Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ezentúl a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás lesz a fő feladat

Lázár János szerint szemléletváltás lesz a városok irányításában a jövőben; a régi adottságok, régi axiómák nem működnek úgy, mint korábban, új megoldásokra van szükség. A Miniszterelnökséget vezető miniszter 2014. július 1-jén Makón, a helyi képviselő-testülettel folytatott konzultáción azt mondta: a következő négy évben az önkormányzatok feladata a korábbiaktól eltérően nem a települések üzemeltetése lesz, hanem munkahelyek megteremtése és a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás.


Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk helyben – Kötelező olvasmány minden polgármesternek

Földünk népességének növekedése, a nyersanyagok, az energiahordozók fogyása, és a kritikus mértékű környezetszennyezés miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződik a fenntartható fejlődésre az élet minden területén, így a városfejlesztés esetében is. Wolfgang Schuster „Fenntartható városok – a jövő életterei” című könyve – amit 2014. július 2-án mutattak be Budapesten – nagy segítséget nyújthat ehhez a polgármestereknek. A Konrad Adenauer Stiftung rendezte könyvbemutató-vitaesten Gémesi György, a MÖSZ elnöke is részt vett.   


A szocialista politikus lemond az erzsébetvárosi MSZP vezetéséről és polgármesterjelöltként sem indul a kerületben

A Kúria is bűnösnek találta Hunvald Györgyöt. A VII. kerület egykori szocialista polgármestere egy év börtönt kapott, hivatali visszaélés miatt. A hűtlen kezelés miatti eljárásban csak később lesz ítélet. Hunvald György a tárgyalóteremben azt mondta: gondolkodik azon, hogy induljon-e ősszel a kerület polgármesteri posztjáért. Később az MSZP közleményben tudatta: az ő színeikben ezt biztos nem teheti meg.


A szervezet feladata lesz a térség területfejlesztési koncepciójának elkészítése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezésére 2014. július 2-án megtartotta alakuló ülését a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács. A Tanács feladata lesz figyelemmel kísérni a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjainak végrehajtását, és elkészíteni a térség területfejlesztési koncepcióját.


Pásztor Albert az MSZP és a DK támogatásával, de függetlenként indul az őszi önkormányzati választáson

Pásztor Albertet, Miskolc volt rendőrkapitányát jelöli az önkormányzati választáson Miskolc polgármesteri posztjára az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt helyi szervezete – jelentették be a baloldali pártok miskolci vezetői 2014. július 2-i sajtótájékoztatójukon. Az érintett ellenzéki pártok az elmúlt napokban hozták meg a döntést Pásztor Albert jelöléséről.


A fővárosi közszolgáltató vállalatok államosítását a nonprofit műkötetéssel és a szolgáltatás biztonságával indokolják

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) is rövidesen állami kézbe kerülhet – írja 2014. július 3-i számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra (NFM) hivatkozva.


Gémesi György a feladatfinanszírozásról, a közszolgáltatásokról, illetve az önkormányzatok mozgásteréről

Az elmúlt években nem volt érdemi egyeztetés a kormány és az önkormányzatok között – állapítja meg a Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozójának zárónyilatkozata, és egyebek mellett erről beszélt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is 2014. július 3-án az ATV Start című műsorában. Gémesi György a műsorban bemutatta Wolfgang Schuster volt stuttgarti főpolgármester „Fenntartható városok – A jövő életterei” című frissen megjelent kötetét is, amit, mint „tankönyvet” ajánl polgármestertársainak.  


A kormányzó pártok 893 helyen indítanak polgármester-jelöltet és 274 függetlent támogatnak

A Fidesz-KDNP 1167 településen indít polgármester-jelöltet az önkormányzati választáson – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke 2014. július 3-i budapesti sajtótájékoztatóján, a párt országos választmányának ülését követően. Az ország 85 százaléka tud majd Fidesz-KDNP-s jelöltre szavazni ősszel – mondta a politikus. Fideszes jelölt 893 lesz és 274 függetlent támogat a párt. A tízezer lakos feletti városok közül 164, az annál kisebb településeken 1003 helyen lesz polgármester-jelöltjük.


A most bevezetett elektronikus rendszer megindításából eredő nehézségek elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakértők

Új elektronikus anyakönyvi rendszer működik 2014. július 1-je óta Magyarországon, mely megkönnyíti a hivatalos ügyintézést. Az új rendszer megindításából óhatatlanul eredő kezdeti nehézségek elhárítása folyamatosan történik. Az üzemi rend fenntartása érdekében előre tervezetten, rövid ideig tartó technikai frissítéseken kívül a rendszerben leállás nem történt – olvasható a Belügyminisztérium (BM) közleményében.


Tarlós István szerint továbbra is egységesnek kell maradnia a főváros közszolgáltatásának

Tarlós István véleménye szerint egységesnek kell maradnia Budapest közszolgáltatásának; Budapest főpolgármestere, a Fidesz főpolgármester-jelöltje erről a HírTV Magyarország élőben című műsorában beszélt csütörtök este. Tarlós István elmondta: kétségtelen, hogy a Főgáz Zrt. energiaszolgáltató cég többségi részvényeit eladják az államnak, de – mint fogalmazott – jelenleg nem tud arról, hogy a közszolgáltató cégeket „elvinnék”.


Az intézményfenntartó központ új elnökének feladata a kialakult rendszer finomítása lesz

A Köznevelési Törvényben foglaltak szerinti egységes fenntartói gyakorlat kialakításával lezárult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működésének első szakasza. A kormány által meghatározott feladatok végrehajtását követően Marekné dr. Pintér Aranka, a KLIK elnöke közös megegyezéssel 2014. július 15-én távozik posztjáról.


A Szakmai Támogató Hálózati tag pozíció pályázatainak beadási határideje 2014. július 25-re módosult

Országos Egészségfejlesztési Intézet Népegészségügyi Hálózati Központja értesít minden érintettet, hogy a Szakmai Támogató Hálózati tag pozíció pályázatainak beadási határideje 2014. július 25-én 12 órára módosult. A választható területi egységek listája az eddig beérkezett jelentkezések figyelembevételével változott.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos szerint már nem várhatók újabb megbetegedések

A lappangási időket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfene fertőzés miatt Tiszafüreden vagy a környező településeken – jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos 2014. július 7-i sajtótájékoztatóján, Szolnokon. Sinkó-Káli Róbert elmondta: Tiszafüred térségében bárki bármit fogyaszthat, a turisták ott tartózkodása nem jár az átlagostól eltérő közegészségügyi kockázattal.


A volt pénzügyminiszter a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjeként száll ringbe Tarlós István ellen

A Modern Magyarország Mozgalom indulni akar az önkormányzati választáson, Budapesten Bokros Lajost indítja főpolgármester-jelöltként – közölte a párt 2014. július 7-én az MTI-vel. Azért tartják fontosnak, hogy elinduljanak az önkormányzati választásokon, mert „a demokrácia nemzeti szintű újjáépítése a helyi társadalomnál kezdődik” – írták. 


Az önkormányzati jelöltek számáról egyelőre nincs pontos adat

Megközelítőleg hétmilliárd forintba kerül a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők őszi választása – írja a Napi Gazdaság 2014. július 8-i számában a Nemzeti Választási Iroda (NVI) lap kérésére adott becslése alapján.


Beszélgetés Dr. Benedek Máriával, az ÁSZ felügyeleti vezetőjével

Az Állami Számvevőszék 2014-től az önkormányzatok belső kontrollrendszere ellenőrzéséről szóló jelentéseiben új, tömörített struktúrájú javaslatokat fogalmaz meg az ellenőrzöttek részére. Az ellenőrzött szervezet vezetője azonban továbbra is köteles a jelentés kézhezvételét követően készítendő intézkedési tervében a jelentésben foglalt valamennyi intézkedést igénylő megállapítást figyelembe venni. Interjú Dr. Benedek Máriával, az ÁSZ felügyeleti vezetőjével.


Az öt évre szóló 1-5 csillagos minősítés a magasabb minőségű szolgáltatások pozitív megkülönböztetésére szolgál

A fürdők minősítésével bővül a nemzeti tanúsító védjegyrendszer. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Fürdőszövetség 1-5 csillaggal minősíti ezután azokat az élményfürdőket, gyógy-, wellness/orvosi wellness fürdőket, strandfürdőket és uszodákat, amelyek csatlakoznak a minősítési rendszerhez. A védjegy, a magyar turizmus versenyképességének erősítésében kiemelt szerepet betöltő, magas színvonalat képviselő szolgáltatókra irányítja a figyelmet.


A húsz politikus közül nyolcan töltötték be az előző kormányzati ciklusban is a kormányhivatal-vezetői posztot

Kinevezte Orbán Viktor miniszterelnök a kormánymegbízottakat, akik a törvény szerint a fővárosi és megyei kormányhivatalokat vezetik. A mostani kinevezésekre azért volt szükség, mert a miniszterelnök négyéves mandátumának lejártával a korábbi vezetők megbízatása is megszűnt. A most kinevezett húsz kormánymegbízott közül nyolcan töltötték be az előző kormányzati ciklusban is a kormányhivatal-vezetői posztot.


Lázár János: a pannonhalmi fejlesztések, építkezések sora ma is példaként állítható az ország elé

A Látogatóközpont 2014. július 10-i avató ünnepségén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a történelmi egyházak közösségszervező tevékenységét méltatva elmondta: a kormány a következő hétéves uniós ciklusban a lehetséges 3-ról 0,9 százalékra kívánja csökkenteni a hétezer milliárd forintnyi támogatásból a projektlebonyolítási költséget, a fennmaradó összeget pedig erre a területre kívánja fordítani.


Az alaptörvény értelmében a magyarországi lakcím nélküli magyar állampolgároknak passzív választójoguk van

Határon túli magyarok ugyan nem vehetnek részt választóként az októberi önkormányzati választáson, de jelöltként indulhatnak. A magyar választójog történetében most először nyílik lehetőség erre az alaptörvény rendelkezései alapján. 


Idén Budapest XII. Kerület, Biatorbágy, Gyermely és Újkígyós kapta a Családbarát Önkormányzat díjakat

A kormányzat kiemelt célja, hogy segítse a családokat abban, hogy a tervezett és a kívánt gyermekek megszülethessenek, és ehhez minden lehetséges támogatást meg szeretnénk adni- mondta Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) helyettes államtitkára 2014. július 11-én, Sárváron, a Családbarát Önkormányzatok Találkozóján.


Az ellenzéki pártszövetség szerint a Fidesznek már papírja is van arról, hogy tisztességtelenül nyert április 6-án

Az Együtt-PM pártszövetség az önkormányzati választás után módosító javaslatokat nyújt majd be a választásokat érintő jogszabályokkal kapcsolatban, és ezeket „pontról pontra” az EBESZ jelentése és az önkormányzati választás tapasztalatai alapján fogalmazzák meg. Az ellenzéki pártszövetség 2014. július 12-én az MTI-nek küldött közleménye szerint a Fidesznek már papírja is van arról, hogy tisztességtelenül nyert április 6-án.


A 173 ingatlan közül 85-öt már átvett Miskolc önkormányzata, további 24-ben zajlik a kilakoltatás

A Fészekrakó-projekt során 2014. július 10-ig 85 ingatlan átvételére került sor az árverés lezárását követően. További 24 ingatlan kilakoltatása folyamatosan zajlik – tájékoztatta a minap.hu-t Schweickhardt Gyula projektvezető. Az érintett lakások 85 százaléka az Avason található, maradékuk pedig Diósgyőrben.


Gémesi György és Prozlik László a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséről a Rádió Orientben

Június végén rendezték meg a Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozóját, ahol idén is kiosztották az Ezüstlánc díjat. A kitüntetést ezúttal Prozlik László, Gádoros első embere vehette át, aki az elvándorlást önfenntartó mezőgazdasági közmunkával próbálja meggátolni. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint példájuk is igazolja, hogy az önfenntartásra kell berendezkedni. 


Szinte teljesen megújul a minisztérium államtitkársági rendszere

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának hat új helyettes államtitkára tett ünnepélyes esküt a mai napon, 2014. július 14-én, Budapesten. Őket és a korábban más feladatkört ellátó, ám mostantól az EMMI helyettes államtitkári teendőit végző vezetőket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mutatta be.


A 24 órás rendőri jelenlétet biztosító program kiterjesztése 2,3 milliárd forint többletkiadást igényel

A kormány múlt heti ülésén úgy döntött, július 1-jétől az egész országra ki kell terjeszteni az eddig az öt északkeleti megyében már sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter 2014. július 14-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a mintaprogram kiterjesztése 2 milliárd 287 millió forint többletet igényel, ezt megszavazta a kormány, a rendőrség pedig december 31-éig megkapja a pénzt.


Olyan cégek kerülnek állami tulajdonba, mint az Antenna Hungária Zrt., a Főgáz Zrt. és az AVE Magyarország Kft.

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta a parlamentnek azt a költségvetés módosításról szóló törvényjavaslatot, amely az állami vagyon gyarapítását érintő kormányzati döntések végrehajtásához teremt fedezetet. A költségvetés módosítására az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében van szükség. 


Az Alkotmánybíróság várhatóan július 22-én hoz majd döntést a fővárosi választási rendszer kérdéséről

Várhatóan 2014. július 22-én dönt az Alkotmánybíróság (Ab) az önkormányzati törvény fővárosi választási rendszerre vonatkozó rendelkezéseit támadó indítványokról – közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára az 2014. július 16-án az MTI-vel. Az Ab július 14-i és 15-i ülésein már foglalkozott a kérdéssel, és a július 22-re kitűzött rendkívüli ülésen várhatóan megszületik a határozat – mondta a testület főtitkára.


Az 1,35 milliárd forintból megépült CsabaPark szeptember 19-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt

Elkészült Békéscsabán a gasztroturisztikai CsabaPark. Az önkormányzat uniós támogatás segítségével 1,35 milliárd forintból valósította meg a csabai kolbász hagyományait ápoló létesítményt, amelyet az önkormányzat és a kivitelező 2014. július 17-én mutatott be. A komplexum szeptember 19-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.


A közel 110 milliárdos takarékossági csomag különböző mértékben érinti a szaktárcákat

A kormány az állami kiadások közel 110 milliárd forintos visszafogásáról döntött, melynek eredményeként biztonsággal tartható lesz a 2,9%-os éves hiánycél. Az állam magán takarékoskodik, hogy megfelelő szinten tartsa a hiányt. Sem a családokat, sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, sem az önkormányzatokat nem érintik az intézkedések – tájékoztat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


Áder János köztársasági elnök nem tűzte ki az első lehetséges időpontra az önkormányzati voksolást

Biztosan nem az első lehetséges időpontban – azaz 2014. október 5-én – lesz az önkormányzati választás, ehhez ugyanis Áder János köztársasági elnöknek július 17-én éjfélig ki kellett volna írnia a választást. Amennyiben az államfő úgy dönt, hogy az őszi önkormányzati választást október 12-re tűzi ki, akkor erre július 24-én éjfélig van lehetősége.


Július közepéig 3078 településen készítették már el a komplex esélyegyenlőségi programot

Elkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlőségi programja – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2014. július 17-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Egyelőre nem túl aktívak a magyarországi nemzetiségiek az önkormányzati választásokat illetően

Átlagosan minden ötödik, magát nemzetiséginek valló választópolgár kíván egyelőre szavazni az őszi önkormányzati választáson, a három évvel ezelőtti népszámlálás és a választói névjegyzék adatainak összevetése alapján. A legtöbben a roma és a német nemzetiség névjegyzékében szerepelnek, a leginkább „aktívnak” a ruszinok, a legkevésbé „aktívak” a román nemzetiség tagjai.


A kormány tervei szerint lesz egy nonprofit és egy „no profit” közműszolgáltató réteg

A kormány nem államosít, hanem stratégiai ágazatokban növeli az állami szerepvállalást – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Magyar Hírlapnak. A lap 2014. július 19-i számában megjelent interjúban a miniszter leszögezte: vannak olyan meghatározó gazdasági szegmensek, ahol az állami szerepvállalást növelni kell.


Lázár János: Az európai uniós vidékfejlesztési támogatások a munkahelyteremtést szolgálják majd

A vidékfejlesztésre fordítható uniós forrásoknak kifejezetten a munkahely- és a lehetőségteremtés lesz a célja a következő hét évben, a kormány ennek jegyében rendezi át a korábbi uniós támogatási gyakorlatot és rendszert – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter 2014. július 21-én, Budapesten újságírók előtt.


Egy részletszabály kivételével elfogadhatónak találta a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának új szabályait az Ab

Egy részletszabály kivételével alkotmányosak a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályai; alaptörvénybe ütköző a közgyűlés megválasztásával kapcsolatban a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számításának módja, ezért a rendelkezést megsemmisítette az Alkotmánybíróság.


A főpolgármester nem szeretné ha neki vagy utódjának „gúzsba kötve táncolva” kellene várost vezetni

Tarlós István szerint a főpolgármesteri hatáskörökről szóló szabályozás alakulása a döntő – Budapest főpolgármestere, a Fidesz főpolgármester-jelöltje erről a 2014. július 22-én a TV2 Mokka című műsorában beszélt. Tarlós István a július 21-i alkotmánybírósági döntésre reagálva elmondta, őt jobban érdekli, hogyan alakulnak a főpolgármesteri hatáskörök az önkormányzati törvényben.


A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel

Megnyílt a Garay élménypince Szekszárdon. A város legrégebbi borospincéjében egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel.


Jelentős változások lépnek életbe – Öt évre szóló a mandátumok – Átalakul a Fővárosi Közgyűlés választása

Áder János köztársasági elnök október 12-ére tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanezen a napon lesz a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása is. A helyi képviselőket és polgármestereket októberben már öt évre választjuk meg.


A jelentkezők nagy számára való tekintettel megkétszerezte a szétosztható összeget a földművelésügyi tárca

Elbírálta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalanságának biztosítására kiírt pályázatokat. A tárca összesen 1 milliárd 67 millió forintot juttat önkormányzatok és hulladékgazdálkodási társulásaik részére. A támogatás célja a hulladékgazdálkodási feladatok ellátásának fejlesztése és a közszolgáltatás zavartalanságának biztosítása.


A Balatonakarattyát községgé nyilvánító köztársasági elnöki határozat 2014. október 12-én lép hatályba

A Veszprém megyei Balatonakarattya községgé nyilvánításáról szóló köztársasági elnöki határozat 2014. október 12-én lép hatályba. Áder János köztársasági elnök 2012 decemberében hozott határozatot arról, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztésére Balatonkenese város Balatonakarattya településrészét Balatonakarattya néven községgé nyilvánítja. 


Csak nyilvántartásba vett jelölőszervezetek állíthatnak jelölteket

A 2014. október 12-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölők az illetékes választási bizottságnál vetethetik magukat nyilvántartásba, ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát kíván állítani, akkor a Nemzeti Választási Bizottságnál.


A Blikk számításai alapján mindössze hatvan polgármester jár egyértelműen jól a változtatásokkal

Megint a nagyok járnak jól! Jelentősen változnak ugyanis a polgármesteri fizetések az önkormányzati választás után. A legtöbb helyen nagyon rosszul fognak járni az érintettek, de egy szűk kör jelentős fizetésemelésre számíthat. A Blikk számításai szerint mindössze 60 polgármester jár egyértelműen jól a változtatásokkal. 


Pogácsás Tibor szerint a feladatfinanszírozással stabil gazdasági rendszer jött létre a településeknél

A feladatfinanszírozással stabil gazdasági rendszer jött létre az önkormányzatoknál – jelentette ki a Belügyminisztérium júniusban kinevezett önkormányzati államtitkára az MTI-nek adott interjújában. Pogácsás Tibor a nyilatkozatban kiemelte, olyan egységes információs rendszert alakítanak ki, amellyel a helyhatóságok gazdálkodásával kapcsolatos összes anomália előre jelezhető. 


Rögzítették a határnapokat, a normatívákat és a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatokat

Trócsányi László igazságügyi miniszter aláírta az október 12-i önkormányzati választás végrehajtásához szükséges miniszteri rendeleteket, amelyek 2014. július 24-én, a Magyar Közlönyben jelentek meg. Az egyik rendelet a választások esetében alkalmazandó eljárási határidőket és határnapokat, a másik a választás költségeinek normatíváit, elszámolási és belső ellenőrzési rendjét, a harmadik a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályait ismerteti.


Még idén szeptemberben megalakítanák a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt

Várhatóan még az idén szeptemberben megalakul a nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, amely a jövőben a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért felel. Czomba Sándor munkaerőpiaci és képzési államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az új fenntartó, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFVH) mintegy 500 iskolát vesz át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól.


Legkésőbb augusztus 25-ig minden választópolgár megtudhatja, hogy szerepel-e a névjegyzékben

Három hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az önkormányzati választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben.  


A szavazólapokra és a szavazásnapi kellékekre egymilliárdot, az informatikai szoftverre 1,9 milliárd szánnak

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési előirányzata – közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI). A költségvetésben az egyik legjelentősebb tétel az informatikai költség, például az új választási informatikai szoftver, erre 1,9 milliárd forintot különítettek el.


Ózd, Pécel, Bőcs, Monok, Edelény és Tiszaújváros is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság listáján szerepel

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat ideiglenesen 252 településen látják el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint – közölte a parlament honlapján a földművelésügyi miniszter. A települések között olyanok is szerepelnek, mint Kazincbarcika, Ózd, Nyékládháza, Sajószentpéter, Pécel, Putnok, Monok, Tiszaújváros, Aggtelek, Edelény, Bőcs, vagy Újkígyós. 


Az ellenzéki párt az EBESZ-hez és az Európai Unióhoz fordul az önkormányzati választási törvény ügyében

A Demokratikus Koalíció az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) és az Európai Unióhoz fordul az önkormányzati választási törvény miatt – közölte a párt 2014. július 27-én az MTI-vel. Az ellenzéki párt közlése szerint korábban az EBESZ keményen és nyíltan bírálta jelentésében az április 6-án megtartott általános választások lebonyolítását.


A testület határozata értelmében október 12-én 2715 településen lesz valamilyen nemzetiségi választás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2014. július 29-én kitűzte a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára. A határozat értelmében 2715 településen lesz valamilyen nemzetiségi választás 2014. október 12-én.


A szövetség arra kéri a kormányt, hogy harminc nappal később nyújtsa be a költségvetési törvényjavaslatot

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) szerint kevés az újraalakuló közgyűlések és képviselő-testületek rendelkezésére álló a két hét az őszi önkormányzati választások után az október 30-i határidőig költségvetési koncepciók elkészítésére, ezért arra kérik a kormányt, hogy 30 nappal később nyújtsa be a költségvetési törvényjavaslatot. 


A pályázatok a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák majd

Várhatóan az eredetileg tervezettnél korábban, egy hónapon belül kiírják a 2014-2020 közötti új uniós fejlesztési időszak első pályázatait – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2014. július 29-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Engedélyezik, hogy a főváros hitelt vegyen fel, sőt készek állami garanciával is segíteni a hitelfelvételt

A kormány engedélyezi, hogy a főváros hitelt vegyen föl a 3-as metróvonal felújításához, sőt kész állami garanciával segíteni a hitelfelvételt – jelentette be Varga Mihály 2014. július 30-án, Budapesten. A főváros önállóan nem tudja rendezni a 3-as metró felújításának ügyét – mondta a nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében.


Az ÁKK az idén átvállalt hitelek egynegyedének, 107 milliárd forintnak kezdte meg a visszafizetését

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2014. július 31-ével megkezdte az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az előtörlesztését. A 14 hitelből álló csomag előtörlesztéséről az ÁKK Finanszírozási Bizottsága határozott. A döntés célja egyebek mellett az, hogy az állam devizaadóssága a tervezett szint alatt maradjon, de szerepet játszott benne a költséghatékonyság is. 


Az intézet felmérése azt mutatja, hogy az emberek kétharmada többé-kevésbé elégedett települése jelenlegi vezetőjével

Az emberek többsége elégedett a polgármesterével. A Fidesz-KDNP továbbra is meggyőző előnnyel vezet a pártok versenyében, bár támogatottsága némileg visszaesett – derül ki a Nézőpont Intézet napokban végzett kutatásából. A második legnépszerűbb párt a Jobbik, a baloldali pártok sorrendje pedig az EP-választás eredményét tükrözi.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu