Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A közfoglalkoztatásnak képzéssel kell együtt járnia
Pintér Sándor bejelentette: a közmunkaprogramok következő állomása a szociális szövetkezetek kialakítása lesz

A belügyminiszter szerint a közfoglalkoztatási programok képzésekkel együtt képesek arra, hogy a munkanélkülieket visszavezessék a versenyszférába. Pintér Sándor erről a tárca 2013. május 7-i, budapesti, a közfoglalkoztatásról szóló nemzetközi konferenciáján beszélt. Közölte: a programok 2011-es indítása előtt a munkaképes lakosság csaknem harmada nem dolgozott, így át kellett tekinteni, hogy a készségekben van-e a probléma vagy a piac nem képes felszívni ezt a mennyiséget.


Pintér Sándor hozzátette: az érintettekkel szemben kötelezettségeket támasztottak, csökkentették a támogatási időt, és megpróbálták az embereket elmozdítani a segély irányából a munka felé. Megjegyezte: életerős, egészséges emberek ötvenkét címszó alatt juthattak szociális támogatáshoz úgy, hogy nem kellett munkát vállalniuk.

A belügyminiszter elmondta, hogy a közfoglalkoztatási program beindításakor alapvető fontosságú volt, hogy oktatással, képzéssel járjon együtt, ezzel is segítve az álláskeresők visszavezetését a piacra. A korábbi „látszattevékenységekkel” párhuzamot vonva a másik fontos szempontnak nevezte, hogy értékteremtő munkát végezzenek az érintettek, amit megbecsül, elismer a közösség.

Utalt arra is, hogy miközben sokan segélyben részesültek, a feketegazdaságot is erősítették, így a közfoglalkoztatási program annak visszaszorítására is jó eszköz.

Pintér Sándor az önkormányzatok, a munkaügyi és a kormányhivatalok együttműködését hangsúlyozva jelezte: az első évben 250 ezer ember közfoglalkoztatását szervezték meg. Az érintettek 53 százaléka alapfokú képzésben részesült, 22 százalék 50 év feletti volt, és mintegy 70 százalék napi nyolcórás munkaidőben dolgozott.

Tájékoztatása szerint 740 résztvevő településen 13 ezren kaptak mezőgazdasági, 2800-an pedig egyéb képzést. A miniszter kijelentette: a közfoglalkoztatást úgy kell folytatni, hogy ne gátja legyen a piacnak, a versenyszférának, hanem elősegítse a fejlődését. Hozzátette: a következő állomás, a szociális szövetkezetek kialakítása ugyancsak azt segíti, hogy az álláskeresők a piacgazdaság szereplőivé váljanak.

Felkai László, a tárca közigazgatási államtitkára a konferenciát követő sajtótájékoztatón arról beszélt: az idei közfoglalkoztatási programokat később szerették volna megkezdeni, de a jelentős önkormányzati érdeklődés miatt február végére már csaknem a teljes, 153 milliárd forintos keretösszeget lekötötték.

Kazatsay Zoltán, az Európai Bizottság foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás főigazgatóságának helyettes vezetője arról számolt be, hogy a következő hétéves uniós ciklus tervezése most indult be. Szavai szerint Magyarországgal is megindult az informális egyeztetés, és a közfoglalkoztatási programok területén is most érdemes leszűrni az eddigi tapasztalatokat.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó azt hangsúlyozta: a kormány felelőssége nem a gazdasági mutatók javításában van, azok csak eszközök, a cél, hogy senki ne nyomorogjon. A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésekre utalva jelezte: ha valaki azok révén tovább tud lépni, akkor fontosnak tartja majd gyermeke taníttatását is.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára úgy vélte: a közfoglalkoztatási program egyértelműen érezteti jótékony hatását; az álláskeresők nem menekülnek, hanem szeretnének csatlakozni. Megjegyezte: minden eszközt meg kell ragadni, ami a munkán és nem a segélyen keresztül keresi a megoldást.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu