Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Folyamatos viták és nyilatkozatok a Margitszigetről
Szanyi Tibor és a kerületi szocialisták népszavazás helyett inkább aláírásgyűjtéssel próbálkoznának

A XIII. kerület polgármestere 2013. június 4-én ismét tiltakozott az Országgyűlésben az ellen, hogy a Margitszigetet fővárosi kezelésbe vonják. A kormánypártok részéről Rétvári Bence, közigazgatási tárca államtitkára védte a döntést. Szanyi Tibor a XIII. kerület MSZP-s képviselője az ATV-ben azt nyilatkozta: népszavazás helyett inkább aláírásgyűjtéssel akadályoznák meg a Margitszigetet közvetlenül a fővárosi önkormányzat irányítása alá rendelő törvényjavaslat hatályba lépését.


A szocialista Tóth József, a XIII. kerület polgármestere napirend előtti felszólalásában azt kifogásolta, hogy a kormány az érintettekkel való egyeztetés nélkül nyújtott be törvényjavaslatot, amelynek értelmében a Margitsziget már nem a kerület, hanem a főváros igazgatási területe lenne.

Nevetséges az is, hogy turisztikai indokokra hivatkoznak, hisz ilyen módszerekkel kivehető a kerületek kezéből a Budai Vár, a Kossuth tér vagy a Gellérthegy, de később eljuthatunk addig is, hogy nem csak turisztikai, hanem gazdasági indokkal is elvehetnék az V. kerület banknegyedét, a győri vagy kecskeméti ipari parkot. A polgármester hozzátette: teljesen felesleges a közigazgatási határok megváltoztatása, anélkül is fejleszthető a sziget.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára azonban úgy látta, hogy a polgármestertől egy szakmai érvet sem lehetett hallani arról, hogy miért ne a főváros gyakorolja a XIII. kerület helyett a hatósági jogköröket. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány nem veszi el az önkormányzatoktól a Margitszigetet, csupán a kerület helyett a főváros kezelésébe helyezi. Rétvári Bence emlékeztette a polgármestert, hogy nem is a kormányzat állt elő az ötlettel, hanem a fővárosi önkormányzat, mikor végiggondolta a 2030-ig tervezett fejlesztéseit.


Népszavazás helyett aláírásgyűjtés

Népszavazás helyett inkább aláírásgyűjtéssel akadályoznák meg a XIII. kerületi szocialisták annak a törvényjavaslatnak a hatályba lépését, amely közvetlenül a fővárosi önkormányzat irányítása alá rendelné a Margitszigetet - erről Szanyi Tibor beszélt 2013. június 3-án az ATV Start című műsorában.

A kerület MSZP-s képviselője szerint a szavazás jelenlegi szabályai olyan erőfeszítések elé állítják az embereket a véleményük kinyilvánítása érdekében, „ami már majdhogynem a szájkosárral egyenértékű", ezért a szocialisták inkább az aláírásgyűjtés sikerében bíznak, amely során reményeik szerint több tízezer aláírást fognak összegyűjteni.

Szanyi azt is elmondta, a főpolgármester által hangoztatottakkal ellentétben a kerület nem a 130 milliós bevételkiesést fájlalja, hanem sokkal inkább azt az évi huszonöt milliárd forintot, amelyet iparűzési adó címén szed be a főváros. Ebből a huszonöt milliárdból ötmilliárdot kétségtelenül visszaosztanak a kerülettel, de a fennmaradó húszmilliárddal Tarlósnak akkor is el kellene számolnia, mert az egészen biztos, hogy ezt a főváros nem a kerületre, és nem is a Margitszigetre fordítja - magyarázta Szanyi.

Az MSZP-s képviselő szerint mindenesetre a földügyek és a trafikpályázatok után nem meglepő, hogy a közigazgatásban is mutyizás zajlik, és bizony az sem lenne meglepő, hogy a Fidesz a Margitszigetre álmodta meg azt a gigantikus Kaszinót, amire egyébként Matolcsy György egy „őrületes adókedvezményt adott még miniszteri ténykedése alatt".

Forrás: InfoRádió - atv.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu