Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem vesz át több adósságot az állam a településektől
Befejeződtek a konszolidációs tárgyalások – A hitelező bankokkal június 28-ig kell megállapodni

A 14 külön kezelt kistelepülés kisegítésével befejeződtek az önkormányzati adósságátvállalásról szóló tárgyalások a helyhatóságok és a kormány között. Csak azokat a településeket nem érintette az intézkedés, amelyek felelősen gazdálkodtak vagy már korábban csődbe mentek.


A kormány megállapodott azzal 14 kistelepüléssel is, amelyeket magas egy főre jutó adósságállományuk miatt - és mert nem önkormányzati feladatok ellátására vállaltak kötelezettséget - külön kezelt a Belügyminisztérium, így lezárultak a kormány és az önkormányzatok közötti tárgyalások az adósságátvállalásról.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be az önkormányzati adósságok nagy részének átvállalását. Az 1956 önkormányzattól mindösszesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány - közölte akkor a kormányfő.

A javaslatot néhány hét múlva az Országgyűlés is elfogadta, így az első lépcsőben december végéig az ötezernél kisebb lélekszámú 1710 település teljes adósságát, 74 milliárd forintot vállalt át a kormány. Ebből a körből maradt ki az a nagyon eladósodott 14 kistelepülés, amelyekkel csak mostanra állapodott meg a kabinet. Ez utóbbiak összesen 10,5 milliárd forinttal emelték az adósságátvállalás költségeit.

Az ötezernél nagyobb lélekszámú települések esetében az adósságátvállalás alsó szintje 40-, maximális értéke pedig 70 százalék volt, de egyes esetekben még ennél is több. A legnagyobb tételt a főváros adósságállománya jelentette, amelynek 60 százalékát - több mint 104 milliárd forintot - vállalt át az állam.

Akadt azonban elégedetlen városvezető is: Ajka szocialista polgármestere kevesellte az adósság 42 százalékának átvállalását és politikai döntésnek minősítette, mondván, hogy a hasonló adóerősséggel bíró Veszprém adósságának 70 százalékát vállalta át az állam.

Végül az eredeti javaslat helyett a kormány nagyjából 700 milliárd forintos adósságot vett át az érintett településektől. Persze a folyamat maradéktalanul csak június 28-ig zárul le, addigra állapodhat meg a kabinet a helyhatóságoknak hitelező pénzintézetekkel.

Az adósságrendezési tárgyalásokból mára kevesebb, mint 20 önkormányzat maradt ki, amelyek korábban csődbe mentek, így adósságrendezési eljárás alatt állnak.

Annak az 1160 önkormányzatnak, amelyek felelősen gazdálkodtak és nem adósodtak el, a kabinet csupán későbbi kompenzációt ígért.

Forrás: InfoRádió - Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu