Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A város 32-es számú választókörzetében kampánycsendsértés miatt kell újra az urnákhoz járulni

Október 13-ára írta ki a megismételt szavazást a bajai választási bizottság a 32-es szavazókörben. A Kecskeméti Törvényszék múlt szombaton döntött úgy, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben. A végzés szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.


A MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség összefog az önkormányzati érdekérvényesítés erősítéséért

„Az állam szerepének megváltozása és az önkormányzati rendszer átszervezése jelentősen érinti a helyi közszolgáltatások működésének biztonságát. Ez kiemelten fontossá teszi, hogy az önkormányzati érdekeket megjelenítő országos szövetségek együttműködése megerősödjön, és erőik egyesítése szervezetileg is megtörténjen" - áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet a MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség elnöke írt alá a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából rendezett emlékkonferencián, 2013. október 1-jén, Gödöllőn.


Tállai András: ennyi forrás nincs a tartalékban, de igyekeznek érzékelhető támogatást adni

Minden településen feltöltötték a körzeti megbízotti helyeket, tavaly összesen 271 ezer embernek adtak munkát a közfoglalkoztatás keretében, az önkormányzatok működését segítő támogatásra pedig 1900 település pályázott 61 milliárd forint értékben, a szeptember 30 éjféli határidőig - derült ki egyebek mellett az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának 2013. október 1-jei ülésén.


Setét Jenő: a roma embereknek döntenünk kell az állampolgári és a kisebbségi identitásuk között

Levélben fordulnak a több mint 1200 cigány kisebbségi önkormányzathoz roma szervezetek, arra hívják fel a figyelmet, ha a roma szavazók regisztrálnak a nemzetiségi listára, elveszítik azt a jogot, hogy pártokra szavazzanak az országgyűlési választásokon - közölte Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke 2013. október 1-jén, Budapesten, sajtótájékoztatón.


A 300 személyes, II. kerületi intézmény a katolikus, a református, illetve az evangélikus felekezet felügyeletével működik

Átadták az ország első önkormányzati fenntartású ökumenikus óvodáját 2013. október 1-jén, a főváros II. kerületében. A 300 személyes óvoda a katolikus, a református és az evangélikus felekezet felügyeletével működik.  Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében elmondta, hogy elsősorban a növekvő gyermeklétszám tette indokolttá az óvoda épületének felújítását és bővítését. Az ökumenikus jelleget pedig a kerületben élők lelki, hitbéli igényéhez igazították.


A közfoglalkoztatás és a működési költségek csökkentése volt a fő téma a MÖSZ jánoshidai vidékfejlesztési konferenciáján
Ha egy polgármester lelkiismeretesen és hatékonyan szeretné végrehajtani településén a mezőgazdasági közmunkaprogramot, akkor idejének egy jelentős részében TSZ elnökké kell válnia - állították egybehangzóan a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 2-án, Jánoshidán rendezett vidékfejlesztési konferenciájának előadói.

A képviselők többsége kilátástalannak érezte a falu helyzetét

Feloszlatta magát az ásotthalmi önkormányzat képviselő-testülete. A polgármesterrel együtt héttagú testületből négyen - többek között - azért akarnak időközi választást, mert kilátástalannak érzik a falu helyzetét, és lakossági nyomásra, új polgármesterrel, felelősségteljesen akarják megtervezni a 2014-es költségvetést.


A Magyar Női Karrierszövetség rendezvényén adják át a„Legjobb női munkahely – 2012” díjakat

„Nő, család és karrier" címmel nemzetközi konferenciát rendez a Magyar  Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) 2013. október 10-én, Budapesten, a Personal Hungary Szakkiállításon, a pályakezdő fiatalok családi életre és a munkaerő piaci kihívásokra való felkészítése érdekében. A rendezvényen kerül sor a „Legjobb női munkahely - 2012" díja ünnepélyes átadására is.


Jó példák a hátrányos helyzetből való kiemelkedésre a MÖSZ rimóci konferenciáján
A Palócföld egyik festői településén, Rimócon tartott vidékfejlesztési konferenciát 2013. október 3-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A rendezvény résztvevői megismerkedhettek a hamarosan induló téli átmeneti közmunkaprogrammal, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (MNVH) kiírásra kerülő pályázataival, s megtudhatták, hogy milyen eredményeket sikerült elérni a közfoglalkoztatottak, illetve a pályázatok segítségével Rimócon és Varsányban.

Az Európai Unió félmillió euróval díjazná a leginnovatívabb várost

Versenyt hirdetett a közelmúltban az Európai Bizottság, hogy megtalálja az innováció első európai fővárosát, amely elnyeri az „iCapital" címet. A győztes település félmillió eurót kap. A versenyre 2013. december 3-ig jelentkezhetnek a 100 ezer főnél népesebb európai települések.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. október 9-én a Baranya megyei Villányban lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


A belügyminiszter javaslata lehetővé tenné a közmunkások árvízi és más szükséghelyzetekben való rendelkezésre állását

A kormány jogszabály-módosítási javaslatokat nyújtott be a katasztrófavédelem hatékonyságának növelésére. Pintér Sándor belügyminiszter indítványával lehetővé tenné, hogy a közfoglalkoztatottak katasztrófahelyzetben is rendelkezésre állhassanak, míg az önkénteseket adminisztrációs terheik csökkentésével segítené.


A részvevők – egyebek mellet – az iskolák központosítása, a központi tanterv és a diákjogok korlátozása ellen emeltek szót

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak civil szervezetek 2013. október 5-én, Budapesten és az ország több településén - Sopronban, Pécsett, Szegeden, Egerben és Esztergomban - a pedagógusok világnapján. Az „Őszi nagytakarítás az oktatásban!" elnevezésű demonstráció fővárosi rendezvényén több mint ezren vettek részt.


A szegedi ebtulajdonosok október végéig jelenthetik be a helyi önkormányzatnak házi kedvenceik számát

A szegedi kutyatulajdonosok még a hónap végéig vallhatnak az önkormányzatnak arról, hogy hány ebet tartanak otthonukban. Az önbevallás kötelező, aki nem ad számot kedvencéről, 45 ezer forintig terjedő bírságban részesülhet. A háromoldalas nyomtatványon a kutyába ültetett mikrochip számát is meg kell adni - írja a Délmagyarország.


Jövőre 51,7 milliárd forintra nő a gyermekétkeztetési támogatás, de a TÖOSZ elnöke szerint ennyi sem lesz elég a feladatra

Jövőre nagyobb összeget terveznek a költségvetésben a gyermekétkeztetésre és a nyári szociális étkeztetésre is. Korábban ki kellett egészíteni ennek a feladatnak a finanszírozását, mivel az önkormányzatok számára nem volt elegendő a központi forrás. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint az emelt összeg sem elegendő az önkormányzatoknak a gyermekétkeztetés finanszírozására.


Összeadva a már folyamatban lévő és az induló projekteket 300 milliárd forintos fejlesztés zajlik az egészségügyben

Uniós támogatásból mintegy 60 milliárd forint forráshoz jut az egészségügy, a pénzt kórházfejlesztésekre fordítják - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár 2013. október 6-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Szócska Miklós elmondta: 10 milliárd forintból az onkológiai ellátórendszer fejlesztését folytatják.


A Hungarikum Bizottság október végéig várja a jelentkezőket

A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésnek, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénynek megfelelően.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. október 14-én, a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Gádoroson zárul a MÖSZ és a MÚOSZ sajtókommunikációs konferencia-sorozata
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Konrad Adenauer Stiftung együttműködésével háromállomásos konferencia-sorozatot rendez 2013 szeptemberében és októberében „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között" címmel. A rendezvénysorozat harmadik, befejező állomása október 16-án, a Békés megyei Gádoroson lesz.

A jövő évi fejlesztési támogatási keretből azok az önkormányzatok részesülhetnek, amelyeket nem kellett konszolidálni

Jövőre mintegy 60-80 milliárd forint értékű fejlesztést végezhet el az a mintegy 1200 település, amely nem vett részt az adósságkonszolidációban. Kompenzációjukra 10 milliárd forintot terveznek a 2014-es büdzsében - írja 2013. október 7-i számában a Világgazdaság. A 690,3 milliárd forintos adósságátvállalásban 1997 település és 10 kistérségi társulás vett részt, mintegy 1200 önkormányzat azonban nem volt érintett.


Az ÁSZ-jelentés szerint összességében eredményes és hatékony, de hiányosságoktól sem mentes a rendszer

Kedvező hatást gyakoroltak a közmunkaprogramok a foglalkoztatási arány és a munkanélküliségi ráta alakulására 2009 és 2011 között - állapította meg az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ jelentése rámutat, hogy a közfoglalkoztatásba bevontak érintett létszáma, több mint kétszeresére emelkedett az ellenőrzött időszakban. Az összesen 227 milliárd forint felhasználásának ellenőrzése során kiderült ugyanakkor, hogy nyilvántartási, adatrögzítési és tervezési hiányosságok voltak a rendszerben.


Farkas Flórián lehetőséget lát arra, hogy a cigányság körében mikrovállalkozások indulhassanak el
Együttműködési és stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), elősegítendő a magyarországi cigányok társadalmi felzárkózását. Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára 2013. október 8-án, az ORÖ budapesti székházában nyújtotta át Farkas Flóriánnak a két megállapodást, amelyet Fazekas Sándor miniszter és az ORÖ elnöke korábban írtak alá.

Százezren közfoglalkoztatásban vesznek részt, százezren képzést kapnak novembertől jövő áprilisig

Nemcsak hólapátolás, hanem alapkompetencia-fejlesztő képzések, üvegházi munka és az önkormányzati intézményekben végzendő szakipari feladatok is várnak a téli időszak közmunkásaira. A kormány 100 ezer ember képzését 24 milliárd forint EU-támogatásból, a szintén 100 ezer munkanélküli közfoglalkoztatását pedig a költségvetési előirányzat megemeléséből származó 19 milliárd forintból finanszírozza majd - írja a Népszabadság.


A vasi megyeszékhely önkormányzata megállapodott a város hat legnagyobb cégével

Szombathely és a szombathelyi cégek is visszavárják azokat a fiatalokat, akik az ország felsőoktatási intézményeiben tanulnak: az őket segítő ösztöndíjprogram támogatásáról írt alá együttműködési megállapodást 2013. október 8-án ünnepélyes keretek között a városházán a hat legnagyobb szombathelyi cég és a város önkormányzata.


A minden megyére kiterjedő program-sorozat célja, hogy jelentősen javítsa az önkormányzatok gazdálkodását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös továbbképzési programot indít, amelynek célja, hogy az ÁSZ tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni. A cél a helyi önkormányzatok integritásának erősítése.


Két baranyai sikertörténet: a Villány-Siklósi Borút és az Egerági Szociális Szövetkezet
Villányban, a Villányi Borvidék központjában egyértelmű, hogy a szőlőtermesztés, a borászat és az idegenforgalom határozza meg a településfejlesztés irányait. A kevésbé szerencsés adottságokkal rendelkező Baranya megyei településeken - például Egerágon - azonban a közmunkaprogramok és a szociális szövetkezet létrehozása jelentheti a kiutat - derült ki 2013. október 9-én, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) villányi vidékfejlesztési konferenciáján.

A következő időszakban 151 településen indulhat be a termelés

Az idén 151 település nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) pályázatán, amelynek célja a hátrányos helyzetű településeken élők megélhetésének biztosítása, munkalehetőségek teremtése. A program résztvevői idén a termelés mellett már házi feldolgozással és kézműves termékek készítésével is foglalkoztak, így helyi adottságokra épülő, hosszútávon fenntartható programok indulnak el.


Tállai András szerint igazságosabb és pontosabb a 2014-es költségvetési javaslat

Az önkormányzatok finanszírozásának elvei nem változnak, de több támogatási forma igazságosabb lesz a jövő évi költségvetésben - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2013. október 9-én az MTI-nek adott interjújában. Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány még vizsgálja az önkormányzati adósságkonszolidáció második ütemének lehetőségét.


Az önkormányzati szövetségek vezetői keveslik a szektorra szánt jövő évi forrásokat

A jövő évi büdzsében 67 milliárd forinttal többet szánnak az önkormányzati szektorra, a települési szövetségek szerint azonban nincs jelentős változás a gazdálkodásukban, több területen is forráshiány lehet. A költségvetés tervezete szerint a helyi önkormányzatok a hitelforrások nélkül 2014-ben 2355,8 milliárdból gazdálkodhatnak, amelyhez az állam 703,5 milliárdot biztosít, 67 milliárddal többet az ideinél - írja a Világgazdaság.


Előadások kínai ügyletekről magyar üzletembereknek a ChinaCham Hungary klubestjén

Faragó Péter, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnök-helyettese és Torda Csaba, a NAV Központi Hivatal Vám Főosztályának főosztályvezetője lesz a vendége a ChinaCham Hungary következő - 2013. október 15-én rendezendő - üzleti klubestjének, ahol ezúttal a HITA életében történt változásokról és a magyar-kínai kereskedelmet megkönnyítő vámeljárásokról kaphatnak naprakész információkat az érdeklődők.


Tanácskozás, ismeretátadás, ételbemutató és kóstoló Budapesten

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság és a Budapesti Gazdasági Főiskola 2013. október 25-én, Budapesten szakmai konferenciát rendeznek azzal a céllal, hogy a feledésbe ment kölest újra népszerűvé tegyék a gyermek- és a közétkeztetésben, a vendéglátásban, a cukrászatban, a pékségekben, a háztartásokban és a sörgyártásban.


Kizárólag állami erdészeti társaságoktól lehet tűzifát vásárolni, a közbeszerzési szabályok betartásával

Október 15-ig igényelhetik az önkormányzatok a tűzifavásárláshoz kapcsolódó kormányzati támogatást, amelynek összege idén 2 milliárd forint, duplája a tavalyinak - tájékoztatta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2013. október 9-én az MTI-t.


Miután több vádlott fellebbezett, az eljárás harmadfokon, a Kúrián folytatódik

Több vádlott esetében részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával Gál György és társai, köztük Hunvald György egykori szocialista polgármester ellen indított perben 2013. október 10-én a Szegedi Ítélőtábla.


A Belügyminisztérium még ebben az évben folyósítja a pénzt minden intézményfenntartó önkormányzatnak

Összesen 300 millió forintot nyert 57 hazai, önkormányzati fenntartásban lévő múzeum, kiállítóhely és tájház szakmai programok megvalósítására idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pályázatán - közölte Halász János kulturális államtitkár 2010. október 10-én, a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.


Az MNKSZ a jó példákat mutató cégeket jutalmazta elismeréseivel

„Nő, család és karrier" címmel nemzetközi konferenciát rendezett a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) 2013. október 10-én, Budapesten, a Personal Hungary Szakkiállításon, a pályakezdő fiatalok családi életre és a munkaerő piaci kihívásokra való felkészítése érdekében. A rendezvényen került sor a „Legjobb női munkahely - 2012" díjak ünnepélyes átadására is.


Az önkormányzati rendszer finomhangolásához még évek kellenek – mondta Tállai András a Világgazdaság konferenciáján

Jelentős horderejű változások voltak az önkormányzati rendszerben, de még évek kellenek a finomhangolására - mondta 2013. október 17-én, a Világgazdaság önkormányzati konferenciáján Tállai András. A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára a települések működtetésénél el kell felejteni, hogy hiány lehet tervezni. Hangsúlyozta, hogy az adósságkonszolidáció újabb köre politikai döntés, amely napirenden van, de ez nem érintené a kormány gazdaságpolitikáját.


A falu határában megnyitott menekülttábor ütötte ki a biztosítékot

Lemondott Vámosszabadi hatfős képviselő-testületének fele. A faluban kialakított menekülttábor volt az utolsó csepp a pohárban - írta a Kisalföld.hu. A testületi tagok a fejlesztések elmaradását, a költségvetési fegyelem és a karizmatikus vezető hiányát éppúgy felrótták, mint azt, hogy a polgármester végül kihátrált a falu határában álló egykori határőringatlan megvásárlása mögül. Az így állami kézben maradt épületben alakították ki a sok vitát és tiltakozást kiváltó menekülttábort.


Az évi 300 ezer kilowattóra áramot előállító, 195 milliós beruházás az európai unió támogatásával valósult meg

Monostorpályiban épül a jövő - mondta 2013. október 12-én Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, amikor a napelemparkot rákapcsolta az országos hálózatra. Az évi 300 ezer kilowattóra áramot előállító, 195 millió forintos beruházás az európai unió támogatásával valósult meg.


Kovács Csaba - Teket Melinda: 508 - 446

A Fidesz jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást a bajai 3-as számú egyéni választókerületben: Kovács Csaba az 1071 érvényes szavazatból 508-at kapott - közölte a helyi választási iroda vezetője 2013. október 13-án este, az egyik szavazókörben megismételt választás után az MTI-vel.


Az időközi szavazást a korábbi településvezető halála miatt írták ki

A független Sulyok Oszkár Jánosné lett a Nógrád megyei Karancsalja polgármestere, aki öt jelölt közül nyerte meg a 2013. október 13-i időközi önkormányzati választást, amit a korábbi polgármester, Pál Gyula halála miatt kellett kiírni.


Ami helyben megoldható, azt helyben kell megoldani – Pusztaföldvár, az önellátó falu

Ami helyben megoldható, azt helyben kell megoldani, és ez sikerülhet is, ha egy település lakói egyéni és közösségi szinten is segítik egymást - derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vidékfejlesztési konferenciáján, 2013. október 14-én, a szubszidiaritás elvei alapján működő Szentkirályon. A konzultáció résztvevői megismerkedhettek Pusztaföldvár példájával is, ahol az önkormányzat közel másfél évtizede elindult az önellátó falu megteremtése felé vezető úton.


Jelenleg főként Budapesten és a nagyobb városok agglomerációjában kellene több bölcsődei hely

Az elmúlt 3 évben hozzávetőleg 3200-zal bővült a bölcsődei helyek száma, összesen 37 400 kisgyerekről gondoskodnak ezekben az intézményekben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációjában kellene több bölcsődei hely. Növekedett ugyanis a fiatal diplomás nők száma, közülük sokan a gyed, a gyes lejárta előtt visszatérnek a munkába.


Meghatározzák a „tiltott zónákat” – Újabb 80 milliós támogatás érkezhet a Belügyminisztériumtól

Novemberben fogadhatja el a Fővárosi Közgyűlés azt a fővárosi rendeletet, amely a szabálysértési törvény módosítása nyomán meghatározza azokat a budapesti területeket, ahol tilos lesz életvitelszerűen élni. A főváros folytatja hajléktalanprogramját, amelyre újabb 80 millió forintos támogatást kaphat a Belügyminisztériumtól - mondta 2013. október 14-i sajtótájékoztatóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere.


Az öt önkormányzat alapította PEVIK Kft. nem tudja tartani a lépést a „rezsicsökkentett” árakkal

Huszonkét Heves megyei önkormányzat kapja meg a napokban a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést a pétervásárai székhelyű PEVIK Kft.-től. Az ügyvezető igazgató szerint a cég nem tudja tartani a lépést a „rezsicsökkentett" árakkal, már most működési hitelre van szükségük a munkavégzéshez - írja a Világgazdaság.


Gádoroson zárul a MÖSZ és a MÚOSZ sajtókommunikációs konferencia-sorozata
A Békés megyei Gádoroson zárul 2013. október 16-án Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által, a Konrad Adenauer Stiftung együttműködésével rendezett, „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között" című, háromállomásos konferencia-sorozat.

Látványos terepasztalok – Élethű tájak – Dioráma verseny

Második alkalommal rendeznek Vasútmodell Kiállítást Gödöllőn, 2013. október 24-27. között, ahol számos különleges vasútmodell és terepasztal várja az érdeklődőket. A helyszín a Grassalkovich Kastély, mely igen illusztris és egyben exkluzív környezetet biztosít a vasútmodellezés szerelmeseinek. A rendezvényen kerül sor a kiállítás alkalmából kiírt dioráma építő verseny zsűrizésére is.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. október 16-án, a Győr-Moson-Sopron megyei Enesén lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Napi Gazdaság-interjú Tállai András önkormányzati államtitkárral

Nem kizárt egy második körös önkormányzati adósságkonszolidáció - mondta a Napi Gazdaságnak Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az adósságállomány teljes vagy részbeli átvállalása megtörtént, ennek ellenére szeptember végéig 1900 kérelem érkezett pótlólagos támogatásra.


Ötven millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolták meg a két volt kerületi polgármestert

Minden vádlottat felmentett a Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2013. október 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletével abban az ügyben, amelyben több tízmillió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és hat társuk ellen.


Szükség esetén a közfoglalkoztatottak is bekapcsolódhatnak majd a katasztrófa elhárítási és megelőzési feladatokba

Önállóan is olthatnának tüzet és végezhetnének műszaki mentést a jövőben egyes önkéntes tűzoltó egyesületek - mondta a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára az Országgyűlés 2013. október 15-i ülésnapján. Az önállóan végezhető feladatok közé sorolta a szabadtéri tüzek, melléképülettüzek oltását, a vízeltávolítást, a fakidőlést, a viharkárok felszámolását, az állatmentést.


Gádoroson zárult a MÖSZ és a MÚOSZ helyi sajtókommunikációs konferencia-sorozata

Az interjúadás műhelytitkaival, a helyi lapok szerkesztési elveivel és egy integrált médiaműhely működésével ismerkedhettek meg a Békés megyei polgármesterek 2013. október 16-án, Gádoroson, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Konrad Adenauer Stiftung „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között" című konferencia-sorozatának utolsó állomásán.


A polgármester 191 kérdést tesz fel, többek közt a megélhetési gyermekszülésről és a közmunkások ellenőrzéséről

Meglepő kérdésekre kell választ adnia annak, aki Érpatak polgármestere mellett akar dolgozni.  A Cink.hu talált rá Érpatak polgármesterének álláshirdetésére, amelyben Orosz Mihály Zoltán szokatlan módon keres ügyfélszolgálati vezetőt, „kvázi jegyzőt". A jelentkezőknek 191 kérdésre kell válaszolniuk, mert a polgármester szerint ez „elősegíti a gyümölcsöző és hosszú távú közös munka megalapozását szolgáló helyes és adekvát döntés meghozatalát".


Miskolc polgármestere is segített rendet tenni az első önkormányzati tulajdonban került, volt fészekrakós lakásban

Polgármester, országgyűlési képviselők, közgyűlési frakcióvezetők láttak munkához 2013. október 16-án, az Avason, a Szilvás utca egyik lakásában. Szimbolikusan és szó szerint is elkezdődött ugyanis a fészekrakók utáni takarítás Miskolcon. Az első olyan lakásban kezdték meg a fészekrakók utáni takarítást, amelynél az önkormányzat megvásárolta a követelést az OTP Banktól, és a végrehajtás után önkormányzati tulajdonba kerülhetett az ingatlan.


Schmidt Jenő átadta a MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség közös állásfoglalását Tállai Andrásnak

Magyarország 2014. évi költségvetéséről szóló T/12415. számú törvényjavaslat önkormányzatokat érintő kérdéseiről folytatott konzultáció volt a fő napirendi pontja az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) 2013. október 17-i, Belügyminisztériumban rendezett ülésének, ahol Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke átadta Tállai András államtitkárnak a MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség költségvetéssel kapcsolatos észrevételeit tartalmazó állásfoglalást.


A belügyminisztérium jövőre 1 milliárd 50 millió forinttal támogatja a szervezet munkáját

Háromszázmillió forinttal egészítette ki a kormányzat a polgárőr szövetség idei 700 millió forintos támogatását - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség október 23-i ünnepségén, 2013. október 18-án, Budapesten. Kontrát Károly közölte azt is, jövőre 1 milliárd 50 millió forinttal támogatják a szervezet munkáját.


A kerületvezetők többsége nem ért egyet a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló jogszabály módosításával

A főváros és a kerületi önkormányzatok osztottan részesüljenek a helyi adókhoz kapcsolódó pótlék- és bírságbevételekből - kezdeményezi tizennégy budapesti kerület kormánypárti vezetője. Javaslatukat a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomaghoz nyújtották be.


Hazánk kitart a genetikailag módosított növények elutasítása mellett

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának beszédével indul 2013. október 30-án, Apagyon az agrártárca „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért" elnevezésű rendezvénysorozata. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község mellett Győr, Jászberény, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szekszárd és Budapest lesz a helyszíne az október végétől december elejéig tartó programsorozatnak.


Harminc ormánsági településsel kötött megállapodást a Baranya Megyei Önkormányzat

Az Ős-Dráva programba bekapcsolódott 420 közfoglalkoztatott foglalkoztatásáról kötött megállapodást 2013. október 17-én a Baranya Megyei Önkormányzat mintegy 30 ormánsági településsel. Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke és a polgármesterek a dokumentum aláírásával kifejezték szándékukat, hogy az érintetteknek a Start-program keretében február végéig történő alkalmazásával segítik az Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő felzárkóztatási programjának megvalósítását.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. október 22-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírcsaholyon lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Tizenkét helyszínen, csaknem 200 millió forint értékben folytatódik a Belügyminisztérium programja

Idén és jövőre 12 helyszínen, csaknem 200 millió forint értékben folytatódik a műemlékek feltárását, állagmegóvását és helyreállítását célzó közfoglalkoztatási program - jelentette be 2013. október 17-én Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára.


A MÖSZ lehetőséget biztosít az érdemi párbeszédre a polgármesterek és az illetékes tárcák képviselői között

„Önkormányzatok költségvetése 2014" címmel országos konferenciát rendez a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), 2013. november 8-án, Gödöllőn, hogy lehetőséget biztosítson az érdemi párbeszédre az érintett tárcák képviselői és a polgármesterek között az önkormányzati feladatfinanszírozás ezévi tapasztalatairól és a szektornak biztosítandó jövő évi forrásokról.


A megyei jogú városok a 2014-2020-as uniós források elosztásának újragondolását és a rezsicsökkentés kompenzációját kérik

Székesfehérváron tartotta közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2013. október 18-19-én. Több aktuális kérdésben is állást foglaltak a résztvevő önkormányzatok, így például a 2014-20 közötti uniós források elosztásának újragondolását kérik a kormánytól. Emellett az adósságkonszolidáció és a közszolgáltatók rezsidíj-csökkentés utáni működése is szóba került. Mindezekről a közgyűlést lezáró sajtótájékoztatón beszélt Kósa Lajos, az MJVSZ elnöke és Dr. Cser-Palkovics András, az MJVSZ alelnöke.


A füzesgyarmati Thermál Hotel Gara Gyógyszálló előre láthatóan december elejétől fogad ismét vendégeket

Újra megnyílik a füzesgyarmati Thermál Hotel Gara Gyógyszálló - tájékoztatott 2013. október 20-án Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere. Ez a Füzesgyarmatot, Szeghalmot és Dévaványát is magában foglaló békés megyei Kissárrét turisztikai területen az egyetlen gyógyászattal is rendelkező három csillagos wellness szálloda, amelyet 2012. januárban zártak be felszámolás miatt.


2014-ben az önkormányzati fenntartású múzeumok fejlesztési támogatása 340 millió forintra emelkedik

Mintegy 17 milliárd forinttal, 238,5 milliárd forintra nőnek jövőre az állam kulturális és közösségi szolgáltatásokra fordított támogatásai, ebből a kultúráért felelős államtitkárság több mint 40 milliárd forint fölött rendelkezik - közölte Halász János 2013. október 20-i budapesti sajtótájékoztatóján, annak kapcsán, hogy jövő héten kezdődik a költségvetés általános vitája az Országgyűlésben.


Mindkét településen független jelölt nyerte el a polgármesteri címet

Két időközi önkormányzati választást tartottak 2013. október 20-án az országban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csarodán a független Hézser Ákos Pálnét, a település eddigi alpolgármesterét, míg a Zala megyei Zalalövőn a szintén függetlenként induló Pintér Antalt választották polgármesternek.


A fizetős parkolót üzemeltető vállalkozó vett elégtételt szerződése felmondásáért

Dömös alpolgármesterét és segítőjét gázolták el 2013. október 20-án a községháza előtti parkolóban - tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere október 21-én az MTI-t. Novák Lajos (független) közölte, hogy az esetet térfigyelő kamera rögzítette, és a felvételt lefoglalták. A rendőrség szerint a gázolás szándékos volt, ezért az autó vezetőjét őrizetbe vették, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt indult eljárás ellene.


Minden köztemető fenntartója köteles külön parcellát kijelölni a koporsós és urnás szociális temetési helyeknek

Elfogadta a kormány a szociális temetés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletet - tájékoztatta a Belügyminisztérium 2013. október 21-én az MTI-t. A kormányrendelet rögzíti egyebek mellett, hogy a köztemető fenntartója minden köztemetőben - Budapesten a fővárosi önkormányzat által kijelölt temetőben - köteles külön parcellát kijelölni a koporsós, illetve urnás szociális temetési helyeknek.


Nyírcsaholyon drótfonatot, Encsencsen térköveket készítenek a közfoglalkoztatottak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen magas a közfoglalkoztatottak száma, a helyi polgármesterek pedig szinte szakembereknek számítanak a közmunkaprogramok lebonyolításában, így nagyon izgalmas párbeszéd alakult ki, amikor a településvezetők találkozhattak az érintett minisztériumok képviselőivel a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 22-én, Nyírcsaholyban rendezett vidékfejlesztési konferenciáján.


Hasznosítatlan zártkerti ingatlanokra pályázhatnak a települési önkormányzatok

Az önkormányzathoz kerülhetnének a jövőben a hasznosítatlan zártkerti ingatlanok - erről is rendelkezik a novemberben életbe lépő termőföldvédelmi törvény. A Somogy TV által megkérdezett somogyi polgármesterek üdvözlik a döntést, hiszen mint mondják, szükségük van a földre. A zártkerti ingatlanokra egyébként pályázni kell majd a helyhatóságoknak.


Az önkormányzat kiszámítható adópolitikával igyekszik kedvező feltételeket teremteni a térség gazdaságának fellendítéséhez

Az iparűzési- és az építményadó csökkentése, a térség gazdaságának fejlesztése egyaránt szerepel abban a megállapodásban, amelyet a MOL-csoport kötött 2013. október 22-én Tiszaújváros önkormányzatával. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város határában működik az olajipari társaság meghatározó tulajdonában lévő Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. és a tiszai finomító.


A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2013. október 22-én elrendelte a több mint két évtizede lakatlan 25 emeletes pécsi magasház lebontását a- tájékoztatta az MTI-t a megyei kormánymegbízott. Hargitai János közleményében azt írta: az intézkedésre „a kialakult veszélyhelyzet végleges elhárítása érdekében" volt szükség, a munkáról az épület tulajdonosának, a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft.-nek kell gondoskodnia a határozat jogerővé emelkedését követő fél éven belül.


A Bikás parki állomás után a Rákóczi téri és a Móricz Zsigmond körtéri következnek majd

Megkapta a használatbavételi engedélyt a M4-es metró Bikás park állomása, a dokumentumot 2013. október 22-én adta át a helyszínen a főpolgármesternek a fővárosi kormánymegbízott.  Nagyon nehéz időszakon és munkán vagyunk túl, sok volt, és ma is sok a beruházás ellendrukkere, a politikában és a kommunikációban is - mondta az engedély átvételét követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere.


A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusra jelentősen megváltozik a pályáztatás rendszere a közszférában

Jelentősen átalakul jövőre az uniós források hazai pályáztatásának rendszere a közszférában. A közcélú projektek előkészítéséért, megvalósításáért külön állami szakapparátus áll fel, így elvileg nem lesz szükség a pályázatíró cégek szolgáltatásaira - írja a Világgazdaság.


A közel egymilliárd forintos beruházás jövő szeptemberre készül el

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2013. október 22-én megkezdte a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának rekonstrukcióját. A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírt vagyonkezelési szerződés lehetővé tette ennek az épületrésznek az átépítését, rekonstrukcióját. A felújítás eredményeképpen új élményfürdőt alakítanak ki, amely szervesen kapcsolódik a fürdő meglévő egységeihez.


A cél a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok további erősítése
Hubei Tartomány Népi Önkormányzat Hivatala és Nagy Fal Magyar-Kínai Barátság Egyesület a Hubei Tartomány Gazdasági és Kereskedelmi Hivatala, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara, BKIK Kínai Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal együttműködésével, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében, Hubei-Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Konferenciát szervez 2013. október 30-án, Budapesten.

A települések 27 témában 1315 fejlesztési elképzelésről számoltak be a következő uniós támogatási időszakra vonatkozóan

A 2014-2020-as uniós támogatási időszakra vonatkozóan 27 témában 1315 fejlesztési elképzelésről számoltak be az önkormányzatok. A beruházások összértéke 941,5 milliárd forint. Ambiciózus terveket készítenek elő a Pest megyei agglomeráció települései a következő uniós költségvetési ciklus forrásainak felhasználására - írja a Napi Gazdaság.


A legnagyobb munkáltatók továbbra is az önkormányzatok lesznek

Minden eddiginél többen, összesen kétszázezren vesznek részt közfoglalkoztatási programban az idén a november elsejétől április végéig tartó téli időszakban - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón 2013. október 24-én, Budapesten.


Új korlátok, létrák, információs táblák és biztonsági berendezések

A Pilisi Parkerdő Zrt. új tanösvényt alakított ki a Rám-szakadékban és megállapodást írt alá a dömösi önkormányzattal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a térség természeti értékeinek bemutatásában való együttműködésről. A tanösvény átadásával egy időben indították el a www.ramszakadek.hu internetes oldalt, melyen megtalálhatók a látogatási szabályok és a jövőben a térségbe tervezett kirándulásokkal kapcsolatos információk.


Gémesi György levélben fordult a vidékfejlesztési miniszterhez a hulladékgazdálkodásban tapasztalható anomáliák miatt

Segélykiáltással ér fel Gémesi György vidékfejlesztési miniszterhez írott levele.  Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke leszögezte: több mint száz település marad hulladékgazdálkodási szolgáltatás nélkül, ha nem történik valami, mégpedig gyorsan.


Több megyeszékhelyen megkezdődött a „tiltott zónák” kijelölésének előkészítése

Több megyeszékhelyen is tervezik hajléktalanmentes zónák kijelölését, fővárosi kerületek vezetése pedig javaslatokat tesz majd a főpolgármesternek a zónákra. A hvg.hu által megkérdezett önkormányzatok közül egyedül Szeged jelezte, hogy nem kíván élni a múlt héten életbe lépett törvény adta lehetőséggel, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok rendeletben tilthassák ki a hajléktalanokat bizonyos közterületekről.


Gazdára találtak a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny idei díjai

Kiosztották a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2013. évi díjait. A 2013. október 25-én, Gyulán rendezett díjkiosztó ünnepségen a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Gyulának, falu kategóriában Zebegénynek ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést Magyarország képviseletére a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő, befejező állomása 2013. október 29-én, a Veszprém megyei Dörgicsén lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Az NFM 1,6 milliárd forint összegű támogatást ad új, sűrített földgáz meghajtású járművek megvásárlására

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az egy ízben már kitolt határidőt további két hónappal meghosszabbítva, 2013. december 31-én 24 óráig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban.


Hétszáz város, község és falu mutatkozhat be januártól a WestEnd City Centerben nyíló interaktív címerkiállításon

Rendhagyó címerkiállítás nyílik jövő januártól a budapesti WestEnd City Centerben, ahol 700 település tudja majd bemutatkozni. A tárlat látogatói nemcsak a címerek történelmi üzenetével ismerkedhetnek meg, de ha a címerek felett elhelyezett QR kódokat okostelefonjukkal leolvassák, megnyílik előttük valamennyi város és falu, múltjával, jelenével, turisztikai látványosságaival, rendezvényeivel. A kiállítás egyik fővédnöke Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, aki felhívja a polgármesterek figyelmét a széles nyilvánosság előtti bemutatkozás e kitűnő lehetőségére.


Tematikus túraútvonalak – A „Vidék Minősége” védjegy – Hogyan válhat egy élő településből üdülőfalu?

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb tájegysége. Közel a Balaton, egymást érik a borvidékek, csodás a természeti környezet, de a két hónapos turistaszezon itt sem elegendő a megélhetéshez. A helyi gazdálkodóknak együttműködésben, minőségi termékekben, szolgáltatásokban kellene gondolkodniuk, s az így teremtett munkahelyekkel sok környékbeli kistelepülés elnéptelenedése is megállítható volna - derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 29-i, dörgicsei vidékfejlesztési konferenciáján.


Állásfoglalás a kötelezően ellátandó hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenüléséről

A jelenlegi szabályozás szembeállítja a közszolgáltatót, a lakosságot és a hatóságokat, s egyre nagyobb mértékben lehetetleníti el a közszolgáltatás gyakorlati ellátását, mely környezeti, közegészségügyi veszélyekkel is jár - áll abban az állásfoglalásban, amelyben a 109 települési önkormányzatot képviselő Észak - Kelet Pest és Nógrád megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa hívja fel a kormány és az országgyűlés a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenülésére.


A képviselők nem bíznak a polgármesterben és gazdálkodásában

Feloszlatja magát a drávasztárai képviselő-testület. Az alig 400 lelkes határ menti, baranyai falucska három képviselője ugyanis úgy döntött: feloszlatják a testületet. Mivel rajtuk kívül csak a polgármester és az alpolgármester alkotják a grémiumot, ezt meg is szavazták - írja a Pécsi Stop.


Legrosszabb helyzetben az aprófalvas és az alföldi területek vannak, a budapesti agglomeráció járásai a legjobbak között szerepelnek

A leggazdagabb város 57 százalékkal múlja felül az országos átlagot, míg a legszegényebb település 67 százalékkal marad el a hazai átlagtól - derül ki a GfK Vásárlóerő tanulmányának idei adataiból. A vásárlóerő az egy főre jutó éves elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve ebbe az állami juttatásokat is, de nem követi a regionális árkülönbségeket - írja a Metropol.


Öt kategória alapján finanszírozzák majd a települések üzemeltetési költségeit

„A jövő évi költségvetés tervezetében igazságosabb és reálisabb lesz a településüzemeltetési támogatás" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Tállai András szerint általában az önkormányzati feladatok finanszírozása 2014-ben közelebb fog állni a valósághoz és a tényleges kiadásokhoz. A megoldás az önkormányzati szövetségek szerint előremutató, de még nem minden téren elégséges mértékű.


Közel 200 rendőrnek tudnak lakást, elhelyezést biztosítani kulturált körülmények között

Tíz évre ingyenesen használatba vette a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Hotel Retrot 2013. október 29-én a BRFK. Ezzel összesen 184 rendőrnek tudnak lakást, elhelyezést biztosítani kulturált körülmények között. Az átadáson beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter.


A „Földet a gazdáknak” program keretében 250 ezer hektár állami termőföldet adnak haszonbérbe

A kormány földpolitikai céljainak középpontjában a családi gazdaságok, az agrárközéposztály megerősítése áll - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára 2013. október 30-i, budapesti sajtótájékoztatóján.  Bitay Márton hangsúlyozta: ez a korábbi évekhez képest paradigmaváltást jelent, ugyanis a szocialista kormányok a nagy gazdaságok térnyerésében voltak érdekeltek, a mostani kormány ezzel ellentétben a családi gazdaságokban látja a jövőt.


Az utóbbi hetekben Ópályiból, Kocsordról és Tiszavasváriból csaknem száz gyereket kezeltek a megyei kórházban

Hepatitisjárvány van három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A fertőző májgyulladás miatt az utóbbi hetekben Ópályiból, Kocsordról és Tiszavasváriból csaknem száz gyereket kezeltek a megyei kórházban. Súlyos esetek nem fordultak elő, a betegségnek enyhe a lefolyása - írta 2013. október 30-i számában a Kelet-Magyarország.


A MÖSZ elnöke úgy véli, elsősorban a hulladékgazdálkodás és a feladatfinanszírozás területén kell megtalálni a megoldást

Gödöllő polgármestere a politikai élet méltatlan küzdelmei helyett városát szeretné újjáépíteni, egy békés és fejlődő településsé alakítani. A MÖSZ elnöke a politikai csatározások helyett a rezsicsökkentés hulladékgazdálkodásra gyakorolt negatív hatásaira kíván rámutatni. A hiányzó források miatt pár hónapon belül leállhat a működés - ez pedig 5-6 millió embert érintene. Gémesi György a jövő évi költségvetés kapcsán egy puffer rendszer kialakítását hangsúlyozta Rádió Orientben.


Tolna megyében településenként eltérő, hogy az ügyintéző hogyan értelmezi a jogszabályt

Egyre több ember keresi fel a helyi önkormányzatok szociális irodáit, hogy kérje a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Ők zömében tartós munkanélküliek. A Tolnai Népújság olvasói jelzései szerint azonban településenként eltérő, hogy az ügyintéző hogyan értelmezi a jogszabályt.


Az élhető városokról tanácskoztak a City Hungary szakmai fórumán

Hazánkban közel hét millió ember él városokban, tehát sokak közös érdeke, hogy minél fenntarthatóbbak és élhetőbbek legyenek a magyar városok.  A City Hungary 2013.október 29-én, Budapesten tartott szakmai fórumán a különböző szakterületek képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat a magyar városok fenntarthatóságával kapcsolatos eszközökről, módszerekről, s a rendezvényen került sor „A Holnap városáért" díj meghirdetésére is.


Gémesi György szerint a jelenlegi szabályozás és a rezsicsökkentés ellehetetleníti a regionális cégeket

A Gödöllőt és környékét ellátó regionális hulladékgazdálkodási cég 300-350 millió forintos veszteséget halmozott fel, év végére teljesen ki fog merülni, fel fogják függeszteni a tevékenységüket - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke 2013. október 30-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Molnár Gyula szerint politikai ítélet született, fellebbezni fog, jövőre pedig ismét indul a kerületvezetői posztért

Nyolc hónap letöltendő börtönt kapott Molnár Gyula, az MSZP egykori alelnöke, volt 11. kerületi polgármester. Egykori alpolgármestere, Lakos Imre 6 hónapot kapott felfüggesztve, illetve 3 milliós bírságot szabtak ki rá. A bíró szerint másodfokon egy új tanú meghallgatásával bebizonyosodott, hogy a vádlottak hivatalukkal visszaélve, pályáztatás nélkül akartak eladni egy telket. Molnár Gyula és Lakos Imre is fellebbez az ítélet ellen - írja az atv.hu.


Ez a pénz lehetővé teszi az eddig benyújtott kérelmek elbírálását, és újabbak támogatását is

Újabb 20 milliárd forintos forráshoz jutott az EU önerő alap, így továbbra is támogatni lehet azokat az önkormányzatokat, amelyek csak ennek igénybevételével tudják megvalósítani projektjeiket - tájékoztatott 2013. október 30-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A 20 milliárd forint lehetővé teszi az alapra eddig beérkezett kérelmek elbírálását, és új kérelmek támogatását is.


A 460 millió forintból épült erőmű 250 háztartás éves villamos energia szükségletét képes biztosítani

Átadták Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét 2013. október 31-én, Sellyén. Illés Zoltán az eseményen hangsúlyozta, hogy minél több, megújuló energiákra alapozó fejlesztésre van szükség, mert ezek egyszerre teremtenek munkahelyeket, szolgálják a környezetvédelmi érdekeket, és növelik az energiaellátás biztonságát.


Az időközi választást a temetés után írják ki a somogyi településen

Türelemmel viselt súlyos betegség után, 73 éves korában elhunyt Marton Lajos, Kereki polgármestere - tudatta 2013. október 31-én Kiss Pál, Balatonföldvár címzetes főjegyzője. Marton Lajos tizenegy éve, 2002 óta állt a település élén. A tervek szerint temetését követően ül majd össze a helyi választási bizottság, s írja ki az időközi polgármester-választást Kerekiben.


Az IDEA intézet elemzése szerint meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhetnek az energiaszolgáltatók

Nehéz helyzetbe kerülhetnek az energiaszolgáltatók a rezsicsökkentés miatt - derül ki az IDEA intézet elemzéséből. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy a szemétszállítási díj csökkentése miatt a helyhatóságok tulajdonában levő - tehát eddig sem nyereségérdekelt - vállalkozások is lehúzhatják a rolót - írja a Népszabadság.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu