Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hat megyében több mint száz településnek jut szociális, illetve gyermekjóléti alapellátási támogatás

A szociális és gyermekjóléti alapellátás fejlesztésére országszerte 1666, míg a helyi közösségi közlekedésre 86 település kap vissza nem térítendő támogatást. Az erről szóló belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.


A hivatal egyik legfontosabb célja a fiatalabb generációk nemzeti identitásának erősítése

A Nemzeti Örökség Intézete 2013. augusztus 1-jén, Budapesten megtartotta első, bemutatkozó sajtótájékoztatóját. A Miniszterelnökség háttérintézményeként, önálló szervezeti rendszerben megkezdte munkáját. A sajtótájékoztatón Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke beszélt a stratégiai elképzelésekről, a jövőbeli tervekről, a nemzeti, valamint a történelmi emlékhelyek kiemelt fontosságáról.


Vajon mi történik elcsatolás-ügyben, ha ők nemmel voksolnak?

Véleménynyilvánító népszavazást írtak ki 2013. augusztus 25-ére a XIII. kerületi önkormányzat döntésének eredményeként a Margitsziget elcsatolásának ügyében. A szavazás negatívuma, hogy a XIII. kerületiek lényegében nem vehetnek rajta részt, hiszen kizárólag annak a három embernek van joga voksolni, akik a Margitszigeten állandó lakcímmel rendelkeznek.


Az intézmények önálló gazdálkodó egységként tevékenykednek majd

A meglévő 17 mellé további 43 agrár-szakképző intézmény kerül 2013. augusztus 1-jétől a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába. Az intézmények önálló gazdálkodó egységként tevékenykednek a jövőben. Az intézmények működtetését a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) látja el.


Az EMMI egészségügyi államtitkársága végrehajtotta a szükséges rendeletmódosítást

Már augusztusban megkaphatják az önkormányzatoknál elakadt béremelésüket az alapellátásban dolgozó védőnők. Az egészségügyi államtitkárság a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a szükséges rendeletmódosítást végrehajtották. Az elmaradt összegeket a védőnők első alkalommal a július hónapra járó díjazással kapják meg.


Az önkormányzat eredetileg a lakóövezet bővítését támogatta volna, de a jelen gazdasági helyzet átírta a terveket

A megyei önkormányzat 2006-ban nettó 375 millió forintért értékesített 2,2 hektárt a volt honvédségi ingatlanból. Az üzletközpontnak helyet adó telek a szekszárdi belvárosban található. A megyeszékhely önkormányzata eredetileg a lakóövezet bővítését támogatta, de a jelenlegi gazdasági környezet nem kedvez a lakásépítéseknek, így szabad utat engedtek a kereskedelmi hasznosításnak.


Az idei érdeklődés még a korábbi évekét is meghaladta: több mint ezerkétszázan pályáztak

Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat érdeklődik a kormány által meghirdetett Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt - mondta a 2013. augusztus 7-i beadási határidő kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.


Feltárják azokat a természeti erőforrásokat, amelyek alkalmasak lehetnek megújuló energiák hasznosítására

Érdekes, egyben rendkívül hasznosnak ígérkező kutatás zajlik az egri térség 23 településén. A szakemberek a megújuló természeti erőforrások potenciális hasznosíthatóságának vizsgálatát végzik az éghajlatváltozás tükrében, s ehhez kapcsolódva szeretnének kialakítani egy energetikailag fenntartható modellrégiót. A kutatás az Európa Unió támogatásával valósulhat meg, magyar-német közreműködéssel - írja a Heves Megyei Hírek.


A közintézmények 2013. szeptember 5-től a forrás kimerüléséig nyújthatják be pályázataikat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium napenergiát hasznosító rendszerek bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületekben történő telepítése céljából 2013. augusztus 5-től pályázatot hirdet. A támogatás akár teljes egészében is fedezheti az elismerhető bekerülési költséget. A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, finanszírozása a kvótabevételek terhére történik.


Az utak kiépítésének finanszírozásába egyre gyakrabban vonják be a helyi lakosságot

A kistelepülések egyik legnagyobb problémáját ma a közutak állapota jelenti: Magyarországon a mintegy 170 ezer kilométernyi önkormányzati közút 73,5 százaléka ugyanis burkolattal nem rendelkező földút - derül ki az OTP Lakástakarék elemzéséből. A kiépítetlen utak nagy aránya gátolhatja a települések fejlődését, azonban a beruházáshoz szükséges összeg előteremtése nagy fejtörést jelent az önkormányzatoknak, akik egyre gyakrabban vonják be a lakosságot a finanszírozásba.


Ezen a nyáron Murakeresztúron rendezik meg nemzetközi randevút

Murakeresztúr Község Önkormányzatának Képviselőtestülete és a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége közös szervezésében rendezik meg a Keresztúr Nevű Települések 14. Nemzetközi Találkozóját 2013. augusztus 9-10-ig Murakeresztúron. Az évente változó helyszíneken megvalósuló találkozók közös célja, hogy a településeken élők megismerjék egymás kulturális örökségét, hagyományaikat, erősítsék az összetartozás érzését.


A TÖOSZ elnöke 100 ezer, 500 ezer és egymillió forintos büntetéssel sújtaná a „rendbontókat”

„Kocsmaadó" helyett utólagos pénzbírságot kellene kivetni azon vendéglátó-ipari egységekre, amelyek zavarják a környékbeli lakók éjszakai nyugalmát, illetve másnap reggelre környezetük rendetlenné válik - mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.


Július végéig hozzávetőleg 32 900 személy lakhatása vált biztossá

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megemelkedett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek felkínált ingatlanok száma. Az indulástól számítva 2013. július végéig mintegy 7 300 ingatlan-felajánlást fogadott be a NET Zrt., amivel hozzávetőleg 32 900 személy lakhatása vált biztossá. A NET program a májusi jogszabályváltozásoknak köszönhetően vett újabb lendületet - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által kiadott közleményben.


Baracsi Balázs János több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint fideszes riválisa
A függetlenként induló Baracsi Balázs János nyerte meg a 2013. augusztus 11-én megtartott időközi képviselő választást Nyírbátor 6-os számú választókerületében - közölte a nem jogerős végeredményt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jegyzője. Az időközi választást azért kellett megtartani a 12 ezer lelkes kisvárosban, mert a képviselői tisztséget 2010-ben elnyerő Csekő Sándor független képviselő lemondott posztjáról.

A rendezvény tizenkét helyszínen várja az érdeklődőket augusztus utolsó péntekén

Második alkalommal kerül megrendezésre az Állatkertek Éjszakája, ezúttal tizenkét magyarországi helyszínen. Az eseményre 2013. augusztus 30-án kerül sor a budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi állat-bemutatóhelyek részvételével.


ÁSZ-jelentés a regionális és kistérségi fejlesztési tanácsok 2007 és 2011 közötti tevékenyégének ellenőrzéséről

A forráselosztás centralizált maradt, a kistérségi szint megerősítése a törekvések ellenére nem következett be - derül ki az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentéséből, amely a fejlesztési tanácsok 2007 és 2011 között működő rendszerét vette górcső alá. A számvevők a támogatásokról szóló döntések mellett az elnyert pénzek felhasználását is vizsgálták.


A nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földterületek pályázati előkészítését augusztusban indítják el

Újabb 100 ezer hektár állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe. A tíz nemzeti park vagyonkezelésében lévő terület pályázati előkészítését augusztusban indítják el - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára 2013. augusztus 8-án az ócsai tájvédelmi körzetben tartott sajtótájékoztatóján.


Maximális támogatás: 12,5 millió forint – Beküldési határidő: 2013. szeptember 30.

A települési önkormányzatok 2013. szeptember 30-ig nyújthatják be az artmozi hálózat digitális fejlesztésére igényeiket. A támogatás összege nem haladhatja meg fejlesztésenként a 12,5 millió forintot. Az emberi erőforrások miniszterének a Magyar Közlöny 2013. augusztus 9-i számában megjelent rendelete szerint a pályázati úton elnyerhető támogatás a már meglévő vetítőtermek műszaki feltételeinek javításához igényelhető.


Az adománygyűjtő számla száma: 12001008-00131713-05900008
Számlát nyitott az adományok fogadására a III. kerületi önkormányzat a 2013. augusztus 7-i házrobbanás károsultjainak segítésére. Az önkormányzat augusztus 9-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a „Tímár utca károsultjaiért" címen a Raiffeisen Banknál nyitott számlán fogadják az anyagi támogatásokat. Ennek száma: 12001008-00131713-05900008.

Négy csecsemő halálának már tudják az okát, az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést

Néhány nap alatt több koraszülött halt meg a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. A hatóságok járványra gyanakodnak, ezért szigorítottak a higiénés rendszabályokon, és folyamatosan ellenőrzéseket tartanak. Négy koraszülött csecsemő halálának már tudják az okát, az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést - mondta 2013. augusztus 13-i, rendkívüli sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.


Menekülnek a zöldből az emberek, ismét gyarapodik a főváros
Lassan visszafelé lendül az agglomerációs inga. Csak autóba ne kelljen ülni! - hördül fel a negyvenes éveinek második felét taposó Kőnig Tímea, „visszavándorlása" után egy héttel. A férjével és két kamaszgyerekével a múlt hétvégén költöztek vissza Érdről Budapestre, bő egy évtizednyi agglomerációs lét után - írja a Népszabadság.

Megjelent az újabb pályázati kiírás – A jelentkezési határidő 2013. szeptember 2.

Megjelent a pályázati kiírás a dohánybolt-üzemeltetési jogosultság elnyerésére a korábban eredménytelennek nyilvánított pályázati helyekre. A jelentkezési határidő 2013. szeptember 2. Nincs különbség a jelenlegi és a korábbi kiírás között. Ott kellett újra meghirdetni a pályázatot, ahol az első fordulóban érvénytelen volt vagy ahol visszaadták a koncessziót. Így 162 településen 180 pályázatra lehet jelentkezni - foglalta össze szerdán Gyulay Zsolt 2013. augusztus 14-én a Kossuth Rádióban.


A szeptember 14-i önkéntes munkára már a meghirdetés előtt 33 ezernél többen regisztráltak

Az idén - szeptember 14-én - ismét megrendezik a „TeSzedd!" elnevezésű országos szemétgyűjtési akciót. A rendezvénnyel az önkéntes tevékenység és a környezettudatos viselkedés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a szervezők - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára 2013. augusztus 14-én, az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.


Rétvári Bence szerint nőtt a szervezetek átláthatósága, illetve a korrupcióval szembeni ellenálló képessége

Rétvári Bence szerint jóval pontosabbá vált a közszféra korrupciós veszélyeit tartalmazó térkép az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei felmérése után, amely negyven százalékkal pontosabb képet nyújt arról, hogy az egyes közintézményekben hol kell jobban odafigyelni a korrupciós kockázatokra.


MÖSZ-konferencia a településüzemeltetés, a közfoglalkoztatás és a gépesítés időszerű kérdéséiről

Számos fontos és időszerű kérdésről - többek között az önkormányzatok feladatainak és finanszírozásának összhangjáról, a közfoglalkoztatottak településüzemeltetésben történő alkalmazásáról és a közösségi terek fejlesztési lehetőségeiről - hangzanak el előadások azon a konferencián, amelyet „Az önkormányzatok saját erőforrásainak szerepe az önfenntartó képesség fokozásában - közfoglalkoztatás" címmel rendez a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. augusztus 27-én, Gödöllőn.


A keretből hét milliárd forintot a szervezetek hazai és nemzetközi együttműködésére különítettek el

„A Leader-program keretében a jelenlegi európai uniós költségvetési időszakban 70 milliárd forint áll rendelkezésre, amire önkormányzatok, helyi civil és nonprofit szervezetek pályázhatnak. A 70 milliárdból 7 milliárdot a szervezetek hazai és nemzetközi együttműködésére különítettek el - tette hozzá Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára 2013. augusztus 15-én, a „Magyar szürkék útja - Oxenweg" nemzetközi konferencián.


Három északi parti település fürdőhelye áll a dobogós helyeken

Két Zala megyei és egy Veszprém megyei strand kapta a legjobb osztályzatokat az egyik internetes portál hagyományos strandértékelő programjában az idei szezonban. Az első helyet már harmadik alkalommal a gyenesdiási Játék strand szerezte meg, a második a balatongyöröki, a harmadik pedig a tavalyi első, a balatonfüredi Kisfaludy strand lett - írja a veol.hu.


A növényvédelmi felügyelők már 10 méteres magasságból beazonosítják a gyomnövényt

A levegőből is ellenőrzi mostantól a parlagfüves területeket a Vidékfejlesztési Minisztérium. A növényvédelmi felügyelők a következő hetekben helikopterekkel járják végig az ország leginkább fertőzött részeit. Ahol parlagfüvet látnak, oda visszamennek, és a föld használóját akár 5 millió forintra is megbüntethetik - írja a hirado.hu.


Újabb állomásához érkezett a FATOSZ „Vidékjáró” programsorozata

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) „Vidékjáró" elnevezésű programsorozatának legújabb állomása a Pannonhalmi Bencés Főapátságban, Nagyboldogasszony napján megkezdődött és augusztus 20-ig tartó gyógynövényhét és kolostori vásár. Az évszázados kolostori hagyományokat felelevenítő rendezvénysorozat látogatóit - egyebek mellet - az apátság termékeivel, gyógynövény szentelési szertartással, a hazai világörökségi helyszíneken készült portékákkal várják augusztus 20-ig.


Az államnak csak korlátozott eszközei vannak a Dunaferr tulajdonosa döntésének befolyásolására

A dunaújvárosi önkormányzat a megyei kormányhivatallal együttműködve minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni fogja azokat, akiket a Dunaferr el akar bocsátani - reagált közleményében Cserna Gábor (Fidesz) Dunaújváros polgármestere az MSZP és a DK közös, 2013. augusztus 16-án, a Fejér megyei városban tartott sajtótájékoztatójára.


Áttekintés a Tanyafejlesztési Program támogatásával megvalósult fejlesztésekről

Aki azt hiszi, hogy a tanyafejlesztési program támogatása a tanyákon élőkre vonatkozik, az téved! Már az utóbbi két évben lefutott két támogatási körben is az egyes tanyás térségek központjai is szépen részesültek ezekből az összegekből. A mostaninál 2 milliárdos keretre 5 milliárdnyi igényt nyújtottak be eddig, s ebből 3,5 milliárd önkormányzatok pályázata - olvasható a Szabad Föld cikkében.


Főpolgármesteri interjú a tiltott zónákról, a metróépítésről, a római parti mobilgátról és az elszámoltatásról

A Fővárosi Vízműveket már visszavettük, s egy éven belül a Fővárosi Csatornázási Művek is önkormányzati kézbe kerül - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A főpolgármester elmondta, az elmúlt húsz évben okozott felbecsülhetetlen károkat három év alatt sok tíz milliárd forinttal enyhítették, és nem rajtuk múlott, hogy Demszky Gábor elszámoltatása elmaradt. A főváros az ősszel kijelöli azokat a helyeket, ahova tilos lesz „odaköltözni", s a szabályokat megsértő hajléktalanokat eltávolítják.


A látogatók száma 2001 és 2012 között – két évet leszámítva – folyamatosan növekedett

Magyarországon 137 olyan település van, amely valamilyen formában érintett a gyógyturizmusban - derül ki a KSH egy új elemzéséből. Ezek földrajzi elhelyezkedése változatos, akad belőlük minden megyében, legtöbbjük azonban a Tiszától keletre fekvő területeken helyezkedik el. E települések nem mindegyikének egyedüli vonzereje a gyógy vagy termálvíz, gyógyfürdő elérhetősége, de látogatottságukat kétségkívül jelentősen befolyásolja.


Az összes hiteleiktől megszabadulhatnának az önkormányzatok, de a bankok számára ez pénzbe kerül

Az adósságkonszolidáció után újabb lehetőséget kaptak az önkormányzatok, hogy letudják, illetve az államnak átpasszolják a banki tartozásaikat. A június végén elfogadott salátatörvény úgy módosította a költségvetési törvényt, hogyha a bank az önkormányzat megmaradt adósságának hét százalékát 2013. december 20-áig befizeti az államkasszába, akkor az állam az önkormányzat további adósságát átvállalja - írja a Vas Népe.


Felszín alatti vizekben bővelkedünk, de felszíni vízkészleteink időbeni és térbeli eloszlása ésszerűtlen

Néhány héten belül elkészül a nemzeti vízstratégia, amelyhez felhasználják a szakmai fórumokon összegyűjtött, a vízgazdálkodás ésszerűsítését célzó, több mint 1000 javaslatot, a dokumentum jóváhagyásra szeptemberben kerülhet a kormány elé - mondta 2013. augusztus 18-án Kovács Péter, a vidékfejlesztési tárca vízügyért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.


Az Agóra program segítségével létrejött létesítmény művelődési, oktatási és szórakoztató feladatokat is ellát majd

Babits Mihály Kulturális Központ néven Békéscsaba, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Szeged és Tatabánya után 1,7 milliárd forintos támogatás felhasználásával Szekszárdon is új Agóra közösségi központ jött létre. A térségben egyedülálló, többfunkciós közösségi intézményt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg 2013. augusztus 19-én ünnepélyes keretek között.


A magyar és a kínai település között öt éve kezdődött a kapcsolat

Együttműködési megállapodást írtak alá Gödöllő és a kínai Zhangzhou város önkormányzata között 2013. augusztus 19-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A dokumentumot Xie Yitai alpolgármester és Dr. Gémesi György polgármester látta el kézjegyével. A kínai település Fujian tartomány déli részén fekszik, lakossága közel 5 millió fő. A két város között öt évvel ezelőtt kezdődött kapcsolatot Zhangzhou indította el, több hivatalos delegáció is érkezett Gödöllőre az elmúlt évek alatt.


Tervezési Támogatási Divíziót hoznak létre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség keretein belül

A kormány döntött az európai uniós programok lebonyolítását támogató intézményrendszer felállításának módjáról, az erről szóló határozat megjelent a Magyar Közlönyben. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben a 2007-2013-as irányító hatósági funkciókat ellátó egyes szervezeti egységek keretein belül létrehozzák a Tervezési Támogatási Munkaszervezetet.


A nemzetgazdasági miniszter levélben kezdeményezett tárgyalásokat a vasmű megvásárlásával kapcsolatban

Tárgyalásokat kezdeményezett a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Dunaferr Zrt. megvásárlásával kapcsolatban. Varga Mihály Evgeny Tankhilevich vezérigazgató részére 2013. augusztus 21-én küldött levelében így fogalmazott: „Magyarország Kormánya felhatalmazott arra, hogy a kormány részéről az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. megvásárlására irányuló tárgyalásokat a cég vezetésével haladéktalanul megkezdjem."


Az 1955-ben alapított kitüntetést eddig mindössze hetven európai településnek, illetve régiónak ítélték oda

Európa Díjat kapott Tata az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok elismeréseként. A kitüntetést 2013. augusztus 21-én adta át Axel Fischer, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Európa Díj Albizottságának elnöke Michl Józsefnek, a város polgármesterének a tatai vár udvarán tartott ünnepségen.


Országos szintű nyilvántartást vezetne be a kormány a szociális támogatásokról

Egységes, országos szintű nyilvántartást vezetne be a kormány a szociális támogatásokról még az idén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jegyzett, egyelőre még a kormány jóváhagyását nem élvező tervezet szerint 2013. november 15-től venne startot az új nyilvántartás, amelyet egy egyelőre meg nem nevezett szervezet vagy intézmény fog kezelni - írja a Napi Gazdaság.


Várpalotától Sümegig húzódó térség 43 települése összehangolt, egész éves turisztikai szezonban gondolkodik

Megjelent a Bakony és Balaton kártya, amely a térségbe látogató turistáknak biztosít kedvezményeket számos helyi szolgáltatónál. A kártyát 2013. augusztus 21-én mutatta be Veszprémben a Bakony és Balaton Térségi TDM szervezet. Az eseményen köszöntőt mondott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.


A frissen képzett referensek közvetítő szerepet töltenek be az államigazgatás és a roma állampolgárok között

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok együttműködése eredményeképpen 100 fő roma származású állampolgár kezdhette meg referensi munkáját 2013. július 1-jével a járási, illetve fővárosi kerületi hivatalokban Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleményében.


A MÖSZ és a VM szakemberei szeptemberben és októberben kilenc településen tartanak konzultációt

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szeptembertől folytatja tavasszal megkezdett vidékfejlesztési konferencia sorozatát: 2013. szeptember 4. és október 29. között kilenc vidéki helyszínen szervez a településvezetők számára konzultációt, melyen a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


A településen mintegy hétszáz kutya kóborol – Szinte minden nap be kell valakit oltatni veszettség ellen

Hajdúhadház önkormányzatának mindennapos problémát okoznak a kitett kutyák. A januártól kötelező chip és a büntetés miatt sokan megválnak a házi kedvencektől. Főleg a település külső részein lehet gyakran találkozni a kóbor állatokkal - olvasható a dehir.hu 2013. augusztus 22-én megjelent cikkében.


A pályázat keretében új hulladékszállító járművek szerezhetők be és informatikai fejlesztések valósulhatnak meg

Az önkormányzatok hulladékgazdálkodásához kapcsolódó eszközbeszerzésre az Új Széchenyi Terv pályázatán jelenleg 7 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013. augusztus 22-én az MTI-vel. A július végén meghirdetett pályázat keretében új hulladékszállító járművek beszerezése válik lehetővé, informatikai fejlesztések valósulhatnak meg, illetve a településeken hatékonyabbá tehető a hulladékgazdálkodás.


Magyarországon az elmúlt vadgazdálkodási évben 11 ezer tonna vadhús került piacra

A Tatai Ipari Parkban közel egymilliárd forintos költséggel épült vadhúsfeldolgozó üzemet és hűtőházat avatott 2013. augusztus 24-én a Fiwi-Hűt Kft. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte a vadhúsexport jelentőségét. Hozzátette: Magyarországon egy évben 300 ezer nagyvad és 700 ezer apróvad kerül terítékre, az elmúlt vadgazdálkodási évben 11 ezer tonna vadhús került piacra.


A kormány első lépésben tájékozódni akar, mi valósult meg a vasmű privatizációja idején támasztott feltételekből

A Dunaferr elfogadta a kormány tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, a tárgyalások a jövő héten elkezdődnek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Lánchíd Rádiónak 2013. augusztus 24-én, a Tranzit fesztiválon, Kőszegen. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy „összegről még nem lehet beszélni."


A három bejelentett lakos közül kettő elutasítja, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a szigetet

A Margitszigeten állandó bejelentett lakosként élő három ember közül kettő vett részt a 2013. augusztus 25-én tartott helyi véleménynyilvánító népszavazáson, mindketten elutasították, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet - közölte a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense.


Az időközi választást a képviselő-testület május 28-i önfeloszlatása miatt kellett kiírni

Két polgármester- és kilenc képviselőjelöltre adhatták le voksaikat a választók a 2013. augusztus 25-i időközi önkormányzati választáson, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Olcsván. A polgármesteri tisztségért a települést eddig vezető Huszti József és az addig képviselőként tevékenykedő Tarné Bartha Ildikó indultak, mindketten függetlenként.


Jelenleg mintegy 15-20 ezer óvodai férőhely hiányzik az országban

A férőhelyek feltérképezése érdekében a Belügyminisztérium és az önkormányzatok fogják összeszámolni az óvodásokat - írja a Világgazdaság. Szeptemberben pontosan felmérik az óvodások létszámát az önkormányzatok a Belügyminisztérium segítségével, hogy meg lehessen tudni, hol lesz szükség a férőhelyek bővítésére - írta 2013. augusztus 26-i számában a Világgazdaság Hoffmann Rózsára hivatkozva.


Gémesi György a közmunkaprogramokban rejlő lehetőségekről a Napi Aktuálisban

A közfoglalkoztatási programok az ország számos térségekben nagy segítséget nyújtanak a településeknek az álláskeresők munkalehetőséghez juttatásához, de - különösen a jelenlegi nagyságrendben - csak átmeneti megoldást jelenthetnek, amíg a gazdaság fellendülésével a közfoglalkoztatottak visszavezethetők lesznek a munka világába - mondta Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke 2013. augusztus 27-én, az Echo Televízió Napi Aktuális című műsorában.  


Másfél oldalon keresztül sorolja fel a tiltott zónákat a Fővárosi Önkormányzat rendelettervezete

A Népszabadság szerint két paragrafusból és egy mellékletből áll a Fővárosi Önkormányzat rendelettervezete, ebben jogellenesnek minősítenék az életvitelszerű tartózkodást a mellékletben meghatározott közterületeken. A mellékletben másfél oldalon keresztül sorolják a tiltott zónákat.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elküldte megállapításait a feladatfinanszírozás rendszeréről a belügyminiszternek
A jelenlegi finanszírozási rendszer a feladatokat csak részben és aránytalanul finanszírozza - olvasható többek között abban a kilenc pontból álló véleményezésben, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) küldött el a napokban Pintér Sándor belügyminiszternek.

Az önkormányzat szeretné, ha a szövetkezet két-három éven belül önfenntartóvá válna

Több mint 110 millió forint adósság maradt a konszolidáció után Polgár városánál, amelyet tovább terhel, hogy számos feladat ellátásra nem kapott elegendő pénzt az önkormányzat - mondta el Tóth József polgármester Az Rádió Orientben. Az 5000 fő feletti települések most abban a lehetőségben bíznak, hogy a megmaradt adósságukat is átvállalja majd az állam. Addig is Polgár több lépést tett a helyzet javítására, például szociális szövetkezetet alapítottak.


Konferencia, divatbemutató és egyéb érdekességek a Hungexpón

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) "Vidéki Nők Napja" címmel divatbemutatóval és egyéb programokkal egybekötött konferenciát szervez a „Csupa nő - Vásár és figyelem csak neked" elnevezésű rendezvény keretében, 2013. szeptember 7-én, Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban.


A KIM államtitkára szerint tudni kellene mérni, mennyire hasznos a társadalom számára a közigazgatás munkája

Meg kell alkotni a közigazgatás teljesítményéről valós módon számot adó mérőmutatót, hogy meg tudjuk mondani, ez a szféra a társadalom szempontjából nézve milyen mértékben végez hasznos munkát - hangsúlyozta Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára 2013. augusztus 27-én, a Magyar Atlanti Tanács budapesti rendezvényén.


A hétszázalékos különteher bankokra terhelése következtében lehet, hogy az állam csak a kockázatos önkormányzati hiteleket kapja meg

A rendben lezajlott első forduló után elmaradhat a helyhatóságok megmaradt kintlevőségeinek átvállalását érintő második kör, a hétszázalékos különteher bankokra terhelése következtében - írja a Napi Gazdaság. Megtörténhet, hogy az állam csak a tényleg problémás, bedőléssel fenyegető hiteleket kapja meg, hiszen a bankoknak ezeken éri meg ilyen szintű veszteséget elszámolni, a jól fizető önkormányzati hiteleknél aligha.


A közfoglalkoztatás, az önellátás és a település-üzemeltetés időszerű kérdései a MÖSZ konferenciáján
Az utóbbi évek gazdasági nehézségei, az energiaárak emelkedése, a növekvő munkanélküliség nagy kihívást jelentenek az önkormányzatoknak. Egyre nagyobb teret hódít a közfoglalkoztatás, és mind több település törekszik önfenntartó képességének erősítésére. Hogy mindez hogyan történik a gyakorlatban, arra hallhattunk példákat a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Az önkormányzatok saját erőforrásainak szerepe az önfenntartó képesség fokozásában - Közfoglalkoztatás" című konferenciáján, 2013. augusztus 27-én, Gödöllőn.

Balatonboglár, Kiskunfélegyháza, Ócsa és Polgár esetében is előfordultak kisebb-nagyobb hiányosságok

A vagyongazdálkodás ellenőrzése nélkül nem értékelhető hitelesen egy település pénzügyi egyensúlyi helyzete, ezért az Állami Számvevőszék kiemelten fontosnak tartja az önkormányzati vagyon kezelésének, a vagyonnal való gazdálkodási szabályok betartásának ellenőrzését. A témacsoportos ellenőrzések keretében az ÁSZ most Balatonboglár, Kiskunfélegyháza, Ócsa és Polgár városok önkormányzatainak vagyongazdálkodásáról szóló jelentéseket hozta nyilvánosságra.


A megyei kormányhivatalok által elrendelt és jelenleg hatályban lévő tűzgyújtási tilalmak továbbra is érvényesek

Az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások melletti területekre a 2013. július 22-étől elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter 2013. augusztus 28-tól azonnali hatállyal feloldja. A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által elrendelt és jelenleg hatályban lévő tűzgyújtási tilalmak hatályát a feloldás nem érinti, azok továbbra is érvényesek.


A legnépesebb kínai várossal kötött megállapodás széleskörű együttműködést tesz lehetővé

Testvérvárosi megállapodást írt alá Budapest és Sanghaj főpolgármestere, Tarlós István és Jang Hsziang 2013. augusztus 28-án, Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatalban. Tarlós István az ünnepélyes aláírás alkalmából elmondta: már tavalyi sanghaji látogatásakor megállapodott a kínai nagyváros vezetőivel arról, hogy kapcsolatukat testvérvárosi szintre emelik, s az együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök is támogatásáról biztosította.


Az újpesti rendőrök és az állatvédők együttes munkával tervezik az állatellenes cselekmények kezelését

Állatvédelmi járőrszolgálat indul a főváros IV. kerületében, a rendőrök és állatmentők a továbbiakban közösen ellenőrzik egyebek mellett a kutyafuttatókat és tanácsokat adnak az állattartóknak. Az újpesti önkormányzat 2013. augusztus 29-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kerületi rendőrkapitánysággal és az Állatmentő Ligával együttműködve kiemelten kezelik az állatellenes cselekményeket.


Tizenöt milliós tartozás miatt a végrehajtó lefoglalta a dunaszigeti polgármesteri hivatalt

Ilyen még nem volt Magyarországon: tartozás miatt vihetik a polgármesteri hivatal épületét a Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszigeten. A település 15 millió forintos adósságot halmozott fel egy gázszolgáltatóval szemben, és már reményük sincs arra, hogy ezt önerőből vissza tudják fizetni, hiszen az éves költségvetés 10 százalékáról van szó. Ha nem születik megoldás, pakolhat a polgármester, a jegyző és a többi tisztségviselő, mert az épületet elárverezik - írja a Blikk.


Kispest, Pesterzsébet, Soroksár és Újbuda 2007 – 2011 közötti gazdálkodását ellenőrizték

Budapesti kerületek vagyongazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék. Ennek keretében négy önkormányzat - Kispest, Pesterzsébet, Soroksár és Újbuda - ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a vagyongazdálkodás ellenőrzése nélkül nem értékelhető hitelesen egy önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzete.


A tiltakozó helyiek szerint a Bélapátfalváról érkező fogyatékosok elriasztanák a turistákat

Közmeghallgatáson tiltakozott Szilvásvárad lakossága az ellen, hogy egy bélapátfalvai fogyatékosotthon lakói a településre költözzenek. A Heol.hu tudósítása szerint több órán keresztül vitatkoztak arról: jó ötlet-e, hogy a falu négy házában lakóotthonokat alakítanak ki a most még Bélapátfalván élő negyven fogyatékos számára.


A kormány 850 millió forintot biztosít a falvak romló gazdasági és társadalmi folyamatainak visszafordítására

A helyi közösségek erősítése, illetve a meglévő lehetőségek jobb kihasználása révén fordítaná meg az elnéptelenedő falvak romló társadalmi, gazdasági folyamatait a kormány, egyelőre mintegy 850 millió forintból - írta 2013. augusztus 30-i számában a Magyar Hírlap. A lap szerint a keretösszegre huszonkét település adott be pályázatot.


Tétényi Éva polgármester a belügyminiszter segítségét kérte a helyzet megoldása érdekében

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere levélben kérte Pintér Sándor belügyminiszter segítségét a kötelező önkormányzati feladatellátás biztosításának védelmére, mivel a városban az önkormányzat fizetési szándéka ellenére 2013. augusztus 30-ánmegkezdték a közvilágítás kikapcsolását - közölte az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.


A szűkös költségvetés miatt egyre több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településvezető lemond főállásáról

Az utóbbi hónapokban több Jász-Nagykun-Szolnok megyei polgármester is lemondott főállásáról és a későbbiekben csak tiszteletdíjért dolgozik tovább. A döntések hátterében általában a települések szűkös költségvetési helyzete, és a polgármesteri fizetések terén jövőre bekövetkező csökkenés áll - írja a szoljon.hu.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu