Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hegyi-karabahi testvérvárost választott Tiszavasvári
Azerbajdzsán magyarországi nagykövete örül, hogy az elmúlt három évben hazája és Magyarország kapcsolatai szorosabbá váltak

Testvérvárosi kapcsolatfelvételről szóló szándéknyilatkozatot írt alá Fülöp Erik (Jobbik), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári és Sadiqov Nizami, az azeri Agdam polgármestere 2013. június 6-án a Tisza-parti kisvárosban. A megállapodás aláírásakor Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke kijelentette:„meggyőződésünk, hogy ezzel nemcsak egy testvérvárost, hanem egy testvérnemzetet kapunk ajándékba".


Az eseményen az azeri város vezetője hangsúlyozta: a települést is magában foglaló, 178 ezer lakosú Agdam megye 70 százaléka az örmények által ellenőrzött Hegyi-Karabah fennhatósága alá tartozik, a fennmaradó 30 százaléknyi területen 90 ezer azeri lakik. Hegyi-Karabah, az Azerbajdzsánba ékelt örmény enklávé hovatartozása miatti konfliktus a mai napig nem jutott nyugvópontra.

A többségében örmények lakta terület jelenleg örmény ellenőrzés alatt áll. Az 1990-es években Azerbajdzsán és Örményország mintegy harmincezer ember életét követelő háborút vívott érte, ennek az 1994-ben aláírt tűzszünet vetett véget. A terület sorsának végleges rendezéséről azóta folynak sikertelen tárgyalások.

Agdamnak a harcok kirobbanása előtt ötvenezer lakosa volt, a településre az elmenekült, illetve elűzött lakosság nagy része nem költözött vissza. Fülöp Erik az eseményen azt mondta: a két nép gyökerei közösek, és „a magyarok rokonokként tekintenek Azerbajdzsánra". A polgármester hangsúlyozta, öröm látni Azerbajdzsán fejlődését. Az örmény fennhatóságra utalva Fülöp Erik kifejtette: „ezt a tragédiát kevés nép értheti meg, a magyarok azonban átérzik ezt, hiszen kilencvenhárom évvel ezelőtt hasonló tragédiát élt meg Magyarország".

Vilayat Guliyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi nagykövete örömét fejezte ki, hogy az elmúlt három évben Magyarország és Azerbajdzsán kapcsolatai szorosabbá váltak. A nagykövet szerint ezt a Gyöngyös és a hegyi-karabahi Shusha között májusban aláírt partnervárosi kapcsolatfelvételi szándéknyilatkozat is igazolja.

A diplomata azt mondta: „Agdam és Shusa is örmény megszállás alatt van", ezekkel a városokkal testvérvárosi megállapodást kötni „nagyon nagy bátorság és nagy öröm nekünk", Vilayat Guliyev megköszönte a gesztust a magyaroknak, illetve a két településnek. A nagykövet utalt arra, hogy Budapest és Baku között hamarosan közvetlen repülőjárat indul, ami tovább erősíti a két ország üzleti kapcsolatát.

A megállapodás aláírásakor Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke kijelentette:„meggyőződésünk, hogy ezzel nemcsak egy testvérvárost, hanem egy testvérnemzetet kapunk ajándékba".

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu