Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A 80 millió forintból kialakított nagytétényi hulladékudvar méretében és elrendezésében is egyedülálló

Az ország minden eddiginél korszerűbb, komplex szolgáltatásokat nyújtó hulladékudvarát adták át július 4-én, a főváros XXII. kerületében; a nagytétényi, több mint 80 millió forintból kialakított udvar mellett további hármat hoznak majd létre Budapesten. A nagytétényi hulladékudvarban a korábbiaknál nagyobb területen - több mint 5000 négyzetméteren - komplex szolgáltatás érthető el.


Az egyezmény elsősorban kulturális és oktatási területre terjed ki
A Budapest és Sanghaj közötti együttműködés kialakításában állapodott meg július 1-jén a kelet-kínai metropolisz vezetőivel Tarlós István. Budapest főpolgármestere Peking után látogatott el Sanghajba. Az augusztus harmadikán a magyar fővárosban aláírásra kerülő együttműködési megállapodás mindenekelőtt kulturális és oktatási területre terjed ki - mondta el az MTI-nek Sanghajban Tarlós István.

A kérelmeket a LEADER Helyi Akciócsoportok várják július végéig

Július 1-től 6 milliárd forintra pályázhatnak az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/négyzetkilométer népsűrűségű, vagyis viszonylag gyéren lakott településeken működő turisztikai vállalkozások. A kérelmeket a LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 31-ig. Az idén újra a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) dönthetnek a vidéki turizmus ösztönzésére szánt európai uniós keret elosztásáról.


A szocialisták Kis Andreát indítják a fideszes Almási István ellen
A szocialisták Kis Andreát, jelenlegi települési képviselőt indítják a polgármesteri posztért a szeptember 2-ai időközi választáson, Vásárhelyen - az időpontról július 1-jén döntött a választási bizottság. A választást azért írták ki, mert a várost 10 évig irányító Lázár Jánost június 2-ától kinevezték a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak.

Öngyilkosság-megelőzésre törekednek, nem hídpénzt akarnak szedni

Biztonsági kamera üzembe helyezésével próbálja megelőzni a Szent István völgyhídon elkövetett öngyilkosságokat a veszprémi önkormányzat. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek azt mondta: a viadukt a város egyik büszkesége, de sajnos olykor emberi sorsok szomorú végének színhelye is; sokan hajtanak végre öngyilkossági kísérletet ott, ami óvatosságra inti az önkormányzatot.


Gémesi György és Wittinghoff Tamás nem örül a dugódíjnak

A fővárosi agglomerációban élő települések polgármesterei nem örülnek a dugódíj bevezetésének és attól tartanak, hogy a környező városokban káosz alakulhat ki - adta hírül július 3-án az Inforádió. Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerint elfogadhatatlan, hogy a főváros a BKV anyagi támogatása végett vezeti be a dugódíjat. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az agglomerációval való egyeztetés és a szükséges infrastruktúra hiányát kifogásolta.


Az önkormányzatoknak jövő júliusig kell elkészíteniük programjaikat

A hazai és uniós pályázatokon való indulás egyik feltétele lesz a települések esélyegyenlőségi programjának megléte. A programok elkészítéséhez az önkormányzatok 2013. július 1-ig kaptak haladékot. A korábbi előírásokhoz képest új elem, hogy a szakmailag is megfelelő esélyegyenlőségi program elkészítéséhez ingyenes segítséget nyújt egy esélyegyenlőségi mentorhálózat felállításával a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézménye.


Moszkvában találkozott a két ország számvevőszékének elnöke
Nemzetközi együttműködésre van szükség a korrupció elleni harcban - erre hívta fel a figyelmet Domokos László az orosz fővárosban július 5-én, egy nemzetközi konferencián. Az Állami Számvevőszék elnöke beszédében kijelentette: globalizálódó világunkban a korrupció is egyre inkább nemzetközivé válik, ezért csak összefogással lehet eredményen fellépni ellene. 

Tétényi Éva a város egymilliárdos hiányával indokolta döntését
Esztergom költségvetésének egymilliárd forintos hiánya miatt júliustól Tétényi Éva független polgármester felfüggesztette a képviselők tiszteletdíjának kifizetését - közölte a városháza sajtófőnöke. Váczy H. István elmondta, az összeg fejenként csaknem 100 ezer forint, ez havonta mintegy 1,5 millió forintot jelent a város büdzséjében.

A rendőrházban 12 lakás várja a kerületi a kapitányság dolgozóit

Tizenkét önkormányzati lakást adott át a józsefvárosi önkormányzat a Belügyminisztériumnak: a felújított lakásokba a VIII. kerületben szolgáló rendőrök, illetve a kapitányságon dolgozók költözhetnek be. A július 6-i átadáson Kocsis Máté polgármestere arról számolt be, hogy a Lujza utca 14. szám alatti házat mintegy 175 millió forintból újították fel, és azok lakhatnak ott, akik anyagi lehetőségeik miatt még nem tudtak önálló lakhatást teremteni.


Az Országgyűlés elutasította a személyforgalmi behajtási díj budapesti bevezetéséről szóló javaslatot
Az Országgyűlés július 6-i döntésével elutasította azt a javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a Fővárosi Önkormányzat felhatalmazást kapjon a dugódíj bevezetésének rendeleti szabályozására. Főpolgármesteri Hivatal közleményében arra emlékeztet, hogy a korábbi városvezetés 2009-ben meghozott döntése alapján kerülhet sor arra, hogy a 4-es metró beruházását támogató Európai Bizottsági határozat külön is nevesítette Budapest számára a dugódíj bevezetésének kötelezettségét.

A baracskai büntetés-végrehajtási intézet lakói mezőgazdasági munkákkal teszik hasznossá magukat

Országszerte mintegy negyven önkormányzatnak szállít július 6-tól összesen 22 ezer előnevelt csirkét a büntetés-végrehajtás baracskai gazdasága, az Annamajori Kft., amely így kapcsolódik be a Belügyminisztérium által koordinált Start munka mintaprogramba - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóirodájának vezetője az MTI-vel.


Bevételi forrásaik ismerete nélkül kell dönteni az önkormányzatoknak az iskolák működtetésének vállalásáról

Augusztus végéig kell dönteniük az önkormányzatoknak arról, hogy átadják az iskoláikat az államnak, vagy maguk üzemeltetik tovább. A döntést megnehezíti, hogy egyelőre az sem dőlt el, hogy mennyi pénzük marad jövőre, és mit kell fizetniük, ha megtartják az iskolákat. A bizonytalanságok miatt újraéledt a vita a kormányoldal két rivális oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa között is - írja július 6-án az Origo.


Aki a rendelkezést megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható
Magyarország erdeiben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el július 5-étől átmeneti időre - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az első 20 jelentkezőnek ingyenes szállást és étkezést biztosítanak
A ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara üzletember-delegációt szervez a harmadik China Linyi Market Trade Fair-re (CLMTF), a kínai LinYi-be. A kiállítást szeptember 6-9. között, LinYi város Nemzetközi Konferencia és Kiállítási Központjában rendezik meg. A kamara egyedülálló lehetőséget biztosít az első 20 jelentkezőnek, mivel partnere, LinYi város az ide érkező magyar üzletembereknek a szállást és az étkezést ingyenesen biztosítja.

Őszre derül ki, lesz-e olyan terület, amelyre nem jut támogatás
Jövőre 50 milliárd forint lesz az önerőalap, az a keret, amelyet az önkormányzatok az európai uniós pályázatokhoz használhatnak fel - mondta Pintér Sándor belügyminiszter július 6-án, Magyarnándorban. Pintér Sándor a nyugat-nógrádi térség polgármestereivel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón közölte: tavaly is többletforrást biztosított a kormány az uniós önerőalaphoz.

A legtöbb panasz az önkormányzatok szervezte közmunkát érte

Nem múlhat pusztán az önkormányzatok jóindulatán a közfoglalkoztatottak alapjogainak tiszteletben tartása - azt a jogszabályoknak kell szavatolnia, a hatóságoknak pedig ellenőriznie - írta az MTI-hez július 8-án eljuttatott közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szabó Máté ombudsman átfogó vizsgálatot indított és munkatársai helyszíni szemléken és a közfoglalkoztatottak panaszai nyomán rajzolják meg a helyzetképet - derül ki a szövegből.


Megjelentek a 2012. évi Tanyafejlesztési Program pályázati felhívásai

A Vidékfejlesztési Minisztérium a második alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program keretén belül 1,5 milliárd forint összértékben két fő területet kíván támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. A pályázatok benyújtási határideje 2012. augusztus 31. - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium.


Alapítvány - Ingyenes telkek – Szociális kertészet – Falusi Turizmus

A falusi turizmus feltételeinek megteremtésével, építési telek ingyenes felajánlásával, szociális kertészet beindításával, alapítvány létrehozásával is küzdenek az aprófalvak megmaradásért, a kistelepülések elnéptelenedése ellen a helyi önkormányzatok - derült ki az MTI által készített körképből.


Az első hivatalos honi borportálon sok hasznos tudnivaló olvasható

Elindult a bor.hu, Magyarország első hivatalos borportálja. Az internetes oldal hiteles forrásból, szakmai megalapozottsággal mutatja be a magyar bor világát, a hazánkra jellemző rendkívül színes fajta- és borválasztékot, közli a szőlészet-borászat aktuális híreit. A termelők hasznos pályázati felhívásokról, és a frissített ágazati jogszabályokról is tájékozódhatnak a borportálon.


Állam határozza meg az árakat – 400 szolgáltatóból 40-80 marad

A jövőben vízi közmű kizárólag állami és települési önkormányzati tulajdonba tartozhat; ezt is tartalmazza a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos törvények módosítása, amelyet július 9-én fogadott el az Országgyűlés 249 igen, 49 nem és 33 tartózkodó szavazattal. Négy fideszes képviselő önálló indítványának célja a jelenleg gazdaságtalanul üzemeltetett önkormányzati víziközmű-cégek integrálása, hogy azok elfogadható költséggel működjenek, és ne lehessen külföldi cégeknek átadni őket.


Bihary Gábor után Nagy Sándort választotta meg a küldöttség

Integrációtörténeti szempontból az elmúlt húsz év sikertörténete a Régiók Bizottsága - fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter július 9-én, a Régiók Bizottsága (RB) Nemzeti Küldöttségének tisztújító és előkészítő megbeszélésén, ahol a Küldöttség új elnökének Nagy Sándort, Kistelek polgármesterét választották a delegáció tagjai.


Matolcsy György javaslata szerint az önkormányzatoktól elvont 60,1 milliárd forintból 50 milliárd a NFM-hez kerül át

Az önkormányzatok és társulásaik európai uniós fejlesztési pályázatainak saját forráskiegészítési támogatását 60,1 milliárd forinttal csökkenti a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, az Országgyűlés honlapjára felkerült zárószavazás előtti módosító javaslat.


L. Simon László a megyeszékhelyek polgármestereivel tárgyalt a volt megyei múzeumok és könyvtárak átvételéről

A 2011 végéig megyei fenntartású könyvtárak és múzeumok megyeszékhelyeknek történő esetleges átadásáról egyeztetett július 9-én az érintett önkormányzatok képviselőivel L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára - tájékoztatta az MTI-t az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága.


A határozat a tudatformálásra és a megelőzésre fekteti a hangsúlyt

Elfogadta a kormány a parlagfű elleni védekezés akciótervét. A hosszú társadalmi egyeztetés után megszületett kormányhatározat összehangolja a parlagfű elleni, több tárcát is érintő munkát. Az akcióterv a sürgős, napi feladatok kezelése mellett hosszú távú megoldást nyújt az évek óta súlyosbodó problémára.


A MÖSZ és a TÖOSZ elnöke tart az új rendszer kijátszhatóságától és a magas adminisztrációs költségektől

A parlament által július 9-én elfogadott módosító javaslat alapján az önkormányzatok által folyósított rendszeres szociális segély és a rászoruló gyermeknek járó kedvezmény esetében kerülhet sor a jelenlegi pénzbeli támogatás részben utalvány formájában történő folyósítására. A szakértők és az ellenzék nagy része szkeptikus az új rendszerrel kapcsolatban - írja „Orbánék beengedték a főáramba Monok szellemét" című cikkében a hvg.hu.


Külön helyrajzi számot kapott az iskola, a konyha és a tornaterem

A sződligeti önkormányzat az épület három külön helyrajzi szám alatti nyilvántartásával akarja elkerülni általános iskolájának államosítását, a Pest Megyei Kormányhivatal azonban nem értékelte a sződligetiek leleményességét és felszólította az önkormányzatot a jogsértő helyzet 30 napon belüli megszüntetésére - írja a Magyar Narancs.


Azok az ügyek maradnak a jegyzőknél, amelyekhez kell a helyi viszonyok ismerete, vagy amelyekben nincs egységes szabályozás

Elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, s egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézést veszik át a településektől a járási hivatalok. A hatáskörök szétválasztásánál kiemelt szempont volt, hogy a helyi szabályozáshoz kapcsolódó, mérlegelési jogkörbe tartozó ügyek lehetőleg maradjanak a települési jegyzőnél, ahol viszont az államnak van egyértelműen feladata, ott a járási hivatal tudjon intézkedni.


Az érintett önkormányzatok ültetvények létrehozását tervezik

Kínában honos császárfa hibridje, a smaragdfa telepítésében látják a homokhátsági települések a kitörés lehetőségét - mondta Visnyei Miklós zsanai polgármester és Steier József, a SUNWO Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója július 10-én az MTI-nek a Bács-Kiskun megyei Zsanán tartott sajtótájékoztatón.


Boly és Szarvas kiemelkedő helyezést ért el a megújuló erőforrás- felhasználók nemzetközi versenyén

Két magyar település is a nyertesek között volt a Napkorona és Biomassza Bajnokság Rómában megtartott nemzetközi díjátadóján. Idén Bóly mellett Szarvas is bizonyított: a megújuló erőforrások felhasználásában Európa legjobbjai között vannak. Bólyon az összes közintézményt megújulókkal fűtik, míg az iskolákban LED világítás található, Szarvas pedig az országban legnagyobb és legmodernebb biogáz üzemének, illetve geotermikus energia felhasználásnak is köszönheti sikerét.


Egyelőre tizenkét helyi termelő kapta meg a „Gyulai termék” védjegy használati jogát

„Gyulai Termék" védjegyprogramot vezetett be a gyulai önkormányzat. Görgényi Ernő  polgármester július 11-én tizenkét helyi termelőnek adta át a védjegyhasználati jogot a városi piacon. A városvezető szerint a minősítési rendszer bevezetése a termelők érdekében történik, a "Gyulai Termék" jelzés használata ösztönzi a helyi mezőgazdaságot, segíti a Gyulán és környékén termelt friss és tartós élelmiszerek piacra jutását, a zöldség és a gyümölcs értékesítését.


Csak hatósági engedéllyel rendelkező természetes személyek szerezhetnek majd tulajdonjogot

A kormány elkészítette, és július 12-én benyújtotta az Országgyűlés elé a mező-, és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatot, közismert nevén az új földtörvényt. Az új jogszabály elsődleges célja a magyar föld védelme, a bel- és külföldi spekulánsok és a zsebszerződésekben résztvevők kiszűrése, valamint a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák helyzetbe hozása.


Háromezer fős települési lélekszámhatár – Az önkormányzatoknak október 1-ig kell határozniuk

Elfogadta az Országgyűlés július 12-én a köznevelési törvény módosítását, amely elsősorban azzal függ össze, hogy a közoktatási feladatellátás - az óvodák kivételével - 2013. január 1-jétől állami kézbe kerül. Ennek megfelelően rögzíti, milyen esetekben működteti az iskolát az állam, és mikor az önkormányzat.  


AZ MKIK elnöke szerint az európai uniós pénzek jelentős részét önkormányzati projektekre fordítják

A gazdaságfejlesztésre szánt uniós pénzek jelentős részét valójában önkormányzati projektek megvalósítására fordítják a pályázatokat megnyerők - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke július 13-án, Miskolcon. Az MKIK elnöke elmondta: az uniós pályázatok jelentős részét külföldi érdekeltségű cégek nyerik, s bár a fejlesztések Magyarországon valósulnak meg, a tisztán magyar tulajdonú társaságok nemigen nyernek a pályázatokon.


Kovács Sándor az adócsökkentést és a munkahelyteremtést tartja a legfontosabb feladatnak

Kovács Sándor vállalkozót indítja a Jobbik a hódmezővásárhelyi időközi választáson a polgármesteri posztért - jelentette be Nagy-György Anna, a párt önkormányzati képviselője és városi alelnöke július 13-án. A képviselő elmondta: a Jobbik helyi szervezete hosszú ideig egy választók számára pártszimpátiától függetlenül támogatható jelölt megtalálásán dolgozott. A független jelölt állítása azonban „a helyi politikai viszonyok következtében" meghiúsult.


A cívisváros 880 millió forintra számíthat – Veresegyház 524 millióra tartana igényt

Egyelőre egyedüli városként Debrecen számíthat arra, hogy az önkormányzati kórházának államosítása után kárpótlást kap az államtól, mégpedig nem is keveset: 880 millió forintot. A Világgazdaság információi szerint Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos utolsó pillanatban előterjesztett módosító javaslatára kártalanítás illeti meg az önkormányzatot, ha az elmúlt öt évben ellenérték fejében szerzett részesedést a kórház gazdasági társaságában.


A Bem, az Európa és a Hunnia után az Odeontól is elbúcsúzhatunk

Hónapok óta nem tudja fizetni a bérleti díjat a budapesti Odeon mozi, ezért a Budapest Film Zrt. felmondta a bérleti szerződését - tudta meg a Hír24. Korábban az Odeon mellett a Kino és a Tabán is bajban volt, de a hírportál úgy tudja, hogy az utóbbi két kis artmozi rendezte a tartozásait. Az Odeon azonban nem jutott ki a gödörből. A Magyar Nemzeti Filmalap május 9-i döntése alapján megítélt kétmilliós támogatás nem volt elég a legalább féléves bérletidíj-tartozás rendezésére.


Dévaványán GPS-szel szerelték fel a gépkocsikat és a traktorokat, hogy elejét vegyék a visszaéléseknek
A dévaványai önkormányzat műholdas helymeghatározóval (GPS) szereltette fel a tulajdonában lévő személygépkocsikat és traktorokat. Az akcióra azért volt szükség, mert a településen szárnyra kelt az a hír, hogy a járműveket nem rendeltetésszerűen használják - tudósít a Hír6.hu.

A befolyó pénzt a nagy forgalom miatt elhasználódott útpálya felújítására költenék

Úthasználati díj bevezetését tervezi az osztrák határhoz közeli Ágfalva önkormányzata az ausztriai Somfalvára vezető összekötő úton megnövekedett forgalom miatt - jelentette július 16-án az osztrák közszolgálati rádió. Az ORF Burgenland internetes cikke szerint jelenleg naponta ezerhatszáz gépkocsi használja az európai uniós támogatásokból felújított utat, jóval több, mint amire az utat tervezték.


Kettőtől húsz millió forintig lehet pályázni a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében 2011. február 4-én nyílt meg a Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap, melyben a pályázati lehetőség a még szabad forrás erejéig nyitva áll. A Pályázati Alap fő célja a szakmai együttműködés, a két ország lakossága közötti kapcsolatok kialakításának támogatása, elmélyítése, emellett széles körben, különféle szervezetek és az állampolgárok számára megjeleníti, elérhetővé teszi a Svájci Hozzájárulást Magyarországon.


Tétényi Éva szerint vagy feloszlatják a testületet, vagy új adósságrendezést indítanak

Jogsértő Esztergom költségvetése, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a felülvizsgálatát kéri a Kúriától - közölte július 16-án a megyei kormánymegbízott. A hivatal írásbeli törvényességi felhívást intézett az önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendelete ügyében. A határidő június 30-án lejárt, addig a felhívásra válasz nem érkezett, a jogsértést nem orvosolták, ezért a Kúria önkormányzati tanácsától kérik a rendelet felülvizsgálatát - tette hozzá Czunyiné Bertalan Judit.


Józsefváros önkormányzata további három mobil rendőrőrs telepítését tervezi a közeljövőben

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere avatta fel július 17-én a VIII. kerületi Diószeghy Sámuel utcába telepített mobil rendőrségi konténert. A kerület önkormányzata és a BM között már több esetben történt együttműködés - emlékeztetett Kontrát Károly, majd példaként megemlítette az idén július elején a Lujza utcában átadott rendőrlakásokat.


ÁSZ-jelentés a Művészetek Palotája és a felsőoktatás kollégium PPP konstrukciós beruházási programjának ellenőrzéséről
Több ponton közérdeket sértenek a Művészetek Palotája, illetve a felsőoktatási kollégiumok üzemeltetésére kötött szerződések - derült ki az Állami Számvevőszék „PPP - Közpénzek a magánszektorban" címmel, július 17-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A projektek PPP konstrukcióban, magáncégek bevonásával jöttek létre 2004-2005-ben. Az ÁSZ szerint a szerződéseket az állam számára előnytelenül kötötték meg, így nem gazdaságos a közpénzek felhasználása. 

A díjjal a természeti örökségeink megóvásáért tett erőfeszítéseket ismeri el a Vidékfejlesztési Minisztérium

A Vidékfejlesztési Minisztérium - együttműködésben az Európai Táj Egyezmény hazai végrehajtásáért felelős tárcákkal - ismét meghirdette a Magyar Tájdíj pályázatot. A címre olyan helyi önkormányzatok, társulások és társadalmi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek kiemelkedő munkát végeznek a magyar táj védelme, kezelése és fejlesztés érdekében.


Miniszteri engedéllyel az eljárás alatt is folytathatók lesznek a már megkezdett beruházások

Elkészült azon szabályok tervezete, amelyek alapján az adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok folytathatják beruházásaikat. A kormány honlapján olvasható rendelettervezet a parlament által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosításhoz kapcsolódik, amely szerint az adósságrendezés megindításának időpontjától annak lezárásáig, a miniszter egyedi döntése alapján beruházási kiadások is teljesíthetők, különös tekintettel az európai uniós támogatással megvalósuló beruházásokra.


A parkoló zónában lakók háztartásonként két kártyát kapnak majd

Valószínűleg ősszel dönt a III. kerületi önkormányzat a parkoló zónák bevezetéséről. A tervek szerin a Szépvölgyi út és Bogdáni út által határolt terület lenne fizetős. A belső részen 240, a külső körzetben 160 forint/órás parkolódíjakkal kalkulál a kerület. Puskás Péter óbudai alpolgármester július 18-án a Klubrádió „Élőben a városból" című műsorában beszélt a részletekről.


Felhívás önkormányzatoknak, fejlesztési társaságoknak az EUROPAN 12 pályázatban való részvételre

Az EUROPAN Magyarország Titkársága olyan helyi önkormányzatok és fejlesztési társaságok jelentkezését várja, amelyek fiatal európai várostervezők és építészek számára izgalmas tervezési feladatot jelentő fejlesztési területtel rendelkeznek, és azt felajánlják az EUROPAN 12 nemzetközi várostervezési és építészeti pályázathoz. A cél, hogy helyi önkormányzatok, fejlesztő társaságok problémás fejlesztési területein friss és előremutató tervek járuljanak hozzá a fejlesztés megvalósításához.


Felújított sínpár és multifunkciós utasváró fogadja a kirándulókat

Befejeződött az idén 130 éves debreceni, Zsuzsi erdei kisvasút pályájának két évig tartó felújítása, valamint a kapcsolódó idegenforgalmi létesítmények kialakítása. A mintegy félmilliárd forintos projekthez 400 millió forint uniós forrást nyert az üzemeltető.


A pályázatok benyújtásának végső határideje 2012. szeptember 30.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EEMI) az év első felében meghirdette az úgynevezett „Praxis-váltás" programot. A rendelkezésre álló 300 millió forintos keret mintegy kétharmadát már elnyerték a pályázók. Eddig 39 nyertes összesen 140 500 000 forint összegben részesült praxis vásárlására jogosító támogatásban, míg 81 sikeres pályázat összesen 41 500 000 forint összegben nyert el támogatást eszköz- és a kulturált betegfogadást biztosító bútorzatok beszerzésére.

A Vas megyei településen a korábbi polgármester lemondása miatt kellett kiírni a választást
Skrapitsné Jurasits Ágnest választották a Vas megyei Szentpéterfa polgármesterévé a július 21-én tartott időközi polgármester-választáson, amelyen két független jelölt indult a posztért - közölte a település jegyzője az MTI-vel. Dely Ferencné tájékoztatása szerint a 839 szavazásra jogosult közül 533-an járultak az urnához, közülük 331-en voksoltak Skrapitsné Jurasits Ágnesre, míg ellenfele, Hirschl József 201 szavazatot kapott. Egy szavazat érvénytelen volt.

A 2013 nyarára elkészülő beruházás lesz Magyarország legelső önkormányzati tulajdonú biogázüzeme

Csaknem egymilliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán egy biogázüzem megvalósítására a tatabányai önkormányzat, az AVE Tatabánya és az AVE Magyarország közös projekttársasága. Az üzem 2013 júniusára épül fel, a beruházás teljes összege 2,9 milliárd forint. Schmidt Csaba, Tatabánya polgármesterének tájékoztatása szerint a város önkormányzata egy 49 ezer négyzetméteres területet apportál a projektbe, amelynek értéke 97 millió forint.


A dokumentumok hosszú és középtávra adnak majd iránymutatást

Új Országos Területfejlesztési Koncepciót és új Országos Fejlesztési Koncepciót dolgoz ki a kormány a fővárosi és a megyei önkormányzatok bevonásával. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny július 19-i számában jelent meg. A dokumentumok hosszú és középtávra adnak majd iránymutatást a fejlesztési és a területfejlesztési politika számára, illetve kijelölik 2020-ig az európai uniós programciklus nemzeti fejlesztési és területfejlesztési koncepcionális irányait.


Az egyházak nem kérnek több állami támogatást közfeladat-ellátó intézményeik fenntartására, mint amennyi az államiaknak jut
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár július 20-án látogatást tett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinél.

Tizenhat önkormányzat pályázata feltételesen került elfogadásra, 34 igénylő lehetőséget kapott az igénylése pontosításra

Összesen több mint 3,5 milliárd forinttal támogat 837 települést a Belügyminisztérium az önkormányzati felzárkóztatási támogatás keretéből. A belügyminiszter július 19-én döntött a támogatás kifizetéséről, a pénzt napokon belül megkaphatják az érintett önkormányzatok. A támogatásra 1446 hátrányos helyzetben lévő település pályázhatott, közülük 887 önkormányzat nyújtott be pályázatot.


A „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” megjelölés önkéntes alapon lesz feltüntethető

A jövőben önkéntes alapon fel lehet tüntetni az élelmiszereken a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölést. A kategóriák használata nem lesz kötelező, de aki ráírja a portékájára, hogy magyar termék, annak meg kell felelnie a szabályoknak - mondta Fazekas Sándor a július 20-án megrendezett termelői piacon, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt.


A világítási rendszerek fényerő-szabályozásával jelentős megtakarítást lehetne elérni

Magyarországon a közvilágítási áramtarifák a legalacsonyabbak közé tartoznak a régióban, a közeljövőben azonban 20-30 százalékos emelkedéssel is szembesülhetnek a települések. Az önkormányzatok körében jelentős az érdeklődés az úgynevezett ESCO-finanszírozás iránt, amely a településektől gyakorlatilag nem igényel anyagi ráfordítást - írja a hvg.hu.


A négy féléves felsőfokú szakirányú továbbképzésre augusztus 31-ig lehet jelentkezni

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszéke 2012 szeptemberében új évfolyamot indít az „Urbanista" - volt „Városépítési-Városgazdasági Szakmérnök"- felsőfokú szakirányú továbbképzésen. A tanfolyam négy féléven keresztül az urbanisztika legfontosabb témaköreit havonta egy-egy háromnapos tematikus konferencia formájában tárgyalja.


Felhívás a veszélyes kártevő észlelésének bejelentésére

Hazánkban is megjelenhet a szelídgesztenye fákra nagy veszélyt jelentő szelídgesztenye-gubacsdarázs. Az Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban és idén már Szlovákiában is pusztító, nagy mobilitású kártevő hazai megtelepedését és elterjedését megelőzendő, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Igazgatósága fokozott ellenőrzést végez a szelídgesztenye állományokban, faiskolákban, csemetekertekben, árudákban, kertészeti központokban, köz- és magánterületeken.


Idén is elsősorban Észak-Magyarországra jutott a felzárkóztatást elősegítő forrásból

Az önkormányzatok több mint harmada kapott a legrosszabb helyzetűeknek járó támogatást. Ezekben a napokban érkezik meg több mint nyolcszáz önkormányzathoz a felzárkóztatást segítő támogatás, ezzel tízmilliárdon felüli a településeknek idén adott állami külön juttatás. A jövőkép azonban nem biztató: összességében kevesebb segítség érkezhet, mint tavaly - írja a Világgazdaság.


Tucatnyi rock koncert és számos más rendezvény Kisszigeten

A populáris rockzene kedvelőinek kétnapos programot szervez július 27-28-án, Kis-Sziget Fesztivál néven a Zala megyei Kissziget polgármestere, Böröcz Roland, aki saját együttesével maga is résztvevője a neves zenekarokat is felvonultató rendezvénynek. A rendezvényen csaknem tucatnyi koncertet és számos más kísérő program várja az érdeklődőket.


Kik nyertek a helyi önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények 2012. évi szakmai támogatására kiírt pályázaton?

A közismert néven Alfa programként ismert támogatást 2004 óta igényelhetik a helyi önkormányzatok, az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére. A felosztott költségvetési támogatás a 2012. évben rendelkezésre álló összeggel (166,4 millió Ft) meghaladja a 2 milliárd Ft-ot, így méltán állítható, hogy évtizedek óta az első mérhető eredményeket hozó, hosszú távú változásokat előidéző szakmai programról van szó.


A szállodákból elfolyó termálvízzel megelőzhetők a téli lefagyások

A város felső felén lévő szállodákból elfolyó gyógyvízzel fűtik, vagyis fagymentesítik majd a belvárosba vezető lépcsősort, amelyet saját beruházásból újíttat fel Hévíz önkormányzata - mondta el július 25-i sajtótájékoztatóján a település polgármestere. Papp Gábor (Fidesz-KDNP) közölte: mintaprojektként szeretnék megvalósítani a mintegy 60 méter hosszú, mára leromlott állapotú belvárosi lépcsősor felújítását.


A TÖOSZ elnöke szerint a bajban lévő települések összlakossága megközelíti a fővárosét

A közepes méretű települések és a kisvárosok járhatnak legrosszabbul az önkormányzatok átalakuló finanszírozásával - vélik egyre több városban. Legutóbb a tízezres Heves jutott csődbe, és valószínűleg nem ez lesz az utolsó ilyen eset. A kormány sok terhet levesz a kistelepülések válláról, ám ezek közül számos feladatot átterhel a környező városokra. Viszont ezek az önkormányzatok sem állnak jól anyagilag - vázolta a helyzetet a Világgazdaság kérdésére az egyik érintett város vezetője.


Kamerák és ellenőrző pontok – GPS-es nyomkövetés – Közösségi közlekedés – P+R és B+R parkolók

A budapesti önkormányzat szakemberei hosszabb ideje vizsgálják a dugódíj bevezetésének lehetőségeit a fővárosban. A forgalmi adatok értékelésével foglalkozó vállalat szakértője szerint technológiai szempontból is meg kell vizsgálni a kérdést; jelentős közlekedésinformatikai kihívásról van szó - olvasható a Computerworld cikkében.


Átcsatolásra, új járás kialakítására 2017-ben lesz először lehetőség

A fővárosban mind a 23 kerületben, vidéken pedig 175 helyen lesz járási hivatal 2013-tól, amelyek az államigazgatási feladatokat veszik át a jegyzőktől - a Kormány döntött a járások székhelyeiről és illetékességi területeikről. A járási hivatalok a kormányhivatalok kirendeltségeként az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak majd segítséget az állampolgároknak.


A tét a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok XIV. Országos Találkozójának rendezési joga

A Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (továbbiakban: GYIÖT) pályázatot hirdet a 2013. évi Települési Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Találkozójának rendezési jogára. A rendezési jog elnyerése esetén a nyertes pályázó a GYIÖT-tel együttműködési megállapodás keretében közösen szervezi meg a Települési Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok 2013 tavaszára tervezett XIV. Országos Találkozóját.


A márciusi felmérés során közel 200 település jelezte, hogy szeretne rész venni a szociális földprogramban

A kormány döntött arról, hogy a szociális földprogram megvalósítása érdekében az önkormányzatok 132 hektár állami földeket kapnak vagyonkezelésbe. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a szociális földprogram megvalósítása érdekében első alkalommal hirdetett meg ingyenes termőföldeket az önkormányzatok számára. Az NFA az önkormányzatok által benyújtott kérelmeket elbírálva javaslatot készített a kormánynak több mint 132 hektár termőföld ingyenes vagyonkezelésbe adására.


Új frakció létrehozását jelentette be hét önkormányzati képviselő

Kisebbségbe kerülhet a tiszavasvári önkormányzatban a várost vezető Jobbik, miután a tizenkét tagú képviselő-testület hét tagja - két fideszes, három független és két, a Jobbikból kilépett helyi képviselő - új frakció létrehozását jelentette be. A testületnek rajtuk kívül öt, jobbikos tagja van.


Az Energiaklub vizsgálatai azt mutatják, hogy a hatékony felújítás minden épülettípus esetében jobb eredményt hozhat

A jelenlegi engedékeny épületenergetikai követelmények többlet-energiafelhasználást így komoly többletköltségeket okoznak az épületek használói és a nemzetgazdaság számára - derül ki azokból a költség-optimalizálási számításokból, amelyet az Energiaklub az Európai Bizottságnak benyújtandó nemzeti jelentéshez készített.


A baranyai megyeszékhelyen egymilliárd forintos biztonsági keretet hoznak létre, és az önkormányzat visszavásárolja a járműveket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján hirdette meg eladásra a Pécsi Közlekedési Zrt. százhatvanegy helyi járatú buszát, az önkormányzat visszavásárolná őket. A buszokra szeptember 11. és 14. között lehet licitálni, becsült értékük 1 milliárd 29 millió forint, a legkisebb ajánlat ennek a fele.


Az augusztus közepétől létrejövő hivatalba beleolvad a KIM több háttérintézménye is

Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal néven működik tovább a Wekerle Sándor Alapkezelő augusztus 16-tól, a hivatalba beleolvad a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) több háttérintézménye is. A tárca szükségesnek látta olyan ágazatközi intézmény létrehozását, amely alkalmas a koordinációs és hatósági, kutatási, forráselosztási, valamint a fenntartói irányítási feladatok ellátásra. Ezért több olyan háttérintézményt összevon, amely a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítása alá tartozik.


Egy félig már elfogadott költségvetés mellett is alig lehet tudni, miből gazdálkodhatnak a városok jövőre

Ügyes - csettinthetünk, amikor azt látjuk, milyen új és újfajta ötleteket eszelnek ki városok vagy kerületek vezetői arra, hogyan szerezhetnének egy kis pluszpénzt az önkormányzat kasszájába. A némileg kétkedve dicsérő szavak persze csak addig tartanak, amíg azt valaki másnak kell kifizetnie, de ettől még tény: alapos munkát végeznek azok, akik kitalálják, miből lehetne bevételt szerezni - írja a Világgazdaság.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu