Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elsőként az egyetemes földgázszolgáltatói piacon jelenik meg a nemzeti közműszolgáltatás a Főgáz állami kézbe vételével

A rezsicsökkentés fenntartását segíti a nemzeti közműszolgáltató létrehozása, amely 2015 márciusában a Főgáz Zrt. bázisán kezdi meg lakossági szolgáltatási tevékenységét – mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár 2014. október 1-jén, Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.


Dr. Török Krisztina helyét Dr. Ónodi Szűcs Zoltán vette át

Dr. Török Krisztina Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI) fennálló főigazgatói jogviszonyát az emberi erőforrások minisztere 2014. szeptember 30-án megszüntette, tekintettel arra, hogy Országos Egészségfejlesztési Intézet állományába történő végleges áthelyezésére kerül sor. A főigazgatói feladatok ellátásával október elsejétől Dr. Ónodi Szűcs Zoltánt bízta meg.


Az NFM összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új járművek megvásárlásához

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az eredeti határidőt meghosszabbítva, 2014. december 31-én éjfélig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban. A szaktárca összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új autóbuszok megvásárlásához állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára.


Az agrártárcához tartozó állami erdőgazdaságok 170 ezer köbméter tűzifát árusítanak 10 százalékkal olcsóbban

A Földművelésügyi Minisztérium is részt vesz a rezsicsökkentésben, a tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2014. október 2-án Sarkad-remetén, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. egyik vadászházánál.


Négy évvel ezelőtt harminc ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában

Több mint 25 ezer delegált kíséri majd figyelemmel az október 12-i önkormányzati választást a több mint 10 ezer szavazókörben, valamint a helyi és a területi választási bizottságokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is.


Kétszáz fedél nélkülinek tudnak munkát adni a IX. kerületi „utcáról a munka világába” mintaprojekt keretében

Kétszáz hajléktalan embernek ad munkát a ferencvárosi mintaprojekt, a márciusig tartó foglalkoztatási programot a Belügyminisztérium 300 millió forinttal támogatja. Az „utcáról a munka világába” elnevezésű projekt második ütemének keretében 2014. október 2-án hulladékaprító gépeket és egy brikett-tárolót adtak át a Gubacsi úti telephelyen.


A Figyelő szerint országosan három-öt százalékkal csökkenhet a kormány- és köztisztviselők száma

Az önkormányzati választások után szakmai egyeztetések zajlanak majd arról, hogy miként lehetne tovább karcsúsítani az államot – írja a Figyelő. A lap minisztériumi forrásai szerint lesz létszámcsökkentés a központi igazgatásban, 2015 januárjára decentralizálják az oktatás és az egészségügy irányítását. A lap szerint a kormányhivatalok kerülnek kulcsszerepbe, az EMMI a szakmai kontrollt tartja meg.


Balog Zoltán: a ciklus végére nem lesz olyan magyarországi iskolába járó gyermek, aki nem tud úszni

A kormány uszodaépítési programjának részeként első körben 23 településen, mintegy hárommilliárd forintból épülhetnek uszodák – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. október 2-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon, amikor letették a helyi uszoda alapkövét.


Ne kapjon tiszteletdíjat a választóitól távolmaradó képviselő – Vezessék be a „turistaterhelési hozzájárulást”

Schmuck Andor, a Szociáldemokraták V. kerületi polgármesterjelöltje azt kezdeményezi, hogy ne vehessenek fel tiszteletdíjat azok az önkormányzati képviselők, akik évente nem találkoznak bizonyíthatóan legalább 300 szavazóval választókerületükben.


Kibelezést és felkoncolást helyeztek kilátásba Tatár László számára, ha nem lép vissza a polgármester-jelöltségtől

Visszalépését követelve életveszélyes fenyegetéseket kapott a Fidesz-KDNP gyöngyösi polgármesterjelöltje, Tatár László, aki a történtek miatt 2014. október 3-án feljelentést tett a rendőrségen – tájékoztatta a Fidesz gyöngyösi szervezete október 3-án az MTI-t. Tatár László arról tájékoztatta a párt gyöngyösi szervezetét, hogy „a kibelezéstől a felkoncolásig sok minden” szerepel abban a két sms-ben, amelyet a napokban küldtek telefonjára ismeretlenek.


1350 településen több, mint 4500 álláskereső számára nyújtanak nyolcórás foglalkoztatást

Sikeres a kulturális közfoglalkoztatás 2014. szeptember 1-jén elindult második üteme, amely 1350 településen, 2290 partnerszervezet bevonásával több, mint 4500 álláskereső számára nyújt teljes munkaidős foglalkoztatást – mondta a kormányszóvivő 2014. október 3-án, Pécsett, sajtótájékoztatón.


Az elismerés odaítélésnél a 2013-ig megvalósult energiatakarékos épület felújításait értékelték kiemelkedőnek a bírálók

A magyarországi díj után idén az európai díjat is elnyerte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a környezeti fenntarthatóság érdekében kifejtett, és ezáltal az éghajlat védelmét is szolgáló tevékenységével. Az európai zsűri 17 település pályamunkáját díjazta, köztük két magyar település, a 100 ezer alatti lakosságszámú kategóriában Derekegyháza és a 100 ezer feletti lakosságszámú kategóriában Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pályamunkáját ismerte el Európai KlímaSztár díjjal.


A mandátumot szerző parlamenti képviselőknek választaniuk kell, melyik posztot tartják meg

Tizennyolc jelenlegi országgyűlési képviselő indul a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12-i választásán; a poszt azonban összeférhetetlen a települési képviselői, polgármesteri illetve megyei közgyűlési mandátummal, így a képviselőknek – ha mandátumot szereznek jövő vasárnap – dönteniük kell, melyiket tartják meg.


A 3177 településből ezerben van lehetőség két szavazókört nyitni

Külön szavazóhelyiségben szavaznak a nemzetiségi választópolgárok a 2014. október 12-ei választáson. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzetiségiként regisztrált választópolgároknak két szavazatszámláló bizottság előtt kell megjelenniük; az önkormányzati és a nemzetiségi testületek előtt is igazolniuk kell magukat a szavazás előtt, amennyiben nem azon az alig több mint kétezer településen szavaznak, ahol csak egy szavazókör van.


Kósa Lajos együttműködő önkormányzati vezetők választására kérte az embereket

Mintegy százezer aktivistával mozgósítja szavazóit a Fidesz–KDNP az október 12-ei önkormányzati választás utolsó hetében – közölte Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke 2014. október 5-i, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus a rezsicsökkentés folytatását és a bankok elszámoltatásának megvédését említette az önkormányzati választás fő tétjei között.


A kormányzati telefonos ügyfélszolgálat munkatársai éjjel-nappal várják az érdeklődők hívásait

Az önkormányzati, nemzetiségi választással kapcsolatos ügyekben is hívható a 1818-as kormányzati telefonos ügyfélszolgálat. A telefonszámon az állampolgárok a hét minden napján, nullától 24 óráig szakembereknek tehetik fel a közigazgatást érintő kérdéseiket. 


Idéntől a vidéki városok társasházai is pályázhatnak belső udvaraik megújítására

A MOL idén ismét meghirdeti a Zöldövezet Programot, azért, hogy településeink szebbek, zöldebbek, élhetőbbek legyenek. Mivel a cég a korábbi érvekben több megkeresést is kapott vidéki településekről, ettől az évtől kiterjesztik a társasházi belső udvarok megújításának kategóriáját és arra a vidéki nagyvárosok társasházai is pályázhatnak.


Ha a Gimesi Sándor vállalkozó kezdeményezte eljárás elindul, az önkormányzat két évig nem indulhat EU-s pályázatokon

Adósságrendezést kezdeményezett az esztergomi önkormányzat ellen a Tatabányai Törvényszéken Gimesi Sándor vállalkozó, mert a testület nem fizette ki cégének a Mária Valéria mélygarázzsal kapcsolatos, korábbi adósságrendezési eljárásban jogerősen megítélt összeg utolsó részletét.


Az adatszolgáltatási díja: 101 500 forint – Nyolcvanheten éltek a lehetőséggel

A 2014. október 12-i önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az idén először megvásárolhatták a névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait – nyilatkozta a Világgazdaságnak Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) főosztályvezetője.


Közel 400 gazdátlan, üzemképtelen autó elszállítását kezdték meg Budapest közterületeiről

Csaknem négyszáz roncsautót talált a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szeptemberben Budapesten, amelyek elszállítását már megkezdték, ezzel parkolóhelyeket szabadítanak fel – tájékoztatta a FÖRI sajtószolgálata 2014. október 6-án az MTI-t.


Az eseményen egyelőre a négy ellenzéki jelölt jelezte részvételét

Várhatóan 2014. október 10-én este, egy kereskedelmi televízióban lesz látható a főpolgármester-jelöltek vitája, amelyen négy ellenzéki induló jelezte részvételét, Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje azonban távol marad.


Az NFM folyamatosan támogatja a környezetkímélő közlekedés térnyerését a személyforgalomban és az áruszállításban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közelmúltbéli döntéseinek köszönhetően további 25 kikötői és 15 kerékpáros beruházás valósulhat meg 2015 végéig. A fejlesztések végrehajtását összesen mintegy 4 milliárd forint uniós és hazai támogatás segíti. Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta: „A fejlesztési tárca folyamatosan támogatja a környezetkímélő közlekedési módok térnyerését a személyforgalomban és az áruszállításban is.


Az ország legnagyobb és legfejlettebb kamerarendszere szinte teljes lefedettséget biztosít a VIII. kerületben

Átadták a felújított józsefvárosi térfigyelőközpontot, amely 180 új kamera segítségével szinte a kerület egészét lefedi. A 2014. október 7-i átadáson Pintér Sándor belügyminiszter közvélemény-kutatásokra hivatkozva arról beszélt: az emberek a napi létszükségletükön túl a biztonságot tartják a legfontosabbnak, amit nemcsak a büntetési tételek súlyosbításával lehet elérni, hanem azzal is, ha biztos lehet az elkövető abban, hogy elfogják.


Az intézet elemzése szerint számos településen a Jobbik lehet „a második erő az önkormányzati választáson is”

A 2014. október 12-i önkormányzati választáson Budapesten Tarlós István jelenlegi főpolgármester győzelme és a fővárosi közgyűlés kormánypárti többségének megmaradása várható, a megyei jogú városok szintjén is a kormánypártok újrázhatnak – derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből. Az MSZP, a DK és az Együtt-PM összesen nyolc fővárosi kerületben nyerhet az elemzés szerint, egy kerületben pedig egy független jelölt futhat be.


Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a kerületi polgármester- és főpolgármester-jelöltekről

A fővárosban a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Magyar Liberális Párt (MLP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) állított főpolgármester-jelöltet. A Fidesz-KDNP, illetve a Jobbik 23 kerületben indít polgármesterjelöltet, az LMP pedig 22-ben. Az Együtt-PM-nek 12 kerületben van saját jelöltje, egy kerületben pedig a Magyar Szocialista Párttal (MSZP) és a Demokratikus Koalícióval (DK) közösen indít jelöltet. A DK 12, az MSZP 11, az MLP 11 kerületben indít saját polgármestert.


Több mint kétezer település adta be pályázatát a szociális tüzelőanyag programra

A fűtési szezon közeledtével azokon az 5 ezer fő alatti kistelepülésen élő rászorulókon is segít a kormány, akik tűzifával vagy szénnel fűtenek. Több mint 2 ezer település adta be pályázatát a szociális tüzelőanyag programra. A nyertes településekről a pályázatok feldolgozása és értékelése után várhatóan még októberben eredményt hirdet a Belügyminisztérium – mondta el 2014. október 8-án Kurucz Éva kormányszóvivő.


Az Origo szerint a billegő kerületekben szoros eredmények várhatók

A döntetlenközeli állás a legvalószínűbb a budapesti billegő kerületekben a 2014. október 12-i önkormányzati választáson. Erzsébetvárosban, Pestszentlőrincen és Soroksáron pár szavazaton múlhat a győztes személye, Zuglóban nevető harmadikként egy civil szervezet jelöltje is befuthat – olvasható az Origo cikkében.


2010 óta csökkent azoknak a száma, akik szerint lényegtelen, hogy a polgármester kormánypárti vagy ellenzéki

A Medián legújabb felmérése szerint a választásra jogosultak kevesebb, mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson, a pártpreferenciák tekintetében nincsenek jelentős változások: a Fidesz fölénye stabil, az MSZP veszített népszerűségéből, a Jobbiknak viszont jól megy a mozgósítás - írta 2014. október 8-án a hvg.hu.


A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetontörmelékéből 70 kisebb utcát lehet majd felújítani

Hetven kisebb utcát újítanak fel Pécsen harminc kilométer hosszan a több mint húsz esztendeje lakatlanul álló magasház bontásakor keletkező törmelékből - jelentette be 2014. október 9-én Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere. Elmondta: néhány hónapja visszaszerezte a város a magasház tulajdonjogát, és a közbeszerzés lezárultával még az idén hozzákezdenek a szellemház bontásához.


Az érintettek többsége román állampolgár – A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vizsgálatot indított

Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba – írta a Népszabadság. A lap szerint az érintettek többsége román állampolgár, akiket bár meglehet, hogy nem ez vezérelt, uniós állampolgárként szerepelnek a XXIII. kerületi választói névjegyzékben és szavazhatnak az önkormányzati választáson.


A háromnapos rendezvényen kínai cégek keresnek iparáguknak megfelelő partnereket

A ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara soron következő rendezvénye a China SMart Expo üzleti kiállítás, konferencia és vásár Budapesten. A 2014. november 6-án kezdődő háromnapos rendezvényen kínai cégek keresnek iparáguknak megfelelő partnereket.


Az Együtt-PM, a DK, az MSZP és az Összefogás Zuglóért Egyesület szervezésében mintegy négyszázan demonstráltak a ligetben

A Városliget beépítése ellen tiltakoztak az Együtt-PM, a DK, az MSZP és az Összefogás Zuglóért Egyesület szervezésében mintegy négyszázan 2014. október 10-én, Budapesten. Tóth Csaba (MSZP) Zugló országgyűlési képviselője a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy Európa első tervezett közparkját a budapestiek közadakozásából építették. „Nekünk az a dolgunk, hogy megőrizzük ezt az unokáink számára” – tette hozzá.


Gémesi György az önkormányzati szektorban zajló folyamatokról

A feladatfinanszírozás tekintetében még van mit javítani az elkövetkező időszakban ahhoz, hogy a bevételek és kiadások egyensúlya meglegyen a településeknél – mondta Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2014. október 10-én, az ATV Start című műsorában, az önkormányzati rendszer ki- és átalakulását elemezve a rendszerváltozástól napjainkig. 


A fejér megyei község önkormányzata többek között intelligens faluprogramot és kreatív turisztikai programot kíván elindítani

Komplex kreatív falufejlesztési mintaprogram elindításáról állapodott meg a mányi önkormányzat és a Nemzeti Kreatív Intézet. Az intézet közleménye szerint az Ugron Zoltán, Mány független polgármestere, valamint Fórizs Zoltán, az intézet vezetője által 2014. október 10-én aláírt dokumentum a településen szeptemberben bemutatott digitális kulturális értéktárhoz kapcsolódóan gazdaságfejlesztési és foglalkoztatáspolitikai programok megvalósítását tűzi ki célul.


NFM: a tranzakció hozzájárul a kormány rezsicsökkentési politikája fenntarthatóságához és az energiabiztonság növeléséhez

A magyar állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését – válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2014. október 10-én az MTI érdeklődésére. Az NFM közlése szerint „az energiaellátás biztonságát erősítő, a kormány rezsicsökkentési politikájához illeszkedő tranzakció” október 9-én zárult.


8,2 millió választópolgár – 10 300 szavazókör – 8054 polgármester- és 44 077 települési önkormányzati képviselőjelölt

Október 12-én reggel 6 és este 7 óra között csaknem 8,2 millió választó dönthet arról az ország mintegy 10 ezer 300 szavazókörében, kik képviseljék érdekeiket helyi szinten a következő öt évben. Az önkormányzati választással egy időben a nemzetiségiek is megválasztják – idén első alkalommal egyszerre – a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait.


A 2014. október 12-i önkormányzati választások eredményei számokban és százalékokban

A közvélemény-kutatásokban jelzetteknek megfelelően, a Fidesz-KDNP aratott győzelmet a 2014. október 12-i önkormányzati választásokon. Tarlós István maradt Budapest főpolgármestere, és a fővárosi közgyűlésben is többséget szerzett a Fidesz-KDNP. A huszonháromból öt fővárosi kerületnek lesz ellenzéki polgármestere, mind a 19 megyei közgyűlésben a kormánypártok frakciója lesz a legnagyobb és a 23 megyei jogú városból 20 helyen a Fidesz-KDNP adhat polgármestert.


Hét településen jelölt hiányában elmaradt a voksolás, hét másikon szavazategyenlőség alakult ki

Tizennégy helyen kell időközi polgármester-választást tartani: a szavazatok 100 százalékának feldolgozása után hét településen a 2014. október 13-i adatok szerint szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között az önkormányzati választáson, hét településen pedig jelölt hiányában elmaradt a polgármester-választás.


A szavazatszámláló bizottságok határozataival szemben három napig jogorvoslattal lehet élni a területi választási bizottságoknál

November 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Pálffy Ilona 2014. október 12-én éjjel az MTI-nek. Az NVI elnöke előzőleg az önkormányzati választási adatok mintegy 70-90 százalékos feldolgozottságánál tartott sajtótájékoztatót.


A Fidesz-KDNP megismételte 2010-es győzelmét – A Jobbik lett a második párt – A baloldalon az MSZP szerepelt legjobban

Nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok a 2014. október 12-i önkormányzati választás alapján – mondták az MTI megkérdezte elemzők – Lánczi Tamás, a Századvég és Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője – a voksolás eredményeinek nyilvánosságra kerülése után. „Először fordult elő, hogy az önkormányzati választások eredménye négy év elteltével szinte megismétlődjön” – hangzott el az InfoRádió választási műsorában, amelynek Magyar Kornélia a Magyar Progresszív Intézet igazgatója és Török Gábor politikai elemző volt a vendége.


Az Origo összegyűjtötte az önkormányzati voksolás legnagyobb veszteseit, nyerteseit és a meglepetés-eredményeit

Csúfos vereségre, váratlan bukásra éppúgy volt példa a baloldalon, mint a jobboldalon a 2014. október 12-i önkormányzati választáson. Az Origo összegyűjtötte az önkormányzati voksolás legnagyobb veszteseit, nyerteseit és a meglepetés-eredményeit is. 


Az egyeztetés után kezdődhet meg a törvény módosítása, amely még idén ősszel az Országgyűlés elé kerülhet

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosítása a műemlékvédelmet is érinti, ezért a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága szakmai egyeztetést kezdeményezett – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.


A cigányság körében a Lungo Drom volt a legnépszerűbb - A németek 406 településen választottak önkormányzatot

Az önkormányzati választásokkal egy időben tartott nemzetiségi választásokon 13 nemzetiség 290 szervezete közül lehetett választani. Magas, 70 százalék körüli volt a részvétel, amely – ahogyan a német önkormányzat vezetője a Duna Televízió Híradójában fogalmazott – erős legitimitást jelent.


Kocsis Máté szerint feleslegesek a frakciók, mert a polgármesterek a kerületüket és nem a pártjukat képviselik

Azt javasolja Józsefváros polgármestere Tarlós Istvánnak, hogy ne legyenek a jövőben frakciók a Fővárosi Közgyűlésben – erről Kocsis Máté beszélt 2014. október 14-én a Hír TV „Magyarország élőben” című műsorában. A politikus ezt azzal indokolta, hogy a testület a jövőben többségében polgármesterekből fog állni, akik saját kerületüket, nem pedig pártjukat fogják képviselni.


Polgármester-választás, egyéni listás választás és nemzetiségi választás eredménye ellen is van jogorvoslat

A 2014. október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás 17 eredményét támadtak meg jogorvoslattal október 14-ig: három településen a polgármester-választás, egy településen az egyéni listás választás, három település 12 egyéni választókerületében a képviselő-választás, valamint egy települési nemzetiségi választás eredménye ellen van jogorvoslat – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.


A 20 ezernél népesebb városok közül hatnak, a fővárosi kerületek közül egynek lett női polgármestere

Több női polgármester lát munkához a nagytelepüléseken a most kezdődő önkormányzati ciklusban, mint az előzőben. Eggyel több. A megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban, illetve a húszezer lakosúnál nagyobb településeken eddig összesen hat női polgármester tevékenykedett. Mostantól heten lesznek.


Az OÉTI több mint háromezer felnőttet vizsgál majd meg az ország 122 településén

Idén újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát. A vizsgálatban több mint háromezer felnőttet keresnek meg az ország 122 településén. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) közleménye emlékeztet arra, hogy a 2009-es országos táplálkozás- és tápláltsági állapot-vizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd. Az újbóli felméréssel ki szeretnék deríteni, hoztak-e kedvező változást az elmúlt évek erőfeszítései.


Harmincnyolc tízezer főnél népesebb városban, illetve kerületben nincsen a polgármesternek többsége

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 38 olyan tízezernél több lakosú város van, ahol a 2014. október 12-i önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölőszervezetnek nincs többsége a képviselő-testületben. A fővárosban a VII., a XIV., a XV. és a XXIII. kerületben állt elő ilyen helyzet.


Maronka Lajosra – aki egyébként katolikus diakónus – garázdaság miatt hívták ki a rendőrséget a választás éjjelén

Garázdaság miatt bilincsben vitték el a választások éjszakáján Maronka Lajost, Gádoros új polgármesterét, aki borosüveggel a kezében, részegen hangoskodott az utcán, és szemtanúk szerint még a kiérkező rendőröknek is nekiment – számolt be az RTL Klub híradója.


2024-től kétévente követhetik egymást az országgyűlési, illetve az önkormányzati választások

Még egy önkormányzati választás szól majd öt évre, utána visszatérnek a négyéves ciklusra, így kétévente, felváltva lesz majd országgyűlési képviselői, illetve önkormányzati választás – mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke 2014. október 15-én, Debrecenben. Kósa Lajos a párt megyei kampányértékelő rendezvényén hozzátette: már most fel kell készülni arra, hogy nem lesz elég a négyévenkénti megmérettetés, „arra kényszerítjük magunkat, hogy kétévente forduljunk a választókhoz”.


Pokorni Zoltán sokat engedett az eredeti tervekből – Tavasszal tarthatják a népszavazást

A XII. kerület polgármesterét civilek kísérték el a Normafa 2014. október 15-i bejárására. Az év végére megismerhetők a Normafa fejlesztésének részletei, s várhatóan márciusban megtartható a helyi népszavazás – mondta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a helyszín bejárása után. Az biztos, hogy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas sípálya nem lesz.


A jelenlegi 10-12 ezer taxis között ezrével lehetnek olyanok, akiknek le kellene cserélniük az autójukat

Legfeljebb hétéves autóval járhatnak, és ötévente meghosszabbítandó engedélyükkel kizárólag saját településükön vehetnek fel utast a taxisok, egyebek mellett ezt tartalmazza a szakma működését újraszabályozó rendelettervezet, amely ellen a sofőrök készek demonstrációval is tiltakozni – írja a Népszabadság.


A BKK társadalmi vitára bocsátja a 2014 és 2030 közötti időszakra vonatkozó Balázs Mór-terv egyeztetési változatát

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Fővárosi Közgyűlés döntésének megfelelően társadalmi vitára bocsátja a Balázs Mór-terv egyeztetési változatát, amely a 2014 és 2030 közötti időszakra határozza meg a legfontosabb közlekedésfejlesztési célokat, intézkedéseket.


Huszonhárom településről a polgármester-választás eredményével kapcsolatban érkezett jogorvoslati kérelem az NVI-hez

A 2014. október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás 96 eredményét támadták meg október 16-án délig: 23 településen a polgármester-választás, 17 településen az egyéni listás választás, 16 település 49 egyéni választókerületében a képviselő-választás, továbbá egy megyei közgyűlés, valamint hat települési nemzetiségi választás eredménye ellen érkezett jogorvoslati kérelem – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.


A DK megfellebbezi a helyi választási bizottság döntését a Fővárosi Választási Bizottságnál

A helyi választási bizottság (hvb) szerint meg kell ismételni a XV. kerületi polgármester-választást és két egyéni képviselői választást is, mert a DK megtévesztette a választókat azzal, hogy jelöltjüket, Hajdu Lászlót a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntette fel kampánykiadványaiban, miközben csak a DK indította jelöltként.


Székyné Sztrémi Melinda: volt szavazókör, ahol több szavazatot számláltak össze, mint ahány szavazót regisztráltak

Salgótarjánban a szavazatok újraszámlálását és új választás kiírását kéri a helyi választási bizottságtól a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Székyné Sztrémi Melinda az MTI-vel közölte: a választás tisztaságát befolyásoló eseményekről egyik beadványukhoz 15, másikhoz pedig 17 mellékletet csatoltak.


Vig Szilárd polgármester az érpataki modell adoptálásával teremtene rendet a hajdú-bihari településen

A renden és a törvények betartatásán alapuló érpataki modellt adoptálja Vig Szilárd (független), Konyár október 12-én megválasztott polgármestere – jelentette be a történelem tanár-politológus végzettségű új vezető 2014. október 16-i sajtótájékoztatóján. A valamivel több, mint kétezer lelkes község új polgármestere szerint csak így lehet élhető település Konyárból.


A szaktárca első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz és szennyvízkezeléshez kapcsolódó projekteket

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és tisztításhoz kapcsolódó projekteket – mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára 2014. október 16-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Nagyon sok elhunytnak nincsen hozzátartozója – Egyre többen viszik haza az urnákat, mert nincs pénzük a temetésre

Sok olyan falu van Somogyban, ahol idén az elhunytak felének nem volt hozzátartozója, se vagyona, így az önkormányzatnak kellett állnia a temetést. Ez akár milliós kiadást is jelenthetett nekik – írja a KaposPont.


A Vas megyei település első embere nem indokolta meg döntését

Lemondott a Vas megyei Borgáta 2014. október 12-én független jelöltként megválasztott polgármestere, Gőcze Zsanett – közölte október 17-én a település jegyzője. A polgármester nem indokolta meg írásban benyújtott lemondását, amelyet a jegyzőnek nyújtott át, hiszen még meg sem alakult az önkormányzat. 


A helyi választási bizottság a 3-as számú egyéni választókerületben talált problémákat

A helyi választási bizottság (hvb) megsemmisítette a 3-as számú egyéni választókerület egyéni képviselő- és polgármester-választási eredményét Zuglóban és 2014. november 9-re megismételt választást tűzött ki – derül ki a XIV. kerületi önkormányzat honlapján közzétett határozatból. A döntés miatt Karácsony Gergely, az Együtt-PM zuglói polgármesterjelöltje nem kapta meg polgármesteri kinevezéséről szóló dokumentumot.


Csak a kerületi polgármester-választások eredményeinek jogerőre emelkedése után alakulhat meg a testület

Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választás eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja, valamint tagja még a közgyűlésnek 9, kompenzációs listáról mandátumot szerző, polgármesterjelölt is.


Fürjes Pál láncszavazásra utaló nyomokról, míg a Jobbik utólag megkonstruált dokumentumokról beszél

Meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon – mondta Kovács János, a területi választási iroda (TVI) vezetője 2014. október 17-én az MTI-nek. Közlése szerint Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester támadta meg a helyi választási bizottság eredménymegállapító határozatát, ennek helyt adva rendelték el a választás megismétlését. A döntés ellen jogorvoslatnak van helye – tette hozzá.


A XV. kerületi eredmény megsemmisítése ellen a DK fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz

Közös nyilatkozatot fogalmaztak meg azok a szervezetek – az MSZP, a DK, a Liberálisok, az Együtt-PM XV. kerületi szervezete és a Rászorulókat Támogatók Egyesülete – , melyek Hajdu Lászlót támogatták a polgármesteri székért vívott küzdelemben a XV. kerületben, miután a helyi választási bizottság nem jogerősen a szavazás megismétléséről döntött.


Együtt-PM szövetség gyűjtést indított halálra gázolt alcsútdobozi polgármesterjelöltje hozzátartozóinak megsegítésére

Több százan kísérték utolsó útjára Váradi András alcsútdobozi juhászt, az Együtt-PM helyi polgármesterjelöltjét 2014. október 18-án délután az etyeki temetőben. A 2014. október 11-én éjjel közlekedési balesetben halálra gázolt ötvenéves polgármesterjelölt temetésén a pártszövetség több politikusa, köztük Bajnai Gordon, Juhász Péter, Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely is megjelent.


Index-összeállítás a nagyobb településekről, ahol a polgármester más pártállású lett, mint a képviselők többsége

A 2014. október 12-i választás több önkormányzatban nem letisztázta, hanem csak zavarosabbá tette a helyi erőviszonyokat: ahol a polgármester más pártállású lett, mint a kerületi képviselők többsége, ott borítékolni lehet az elhúzódó alkudozást, néhány helyen pedig az egész ciklust végigkísérő hatalmi konfliktusokat – írja az Index.


A kilencvennégy fős szervezetet vezetésére Hajdu Lászlót kérték fel

A Demokratikus Koalíció 2014. október 18-á, a párt választókerületi elnökeinek és a megválasztott önkormányzati képviselőnek tanácskozásán 94 fővel megalakította az úgynevezett demokrata képviselők közösségét. A szervezet célja, hogy egy országos szintű együttműködés során szakmai támogatást és segítséget biztosítson a párt önkormányzati politikusainak, valamint lehetőséget adjon a tapasztalataik megosztására.


A Nemzetközi Építész Szövetséghez fordul a Városliget miatt Zugló frissen megválasztott polgármestere

A Nemzetközi Építész Szövetség alelnökéhez fordul „a Városliget megmentése érdekében” Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke. A politikus erről 2014. október 18-i közleményében tájékoztatta az MTI-t, amelyet Zugló polgármestereként írt alá. 


A Fidesz a Millenárison ünnepelte a kormánypártok „már-már a politikai sci-fi világába tartozó” győzelmét

A kormány célja, hogy legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, el kell érni, hogy mindenkinek legyen munkája – közölte Orbán Viktor miniszterelnök 2014. október 19-én, a Fidesz önkormányzati választási kampányát értékelő rendezvényen, a budai Millenárison, amelyen a Fidesz-KDNP megválasztott polgármesterei és önkormányzati képviselői is részt vettek.


A jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 11-én 16 óráig kell eltűntetniük hirdetményeiket a közterületekről

Három hetük van az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek, hogy eltávolítsák a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat. A választási törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül, tehát 2014. november 11-én 16 óráig kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében azokat elhelyezték.


Hazánk 167 településén mérik fel a háztartások életkörülményeket

A KSH Magyarország számos településén felméri a háztartások életkörülményeit. 167 településen 18 ezer háztartást érint a felmérés, kijelölésük véletlenszerűen történt. A felmérést az Európai Központ Bank (EKB) kezdeményezte. Komárom-Esztergom megyében Dorogon, Esztergomban Környén, Tatán és Tatabányán 1194 háztartást keresnek fel a kérdezőbiztosok 2014. október 20-tól december 7-ig.


Az FVB hét kerületi szavazókört újraszámlál, két képviselői hely a tét

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) 2014. október 20-i, nem jogerős döntése értelmében nem kell megismételni a XV. kerületi polgármester-választást, mert a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá a vélt jogsértést, azt, hogy a DK polgármesterjelöltje, Hajdu László megtévesztette a választókat. A testület ezzel megváltoztatta a helyi választási bizottság (hvb) döntését, így november 9-én nem kell megismételni a polgármester-választást.


A rendőrség szerint lehetséges, hogy szándékosan okoztak tüzet a Pest megyei község polgármesteri hivatalában

Nyomozás indult a püspökszilágyi polgármesteri hivatalban 2014. október 17-én keletkezett tűzeset miatt, mivel idegenkezűség gyanúja merült fel – közölte 2014. október 20-án a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A megyei katasztrófavédelem szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint a tűz október 17-én hajnalban két irodahelyiségben tört ki, majd átterjedt a tetőszerkezetre, melynek 80 százaléka leégett. 


A kormány elfogadta az egészségügy átalakításának terveit

A kormány elfogadta az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveket, az ágazat jövőre több pénzhez jut majd – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár 2014. október 20-án, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Az ÁSZ 66 társulási szervezetet ellenőrzött, s jelentős részüknél szabálytalanságokat, hiányosságokat talált

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint szabálytalanul működött az ellenőrzött önkormányzati – többcélú és intézményi – társulások jelentős része 2008 és 2011 között, és ez akadályozta, hogy átláthatóan és eredményesen lássák el feladatukat. Az ÁSZ több javaslatot tett a hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetésére, amelyek alapján a címzetteknek intézkedési tervet kell készíteniük.


Haszilló Ferencnek egy 2012-ben készült hangfelvétel miatt kellene távoznia, illetve lemondania mandátumáról

Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere kizárását kezdeményezi a Fideszből a kormánypárt választókerületi elnöke és regionális igazgatója, egyúttal felkérik a városvezetőt, hogy mondjon le polgármesteri mandátumáról. Bányai Gábor és János közleménye arra hivatkozik, hogy 2014. október 20-án nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Haszilló Ferenc, Kecel újraválasztott Fidesz-KDNP-s polgármestere egy újságíróval beszélget.


Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat kiterjeszti a települések adóztatási mozgásterét

Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be, ezen túlmenően a módosítások az adóelkerülés megakadályozását, a jogalkalmazás egyszerűsítését és a jogértelmezés segítését célozzák a kormány által 2014. október 21-én az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat szerint.


Az újraválasztott főpolgármester három helyettessel dolgozna az elkövetkező években

Tarlós István, az újraválasztott főpolgármester elképzelései szerint Szeneczey Balázs marad a fejlesztési, Bagdy Gábor a pénzügyi, gazdasági, vagyoni helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig „humánhelyettesként” dolgozna a jövőben. A főpolgármester erről 2014. október 21-én este az Inforádió Aréna című műsorában beszélt.


A Veszprém megyei városban a tavasbarlang, a gyógybarlang, valamint a Malom-tó és környéke kapott minősítést

Gyógyhellyé nyilvánították Tapolca város egyes részeit, köztük a tavasbarlangot és a Malom-tó környékét. Ezzel Tapolca lett az ország 18. gyógyhelye. A Veszprém megyei településen 2011-ben határozták el, hogy megszerzik ezt a minősítést. Ez meglehetősen hosszadalmas folyamat, ugyanis szigorú vizsgálatokon kell átesnie a gyógyhely minősítésre ácsingózó településeknek – írja a Termál Online.


Gyenes Levente 6,3 millió forint kárt okozott a költségvetésnek

Adócsalás bűntette miatt első fokon, nem jogerősen kilenc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék Gyenes Levente hetedrendű vádlottat, Gyömrő polgármesterét egy 32 vádlott ellen indított per 2014. október 22-én kihirdetett ítéletében.


A fideszes alelnök javaslatára Salgótarjánból Balassagyarmatra költözik a testület

Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át Nógrád megye önkormányzatának székhelye – döntöttek többségi szavazattal a testület 2014. október 22-i alakuló ülésén. Az új testület szervezeti és működési szabályzatának tárgyalásakor Barna János fideszes alelnök javasolta a székhely áthelyezését.


A Fidesz helyi vezetői Haszilló Ferenc párttagságának megszüntetését is kezdeményezték

„Polgármester ilyet nem tehet, és úgy érzem, a megfelelő időben le kell hogy mondjak polgármesteri tisztségemről – mondta Kecel fideszes polgármestere 2014. október 22-én a Hír TV-nek. Haszilló Ferencet október 12-én harmadszorra, mindössze 14 szavazat különbséggel választották Kecel polgármesterének. Ezt követően azonban nyilvánosságra hoztak egy hangfelvételt, amelyen a polgármester az emberi méltóságot sértő, társadalmi csoportokat kirekesztő mondatokat mond.


A Jobbik bízik benne, hogy másodszor is le tudja győzni a Fidesz-KDNP pártszövetséget

Helyben hagyta a Debreceni Ítélőtábla a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei területi választási bizottság (tvb) 2014. október 17-i döntését, így meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon – tájékoztatta Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője október 22-én az MTI-t. 


A 3177 hazai önkormányzat közül 2800 helyen kevesebb lesz a településvezetők illetménye

Béremelést szeretne a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), ugyanis októbertől a települések nagy részén csökkent a korábban a köztisztviselői illetményrendszerhez igazított illetmény. A közvélekedéssel ellentétben nem csökkentek, hanem jelentősen nőttek a polgármesteri feladatok – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke 2014. október 22-én, az M1 „Ma reggel” című műsorában.


Az eredmény a jogorvoslati határidő letelte után, október 22-én, nemzetiségenként állapította meg az NVB

A nemzetiségi választópolgárok 2014. október 12-én – a korábbi évektől eltérően – egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselő-jelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra. Az országos nemzetiségi választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 22-i ülésén állapította meg. 


Az FVB megváltoztatta a helyi választási bizottság határozatát

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) 2014. október 22-i, nem jogerős döntése értelmében nem kell megismételni Zugló 3-as számú egyéni választókerületében sem a képviselő-, sem pedig a polgármester-választást. A testület ezzel megváltoztatta a helyi választási bizottság (hvb) ezzel ellentétes határozatát.


A svájci migrációért felelős szövetségi hivatal szóvivője szerint nem valószínű, hogy elfogadják menekültkérelmeket

Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba az elmúlt napokban azzal a céllal, hogy menedékjogot kérjen és letelepedjen – olvasható a miskolci önkormányzat közleményében, amely 2014. október 23-án jelent meg a kommunikációs cége által működtetett honlapon. A kiutazásról és annak céljáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos úton tájékoztatta az önkormányzatot – olvasható a minap.hu oldalon.


Az eseménysorozat legfőbb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről

Energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség 2014. november 3-9. között Magyarországon és az EU további kilenc országában. A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony, avagy közel nulla energiaigényű épületekről minden érdeklődő számára – segítségként az energiahatékonysági pályázatokon való induláshoz is.


Mostantól már jogerősen is Dóra Ottó a város polgármestere

Helybenhagyta a Nógrád megyei területi választási bizottság határozatát a Fővárosi Ítélőtábla, így jogerőre emelkedett a salgótarjáni polgármester-választás eredménye. A bírósághoz Székyné Sztrémi Melinda, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje fordult azért, hogy számlálják újra a szavazatokat, de kérelmét a bíróság alaptalannak ítélte.


Ózdon, Balatonszárszón és Cserhátszentivánon biztosan újra kell szavazni a polgármester személyéről

Az önkormányzati választással kapcsolatos jogorvoslati kérelmekről kell dönteniük a bíróknak. Bár már két hete, hogy polgármestereket és képviselőket választottunk, vannak helyek, ahol még két hetet kell várni a jogerős végeredményre. Az elmúlt napokban már több településen született döntés arról, hogy meg kell ismételni a választást.


Kísérlet a problémakör objektív és jogászi alapú körbejárására, illetve megválaszolására

Az idei október a 2014-es önkormányzati választások, a polgármesteri és a helyi képviselői megmérettetések hónapjaként vonult be a magyarországi települések történetébe. Vajon kiket választanak újra, most már négy helyett öt évre? – hangzott mindenütt a kérdés egyik fele, míg a kérdés másik része inkább a pénzügyi vonatkozásokat állította reflektorfénybe: jogszerűen jár-e a távozó polgármestereknek a végkielégítés?


A Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szerint a városnak változtatnia kellene lakhatási politikáján

Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba azzal a céllal, hogy ott menedékjogot kérjen és letelepedjen, jelezte 2014. október 24-én a miskolci önkormányzatnak a Magyarország Külügyminisztériuma Konzuli Osztálya. Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője a Magyar Online-nak elmondta: október 20-án több mint 50 roma indult busszal útnak Svájcba, és valószínűleg még több száz követi őket. 


Átfogó kiadvány a kétszáz éve született építész munkásságáról

Ötvenkét magyar település száztizenhárom épületén keresztül mutatja be a magyar építészet egyik legnagyobb alakjának, a kétszáz éve született Ybl Miklósnak az életművét az a kötet, amely Ybl összes címmel jelent meg a napokban, s amelyből világosan kiderül, hogy – bár legismertebb alkotásai Budapesten találhatók – Ybl Miklós nem csak a főváros építésze volt.


A területi választási bizottság minden esetben jóváhagyta a helyi választási bizottságok döntéseit

Egyetlen Pest megyei településen sem változott meg az október 12-ei önkormányzati választás előzetes eredménye, noha több mint harminc kifogást nyújtottak be a területi választási bizottsághoz (tvb), majd az ottani elutasító határozat miatt bírósághoz fordultak – tájékoztatta a testület elnöke 2014. október 28-án az MTI-t.


Befejeződtek az első beruházások, amelyeket állami támogatással végeztek el a nem eladósodott önkormányzatok

Még év elején született döntés arról, hogy több tízmilliárd forintot kapnak azok az önkormányzatok, amelyek nem adósodtak el az elmúlt években, vagyis nem kellett tőlük átvállalnia az államnak a tartozásukat. A legtöbb helyen új utak és járdák épültek. Jövőre is folytatódik a program, 2017-re az összes forráshoz hozzájutnak a települések.


Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe jut a legtöbb támogatás

Összesen 2068 önkormányzat részesül szociális tűzifa-, illetve kőszéntámogatásban Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján; a tárcavezető hárommilliárd forintot osztott fel a települések között. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a támogatott önkormányzatok 36 ezer 65 mázsa barnakőszenet és 157 ezer 323 köbméter tűzifát vásárolhatnak.


A Pécsi Ítélőtábla végzése részben helyt adott Hadházy Ákos LMP-s polgármesterjelölt felülvizsgálati kérelmének

A Pécsi Ítélőtábla 2014. október 28-án megsemmisítette Szekszárd négy szavazókörében az október 12-i önkormányzati választás eredményét, és a szavazás megismétléséről döntött. Az ismételt szavazást november 9-ére tűzte ki. Az ítélőtábla végzésével részben helyt adott Hadházy Ákos LMP-s polgármesterjelölt felülvizsgálati kérelmének, egyúttal részben megváltoztatta a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság Hadházy kifogását elutasító határozatát.


A fővárosban autózók már interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak a forgalmi fennakadásokról

Valós idejű közúti közlekedési információk is elérhetők a BKK honlapján, illetve a kozut.bkkinfo.hu linken 2014. október 28-tól. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. 


Lehetőség a fejlődésre: hamarosan új uniós források nyílnak meg

Megjelent a KEHOP - Szennyvíz-elvezetés és –tisztítás, szennyvízkezelés pályázata, amely 2000 lakóegység feletti települések szennyvízkezelési problémájának megoldására nyújt lehetőséget, de – társulás esetén – nyitva áll az ennél kisebb települések számára is. A szennyvíztisztítás uniós támogatásával kapcsolatban szerzett tapasztalatairól Reisert Lászlót, az Öko Water Management Kft. tulajdonosát kérdezzük.


ChinaCham Hungary Üzleti Klub nyílt nap és szeminárium a China SMart EXPO kiállításon és vásáron

A ChinaCham Hungary Üzleti Klub nyílt napot és szemináriumot rendez a China SMart EXPO 2014 kiállítás és vásár keretén belül, november 6-7-én, Budapesten. A rendezvényeken a ChinaCham Hungarynak feltett gyakori kérdések kerülnek terítékre, egyebek mellett a kínai gazdasági környezetről, a kínai menedzsment módszerekről, illetve a kínai és a magyar vállalkozások közötti különbségek áthidalásáról.


A székhely Balassagyarmatra történő áthelyezéséről a megyei önkormányzat képviselőinek többsége döntött

Salgótarján megyei jogú város önkormányzata egyhangú szavazattal mondta ki 2014. október 29-i alakuló ülésén, hogy ellenzi a Nógrád megyei önkormányzat székhelyének áthelyezését Balassagyarmatra. A székhely Salgótarjánból Balassagyarmatra történő áthelyezéséről egy hete, szintén alakuló ülésén, a megyei önkormányzat képviselőinek többsége döntött.


A MÖSZ elnöke szerint erre azért van szükség, mert a lakosság a polgármesterhez köti a döntéseket

Támogatja a polgármesteri vétójog bevezetését a közgyűlés döntéseivel szemben Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A privilégiumot Tarlós István főpolgármester kérte a miniszterelnöktől, de minden településvezetőre kiterjesztenék. Gémesi György szerint erre azért van szükség, mert a polgármester a legelfogadottabb tagja a testületnek, és a lakosság az ő arcához köti a fejlesztési programokat.


A most megjelent Nagy Önkormányzati Kézikönyv a polgármesterek képzésének alapja lesz

Kézikönyvet készített a Belügyminisztérium az önkormányzati szereplők számára. Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára a Nagy Önkormányzati Kézikönyv címet viselő kötet 2014. október 29-i bemutatásán arról beszélt: a szakterület az elmúlt 24 évben sokat változott, össze kellett csiszolni a kormány és az önkormányzatok működését, kialakítani az embereknek nyújtott szolgáltatások, ellátások rendszerét.


Csak szavazni kell ismét, új jelöltek állítására nincsen lehetőség

A 2014. október 29-i adatok szerint 11 településen kell megismételt önkormányzati választást tartani – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Budapesten sajtótájékoztatón. A választásoknak csak a szavazás részét kell megismételni ezeken a településeken, azaz nincs lehetőség új jelöltek állítására.


Ezeken a településeken a teljes választási eljárás az elejéről kezdődik és új jelölte is indulhatnak

Huszonhárom településen kell időközi önkormányzati választást tartani, ezeken a településeken a teljes választási eljárás az elejéről kezdődik, azaz új jelöltek is indulhatnak a választáson – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke 2014. október 29-én, Budapesten.


A megválasztott képviselők többsége nem él életvitelszerűen a Vas megyei faluban

Írásban lemondott, mégis esküt tett és elfoglalta székét Gőcze Zsanett, a Vas megyei Borgáta község függetlenként megválasztott polgármestere. Németh Bettína körjegyzőségi aljegyző az MTI érdeklődésére elmondta: nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért érvénytelen az a lemondó nyilatkozat, amit a megválasztott polgármester a jegyzőnek adott át néhány nappal az önkormányzati választás után.


Az FVB határozata ellen november 2-án 16 óráig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani

Megállapította a fővárosi kompenzációs listás eredményt 2014. október 30-i ülésén a Fővárosi Választási Bizottság. Ha az eredmény jogerőre emelkedik, megtarthatja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés. A Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van, tagja a főpolgármester, a 23 kerület polgármestere, és 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerez mandátumot a testületbe. A kompenzációs listás mandátumokat a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét.


A kisebb szolgáltatók nem fogják tudni kigazdálkodni még a hétszáz forintos adót sem

Életveszélyes helyzetbe hozhatja az internetadó bevezetése az iparági kis- és középvállalkozásokat, amely miatt munkahelyeket is megszüntethetnek – erről számolt be a Magyar Nemzetnek számos érintett. A kisebb településeken pedig akár az iskolák is nehéz helyzetbe kerülhetnek.


A város 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle egy minisztertanácsi rendelet

Balassagyarmat önkormányzata egyhangúlag szavazta meg 2014. október 30-án, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád megyei önkormányzat számára szükséges helyiségeket a vármegyeháza épületében. Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet.


A 2015-ös költségvetési törvényjavaslat 690,5 milliárd forinttal számol a tavalyi 703,5 milliárdhoz képest

Alig változik jövőre a helyi önkormányzatok támogatása, az idei előirányzatnál mintegy 13 milliárd forinttal szerepel kevesebb a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat erre vonatkozó fejezetében. A 2014. október 30-án benyújtott előterjesztés 690 milliárd 484,9 millió forinttal számol, míg a tavaly benyújtott javaslat 703 milliárd 587,5 millió forintot tartalmazott, amit év közben tovább emeltek 715 milliárd 864,9 millió forintra.


Haszilló Ferenc azzal indokolta döntését, hogy túl sokan támogatták ahhoz, hogy lemondjon

Mégis polgármester marad a cigányok kivégzésével fenyegetőző keceli polgármester. Az újraválasztott Haszilló Ferencről a Magyar Narancs hozott nyilvánosságra egy 2012-es felvételt, amelyen a polgármester zsidózott, cigányozott és a liberális politikusok kivégzését sürgette. A felvétel megjelenése után a politikus bejelentette lemondását, és a Fidesz is kezdeményezte a pártból való kizárását.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu