Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A város több mint 2,1 milliárd forint pályázati támogatást nyert komplex turisztikai szolgáltatásfejlesztésére

Két és fél milliárd forintot költhet Sóstógyógyfürdő idegenforgalmi fejlesztésére a nyíregyházi önkormányzat az idén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének polgármestere évnyitó, 2014. január 2-i sajtórendezvényén. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a helyhatóság több mint 2,1 milliárd forint pályázati támogatást nyert az üdülőhely komplex turisztikai szolgáltatásfejlesztésére és funkcióbővítésére.


A szolgáltatást 2015-re tervezi bevezetni a 100 önkormányzatot tömörítő Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését készíti elő a száz dél-dunántúli önkormányzatot tömörítő Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás, az új szolgáltatást 2015-ig tervezik bevezetni - közölte a társulás elnöke az MTI-vel. Ács Rezső elmondta: a társulás 1,3 milliárd forintos beruházással valósítja meg a szolgáltatáshoz szükséges fejlesztést, amelyhez 95 százalékos európai uniós támogatásra pályázott.


A képzési sorozat keretében még legalább 600 fő vesz majd részt

Eddig közel 2800 kormányablak ügyintéző vette át a képesítést igazoló oklevelet, de még legalább 600 fő kap oktatást a jövőben - közölte a Rádió Orienttel a területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár. Zöld-Nagy Viktória kifejtette, a tervezett háromezer munkaállomáshoz kétszer ennyi kollégára van szükség, mivel a hosszabbított nyitva tartás miatt két műszakban dolgoznak majd a munkatársak.


Az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi közösségek több százmillió forintra pályázhatnak majd

Hamarosan közzéteszik az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság honlapján azokat a pályázatokat, amelyeken I. világháborús megemlékezésekre nyerhetnek pénzt önkormányzatok, civil szervezetek. 2014-ben megkezdődnek az I. világháború századik évfordulójára történő megemlékezések.


A termálvíz hőkészletéből évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének

Projektcéget hozott létre a Pannon Geosolar Kft. és a bonyhádi önkormányzat a geotermikus energia hasznosítására Bonyhádon - közölte a város aljegyzője. A Bonyhád Geosolar Kft.-t hárommillió forintos alaptőkével, a bonyhádi önkormányzat tíz százalékos részesedésével alapították meg - tájékoztatott Glöckler Ferenc. A termálvizet villamosenergia-termelésre, illetve a lakosság és az intézmények melegvíz- és távhőellátására használják majd.


Navracsics Tibor: az önkormányzatok és a kormány nem ellenfelei egymásnak, közös céljuk a közjóért való munkálkodás

A három és fél évvel ezelőtt elkezdett közigazgatási reform eredményeként ma minden eddiginél nagyobb a helyi önkormányzatok, a megyei központok szerepe - hangoztatta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2014. január 6-án, Kaposváron, a Somogy Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén, a megyehét nyitórendezvényén.


Számos önkormányzat kijelölte már a szociális parcellákat, amikor kiderült: egy évig biztosan nem vezetik be a szociális temetést

A székesfehérvári közgyűlés az ország számos más városához hasonlóan az utolsó tavalyi ülésén eleget tett a temetkezési törvény akkor még érvényben lévő előírásának, miszerint 2014. január 1-jétől ki kell jelölni a szociális temetésre alkalmas temetői parcellát. Az aggályokat ugyanakkor a decemberi közgyűlésen nem csak ellenzéki, hanem kormánypárti oldalon is megfogalmazták a városatyák.


Az párt helyi frakcióvezetője szerint válsághelyzet van a városban

Azonnali intézkedéseket sürget és megbeszélést kezdeményez Pécs vezetőivel a város közbiztonsága érdekében az MSZP helyi frakcióvezetője.  Tóth Bertalan 2014. január 6-án az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy „Pécs újra brutális bűncselekményektől hangos. Válsághelyzet alakult ki a városban. Gyilkosság, rablássorozat, késelés, újabb nemi erőszak."


Tovább folytatódik az ökováros program: februárban indulnak a szennyvíztisztító telep korszerűsítési munkálatai

Februárban kezdődnek meg a gödöllői szennyvíztisztító telep fejlesztésének kivitelezési munkálatai. Ezt 2014. január 6-án jelentették be a projekt nyitórendezvényén, Gödöllőn, ahol Gémesi György polgármester és Sal László, az A-Híd Építő Zrt. vezérigazgatója aláírták a kivitelezési szerződést. A beruházás összértéke 1,37 milliárd forint, amelynek 85 százalékát, 1,166 milliárd forintot finanszíroz az Európai Unió Kohéziós Alap és Magyarország központi költségvetése.


Keretösszeg 1,55 milliárd forint – A pályázatok 2014. január 10-től február 15-ig nyújtatók be

Összesen 1,55 milliárd forint keretösszeggel a hulladékgazdálkodás fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez kínál vissza nem térítendő támogatást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), a pályázatokat 2014. január 10-től lehet benyújtani - tájékoztatta az ügynökség az MTI-t.


Egyelőre még nem lehet tudni, ki lesz a kormánypártok jelöltje

Tarlós István nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az őszi önkormányzati választásokon ismét induljon a főpolgármesteri posztért, de csak akkor vállalná, ha „értelmes" munkát végezhet. A főpolgármester erről a hvg.hu-n 2013. január 7-én megjelent interjúban beszélt. A főpolgármester azt mondta: egyelőre csak „a csillagokban van megírva", hogy ki lesz a kormánypártok főpolgármester-jelöltje.


Az egykori szovjet laktanyát alakítják át a térségben dolgozó vendégmunkások számára Mosonmagyaróváron
Önkormányzati munkásszállóval enyhít a térségben uralkodó albérlethiányon Mosonmagyaróvár - írta 2014. január 8-i számában a Kisalföld. A cikk szerint a rendelkezésre álló szálláshelyeket teljesen megtölti az a mintegy tízezer vendégmunkás, aki a térségben dolgozik. Az ő elhelyezésükön akarnak javítani azzal, hogy 70 millió forintból áprilisra százszemélyes szállót alakítanak ki a régóta üresen álló egykori szovjet laktanyában.

A polikristályos napelemek alkalmazásával épült erőmű 550 ezer kilowattóra áramot termelhet évente

Befejeződött a veszprémi naperőmű kivitelezése, a környéken egyedülálló napelempark közel 400 millió forintos beruházással 6800 négyzetméteren jött létre a megyeszékhely külterületén - közölte a beruházó HNS-Sun Kft. az MTI-vel. A projekttársaság közlése szerint az uniós támogatásból megvalósuló projekt teljes elszámolható költsége 378,9 millió forint volt. A kivitelezés tavaly augusztusban kezdődött. 


Több mint száz nyertes népszerűsítheti a hungarikumokat és nemzeti értékeket

A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly október 1-jén pályázatot írt ki a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására. A pályázatok közül Fazekas Sándor miniszter 135-öt nyilvánított eredményesnek. A nyertes pályázatok összesen 241,4 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak.


Az MSZP visszaadná a közoktatást az önkormányzatoknak - A Fidesz szerint az MSZP csak lebontani tud

Az MSZP a választás után fokozatosan lebontaná a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), és helyette a korábban is működő önkormányzatiság elvét érvényesítené a közoktatásban - erről Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségi tagja beszélt 2014. január 8-án, Budapesten újságíróknak. „Az MSZP csak lebontani tud, de építeni nem" - reagált az elmondottakra a Fidesz.


A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban a források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítják

Átlagosan háromszáz napra csökken az európai uniós pályázatok megvalósulása az új fejlesztési intézményrendszerben - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára 2014. január 8-án az M1 Ma Reggel című műsorában. Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztusban felgyorsult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkája, amikor a miniszterelnökség átvette a tevékenységet.


Doncsev András szerint 2015 szeptemberétől biztosított lesz a korban kiterjesztő hatályú óvodakötelezettség végrehajtása

Összesen 12 ezer 912 óvodai férőhely növekedés várható 2015. március végéig uniós forrásokból 2010-től - közölte az EMMI parlamenti államtitkára a Világgazdaság szerint. „Ennek megvalósulásával 2015. szeptember 1-jétől biztosnak mondható a korban kiterjesztő hatályú óvodakötelezettség végrehajtása, a minden gyermek számára azonos feltételekkel és egyenlő esélyekkel teljesülő ellátás" - hangsúlyozta Doncsev András.


A VM kiegészítette a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalanságáért kiírt pályázat keretösszegét

Több mint egymilliárd forintra növeli a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalanságának biztosítása érdekében meghirdetett pályázat keretösszegét. A VM 2014. január 8-i közleménye szerint a megjelent pályázati felhívás alapján a pályázat forrására - a „Hulladéklerakási járulékból finanszírozott feladatok" előirányzatból - korábban 428 millió 592 ezer forintot különített el.


Egyes településeknek megéri befogadni a másutt kockázatosnak talált gyárakat, szemétlerakókat, radarállomásokat

Szemétlerakó, lokátor, nukleáris hulladéklerakó - sok településen szóba sem jöhet, hogy ehhez hasonló létesítmények épüljenek területükön, illetve közvetlen környezetükben. Vannak azonban olyan falvak, városok, amelyek örömmel befogadtak ilyen cégeket. Csak a gazdasági előnyök, az új munkahelyek számítanak? És egyáltalán, csak rossz lehet egy nukleáris lerakó vagy szeméttelep közelében lakni, vagy bejöhet a „radarturizmus"? - teszi fel a kérdést a hvg.hu.


A KIM 40/2013. (XII.31.) rendelete kiegészíti a hajléktalantörvényt

A KIM rendeletet alkotott az önkormányzati rendeletben meghatározott közigazgatási bírság helyébe lépő közérdekű munkáról. A rendelet a sokat bírált hajléktalantörvény egyik kiegészítése. A 40/2013. (XII. 31.) KIM rendelet az önkormányzati rendeletben meghatározott magatartásra tekintettel kiszabott közigazgatási bírság helyébe lépő közérdekű munka végrehajtásának részletes szabályairól szól.


China Import and Export Fair: 58 ezer stand, 150 ezer termék és 200 ezer látogató minden évben

Hazánkban is bemutatkozik Kína legnagyobb kereskedelmi vására, a Kantoni vásárként is ismert, 115. alkalommal megrendezendő „China Import and Export Fair", amely évente több mint 200 ezer látogatót vonz 210 országból és térségből. A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, a Kínai Külkereskedelmi Központ és a ChinaCham Hungary szervezte bemutatkozó rendezvényre 2014. január 20-án kerül sor, Budapesten.


A cívisváros önkormányzata új megoldásokkal igyekszik erősíteni a magas hozzáadott értékű technológiai iparágak helyzetét

A Kúria önkormányzati tanácsa törvénysértőnek ítélte és 2013. december 31. napjával megsemmisítette a debreceni önkormányzat egyik helyi adórendeletének azt a pontját, amelyben iparűzési adókedvezményt biztosított a városba települt, magas hozzáadott értéket képviselő ipari cégeknek, szolgáltatóknak. A város alpolgármestere jelezte, hogy a döntés nem a jelenleg hatályban lévő rendeletre vonatkozik.


Ausztriába ingázó vendégmunkások már nemcsak bérlőként, hanem vásárlóként is jelen vannak a nyugat-dunántúli ingatlanpiacon

Az egyre nagyobb számban Ausztriába ingázó hazai és külföldi vendégmunkások már nemcsak bérlőként, hanem vásárlóként is jelen vannak a nyugat-dunántúli ingatlanpiacon, és az osztrák határ menti településeken egyre többen foglalkoznak szobakiadással is - írja a Napi Gazdaság. A kereslet miatt csökkent az olcsó és átalakítható ingatlanok száma, ezért ismét egyre többen telket vesznek, és építkezni kezdenek.


A Tiszamenti Regionális Vízművek immár 187 település ivó-és szennyvízhálózatát üzemelteti

A Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. az idén újabb három településen vette át a vízi közművek üzemeltetését, így összesen 187 helységben működteti a ivóvíz- és szennyvíz-hálózatot - közölte a Hajdú Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a 650 ezer ember ivóvízellátását biztosító TRV Zrt. szolgáltatási területe 2013-ban a korábbi hatszorosára nőtt.


Hoffmann Rózsa: januártól további 7-10 ezer forinttal több pénzt vihetnek haza a pedagógusok

A kormányzat fontosnak tartja, hogy a legkisebb településre és a legnagyobb városra is figyeljen, az oktatásban pedig a legszerencsétlenebb sorsú gyerek is megkapja azokat a lehetőségeket, amelyeket egy jobb körülmények közé született kortársa - mondta 2014. január 10-i, veszprémvarsányi sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára.


Az újonnan kialakítandó fedett részen elsősorban a város környékén élő tanyasi árusok kínálhatják majd portékáikat

A napokban kezdődött és várhatóan tavaszra el is készül a szolnoki vásárcsarnok 80 millió forintos fejlesztése és bővítése - tudatta a város önkormányzatának sajtóreferense az MTI-vel. A Tanyafejlesztési Program által támogatott munkálatok során lefedik a szabadtéri árusító helyeket, ahol elsősorban a Tisza-parti megyeszékhely környékén élő és gazdálkodó tanyasi árusok kínálhatják majd terményeiket.


Nyugat-európai mintára alakítottak ki öt kutyaillemhelyet a XIII. kerületi Pozsonyi út mentén

Kutyaillemhelyeket adtak át Angyalföldön. A Pozsonyi út felújítása során a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. illetékeseihez több olyan ötlet is érkezett, amelyet a szakértők is jogosnak és megvalósíthatónak találtak. Ilyen volt például a kutyaillemhelyek létesítését kérő civil kezdeményezés is, így nyugat-európai mintára a Pozsonyi út mentén, öt helyszínen elkerített, homokos területet hoztak létre, ahol a lakásból kijövő ebek könnyíthetnek.


Új közbeszerzési szabályok az Európai Parlament napirendjén

Az állami, önkormányzati hivataloknak nem lesz kötelező a legalacsonyabb árat kínáló ajánlattevőt kiválasztaniuk a közbeszerzési pályázatokon és koncessziók odaítélése során, ehelyett mérlegelhetik, melyik ajánlat felel meg leginkább a kitűzött célnak. Az adófizetői pénzek hatékonyabb elköltését célzó új szabályokról 2014. január 15-én szavaz az Európai Parlament.


A megpályázható szakmai támogatás összege 340 millió forint
2014-ben is lehetőség lesz az önkormányzatok számára a települési önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott muzeális intézmények szakmai támogatásán támogatási kérelem benyújtására. Az összehangolt és gyors ügyintézés, valamint az eredményes pályázatok elkészítése érdekében Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának közgyűjteményi főosztályvezetője az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A jelenlegi adatok szerint, ebben a ciklusban még nyolc településen rendeznek képviselő- vagy polgármester-választást

Az idén április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani. A helyi választási bizottságoknak még 18 napjuk van arra, hogy szavazást írjanak ki. A jelenlegi adatok szerint ebben az önkormányzati ciklusban még nyolc településen tartanak majd képviselő- vagy polgármester-választást.


A csokvaományi Dombház Üdülőpark és Ökoturisztikai Központ lakói az önellátó életforma varázsát is megismerhetik majd

Dombház Üdülőpark és Ökoturisztikai Központ néven különleges, a Gyűrűk Ura díszleteit idéző lakópark épül az Ózd közelében fekvő Csokvaomány település határában. Noha a turisztikai célokat szolgáló épületek küllemét nem a filmtrilógia ihlette, mégis leginkább erre emlékeztetnek a látványtervek képei - írja a Borsod Online.


Nem vállalkozik senki Győrben és környékén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyílt közbeszerzésen keresett vállalkozót 111 település hulladékának elszállítására és feldolgozására, de a felhívásra egyetlen ajánlat sem érkezett - jelent meg a 2014. január 13-i Közbeszerzési Értesítőben. Az ajánlat szerint a nyertes tevékenysége Győr Megyei Jogú Városra és annak környezetében 111 településre terjedt volna ki, Győr-Moson-Sopron-, Komárom-Esztergom- és Veszprém megyében.


Egy éve indította el Best Doctors Egészségprogramját a CIG Pannonia Életbiztosító

A CIG Pannonia Életbiztosító egy évvel ezelőtt indította el a Best Doctors Egészségbiztosítási termékét, mely lehetőséget ad a magyar családoknak a minőségi egészségügyi ellátásra, életeket menthet meg, és ezáltal olyan biztosítási védelmet nyújt, amely nélkülözhetetlen minden család életében. Fontos, hogy a cégek vezetői is lehetőséget lássanak egy ilyen védelemben, mert a munkatársak egészsége is rendkívül fontos.


A Számvevőszék szakemberei 34 településen láttak munkához

A 2011. évben lefolytatott önkormányzati ellenőrzések során megfogalmazott számvevőszéki javaslatok alapján az ellenőrzés alá vont önkormányzatoknak tételes intézkedési tervet kellett készíteniük, melynek végrehajtását, illetve annak eredményeit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) utóellenőrzések keretében ellenőrzi.


A KKDSZ Alapítvány és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete felhívása

A KKDSZ Alapítvány és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete vezetői továbbképzést indít „A korszerű menedzsment ismérvei és eszközrendszere a közgyűjteményekben - vezetői ismeretek" címmel könyvtári, levéltári és múzeumi intézmények „magasabb vezető" és „vezető" kategóriába sorolt alkalmazottai, valamint könyvtári, levéltári és múzeumi intézményekbe „magasabb vezető" és „vezető" kategóriájú állásba pályázók körének 2014. január 20. és május 5. között.


Önkormányzati támogatás letelepedéshez és otthonteremtéshez

Nyolc közművesített telket adott a jászberényi önkormányzat olyan fiatal szakembereknek, akik helyi cégeknél dolgoznak és a hosszú távon a jászsági városban tervezik családjuk jövőjét. A fiatal otthonteremtők a szerződés aláírásával vállalták, hogy két éven belül beépítik a 700 négyzetméter körüli alapterületű telket és legalább tíz évig jászberényi cégnél vállalnak munkát.


A tavaszi országgyűlési és az őszi nemzetiségi önkormányzati voksolásokra is lel lehet iratkozni az NVI nyomtatványain

Nemcsak a tavaszi országgyűlési, hanem az őszi nemzetiségi önkormányzati választásokra is kérhetik regisztrációjukat azok, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nemrég kipostázott nyomtatványait kitöltik. E nyomtatványon lehet letiltani a kampánycélú adatkezelést, valamint kérni akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is.


Illés Zoltán: Magyarországon egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer alakul ki

Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul Magyarországon 2015. január elsejétől - mondta a környezetügyért felelős államtitkár a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító üzemének 2014. január 14-i alapkőletételén, Mezőfalván. Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer alakult és alakul ki.


Az új határidő szerint január 27-ig lehet beadni a pályázatokat

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalansága érdekében, hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítására pályázatot hirdetett a Vidékfejlesztési Minisztérium. A felhívás a pályázni szándékozók jelzéseinek megfelelően módosul, a határidőt a tárca egy héttel meghosszabbította.


Fontos tudnivalók az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény végrehajtásáról

2013. július 1-jén hatályba lépett az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény (továbbiakban: az információbiztonsági törvény vagy törvény). A Magyar Közlöny 69. számában megjelent törvény 2. § (1) bekezdés k) pontja alapján annak hatálya kiterjed a helyi és nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületének hivatalaira is. Az alábbiakban a törvény legfontosabb előírásait szeretnénk megosztani olvasóinkkal.


A TÖOSZ elnöke szerint újratermelődhet az adósság a településeken, mert nem csökkentik a költségeket

„Többen a fejüket verik a falba annak a 22 városnak a vezetőiből az adósságkonszolidáció kapcsán, amelyek egyáltalán nem adósodtak el" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő közölte: ezek a települések meghúzták költségeiket, mindent átszerveztek, hogy beleférjenek költségvetéseikbe, pedig most nekik is jól jönne, ha átvállalnák tőlük a mintegy 200-300 millió forintos adósságot.


A fokozatosan felfejlesztett csokonyavisontai szövetkezetben 40-50 főt tudnak majd egész éven át foglalkoztatni

Mezőgazdasági szövetkezet nőtt az önkormányzati kertészetből Csokonyavisontán; az alakulását most készítik elő. A településen felismerték: a faluban élő emberek évtizedeken keresztül a mezőgazdaságból éltek, megtermelték a javaikat, a felesleget értékesítették - írja a sonline.hu.


Gyula, Kecskemét, Tata és Veszprém pályázott, Kecskemét nyert

Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár 2014. január 15-én ünnepélyes keretek között átadta a Várostérségi Gazdaságfejlesztési Nagydíjat Zombor Gábornak, Kecskemét polgármesterének. A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont közös pályázatát 2013-ban hirdették meg először.


A MUT 2014. március 10-ig várja az önkormányzatok jelentkezését

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 2014-ben 34. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak. A díj elnyeréséért a települési önkormányzatok pályázhatnak. A pályázatok beküldésének határideje: 2014. március 10.


Új uniós közbeszerzési szabályok lépnek életbe – Bevezették a „gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat” kritériumát

Az Európai Parlamentben elfogadott közbeszerzési és koncessziós szerződésekre vonatkozó új szabályzás révén az állami, önkormányzati szervek jobb minőségű, kedvezőbb árú szolgáltatásra, árura, munkára köthetnek szerződést a képviselők szerint. Ezentúl a kis- és közepes méretű vállalatok is könnyebben pályázhatnak, az alvállalkozói szerződésekre pedig szigorúbb előírások vonatkoznak.


A kormány döntése értelmében 2020-ig az összes magyarországi tanyát el kell látni árammal

A hat alföldi megye és Pest megye déli járásaiban lévő települések indulhattak a tanyafejlesztési program pályázatain 2013-ban - közölte Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) stratégiai főosztályának vezetője 2014. január 16-án, Kecskeméten, a Homokhátsági tanyai gazdaságok piacra jutásának segítése címmel rendezett projektindító konferencián.


Tállai András: négy évig évente 10 milliárd forintot különítenek el „kárpótlásként” az el nem adósodott önkormányzatoknak

Az önkormányzati feladatfinanszírozási rendszer finomítására, egy új támogatási fejlesztési rendszerre, a települések gazdálkodásában szerepet vállaló személyek felelősségének szabályozására, valamint több forrásra van szüksége az önkormányzati szférának a jövőben - erről Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt 2014. január 16-án, Budapesten.


A szövetség szerint a teljes önkormányzati közszférát érintő életpálya modell kidolgozásra lenne szükség

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége elengedhetetlennek tartja, hogy a teljes önkormányzati közszférát - a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket egyaránt - érintően az ország gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével megfelelő életpálya modell kidolgozásra kerüljön, tartalmazva a bérfejlesztés ütemezését is - áll a TÖOSZ közleményében.


Kivonuló külföldi cégek – Ideiglenesen kijelölt közszolgáltatók – Meglepő nagyságrendű árkülönbségek

Voltak, akik városokat, falvakat elöntő újévi szeméthegyeket vizionáltak, ám mára kiderült, a nápolyi káosztól - legalábbis most úgy tűnik - nem kell tartani - írja a Népszabadság. Noha a szemétszállítás nem omlott össze, azért arról sincs szó, hogy a nagy kormányzati hulladékkezelési reform maga lenne a „tündérmese". Olyannyira nem, hogy a jogszabályokkal előidézett, kikényszerített tömeges szolgáltatóváltások nyomán országszerte sorra alakulnak ki abszurd helyzetek.


A kormány a katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává minősítette át a szociális lakóparkot

Katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává minősítette át a kormány az ócsai szociális lakóparkot. Az eredetileg bukott devizahitelesek fogadására indított program ezzel végleg lezárult, holott a kormány tavasszal még a folytatást fontolgatta. Az év végére azonban belátta: nincs tovább. A projekt pénzügyi és társadalmi mérlege egyaránt siralmas.


A kezdeményezés országos mintává is válhat: Székesfehérvár, Hódmezővásárhely és Tatabánya is érdeklődik az ötlet iránt

A zalaegerszegi önkormányzat saját pénzügyi szolgáltató alapításával lépett be a helyi gazdaságba. Az első ilyen jellegű hitelintézetet 300 milliós alaptőkével jegyezték be 2013 decemberében. A kezdeményezés országos mintává is válhat: Székesfehérvár, Hódmezővásárhely és Tatabánya is érdeklődik az ötlet iránt. Gyutai Csaba polgármester kiemelte: a klasszikus banki működésre való átállással, források gyűjtésével a jövőben további munkahelyek létrehozása is lehetséges.


Az önkormányzat a felszámoló által megadott minimumáron, nettó 2,75 milliárd forintért vásárolja meg a céget

Visszavásárolta az erőművét Székesfehérvár. A Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester és Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos (Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.) által 2014. január 17-én aláírt adásvételi szerződés értelmében az önkormányzat lesz az egyedüli tulajdonosa a korábban privatizált, majd felszámolás alá kerülő Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-nek.


Orosháza önkormányzatának vezetését Zalai Mihály alpolgármester veszi át a választásokig

Dancsó József, Orosháza jelenlegi polgármestere lesz a Magyar Államkincstár új elnöke. A fideszes országgyűlési képviselőt február elsejével nevezik ki elnöknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2013. január 17-én, Orosházán, az adósságkonszolidációról szóló sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt hetekben több alkalommal konzultált Dancsó Józseffel, ezt követően kérte fel a poszt betöltésére.


Richter-féle skála szerinti 4,4-es erősségű földmozgás során önkormányzati intézmények és templomok is megsérültek

A 2014. január 19-i, 4,4-es erősségű nyugat-nógrádi földrengés következtében kisebb károk, repedések keletkeztek mohorai és cserhátsurányi önkormányzati épületekben, valamint a cserhátsurányi és a cserháthalápi templomban; személyi sérülés sehol sem történt, a szolgáltatásokban sem volt fennakadás - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Az államkincstár az év végig ellenőrizheti, szerepeltek-e az átvállalt összegben jogosulatlan tételek

A bankoknak 2014. január 15-én 12 óráig kellett elküldeniük az önkormányzatoknak és a Magyar Államkincstárnak a még fennmaradt önkormányzati adósságállományra vonatkozó adatokat, melyeket az önkormányzatok ellenőriznek - közölte a Világgazdasággal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az államkincstár az év végig ellenőrizheti, szerepeltek-e az átvállalt összegben jogosulatlan tételek.


Nagykátán a Jobbik „szervezett szállítás” gyanúja miatt két kifogást nyújtott be a hvb-hez

Két időközi polgármester, illetve képviselő választást tartottak 2014. január 19-én az országban. A Pest megyei Nagykáta 7-es számú választókerületének új önkormányzati képviselője Gyüre Pál független jelölt lett, míg a Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszentpál polgármesteri tisztét a szintén függetlenként induló Csontos Attila nyerte el.


A rendezvény bevételét a beteg gyermekek gyógyítására ajánlja fel a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete

A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete immár tizedik alkalommal rendezi meg a hagyományos, jótékonysági Szóvivő Bált, 2014. február 21-én, Budapesten. A rendezvényen adják át „Szavak Embere", a „Hiteles Tájékoztatásért", illetve a „Dr. Lasz György Rendészeti Kommunikációs díjat". A bál bevételét az egyesület a beteg gyermekek gyógyítására ajánlja fel.


A közétkeztetés átalakításánál elsősorban az egészségügyi szempontokat veszik figyelembe

Mivel nem zárult le az uniós engedélyezési eljárás, még nem léphetett hatályba a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezet. Az új rendelet szeptembertől lehet hatályos. Ajánlások már most is vannak, de ezeket a közétkeztetésben résztvevők egy része nem tartja magára nézve kötelezőnek.


Tematikus napok egész évben – A Nemzeti Parkoktól a kolostori termékek vásáráig

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) idén folytatja a Vidékjáró elnevezésű, tavaly elindított rendezvénysorozatát. A 27 vidéki turizmussal, hagyományőrzéssel, helyi termék előállítással és vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai szervezetettel közösen rendezett, 2014. január 25-én induló programsorozat célja, hogy egy-egy tematikus nappal a vidéki Magyarország komplex kínálatát mutassa be.


Milyen hatással van a közműszolgáltatókra a rezsicsökkentés?

A budapesti közműszolgáltatók bevételkiesésének egy részét több milliárd forinttal kompenzálta a fővárosi önkormányzat, míg másutt erőteljes költségvisszafogásra, elbocsátásokra, fizetéslefaragásra kényszerültek a rezsicsökkentéssel érintett társaságok - írja a Napi.hu.


Sok német, kevés roma regisztrált a nemzetiségi választásra

Idő még van bőven, de egyelőre meglehetősen gyér az érdeklődés a kisebbségi névjegyzék iránt. Az új választási szabályok szerint mind a tizenhárom nemzetiség országos önkormányzata listát állíthat, amelyről egy-egy jelölt juthat kedvezményes - szavazati joggal felruházott - mandátumhoz az Országgyűlésben - írja a Népszabadság.


Pintér Sándor: a munka még nem fejeződött be, a héten újabb döntés várható a közüzemi díjak mérséklése ügyében

Eddig kilenc szolgáltatást érintett a kormány által bevezetett rezsicsökkentés, a díjak további mérséklésére irányuló munka azonban korántsem fejeződött be - közölte Pintér Sándor a témában tartott fórumon 2014. január 20-án, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárda művelődési házában.


Az adóügyi szakértők szerint a települések forráshiánnyal adóbeszedési nehézségekkel küzdenek

Túl szoros az önkormányzatok költségvetési felügyelete, miközben az adók beszedését jogértelmezési problémák nehezítik, a települések pedig forráshiánnyal küzdenek - mutattak rá a Rádió Orientnek nyilatkozó adóügyi szakértők. Szmetana György és Deli Lajos egységes adózási eljárást tart indokoltnak, s arra is figyelmeztetnek a helyi adórendszer megváltoztatása 5-6 éves lyukat jelenhet a helyi büdzsékben.


Fokozott rendőri jelenlétet a szórakozóhelyeken – Pályázatokat a polgárőröknek – Térfigyelő kamerákat Uránvárosba

Egy, a pécsi közbiztonság javítását célzó, öt pontból álló javaslatcsomag megvalósítását javasolja az önkormányzatnak és a rendőrségnek a Fidesz pécsi elnöksége - jelentette be a párt városi szervezetének elnöke 2014. január 21-én, sajtótájékoztatón. Hoppál Péter azt mondta, Pécs közbiztonsági statisztikái ugyan jónak számítanak, az emberek szubjektív biztonságérzete a rablásokról, támadásokról szóló negatív híradások miatt az utóbbi időszakban romlott.


Az 514 millió forintos beruházással felépülő intézményben édesvízi akváriumokban mutatják be a Balaton élővilágát

A turisztikai szezon kezdetére átadják a balatonfüredi új látogatóközpontot, amit a Tagore sétányon építenek - tájékoztatta az önkormányzat 2014. január 21-én az MTI-t.  A Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont tájba illő, teraszos épület lesz, amelyben egyebek mellett több látványos akvárium és foglalkoztató terem várja majd az érdeklődőket - közölték.


Erdők, mocsarak és halastavak után nem kell telekadót fizetni

A helyi adókról szóló törvény idén januártól több mentességet tartalmaz, például a hatálya nem terjed ki az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott földekre, így e területek birtokosainak nem kell telekadót fizetniük. Kovács Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai tanácsadója elmondta: az önkormányzati adózás, valamint az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedvez.


A Tolna megyei Egyesült Önkormányzati Regionális Víziközmű Zrt. 64 településen nyújt ivóvíz- és csatornaszolgáltatást

Megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól a működési engedélyt a Tolna megyei Egyesült Önkormányzati Regionális Víziközmű (ERÖV) Zrt., amely 64 településen nyújt ivóvíz- és csatornaszolgáltatást - közölte a részvénytársaságot alapító társulás 2014. január 21-én az MTI-vel.


A fővárosi háztartások kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak és sárga fedelűt a műanyag és fém hulladéknak

Év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten - mondta György István főpolgármester-helyettes 2014. január 22-i sajtótájékoztatóján. A fővárosban eddig közel 100 ezer lakossági szelektív hulladékgyűjtő pontot alakított ki az FKF Zrt., és aláírták az új célgépek beszerzési szerződését is.


A 423 millió forintos projekt elsősorban a Rajkán és Dunakilitin élő szlovákok munkába járását szolgálná

Négy évvel a Pozsony-Rajka buszvonal indítása után vízen is összekötnék a magyarországi települést a szlovákiai fővárossal. A Kisalföld cikke szerint 1,4 millió eurós, azaz 423 millió forintos projekt keretében indul el az idén az a katamarán, amely - elsősorban a fővárosba dolgozni járókat kiszolgálva - kötné össze Pozsonyt a tőle 23 kilométerre fekvő Somorjával; felfelé 50, folyásirányban 35 percig tartana az út.


Huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a kitüntető címet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által tavaly hetedszerre meghirdetett pályázatokon huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a „kerékpárosbarát" címet. Az elismeréseket Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára adta át 2014. január 22-én, a Regional Environmental Center (REC) szentendrei központjában.


A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új, több mint 8000 négyzetméteres gyáregységet hoz létre

Mintegy kilencmilliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. - jelentette be 2014. január 23-án Páva Zsolt pécsi polgármester és Tóth Attila, a cég szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője. A cég egy új, több mint nyolcezer négyzetméteres gyáregységet hoz létre, miközben a jelenlegi üzem is tovább működik - közölte Páva Zsolt.


Intenzív egyeztetés a Főváros és a kerületek között – A lakosságot is bevonják a tervezésbe

A budapesti fejlesztések összehangolása érdekében kezdődött meg a Fővárosi Önkormányzat által koordinált egyeztetési folyamat, az uniós támogatással megvalósuló, úgynevezett Tematikus Fejlesztési Program, amelyről 2014. január 22-én tartottak szakkonferenciát a Főpolgármesteri Hivatalban a Főváros és az összes kerület képviselőivel.


A hajdúsági város egyedülálló, körkörös településszerkezete és műemléki belvárosa okán kerülhet fel a jeles listára

Egyedülálló településszerkezetével és műemléki jelentőségű belvárosával Hajdúböszörmény pályázik az Európai Örökség címre - mondta Kiss Attila, a település polgármestere 2014. január 22-én, az „Építészet és műemlékvédelem - A hajdúvárosok, Hajdúböszörmény értékvédelme a megújuló, megújult főterek tükrében" című örökségvédelmi konferencia megnyitóján.


A társaság negyvennégy csongrádi és három békési településen vette át a víziközmű-hálózatok üzemeltetését január elsején

A békéscsabai székhelyű Alföldvíz 117 településen szolgáltat egészséges ivóvizet januártól, miután még decemberben 47 település új üzemeltetési szerződésére kapott jóváhagyó határozatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A társaság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a korábbi szolgáltatóktól a dolgozókat teljes létszámban átvette, így mintegy háromszáz fővel ezerre bővült a társaságnál a foglalkoztatottak száma.


2010 előtt 163 kisiskolát zártak be – Keleméren üres az újranyitott iskola – A kistelepülések 40 százalékában nincsen oktatás

Eddig mindössze kilenc település vállalta, hogy korábban bezárt iskoláját újra megnyissák állami segítséggel. Keleméren is ezt kérték a szülők, de tanév elején nem jelent meg elég gyerek - írja a Világgazdaság. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a települések 45 százalékában van nyolc osztályos képzés, 15 százalékában nincs meg a 8 évfolyam. A kistelepülések 40 százalékában nincs oktatás.


Harmincnyolc BAZ megyei település tiltakozik az Aggteleki Nemzeti Park által megkezdett kisajátítás ellen

Földjei elvesztésétől tart 38 zempléni és abaúji település több ezer családja, miután a terület kezelője, az Aggteleki Nemzeti Park arról értesítette őket, hogy kisajátítja a földterületeket. Ennek azonnali leállítását követelik, és ezt levélben tudatták Orbán Viktor miniszterelnökkel - tájékoztatta 2014. január 23-án az MTI-t Köteles László (Fidesz-KDNP), a zempléni Komlóska polgármestere.


Gémesi György szerint az önkormányzati forrásokat nem tudja pótolni az adósságrendezés

Az önkormányzati adósságkonszolidáció helyes döntés volt, hiszen az elmúlt 10-12 év 1000 milliárdos forráskivonása miatt jelentős hitelfelvételre kényszerültek az önkormányzatok kötelező feladataik ellátásához, illetve, hogy az uniós projektjeikhez önrészt biztosíthassanak. Más kérdés, hogy a konszolidációt a hitelek átvilágításnak kellett volna megelőznie - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2014. január 24-én az ATV Start „Híróra" című műsorában.


Szabó Erika: mintegy 3200 településből 2380 helyen van jelenleg ügyintézési lehetőség

Minden kérdésben javul a járási rendszer megítélése a kormánytisztviselők és a lakosság szemszögéből is egy felmérés szerint - közölte Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért felelős államtitkára 2014. január 23-án, Budapesten.


Az Index úgy tudja, született olyan felvetés a Fideszben, hogy egy időben tartsák az EP- és az önkormányzati voksolást

Az Index információi szerint már több fórumon is felvetődött a kormányoldalon, és legutóbb a Fidesz-elnökség ülésén is szóba került, hogy lehet-e egy napon a 2014-es európai parlamenti és az önkormányzati választás. Az uniós képviselőket az ötéves ciklus leteltével az idén május 25-én választjuk, akkorra viszont már másfél hónapja túl leszünk az országgyűlési képviselők megválasztásán.


Tavasszal közel félszáz új mozgó-hangzó makett várja a látogatókat

Szarvason, az Arborétumban bővítik a Mini Magyarország makettparkot: tavasszal már mintegy félszáz új mozgó és hangzó makett, köztük minihajók és minivasutak fogadják a látogatókat. Az arborétumban elindított fejlesztéseknek és a 2013-ban megnyílt makettparknak köszönhetően 37 ezerről 72 ezerre növekedett a látogatók száma - közölte 2014. január 23-án a Körös-menti TDM és a makettpark az MTI-vel. 


A kötet az elmúlt 500 év térségbeli etnikai változásait mutatja be, településekre lebontva

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint korszakalkotó a „Kárpát-Pannon térség változó etnikai arculata" című kiadvány, amelyet valamennyi külhoni és magyarországi középiskolába eljuttatnak. Erről Répás Zsuzsanna 2014. január 24-én a fővárosban beszélt, amikor Kocsis Károly akadémikussal, a MTA Földrajztudományi Intézetének igazgatójával bemutatta az újra kiadott, kibővített kötetet a sajtónak.


A kormány 1,652 milliárd forintot csoportosít át a KIM-től a VM-nek

A falugazdász-hálózat finanszírozására 1,652 milliárd forintot csoportosít át a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) költségvetésének terhére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) javára. A kormányhatározat a 2014. január 24-én megjelent Magyar Közlönyben olvasható.


A január 27-én induló fázisban a miskolci járás összes településére kiterjesztik az akciót

További 80 ezer ember számára nyújt lehetőséget a kormány a digitális felzárkózásra - mondta Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár 2014. január 24-én, Miskolcon, a program első szakaszát értékelő sajtótájékoztatón. Az államtitkár az eseményen bejelentette: a kormány korábbi szándékainak megfelelően január 27-én kiterjesztik a Digitális Közösség programot az egész miskolci járásra.


Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a baranyai település képviselő-testülete tavaly ősszel feloszlatta magát

A korábbi településvezető, a független Sáity Borbála nyerte a polgármester-választást a baranyai Drávasztárán, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnapi időközi önkormányzati voksoláson. Cserdiné Szolga Emma jegyző arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a győztes 136, míg szintén független vetélytársa, Matoricz Sándor 120 érvényes szavazatot kapott.


Illés Zoltán szerint a 10-15 százalékos díjmérséklésre az év második felében nyílhat lehetőség

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerint a lakossági szemétszállítás területén is lehetőség nyílik rezsicsökkentésre az év második felében, a kommunális szemétszállítás díja 10-15 százalékkal mérséklődhet. Az államtitkár 2014. január 26-án, Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az esetleges díjcsökkentést az teszi lehetővé, hogy a közszolgáltatást végző cégek többletbevételre tesznek szert a szelektív gyűjtés növelésével.


A TÖOSZ szerint a települési önkormányzatok terveit érdemes lenne a központi és regionális programokkal is egyeztetni

„Az önkormányzatoknak február végéig kell elkészíteniük gazdasági terveiket" - közölte a Világgazdasággal Giró-Szász András kormányszóvivő. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberben jelentette be, hogy az állam átvállalja 278 ötezer főnél nagyobb települések megmaradt adósságát, de cserébe a településektől gazdaságfejlesztési és -növekedési tervek elkészítését várják el, melyeknek tartalmaznia kell az önkormányzatok szerepét a helyi kkv-k helyzetbe hozásának érdekében.


Segítség az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának közgyűjteményi főosztályától

A települési önkormányzatok által fenntartott valamint támogatott muzeális intézmények szakmai támogatásáról szóló rendelet megjelenés előtt áll. A sikeres pályamunkák elkészítése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkárságának közgyűjteményi főosztálya az alábbi információkkal szeretnék segíteni felkészülésüket:


Esztergom volt polgármesterét hűtlen kezelés bűntettének gyanúsítottjaként hallhatta ki a Főügyészség

Gyanúsítottként hallgatta ki 2014. január 27-én Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselőt, Esztergom volt polgármesterét a Központi Nyomozó Főügyészség - tájékoztatta Keresztes Imre főügyész közleményben az MTI-t. A fideszes képviselőt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződésével összefüggésben hallgatták ki.


Az Állami Számvevőszék elnöke 38 település ellenőrzésének tapasztalatait ismertette az önkormányzatokkal

Az Állami Számvevőszék támogatja az önkormányzatok szabályos működését, ennek érdekében az ÁSZ elnöke az összes település polgármesterének és jegyzőjének elektronikus levelet küldött, amelyben harmincnyolc, kockázati alapon kiválasztott település ellenőrzésének általános tapasztalatait ismertette.


A Mozaik Múzeumtúra 300 hazai kiállítóhelyet érint és elsősorban a 6-16 éves korosztályt célozza meg

Háromszáz hazai múzeum és kiállítóhely részvételével indul el 2014. február 1-jén a Mozaik Múzeumtúra. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kezdeményezését a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 130 millió forinttal támogatja - jelentette be január 27-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.


Fülöp Erik a miniszterelnök segítségét kéri a nagy múltú vegyészeti gyár megmentése érdekében

Tiszavasvári polgármestere 2014. január 28-án nyílt levélben fordult a Miniszterelnökhöz az Alkaloida Vegyészeti Gyár jövőjével kapcsolatosan - adta hírül a KeletPress Hírügynökség. Fülöp Erik polgármester levelét Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárhoz is eljuttatta, illetve a helyi önkormányzat Faceboook oldalán is közzétette.


A baranyai település gyógyfürdőjének, várának, várparkjának és jó levegőjének köszönheti az elismerést

Gyógyhely minősítést kapott a napokban Szigetvár, amely fejlesztéseket és a turizmus erősödését reméli az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) elismerésétől - mondta el 2014. január 28-i sajtótájékoztatóján Kolovics János polgármester. A fideszes politikus közölte: az OTH a helyi gyógyfürdőt, a várat és a várparkot is magába foglaló 15 hektáros terület jó minőségű levegőjének, alacsony zajszintjének ismeretében döntött a minősítésről.


Matyi Dezső: megalázó a Pécsi Sport Nonprofit Zrt egy eurós vételi ajánlata – Páva Zsolt: Pécsnek kötelessége megóvnia a csapatát

„A pécsi futball Pécsé, a pécsieké" - reagált közleményében Páva Zsolt polgármester Matyi Dezsőnek, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosának azt követően, hogy utóbbi - szintén nyílt levélben - „megalázónak" és „ingyencirkusznak" nevezve elutasította a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett egyeurós vételi ajánlatot.


A választási rendszer megváltozása miatt a választók már nem megyei, illetve fővárosi, hanem országos listákra szavazhatnak

A megváltozott választási rendszer miatt az országgyűlési képviselő-választási eljárásban a helyi szinten hozott határozatokról másodfokon már nem a területi (megyei vagy fővárosi), hanem országos szinten döntenek a Nemzeti Választási Bizottságban (NVB), ahol így várhatóan jelentősen megnő majd az ügyek száma.


A fürdőváros polgármestere szerint a gyógytó jó eséllyel pályázhat a címre, de ehhez bizonyítani kell, hogy nincs párja a világon

Ismét a Hévízi-tó világörökségi listára történő felvételét szorgalmazza a hévízi önkormányzat - írja 2014. január 29-i számában a Világgazdaság. Korábban más helyszínekkel együtt kívánt Hévíz felkerülni a világörökség-várományosi listára, most azonban hosszas mérlegelés után a testület úgy döntött, hogy a település önállóan indul a megmérettetésen - mondta a lapnak Papp Gábor polgármester.  


Huszonöt főre csökkentenék le a nemzetiségi önkormányzatok megalakulásához szükséges nemzetiségi lakosságszámot

Balog Zoltán 2014. január 29-én hivatalában fogadta Tina Komelt, határon túli szlovén közösségekkel való kapcsolatokért felelős szlovén miniszter asszonyt, akit elsőként tájékoztatott arról, hogy a Kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy 30 főről 25 főre csökkentse a nemzetiségi önkormányzatok megalakulásához szükséges nemzetiségi lakosságszámot.


Több mint 506 millió forintot osztanak szét 2119 települési és 58 területi nemzetiségi önkormányzat között

Megszületett a döntés a nemzetiségi önkormányzatok idei támogatásáról - közölte az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 2014. január 29-én az MTI-vel. A települési és területi nemzetiségi önkormányzatok működési költségvetési támogatására az idén több mint 506 millió forint áll rendelkezésre, ezt a népszámlálási adatok alapján osztják szét 2119 települési és 58 területi nemzetiségi önkormányzat között.


Közel 50 javaslatról döntöttek a Fővárosi Közgyűlés idei első ülésén

Csaknem félszáz javaslatot tárgyalt meg 2014. január 29-én, idei első, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák- egyebek mellet - a fővárosi cégvezetők prémiumának csökkentéséről, a választási plakátok elhelyezésére vonatkozó tilalmak kibővítéséről, valamint a forrásmegosztásról és az állami adósságátvállalásról határoztak.


A 2014-2020 között elérhető forráshoz a borvidék települések, valamint a helyi szőlészek és borászok férhetnek hozzá

A kormánynak az a célja, hogy 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, a pénzhez önkormányzatok, valamint az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnak hozzá - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2014. január 29-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.


Az angyalföldi épület lakásai 15 ezer forintos éves fűtésszámlával hálálják meg a 20-25 százalékos többletköltséget

Bokrétaünnepet tartottak a XIII. kerületi önkormányzat épülő 100 lakásos passzívházánál. A beruházás 20-25 százalékkal drágább egy normál társasháznál, viszont cserébe extrém alacsony lesz a fűtésdíj. Lakáshoz jutni viszont előreláthatólag csak egy másik lakás leadásával lehet majd, a pályázat feltételeit február közepén fogadhatják el - írja az Index.


A rezsicsökkentés okozta veszteségek miatt egyes cégeknek már nem éri meg folytatni a kéményseprőipari közszolgáltatást

A szemétszállítás után a kéményseprésben is rákényszerült a katasztrófavédelem arra, hogy szolgáltató híján ő jelölje ki a tevékenységet elvégző vállalkozást. A jelenség még nem tömeges, de a rezsicsökkentés ezen a piacon is hasonló helyzetet teremthet, mint a szemétszállításban - írja a Népszabadság.


Tavaly az engedélykérelemmel érintett ügyletek értéke 38,4 milliárd forint volt, és ennek csaknem felét elutasították

Két év alatt összesen 76,5 milliárd forint értékű hitel felvételét engedélyezte a kormány az önkormányzatoknak, miközben több tucat kérelmet elutasított. A számok azt mutatják, hogy a települések alkalmazkodnak az új rendszerhez, tavaly lényegesen kevesebb hitelt akartak felvenni, mint az előző évben - írja a Magyar Nemzet.


Már nem írhatók ki új voksolások – A megüresedő polgármesteri, képviselői helyek októberig betöltetlenek maradnak

Idén még tíz településen tizenkét választást tartanak, a két utolsót 2014. március 30-án Salgótarjánban és Somogyaszalón. A jogszabályok szerint ugyanis január 30-tól már nem írható ki időközi önkormányzati választás hazánkban.


Már idén folyósíthatók lesznek a támogatások – A következő három évben összesen 50 milliárd forint van elkülönítve erre a célra

Már idén támogatást kapnak fejlesztéseik megvalósításához azok az önkormányzatok, melyek az elmúlt években hitel nélkül gazdálkodtak - jelentette ki Lázár János 2014. január 31-én, Kiszomboron. Egy hónapon belül döntés születhet azoknak a településeknek a támogatásáról, amelyek önkormányzatai nem halmoztak föl adósságot, a kormány 10 milliárd forintot különített el erre a célra - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Csongrád megyei községben rendezett lakossági fórumon.


A közétkeztetés megújítását célzó kezdeményezés jelenleg közel 2,1 millió embert érint szerte az országban

Négy újabb önkormányzat - Köröstarcsa, Csabacsűd, Kaszaper és Battonya - csatlakozott a Mintamenza programhoz, a megállapodásokat 2014. január 30-án írták alá a településeken, Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára jelenlétében - közölte a VM az MTI-vel.


Az Országos Bírósági Hivatalnál nyilvántartott pártok közül 51 a legutóbbi parlamenti választások után alakult meg

A 2014. április 6-ra kitűzött országgyűlési választásokon 147 párt indulhatna el. Az Országos Bírósági Hivatalnál nyilvántartott pártok közül 51 a legutóbbi parlamenti választások után alakult meg. A 2010-es országgyűlési választás előtti évben 26 pártot jegyeztek be a bíróságokon. Négy évvel ezelőtt, a parlamenti választás előtt 183 párt volt bejegyezve. Hasonló pártalapítási hullám az 1990-es évek első felére volt jellemző.


Az ismét megnyíló Tanyafejlesztési Programra 2014. február 7-től március 10-ig lehet pályázni

Ismét megnyitják a Tanyafejlesztési Program forrásait, így a következő néhány hétben 300 millió forint többletforrásra pályázhatnak a tanyán élők - jelentette be Budai Gyula. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára közölte: 2014. január 31-én Fazekas Sándor aláírja azt a miniszteri rendeletet, amely meghatározza a pályázati feltételeket, és ennek alapján február 7-én reggel nyílik meg a pályázati lehetőség.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu