Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem ördögtől való az, ha az államnak van egy sportlétesítménye, hogy később ki és hogyan működteti, az már más kérdés

A győri önkormányzat szerezné meg a zár alá vont ETO Parkot. Más vevőt nem is igen találhat a komplexum a Magyar Hírlap által megkérdezett szekértő szerint. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke aggályát fejezte ki a pénzintézetekre nehezedő kártalanítási költségek miatt.


A beruházások költségeit 150 milliárd forintra becsülik – az Európai Unió nem ad pénzt a projektre

A Városligetben megvalósuló múzeumnegyed tervének újragondolását javasolja Zugló polgármestere. A Városligetben rendezett majálison többen is felszólaltak a projekt ellen. A többség szerint nem lenne szabad elvenni a terület közpark jellegét. Úgy tartják, hogy a Városligetnek zöld szabadidős övezetnek kell maradnia – tudósít a HírTV.


Tállai András: a 2016-ban 1400 milliárd forint európai uniós forrást lehet a fejlesztésekre fordítani

A 2016-os költségvetés mindenkinek, a családoknak, a vállalkozásoknak, az önkormányzatoknak és így az egész országnak egy lépés lesz előre – nyilatkozta Tállai András. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára 2015. május 2-án az M1 aktuális csatornának élő kapcsolásban Mezőkövesdről elmondta: a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság olyan pozitív tendenciákat mutat, hogy ezen az úton kell tovább haladni.


A támogatásból idén ötszázhatvanöt önkormányzat részesülhet

Könyvtári érdekeltségnövelő támogatást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére. A támogatás felhasználásáról a települési önkormányzatoknak december 31-éig kell elszámolniuk. 


Európa-szerte 33 országban lesznek programok – Magyarországon 21 településen tartanak rendezvényeket

Huszonegy településen kezdődnek 2015. május 4-én programok az európai ifjúsági hét keretében Magyarországon, a rendezvények középpontjában a fiatalok aktív társadalmi és munkaerő-piaci részvétele áll. Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára május 4-i, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Európa-szerte 33 országban kezdődnek – illetve már megkezdődtek – az európai ifjúsági hét programjai. 


A képviselők azzal indokolták döntésüket, hogy a jövőben nem tudnak együttműködni Lendvai Gábor polgármesterrel

Feloszlatta magát a Vas megyei Felsőcsatár képviselő-testülete, ezért a településen időközi önkormányzati választást kell tartani – közölte 2015. május 4-én az MTI érdeklődésére a község jegyzője. Horváth Eszter elmondta: a testület április 29-i ülésén határozott a feloszlatásról, az egyik képviselő javaslatára. A döntést azzal indokolták, hogy a képviselő-testület tagjai a jövőben nem tudnak együttműködni Lendvai Gábor független polgármesterrel.


Időutazás a középkorba – „Lejárt a térdig érő várak ideje”

A 16. századi állapotok visszaidézését célzó program kezdődhet az egri várban: a hatmilliárd forintos fejlesztés része a kormány és az egri önkormányzat által a Modern városok program keretében közelmúltban megkötött, öt pontot tartalmazó megállapodásnak. Habis László egri polgármester szerint a megállapodás legrészletesebb pontja az egri vár fejlesztéséről szól. 


A kormány a főszezon idejére sem tesz kivételt az üdülőövezet településeivel

A nyári főszezonra sem ad felmentést a kormány a balatoni településeken működő boltoknak a vasárnapi bezárás alól – közölte 2015. május 4-én Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos az M1 Ma reggel című műsorában. Érvelését furcsa adatokkal támasztotta alá – írja a Népszabadság.


Egy friss kutatás szerint egyes agyarasok már életvitelszerűen tartózkodnak lakott területeken

Meglepő eredményre jutott az a hazai tanulmány, amely a lakott településeken egyre gyakrabban felbukkanó vaddisznókról készült. A belterületen károkat okozó vaddisznók a közvélekedéssel ellentétben nem a külterületi erdőkből szöknek be a városba, hanem eleve a lakott területen élnek – derült a Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem docense által vezetett, Budapest térségében végzett kutatásból, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. megbízásából készítettek.


A főváros kétszáz millió forintos kerete vissza nem térítendő támogatásként, utófinanszírozással hasznosítható

Budapest Főváros Közgyűlése 37/2013. (V.10.) számú, Budapest főváros építészeti örökségének fővárosi helyi védelméről szóló rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 12-14. §-ai értelmében a Rendelet hatálya alá tartozó építmények, azok közvetlen környezete és épületegyüttesek felújítása, helyreállítása érdekében végzett munkák megvalósulásának elősegítésére ”Építészeti Értékvédelmi Támogatást” (a továbbiakban: Támogatás) hozott létre.


A négy épületet 25 ember építette 42 millió forintból a vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében

A vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében négy önkormányzati bérház épült a Somogy megyei Bárdudvarnokon. Az épületeket Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át – olvasható a szaktárca közleményében.


A kormány elfogadta az internetről szóló konzultáció végleges, 20 kérdésből álló kérdéssorát

Május 18-tól lehet megválaszolni az InternetKon 20 kérdésből álló kérdéssorát – jelentette be 2015. május 6-án Deutsch Tamás. Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos sajtótájékoztatón elmondta: a kormány elfogadta az InternetKon végleges, 20 kérdésből álló kérdéssorát.


A tárlaton látható a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás egykori cellája is

A börtön történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a veszprémi várban, a tárlaton látható a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás egykori cellája is - mondta a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója 2015. május 6-án, a veszprémi börtönmúzeum megnyitóünnepségén.


A Forster Központ elkészítette a Budapest világörökségi helyszíneire vonatkozó veszélytérképet

Harmincöt kastély és huszonnyolc vár újulhat meg országszerte abból a csaknem 100 milliárd forintból, amelyet a Kastély- és a Várprogramon keresztül fordítana az érintett területekre a Forster Központ – mondta el Sághi Attila az intézmény vezetője 2015. május 6-án, az M1 aktuális csatornán.


A Balatoni Kör kezdeményezését a Balaton Fejlesztési Tanács és Balatoni Szövetség is támogatja

Ezentúl a Balaton Napja lesz a strandszezon megnyitója, amelyet minden év első olyan pénteki napján tartanak meg, amikor a tó hőmérséklete eléri a 20 fokot. Ilyenkor nemcsak a tóparton, hanem a környezetében is sport és kulturális programokkal várják a vendégeket – mondta 2015. május 6-án az ötletgazda Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke a Magyar Turizmus Zrt. és több balatoni szervezet által is támogatott kezdeményezésről.


Az MSZP-s vezetés döntésének oka, hogy Lévai József elfogadta a Jobbik felajánlását a tapolcai alpolgármesteri posztra

Lévai József, az MSZP tapolcai elnöke ma közölte, hogy elfogadja a Jobbik felajánlását a Rig Lajos országgyűlési képviselői mandátumával megüresedett tapolcai alpolgármesteri posztra – olvasható a Magyar Szocialista Párt 2015. május 7-én kiadott közleményében. Lévai József döntését tudomásul vettük, az MSZP országos vezetése ugyanakkor a ma Lévai Józsefet a Magyar Szocialista Pártból kizárta – közölte a párt vezetése. 


Gyula, Balatonfüred és Sopron látogatóinak száma megduplázott – Legtöbb turistával Hajdúszoboszló és Siófok büszkélkedhet

A kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégéjszakái, bruttó szállásdíj-bevétele és az egy éjszakára jutó szállásdíj alapján állította össze a Turizmus.com a legnépszerűbb települések listáját. A gyűjtésből az is kiderül, hogy a legdrágább városok a vendégforgalmi rangsor hátsóbb regisztereiben helyezkednek el – írja a Travelo.


A tömörülés elnöke Dudás Róbert, Mátraballa, alelnöke Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere

Megalakult a Magyar Polgármesterek Közössége (MPK), mely a sikeresebb érdekérvényesítést tűzte zászlajára. A tizenhárom alapító tag abban bízik, hogy közösen fellépve, egymástól tanulva jobban előmozdíthatják településeik boldogulását – írja az Alfahír. A tömörülés elnöke Dudás Róbert, Mátraballa, alelnöke Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere.


A jelenlegi káoszban gyakran a mentők is eltévednek – A helyiek közül sokan tartanak a változtatásoktól

Nyolcvannyolc utca nevének vagy számozásának megváltoztatásáról döntött a Pest megyei Őrbottyán önkormányzata. A polgármester szerint kaotikus az utcarend a városban, rengeteg rosszul számozott ház áll egymás mellett, két egymásra merőleges utcának is lehet azonos neve, sokszor a mentők is eltévednek. A hétezres kisvárosban viszont sokan nem akarnak új utcaneveket és tartanak a lakcím változás miatt költségektől is – számol be az RTL Klub. 


Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az elmúlt négy évben kétmilliárd forintot juttatott a térség településeinek

Negyvenegy Paks környéki település emelt szót azért, mert tulajdonosi hozzájárulás hiányában idén nem juttatott forrást a Paksi Atomerőmű a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványba (JETA), amely a létesítményt övező térségben nyújtott pályázati úton támogatást.


A Magyar Nemzet úgy értesült: jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás

Nyomozás indult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy értesült: jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelte el az eljárást a Fővárosi Főügyészség, és annak lefolytatásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt bízta meg.


A vs.hu egy dokumentum alapján azt írja, az önkormányzatoknak 2500 munkahelyet kellene az idén felszámolniuk

Néhány hónapon belül nagyjából 2500 munkahelyet számolhatnak fel az önkormányzatok abból az 1,2 milliárd forintból, amelyet most hirdetett meg a belügyminisztérium a létszámleépítések költségeinek ellentételezésére – írja a Vs.hu. A lap egy olyan pályázati felhívásra hivatkozik, amelyet a belügyminisztérium tett közzé az idei létszámleépítések állami kompenzációjára. 


Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Szent Margit és a Szent Imre Kórház nagyarányú fejlesztésében látja a megoldást

Nem feltétlenül egy új kórház megépítése lenne a megoldás Buda és az agglomeráció egészségügyi ellátására, hanem a meglévő intézmények fejlesztése – közölte Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere 2015. május 9-én az MTI-vel. A kerületvezető szerint a két súlyponti kórházat, vagyis Észak-Budán a Szent Margit Kórházat, Dél-Budán pedig a Szent Imre Kórházat kellene a jelenlegihez képest nagyságrendekkel jobban fejleszteni. 


Karácsony Gergely kezdeményezésére, szakértők, civil szervezetek és zuglói polgárok bevonásával elkészítik a Városliget fakataszterét

Nonszensznek tartja Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, hogy a Liget Budapest projekt gazdái úgy beszélnek a Városliget zöldfelületének megmaradásáról, hogy nem is rendelkeznek pontos leltárral a ligeti fák fajtáiról, számáról. Ezért szakértők, civil szervezetek és zuglói polgárok bevonásával elkészítik a Városliget fakataszterét.


Májusban Baranya, Tolna, Somogy és Fejér megyébe látogatnak el a MÖSZ, valamint az illetékes minisztériumok és az MNVH szakemberei

Magyarország társadalmi és gazdasági felemelkedésének egyik legfontosabb feltétele a vidék fejlődése. Ezt a célt kívánja szolgálni a MÖSZ tavaszi vidékfejlesztései konferencia-sorozata is, amely a vidék fejlesztésével kapcsolatos aktuális fejleményekkel, pályázatokkal, jó gyakorlatokkal ismerteti meg a polgármestereket. Májusban Baranya, Tolna, Somogy és Fejér megyébe látogatnak el a MÖSZ, valamint az illetékes minisztériumok, államtitkárságok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakemberei.


Az alapellátási törvény az önkormányzatokra bízná, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra

A helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése is szerepel a kormány által elfogadott alapellátási törvénytervezetben, amelyet a hét második felében nyújtanak be a parlamentnek – mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára 2015. május 11-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Itt az első önkormányzati elektromos autót üzemeltető rendszer

Szikszó önkormányzata Magyarországon elsőként saját beruházásban önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert épített ki. A városüzemeltetési célokra használt e-autó kizárólag az önkormányzat épületére felszerelt napelemekből nyert energiával működik, és a városban telepített töltőállomásokon tölthető fel. A város rövid megtérülési idővel számolva döntött a példaértékű beruházás mellett.


A hazai verseny győztese a jövő év elején az Európai Év Fája versenyben is részt vesz

Május 10-től június 10-ig ismét lehet nevezni az Év Fája versenybe. Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi meg a vetélkedőt, melyben konkrét fák – egyedek – bemutatását várják. A cél legtöbb ember által szeretett fa megtalálása: a versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek különösen fontosak a jelölő közösségnek. A fa nevezésekor mellékelni kell annak történetét és a nevezést támogatók névsorát is.


A közfoglalkoztatottak is közvetíthetőkké válhatnak – Nyár végére 260 ezerre emelkedhet a havi átlagos közfoglalkoztatotti létszám

Nyár végére 260 ezer főre emelkedhet a közfoglalkoztatottak száma, a kormány kisebb átalakításokat tervez a rendszeren, amelyek javíthatják a dolgozók helyzetét, nagyobb bérért idénymunkát vállalhatnak a mezőgazdaságában, s mintegy ötvenezren vehetnek majd részt továbbképzésekben – írja a Napi Gazdaság.


Tizenegy nap – 22 borvidék – 102 település – 2573 kilométer

A Nemzeti Bor Maraton több, mint egy futóverseny. A 2015. május 23-án Hajósról rajtoló esemény tizenegy napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének 102 települését. Ezek közül szinte mindenhol megrendezik a Magyar Borászok Ünnepét is.


A szövetség szerint a hulladékgazdálkodás áfáját is öt százalékra kellene csökkenteni

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzati tulajdonú nonprofit hulladékgazdálkodási társaságok, a kormányzati döntések következtében kialakult katasztrofális pénzügyi helyzetének megoldásában továbbra sincs kormányzati intézkedés, ezért 2015. május 12-én nyilatkozatban szólította fel a kormányt, hogy hozzon azonnali intézkedést a lehetetlen helyzet megoldására.


Megkezdődött az 1982 óta szerkezetileg elavulttá, esztétikailag pedig kifogásolhatóvá vált közterület megújítása

A közbeszerzési eljárás lezárultával megkezdődött a terézvárosi önkormányzat idei legnagyobb léptékű fejlesztése, a budapesti Nyugati tér teljes megújítása, az építkezés a közúti közlekedést nem akadályozza – közölte a VI. kerületi önkormányzat 2015. május 12-én az MTI-vel. A közleményben azt írták: a beruházással 120 nap alatt olyan tér jön létre, amely méltó kapuja lesz az Európa egyik legszebb világörökségi területét magában foglaló kerületnek. 


Ötvenegy esetben megszüntették, két esetben felfüggesztették a nyomozást, harminc büntetőeljárás jelenleg is tart

Nyolcvanöt büntetőeljárás indult a tavaly októberi önkormányzati választással összefüggésben választási csalás gyanúja miatt – derül ki a legfőbb ügyész egyik írásbeli válaszából, amelyet 2015. május 12-én tettek közzé a parlamenti honlapon.


A felek az önkormányzatok jövő évi költségvetéséről, valamint a 2014-2020-as uniós ciklus fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár vezetésével az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) 2015. május 12-i ülésén a kormány és az önkormányzati érdekszövetségek képviselői konstruktív párbeszéd keretében egyeztettek az önkormányzatokat érintő aktuális témákról, feladatokról – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.


Tiszanánán közmunkaprogramokkal és szociális támogatásokkal igyekeznek javítani a mélyszegénységben élők körülményein

A hátrányos helyzetű térségek településein nemcsak a közfoglalkoztatásnak van rendkívüli jelentősége a helybeliek életkörülményeinek javításában, de az önkormányzatoknak mindent meg kell tenniük a szociális védőháló kiszélesítéséért is – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozata Heves megyei állomásán, Tiszanánán.


A számvevők először közlekedési vállalatokat vizsgálták, most a távhőszolgáltató és a hulladékgazdálkodási cégek vannak soron

Kiemelten fontos az önkormányzati közműcégek ellenőrzése, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatni fogja ezeket – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke 2015. május 12-én, sajtótájékoztatón Budapesten, miután megbeszélést folytatott Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével.


A benyújtott költségvetési javaslat szerint 2016-ban mintegy 12,5 milliárd forinttal több juthat a településeknek

Közel 12,5 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása jövőre a 2015. május 13-án benyújtott költségvetési javaslat szerint. Az előterjesztés 661 milliárd 741,7 millió forintban határozza meg a terület előirányzatát. Az önkormányzatok számára átengedett bevételek – adók és bírságok – mértéke és fajtája változatlan marad.


A 3,5 milliárd forintos keretösszegre területi korlátozás nélkül pályázhat valamennyi önkormányzat

Települési feladatellátásra új források nyílnak az önkormányzatok számára, a 3,5 milliárd forintos keretösszegre területi korlátozás nélkül valamennyi önkormányzat pályázhat – erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt 2015. május 13-i sajtótájékoztatóján, Budapesten.


Balogh József csak „mozaikokra” emlékszik vissza a történtekből, élettársa megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen

Súlyos testi sértés bűntette miatt megkezdődött a Balogh József fülöpházi polgármester ellen indított per 2015. május 13-án a Kecskeméti Járásbíróságon. Balogh Józsefet azzal vádolja az ügyészség, hogy 2013. április 28-án hajnalban bántalmazta élettársát, aki emiatt nyolc napon túl gyógyuló sérülést, csonttöréseket szenvedett. A politikus abban az időben a Fidesz parlamenti képviselője volt.


Háromnapos kiállítás-, vásár- és konferencia-sorozat közel 150 kínai és európai kiállítóval

Június 16-18. között, Budapesten rendezik meg a „China Smart Expo 2015” elnevezésű, háromnapos kiállítás-, vásár- és konferencia-sorozat. A közel 150 kínai és európai kiállítót felsorakoztató programsorozat idei legfőbb célja, hogy a kiállítók, kereskedők megtalálják a China Smart Expo szolgáltatásain keresztül azokat a gyártókat vagy közép-európai és magyar vállalkozásokat, amelyek hosszú távon biztos partnereik, illetve márkaképviselőjük lehet. 


Van olyan település, amely több mint 200 millió forinttól esik el, ha nem kapja meg a beszedett ifa után járó költségvetési támogatást

Miközben hasít a turizmus, sok önkormányzat azzal szembesül, hogy csökken az iparűzési adó bevétele, mert a költségvetés a magasabb iparűzési adóbevétellel bíró települések esetében elvonást alkalmaz. A Magyar Hírlap szerint ezért a Magyar TDM Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Magyar Fürdőszövetség pályázható turisztikai alap létrehozását javasolja a kiesés pótlására.


A településvezető a Polgármesterek a Falukért Egyesület elnöki tisztségét is ellátta

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 62. évében 2015. május 13-én elhunyt Naszály polgármestere – tudatta a település jegyzője május 14-én az MTI-vel. Maszlavér István (független) 1990 óta vezette a 2500 lakosú, Komárom-Esztergom megyei települést. Irányításával az önkormányzat a térségben az elsők között végzett infrastrukturális beruházásokat – mondta el Szűcs Márta.


Törvény állami és az önkormányzati pénzlekötések szabályozására – Bérkiegészítés a kistelepülési polgármestereknek

Számos önkormányzatokat érintő döntésről is beszámolt Lázár János a 2015. május 14-i Kormányinfón. A május 13-i kormányülés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón a miniszter – egyebek mellett – szólt a közigazgatásban dolgozók bérének emeléséről, az állami és önkormányzati pénzlekötések törvényi szabályozásáról, valamint a paksi bővítéssel kapcsolatosan létrehozandó társadalmi tanácsról, amelybe bevonják a 41 környékbeli település képviselőit is.


Czomba Sándor szerint három-négy év múlva már a versenyszféra is képes lehet tömeges munkahelyteremtésre

Nem cél a közfoglalkoztatási forma hosszú évekig fenntartása, ugyanakkor a teljes foglalkoztatottság eléréséhez szükség van a közfoglalkoztatásra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. Czomba Sándor hozzátette: a következő hónapokban is fogad el a kormány olyan jogszabályokat, amik segítik a kilépést a közfoglalkoztatotti státuszból a versenyszféra felé. 


A város önkormányzata tudomásul veszi a Kúria döntését

A Kúria törvénysértőnek találta és megsemmisítette a miskolci önkormányzat azon határozatának egy passzusát, amelynek értelmének a miskolci nyomortelepekről önként elköltözők pénzt kapnak, ha a város közigazgatási határán túl vásárolnak ingatlant. A Kúria önkormányzati tanácsának április 28-ai döntése a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg.


Több mint 50 önkormányzat esetében tettek törvényességi jelzést a kormányhivatalok a jogellenes illetményemelés miatt

A napokban több mint 50 települési önkormányzat esetében tettek az illetékes kormányhivatalok törvényességi jelzést a polgármesterek illetményének jogellenes emelése miatt – mondta el a 2015. május 14-i Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: az önkormányzatok a kormányhivatal, a Belügyminisztérium és az igazságügyi miniszter véleménye szerint törvénytelenül eltérítették, 30 százalékkal megemelték a polgármesterek bérét.


Az Állami Számvevőszék a nemzeti bankfelügyeletet is vizsgálni fogja a brókerbotrány szempontjából

A kormánytól azt a feladatot kapta az Állami Számvevőszék, hogy a brókerügyeket illetően főleg az érintett önkormányzatokat vegye górcső alá, az ÁSZ a brókerbotrány szempontjából fogja vizsgálni a nemzeti bankfelügyeletet is, aminek az eredménye azonban csak jövőre várható – mondta Domokos László, a számvevőszék elnöke a Heti Válasz 2015. május 14-i számában megjelent interjúban.


Lázár János: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, nem kívánja gyámság alá helyezni őket

Júniusig megállapodik a kormány valamennyi megyei jogú várossal a területfejlesztési források felhasználásáról – közölte Lázár János 2015. május 14-én, Hódmezővásárhelyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlését követő sajtótájékoztatón azt mondta, huszonöt éve nem volt példa arra, hogy az állam 1200 milliárd forintnyi forrás felhasználását és elosztását a megyei jogú városokra vagy a megyékre bízta volna. 


Schmidt Jenő szerint a kisebb településeken sem okozhat gondot a háziorvosok elengedett iparűzési adójának kiesése

Másfél milliárd forinttal maradhat több a magyar háziorvosok zsebében, ha az önkormányzatok eltörlik a rájuk vonatkozó helyi iparűzési adót – írja a Magyar Nemzet 2015. május 16-i számában. A lap írásában felidézi, a május 14-én benyújtott adócsomag egyebek között tartalmazza, hogy az önkormányzatok a helyi iparűzési adó alól kedvezményt, mentességet adjanak a háziorvosoknak. 


Egerszalókon független polgármestert választottak, Veresegyházon a Szolgálattal Veresegyházért Egyesület jelöltje győzött

Két helyen tartottak időközi választásokat 2015. május 17-én az országban. A Heves megyei Egerszalókon a független Varga Istvánt választották polgármesternek, a Pest megyei Veresegyházon pedig a Szolgálattal Veresegyházért Egyesület jelöltje, Varga Józsefné nyerte az időközi képviselő választást.


Az „igenek” voltak többségben az érvénytelen voksoláson – Megkezdi az átalakítási munkákat az önkormányzat

Az igen szavazatok nyertek a Normafa rendezésével kapcsolatos helyi népszavazáson – jelentette be Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere 2015. május 17-én este. A kerület vezetőjének tájékoztatása szerint a referendumon 27,6 százalékos volt a részvétel, ezt kiemelkedően jó aránynak nevezte. Hozzátette: az összes szavazat 81 százaléka „igen”, 19 százaléka „nem”.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége vidékfejlesztési konferenciát rendez Gödöllőn

A klímaváltozás megállítására az önkormányzatoknak nem áll eszköz a rendelkezésükre, de megfelelő alkalmazkodással a hatások elviselhetővé válnak. Településüzemeltetési eszközökkel ugyanis jelentősen befolyásolható a klímaváltozás helyi hatása. Hogy hogyan történhet mindez a gyakorlatban, arra kapható válasz a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2015. május 27-én, Gödöllőn rendezendő „Fenntarthatóság a településüzemeltetésben” című konferenciáján.


Százhetvenezer önkéntes 2300 tonna hulladékot szedett össze az idei TeSzedd! akcióban

Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a 2015. május 15-től május 17-ig tartó országos TeSzedd! akcióban. Az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű programban a becsült adatok szerint több mint 170 ezren dolgoztak; az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el.


Janiczak Dávid – aki építőkre és rombolókra osztja a helyieket – meglepően hatékonyan kommunikál a választópolgárokkal

Az ózdi városházán látványos az átalakulás. A tavaly őszi önkormányzati választások óta árpádsávosra festett folyosó vezet a polgármesteri irodáig. A jobbikos Janiczak Dávid szerint legalább ennyire feltűnő a hivatal működésének megváltoztatása. Akit nem zavar, hogy Janiczak építőkre és rombolókra osztja a közösséget, egyelőre elégedett polgármesterével – írja a Népszabadság.


Nem kizárólag kisközségek az érintettek – A településvezetői béremeléseket a TÖOSZ főtitkára is jogellenesnek tartja

Ötvennégy településen jogellenesen felemelték a polgármesterek fizetését, miután tavaly jelentősen csökkentek a bérek. Az illetékes kormányhivatalok törvényességi észrevételt tettek – írta a Népszabadság. A polgármesterek illetményét a törvény szigorúan szabályozza, ezért a béremelést Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára is jogellenesnek nevezte. 


Példaértékű gyakorlatok a MÖSZ Baranya megyei vidékfejlesztési konferenciáján

Több példaértékű, jó gyakorlattal – például a gazdaságos településüzemeltetés jegyében létrehozott helyi hulladékgazdálkodási rendszerrel, illetve a környékbeli kistelepülések szociális szövetkezeteinek mikrotérségi integrációjával – ismerkedhettek meg azok a polgármesterek, akik részt vettek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlesztés” című konferencia sorozata Baranya megyei állomásán, Magyarszéken. 


Az etyeki borospincéktől az energiahatékony önkormányzatokig a MÖSZ vidékfejlesztési konferenciáján

Etyek, az Etyek-budai borvidék központja sajátos helyzetű község, az első „zöld település” a budapesti agglomeráció határán, ahol a borászatok és a Korda Stúdió mellett kulturális-gasztronómiai fesztiválok is várják a látogatókat. Ahhoz azonban, hogy a település folyamatosan fejlődhessen, sokat kell tennie az önkormányzatnak és a település lakóinak, vállalkozóinak – tudták meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Fejér megyei vidékfejlesztési konferenciájának résztvevői Etyeken.   


Gyulajon a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat is sikerült bevonni a szociális gazdaságba

Bár a Tamási kistérség az ország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségének egyike, a turizmus és a mezőgazdaság fejlesztése itt is lehetőséget adhat a helyi gazdaság fellendítésére. Utóbbinak fontos eszköze lehet a szociális gazdálkodás, amit Gyulajon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével sikerült megvalósítani – derült ki Magyarszéken, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlesztés” című konferencia-sorozatának Tolna megyei állomásán.


Lázár János: A kufárkodás lehetőségét az állami és az önkormányzati szektorban is jelentősen háttérbe kell szorítani

Bár a helyi önkormányzatok a múlt év végén nagyjából 550 milliárd forintot tartottak betétekben, ebből hozzávetőlegesen 200 milliárd lehetne az az összeg, amelyet – bejelentett szándékai szerint – azonnal a Magyar Államkincstárhoz terelhetne a kormány. Egyéb értékpapírjuk pedig mára alig maradt az önkormányzatoknak – írja a Világgazdaság.


Benyújtották az egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatot

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozása, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítése, illetve a kollegiális szakmai vezető háziorvos kinevezése is szerepel egyebek között a parlamentnek 2015. május 20-án benyújtott egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatban, amely kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.


A kaposvári kistérség települései is csatlakozhassanak az országos szélessávú gerinchálózatra

Mintegy 130 kilométernyi 96 szálas optikai kábelt építenek ki szeptember végéig a kaposvári kistérségben, hogy a települések csatlakozhassanak az országos szélessávú gerinchálózatra – tájékoztatott a Somogy Megyei Önkormányzat. A nyílt hozzáférésű hálózat végpontjait az Optanet Kft. építi ki 16 településen. A hálózatra rákapcsolják az önkormányzatokat, az iskolákat és az e-Magyarország-pontokat.


A 45 négyzetméter alapterületű épületek az országos vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében készültek

A vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében nyolc önkormányzati bérház épült az ország egyik leghátrányosabb helyzetű településén, a Hajdú-Bihar megyei Komádiban. Az épületeket Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át. Az új otthonok kialakítását a település szociális bérlakás-helyzete indokolta.


A településvezetők megvárják a törvényességi felhívást – A TÖOSZ a helyzet átfogó rendezését sürgeti

Több településen is visszaállították vagy visszaállítják a polgármester fizetését, ahol korábban törvénytelenül emelték meg azt – derült ki a Napi Gazdaság Online körkérdéséből. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a helyzet átfogó rendezését sürgeti.


Szakmai napot rendez Nyíradonyban a MÖSZ és az Öko Water Management Kft.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel szakmai napot szervez, 2015. június 2-án, Nyíradonyban. A rendezvényen – egyebek mellet – az új vidékfejlesztési tervről, a településfejlesztés lehetőségeiről és az idei közmunkaprogramról hangzanak el előadások. 


Tíz állomásos túra Mosonmagyaróvártól Szegedig „mini múzeummá” átalakított kamionnal

Tízállomásos országjáró túrára indul a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy „A kaland házhoz jön” című projekt keretében a különböző települések lakóival jobban megismertesse környezetük természeti kincseit. Az országjáró túra keretében tudósok és muzeológusok egy „mini múzeummá” átalakított kamion segítségével interaktív módon szeretnék bemutatni a különböző városokban lakó gyerekeknek a környezetükben élő állatokat és növényeket. 


Idén 55 önkormányzat és 67 munkahely kapta meg az elismerést

Ötvenöt önkormányzat és hatvanhét munkahely képviselői vehették át az idei Kerékpárosbarát pályázatok díjait 2015. május 22-én, Vácon. Az elismeréseket átadó Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy még soha ennyien nem nyerték el vagy újították meg a címet.


A Gyermekétkeztetési Alapítvány egyelőre ott vállal segítséget, ahol van orvos és gyógyszertár

Szegények patikája néven egy éven át 10 településen segít a rászoruló családoknak a beteg gyerekek gyógyszereinek beszerzésében a Gyermekétkeztetési Alapítvány – mondta az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagját. Herczog Mária az InfoRádióban kifejtette: körülbelül 40-50 ezer gyerek éhezik, sok százezren alultáplálták. 


A 300 millió forintos keretű pályázat célja a városképét meghatározó épített értékek megmentése

Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatni kívánja. E célra a Budapest Főváros Önkormányzata a 2015. évi összevont költségvetéséről szóló 9/2015. (III.16.) Fővárosi Közgyűlés rendeletében szereplő pénzügyi fedezetből 300 millió forintot „Műemléki Keret 2015” címmel pályázat útján kíván hasznosítani. 


Élesedő vita a Fidesz budapesti vezetői és polgármesterei között a több 10 milliárdos beruházás miatt

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Azt egy lokálpatrióta indította el, de két budai polgármester elsőként írta alá. Újpest polgármestere sem hagyja magát. Akkora a harc a kerületi polgármesterek között, hogy korábban a fővárosi elnökségi ülésről még hivatalos közleményt is kiadtak – írja a vs.hu.


Összegzéséhez érkezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége tavaszi vidékfejlesztési konferencia-sorozata

„Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” – ezzel a címmel indított országos konferencia-sorozatot márciusban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), hogy megismertesse a polgármesterekkel, milyen lehetőséget tartogat az új vidékfejlesztési terv, mennyiben újultak meg az idei közfoglalkoztatási programok, s hogy jó példákat mutasson be a fenntartható vidékfejlesztés gyakorlatára. A sorozat végállomása Gödöllő volt, ahol „Fenntarthatóság a településüzemeltetésben” címmel tartott konferenciát a MÖSZ.


Jelenleg nyolc megye tíz településén van érvényben korlátozás fertőző kevésvérűség miatt

Az ország nyolc megyéjének tíz településén kellett forgalmi korlátozást elrendelnie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), hogy megakadályozza a lovakra veszélyes úgynevezett fertőző kevésvérűség (FKV) terjedését – közölte a Nébih az MTI érdeklődésére. A korlátozásban érintett települések listája elérhető a Nébih honlapján. 


A kormány a helyi önkormányzatokat is felkérte, vegyenek részt a korrupció elleni küzdelemben

A kormány elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes Programot és az azzal összefüggő intézkedések 2015-2016-ra vonatkozó tervét – derül ki a Magyar Közlönyben 2015. május 27-én megjelent határozatból. A kormány az irányítása alá tartozó szerveknek a meghatározott célok érvényesítését írta elő, a korrupció elleni küzdelemért felelősséget viselő szervezeteket, a helyi önkormányzatokat és a társadalmi, szakmai és érdek-képviseleti szerveket pedig a közreműködésre kérte fel.


A 686 érintett önkormányzat mintegy harmada jár rosszul

A 2015. január 1-jével hatályba lépett Államháztartási törvény szerint az idegenforgalmi adó (IFA) után járó kiegészítés mértékének módosításával a települések mintegy harmada jár rosszul. A budapesti kerületekkel együtt összesen 686 önkormányzat jogosult elméletileg IFA-kiegészítésre, amelynek teljes összege 13 milliárd forint lenne. A kompenzáció eredményeként ennek az összegnek csak 47 százaléka, 6,1 milliárd forint kerül kifizetésre – írja a Turizmus Online.


Közel hatvan döntést hozott legutóbbi ülésén a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem hatvan napirendi pontot tárgyalt meg 2015. május 27-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az ülésen felszólalt Áder János köztársasági elnök, akinek kezdeményezésére egyhangúlag elfogadták, hogy a Főváros csatlakozzon a klímaváltozás elleni, világméretű kezdeményezéshez. Elfogadták a 3-as metró szerelvényeinek felújításához kapcsolódó megállapodást és módosították a fővárosi hajléktalanrendeletet is.


A TOP 1230 milliárdos keretösszegben a helyi gazdaságfejlesztést támogatja – Az első pályázatok nyáron jelenhetnek meg

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásának fontos lépése, hogy a megyék és a megyei jogú városok megalkotják, illetve véglegesítik integrált területi programjukat, amelyeket júniusban nyújtanak be a kormánynak – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2015. május 27-én az MTI-t.


A somogyi község polgármestere a képviselők felszólítása ellenére sem volt hajlandó lemondani

Feloszlatta magát 2015. május 28-i rendkívüli ülésén a balatonszabadi képviselő-testület, miután két korábbi ülésen, majd nyílt levélben is lemondásra szólította fel Tóthné Balogh Mária polgármestert, aki azonban erre nem volt hajlandó. Mind a hat képviselő a feloszlatásra voksolt, csak a független polgármester nem.


A 19 tagú szervezet célja a roma polgármesterek munkájának összefogása és segítése

Együttműködés érdekében hálózatot hozott létre 19 roma polgármester 2015. május 28-án, Budapesten – jelentette be Ignácz József, a Baranya megyei Besence polgármestere. A roma polgármesterek első szakmai konferenciáján a résztvevők létrehozták egyeztetési és érdek-képviseleti szervezetüket, Roma Polgármesterek Hálózata néven.


A rendezvény védnöke Gémesi György, a MÖSZ és Lipők Sándor, a KÖOÉSZ elnöke

Harmadik alkalommal rendeznek konferenciát az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban, 2015. június 4-én, Budapesten. A rendezvény célja az önkormányzati gazdálkodásban bekövetkezett változások és a tapasztalatok ismertetése, a lehetőségek és a várható folyamatok bemutatása. A rendezvény védnöke Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke és Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége elnöke.


Csaknem két százalékkal több jut majd a települések általános működésének és ágazati feladatainak támogatására

Csaknem két százalékkal több költségvetési forrás juthat jövőre a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatására: míg az idei büdzsé valamivel több, mint 649 milliárd forintot tartalmaz ezekre a feladatokra, 2016-ra már csaknem 662 milliárd forintot irányoztak elő ezekre a célokra – írja a Napi Gazdaság.


Mintegy 28 milliárd forint turisztikai bevételük van évente az önkormányzatoknak, amit az állam hat milliárddal egészít ki

A helyi önkormányzatok, a szolgáltatók és a kormányzat együttműködésével olyan törvény létrehozására van szükség, amely pontosan meghatározza a turisztikai desztináció-menedzsment (TDM) szervezetek helyét, szerepét és a működésükhöz szükséges forrásokat is megjelöli – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke 2015. május 28-án, Hévízen.


Bepillantás a XXI. századi világítástechnika nyújtotta lehetőségekbe

A legmodernebb XXI. századi közvilágítási rendszerekben rejlő lehetőségekkel ismerkedhetnek meg azok a polgármesterek és önkormányzati, településüzemeltetési szakemberek, akik ellátogatnak az E.on Hungária Zrt., a Vill-Korr Hungária Kft. és a Prolan Irányítástechnikai Zrt. szakmai együttműködésében tartandó intelligens közvilágítási rendszerek 2015. június 4-i bemutatójára, Győrbe.


ChinaCham Hungary Üzleti Klub a China SMart Expón – Kezdőknek és haladóknak, konkrét esetekkel

Hogy milyen is Kína, az attól is függ, ki és milyen szem nézi. A ChinaCham Hungary legközelebbi, 2015. június 17-én, Budapesten, a China SMart Expón rendezendő Üzleti Klubjának előadói a tanácsadó, a beszerző és az üzletemberi szemszögből mutatják be az ázsiai országot. 


A kormány márciusban visszamenőleg módosította a várossá nyilvánítás feltételeit

Lehetetlen helyzetbe hozta a kormány azt a 23 községet és nagyközséget, amelyek idén jelentkeztek városi címre – írja a hvg.hu. A pályázatot január végéig kellett eljuttatni a területi közigazgatás jelenlegi irányítójához, a Miniszterelnökséghez, ám egy március végén megjelent kormányrendelet időközben megváltoztatta a játékszabályokat. 


Nyírkátán lemaradt a Fidesz – Szúcson csak függetlenek indultak – Udvariban a helyzet változatlan

Három településen tartottak időközi polgármester-választást 2015. május 31-én: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkátán Lakatos Sándor Attila, a Heves megyei Szúcs községben Kökény Béla, a Tolna megyei Udvariban pedig a korábbi ügyvivő polgármester, Peszt Attila szerezte meg a legtöbb szavazatot, s töltheti be e településvezetői tisztet. Mindhárman függetlenek.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu