Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. december 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Láng Zsoltot választották az Év Polgármesterének
Tállai András: adósság és hiány nélküli önkormányzati rendszer jön létre egy éven belül Magyarországon

Működőképes, adósság és hiány nélküli önkormányzati rendszer jön létre egy éven belül Magyarországon - mondta Tállai András 2013. június 14-én, Békéscsabán, a városi polgármesterek randevúján az MTI-nek. A rendezvényen adták át az év polgármestere díjat, amelyet Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), Budapest II. kerületének polgármestere vehetett át. Az év alpolgármestere a Békés városi Pálmai Tamás (Jobboldali összefogás), az év jegyzője Szvercsák Szilvia, Békéscsaba jegyzője lett.


Tállai András az MTI-nek azt mondta, a kormány és a Belügyminisztérium határozott szándéka az önkormányzati reform további javítása és finomítása, az önkormányzatok és az érdekszövetségek valós jelzéseinek és problémáinak figyelembevételével.

Az önkormányzati reform jelenlegi állásáról szólva kifejtette: az önkormányzatok a törvényt végrehajtották. A legnagyobb feladat az új hivatali struktúra kialakítása volt. Az átalakítással a hivatalok száma hétszázzal csökkent. Megalakult 1314 új hivatal, ebből 565 önálló, a kétezer fő alatti települések 749 közös hivatalt hoztak létre.

Az államtitkár a reformok közül kiemelte a törvényességi felügyeleti rendszer létrehozását, amelyet a kormányhivatalok 2012 óta gyakorolnak, s kedvezőek a tapasztalatok. Közlése szerint az önkormányzati társulások és a többcélú kistérségi társulások átalakulása jelenleg is zajlik, a folyamat július elsején fejeződik be.

Tállai András az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról szólva elmondta: az ötezer lakos alatti 1710 településen az befejeződött, az állam tőlük 74 milliárd forint adósságot vállalt át. Az ötezer fő felettieknél eddig 277 önkormányzattal történt megállapodás, július 28-ig minden önkormányzattal aláírják a szerződést. Az önkormányzatokat az állam mintegy 700 milliárd forinttal konszolidálja, az összeg járulékokkal és kamatokkal együtt elérheti az ezer milliárd forintot.

Az államtitkár a feladatfinanszírozásra történő áttérés pénzügyi feszültségeiről szólva kiemelte: a kormány a 2013-as költségvetésben 45 milliárd forintot különített el a problémák kezelésére. Az első 17 milliárd forint kifizetéséről a napokban született döntés. Az összeg alanyi jogon igényelhető. Első körben hatmilliárd forintot igényelhetnek azok a települések, ahol a 2011-es iparűzési adó egy lakosra jutó összege nem éri el a 15 ezer forintot, az önkormányzatok kétharmada tartozik a körbe. Gyermekétkeztetésre 1700 önkormányzat igényelhet négymilliárd forintot.

A Megyei Intézményfenntartó Központtól átvett intézmények üzemeltetéséhez 108 önkormányzat első körben hárommilliárd forintot igényelhet. A pótfinanszírozási alapból szociális és gyermekjóléti feladatokra is lesz központi kiegészítő forrás, a feltételek kidolgozása még folyamatban van - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu