Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. december 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Árvíz – Veszélyhelyzetet hirdetett ki a miniszterelnök
Orbán Viktor szerint „reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében”

Veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő 2013. június 4-én a Duna áradása miatt az érintett térségekre, s azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet. A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre.


A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt. Utóbbiakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy az ő mozgósításuk ne járjon a közbiztonság csökkenésével az ország más területein.

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi magasságú vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható, a kormány energiájának legtöbbjét így a védekezésre kell összpontosítani - közölte Orbán Viktor a veszélyhelyzet-kezelési központban tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozva ugyanakkor: „reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében", ennek érdekében folynak a gátmagasítási munkálatok.

Orbán Viktor azt kérte az állampolgároktól, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, mert „a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve".

„Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni" - mondta, majd azt is kérte az emberektől, hogy szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet, de a kabinet bízik abban, hogy erre nem kerül sor. A kormányfő egyúttal állampolgári részvételre buzdított a védekezésben.

A kormányzati koordinációs bizottság ülésén részt vett Tarlós István főpolgármester is, a miniszterelnök tájékoztatása szerint ugyanis a védekezés középpontja valószínűleg Budapest lesz.


A Belügyminisztérium közleménye a veszélyhelyzetről

A Duna magyarországi árhulláma következtében a szakemberek szerint várhatóan az eddig észlelt legmagasabb dunai vízszinteket meghaladó vízszintek alakulnak ki. A Kormány ezért Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye területére; Pest megyében a Szobi járás; a Váci járás, a Dunakeszi járás és a Szentendrei járás területére, továbbá Budapest I.; II.; III.; IV.; V.; IX.; XI.; XIII., XXI. és XXII. kerületének közigazgatási területére 2013. június 4-én 12 órától veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A veszélyhelyzettel érintett területen:

- a közúti, a vasúti, a vízi és a légi járművek forgalma korlátozható, illetve ideiglenesen megtiltható;

- elrendelhető, hogy közterületen rendezvény, nyilvános gyűlés megtartását a rendőrség a védelmi érdekek sérelme esetén megtiltsa;

- elrendelhető, hogy azt az ott lakók a szükséges időtartamra elhagyják (kitelepítés), egyben kijelölhető új tartózkodási helyük (a lakók elszállításáról a polgármester a hivatásos katasztrófavédelmi szerv közreműködésével gondoskodik);

- elrendelhető az oda történő belépés, az ott-tartózkodás időbeli korlátozása, illetve engedélyhez kötése;

- elrendelhető a nemzetgazdasági és más szempontból fontos vagyontárgyak elszállítása biztonságba helyezésük érdekében (kiürítés);

- elrendelhető az ideiglenes polgári védelmi szolgálat ellátása;

- elrendelhető a mentésre alkalmas bármely jármű, műszaki eszköz és földmunkagép igénybevétele;

- a veszélyhelyzet elhárításához szükséges mértékben - kártalanítás mellett - elrendelhető ingatlan igénybevétele, illetve építmény részleges vagy teljes bontása, amennyiben az a veszély elhárítása vagy további veszély megelőzése érdekében feltétlenül szükséges;

- előírhatók a közoktatási intézmények működésével, működtetésével, a nevelési év, tanítási év megszervezésével kapcsolatos feladatok és elrendelhető azok azonnali végrehajtása.

Kitelepítésre kizárólag végső esetben kerül sor. Az esetleges kitelepítéssel érintett területen a vagyonvédelmet a rendőrség biztosítja. A Belügyminisztérium emlékeztet rá, hogy az Országgyűlés a közelmúltban módosította a Büntető Törvénykönyvet: a veszélyhelyzettel érintett területen elkövetett lopás büntetési tételét a korábbiakhoz képest szigorította.
A Belügyminisztérium kéri a folyó mentén élőket, a védekezésben önként résztvevőket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal.

Forrás: MTI - Belügyminisztérium

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu