Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jogszabályban garantálnák a védőnők béremelését
A nemzeti védőnői szolgálat veheti majd át az önkormányzatok helyett a védőnők munkáltatójának szerepét

Jogszabályban kívánja garantálni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a védőnők megkapják béremelésüket - mondta Lengyel Györgyi, a minisztérium közigazgatási államtitkára 2013. június 13-án, a védőnők napja alkalmából rendezett ünnepségen, Budapesten. Szomorúnak nevezte, hogy a tavalyi 14 százalékos béremelést a védőnők többsége nem kapta meg, mert az önkormányzatok többsége nem fizette ki nekik az emelés összegét.


Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár beszédében szintén arról szólt: előkészítették a jogi lépéseket, hogy a védőnőkhöz eljusson a megfelelő finanszírozás. „Azon leszünk, hogy megfelelően motiváljuk őket" - mondta. Az alapellátás korszerűsítésében már látszanak a körvonalak, próbálják a szakemberek - háziorvosok, védőnők - együttműködési modelljét megalkotni - mondta.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az ötezernél kevesebb lakosú településeken a védőnő által végzett méhnyakszűrésekről és a háziorvosok beutalásai alapján elvégzett vastagbélrákszűrésekről érkezett visszajelzések jók, a szűréseket mindenképpen folytatják. Hozzátette: előbbi szűrőprogram beépül majd az alapképzésbe.

Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos az ünnepségen elmondta, a védőnők munkáját informatikai eszközökkel kívánják segíteni, könnyíteni. Ilyenek lesznek az úgynevezett táblagépek, amelyeken a védőnők elektronikus úton fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, ezeket azután látja a házi gyermekorvos, vagy a szülész-nőgyógyász is.

A miniszteri biztos beszámolt arról is, évek óta azon dolgozik, hogy a védőnői hálózat is elismerten hungarikum legyen, továbbá azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti védőnői szolgálat vegye át az önkormányzatok helyett a munkáltató szerepét.

Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese köszöntőjében a védőnői hálózatnak a megelőzésben betöltött szerepét emelte ki. Mint mondta, sok múlik a védőnőkön a betegségek időbeni felismerésében, vagy akkor, amikor a népegészségügyi szűrőprogramokat ajánlják a családoknak.

Szócska Miklós az ünnepségen miniszteri és jubileumi okleveleket adott az 50, 60, 65, 70 éve végzett védőnőknek, és átnyújtotta az év védőnője díjakat. A védőnők napját 2008. június 13-án tartották meg először a védőnői szakmai kollégium kezdeményezésére.

A védőnői szakmai kollégium, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Magyar Védőnők Egyesülete, valamint az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozata annak emlékére tartja a védőnők napját, hogy 1915. június 13-án alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség Bárczy István polgármester és Madzsar József orvos, szociálpolitikus kezdeményezésére. A védőnői tevékenység hungarikum is, mivel ilyen jellegű szolgálat Európában csak Magyarországon létezik.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu