulójára, „Brazil karnevál" címmel, nagyszabású jótékonysági gálát rendez 2014. március 1-jén, Budapesten. Mivel a magyar polgármesterek sokat támogatták az alapítvány tevékenységét, a szervezet - az alábbi felhívásban - 100 kedvezményes belépőt kínál fel a honi településvezetők számára.


Edelény polgármestere a következő ciklusban is a borsodi város fejlődését kívánja szolgálni

Nem indul az országgyűlési mandátumért, hanem továbbra is Edelény polgármestere akar lenni Molnár Oszkár, aki 2010-ben egyedüli jutott be független jelöltként a parlamentbe - tájékoztatta az edelényi polgármesteri hivatal kabinetirodája 2014. február 14-én az MTI-t.


A megmaradó 550-600 milliárd forintot fejlesztésekre fordíthatja a város a következő években

A kormány átvállalja a Veszprém Aréna törlesztőrészleteit az önkormányzattól, ez idén hatszázmillió forintot tesz ki - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes 2014. február 14-én, a Smaragdváros elnevezésű városrehabilitációs projektindító sajtótájékoztatóján, Veszprémben.


Az NFM döntése alapján 2014. február 15-től 30 vasútvonalon lehet 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifákat igénybe venni

A regionális tarifák kiterjesztésével 2014. február 15-étől közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás - mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár február 14-én, Budapesten. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium.


Már csak Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt marad az 1990-ben összeállt Országgyűlésből

A magyar politika eddigi élvonalának több tucat meghatározó politikusa távozik a Parlamentből 2014-ben. Az 1990-ben összeállt Parlamentből már csak Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt kezdi meg a 2018-ig tartó ciklust. Többek között Pokorni Zoltán, Pálffy István, Kovács László, Lamperth Mónika, Szanyi Tibor, Jávor Benedek, Pörzse Sándor és Gaudi-Nagy Tamás fog hiányozni a parlamenti közvetítésekből.


A települések elsősorban térségfejlesztési és idegenforgalmi szempontokat mérlegelve jutottak erre az elhatározásra

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz kíván csatlakozni 22 zalai település. Az önkormányzatok erről már meg is hozták döntésüket. Az érintett falvak - főként a rédicsi és a csesztregi körjegyzőségekhez tartozó települések - elsősorban térségfejlesztési szempontokat emlegetnek, illetve az idegenforgalom fellendülését is várják a változástól. A 12 évvel ezelőtt alapított Őrségi Nemzeti Park ugyanis ezeken a területeken jelentős eredményekről számolhatott be.


A kormány mindkét fél számára hasznosnak tartja az ingyenes vagyonátadást

Tizenöt milliárd forintos keretösszeg van az idei költségvetésben arra, hogy az önkormányzatok ingyenesen kapjanak állami ingatlanokat - írja a Napi Gazdaság 2014. február 17-i számában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) kapott tájékoztatásra hivatkozva.


A pénz után most az idővel is jól kell gazdálkodnia az el nem adósodott települések vezetőinek

Elveszíthetik a beígért támogatást azok a jól gazdálkodó önkormányzatok, akik az igénylőlapot nem küldik el idejében a Belügyminisztériumnak - értesült a Heti Válasz Online. A hírportál információi szerint a Belügyminisztérium (BM) rendelete napokon belül megjelenik a támogatás igénylési szabályairól. A kormány döntése alapján azok a települések juthatnak most pluszpénzhez, amelyeknek nem volt adósságuk, így esetükben nem volt szükség állami hitelátvállalásra.


Együttműködési megállapodást kötött a két intézmény elnöke

Együttműködési megállapodást írt alá Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke 2014. február 17-én. A megállapodás célja, hogy a két intézmény tudásbázisának egyesítésén keresztül lehetőséget teremtsen a jó állami működés megszilárdításának támogatására.


Az állami adósságátvállalás a többmilliárd forintos adminisztratív költségektől is megszabadítja az önkormányzatokat

Azzal, hogy az állam átvállalta az önkormányzatok mintegy 1100 milliárd forintos adósságát, a többmilliárd forintos adminisztratív költségeket sem kell állniuk a településeknek - derül ki a Magyar Nemzet 2014. február 18-i számában megjelent összeállításból.


Zöldterületek fenntartása – Egészségre nevelés – Gépkölcsönzés – Biztonsági felügyelet – Hulladék- és szennyvízkezelés

Az elmúlt évtizedekben a települések látványosan fejlődtek, településközpontok újultak meg, új létesítmények jöttek létre, többnyire pályázati források segítségével. A fejlesztések lezárulta után azonban a települések vezetőinek szembesülniük kell a fenntartás, az üzemeltetés nehézségeivel. A MÖSZ 2014. március 26-án, Gödöllőn rendezendő „Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme" című konferenciája ebben kíván segíteni, a gyakorlatban már bizonyított szakemberek segítségével.


Maradéktalanul ellenőrizni fogják a kampánypénzek elszámolását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felkészült a választási kampány utólagos ellenőrzésére, a hatályos törvényi előírások értelmében maradéktalanul ellenőrizni fogja a kampánypénzek elszámolását. Az ÁSZ az MTI-hez 2014. február 18-án eljuttatott közleményében azt is kiemelték: az Állami Számvevőszék független hivatal, amely nem vesz részt a politikai küzdelmekben.


ChinaCham Hungary üzleti klub a kínai kereskedelmi kultúra ismeretének hiányából fakadó problémák áthidalásáról

Meng Yi Li, Magyar Kereskedőház Zrt. Kína referense és Vizi Balázs, Tradeland Kft. ügyvezető igazgatója lesznek a meghívott előadói a ChinaCham Hungary Üzleti Klubja következő - 2014. február 26-án, Budapesten tartandó - rendezvényének, melynek fókuszában a magyar-kínai kapcsolatok, a kínai üzleti kultúra, illetve a kereskedőházak tevékenységében rejlő üzleti lehetőségek állnak majd.


Ötvennyolc helyszínen 172 program Magyarország legrangosabb összművészeti fesztiválján, március 2.1 és április 6. között

A tavalyihoz képest kétszer annyi helyszínen és kétszer annyi programmal várja vendégeit a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amely a szervezők szándéka szerint Európa egyik legjelentősebb összművészeti eseményévé nőheti ki magát a következő években - hangzott el 2014. február 18-án az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.


Az Országos Cigány Önkormányzat egykori vezetője jó magaviselete esetén már idén októberben szabadulhat

Ígéretével ellentétben mégsem zeneszóra és táncolva, hanem a legnagyobb titokban vonult be a börtönbe a gazdasági bűncselekmények miatt tavaly márciusban börtönbüntetésre ítélt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egykori vezetője - értesült a Magyar Nemzet.


Dombóvár önkormányzata végrehajtás kért a Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt.-vel szemben

Végrehajtás kért a dombóvári önkormányzat a Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt.-vel szemben, mert a cég jogerős bírósági döntés ellenére nem fizetett vissza egy korábbi tagi kölcsönt az önkormányzatnak. Az eljárás megindításáról Szabó Loránd (független) polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén írásban adott tájékoztatást.


A dokumentum hat cselekvési programban fogalmazza meg a 2014-2020 közötti időszak teendőit

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a „Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért" című dokumentumot.  Az Akcióterv részletes helyzetértékelést követően hat cselekvési program köré csoportosítva fogalmazza meg a 2014-2020 közötti időszak teendőit.


Több mint félezer helyszínen közel 960 plakáthely áll majd a kampányoló szervezetek rendelkezésére a fővárosban

Megkezdődött a Fővárosi Önkormányzat megbízásából több mint félezer helyszínen annak a csaknem 960 plakáthelynek a kialakítása, ahol a közelgő országgyűlési, majd az azt követő európai parlamenti választási kampányban ki lehet helyezni a kortesplakátokat. Az elmúlt hétvégén több mint kétszáz, erre a célra szolgáló paravánt helyeztek el a főváros kezelésében lévő közterületeken. 


Több mint 250 város, falu, község és kerület címereiből nyílt interaktív kiállítás hazánk legforgalmasabb „piacterén”

Országos címerkiállítás nyílt 2014. február 20-án hazánk legforgalmasabb „piacterén", a WestEnd City Centerben, ahol minden magyar megyét képviselik települések címereikkel. A tárlat látogatói nemcsak a címerek történelmi üzenetével ismerkedhetnek meg, de ha a közelükben elhelyezett QR kódokat okostelefonjukkal leolvassák, megnyílik előttük valamennyi település múltjával, jelenével, turisztikai látványosságaival, programjaival. A kiállítás folyamatosan bővül, kísérőrendezvényei egész évben várják az érdeklődőket.


A lakcímmel nem rendelkező fedél nélkülieknek regisztrálniuk kell, hogy voksolhassanak a választásokon
A lakcímmel nem rendelkező hajléktalanoknak ugyanúgy regisztrálniuk kell, mint a határon túliaknak, és ők nem is szavazhatnak egyéni jelöltre. Ha egy hajléktalannak egy település neve szerepel állandó lakcímként utca és házszám nélkül, akkor bekerül a névjegyzékbe, és egy kijelölt szavazókörben leadhatja a voksát - olvasható a Menhely Alapítvány által kiadott tájékoztatóban.

A Miskolci Kocsonyafesztivál alapítója szerint a város önkormányzata visszaél a rendezvény nevével és hírnevével

A Fővárosi Törvényszék még január 24-én, idézés kibocsátása nélkül elutasította a Miskolci Kocsonyafesztivál alapítójának védjegybitorlás miatt beadott keresetét - közölte a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-vel, miután az Észak-Magyarország című napilap 2014. február 20-i számában beszámolt arról, hogy Rózsa Edit, a Miskolci Kocsonyafesztivál alapítója védjegybitorlás miatt keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.


A kincstár elképzelései között van az önkormányzati számlavezetés, a települések pénzügyeiben való szerepvállalás növelése is

Az egyszerűbb, gyorsabb, precízebb ügyintézést lehetővé tevő programok fejlesztésével is segíti a kincstár a települési önkormányzatokat - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke 2014. február 20-i, egri sajtótájékoztatóján. A kincstár elképzelései között szerepel az önkormányzati számlavezetés, a pénzügyeikben való kincstári szerepvállalás növelése is.


A ZTE FC megújult vezetéssel és folyamatos önkormányzati felügyelettel gazdálkodva folytathatja pályafutását

A zalaegerszegi önkormányzat és Nagy Ferenc többségi tulajdonos 2014. február 20-án megkötötte a futballklub eladására vonatkozó megállapodást, ennél fogva megmenekült és folytathatja szereplését a hazai második vonalban a Zalaegerszegi TE labdarúgócsapata - tájékoztatott Gyutai Csaba polgármester.


A Fidesz-KDNP választási győzelme esetén akár ebben az évben megkezdődhet a program

Nagyszabású panelház-felújítással folytatódhat a rezsicsökkentés - mondta László Tamás fideszes országgyűlési képviselő 2014. február 20-án a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusával, Németh Szilárddal közösen tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.


A jól gazdálkodó települési önkormányzatok 2014. március 6-ig nyújthatják be a kérelmeiket
Március 6-áig jelentkezhetnek fejlesztési támogatásra azok az önkormányzatok, amelyek jó gazdálkodásuk következtében kimaradtak az állami adósságátvállalásból - mondta 2014. február 20-án Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az érintett településeket négy év alatt 50 milliárd forint támogatásban részesíti az állam.

Több mint 400 művelődési és közösségi házban ezernél is több program várja a közönséget három napon keresztül

Országszerte több mint 400 művelődési és közösségi házban ezernél is több program várja a közönséget a „Kultúrházak éjjel-nappal" eseménysorozat három napja alatt, február 28. és március 2. között - mondta a rendezvény 2014. február 21-i budapesti sajtótájékoztatóján Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára.


Mind a 106 egyéni választókerületben megválasztották az országgyűlési választási bizottságokat

A jogszabály szerint a választókerületi választási bizottságokat a voksolást megelőző 42. napig kell megválasztania a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének, azaz 2014. február 23-án járt volna le a határidő, de február 20-án estig valamennyi választókerületi választási bizottság megalakult.


A team legfontosabb feladata a járási és önkormányzati hivatalok jobb együttműködésének előmozdítása

Megalakult a MaNorKa projekt („Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel" című projekt, a magyar-norvég kapcsolatok rövidítése) járási és önkormányzati hivatalok együttműködésével foglalkozó Munkacsoport, amelynek tizenkét tagját hét szervezet delegálta - tudatta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ).


A 13 nemzetiségi önkormányzat közül 12 már regisztrálta magát – Jelenleg összesen 83 szervezet indulhat a választáson

Három újabb országos nemzetiségi önkormányzatot, a romát, a szlovént és a görögöt vette nyilvántartásba jelölőszervezetként 2014. február 21-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Így már összesen 83 szervezet indulhat a választáson. Az NVB jelölőszervezetként nyilvántartásba vette az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), az Országos Szlovén Önkormányzatot és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát.


Budapest huszonhárom kerületét tizennyolc országgyűlési egyéni választókerületre bontották

Nem mindenhol esik egybe a települések és a választókerületek határa, a településen belüli választókerületi határ azt jelenti, hogy a fővárosban, illetve nyolc vidéki nagyvárosban akár a szomszédos utcában élők is más jelöltek közül választhatnak. A főváros 23 önkormányzati kerületét 18 országgyűlési egyéni választókerületre (oevk) bontották, Debrecent és a környező településeket három országgyűlési egyéni választókerületbe osztották el.


Tízmilliárd forintos köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programot indít a kormány

Tízmilliárd forintot fordít a kormány az országos köznevelési infrastruktúra-fejlesztésre, amelynek részeként uszodák, tornatermek, tantermek újulhatnak meg és épülhetnek. Ezen kívül óvodafejlesztésre is sor kerül - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. február 21-én a miskolci, Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában.


Kereki új polgármestere Csicsai László Viktor, Marcali új képviselője Mozsárné Kutor Veronika lett

Két időközi választást tartottak 2014. február 23-án, Magyarországon, mindkettőt Somogy megyében. Kerekiben a függetlenként induló Csicsai László Viktort választották meg polgármesternek, míg Marcaliban Mozsárné Kutor Veronika (Marcali az Otthonunk Egyesület) lett a 7-es számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője.


Tavaly rekordévet zárt az Élelmiszerlavina – Az idei pályázati határidő: 2014. február 28.

Az idén is több millió forint értékű vetőmagra pályázhatnak az Élelmiszerlavina program keretében olyan civil szervezetek és települési önkormányzatok, melyek zöldséget termelnek, és azt a hátrányos helyzetűeknek, vagy intézményeknek adják - közölte Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alelnöke az MTI-vel. A pályázatokat 2014. február 28-ig kell benyújtani.


Az őszi önkormányzati választásig az alpolgármester vezeti a Fejér megyei települést

Elhunyt Kiss Csaba Gyula, Kulcs község független polgármestere - olvasható a település hivatalos honlapján.  A képviselő-testület közleménye szerint a településvezető 2014. február 24-én halt meg.  Árva Helga jegyző az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a jogszabályoknak megfelelően, az őszi önkormányzati választásig, időközi választást már nem írnak ki. A községet addig az alpolgármester vezeti.


A vidékfejlesztési miniszter négy dunántúli megyében rendelte el a haszonélvezeti szerződések vizsgálatát

Megkezdődött 2014. február 24-én a zsebszerződések ellenőrzése a négy nyugat-magyarországi megyékben, amelyet Fazekas Sándor rendelt el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére. A VM sajtóirodája emlékeztetett: a vidékfejlesztési miniszter február 23-án jelentette be, hogy Győr-Sopron-Moson, Vas, Veszprém és Zala megyében elrendeli a haszonélvezeti szerződések vizsgálatát.


Minden magyar településen létre kell hozni helyi földbizottságot

Minden településen létre kell hozni azokat a helyi földbizottságokat, amelyek május elseje után beleszólást kapnak abba, hogy egy-egy földadásvételi ügylet létrejöhet-e vagy sem. A testületek három-kilenc tagúak lehetnek a településekhez tartozó földterület függvényében. A bizottságok tagjait a kormány rendelete szerint áprilisban kell megválasztani.


Gémesi György szerint bár nincs annyi forrás, amennyi kellene, a költségvetések elfogadása egyelőre zökkenőmentes az országban

Február végéig kell elfogadniuk az önkormányzatoknak a helyi költségvetéseket. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint habár idén nem kaptak több forrást a települések, eddig nem jeleztek problémát a képviselő testületek az országban. Mint Gémesi György a Rádió Orientben elmondta, komoly segítséget jelent a 2014-től új néven visszahozott „önhiki", amely a működőképesség megőrzését szolgálja.


A kétnapos szakmai fórumon kerül sor „Az év önkormányzati vagyongazdálkodója” díj átadására is

Az önkormányzatok gazdálkodásában egyre jelentősebb a vagyongazdálkodási tevékenység, amelynek eredményessége jelentős mértékben függ az helyi szakemberek felkészültségétől, tájékozottságától. Ebben szeretne segíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által március 27-28-án, Budapesten rendezendő V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia.


Halász János: kulturális rendszerváltás volt a közgyűjtemények finanszírozásának átalakítása
Kulturális rendszerváltásnak is nevezhető az a strukturális átalakítás, amely a közgyűjteményeket érintette, és amely a finanszírozásukat kiszámíthatóvá és emelkedő mértékűvé tette - hangoztatta 2014. február 25-én, Kőszegen Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára.

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös romaintegrációs programjában öt uniós tagállam 40 önkormányzata vesz részt

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács együtt segíti az önkormányzatok romaintegrációs tevékenységét - derül ki az Európai Bizottság és az Európa Tanács 2014. február 25-én kiadott közös közleményéből. A két intézmény közös programjában, a ROMACT-ban 40 önkormányzat vesz részt öt uniós tagállamban, Magyarországon, Bulgáriában, Olaszországban, Szlovákiában és Romániában.


Az összesen 4,2 milliárd forintos támogatásból több mint 180 önkormányzat, egyesület, egyház és alapítvány részesül

Több mint 180 pályázó részesül összesen 4,2 milliárdos támogatásban vidéki művelődési házak, közösségi terek kialakítására és fejlesztésére - mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár 2014. február 25-i budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a tavaly novemberben kiírt pályázatra 258 kérelem érkezett többek között önkormányzatoktól, turisztikai és kulturális egyesületektől, alapítványoktól, sportegyesületektől és egyházközségektől.


A 2014-es büdzsé elfogadása mellett csaknem 60 másik napirendi pontról is döntött Fővárosi Közgyűlés

Csaknem hatvan napirendi pontot tárgyalt meg 2014. február 26-i rendes, illetve rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Egyebek mellett döntöttek a főváros idei, 316,5 milliárd forint főösszegű költségvetésének elfogadásáról, harminckét műemléki pályázat támogatásáról, a Városligeti Műjégpálya hűtési rendszerének kapacitásbővítéséről, illetve a szilárd tüzelésű kémények ellenőrzési díjának visszamenőleges csökkentéséről.


Elkészült az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséhez szükséges jogszabálytervezet

Elkészült az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséhez szükséges kormányrendelet tervezete. A dokumentumot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 2014. február 26-án tette közzé a kormány honlapján. A jogszabály elfogadása esetén július elsején lépne hatályba.


Idén 12,5 milliárdos támogatást kapnak azok a települések, amelyek kimaradtak az adósságkonszolidációból

„Jelenleg éppen az okoz fejtörést, hogy mire fordítsuk azt a támogatást, amit az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatoknak ad az állam, hogy egyszerre érvényesüljön a távlatos elképzelés, az elmaradt felújítások pótlása, esetleg új eszköz beszerzése is" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Faluszövetség (MF) elnöke. Szabó Gellért elmondta, hogy kissé „lóhalálában" kell meghozniuk a döntést, március 6-ig jelentkezhetnek a támogatásokra.


Az NFM összesen 1,6 milliárdos támogatására 2014. március 28 és szeptember 28. között lehet pályázni

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összesen 1,6 milliárd forint támogatást nyújt új, gáz meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez állami vagy önkormányzati közvetlen, vagy közvetett tulajdonú gazdálkodó szervezetek számára. Pályázati úton az új CNG üzemű járművek beszerzési árához nyerhető támogatás.


Az állam idén, az utolsó ütemben 456 milliárd 75 millió forintot vállalt át 509 önkormányzattól

Február utolsó napján lezárul az állami adósságátvállalás folyamata, március 1-jén új élet kezdődik az önkormányzatoknál - jelentette be 2014. február 27-én Tállai András. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közölte: az állam idén, az utolsó ütemben 456 milliárd 75 millió forintot vállalt át 509 önkormányzattól. Ez 281 ötezer lakosúnál nagyobb és 214 ennél kisebb települést, valamint 14 önkormányzati társulást érint.


Konzorciumi megállapodást kötött Kecskemét és Szolnok

Egy közép-alföldi gazdasági övezet kialakításának előkészítése ügyében írt alá konzorciumi megállapodást Zombor Gábor, Kecskemét és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere 2014. február 27-én, Tiszakécskén. A kecskeméti városvezető szerint a két város Közép-Alföldre ható együttműködése egyedülálló a magyar fejlesztéspolitikában.


Négy nemzetiségnek várhatóan már lesz szószólója a Parlamentben

Újabb három nemzetiségi listát, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, az Országos Ruszin Önkormányzatnak és a Szerb Országos Önkormányzatnak az országos listáját vette nyilvántartásba 2014. február 27-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Miután az NVB február 25-én már nyilvántartásba vette az első - az Országos Lengyel Önkormányzat által állított - nemzetiségi listát, négy nemzetiségnek várhatóan már lesz szószólója a Parlamentben.


Az 1823 óta működő, tavaly mintegy 550 ezer látogatót fogadó létesítmény fejlesztésére hétéves stratégia készül

Az adható legjobb, ötcsillagos minősítést kapta meg a Harkányi Gyógyfürdő a Magyar Fürdőszövetségtől, az ezt igazoló táblát Mogyorósi Ferenc, a szervezet minősítő szakbizottságának elnöke és Imri Sándor független polgármester leplezte le 2014. február 28-án a létesítményben.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu