Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Keretösszeg: 2,15 milliárd forint – A támogatás az önkormányzati saját forrást legfeljebb 25 százalékkal haladhatja meg

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2 milliárd 15 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki a települési önkormányzatok részére a helyi közösségi közlekedés támogatására. A felhívás a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelent meg. Az önkormányzat a település közigazgatási határán belül – helyi díjszabás alapján – végzett személyszállítási szolgáltatás támogatására nyújthat be pályázatot. 


A forrásból négy év alatt több mint 290 ezer erdei köbméter fát vásároltak, főként állami erdőgazdálkodásoktól

A szociális tűzifa-támogatás 2011-es bevezetése óta 6 milliárd 852 millió forintban részesültek az önkormányzatok. A Belügyminisztérium az első évben 456 önkormányzatot támogatott mintegy 858 millió forint értékben, s ebből 45 ezer 137-en jutottak tűzifához. Egy évvel később már 1625 önkormányzat részesült a támogatásban, amelynek összege 996 millió forintra nőtt; a tűzifa pedig 84 ezer 575 szociálisan rászorult családhoz került.


A nyíradonyi közmosodától a hajdúnánási hibrid, gyökérzónás szennyvíztisztító rendszerig

A nyíradonyi fejlesztésektől a vidékfejlesztési tervig, a közfoglalkozási programoktól a klímakutatásig és a biológiai szennyvíztisztításig számos izgalmas témával megismerkedhettek mindazok a Hajdú-Bihar megyei polgármesterek, akik részt vettek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel rendezett szakmai napján, Nyíradony-Tamásipusztán.


Gémesi György szerint forrásbevonás nélkül nem működtethető üzembiztosan a rendszer

Külön-külön kénytelenek pályázni a 285 ezer ember hulladékbegyűjtését végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. tagönkormányzatai arra a támogatásra, amit az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott települések igényelhetnek a kormányzattól. A szolgáltató számláját még április elején inkasszózta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a cég nem tudta átutalni a tonnánként 6000 forintos lerakási járulékot – írja a Világgazdaság.


A beruházások jellemzően járásközpontokban valósulnak meg – A teljes projektet központi költségvetésből finanszírozzák

Ősztől kezdik el építeni 23 településen a tanuszodákat, amelyeket a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében hoz létre a kormány – írja a Magyar Nemzet. A napilap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselők írásban benyújtott kérdésére adott válasza alapján azt írta: az uszodák típustervei már megvannak, ezek alapján elkészülnek a kiviteli tervek, majd kiválasztják a kivitelezőket.


Az integrált ügyfélszolgálaton az ügyfeleknek csak egyszer kell sorszámot igényelniük az összes ügyintézéshez

Az FKF Nonprofit Zrt. a FŐTÁV-val, a Fővárosi Vízművekkel, a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel és a DHK Zrt.-vel együttműködésben ez év nyarától közös, integrált ügyfélszolgálattal várja ügyfeleit a kényelmes és gyors ügyintézés érdekében. A Budapest II. kerület, Fő u. 47. alatt készülő Budai Ügyfélszolgálati Központ nyitásának tervezett időpontja 2015 júniusa. 


Ötletek, tippek önkormányzatoknak a MÖSZ és a Bosch budapesti szakmai napján

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyik fő szakmai partnere, a Robert Bosch Kft. 2015. június 18-án, Budapesten szakmai nap keretében mutatja be a Bosch valamennyi magyarországi üzletágát, ezért a cég fővárosi központi telephelyén az egyes üzletágvezetők röviden bemutatják a Magyarországon forgalmazásra kerülő termékeiket, tevékenységüket és betekintést engednek az egyes gyártócsarnokokba is.


Az állam 2016-ban 20 milliárddal többet fordít az önkormányzatok működésének támogatására

A jövő évi költségvetési javaslat nyomán stabilabbá válik az önkormányzatok működése – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2015. június 3-án az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Az államtitkár azt is elmondta: a szerényebb bevételi lehetőségű települések nagyobb arányú támogatást kapnak majd.


Az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósítására 1,5 milliárd forintot biztosít a költségvetés

Eddig a szúnyogirtást az önkormányzatok rendelték meg, általában közbeszerzés keretében bízták meg a vállalkozókat, most azonban a kormány központosította az irtást. A kormány felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére biztosítson 1,5 milliárd forintot, az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósítására – az erről szóló kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


Gémesi György szerint főként az önkormányzati hulladékgazdálkodási cégeket fenyegeti az ellehetetlenülés veszélye

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke tartotta a nyitóelőadást a 2015. június 4-én, Budapesten megrendezett „Az önkormányzatok vagyongazdálkodása a megváltozott lehetőségek tükrében” című konferencián. A MÖSZ elnöke elsősorban az önkormányzatok mozgásterének szűkülését, az önkormányzati tulajdonú településüzemeltetési cégek működésének ellehetetlenülését, látja a szféra jelenlegi legfontosabb problémáinak.


Görgényi Ernő polgármester helyes döntésnek tartja az egykori Gyulai Húskombinát megmentését

Jó döntésnek tartja az egykori Gyulai Húskombinát megmentését Gyula város polgármestere. Görgényi Ernő az MTI-nek elmondta: a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. stabilan, nyereségesen és sikeresen működik, amit mutat az is, hogy a cég gyulai kolbásza a brüsszeli Superior Taste Awardon két aranycsillagos minősítést ért el. 


Az Energiaklub vezetésével induló felkészülést segítő projektben négy régió 140 önkormányzati szakembere vesz részt

Az Energiaklub vezetésével egy éven át tartó projekt indul annak érdekében, hogy a magyarországi települések vezetői felkészülhessenek az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak enyhítésére. A települési klímavédelemmel kapcsolatos feladatokról és lehetőségekről szóló képzésben összesen 140 önkormányzati vezető és egyéb helyi érintett vesz részt. A projekt hozzásegíti a döntéshozókat ahhoz, hogy felkészülten tudják lehívni az erre a területre szánt uniós forrásokat.


A stilizált evezőlapátokat ábrázoló védjeggyel egytől négy fokozatig minősíthető a megállóhely minősége

A vízi túrázók tájékoztatására a vízi megállóhelyek minőségét tanúsító védjegyet vezetnek be. A tanúsítványt első alkalommal 12 megállóhelynek adták át 2015. június 4-én a budapesti Római-parton, az egyik minősített megállóhelyen tartott sajtótájékoztatón. A stilizált evezőlapátokat mutató védjegy egytől négy fokozatig utal a megállóhely minőségére.


Jászberény első embere megtalálta a módját, hogyan jusson önkormányzati bérlakáshoz

A jászberényi polgármester, volt fideszes országgyűlési képviselő, Szabó Tamás nyerte meg az általa kiírt lakásbérleti pályázatot – írta a Népszabadság. A lap 2015. június 5-i számában idézik az egyik fideszes önkormányzati képviselő, Juhász Dávid ezt bíráló levelét, amelyet a polgármesternek írt, még a döntés meghozatala előtt, és eljuttatott a frakció tagjainak is.


Czibere Károly szerint minden idők legjobb eredményével zárult az EMMI pályázata

Az idén a tavalyinál több, 141 ezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a nyáron – közölte Czibere Károly a Napi Gazdasággal. A lap 2015. június 5-i számában az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta: minden idők legjobb eredményével zárult a pályázat, amelyet az önkormányzatok számára írtak ki gyermekek nyári ingyenes étkeztetésének támogatására.


A Pest megyei település hazánkban ötödikként csatlakozott a Polgármesterek a békéért mozgalomhoz

Gödöllő városa hivatalosan is tagja 2015. május 1-jétől a Mayors for Peace (Polgármesterek a békéért) nemzetközi mozgalomnak, melynek célja az erőszakmentes világ megteremtése nemzetközi összefogással. Ennek az egyik szintje a helyi és térségi önkormányzatok összefogása is, amelyet egy Hirosimában bejegyzett szervezet koordinál. 


A TÖOSZ, a MÖSZ, a KÖSZ, a KÖOÉSZ és a Magyar Faluszövetség közös állásfoglalást adott ki a 2016-os költségvetésről

Nő a centralizáció, kiüresítik az önkormányzatiságot, és települési feladatok tömkelegével nem számolt a kormány – így kommentálják az önkormányzati szövetségek a 2016-os költségvetés tervezetét. Feladatok tömegével nem számolt a kormány, amikor összeállították a 2016-os költségvetést – állítják az önkormányzati szövetségek. Közös véleményükben tizenhárom pontban foglalták össze, mi a baj a büdzsével.


Négy kategóriában várják a pályázatokat – Regisztrációs határidő: 2015. július 1.

Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Más-más természeti gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, a települések más-más módon, válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé. Közös érdek a magasabb életminőség elérése. Ehhez ösztönző erő, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkánkra. Ezért indult útjára a Holnap városáért Díj, amelyre idén négy kategóriában pályázni. 


Szeptemberre állhat össze a törvénymódosítási javaslatcsomag

Szeptemberre állhat össze a javaslatcsomag, hogy a közigazgatási rezsicsökkentés részeként mely díjakat, illetékeket csökkentsék, illetve szüntessék meg – mondta a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára 2015. június 6-án az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.


A kormány 650 millió forinttal támogatja a kárpátaljai magyarságot – Több mint 200 önkormányzat csatlakozott az akcióhoz

Kétszáznál több magyarországi önkormányzat döntött már vagy dönt a közeljövőben arról, hogy mekkora összegekkel támogatnak kárpátaljai településeket. A támogatások csaknem száz határon túli önkormányzathoz juthatnak el – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára 2015. június 8-i, tatabányai sajtótájékoztatóján.


A kezdeményezés hat megye 24 településén támogatja amatőr színjátszó csoportok előadásait

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával augusztusban kezdődik a Pajtaszínház mintaprogram, amely hat megye 24 településén támogatja amatőr színjátszó csoportok előadásait – jelentették be programban résztvevő szervezetek képviselői 2015. június 6-án, a program egyik helyszínén, a Baranya megyei Mágocson.


A program eredményeként első körben 11 önkormányzat nyújthat korszerű e-ügyintézési szolgáltatásokat

Befejezéséhez érkezett az önkormányzati ASP-projekt, megkezdődött a rendszer átadása. Az uniós forrásból megvalósuló program eredményeként tizenegy közép-magyarországi önkormányzat használhat korszerű informatikai megoldásokat belső működése támogatásához és nyújthat e-közigazgatási és e-ügyintézési szolgáltatásokat.


A projekt egy 300 millió forintos, öt Holt-Szamos menti településre kiterjedő turisztikai attrakció keretében valósul meg július végéig

Újjáépítik a Petőfi Sándor által versbe foglalt valamikori kurta kocsmát Tunyogmatolcson. A régi ivót turisztikai attrakció részeként nyitják meg a nyár végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Kovács Sándorné, a géberjéni „Jót, s Jól a Szatmári Kistérségben” Egyesület képviselője az MTI-nek elmondta: a kocsmát egy épülő modern látogatóközpontban rendezik be, a régi kocsmapulttal, kármentővel és Petőfi Sándor viaszszobrával az italkimérő egyik asztalnál.


A Nógrád megyei város képviselő-testülete egyhangú döntéssel vonta vissza a fegyintézet építésére beadott pályázatát

Visszavonta börtönépítésre beadott pályázatát Bátonyterenye önkormányzata – a hírt 2015. június 8-án tették közzé a város honlapján. Az indoklás szerint azt a földterületet, amelyet korábban börtön építésére ajánlottak fel, egy fémmegmunkáló cégnek adják, hogy több száz új munkahely jöjjön létre a Nógrád megyei városban.


A Magyar Faluszövetség elnöke szerint országszerte kiváló példák bizonyítják a vidék élni akarását

Mind nagyobb területen és egyre változatosabb tevékenységet folytatva termesztenek növényeket és tenyésztenek állatokat vidéki önkormányzatok, a gazdálkodó települések száma pedig folyamatosan növekszik. Egyes falvakban már olyan magas szintre fejlesztették a sok esetben közfoglalkoztatással kombinált gazdálkodást, hogy zöldségeket savanyítanak és húst dolgoznak fel saját üzemben – írja a Napi Gazdaság.


A biztosok 2015. november 30-áig töltik be tisztségüket, többségük fideszes parlamenti képviselő

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából megyénként egy-egy miniszteri biztost nevezett ki – az ezekről szóló utasítások a Hivatalos Értesítőben jelentek meg. A megyei fejlesztési biztosok 2015. június 1-jétől 2015. november 30-áig töltik be tisztségüket. Tevékenységüket a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, a feladat ellátásáért díjazás és juttatások nem illetik meg, titkárság nem segíti – írja aVS.hu.


A szakszervezet 50 ezer forintos béren kívüli juttatást kérne a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottaknak

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a települési önkormányzatokhoz, a helyi képviselőkhöz és a polgármesterekhez, arra kérve őket: vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy kapjanak 50 ezer forintos béren kívüli juttatást a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottak.


Bérkiegészítést kaphatnak az 1500 lakosúnál kisebb települések polgármesterei

Jövedelmet kaphatnak az 1500 lakosúnál kisebb települések polgármesterei a helyi közfoglalkoztatás megszervezéséért az önkormányzati törvény tervezett módosítása értelmében. Az Országgyűlés honlapjára 2015. június 9-én felkerült dokumentum szerint a jövőben az ilyen települések polgármestereinek tevékenysége – néhány más kivételtől eltekintve – akkor sem jelent összeférhetetlenséget, „ha ezen megbízatás keretében közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatokat lát el”.


Tavaly 463 önkormányzat, 3,6 milliárd forint támogatást kapott térfigyelő kamerák telepítésére

A Belügyminisztérium (BM) 2014-ben meghirdetett pályázata nyomán 463 önkormányzat 3,6 milliárd forintot kapott térfigyelő kamerák telepítésére – mondta Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára az M1 aktuális csatorna 2015. június 10-i reggeli műsorában. Pogácsás Tibor hozzátette: ha a BM költségvetésében lesz tartalék, feltehetően idén is írnak ki hasonló pályázatot.


Több tanút is kihallgattak már a Híd a munka világába program forrásainak felhasználásával kapcsolatban

Házkutatásokat és lefoglalásokat kezdtek az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program forrásainak felhasználásával kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói – írta 2015. június 11- számában a Magyar Nemzet. A lap az adóhivatal tájékoztatására hivatkozva azt közölte: több tanút is kihallgattak már az ügyben.


A hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből 1486 önkormányzat részesült

Valamennyi jelentkező, 1486 települési önkormányzat kap abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az EMMI által meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el. Az ország leghátrányosabb helyzetű településeinek több mint 80 százaléka élt az ingyenes étkeztetés lehetőségével – mondta Czibere Károly.


Országos szinten 7,6 százalék a nemzetiségek aránya, de nagy különbségek mutatkoznak az egyes régiók között

Bevándorlás ellenesség, idegenellenesség, magyarságtudat. Sűrűn emlegetett szavak ezek, az utóbbi időben, de nem állítható, hogy Magyarországon ne élnének ma is nagy számban nemzetiségek. Az Otthontérkép ingatlankereső portál a héten publikálta nemzetiség térképét, amivel a hangzatos szavak helyett tényszerűen is megvizsgálhatjuk országunk nemzetiségének arányait, területi megoszlást – írja a Portfolio.hu.


A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program 1230 milliárd forintos kerettel rendelkezik a 2014-2020-as időszakban

A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) végrehajtását felügyelő monitoring bizottság 2015. június 10-i ülésén elfogadta a program kiválasztási szempontrendszerét; a döntés lehetőséget teremtett arra, hogy a TOP első felhívásai a következő hónapokban megjelenhessenek – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára az MTI-t. 


A támogatás minimális mértéke 100 ezer forint – A települési önkormányzatok 2015. június 29-ig pályázhatnak

Háromszázmillió forint összegű közművelődési érdekeltségnövelő pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan települési önkormányzatok számára, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret saját fenntartásban vagy közművelődési megállapodás keretében működtetnek. A pályázatok benyújtási határideje: 2015. június 29.


A települési önkormányzatoknak továbbra is joguk lenne helyi adót kivetni az ágazatra

Felvetődött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót (ifa) a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt, hiszen az ma már szinte ágazati „különadóvá” vált és csökkenti a turizmusban lévő forrásokat. De továbbra is joguk lenne az önkormányzatoknak erre az ágazatra helyi adót kivetni – mondta el Glattfelder Béla, az Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára 2015. június 12-én, egy kehidakustányi konferencián.


A címtár ABC sorrendben, illetve megyék szerinti bontásban mutatja be az önkormányzati adatokat

A Belügyminisztérium Önkormányzati Helyettes Államtitkársága a helyi önkormányzatok adatszolgáltatása, az OSAP 1621. statisztikai adatgyűjtés alapján összeállította az Önkormányzati Címtár 2015 című kiadványt. A Tudástár ezen száma tájékoztatást ad központi, területi államigazgatási szerveknek és más érdeklődőknek a helyi önkormányzatok főbb statisztikai adatiról, az önkormányzati tisztségviselők, a polgármesteri hivatalok címéről és elérhetőségéről is. 


Idén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója kapja meg a Magyar Szabadságért díjat

Az idén immár 25. alkalommal kerül sor a Magyar Szabadság Napja megünneplésére Gödöllőn. A Magyar Szabadságért Napja Alapítvány az idén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére adományozza a Magyar Szabadságért díjat. A díjátadót 2015. június 27-én, 18 órakor rendezik a gödöllői Szentháromság templomban, majd 20,30-kor az Orient zenés színház az ünnepi műsora következik a gödöllői Alsóparkban.


Az ellenzéki párt több mint 50 százalékával emelné az 500 fő alatti települések vezetőinek fizetését

Az LMP módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a mostani bruttó 149 ezer forintnak több mint 50 százalékával emeljék meg a jövő évi költségvetésben az 500 fő alatti településeket vezető polgármesterek bérét. Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a közel 3300 magyar település több mint egyharmadán 500-nál kevesebben élnek.


Megyei koordinátorokat neveznek ki a mentesítéssel kapcsolatos feladatok összehangolására

Országos koordinátori hálózatot hoz létre a parlagfűirtás irányítására a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fővárosi és a megyei kormányhivatalokkal együttműködve – közölte a szaktárca 2015. június 15-én az MTI-vel. Az FM szerint a megyei koordinátorok kinevezése elősegíti, hogy a büntetési időszakot megelőzően beazonosíthatók legyenek a fertőzött területek és a földhasználóknak kellő idejük legyen a virágzó állapot megakadályozására, a büntetés elkerülésére.


Varga Mihály: az adóváltoztatások összesen 230 milliárdot hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, családoknál és a vállalkozásoknál

Az Országgyűlés 2015. június 16-án elfogadta a jövő évi adótörvényeket, ezzel megteremtette annak lehetőségét, hogy a 2016-os költségvetés valóban az adócsökkentés költségvetése legyen – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón június 16-án az Országházban.


A Jobbik problémásnak tartja, hogy körülbelül 1200 településen nincsen sem rendőrőrs, sem körzeti megbízotti székhely

A Jobbik továbbra is azt szeretné, hogy minden magyarországi településen legyen állandó rendőri jelenlét – erről a párt szóvivője beszélt 2015. június 16-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Mirkóczki Ádám elmondta: egy, a Belügyminisztériumhoz intézett kérdésére adott válaszból kiderül, hogy Magyarországon jelenleg 154 rendőrkapitányság, 258 rendőrőrs és 1610 körzeti megbízotti székhely található, amelyekre 3546 körzeti megbízott jut. 


Az ellenzéki párt keményen bírálja Pintér Sándor belügyminiszter törvénymódosító javaslatát

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja a belügyminiszter módosító javaslatát, amelynek alapján szerintük semmi akadálya nem lesz annak, hogy „rabszolgaként béreljék” a közfoglalkoztatottakat, és így a polgármesterek olcsó munkaerőhöz juttassák a fideszes vállalkozókat. „A legaljára jutott a Fidesz feudális foglalkoztatáspolitikája” – írják.


A pályázati lehetőségeket bemutató rendezvény több nagyvárost érint a nyár folyamán

A vidék Magyarországa nélkül nem lehet sikeres fejlesztéspolitikát építeni – jelentette ki a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára 2015. június 16-án, Veszprémben, a SUPER - Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat nyitónapján. Csepreghy Nándor kiemelte, Magyarország gazdasági fejlesztése szempontjából nagyon fontos a főváros, de a vidék gazdasági sikere nélkül egy ország nem lehet sikeres.


A PSZ a Belügyminisztériumot is megkereste a többletforrás biztosításáért, de a tárca visszautasította a kérést

Nem a szándék, hanem a pénz hiányzik az önkormányzatoknál arra, hogy adjanak béren kívüli juttatást a fenntartásuk alá tartozó óvodák oktató-nevelő munkát segítő dolgozóinak – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke 2015. június 16-án, az M1 aktuális csatornán.


Interaktív tárlat a WestEnd City Centerben – Országos vetélkedő és nyereményjáték

Idén immár második alkalommal rendezi meg a Települések Címerkiállítását a WestEnd City Center és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A tárlaton 380 újabb település címerével, a települések történelmével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, továbbá egy különleges, izgalmas országos vetélkedő és nyereményjáték részeseivé is válhatnak. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára és Sajtótájékoztatója 2015. július 8-án 11 órakor lesz WestEnd City Center alsó szinti központi terén, a Millennium téren.


A testületet az atomerőmű körüli települések polgármesterei és a térség parlamenti képviselői alkotják

Megalakult a Paksi Társadalmi Tanács, amelynek célja az atomerőmű körüli 41 település lakosságának tájékoztatása és a települések támogatása. A Társadalmi Tanácsot a paksi, kalocsai kistérség, valamint szekszárdi kistérség északi részén fekvő települések polgármesterei alkotják, kiegészülve a térség egyéni választókerületi és listás parlamenti képviselőivel.


Munkalehetőség a tanulóknak helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget – jelentette be 2015. június 17-én Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.


Januártól egyesítik a gyermekjóléti és a családsegítő központokat

A párhuzamosságok megszüntetése érdekében 2016-tól egyesítik a gyermekjóléti és a családsegítő központokat – közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2015. június 17-én, Budapesten.


Számos hasznos információkkal gazdagodhattak a polgármesterek a MÖSZ és a Bosch szakmai napján

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Robert Bosch Kft. szakmai napot rendezett polgármesterek számára Budapesten, a Bosch központi telephelyén. A rendezvényen a Bosch bemutatta valamennyi magyarországi üzletágát, tevékenységét, és több hazánkban gyártott, illetve nálunk forgalmazásra kerülő termékét, s a polgármesterek számos, a településüzemeltetés területén hasznosítható információval gazdagodhattak.


Összekötnék a 2-es metrót a Gödöllői hévvel, így a Déli pályaudvartól Gödöllőig közvetlen kapcsolat létesülne

Alig zárult le a 4-es metró projektje a Fővárosi Közgyűlés újabb hasonló nagyságrendű tervről tárgyal: összekötnék a 2-es metrót a Gödöllői hévvel, így a Déli pályaudvartól Gödöllőig közvetlen kapcsolat létesülne. A teljes projekt 233 milliárd forintba kerülhet – részben uniós pénzből építenének.


Az alapvetően jégkorongra épülő csarnok hét-kilenc milliárd forintba kerülhet majd

A tervek szerint az ország második legnagyobb, multifunkciós rendezvény- és sportcsarnoka épülhet Székesfehérváron – mondta el Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere 2015. június 18-án az MTI-nek azt követően, hogy közös sajtótájékoztatót tartott Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselővel.


A Policy Agenda szerint a Fidesz furfangos kelepcét állított fel az ellenzéki pártoknak

A kormány törvényjavaslata szerint az 1500 fő alatti települések polgármesterei a jövőben a közfoglalkoztatás szervezéséért plusz pénzt kapnának. A Policy Agenda szerint a Fidesz ezzel kifejezetten csapdahelyzetet teremt az ellenzéki pártok számára.


Szegedi paprika, makói hagyma, csabai kolbász, tokaji aszú

A legkiválóbb magyar élelmiszereket, termékeket mutatják be a Hungarikum utcában, amelyet a Vámház körúti csarnok alagsori szintjén alakítottak ki. A látogatók számára kézzelfogható közelségbe kerülnek nemzeti értékeink, a csúcsteljesítménynek számító hungarikumok – hangzott el a 2015. június 18-i megnyitón, amelyen beszédet mondott Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Szakáli István agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.


A kistelepülési polgármestereknek a közfoglalkoztatottakéhoz közelít a fizetésük, holott egyre több a feladat

Egyedül a polgármesterek azok Magyarországon, akiknek 2014 óta csökkentették a fizetésüket. Ez elsősorban a kistelepülések vezetőit érinti különösen érzékenyen, akik most megalázóan alacsony, a közfoglalkoztatottakéhoz hasonló nagyságrendű fizetést kapnak, miközben egyre több az elvégzendő feladat – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2015. június 19-én az ATV Start című műsorában. 


Balatonlellének 170, Balatonszemesnek 100 milliós bevételkiesést jelentene az idegenforgalmi adó megszűntetése

Hatalmas kiesést jelentene a balatoni önkormányzatoknak, ha megszüntetnék az idegenforgalmi adót. A tóparti polgármesterek azt mondják: ebben az esetben kénytelenek lennének plusz adókat kivetni. A napokban Glattfelder Béla arról beszélt: megszűnhet az idegenforgalmi adó, ezzel ugyanis közel 10 milliárd forint maradna az államnál – derül ki a Somogy TV híradójának beszámolójából.


„Toldozás-foldozás” helyett mielőbbi béremelést sürget a MÖSZ, a TÖOSZ és a Magyar Faluszövetség vezetője

Jelentős feszültségeket generált a polgármesteri bérek drasztikus csökkentése, ami miatt a Fidesz most megengedné a kistelepülési polgármestereknek, hogy így-úgy kiegészítsék a közmunkásokét alig meghaladó fizetésüket. A települési érdekvédelmi szervezetek elhibázottnak tartják az irányt, a hvg.hu viszont talált vőfélyt, evangélikus könyvkiadót és nyomdászt is, akik a polgármesterségük mellett szabadon űzhetik az ipart.


Az elismeréssel bruttó egymillió forintot kaptak a kitüntetettek

A kulturális, a tudományos és a sportélet nyolc kiemelkedő képviselőjét tüntették ki díszpolgári címmel a Fővárosi Közgyűlés 2015. június 19-i ünnepi ülésén. A díszpolgári címek adományozásáról a Fővárosi Közgyűlés áprilisban döntött, az elismeréssel együtt bruttó egymillió forintot kapnak a kitüntetettek.


Schmidt Jenő szerint jelentős terhet róna az önkormányzatokra, ha hétvégenként is ételt kellene adniuk a gyerekeknek

Készülnek a civil szervezetek a nyári gyermekétkeztetésre. Az önkormányzatok is már benyújtották a pályázatokat, összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke szerint évről évre nő a szociálisan rászoruló gyerekek száma. A kormány azt tervezi, hogy a gyerekek hétvégi étkeztetésében is szerepet vállal – tudósít az InfoRádió.


Hottón a korábbi polgármestert, Zabaron a korábbi alpolgármestert választották településvezetőnek

Két időközi polgármester választást tartottak 2015. június 21-én az országban. Zala megyei Hottón a korábbi településvezető, Vincze Ferenc, a Nógrád megyei Zabaron pedig a falu korábbi alpolgármestere, Ferencz Nándor Lajost kapta a legtöbb szavazatot. Mindketten függetlenként indultak a megmérettetésen.


Keretösszeg: 31,9 millió forint – Beküldési határidő: 2015. július 31.

Tekintettel a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló 12/2009. (III.13.) Főv. Kgy. rendelet 4.§ a) pontjára, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvénynek 58. § (4) bekezdésére Budapest Főváros Közgyűlésének Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottsága nyílt pályázatot hirdet kizárólag az alábbi témakörökben.


A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége szerint 8-9 milliárd forintba is kerülhet a váltás az adófizetőknek

Szinte bizonyos, hogy a kormány korábbi tervei ellenére ősszel nem veszi át a katasztrófavédelem a kéménytisztítási feladatokat a kéményseprő vállalkozóktól. Ehhez ugyanis az önkormányzatoknak a hat hónapos felmondási idő miatt már szerződést kellett volna bontaniuk a vállalkozókkal – írja a Magyar Nemzet.


Az év kiemelt témája: a településen a templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága

Összesen 209 település nevezett idén a Virágos Magyarországért versenyre – közölte a Magyar Turizmus Zrt. A szervezők és a projektgazda Magyar Turizmus Zrt. örömtelinek tartja, hogy a jelentkezők között nagy arányban jelentek meg olyan települések, amelyek még nem vettek részt a versenyben, és a jelentkezők Magyarország teljes területét lefedik.


Orbán Viktor miniszterelnök együttműködési megállapodást kötött Dénes Sándor polgármesterrel

Az M70-es út bővítését is magában foglaló fejlesztési programról állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök 2015. június 23-án, Nagykanizsán. A kormányfő – miután a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel – kifejtette: új ipari területet hoznak létre a városban, 2018-ig kétszer két sávosra bővítik a szlovén határhoz vezető M70-es utat, és megépítik a Nagykanizsát elkerülő út első ütemét.


A Fővárosi Közgyűlés a 3-as metró felújítása, valamint a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése ügyében is döntött

Több mint nyolcvan napirendi pontot tárgyalt meg 2015. június 23-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták azt a szándéknyilatkozatot, hogy Budapest pályázza meg a 2024-es nyári olimpiai játékok rendezési jogát, jóváhagyták a 2017-es vizes vb-hez kiadandó fővárosi garancialevelet, főpolgármesteri hatáskörbe kerültek a 3-as metró felújításával kapcsolatos ügyek és pályázatot írnak ki négy fővárosi kórház vezetésére.


Együttműködne a helyi önkormányzatokkal a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete együttműködést ajánl fel a települési önkormányzatok számára, amelynek keretében tagjai szívesen részt vesznek olyan, még ebben az évben rendezendő helyi programokon, eseményeken, amelyek kiegészítő rendezvényeként – kötetlen beszélgetés, élménybeszámoló, filmvetítés, autogramosztás formájában – van lehetőség arra, hogy a sport értékeit bemutassák, ezzel is részt vállalva a fiatal generáció egészséges életmódra nevelésében. 


Nyolcszáz milliárd forintot kap uniós forrásból a déli parti vasút, további húsz milliárd jut az északi oldalon vasút-villamosításra

A családok nyaraltatása már a Déli pályaudvaron megkezdődik – hangzott el 2015. június 24-én, Siófokon, az üdülőrégió közlekedésfejlesztési stratégiájáról rendezett konferencián annak alátámasztására, hogy a Balaton és környéke közösségi közlekedésének korszerűsítése előtt álló egyik legfontosabb feladat a déli vasút „újraépítésének” folytatása.


A közmunkások idénymunkára vezénylése ellehetetlenítheti a futó közfoglalkoztatási programokat

A sokszor értelmetlen, ugyanakkor százmilliárdokba kerülő közmunka miatt nem maradt ember az agrármunkákra – ezt üzeni sok érintett szerint Pintér Sándor új törvénytervezete, ami szerint közmunkásokat napszámba lehetne vezényelni. A változtatásra tehát szükség van, viszont az új törvény a futó programokat is szétbombázhatja – írja a VS.hu.


Az Év Alpolgármesterének az ózdi Fidrus Pétert, az Év Jegyzőjének pedig a pécsi Lovász Istvánt szavazták meg az állampolgárok

Kiss Attila, Hajdúböszörmény kormánypárti vezetője kapta az év polgármestere, Fidrus Péter Ózdról az év alpolgármestere, Lovász István, Pécs jegyzője pedig az év jegyzője díjat a 21. Városi polgármesterek randevúja elnevezésű rendezvényen 2015. június 25-én, Pécsett.


Az ÁSZ elnöke szerint a rendszerszintű megoldások elmaradása előbb-utóbb nehéz helyzetbe hozhatja a költségvetést

A nem megfelelő vezetésnek, illetve az elégségtelen tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek az önkormányzati cégeknél – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt követően, hogy újabb hat távhőszolgáltató cég ellenőrzését zárta le a többségi önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságok ellenőrzése keretében.


Az idegenforgalmi adó megszűntetése komoly következménnyel járna a Balaton parti településeken

A kormány azt fontolgatja, hogy nem ad több támogatást a településeknek az idegenforgalmi adó mellé, holott eddig a turisták által fizetett összegeket még forintonként további másféllel egészítette ki. Az önkormányzatok szerint ez azt jelentené, hogy a Balatonnál például megszűnnének a szabadstrandok, vagy az ingyenes parkolók, mert nem tudnák kigazdálkodni ezek fenntartását – írja a hvg.hu.


Az 5000 fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszik a vizuális kultúrához való hozzáférést

Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődik ebben az évben, amely a tervek szerint az ötezer fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszi a vizuális kultúrához való hozzáférést – mondta Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a program egyik kezdeményezője 2015. június 25-én, a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) kísérőrendezvényeként tartott, A kistelepülések mozgóképkultúrájának helyzete című konferencián.


A kormány idén 8,5-9 milliárd forintot szán a fedél nélküliek ellátásra

Megkezdődött a felkészülés a téli krízisidőszakra a hajléktalan-ellátásban azzal a pályázattal, amelyet június elején írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Hajléktalanokért Közalapítvány – közölte Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2015. június 26-án, sajtótájékoztatón, Budapesten.


Pontszerű fejlesztések helyett hálózatos kerékpárútrendszer épül – Több mint 30 önkormányzat tervezi a beruházást

Több mint 30 önkormányzat jelezte a Közlekedés Operatív Program kerékpárút-hálózat fejlesztését támogató pályázati lehetőségének május közepi újranyitása óta, hogy a feltételeknek megfelelő beruházást tervez. Ha a fejlesztési tárcához mostanáig beérkezett minden pályázat elnyeri a remélt támogatást, a projektekben országszerte 55-60 kilométer új kerékpárútszakasz épülhet – mondta el Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár 2015. június 26-án, Nyírbogáton.


Hoppál Péter szerint júliustól könnyebbé válik a megyei hatáskörű könyvtárak és múzeumok működtetése

Könnyebbé válik a megyei jogú városokban található, megyei hatáskörű múzeumi és könyvtári épületek működtetése annak köszönhetően, hogy ezen ingatlanok július 1-től államiból önkormányzati tulajdonba kerülnek – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár 2015. június 26-án, Pécsett.


25. alkalommal ünnepelték a Magyar Szabadság Napját Gödöllőn

Az idén immár 25. alkalommal ünnepelték meg a Magyar Szabadság Napját Gödöllőn. A Magyar Szabadságért Napja Alapítvány az idén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére adományozta a Magyar Szabadságért díjat, posztumusz Polgármesteri Ezüstéremmel tüntette ki Velekei József Lajost, az Alsóparkban álló Világfa megálmodóját, majd az Orient zenés színház az ünnepi műsora következett a gödöllői Alsóparkban.


Mórahalom polgármestere szerint ilyen teher mellett sajnos már nem lehet a normális életviszonyokat fenntartani

Néhány forgalmasabb nap alatt több ezer ember érkezik illegálisan a Homokhátságra, az itt élők tűrőképességük határára értek – jelentette ki 2015. június 28-án Nógrádi Zoltán (Fidesz) Mórahalom polgármestere. A Mórahalmon és a környékbeli településeken, az „illegális migráció frontvonalában élők” egyetlen alkalommal sem tagadták meg a segítséget a rászorulóktól – mondta a politikus a homokháti kisvárosban tartott sajtótájékoztatóján.


A Somogy megyei településen a korábbi vezető lemondása miatt kellett időközi voksolást tartani

Szabó Pétert (független) választották meg polgármesternek a Somogy megyei Szentgáloskéren – mondta Lehoczkiné Kercsó Erzsébet jegyző az MTI-nek. A jegyző tájékoztatása szerint a 2015. június 28-án megtartott időközi önkormányzati választáson a település 427 választásra jogosult lakosa közül 286-an adták le voksukat a három független jelöltre. A szavazatok mindegyike érvényes volt.


Július 3-tól módosulnak a betétbiztosításról szóló jogszabályok

A kisebb települések betéteire is kiterjesztik 2015. július 3-tól az OBA-garanciát. A közösségi betéteknél viszont szigorodnak a szabályok, bár ez valószínűleg keveseket érint majd. A banki kötvények befektetőit nem védik már a csődkockázat ellen – olvasható a Világgazdaság cikkében.


Gémesi György a kétkamarás parlament létrehozását javasolja az önkormányzati rendszer javításához

A mai politika végrehajtó szerepet szán az önkormányzatoknak, így a rendszerváltáskor kialakított kétpólusú demokrácia újra egypólusúvá alakul. A források hiányában a helyi bevételeket településfejlesztés helyett működési kiadásokra kell fordítani, így nem lehetséges a gazdasági fejlődés. Márpedig Magyarország felemelkedéséhez elengedhetetlen egy jól működő önkormányzati rendszer – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke.


Petényi Szilárdné hét évig tiszteletdíjas polgármesterként végezte a településvezetési feladatokat

Lemondott tisztségéről Hunya polgármestere, Petényi Szilárdné – írja 2015. június 30-i számában a Békés Megyei Hírlap. A község vezetője azzal indokolta, hogy kilenc év után távozik, hogy „már nem tudja 1000 fokon égve” végezni a munkáját, és szeretne több időt a családjával, unokáival tölteni.


A díjazottak között van a balatonboglári Platán, a vonyarcvashegyi Lidó és a balatonfüredi Esterházy-strand

Idén megújult a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítő rendszer, amelynek most már része a Balaton családbarát strandja különdíj is. A díjakat Gyenesdiáson adták át, a tó körüli önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség minősítette a fürdőhelyeket. A 12. éve működő minősítési rendszerben a korábbi évek gyakorlatához képest idén újdonság a Balaton családbarát strandja cím bevezetése.


A 25 milliárd forint összköltségvetésű program keretében 31 vár újulhat meg teljesen vagy részlegesen

Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot, amelynek keretében országszerte 31 vár teljes vagy részleges felújítása történik meg a következő években – jelentette be L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára 2015. június 30-án, Budapesten. A 25 milliárd forint összköltségvetésű program fő célja a tartósan állami tulajdonú műemléki állomány fejlesztése, valamint a természeti és kulturális örökség védelme.


A város vezetése legfeljebb bruttó 300 millió forintos ajánlatot tesz Matyi Dezső klubtulajdonosnak

A következő bajnoki évadtól a pécsi önkormányzat önállóan szeretné működtetni a PMFC labdarúgócsapatát. Mint az a Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester által jegyzett előterjesztésből kiderül, az önkormányzat a döntés értelmében megteszi a szükséges előkészítő intézkedéseket, illetve jogi lépéseket, amelyek eredményeképpen megszerezheti a licencjogokat és egyéb releváns eszközöket, jogokat birtokló gazdasági társaságok üzletrészeinek kizárólagos tulajdonát.


Az NFM 40 millió forintos keretösszeggel várja önkormányzatok és önkormányzati tulajdonban álló szervezetek jelentkezését

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szeptemberi programsorozat nemzeti koordinátoraként 40 millió forintos keretösszeggel segíti a hazai rendezvények megvalósítását. A támogatást 2015. június 30-ától a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2015. július 20-ig egyedi kérelemben igényelhetik az önkormányzatok és önkormányzati tulajdonban álló szervezetek.


A Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából ünnepséget rendeztek a Belügyminisztériumban

Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és Felkai László közigazgatási államtitkár 2015. június 30-án, a Belügyminisztérium Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepségén miniszteri elismeréseket adott át a közigazgatásban kiemelkedően teljesítő dolgozóknak.


Éppen annyi támogatási igény érkezett a helyi önkormányzatoktól, amennyinek az EMMI a hárommilliárdos keretből eleget tud tenni

Mintegy 144 ezer gyerek kap a nyári szünet idején naponta legalább egyszer ételt a települési önkormányzatokon keresztül – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára 2015. június 30-án, Budapesten, Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.


A Türr István Képző és Kutató Intézet 17 településen hoz létre innovációs, oktatási és közösségi centrumokat

Tizenhét hátrányos helyzetű településen, illetve kistérségben hoz létre innovációs, oktatási és közösségi központokat a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). A 8,9 milliárd forint értékű, teljes egészében a magyar állam és az Európai Unió támogatásával megvalósuló kiemelt program berkeszi projektrészének nyitórendezvényét 2015. június 30-án tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu