Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzati önállóság és a felügyeleti rendszer
A Kúria elnöke szerint meg kell találni a helyes arányt a kettő között

Darák Péter szerint az önkormányzatok felügyeleti rendszerének továbbfejlesztése és az önkormányzati önállóság kiterjesztése egymással összeegyeztethető, és nem egymással ellentétes fogalmak. A Kúria elnöke 2013. május 17-én, egy budapesti tudományos tanácskozáson azt mondta, a két rendszer között meg kell találni a helyes arányt.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának budai intézményében tartott szakmai rendezvényen az önkormányzati felügyeleti rendszer továbbfejlesztési lehetőségeit vitatták meg. A Kúria elnöke előadásában arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta felépülő magyar államiság fontos vívmányának tartja az önkormányzatiságot, ugyanakkor jelezte azt is, hogy az önkormányzati önállóság mellett érvényt kell szerezni a jog alá rendelés szempontjainak, a felügyelet eszközeinek.

Darák Péter szerint az önkormányzatiságnak szembe kell néznie egy a szervezeten kívüli felügyeleti rendszerrel, amelynek egyrészt az a célja, hogy megvédje az önkormányzatokat, azok jogait az állam más szereplőivel szemben, másrészt hogy garantálja az önkormányzatok törvényes működését.

Arról beszélt, ennek érdekében van szükség arra, hogy törvény rögzítse, mely hatóság milyen eljárási rend mellett avatkozhat be az önkormányzatok életébe.

A Kúria elnöke azt mondta, az önkormányzati jogok védelme a bíróság igazságszolgáltatási tevékenységén belül az egyes jogviták törvény szerinti elbírálásában jelenik meg.

Tájékoztatása szerint a bíróságok háromféle eljárásban foglalkoznak az önkormányzatokkal: egyrészt az önkormányzat által meghozott közigazgatási határozatok felülvizsgálatát végzik, másrészt a helyi önkormányzat rendeletének - alaptörvényen kívüli - jogszabályba ütközésének ügyeiben döntenek, harmadrészt pedig a rendeletalkotási kötelezettség elmulasztása miatt indíthatnak eljárást.

Darák Péter örömtelinek nevezte a 2012. január 1-jétől a Kúrián gyakorolható (az önkormányzati rendeletek törvényességi vizsgálatára vonatkozó) normakontroll eljárás eddigi tapasztalatait.

Elmondta, a Kúria - az Alkotmánybíróság korábbi, többéves eljárásaival szemben - a kormányhivatal vagy az alapvető jogok biztosa által kezdeményezett normakontroll eljárásokat néhány hónap alatt lezárja. Ez pedig szavai szerint arra ösztönözhetik a kormányhivatalokat, hogy a Kúriához forduljanak és próbáljanak meg hatékony jogorvoslatot szerezni a törvénysértő önkormányzati rendeletekkel szemben.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu