Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szükségessé vált a feladatfinanszírozás korrekciója
Négy feladatra 17 milliárd forintos többletfinanszírozást kapnak az önkormányzatok

A következő hónapokban négy feladatra tizenhét milliárd forintos többletfinanszírozást kapnak az önkormányzatok - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2013. június 13-án az MTI-nek. Tállai András jelezte, hogy a feladatfinanszírozásra való áttérés miatt az Országgyűlés csaknem 45 milliárd forintos általános és szerkezetátalakítási tartalékot határozott meg. Elmondta, az önkormányzatok visszajelzései alapján a kormány a finanszírozás korrekciójáról döntött.


Az államtitkár a június 11-i kormánydöntést ismertetve kifejtette: az iparűzési adó részleges visszapótlására 6 milliárd forintot, a megyei intézményfenntartóktól átvett intézmények működtetésére 3 milliárd forintot, a gyermekétkeztetésre 4 milliárd forintot adnak az önkormányzatoknak meghatározott feltételekkel, és további 4 milliárd forint jut majd a szociális és gyermekjóléti feladatokra, utóbbi részletei két héten belül lesznek ismertek.

Kijelentette: a jövőben az önkormányzatok alapfinanszírozást vagy többletfinanszírozást is csak meghatározott feladatokra kapnak, és nem működik a régi rendszer, amelyben jó néhány önkormányzat kifizetetlen számlák összege alapján kérte a többlettámogatást az államtól.

Tállai András kifejtette: az iparűzésiadó-alap beszámítására vonatkozó törvényi szabályozás sok kistelepülésnek nehézséget okozott. Ezzel összefüggésben automatikus többlettámogatást adnak majd azoknak a településeknek, ahol az egy lakosra jutó adóalap nem éri el a 15 ezer forintot. Ezt a 2011-es beszámolók alapján nézték meg, s 2572 önkormányzat jogosult a mintegy 6 milliárd forintra.

Az állam az étkeztetési költségekhez is ad hozzájárulást az önkormányzatoknak. Az államtitkár a beérkezett jelzésekre utalva elmondta: a gyermekétkeztetés jelenlegi finanszírozása nem elégséges, így azokon a településeken, ahol a helyi iparűzésiadó-alap nem éri el a fejenkénti 25 ezer forintot, ott többlettámogatást adnak. A 4 milliárd forintra 1700 önkormányzat jogosult, a pótfinanszírozáshoz július 10-ig adatot kell szolgáltatniuk az érintett településeknek.

Többletforráshoz jut az a 108 önkormányzat is, amely korábban a megyei intézményfenntartó központ által működtetett intézmény, elsősorban iskola fenntartását vette át. Nekik ez többletfeladat - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy a 3 milliárd forintos keret igénybevételéhez június 18-ig kell adatot szolgáltatni.

A három, részleteiben is ismert forrásra június 28-ig előleget is kapnak az önkormányzatok, ennek összege 6 milliárd forint. A további támogatásokat három egyenlő részletben - júliusban, augusztusban és novemberben - utalják át a településeknek, amelyeknek december 31-ig kell elszámolniuk a pénzekkel.

Tállai András kitért arra is: az idei átmeneti év, a kiegészítő támogatások jövőre be fognak épülni a finanszírozásba.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu