Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az Országgyűlés előtt a számvevőszék tájékoztatója
Az ÁSZ szerint is szükséges volt az önkormányzatok konszolidálása

Az önkormányzati adósságrendezés szükségességét, az EU-támogatással megvalósult beruházások kockázatait, illetve a nemzetközi szervezetektől felvett hitelcsomag adósságszerkezetre gyakorolt negatív hatását emelte ki tavalyi megállapításaiból az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak kapcsán, hogy elkészítette 2012. évi tájékoztatóját.


A dokumentumot Domokos László, a szervezet elnöke adta át 2013. május 2-án Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének. Ennek kapcsán kiemelik: a számvevőszék nagy előrelépésnek tartja, hogy tavaly az új ÁSZ-törvénynek megfelelően már minden jelentéshez intézkedési tervet kellett készíteniük az ellenőrzött szervezeteknek.

Az ÁSZ 2012-ben 112 jelentést hozott nyilvánosságra, szemben az egy évvel korábbi 72 jelentéssel. A növekedés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a számvevőszék befejezte a magyarországi városok összességét reprezentáló 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzését, és ezzel egyedülálló látleletet kapott az önkormányzati rendszer pénzügyeiről.

„Önkormányzati jelentéseink rámutattak, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák az önkormányzati adósságállomány újratermelődését. Kiderült, hogy az önkormányzatok eladósodásának hátterében részben az EU-s beruházások önerőigényének fedezetét biztosító saját forrás hiánya állt – írja sajtó-összefoglalójában a számvevőszék.

– Rámutattatunk, hogy az uniós források felhasználásában elmaradásban van az ország, a pályázati rendszer lassúsága pedig jelentősen rontja a felhasználás hatékonyságát. Ellenőrzési tapasztalataink visszaköszöntek az új önkormányzati törvényben és az önkormányzatok adósságrendezési programjában, valamint figyelembe vették tapasztalatainkat az uniós forrásfelhasználási stratégia megújításánál is” – teszik hozzá.


A devizahitel rontott az adósságállomány összetételén

Az ÁSZ az alaptörvénynek megfelelően 2012-ben kiemelt figyelmet fordított a közpénzügyi fenntarthatóság és az adóssághoz kapcsolódó kockázatok kérdésére. Erre a területre fókuszált a költségvetési tervezetről készített véleményén és a zárszámadási jelentésén túl az államadósság alakulását vizsgáló jelentése is. Adósságjelentésében az ÁSZ rámutatott, hogy az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett devizahitel rontott az adósságállomány összetételén.

„2012-es ellenőrzéseink arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországnak a gazdasági gondok leküzdéséhez át kell állnia egy olyan növekedési pályára, ami nem jár együtt a jövőnk és gyermekeink jövőjének felélésével” – írja a szervezet. Jelzik: az ÁSZ megállapításait felhasználva újult meg a postai szolgáltatásokról, a fővárosi forrásmegosztásról, a szervtranszplantációról szóló szabályozás, illetve a katasztrófavédelmi törvény is.


Több száz milliót takarított meg az ÁSZ

Elemzéseivel az ÁSZ hozzájárult ahhoz, hogy a Költségvetési Tanács 2012-ben valamennyi döntését konszenzussal hozta meg, valamint hogy a kormány és az Országgyűlés a KT számos javaslatát figyelembe vette a költségvetéssel összefüggő döntései során – olvasható az összefoglalóban.

„2012-ben végleg lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka Magyarországon, ez volt ugyanis az első olyan teljes esztendő, amikor az új számvevőszéki törvény volt hatályban, így tavalyi jelentéseink mindegyikéhez konkrét intézkedéseket előíró terv készült. Ez komoly előrelépés, hiszen az ÁSZ-törvény hatálybalépése előtt a számvevőszéki javaslatok alig több mint felének volt konkrét intézkedésben tetten érhető következménye” – hangsúlyozza a számvevőszék.

A költségvetés és az állampénzügyek egyensúlyának megtartása érdekében az ÁSZ tavaly lemondott 216,6 millió forint fejezeti egyensúly-biztosítási tartalék és 219,3 millió forint maradvány felhasználásáról. „Hatékonyabb működésével az Állami Számvevőszék 2012-ben tehát 435,9 millió forint közpénzt takarított meg, azaz költségvetésének több mint 6 százalékával tudott hozzájárulni az államháztartási egyensúly javításához.”

A Tájékoztató teljes terjedelemben letölthető az ÁSZ honlapján (www.asz.hu) a Jelentések menüpont alatt. 

Forrás: ÁSZ - MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu