Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elhibázott volt a galamboki romatelep felszámolása
A betelepítetteknek nincs pénzük a közüzemi számlákra, korábbi lakhelyükre viszont már nem tudnak visszamenni

Ha még egyszer adódna ilyen lehetőség, én eltanácsolnám tőle a képviselő-testületet - így fogalmaz Kiss Tóth László, a Zala megyei Galambok polgármestere a hét évvel ezelőtt lezajlott romatelep-felszámolás kapcsán.  A betelepített lakók ugyanis jelentős tartozásokat halmoztak fel - írja a Zalai Hírlap.


A projekttel kapcsolatban gondok vannak, amire Vajda László, a megyei önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka és a faluban élő Bogdán Sándor hívta fel a Zalai Hírlap figyelmét.

- A program keretében a Dózsa utcában kialakított lakások egyikében élő Bogdán Györgyöt két hete az utcára tették - magyarázta a helyszínen Bogdán Sándor. „Pedig arról a kezdetekkor nem volt szó, hogy ezeket az embereket ki is rakhatják az ingatlanokból. A régi vityillóik, vályogviskóik nem voltak szépek, igaz, de legalább az övék voltak. Azokat azonban ledózerolták, és egykori tulajdonosaiknak most nincs út visszafelé, ha az utcára kerülnek."

Bogdán Sándor hívására odajött a házhoz a korábban benne lakó Bogdán György is. „Csak szociális segélyt kapok, próbáltam én elmenni dolgozni, de sehova nem kellettem"- fejtegette. „A víz-, meg a villanyszámlával maradtam el, ez igaz, de kérdem én, hogy létezik az, hogy engem kiraktak a házból, a többi, szintén tartozásokat felhalmozó érintett családot pedig nem?"

A ház egyébként vigasztalan képet mutat: szétcsúszott az ereszcsatorna, a fű 25-30 centis, az épület mögött pedig kisebbfajta szemétdombra bukkantunk.

Bogdán Sándor szerint a többi kedvezményezett is hasonló problémákkal küszködik. Mint mondta, korábban az volt az ígéret, hogy az érintetteknek az önkormányzat a közfoglalkoztatásban ad munkát, hogy abból tudják finanszírozni a költségeiket, ám erre csak kis ideig nyílt mód.

Vajda László nemzetiségi tanácsnok szintén úgy véli: a telepfelszámolási program önmagában is értelmetlen volt, úgy meg főleg, hogy a falu nem tudta biztosítani az érintetteknek a közfoglalkoztatást.

Meglátogattuk a telepfelszámolás másik galamboki helyszínén, a Kossuth utcában élő romákat is, akik megerősítették: több család is elmaradt közüzemi díjakkal, s Bogdán György esete után félnek a kilakoltatástól.

- Volt már arról szó, hogy ha nem rendeződik a lakbérrel, víz-, illetve áramdíjjal kapcsolatos elmaradások ügye, akkor mennünk kell a lakásokból - mondta el Bogdán Szilvia, aki élettársával, Bogdán Balázzsal és 5 gyermekükkel él a házban. Azt is elárulta, Balázs hosszú idő után most tudott elhelyezkedni közfoglalkoztatottként a keszthelyi vízi társulatnál. „A lakbér a nagy lakásoknál 12 ezer, a kicsiknél meg hat, erre jönnek rá még a közműdíjak. Csak a szociális segélyből nem lehet ennyit kifizetni, a mi vízdíj-elmaradásunk is 144 ezer forint."

Bogdán Arankáék kártyás szolgáltatást kértek az e.on-tól, mert már nem bírták fizetni a villanyszámlát. S ők is tartoznak vízdíjjal a szolgáltatónak, több mint 100 ezer forinttal. Egy másik lakó, Bogdán Csaba ugyancsak azt sérelmezte, hogy nem férnek be a közfoglalkoztatási programba. Kérdésünkre, hogy miért csak közmunkában gondolkodnak, azt mondta azért, mert nincsen más.

- Termelhetnének zöldségeket, vagy tarthatnának nyulakat is... - vetettük közbe, mire a férfi azt válaszolta: drágán adnák bérbe a földeket, s különben sem éri meg.

De mi a helyzet Bogdán György konkrét ügyével? Kiss Tóth László polgármester szerint a férfi nem tudott élni a neki felkínált lehetőséggel, ezért kellett eltávolítaniuk a lakásból.

- Az ő 5 éves szerződése már tavaly novemberben lejárt, ám a kilakoltatási moratórium miatt nem tettük az utcára egészen két héttel ezelőttig - magyarázta. „Elrohant valami érdekvédőhöz, aki telefonon felhívott, hogy áprilisig nem lakoltathatunk ki, amit tudomásul vettem, de kértem, jöjjön el hozzánk és nézze meg, mi lett abból a lakásból. Azóta is várom."

A polgármester elmondta: a házban áldatlan állapotok uralkodtak, az udvart a férfi nem tartotta karban, a lakberendezési tárgyak pedig eltűntek. Azt nem tudni, ki vitte el őket, de rendőrségi jegyzőkönyv nincs az esetről.

- Az ingatlant már átadtuk egy másik rászoruló családnak, és 77 ezret fizettünk azért, hogy a vízellátást maradéktalanul visszaállítsa a szolgáltató - tette hozzá a településvezető.

Kiss Tóth László azt is elmondta, nem hajlandók tovább kifizetni a programban résztvevő romák adósságait, mert akkor jogosan várnák ezt el azok a cigányok is, akik szintén a falu lakói. Ráadásul szerinte a közfoglalkoztatás sem megoldás, ugyanis nem egyszer előfordult, hogy amikor dolgozni kellett volna, nem jelentek meg az érintettek.

Teleki László, a nagykanizsai cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke, korábbi romaügyi államtitkár szerint viszont a történtek még nem jelentik azt, hogy a romatelep-felszámolási programok elhibázottak lettek volna. Ugyanakkor tagadhatatlan: a folytatásban nem minden teljesült úgy, ahogy annak idején elgondolták.

- Abból, hogy egy családdal voltak, egy másik lakóval pedig most vannak problémák, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, főleg nem azt, hogy sikertelen lett volna a program - mondta. „Annál is inkább, hiszen a többi család azóta is talpon van még, s azt lehet mondani, ők igyekeznek vigyázni otthonaikra. Az viszont tagadhatatlan: a családok helyzetét nehezíti, hogy azóta a világ alaposan megváltozott.

„Mi az induláskor komplex programban gondolkodtunk, azt mondtuk, a romák számára az oktatásban és a foglalkoztatásban kell támogatást biztosítani, hogy bizonyos idő után önellátóvá váljanak. Talán működött is volna a dolog, ha nem szól közbe 2008-ban a válság, melynek hatására nem csak a roma, hanem még a többségi társadalom képviselői közül is sokan kerültek adósságcsapdába, s nőtt a munkanélküliség. Ennélfogva azok az emberek sem találnak munkát, akik annak idején beköltöztek a galamboki lakásokba."

Teleki László hozzátette, sokat javítana a helyzeten, ha a lakók segítésére korábban létrehozott mentorhálózat működne. Míg az három évig létezett, a munkatársak ellenőrizték, hogy a lakók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek, így nem volt probléma. Ám a pályázati pénz elfogyott, és azóta nincs kontroll.


2008-ban az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi civil- és vallásügyi bizottságának tagjai Galambokon jártak, akiknek Kiss Tóth László polgármester bemutatta a projektet, mely során 64,7 millió forintból épült meg a hat család, összesen 24 ember otthona, további 15 millió forintot szociális integrációt segítő programokra költöttek, 3 millió forintot pedig szociális munkások közreműködésével beilleszkedést segítő programokra. A polgármester akkor az MTI tudósítása szerint azt is elmondta, hogy amikor van munkalehetőség, azt ugyan nem mindenki fogadja el, de összességében jól sikerültnek értékelte a romák beilleszkedését segítő programot.

Forrás: Zalai Hírlap - zeol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu