Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Február 22-én az európai uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt

Gerstmár Ferenc, az LMP helyi önkormányzati képviselője a párt jelöltje a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési választáson – jelentette be az LMP társelnöke 2015. január 2-án. Schiffer András közölte: Gerstmár Ferenc személyében az LMP helyi civilt indít, aki pontosan ismeri a helyi közösségek problémáit. 


Januártól jelentős átalakulások lesznek a honi adórendszerben

A jövő év elejétől ismét jelentősen átalakul a hazai adórendszer, aminek egyik ékes példája, hogy a helyi önkormányzatok lényegében bármire és bárkire közterhet vethetnének ki. A Szép-kártya kiszoríthatja az összes cafeteria-elemet, drágulhat a cigi és az alkohol is. Az állam adókedvezménnyel támogatná az első házasságot, a kétgyermekes családok azonban még várhatnak az újabb engedményekre – írja a Portfolio.hu. 


A részletes tervekről helyi népszavazáson mondhatják majd el a véleményüket a hegyvidékiek

Sem beruházás nem lesz a Normafánál, sem a zöldterület nem fog csökkenni, közölte a hegyvidéki önkormányzat alpolgármestere. Váczi János internetes oldalán azt írja, nem lesz beépítés a területen, viszont rendbe tennék a Budai Sport Hotelt, az Eötvös út végén található Rajk-villát, és szeretnének megoldást találni a Hotel Olimpia helyzetére is.


A TÖOSZ elnöke viszont nem vár pozitívumokat 2015-től

Sokat várnak a hazai önkormányzatok a 2015-ös esztendőtől – ez derül ki azokból a nyilatkozatokból, amelyeket több önkormányzati szövetségi vezető tett a Magyar Nemzetnek. Reménykednek a foglalkoztatás javulásában, a további útfejlesztésekben, a gazdaság élénkítésében és a vidék felzárkóztatásában. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke viszont nem vár pozitívumokat.


A ciklus végére a legkülönfélébb ügyek elintézhetők lesznek a kistelepülések postahivatalain

A villanyszámla befizetésétől egyes hivatali ügyintézés elindításán át a hitel- és uniós támogatások igényléséig sokféle tennivalót intézhetnek majd a kistelepülések lakói a postahivatalokban a kormányzati ciklus végére – mondta Németh Lászlóné, Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.


A feladatok végrehajtásába közfoglalkoztatottakat és közösségi szolgálatot teljesítő tanulókat is bevonnak majd

Európai uniós ajánlás végrehajtása érdekében sírkert- és sírhely-rekonstrukciós programot indít a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a program célja a Magyarország területén lévő, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő sírkertek, sírhelyek újjáépítése.


A pénzből új hidat és utat is építenek a Tolna megyei városban

A bonyhádi önkormányzat 750 millió forint kormányzati támogatást kapott december végén, a város az összeget közlekedési problémák megoldására használja fel – közölte 2015. január 5-én a völgységi település polgármestere. Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint a pénzből az északi városrészben tervezett hidat és a várost tehermentesítő út hiányzó szakaszát építik meg.


Az egynapos felkészítéseket január közepén, Heves megyében kezdi meg a Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium az országban első helyen, Heves megyében kezdi meg a védelmi igazgatási szereplők honvédelmi igazgatási felkészítését 2015. január 13-14-ig a Heves Megyei Kormányhivatal dísztermében. Az egy-egy napos felkészítésen résztvevők átfogó képet kapnak a békeidőszaki és különleges jogrendi feladataikról – tájékoztat a Faceportal. 


Több önkormányzat bevezette már ezen a jogcímen a pluszterhet

Nem vezethetnek be földadót és más, a mezőgazdaságot sújtó adónemet a települések – habár ezt már több önkormányzat megtette. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak elmondta: a települési adó szabályozása miatt sem az őstermelőket, sem az egyéni vállalkozókat, sem a vállalkozásként működő gazdaságokat nem fenyegeti a földadó bevezetése.


Február végétől nem fizeti tovább az M1-M7-es bevezető szakaszának közvilágítását a Pest megyei település

Budaörs önkormányzata nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását az útdíj kiterjesztésével „egyoldalúan megváltoztatott” közlekedési feltételek miatt – közölte 2015. január 6-án Wittinghoff Tamás, a település polgármestere (Budaörs Fejlődéséért Egyesület). 


A városvezetés két új szereplője a városigazgató, valamint az önkormányzati és rendészeti tanácsnok

Január 15-én megkezdi munkáját a főváros működését összefogó új nagy cég, a Budapesti Városigazgatóság Zrt., s annak élén – új önkormányzati szereplőként is – a városigazgató. A hónap végén pedig az idén először ülésező Fővárosi Közgyűlésben várhatóan már a gyakorlatban is megmutatkozik a kormánypárti főpolgármester és az átszervezett városvezetés közti új munkamegosztás – írja a Magyar Nemzet.


Kormányos László már a testület alakuló ülésén visszalépett egészségi okokra hivatkozva

Elhunyt Kormányos László, Szatymaz 42 éves független polgármestere – írja a Délmagyar. Kormányos Lászlót októberben 73,7 százalékkal választotta polgármesternek a település, miután két cikluson keresztül alpolgármesterként dolgozott. A független polgármester azonban a választások után, az alakuló ülésen egészségi okokra hivatkozva visszalépett. Az önkormányzati évzáró ünnepségen még részt vett, majd 2015. január 4-én elhunyt.


Három város közműcégét ellenőrizte az ÁSZ – Volt, ahol szinte az összes számviteli szabálytalanságot tapasztalni lehetett

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján rendet kell tenni az önkormányzati közműcégek gazdálkodásában – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke 2015. január 7-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az elnök elmondta: a számvevőszék munkatársai három város – Záhony, Tiszaújváros és Gyöngyös – önkormányzati többségi tulajdonú távhőszolgáltató társaságainak 2008 és 2012 közötti működését ellenőrizték.


A Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárság 110 státuszából egyelőre 65 van betöltve

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság Kecskemétre költözése nem okoz semmilyen fennakadást a munkavégzésben, a vidékfejlesztési program tervezésében, a véglegesítéshez szükséges rendszeres brüsszeli egyeztetésekben – közölte a Miniszterelnökség.


Rákospalota is válaszlépésen gondolkodik – A Fideszen belül sincsen mindenki maradéktalanul megelégedve

Budaörs után Budapest XV. kerületének polgármestere, Hajdu László is válaszlépésen gondolkozik az útdíj ellen – írja a Blikk. Soroksáron, Újpesten, Győrben, Szombathelyen és Székesfehérváron is vizsgálják, hogy mit lehet tenni a településeket hátrányosan érintő rendszer megváltoztatására, míg Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője a Tata-Tatabánya autópályaszakasz fizetőssé tétele miatt felülvizsgálati kérelemmel fordult a Nemzet Fejlesztési Minisztériumhoz.  


A fideszes politikus mandátumának betöltésére időközi választást írnak ki Veszprém megye 3. számú egyéni választókerületében

Hosszan tartó súlyos betegség után 2015. január 8-án elhunyt Lasztovicza Jenő, tapolcai országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat közgyűlésének korábbi elnöke. Lasztovicza Jenőt a Fidesz és az Országgyűlés saját halottjának tekinti. Parlamenti képviselői mandátumának betöltésére időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani Veszprém megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében.


A 3200 magyarországi település közül 2900-nak nincsen szabadon felhasználható forrása

Az önkormányzati szektor idén nagyjából 2500 milliárd forintot költhet el, és ebből mintegy 300 milliárd forint felhasználásáról dönthetnek szabadon a helyhatóságok – írja a Népszabadság. A települések 90 százalékának azonban már csak annyi pénze van, hogy a napi működést képes legyen finanszírozni, és a kötelező feladatokra költhet.


A 5,3 milliárd forintos rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be

Kisebb, a közúti és a gyalogos forgalmat érintő korlátozásokkal 2015. Január 12-én elkezdődnek a Széll Kálmán tér felújításának munkái. A teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be, amelynek eredményeképpen a mai, elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, akadálymentes közösségi tér jön létre és Buda közlekedése is megújul. A felújításra mintegy 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésre.


Összesen 18,436 milliárd forintot osztottak szét – A legtöbb pénzt Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc kapta

Egy decemberi kormányrendelet révén összesen 18,436 milliárd forintot osztottak szét kormányzati támogatásként 68 településnek. A Belügyminisztérium a Világgazdasággal közölte, az érintett önkormányzatok egyedi igényeik alapján részesültek támogatásban. A belügyminiszter a településekkel támogatási megállapodásokat kötött. 


Örvényesen csak a falu felében kell telekadót fizetni, Zsombón a „magas építményeket” adóztatják meg

Egyelőre kevés település állt elő igazán kreatív helyi adókkal, pedig január 1-től az önkormányzatok adóztatási mozgástere jelentősen tágult. Az adók megemelésére, új adók kivetésére a településeken leginkább azért van szükség, mert a központi költségvetésből összességében kevesebb pénzt kapnak, mint amennyi feladatot náluk hagytak, vagy rájuk toltak – írja az Index.


Az államháztartási törvény módosítása értelmében áprilistól elveszítik önálló gazdálkodásukat a száz fő alatti intézmények

Az országgyűlés az év végén elfogadott úgynevezett salátatörvénnyel egyebek mellett az államháztartási törvényt is módosította. Ennek értelmében 2015. április 1-től azok az önkormányzati intézmények, amelyek létszáma nem éri el a száz főt, elveszítik önálló gazdálkodásukat, mivel azt az önkormányzat valamely szervezete végzi majd – írja az alon.hu.


Három párt, valamint két független jelölt gyűjtötte össze és adta le az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlást

Öt jelöltet vett nyilvántartásba a Veszprém megyei 1-es választókerületben 2015. január 10-i ülésén a helyi választási bizottság – tájékoztatta a választási iroda vezetője az MTI-t. Mohos Gábor közölte: eddig három párt, valamint két független jelölt gyűjtötte össze és adta le az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlást. 


A négyből három ápolási díj megállapítása járási hivataloknál marad

A segélyezési rendszer átalakítása után, 2015 márciusától is változatlan összegekkel a járási hivatalok állapítják meg az alap-, az emelt összegű és a kiemelt ápolási díjakat, az önkormányzatok méltányossági díjat állapíthatnak meg – írja a Világgazdaság.


Bátán, Bátaszéken, Izményben és Dombóváron nem tervezik új települési adók kivetését

Új év, új költségvetés. A Tolnai Népújság által megkérdezett Tolna megyei önkormányzatok, bár lenne rá lehetőségük, nem tervezik újabb adók kivetését. A polgármesterek szerint a Tolna megyei települések lakói teherbíró képességük végéhez értek.


A Miniszterelnökség szerint a nemzeti közműszolgáltatás rendszere a következő 2-3 évben elnyeri végső formáját és üzemméretét

Tavasszal a lakossági földgázszolgáltatással megkezdi működését az állami közműcég, ezt követően pedig a társaság megjelenik az áram-, majd a távhő-szolgáltatói ágazatban is – közölte a Miniszterelnökség 2015. január 12-én az MTI-vel. Közleményükben azt írták, visszautasítják az állami közműcég indulásának késlekedésével kapcsolatos, „félrevezető sajtóhíreket”.


Az ingatlanstop az új elidegenítési rendelet megalkotásáig, illetve a nyomozás lezártáig tart

A nyomozóhatóság vizsgálatának lezárulásáig, illetve az új elidegenítési rendelet megalkotásáig az V. kerületi önkormányzat nem ad el további ingatlanokat – közölte a kerület pénzügyi bizottságának szocialista elnöke 2015. január 13-án az MTI-vel. Steiner Pál közleménye szerint a pénzügyi bizottság január 13-án a sajtóban megjelent nyolc belvárosi ingatlan értékesítésének ügyéről tárgyalt. 


A helyi antiszegregációs terv alapján renitens viselkedésű családokat is beköltöztettek egy szegedi önkormányzati bérházba

Önkéntes portaszolgálatot ad a Jobbik felkérésére az Új Magyar Gárda az újszegedi Székely sor 21-ben, ha az önkormányzati bérházat kezelő IKV Zrt. nem állítja vissza a 300 lakásos házban az egész napos portát – jelentette be 2015. január 13-i sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a párt szegedi elnöke.


Sümegen, Tapolcán, Zircen és Balatonalmádiban nem, csak Balatonfüreden vezetnek be új adófajtát

Idéntől az önkormányzatok rendeleti úton települési adót vethetnek ki. A Veszprémi Napló által készített, a megye városait felölelő összeállításban nemcsak erről, hanem a helyi adók fajtáiról, mértékéről is szó esik.


A XII. kerületi lakosok április végén helyi népszavazáson döntenek a kirándulóhely rehabilitációjának módjáról

Nem támogat tömegeket vonzó turisztikai fejlesztéseket a Normafán Budapest XII. kerületének önkormányzata. Pokorni Zoltán a természetvédelmi terület rehabilitációjáról készült hatástanulmány ismeretében korlátozná az autóforgalmat, és a környezetbarát közösségi közlekedést részesítené előnyben, a közbiztonságot pedig térfigyelő kamerák segítségével javítaná.


Valahol szavazategyenlőség miatt kell újra voksolni, másutt jelöltek hiányában maradtak el a választások

Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választás lesz 2015. január 18-án. Azért kell szavazást tartani ezeken a településeken, mert a 2014. október 12-i választás vagy elmaradt jelöltek hiányában, vagy megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett, de van olyan település is, ahol az ősszel megválasztott polgármester lemondása miatt kellett új választást kiírni.


Orbán Viktor szerint Székesfehérvár, Debrecen és Győr mellett Kecskemét lehet Magyarország új vidéki erőcentruma

Magyarország jól halad a vidéki erőcentrumok kiépítésében – mondta a miniszterelnök 2015. január 14-én, Kecskeméten, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának átadó ünnepségén. Orbán Viktor abból az alkalomból mondott beszédet Bács-Kiskun megye székhelyén, hogy a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága az első olyan államtitkárság, amely vidéki helyszínen működik. 


A közterületek megújítása mellett mindinkább a lakóházak felújítása és az egészségügyi intézmények korszerűsítése kerül előtérbe

Az önkormányzatok még csak előkészítik az idei költségvetéseiket, de több fővárosi kerületben már kész fejlesztési tervek vannak. Összességében sok milliárd forintot tesznek ki a már elindult beruházások folytatására, befejezésére és újak indítására tervezett összegek. A közterületek megújítása mellett mindinkább a sportlétesítmények bővítésére, építésére, az egészségügy korszerűsítésére, a lakóházak felújítására összpontosítanak – írja a Magyar Nemzet.


Mitől keletkezett Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. kétszáz millió forintos vesztesége?

A szemétszállítást Oroszlányban és huszonhét másik településen végző cég vesztesége – az előzetes számítások szerint – csaknem 200 millió forint. Erre próbál megoldást keresni Oroszlány polgármestere, egyelőre nem sok sikerrel – írja a 24 óra.


A Magyarország legszebb konyhakertje programhoz február végéig lehet csatlakozni

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje programban való részvételre, a karcagi mintaprogramhoz való csatlakozásra hívja fel Magyarország minden településének önkormányzatait, szervezeteit, egyesületeit Karcag város alpolgármestere. Jelentkezési határidő: 2015. február 28.


A hajdúnánási Nánási Portéka projekt 2013-ban indult és 50 millió forint támogatásból valósult meg

A Nánási portéka elnevezésű, helyi védjegy és márka kialakítását szolgáló kampány, a magyar programok közül egyedüliként, bekerült az európai Közös Agrárpolitika (KAP) Kommunikációs Díj esélyesei, a legjobb három közé – közölte a projektben közreműködő EMKA Tanácsadó Kft. az MTI-vel.


A Jászság kistelepülései egyelőre nem tudják, hogy lesz-e pénzük a segélyek finanszírozására

Gyökeresen átalakul a szociális segélyezés rendszere hazánkban. Március 1-jétől élesen elválnak egymástól az állam, illetve az önkormányzatok által adható szociális juttatások. A Jászság kistelepülései egyelőre nem látják pontosan, hogy lesz-e, illetve milyen forrásból lesz pénzük a segélyek finanszírozására – írja az Új Néplap.


A megkérdezett ebtulajdonosok fele nem is hallott arról, hogy az adatszolgáltatás kötelező

Lejárt az ebösszeírásra az önkormányzatoknak adott törvényi határidő. A tulajdonosoknak minden négy hónaposnál idősebb kutyát be kell jelenteniük, függetlenül attól, hogy van-e bennük chip, vagy sem – olvasható a VS.hu cikkében.


December végéig 35 kormányablak működhet a fővárosban – Robbanásszerű fejlődésnek indulhat az otthoni ügyintézés

Az Államreform Bizottság javaslata alapján tavasztól három lépcsőben történhet meg a kormányhivatalok külső és belső integrációja – közölte a Rádió Orientben a fővárosi kormánymegbízott. Ennek keretében a szakigazgatási szervek főosztályi szervezetben működnek tovább, a hatáskörök címzettje pedig a kormánymegbízott lesz. György István beszélt arról is, hogy véleménye szerint az e-közigazgatás számára 2015 az áttörés éve lesz.


Még az év végéig megépül a térség első négycsillagos hotelje

Lentiben önkormányzati beruházásban, mintegy 3,3 milliárd forintért bővítik a gyógyfürdőt, és ahhoz kapcsolódóan év végéig megépül a térség első négycsillagos szállodája. A 2015. január 16-i alapkőletételen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt mondta: Magyarországon ma mintegy 200 ezer család megélhetését biztosítja a turisztikai ágazat.


A takarékos tömegközlekedési eszköz a 7-es busz vonalán közlekedik

Január 17-én, szombaton – a Tarlós István főpolgármester programja szerint elindult járműpark-fejlesztési program keretében – forgalomba állt az első vadonatúj Volvo, az Euro 6-os kibocsátási normának megfelelő, dízel-elektromos hajtású hibrid csuklós autóbusz – írja a Budapest.hu.  


A 100 főt befogadására alkalmas intézmény közel 200 ember számára teremtene munkahelyet

A kunszentmártoni önkormányzat menekültek befogadására szolgáló zárt objektumot építene az ipari parkjában, ahol 100 főt őriznének fegyverrel. A polgármester szerint 193 személynek tudnának így munkát adni – írja a NOL.


Kishajmás, Szorosad, Bozzai, Tanakajd, Zalamerenye, Tengeri, Fancsal és Valkonya lakói járultak az urnákhoz a hétvégén

Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választást tartottak 2015. január 18-án. A választások többségét azért írták ki, mert az október 12-i választás jelöltek hiányában elmaradt, vagy szavazategyenlőség alakult ki. Az időközi választásokat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Vas és Zala településein tartották.


A szársomlyói kikerics túráról a biharugrai halastavakon telelő madarak megfigyeléséig

A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok: Transz-bükki átkelés, Téli túra a Zemplénben, Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn, Hajnalmadár túra, Nyomunkban a hiúz vagy éppen Hortobágyi sasles. 2015. január 31-én és február 7-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat keretében közel húsz túraajánlattal várják a természetkedvelőket a Magyar Nemzeti Parkok.


A Balaton parti települések polgármestereit főként az előnyösebb pályázati lehetőségek motiválják

Az előnyösebb pályázati lehetőségekért szeretne várossá válni a két település. A polgármesterek szerint náluk egyébként sem klasszikus falusi élet zajlik – írja a Napló. A várossá nyilvánítási kérelmek elbírálását a Miniszterelnöki Hivatal végzi. Az eredményt nyár végén a köztársasági elnök hirdeti ki.


A munkáltatók öt millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitelének törlesztését

Több mint 700 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafetéria. A cégek öt millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását. A támogatás akár cafetéria elemként is választható. A munkáltató ötévente legfeljebb ötmillió forintot juttathat adómentesen – a fizetésén kívül – a dolgozójának azért, hogy törlessze forint- vagy deviza alapú lakáshitelét. Átlagosan 7 millió forint a magyar családok adóssága.


A „Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapuja” tovább erősítheti a környék turisztikai vonzerejét

A világon egyedülálló a Tapolcai-tavasbarlang, amely az új, 300 millió forint uniós pénzből épült látogatóközpontnak köszönhetően az eddigi évi százezer látogatónál is többre számíthat – jelentette ki a földművelésügyi miniszter 2015. január 20-án, a létesítmény átadása alkalmából rendezett tapolcai ünnepségen.


A Zala megyei településnek nemcsak energiastratégiája példaértékű, de a lakóinak létszáma is növekszik

A Zala megyei Nagypáli a kilencvenes évek előtt semmiben sem különbözött a hozzá hasonló településektől, a polgármesternek azonban támadt egy ötlete, amelyhez következetesen ragaszkodott: legyen Nagypáli a megújuló energiák mintatelepülése. Ennek ma már mérhető eredményei vannak az önkormányzat költségvetésében, mondta Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. 


A forintgyengülés hatása a miskolci áruházakban is jól érzékelhető

Ismét megélénkült a bevásárlóturizmus a határközeli településeken a forint gyengülése óta. A legtöbben Szlovákiából járnak át Magyarországra vásárolni. Míg december elején 305 forint körüli árfolyamon mozgott az euró, azóta 320-ra drágult. De nemcsak a határhoz közeli magyar városokba, hanem még a hatvan kilométerre lévő Miskolc hipermarketjeiben is egyre több a külföldi vásárló – írja a Minap.hu.


Elképzelhető, hogy egyes településeken fejlesztés helyett szociális kiadásokra kell költeni az iparűzési adót

Az adósságkonszolidáció utáni időszakban ugyan az új finanszírozási rendszert folyamatosan monitorozni kell, szükség esetén kiigazításra is sor kerülhet, a települések a helyi önkormányzati alrendszer előzetes költségvetési mérlege szerint megközelítőleg 2500 milliárd forint bevétellel gazdálkodhatnak 2015-ben – írta a Napi Gazdaság kérdésére válaszolva a Belügyminisztérium (BM). 


A Belügyminisztérium által jegyzett törvénytervezet január végéig véleményezhető

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján 2015. január 21-én megjelent törvénytervezet szerint. A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné.


Együttműködési megállapodást írt alá az MJVSZ és az MKIK elnöke

Együttműködési megállapodást kötött a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a térségi gazdasági fejlesztés, valamint a megyei és helyi foglalkoztatási helyzet javítása érdekében. A megállapodásról és nagyvárosok térségei gazdasági versenyképességének fokozásáról Szita Károly, az MJVSZ elnöke beszélt 2015. január 21-én, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Az ellenzéki párt az ombudsmanhoz fordul az adófajta kivetését lehetővé tevő jogszabály alkotmány-ellenességének kimondásáért

Tavaly az idei adócsomag elfogadásával nagy szabadságot kaptak az önkormányzatok abban, hogy milyen helyi adót vetnek ki településükön. A Jobbikosok ezzel kapcsolatban azt kérik Székely László ombudsmantól, hogy kezdeményezze a települési adó kivetését lehetővé tevő jogszabály alaptörvény-ellenességének kimondását az Alkotmánybíróságnál.


Az elszaporodó rablásoknak, betöréseknek egyre gyakrabban az idős emberek az áldozatai

Egyetlen gombnyomással riasztja el a támadót a nyakba akasztható apró riasztó. A betörők ellen szirénázó ajtóék nyújt védelmet. Hubay György önkormányzati képviselő vásárolta az eszközöket saját képviselői alapjából, aki a polgárőrséggel közösen bűnmegelőzési előadásokat szervez az itt élőknek – írja a Minap.hu.


Aparhanton, Mezőnyárádon, Pápocon, Pilisen, Tiszavasváriban és Egerben nyitják meg a szavazóhelyiségeket

Hat településen tartanak 2015. január 25-én időközi önkormányzati választást, ebből egy helyen nemzetiségi képviselőket választanak. Három nemzetiségi választás azonban – bár kitűzték – elmarad, mert nem indult annyi jelölt, ahány tagú testületet kellett volna választani.


Közös nyilatkozatot írt alá 17 Duna-parti település polgármestere

A Győrtől Szentendréig terjedő térségből tizenhét Duna-parti település polgármestere írt alá közös nyilatkozatot a napokban, amelyben kérik a kormány döntéshozóit az EuroVelo 6 kerékpárút mielőbbi megépítésére – tájékoztatta Romanek Etelka, Esztergom polgármestere 2015. január 21-én az MTI-t.


A Minősített Közművelődési Intézmény címet 15 szervezet nyerte el

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2015. január 22-én, a magyar kultúra napján átadta a Minősített Közművelődési Intézmény címeket és a Közművelődési Minőség díjat. A kitüntetés azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.


Újabb ingyenes útszakaszok – Kiterjesztett érvényességű megyei matricák – Kedvezmény a nagycsaládosoknak

A kormány a rendszer elvi alapjait megerősítve több módosításról is döntött az útdíjrendszerrel kapcsolatban. Fónagy János 2015. január 22-i bejelentése szerint február 1-jétől a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig lesznek érvényesek, illetve több új díjmentes szakasz is lesz.


A polgármester foglalkozási jogviszonyáról a béren kívüli juttatások éves keretéig

„A közszférát érintő munkaügyi-tb-adó változások 2015-ben” címmel rendez szakmai fórumot a közszférát érintő 2015. évi jogszabályváltozásokkal kapcsolatban a Metodika Oktatási Szolgáltató Kft. 2015. február 3-án, Budapesten. A rendezvény résztvevői a módosuló és az azokat módosító jogszabályhelyeket tartalmazó összeállítást kapnak, s lehetőségük lesz konzultációra is a konferencia előadóival.


Hetvenkilenc, pályázati úton bekerült eladósodott család lakik a könnyűszerkezetes házakban

Megtelt élettel az ócsai lakópark, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által üzemeltetett lakások 350 lakónak adnak otthont - írja a Napi Gazdaság. Ferenczhalmy Zsófia, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta, hogy jelenleg 79 család lakik az ócsai szociális lakóparkban, a 350 beköltöző fele kiskorú.


Az ellenzéki párban úgy vélik: az állampolgárok bevonásával működő erős önkormányzatokra van szükség

Az LMP szerint az állampolgárok bevonásával működő erős önkormányzatokra van szükség, ehelyett azonban a 2019-ig tartó ciklus a túléléséről fog szólni, miután a kormány lélegeztető gépre kapcsolat a helyhatóságok – mondta Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője 2015. január 24-én, az LMP önkormányzati kollégiumának megalakulása után tartott budapesti sajtótájékoztatón.


Az idei állami támogatás csaknem 50 millió forinttal haladja meg a 2014-ben folyósított hozzájárulást

Csaknem egymilliárd forint múzeumi célú állami támogatás elosztásáról döntött 2015-re vonatkozóan az emberi erőforrások minisztere. A támogatást az egykori megyei múzeumi szervezetek önkormányzati fenntartásba került tagintézményei kapják. A megítélt összeget az érintett önkormányzatok működési célokra használhatják fel. A 985 millió forint összértékű támogatás csaknem 50 millió forinttal haladja meg a 2014-ben folyósított állami hozzájárulást.


Pilisen, Mezőnyárádon, Pápocon, Egerben, Aparhanton és Tiszavasváriban szavaztak a polgárok

Hat településen – Pilisen, Mezőnyárádon, Pápocon, Egerben, Aparhanton és Tiszavasváriban – tartottak időközi önkormányzati választást 2015. január 25-én, Magyarországon, ebből három helyen polgármestert, két helyen képviselőt, egy helyen nemzetiségi képviselőket választottak. 


A turisztikailag jelentős városok közül Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért

Számos önkormányzat, köztük több balatoni település döntött az idegenforgalmi adó emelése mellett, de a turisztikailag jelentős városok közül 2015-ben Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért, a tavalyi 400 forint után 505 forintot – írja a Világgazdaság.


A Sherbiny Holdings Mérnöki szolgáltató központjában ötven új munkahely jön létre

Mérnöki szolgáltató központot létesít Gödöllőn, az ipari és kereskedelmi szolgáltató szaúd-arábiai Sherbiny Holdings, a beruházás értéke meghaladja a 150 millió forintot. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  parlamenti államtitkára 2015. január 26-án a projekt bejelentésekor a minisztériumban ismertette, hogy a vállalat első, nem a Perzsa-öböl térségében megnyíló irodája az idén áprilisban kezdi meg tevékenységét. 


Navracsics Tibor megüresedett országgyűlési képviselői posztjáért tizenketten szállnak majd ringbe

Jogerőre emelkedett a választási bizottság döntése, 12 jelölt neve szerepel majd a februári veszprémi időközi választás szavazólapján – közölte 2015. január 26-án az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője. Öt független indul, a baloldalnak nincs külön jelöltje Navracsics Tibor megüresedett posztjára.


Az ipartestület szerint a tervezet alapján nem valósítható meg a díjmentes kéményellenőrzés a jelenlegi biztonsági szinten

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosítási előterjesztést. A MKOI szerint a javaslat szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen modellt vázol fel a kéményseprő-ipari tevékenységről, valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés.


A fegyintézeti férőhelyek bővítését célzó beruházás kezdésének várható időpontja 2017

Önkormányzati tulajdonú, térítésmentesen felajánlott, minimum négyhektáros beépítésre szánt területet keres a Belügyminisztérium egy minimum ötszáz fős börtönberuházás végrehajtásához. Feltétel, hogy a felajánló vegyen részt a kialakításban és a működtetésben, és legyen a közelben munkalehetőség. Az új börtönbe 2018-2019-től küldhetik az elítélteket – írja a napi.hu.


Az alapellátás körébe jelenleg több mint 13 ezer szolgáltató tartozik

Az alulfinanszírozottságot, az elöregedést, az eltérő szakmai minőséget, az önkormányzatok gazdálkodási lehetőségeitől függő körülményeket, valamint a hozzáférés területi egyenlőtlenségeit nevezi meg a szaktárca az alapellátás legfőbb gyengeségeinek a terület átalakításáról készülő előterjesztésben. A Világgazdaság birtokába jutott jogszabálytervezetet csak márciusban kell a kormány elé terjeszteni, így abban még nem is szerepelnek konkrét változtatási tervek, csak irányok.


Gémesi György úgy véli: sosem fogunk teljesen tisztán látni a belvárosi ingatlanügyekben

Valószínűleg soha nem fogunk teljesen tisztán látni a V. kerületi ingatlanügyekben – erről Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke beszélt 2015. január 27-én, az ATV Start című műsorában, ahol egyebek mellett az is szóba került, hogy most, a költségvetés készítésekor szembesülnek azzal az önkormányzatok, hogy az áthárított szociális feladatok és az egyéb többletterhek miatt mennyivel lesz kevesebb egy-egy település mozgástere. 


A magyar CoR-delegáció egyik legaktívabb tagjának nyolc éves brüsszeli munka után szűnt meg a megbízatása

Csaknem egy évtizedes munka után 2015-től már nem tagja az Európai Unió Régiók Bizottságának (CoR) Dr. Gémesi György. A hírt Brüsszelben, a Régiók Bizottságában és annak néppárti frakciójában (CoR-EPP) is értetlenül fogadták, hiszen a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere a magyar CoR-tagság egyik legaktívabb tagja volt. Gémesi György a Gödöllői Szolgálatban megjelent interjúban adott választ azokra a kérdésekre, amelyek a brüsszeli megbízatása megszűnésével kapcsolatban merültek fel.


Gémesi György az önkormányzatokra váró pénzügyi kihívásokról

Egyre több feladatot bíz az állam az önkormányzatokra, a forrás viszont egyre kevesebb. Új adók kivetése jelenthetné a megoldást, de a lakosság már nem bírja a terheket. Sok településen emelték idén az idegenforgalmi adót, hogy legalább néhány lyukat befoltozhassanak a költségvetésen. A Gazdasági Rádió arról kérdezte Gémesi Györgyöt, Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökét, miért van szükség az újabb helyi adók kivetésére, illetve hogy milyen pénzügyi év előtt állnak az önkormányzatok.


A város önkormányzata nem tesz semmilyen lépést a lakosság véleményének ismerete nélkül

Támogatná-e Ön, hogy Ózd határában egy 250 munkahelyet biztosító börtön létesüljön? – Így szól a feltett kérdés azon a szórólapon, amelyet ezekben a napokban dobnak be az ózdi lakosok postaládájába. Az egyszerűen – Igen, vagy Nem - kitölthető kérdőívet bő egy héten keresztül adhatják le az emberek, a város 11 pontján kihelyezett gyűjtőládákba – írja a Magyar Online.


Az élettársát bántalmazó Balogh József ellen súlyos testi sértés miatt emelnek vádat

Súlyos testi sértés miatt bíróság előtt kell felelnie Balogh Józsefnek, Fülöpháza független polgármesterének, mivel a közvetítői eljárásra benyújtott kérelmét jogerősen elutasította a Kecskeméti Járásbíróság – közölte 2015. január 27-én a baon.hu portál. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a fülöpházi polgármester első tárgyalási napja május 13-án lesz.


A volt energetikai államtitkár 22 pontba gyűjtötte észrevételeit

Félelem helyett bizalom, diktátumok helyett alkupozíció, zsoldosok helyett közszolgák, túlzott központosítás helyett alulró építkező államszervezés – néhány tanács Bencsik János, fideszes parlamenti képviselőtől, aki huszonkét pontos elemzést jelentetett meg a honlapján a kormányzással kapcsolatos kritikái észrevételeivel.


Három községben senki sem akart októberben polgármester lenni

Hat településen – Daraboshegyen, Mesterházán, Lispeszentadorjánban, Mikén, Nemesvitán és Répáshután – tartanak 2015. február 1-jén időközi önkormányzati választást, ezek közül három olyan községben polgármester-választást, ahol tavaly októberben senki nem indult a posztért.


A 100 lakásos épületben mindössze 2300 forint a havi fűtésszámla

Százlakásos passzívházat adtak át 2015. január 27-én a XIII. kerületi Jász utcában. A már 40 százalékban lakott komplexumot mintegy 2,3 milliárd forintból az önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. építtette. A 41, 48 és 60 négyzetméteres lakások pályázat útján nyerhetők el. A fűtési költség havonta mindössze 2300 forint, a melegvíz előállítása 1000 forint, a bérleti díj pedig négyzetméterenként 1100 forint – írja a Világgazdaság.


Pogácsás Tibor: a kéményseprő szakemberek munkája megmaradna, csak máshonnan kapnák a fizetésüket

A Magyar Nemzet szerint önkormányzati és kéményseprő-ipari szervezetek éles kritikával, míg több vidéki település inkább várakozással tekint a kormány azon szándékára, hogy a kéményseprői szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetén belül egyesítenék. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a lapnak kifejtette: céljuk, hogy az ingyenessé váló kéményseprői szolgáltatást hosszú távon fenntartsák.


Elfogadták a forrásmegosztást – Áttervezik a Római-parti védművet – Városarculati céget alapítanak – A főváros is belép a BÖSZ-be

Közel félszáz napirendet tárgyalt meg 2015. január 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés: elfogadták a forrásmegosztási rendeletet, a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet, döntöttek arról, hogy új engedélyezési eljárás induljon a római-parti védmű ügyében, hogy a főváros is csatlakozzon a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez, valamint hogy tendert írjanak ki az M3-as metró felújításának finanszírozására vonatkozó kölcsönszerződésre.


Elsősorban önkormányzatok, egészségügyi-, illetve tanintézmények lehetnek a vesztesek

Egy kormányhatározat miatt több száz olyan uniós projekt sorsa pecsételődhet meg, amelyek révén napelemes rendszereket telepítettek volna kórházakra vagy önkormányzati épületekre. A módosítás miatt ugyanis a nyertes pályázóknak vagy a beruházóknak olyan pluszkiadásokat kellene vállalniuk, amelyre vélhetően csak kevesen lesznek képesek – írja a Világgazdaság.


Az ellenzéki párt jogi úton fog fellépni az új helyi adófajtát kivető önkormányzatokkal szemben

Az LMP jogi lépéseket tesz azokkal az önkormányzatokkal szemben, amelyek élnek a kormány által biztosított „hibás eszközzel”, vagyis a földadó kivetésével – mondta 2015. január 29-én Sallai R. Benedek. Az LMP országgyűlési képviselője szerint a lehetőséggel eddig élő kilenc település jogszabálysértően vetett ki földadót, a települési adóval a termelőket, vállalkozókat is sújtanák, holott az adóztatásukat a helyi adókról szóló törvény nem teszi lehetővé.


Az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet „megvette” a választók egy részének voksait

Megsemmisítette a Pilis 8-as számú egyéni választókerületben 2015. január 25-én tartott időközi voksolás eredményét és megismételteti a szavazást a helyi választási bizottság. Az MSZP Pest megyei szervezete fellebbez a döntés ellen.


Az előző kormányzati ciklusban 22 új mentőállomást kellett volna építeni, illetve további 60 állomást felújítani

Rosszul áll Magyarország a mentőállomások vidéki kiépítésére, illetve felújítására kapott uniós milliárdok felhasználásával, így ha november végéig nem sikerül befejezni a beruházásokat, akkor elúszhat az erre a célra kapott 11 milliárdos forrás még fel nem használt része – olvasható a Népszabadság 2015. január 29-i cikkében, amelyre Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek nyilatkozva reagált.


A demjéni Cascade barlangfürdő európai uniós támogatással, egymilliárd forintos beruházással készült el

A demjéni barlangfürdő megépítése példája annak, miképpen lehet természeti kincseinket egy térség felemelkedésének hajtóerejévé tenni – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a turisztikai létesítmény átadásán 2015. január 29-én. A miniszter kifejtette: a gyógyturizmus fejlesztése a kormány számára kiemelkedő feladat, mert megélhetést jelent a kis- és középvállalkozásoknak, egészségmegőrző, prevenciós hatása van a lakosság szempontjából.


Negyven millió forintot kaptak a BM-től az érintett önkormányzatok

Negyven millió forintot kapott a Belügyminisztériumtól az illegális migrációhoz kapcsolódó többletköltségek finanszírozására hat Csongrád megyei település. A polgármesterek szerint a naponta Magyarországra érkező több száz határsértő egészségügyi és közbiztonsági kockázatokat jelent, amelyre mielőbb megoldást kell találni.


Megszületett a kormánydöntés a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztési programjának támogatásáról

Tarlós István főpolgármester, Kovács Zoltán kormányszóvivő és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója 2015. január 29-én közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy a január 28-i kormányülésen hozott döntés értelmében a kormány támogatja a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztési programját, és biztosítja a megvalósításához szükséges 25 milliárd forintos forrást. 


Erősödik a mezőny: a szegedi fűszerpaprika őrlemény hungarikum lett, a Piros Arany a Nemzeti Értéktárba került

Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2015. január 29-én, Budapesten, a választások után újjáalakult testület második ülését követő sajtótájékoztatón. A hungarikumok sorába került a Vizsolyi Biblia – amely az első teljes, magyar nyelvű biblia –, továbbá a IX-XI. századi magyar íj, valamint a szegedi fűszerpaprika őrlemény.


Az érintett 60 település lakói a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő helyére választanak képviselőt

Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében április 12-re tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. január 29-én a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő helyére választanak képviselőt.


A fejlesztéseknek köszönhetően a mai 265 helyett hamarosam több mint kétezer ügymenet indítására lesz lehetőség

A hétvégén – 2015. január 31-én és február 1-jén – huszonhat új kormányablak nyílik meg az ügyfelek előtt, így összesen már 100 kormányablak lesz az országban. A tervek szerint az év végére ez a szám eléri a 280-at. Így minden járási székhelyen lesz lehetőség a hivatali ügyintézésre – tájékoztat a Miniszterelnökség.


Fazekas Sándor egyértelművé tette, hogy nem támogat semmilyen földműveseket sújtó intézkedést

A kivetett földadó visszavonására szólított fel minden önkormányzatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca nem támogat olyan intézkedéseket, amelyek a földműveseket sújtják. Ma ugyanakkor teljes a káosz az új adóztatási lehetőség megítélésében – írja az Agrárszektor.hu.


Márciustól a jövedelemkompenzáló támogatások a járásokhoz, a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz kerülnek

Egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a települési önkormányzatoknak a helyi segélyezésről, mert március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer. A változtatás lényege, hogy a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások a járásokhoz, míg a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz kerülnek. Utóbbiak maguk dönthetnek, milyen települési támogatási formákat biztosítanak és milyen összegben.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu