Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Adót kell fizetni a saját nyaralónkba hívott barátokra
Ha nem csak egyenes ági rokonokat hívunk meg, idegenforgalmi adót kell fizetnünk vendégünkért az önkormányzatnak

Jól megérdemelt pihenését töltötte egy Balaton-parti településen a saját nyaralójában egy férfi, amikor azzal csöngettek be hozzá, hogy jöttek az adót beszedni. Kilenc éve van meg a nyaralója, de még nem hallott arról, hogy a saját nyaralójába meghívott vendégei után idegenforgalmi adót kellene fizetnie - olvasható az FN24 cikkében.


Az illető először azt hitte, viccről van szó. De aztán a kedves hölgy felvilágosította, hogy nem. Éppen nyolcadmagával pihengetett a tulaj. Az ügyintéző először a vendégkönyvet kérte, majd - mivel kiderült, hogy olyan nincs - megkérdezte, kik a nyaralók. Barátok, kollegák - hangzott a válasz.

Kiderült, hogy éppen ez a gond. Az önkormányzatot képviselő hölgy rögtön mutatta is a vonatkozó jogszabályt, amely úgy rendelkezik, hogy ha üdülési célra ingyenesen adja át valaki a nyaralóját, akár baráti, rokoni alapon, akkor is adót kell fizetnie. Tehát nem csak abban az esetben, ha pénzért fogad vendégeket. A tulajdonos álla leesett a csodálkozástól. De mit volt mit tenni, a barátokra és az unokatestvérére is be kellett fizetnie az adót, fejenként és éjszakánként 390 forintot. A férfi egyébként Facebookon osztotta meg sztoriját.

Az FN24 megkérdezte a helyi önkormányzat adóosztályát, ahol megerősítették: hosszú évek óta törvény írja elő az adófizetést. Kivételt csak az egyenes ági rokonoknál lehet tenni. S ez nem helyi specialitás, hanem az egész országra érvényes szabály. Legfeljebb abban lehet különbség, hol mennyire szigorú az ellenőrzés.

Balatonszemesen egyébként minden évben járja a nyaralókat az ügyintéző, tudtuk meg még. Az csak véletlen lehet, hogy az említett nyaraló tulajdonosa először találkozott vele és az adófizetési kötelezettséggel - mondta Martinka Péter tanácsos. Hozzátette azt is, hogy mivel az államtól ugyanannyit kapnak az önkormányzatok az idegenforgalmi adó mellé kiegészítésként, mint amennyit saját maguk beszedtek, ez igen fontos pénzforrás nekik.

Forrás: FN24

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu