Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hangfelvétel bizonyítja a szekszárdi egyeztetést
Lázár János szerint a Philip Morris áll dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány mögött

„Elkötelezett jobboldalinak kell lenni" - adta meg a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere azon az egyeztetésen, amelyen ő és a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték a dohányboltokért indulók listáját.


hvg.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat.

A valószínűleg március végén lezajlott találkozón - amelyet Horváth István 2013. április 30-án nyilvánosan letagadott - a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth István azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott akó pályázót.

„Van neked valaki jelentkeződ?" - kérdezte a polgármester az egyik önkormányzati képviselőtől, mire ő visszakérdezett, hogy el tudja-e intézni, ha nem Szekszárdon, hanem egy közeli településen lenne egy ismerős. Horváth István magabiztosan válaszolt: „én mindent tudok", majd ismertette a cikkünk elején már idézett feltételt. Amikor a képviselő megnyugtatta, hogy a jelöltjei „rendesek", Horváth István csak annyit mondott: „jó, utánanézek". A trafikpályázat nyerteseinek listáján valóban szerepel az adott településen az adott név.

Horváth István a lap szerint leplezetlenül beszélt arról is, hogy a húga is pályázik, és utóbb kiderült, a nő nyert is a pályázaton. Arról is beszéltek a találkozón, hogy az egyik önkormányzati képviselő, Fajszi Lajos is indult a pályázaton. „Te is adtál be?" - kérdezte egy nő, mire a polgármester gyorsan rávágta: „helyes, helyes, ne a szocik győzzenek!" Fajszi Lajos a nyertesek listája szerint két közeli településen nyert trafikjogot, míg a testvére Szekszárdon nyithat dohányboltot.

„A polgármester kérte, hogy nézzék át a fideszes képviselők, ki lehet megfelelő jelölt a trafiknyitásra pályázók közül" - mondta korábban a hvg.hu-nak Hadházy Ákos, szekszárdi fideszes képviselő.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Philip Morris dohányipari multi állhat a dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány mögött. Lázár János a Heti Válasznak adott, május 9-én megjelent interjújában azt is mondta, a multicég először Brüsszelben lobbizott, majd a törvény elfogadását próbálta megakasztani, végül politikai lejárató akciót szervezett.

Az államtitkár - aki a lap szerint a „trafiktörvény fő szorgalmazója" volt - kizártnak tartja, hogy szervezett csalássorozat történt a dohánybolti koncessziók kiosztása során.

„Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. (...) Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót, ugyanis a pályázatokról nem a polgármesterek döntöttek, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. világos és méltányos szakmai szempontrendszer alapján" - áll a május 9-én megjelent interjúban.

A Policy Solutions (PS) politikai elemző intézet Mediánnal közösen végzett hétvégi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek alig egyötöde ért egyet az Orbán-kormány trafikpályázatával, a többség elutasítja azt, hogy a kormány döntsön arról, ki árulhat cigarettát. A magyarok közel fele szerint nem szakmai, hanem politikai, ismerősi alapon lettek a nyertesek kiválasztva. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot a felmérés szerint.

Forrás: hvg.hu - Világgazdaság Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu