Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A pályázat kiírói három témakörben, 2015. április 15-ig várják az önkormányzatok jelentkezését

Még nem késtek el azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének indulni a Példát átadó gyakorlatok pályázat – Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2014-2015. évi pályázatán. A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival. A pályázat beadásának határideje: 2015. április 15.


Megindultak a tárgyalások a beszállítókkal – Áprilistól új működési rendben dolgoznak a kórházak

Az állami kórházak főigazgatóival, gazdasági igazgatóival egyeztetett 2015. április 1-jén Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, aki a megbeszélésen elmondta: megkezdődik a kórházak konszolidációs folyamata az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinációjában. Az ÁEEK a folyamat első lépéseként megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt. 


Kelet és Közép-Európa cégei 2015. június 9-12-én mutatkozhatnak be Ningbóban

Június 9-12. között kerül megrendezésre a második Kína–Kelet-Közép-Európa Befektetési és Kereskedelmi Expo Ningbóban. A kiállítás fő támogatói a Kínai Kereskedelmi Minisztérium (MOFCOM) és Zhejiang tartomány önkormányzata. Az expo során befektetési szimpóziumra, kiállításra, találkozókra és fórumokra, valamint kulturális eseményekre kerül sor.


A képviselő-testület megváltoztatta a korábbi döntését és úgy határozott, hogy nem áll fenn a méltatlanság

Megtarthatja XIV. kerületi képviselői mandátumát Várnai László (Civil Zugló Egyesület) a zuglói képviselő-testület 2015. április 1-jei döntése értelmében. A képviselőt egy korábbi határozatban méltatlannak mondták ki, azonban polgármesteri vétó miatt újratárgyalták a döntést.


Az Együtt az összes magyarországi település vezetőjétől szeretné megtudni, hogy volt-e pénzük a brókerházakban

Győr 1 milliárd, Vecsés 200 millió forintjához nem fér hozzá a Quaestor csődje miatt. Ezek az önkormányzatok ugyanis a cégen keresztül vásároltak államkötvényeket – derült ki az RTL Klub híradójából. Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt a csatorna kérdésére azt mondta, őt – a szintén győri kötődésű – Tarsoly Csaba nem tájékoztatta a kialakult helyzetről, az újságból tudta meg mi történt. 


Sem a MÖSZ, sem a TÖOSZ elnöke nem támogatja az ingyenes gyermekétkeztetés tömeges kiterjesztését

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tervezete szerint 335 ezer 6 év alatti gyerek étkezhetne ingyen a menzán 2016-tól. A javaslat 18 milliárd forintba kerül. Az önkormányzatok attól tartanak, a számla végül rájuk marad, pedig nincs pénzük az ingyenmenzára. Az üggyel kapcsolatban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is nyilatkozott a Hír TV-nek.


Vidékstratégia – Közfoglalkoztatás – Településüzemeltetés – Egészségmegőrzés – Önkormányzati sportfejlesztések

Magyarország társadalmi és gazdasági felemelkedésének egyik legfontosabb feltétele a vidék fejlődése. Ezt a célt kívánja szolgálni a MÖSZ tavaszi vidékfejlesztései konferencia-sorozata is, amely a vidék fejlesztésével kapcsolatos aktuális fejleményekkel, pályázatokkal, jó gyakorlatokkal ismerteti meg a polgármestereket szerte az országban. Áprilisban elsőként Szolnokra látogatnak el a MÖSZ, valamint az illetékes minisztériumok, államtitkárságok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakemberei.


A pályázni kívánó településeknek egy egész évet kitöltő kulturális programsorozatot kell összeállítaniuk

Magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre – áll a szervezők MTI-hez eljutatott közleményében. A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az oroszországi finnugor népeket, valamint Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot állítja középpontba.


A béremelést kérő szakszervezeti vezetők elsősorban tárgyalnának, de más eszközöket is kilátásba helyeztek

Demonstrációsorozatba kezdenek a fővárosi közművállalatok szakszervezetei 2015. április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal – jelentették be az akciót szervező szakszervezetek április 3-i, budapesti sajtótájékoztatójukon.


Lázár János szerint a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kellene

Egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökséget, továbbá a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint számos önkormányzatot említett Lázár János 2015. április 3-án, amikor összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, szerinte a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell a brókerbotrány miatt.


Mokán Istvánt jogerősen elítélték költségvetési csalásért

A Gyulai Törvényszék 2015. április 1-jén jogerősen hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte Mokán Istvánt, Sarkad fideszes polgármesterét költségvetési csalás bűncselekménye miatt. A Népszabadság információi szerint jogellenesen folyósított lakásfenntartási támogatást a vele akkor közös háztartásban élő élettársának.


Az ötödik pályázati körben 88 koncessziós helyre 653 pályázat érkezett és 70 nyertest hirdettek ki

Megjelent a hatodik, 490 település számára hirdetett dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló nyilvános koncessziós pályázati kiírás – tájékoztatta az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 2015. április 3-án az MTI-t. Pályázatonként nettó 25 ezer forintot kell fizetni, amit az ND Nonprofit Zrt. Magyar Államkincstár által vezetett számlájára kell legkésőbb a pályázat benyújtásával egyidejűleg átutalni. 


Megkezdődött az Andreas Stihl Kft. május végéig tartó tavaszi akciója

Az önkormányzatok talán legfontosabb feladata a településüzemeltetés, s azon belül is fontos szerepet kap a parkok, terek és egyéb zöldterületek fenntartása, karbantartása. Mindehhez korszerű, megbízható, környezetkímélő eszközökre van szükség, amelyek beszerzésében a településvezetők nagy segítségükre lehet az Andreas Stihl kft. A cég által gyártott és forgalmazott eszközöket áprilisban és májusban kedvezményes áron lehet beszerezni.


Almásfüzitő a PSZÁF jóváhagyásával helyezte el a pénzét a Buda-Cash Brókerháznál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is jóváhagyta, hogy 700 millió forintot helyezzen ez az almásfüzitői önkormányzat a Buda-Cash Brókerháznál. A polgármester azt mondja: bár lett volna lehetőségük arra, hogy máshová tegyék a pénzüket, bíztak a pénzügyi felügyeletben. Az Együtt szerint a PSZÁF szerepvállalása miatt az államnak is felelőssége van a brókerbotrányban – derül ki az RTL Klub Híradójából.


A MÖSZ elnöke a Magyar Államkincstár helyett a bankrendszer leszabályozásában, a kellő kontroll beépítésében látja a megoldást

Hatalmas költségekkel járó, komoly informatikai rendszert kellene kiépíteni ahhoz, hogy a Magyar Államkincstár kezelje az önkormányzatok számláit, amire egyáltalán nincsenek felkészülve – szögezte le Gémesi György a kormányzati tervekre reagálva a Rádió Orientnek adott interjújában. A MÖSZ elnöke inkább az eddig is jól működő bankrendszerek leszabályozásában, megfelelő kontroll beépítésében látja a megoldást.


A kormány honlapján már olvasható az új vasúti törvény tervezete

A vasúti pályahálózat fejlesztési stratégiája az országos jelentőségű vasútvonalakra terjed ki, a települési önkormányzatok városi, elővárosi és helyi vasúti társaságokat alapíthatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az új vasúti törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg. A tervezet indoklása a 2012-ben született uniós irányelvnek való megfeleléssel magyarázza az új törvény szükségességét.


Szakmai fórum az önkormányzati gazdálkodás aktuális kérdéseiről

A települések gazdálkodásában egyre jelentősebb a vagyongazdálkodási tevékenység, amelynek eredményessége nagymértékben függ a helyi szakemberek felkészültségétől. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által 2015. április 9-én, Budapesten rendezendő VI. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia.


Keretösszeg: 70 millió forint – A pályázatokat 2015. április 30-ig várja a minisztérium

A földművelésügyi tárca az idei évben is meghirdeti a több mint 20 éves múltra visszatekintő Zöld Forrás pályázatot, melyből támogatást a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában közreműködő, a felhívásban közzétett feltételeknek megfelelő környezet- vagy természetvédelmi célú társadalmi szervezetek (egyesületek vagy alapítványok) igényelhetnek.


Mind a 20 önkormányzati választókörzetnek lenne saját rendésze – Az új rendszer bevezetéséről még áprilisban dönt a közgyűlés

Miskolc lehet az első hazai nagyváros, ahol seriff vigyáz a rendre. A város húsz önkormányzati választókörzete saját közösségi rendészt kapna. Az önkormányzati rendészetnél most 140-en dolgoznak, a létszám 20 fővel bővülhet a seriffrendszer bevezetésével. A seriff-rendszer bevezetéséről még áprilisban dönt a városi közgyűlés.


A TÖOSZ elnöke szerint Boldog István javaslata nem jelent igazi megoldást a kistelepülések vezetőinek problémáira

Jelentősen emelkedhetne az 1500 lakosnál kisebb és az 5-10 ezer fő közötti települések polgármestereinek fizetése egy törvénymódosító indítványnak köszönhetően. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a javaslat létező problémát orvosolna, de rosszul – írja a Világgazdaság.


A helyi adók dömpingjével számol a MÖSZ és a TÖOSZ elnöke

Jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település szánhatja rá magát különböző vagyoni típusú adók kivetésére – tudta meg a Napi Gazdaság. A helyi adók dömpingjével kapcsolatban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke hasonlóan látja a helyzetet.


Az önkormányzatok 2015-ben összesen 506 millió forintra pályázhatnak az EMMI-nél

Összesen 506 millió forintra pályázhatnak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére idén az EMMI pályázatán. A forrás a kulturális örökség hozzáférhetővé tételére és a területi egyenlőtlenség felszámolására, óvodások múzeumlátogatásának elősegítésére, a látogatófogadást segítő szakmai munka támogatására, valamint állandó kiállítások létrehozására és a helyi identitást, közösséget erősítő szerep növelésére használható fel.


A város önkormányzata 100 millió forinttal támogatja az építkezést

A gondoskodó város program keretében a debreceni önkormányzat százmillió forinttal támogatja hospice-ház létesítését a Kenézy kórház területén – jelentette be a város polgármestere 2015. április 7-i sajtótájékoztatóján. Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: Debrecen aktív szerepet vállal egy olyan központ létrehozásában, ahol méltó módon gondozhatják a végső stádiumba jutott gyógyíthatatlan betegeket.


A DK szerint tudni kellene, honnan lenne pénz a kistelepülési polgármesterek fizetésének emelésére

Másfélszeresére emelné a kistelepülések polgármestereinek fizetését Boldog István fideszes képviselő, pedig épp a kormánypárt csökkentette drasztikusan a települések vezetőinek bérét tavaly ősszel az önkormányzati választások előtt. A Demokratikus Koalíció szerint helyes irány a polgármesteri fizetések rendezése, csak tudni kellene, hogy honnan lenne pénz az emelésre. A Fidesz ugyanakkor már most jelezte: nem támogatja saját képviselőjének javaslatát – tudósít az RTL Klub.


Idegenforgalmi adót 784, kommunális adót 2250, építményadót 892, telekadót 503, helyi iparűzési adót 2767 település vetett ki

A 3178 települési önkormányzat közül összesen 3135 helyhatóságnál van valamilyen helyi adó, a leggyakrabban megállapított helyi adónem a magánszemélyek kommunális adója és a helyi iparűzési adó – erről Belányi Márta, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszélt a témában rendezett, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartott 2015. április 8-i konferencián, Budapesten.


A gazdátlanul maradt épületekből visznek mindent, ami mozdítható – A romos házak életveszélyesek és rontják az utcaképet

Dél-Hevesben is hatalmas problémát jelentenek az elhagyott ingatlanok, némelyikről már azt sem lehet kideríteni, hogy ki a jelenlegi tulajdonosa – olvasható a Heves Megyei Hírlap cikkében. Az örökösök pedig nem tudják, mit kezdjenek a rájuk maradt – a környék sajnálatos adottságai miatt sokszor eladhatatlan – házakkal. 


A magasabb fizetések megvágásával oldanák fel a bérfeszültséget a kormányhivatalokban

Emelés helyett inkább vágna a kabinet a kormányhivatali dolgozók fizetéséből, így egyenlítené ki a bérek szintjét. Az ezreket hátrányosan érintő kormányzati javaslat ellen hiába tiltakozott Áder János államfő és a szakszervezet, továbbra is csattog a bérolló, a közszolgálati életpályamodell pedig csak jövő nyárra várható – írja az Origo.


A 2007-2013-as európai uniós ciklusban összesen 1119 projektet támogattak, amelyekből eddig 893 valósult meg

Mintegy 230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztési programokra a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra – mondta el Ruszinkó Ádám turisztikáért felelős helyettes államtitkár a Turizmus és Profit konferencián, Budapesten.


Korábban a Déli Pályaudvar területe is felmerült az új egészségügyi központ helyszíneként

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségének támogatását is élvezi az a javaslat, amely szerint Budán, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén épülne fel a kormány által tervezett új egészségügyi központ. Budapest vezetői a napokban egyeztettek az ügyben – írja a Magyar Nemzet. 


A Balatoni Szövetség tagjaival folytatott megbeszélést Orbán Viktor

A balatoni térség polgármesterei is érzik, hogy a gazdaság beindult, és ezt szeretnék a fejlesztésekben is tapasztalni – mondta a miniszterelnök, miután a Balatoni Szövetség tagjaival folytatott megbeszélést 1015. április 9-én, Szigligeten. Orbán Viktor az M1 aktuális csatornán élőben sugárzott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett tapolcai térségben április 12-én időközi parlamenti választás lesz.


A kormány kisegíti a Buda-Cash-ügyben érintett 84 önkormányzatot

Kétmilliárd forint segítséget kap a Buda-Cash-botrányban érintett 84 önkormányzat a kormány 2015. április 8-i döntése alapján, hogy a települések megőrizhessék működőképességüket, ki tudják fizetni a szociális segélyeket és a béreket – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április 9-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Szolnokon tartott vidékfejlesztési konferenciát a MÖSZ

A fenntartható fejlődés fogalmába nemcsak a gazdasági, hanem a társadalmi fenntarthatóság megőrzése is beletartozik. Ehhez alapvető fontosságú az egészséges életmódra való nevelés, illetve a tömeg- és szabadidősport lehetőségeinek megteremtése mindenki számára, amelyben az önkormányzatoknak is kulcsszerepe van – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozata Jász-Nagykun-Szolnok megyei állomásán, 2015. április 10-én, Szolnokon.


A Szegedi Hőszolgáltató Kft. 2010-től vált veszteségessé, többek között a rezsicsökkentés miatt

Nyolcszázmillió forint tagi kölcsönt nyújt a szegedi önkormányzat a távhőszolgáltatást április közepétől a városban 28 ezer fogyasztónak biztosító IKV Zrt.-nek, a helyzet kezeléséhez állami segítséget kérnek – döntött 2015. április 10-i ülésén a csongrádi megyeszékhely közgyűlése. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőengedélyét április 16-i hatállyal vonta vissza a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amely a szolgáltatás végzésére az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt.-t jelölte ki.


Az MTA kisebbségkutató intézetének igazgatója szerint hét év alatt 11-ről 15 százalékra nőtt a roma kisiskolások aránya

Érdemi romaintegrációs programot sürgetnek a szakemberek. Borsodban és Nógrádban ma már minden harmadik általános iskolás gyermek cigány származású, a főváros nyolcadik kerületében pedig több mint 40 százalék ez az arány. Az országban jelenleg tizenöt iskola alkalmazza a Hejőkeresztúron sikeresnek bizonyult oktatási programot, és a módszert hamarosan további tíz intézmény vezeti be.


Az idei kiemelt téma: templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága – Jelentkezési határidő: 2015. május 31.

Idén május 31-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a 22. Virágos Magyarországért versenybe, amelynek fődíja Magyarország képviselete a 2016-os Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) – közölte a projektet kezelő Magyar Turizmus (MT) Zrt. az MTI-vel.


A Magyar Államkincstárt felkészítése a települési számlák vezetésére legalább két évet vesz igénybe

Ha a kormány a teljes önkormányzati számlavezetést a Magyar Államkincstárhoz delegálja, a szükséges fejlesztések elvégzéséhez szakértők szerint legalább két év szükséges. Nem vetették még el azt az ötletet sem, hogy az állami kézbe került kereskedelmi bankok valamelyikéhez irányítsák az önkormányzati ügyfeleket – írja a Világgazdaság.


Kevés a kapacitás a beérkező adatok feldolgozására, így hétvégén is dolgoznak, hogy mindenki megkaphassa a pénzét

Nem jutottak a segélyeikhez sokan a Marcali környéki falvakban. Az ott élők úgy értesültek, hogy kevés ugyanis a járási hivatal kapacitása ahhoz, hogy fel tudja dolgozni beérkező tömeges adatokat. Eddig az önkormányzat utalta a járandóságot, ebben a hónapban fizetnek a járási hivatalok, ez azonban nem megy zökkenőmentesen. Ezt tapasztalta Nagyszakácsi polgármestere is – írja a sonline.hu.


Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja

Az ingyenes gyermekétkeztetés szándékát jónak, de a megvalósítást átgondolatlannak tartja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja a tervből. A kormány bejelentése alapján ősztől 320 ezer bölcsődés és óvodás gyermek jut ingyenesen meleg ételhez. Az állami támogatás a leggazdagabbaknak is jár, ha nagycsaládosok.


Gyöngyfán egyetlen szavazat döntött, Káváson egyetlen jelölt indult

Két településen tartottak időközi polgármester választást 2015. április 12-én az országban. A Baranyai megyei Gyöngyfán a független Nagy Attiláné kapta a legtöbb szavazatot, a Zala megyei Káváson pedig az egyetlen jelöltként induló, szintén független Eke Lászlót választották polgármesternek.


A második helyen a Fidesz, a harmadikon a baloldal jelöltje áll – A végeredmény április 16-ra várható

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje vezet a Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében 2015. április 12-én tartott időközi országgyűlési képviselő-választáson. A szavazatok 99,13 százalékos feldolgozottságánál Rig Lajos a voksok 35,27 százalékát (10.354 szavazat) szerezte meg.


Áprilisban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében rendez konzultációt a MÖSZ

Magyarország társadalmi és gazdasági felemelkedésének egyik legfontosabb feltétele a vidék fejlődése. Ezt a célt kívánja szolgálni a MÖSZ tavaszi vidékfejlesztései konferencia-sorozata is, amely a vidék fejlesztésével kapcsolatos aktuális fejleményekkel, pályázatokkal, jó gyakorlatokkal ismerteti meg a polgármestereket szerte az országban. Áprilisban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyébe látogatnak el a MÖSZ, valamint az illetékes minisztériumok, államtitkárságok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakemberei.


A TÖOSZ, a MÖSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség támogatja a polgármesteri bér rendezését kezdeményező településvezetőket

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) küldöttgyűlése támogatja azt a csaknem 700 polgármestert, akik az elmúlt hónapokban aláírásukkal is kezdeményezték, hogy az Országgyűlés foglalkozzon a polgármesteri bér kérdésével. A kezdeményezést támogatja a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége (KÖSZ), a Magyar Faluszövetség és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) is. A TÖOSZ az alábbi közleményt adta ki a polgármesteri bérekkel kapcsolatban:


Optimális megoldások a gyakorlatban a ChinaCham üzleti klubja következő rendezvényén

A különböző áruk, termékek, technológiák, szolgáltatások eladására, vételére vonatkozó fontos tudnivalókkal, valamint a logisztikai megoldások optimális kiválasztásának kérdéseivel kapcsolatban hallhatók előadások a ChinaCham üzleti klubja következő rendezvényén, 2015. április 22-én, Budapesten.


Másfél héten belül a 84 önkormányzat számláján lehet az összesen 1,92 milliárdos vissza nem térítendő támogatás

Hét-tíz napon belül az önkormányzatok számláján lehet az a pénz, amit a kormány 2015. április 8-án hagyott jóvá azon települések számára, amelyek a DRB Bankcsoportnál vezették számlájukat, és ezért forrásuk ragadt benn a négy bank valamelyikénél – jelentette be április 13-án Tállai András. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára hozzátette, hogy a felhasználási feltételeket a Belügyminisztériummal (BM) kötött támogatói okiratban határozzák majd meg.


Bakondi Györgyöt a szolgálati felső korhatár elérése miatt mentették fel a szolgálat alól

Bakondi György altábornagyot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddigi vezetőjét megbízott főigazgatóként Tollár Tibor vezérőrnagy, az OKF eddigi helyettes vezetője váltja a szervezet élén – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter az OKF állománygyűlésén 2015. április 14-én, Budapesten.


Wintermantel Zsolt szerint az észak-pesti régióban sokkal több ember ellátását szolgálhatná a terezett központi kórház, mint Budán

Újpest polgármestere szerint egy új budapesti kórháznak az északi régióban, a IV. kerületben lenne a legjobb helye. Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) a döntéshozóknak címzett nyílt levelében azt írta, hogy Újpesten kiváló közlekedési adottságú területen épülhetne meg az új kórház, a Káposztásmegyerre tervezett intermodális közlekedési csomópont szomszédságában, az M0-ástól fél kilométerre. 


9,6 milliárd az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatoknak – 1,8 milliárd forint a játszótér-támogatások visszafizetésére

A kormány döntése értelmében 9,6 milliárd forintot kapnak azok a kétezer lakosnál nagyobb települések, amelyek kimaradtak az adósságkonszolidációból – jelentette be a BM önkormányzati államtitkára 2015. április 15-i budapesti sajtótájékoztatóján. Pogácsás Tibor közölte azt is, hogy rendkívüli működési támogatásban részesítik azokat az önkormányzatokat, amelyek 2008-2009-ben játszótérépítésre igényeltek támogatást, de a pénzeket az EU csalás elleni hivatala által feltárt szabálytalanságok miatt vissza kell fizetniük.


A fejlesztésre 6,9 milliárdos költséggel kalkulálnak – A hegyvidékiek május 17-én szavazhatnak a kirándulóhely sorsáról

Pokorni Zoltán polgármester 2015. április 15-én az M1 „Ma délután” című műsorában foglalta össze a terv legfontosabb elemeit. A központi költségvetésből újulna meg a Normafa teljes közlekedési hálózata, külön pályákon és biztonságosan sportolhatnának a látogatók, európai színvonalú infrastruktúra épülne és a közbiztonságon is javítana az önkormányzat. A zöldszervezetek is örülhetnek.


A szociális alapellátást kiegészítő Segítő kezek programban 155 önkormányzat és 70 ezer idős ember vesz részt

Infokommunikációs fejlesztési csomaggal bővül a szociális alapellátást kiegészítő Segítő kezek program, amelyhez mára mintegy 155 önkormányzat csatlakozott országszerte – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa az MTI érdeklődésére.


Tíz hajléktalan emberből mindössze egy él rendszeres, kettő pedig alkalmi munkából

A Február Harmadika Munkacsoport felmérése szerint kétszer annyi hajléktalan ember él vidéki városokban, mint Budapesten. Öt év alatt legalább ötvenezer ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni vagy hajléktalanszállást igénybe venni – olvasható a Menhely Alapítvány honlapján.


Új élőhelyet kell keresniük a fülesbaglyoknak Hajdúnánáson

Egészen megdöbbentő történetet közöl a Nánásmet, a cikk szerint több százezer forintos kárt okozott a hajdúnánási önkormányzat, amikor védett fülesbaglyok élőhelyeként szolgáló fenyőfákat vágtak ki a rendelőintézet előtt arra hivatkozva, hogy leárnyékolják a rendelőintézetet energiával ellátó napelemeket – írja az Index.


A miskolci önkormányzat mostani döntésével 20 húsz emberrel emelte a közterületen szolgálatot teljesítők létszámát

Támogatta a miskolci közgyűlés csütörtökön az úgynevezett seriffrendszer bevezetését: minden választókerület kap egy-egy önkormányzati rendészt. A miskolci önkormányzat rendészeti feladatot ellátó munkatársainak száma 2010-ben még csak 81 volt, a közgyűlés mostani döntése nyomán pedig már 160 lesz. Ez a létszámbővítés szükséges volt ahhoz, hogy mind a húsz miskolci választókerület saját rendészt, azaz seriffet kaphasson – szerepelt az előterjesztésben.


A 2014-2020-as időszak 12 ezer milliárd forintos támogatását 10 operatív programban lehet felhasználni

A magyar kormány tartalmilag és formailag is átalakította a 2014-2020-as uniós források felhasználásának pályázati rendszerét – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Piac és Profit szakmai konferenciáján. Hozzátette: az átalakítás egyik legfontosabb célja, hogy koncentrálják a források felhasználását, és világos fókuszokat fogalmazzanak meg a vállalkozások számára.


Az utolsó szavazatok sem változtattak a tapolcai végeredményen: a Jobbik jelöltje nyert az időközi választáson

Rig Lajos (Jobbik) nyerte a mandátumot a 2015. április 12-én tartott tapolcai időközi országgyűlési választáson – közölte az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője, miután megszámolták a szavazatokat abban a szavazókörben, amelyben bevárták a külföldön leadott voksokat.


Lázár János szerint láthatóan bevált az életpályamodellek rendszere

Harminc-ötven százalékos béremelést javasol a közigazgatásban dolgozóknak Lázár János 2016. július 1-jétől – erről Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt 2015. április 16-án, Budapesten, sajtótájékoztatón. Kifejtette, hogy 27 ezer járási hivatali dolgozó van, aki nem vezető beosztású, s az államreform sikere, a bürokrácia leépítése az ő munkájukon is múlik. 


Gémesi György szerint a fél országban a Zöld Híd Kft.-hez hasonló helyzetben lévő önkormányzati társulások látják el a szolgáltatást

A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. csődje csak a jéghegy csúcsa. A szakmailag megalapozatlan kormányzati döntések, illetve a Fidesz adóprésének hatására a magyar hulladékgazdálkodási rendszer összeomlóban van. Ha megszűnnek az önkormányzati társulások 5 millió magyar állampolgár várhatja feleslegesen a kukásautót – írja az Alfahír.


A szövetség kilenc pontban foglalta össze a tárgyalandó eljárási, finanszírozási és forráselosztási kérdéseket

Több kérdésben további egyeztetést szeretne a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP) a Miniszterelnökséggel, egyebek mellett a városok és kistelepülések közötti forráselosztásról. A szövetség budapesti ülésén elfogadott javaslat kilenc pontban foglalta össze azokat a nyitott kérdéseket, amelyekről egyeztetést kezdeményez – derül ki az MTI-hez eljuttatott dokumentumból.


Az új elnök az infrastruktúra fejlesztését és szélesebb utánpótlásbázis kiépítését nevezte meg legfontosabb céljai között

Kocsis Máté lett a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. A Fidesz kommunikációs igazgatója – aki egyben Józsefváros polgármestere is – 2015. április 17-én egyhangú szavazással, két tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül kapott bizalmat a küldöttektől. Az új elnök a szakmai előrelépés mellett az infrastruktúra fejlesztését, szélesebb utánpótlásbázis kiépítését, valamint a sportág további népszerűsítését említette legfőbb céljai között.


A Balatoni Szövetség levelet írt a nemzetgazdasági miniszternek

A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól – mondta el Balassa Balázs BSZ-elnök, Szigliget polgármestere. A BSZ elnöksége a héten hozott határozatot arról, hogy a kormányhoz fordul a mentesség kérésével.


A korábbi településvezető, Hoffmann Antal az alacsony tiszteletdíj miatt mondott le tisztségéről

Lovas Norbert független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást 2015. április 19-én, a baranyai Bezedeken. Zimmermann-né Kovács Anikó körjegyző az MTI-nek elmondta: a győztes 103, míg szintén független vetélytársa, Monostori Antal 23 érvényes szavazatot kapott.
A 246 lakosú község 216 választópolgárából 127-en mentek el szavazni, egy ember érvénytelenül voksolt – tette hozzá.


Már tart a pályázati anyagok szakmai értékelése, eredményhirdetés májusban várható

Negyven önkormányzat ajánlott fel telket új börtön építésére a március 31-ei határidőig. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) megkezdték a pályázatok értékelését – tájékoztatta a BVOP 2015. április 20-án az MTI-t. A Belügyminisztérium pályázati felhívásban keresett a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi, valamint a közép-magyarországi régióban új börtön építésére alkalmas területet.


Harmincöt milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére

Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2015. április 20-i budapesti sajtótájékoztatóján. Magyarország várhatóan 100 százalékosan felhasználhatja az előző uniós költségvetési ciklusban e területen rendelkezésre álló forrásokat – tette hozzá Kis Miklós Zsolt.


Készülőben az új besorolás – Egyszerűsödik a pótlékok rendszere

Augusztus elején kaphatják meg a rendvédelmi dolgozók a megemelt illetményüket – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2015. április 20-án, az M1-en. Az államtitkár azt mondta: június végéig minden rendvédelmi dolgozónak elkészítik az új besorolását. 


Bács-Kiskun megyében tartott vidékfejlesztési konferenciát a MÖSZ

Az iparűzési adó a legfontosabb fejlesztési forrást jelenti sok település számára, ezért egy felelősen gondolkodó önkormányzatnak mindent meg kell tennie a helyi vállalkozások támogatására, helyzetbe hozására, ahogyan a beruházások fenntarthatóságát is szem előtt kell tartania– derült ki 2015. április 21-én, Szentkirályon, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatának Bács-Kiskun megyei állomásán.


Együttműködési megállapodást kötött a MÖSZ és a Kutyákkal az Életért Alapítvány

Eseménydúsan zajlott a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) első országos sajtótájékoztatója 2015. április 23-án, a budapesti Westend City Centerben. A rendezvényen több mentőszervezet csatlakozott az alapítványhoz, jószolgálati nagyköveteket, tiszteletbeli követeket és tiszteletbeli önkénteseket neveztek ki, s az is kiderült, hogy ki a Mentőkutyával az Emberekért díj első kitüntetettje. Az eseményen együttműködési megállapodás született a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) között.


Békés megyében tartott vidékfejlesztési konferenciát a MÖSZ

Az önkormányzatoknak kulcsszerepük lehet a településük, sőt akár egész térségük helyzetének pozitív irányba változtatásában, a munkahelyteremtésben és a lakosságmegtartó képesség növelésében, de ehhez nemcsak az országos programok végrehajtásában kell kivenni a részüket, hanem maguknak is generálni kell a változásokat – állapították meg a polgármesterek 2015. április 22-én, Szarvason, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatának Békés megyei állomásán.


Lázár János szerint mindenki időre megkapta a segélyét, de aki nem, az is csak az illetékes önkormányzatok hibájából

Az önkormányzatok hibája miatt csak néhány napot csúszott a segélyek kiutalása Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, aki az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikónak a segélyezés átalakítást firtató kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját az ügyben – írja a hvg.hu.


Az önkormányzatok és társulásaik óvodáik, bölcsődéik tálalóinak, étkezőinek vagy főzőkonyháinak fejlesztésére pályázhatnak

A gyermekétkeztetés körülményeinek és feltételeinek javítását célzó fejlesztések támogatására egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a kormány az önkormányzatok számára – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte: az önkormányzatok és társulásaik egyebek mellett óvodáik, bölcsődéik főzőkonyháinak, tálalóinak vagy étkezőinek fejlesztésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.


Egy hónap alatt kilencszáz milliárd forintos csökkenést mutat a legfrissebb összesítés

Az utóbbi egy hónapban közel 900 milliárd forinttal csökkent a késedelemben lévő állami vagy önkormányzati uniós projektek értéke – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Miniszterelnökség. A legfrissebb, április 20-i összesítés szerint ugyanis a csúszó projektek teljes állományának értéke 1361 milliárdot tett ki szemben a március közepi 2240 milliárdos értékkel. 


Gémesi György szerint rövid időn belül összeomolhat a hulladékgazdálkodás jelenlegi rendszere

Nehezen feloldható finanszírozási problémával küzdenek, s már az amortizációra és a rekultivációra félretett tartalékaikat élik fel az uniós pályázatokból készült, önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási cégek, ami belátható időn belül a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer összeomláshoz vezethet – mondta el Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2014. április 23-án az ATV Start című műsorában. 


Már a jövő héten megkezdődnek az új miskolci acélmű építése – A beruházás 55-60 millió euróba kerül

Új acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a tradicionális nehézipar Diósgyőrben – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Miskolc Steel Mills Kft. és a DIGÉP MSM Kft. DIGÉP mini acél- és hengermű beruházásának 2015. április 23-i alapkőletételén.


Az 500 milliós interaktív múzeumban sörtörténeti kiállítás és hangulatszoba is várja majd az érdeklődőket

A tervek szerint a nyár végén, ősz elején a szolnoki polgármesteri hivatal alatt megnyitja kapuit a Sörárium, hiszen jó ütemben haladnak a kivitelezési munkálatok. Az interaktív múzeum Európai Uniós támogatásból épül – írja az Új Néplap. A mintegy 500 millió forintos projekt nem titkolt célja, hogy izgalmas gasztronómiai elemmel bővítse Szolnok főterét, ezzel is növelve a városközpont vonzerejét.


A pályázatok legkésőbb június elején jelennek meg, a pénzt pedig nyár végén tudják folyósítani

Összesen 115, az adósságkonszolidációból kimaradt, kétezeres lélekszám feletti település kap támogatást idén az államtól. A 9,6 milliárd forintból a legtöbb, 200 millió forint Komáromnak és Százhalombattának jut, de a legkisebb érintett települések is 44 millió forinttal gazdagodnak, a pénzt fejlesztésre költhetik – írja a Napi Gazdaság Online.


Lázár János szerint 24 önkormányzat érintett – A befektetések összege 10,8 milliárd forint

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kormány felkérésére megkezdte azon önkormányzatok ellenőrzésének előkészítését, amelyek a brókerbotrányban érintett vállalkozásoknál fektettek be. Lázár János szerint 24 olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. A befektetések összege 10,8 milliárd forintot tesz ki.


Hűtlen kezelés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találták bűnösnek a politikust

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta 2015. április 24-én a Szegedi Ítélőtábla Hunvald Györgyöt, a főváros VII. kerületének korábbi szocialista polgármesterét az önkormányzat nevében kötött, valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt. A táblabíróság hűtlen kezelés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a politikust, 34 millió forint kártérítés megfizetésére is kötelezte a vádlottat.


Czibere Károly: a jövő évtől lehetne normatív típusú támogatássá és szolgáltatássá átalakítani a nyári gyermekétkeztetés rendszerét

Az InfoRádió úgy értesült: jövőre már nem pályázati rendszerben valósulhat meg a nyári gyermekétkeztetés a rászorulóknak, hanem kötelező önkormányzati szolgáltatás lenne egy hozzárendelt normatívával. A Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkár szerint több számítás van arról, hogy ki számít rászoruló gyermeknek, ezért az is viszonylagos, hogy közülük mennyinek tud az állam ingyenes étkezést biztosítani nyáron. 


Tizenkét kérdés – Több mint nyolc millió kérdőív – 960 millió forint

Társadalmi támogatás kell a bevándorláspolitikán való változtatáshoz, ezért a kormány tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, és részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultációban, amelyre július 1-jéig várják az állampolgárok válaszát.


Mostantól a magyar szürke marha, az Unicum és a Magyar Védőnői Szolgálat is a nemzeti büszkeségeink között tudható

Három tétellel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és kilenc kiemelkedő nemzeti érték került a Magyar Értéktárba a Hungarikum Bizottság mai döntése alapján – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke 2015. április 24-én, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megtartott ülést követően.


Azonos számú szavazatot kapott a Baranya megyei község két legtámogatottabb polgármesterjelöltje

Szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett az időközi polgármester-választás 2015. április 26-án, a baranyai Somogyviszlón, ezért a voksolást meg kell ismételni. Borsos Kinga körjegyző az MTI-nek elmondta: a polgármesteri székért hét független jelölt versengett, közülük Méhészné Márkus Mária és Szabó Béla György 38-38, Czupor Gábor 29, Török Nikoletta 15, Tankovics Sándor 13, Meszes Lóránt 9, Lang József pedig 1 érvényes szavazatot kapott.


Közfoglalkoztatási programok – Településüzemeltetés – Társadalmi felzárkóztatás – Szociális problémák enyhítése

Magyarország társadalmi és gazdasági felemelkedésének egyik legfontosabb feltétele a vidék fejlődése. Ezt a célt kívánja szolgálni a MÖSZ tavaszi vidékfejlesztései konferencia-sorozata is, amely a vidék fejlesztésével kapcsolatos aktuális fejleményekkel, pályázatokkal, jó gyakorlatokkal ismerteti meg a polgármestereket szerte az országban. Májusban elsőként a Heves megyei Tiszanánára látogatnak el a MÖSZ, valamint az illetékes minisztériumok, államtitkárságok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakemberei.


Befektetési lehetőségek Wuhanban – Új vasútvonal Wuhan és Európa között

A kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat érintő kérdésekről – egyebek mellett a wuhani befektetési lehetőségekről, illetve a Wuhanból Európába vezető új vasútvonalról – lesz szó a Wuhan - Magyarország 2015. évi gazdasági és kereskedelmi konferencián, 2015. május 5-én, Budapesten.


Az önkormányzat két levelet is írt már a kabinetnek, de egyelőre nem kapott engedményt

Velence önkormányzata két hivatalos levélben is megkereste már a kabinetet, emellett informálisan is megpróbálta elérni, hogy kormányrendelettel engedélyezzék a településen a vasárnapi nyitva tartást, engedményt azonban nem kaptak.


A magyar és az osztrák települést testvérvárosi kapcsolat fűzi össze, aminek alapja a közös történelmi múlt

Sétányt neveztek el a testvérváros Gödöllőről Bad Ischlben – tájékoztatta az MTI-t 2015. április 27-én Gödöllő polgármesteri hivatalának kommunikációs igazgatója. A Gödöllő-sétány az osztrák kisváros új nevezetességében, a Sisi-parkban található, az átadáson a magyar település egy fát is elültetett. 


Az EMMI és az UNICEF díját három település kaphatja meg

Gyermekbarát település díjat hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa. A közös programra olyan önkormányzatok jelentkezését várják, amelyek a fiatalokat bevonják az őket érintő helyi döntésekbe – jelentette be Novák Katalin, az EMMI államtitkára és Danks Emese, az alapítvány ügyvezető igazgatója 2015. április 27-én, Budapesten.


Az elvont adók visszaadását és a külön közalkalmazotti pótlék bevezetését javasolják a szocialisták

Az MSZP azt javasolja, hogy az iparűzési, a gépjármű- és a személyi jövedelemadó elvont része is kerüljön vissza a kistelepülések önkormányzataihoz, az ott dolgozó közalkalmazottakat pedig külön pótlék segítse. Erről Tóbiás József, a szocialisták elnök-frakcióvezetője beszélt a pártja képviselőcsoportjának 2015. április 27-i ülését követő sajtótájékoztatón.


Mostantól még több területen működhet együtt a rendőrség és a közterület-felügyelet

Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével – mondta Pintér Sándor 2015. április 27-én, miután megalakult a Megyei Jogú Városok Szövetségének közterület-felügyelőket összefogó kollégiuma.


Rákóczi Szövetség pályázatára május bármely Kárpát-medencei középiskola jelentkezhet május 13-áig

Kárpát-medencei középiskolásokat utaztat a június 4-ei nemzeti összetartozás napja alkalmából a Rákóczi Szövetség. A program célja, hogy a térség országaiban élő magyar középiskolások ellátogassanak egy másik Kárpát-medencei ország településén működő magyar középiskolába, ezáltal minél több közvetlen kapcsolat alakuljon a diákok, tanárok, intézmények között – közölte a szövetség az MTI-vel. 


Szakmai párbeszéd megkezdését indítványozza az Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás tanácsa

A hulladékgazdálkodást ellehetetlenítő adók, díjak és járulékok felfüggesztését, illetve szükség szerinti megszüntetését, valamint az érdemi, kormányzati és szakmai párbeszéd megkezdését indítványozza 2015. április 29-én kiadott közleményében az Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás tanácsa, miután a 100 százalékban köztulajdonban lévő, kötelező hulladékgazdálkodási feladatot ellátó Zöld Híd Régió Nkft. működése veszélybe került.


Fővárosi Közgyűlés: közlekedésfejlesztési projektek – Csatornázás a Margitszigeten – Új utcanevek és díszpolgárok

​Több mint hatvan előterjesztést tárgyalt meg 2015. árpilis 29-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták a 2019-ig tartó fővárosi gazdasági programot, döntöttek több közlekedésfejlesztési projektről, közte a Külső Bécsi úti és az újpalotai villamosvonalakról. Tarlós István javaslatára nyolc új díszpolgárt választottak, továbbá a pesti belvárosi Duna-part átfogó felújítására szóló tervpályázat kiírásáról is döntöttek.


A támogatás a munkaviszony idejére szól, a nyerteseknek a piaci alapú lakbér mindössze 10 százalékát kell megfizetniük

Felsőfokú végzettségű szakemberek Salgótarjánba költözését, illetve visszaköltözését segítené a város önkormányzata azzal, hogy jelképes összegért biztosít számukra bérlakásokat. A Szakembereket Salgótarjánba! című programot egyhangúlag fogadta el 2015. április 30-án a nógrádi megyeszékhely közgyűlése.


Bács-Kiskun megye székhelye bejutott az öt döntős pályázó közé

Sikerrel vette az első akadályt Kecskemét, amely az Európa Ifjúsági Fővárosa kiírásán 20 induló közül bejutott az első ötbe, vagyis a döntőbe – tájékoztatta Kecskemét önkormányzata az MTI-t. A közlemény szerint a címet megítélő Európai Ifjúsági Fórum 2015. április 29-én tette közzé az öt döntős város nevét. Kecskemét mellett Portugáliából Cascais, az Egyesült Királyságból Manchester, Szerbiából Újvidék, valamint Olaszországból Perugia jutott a döntőbe.


A címet jelző táblát L. Simon László miniszterhelyettes és Fodor Tamás, Sopron polgármestere avatták fel

L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára avatta fel az Európai Örökség cím tábláját a Sopronhoz tartozó Páneurópai Piknik Emlékparkban Fodor Tamás, Sopron polgármesterével közösen. Az Európai Bizottság döntése értelmében Európa történelmét is meghatározta az 1989-es soproni határnyitás. 16 helyszínnel együtt 2015-ben a Sopron városa által fenntartott Páneurópai Piknik Emlékpark Európai Örökség cím elismerésben részesült.


Több mint 300 településen kellett már kényszerszolgáltatót kijelölni, mert bedőlt a rendszeres hulladékszállítás

Inkasszózta a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. számláit, mert a több mint száz település lakossági hulladékát szállító cég nem tudta megfizetni a lerakási díjat. A probléma nem egyedi: 2013 júniusa óta több mint 300 településen kellett kényszerszolgáltatót kijelölni, mert az addigi cég a rezsicsökkentés, a lakossági díjak befagyasztása és a növekvő adóterhek miatt nem tudta gazdaságosan elvégezni a feladatot – írja a Metropol. 


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu