Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Európai királyi kastélyok vezetői találkoztak Gödöllőn
A kastélyigazgatók elismerésüket fejezték ki a gödöllői kastélyban végzett fejlesztések kapcsán

A napokban tartotta éves közgyűlését az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége a gödöllői kastélyban. A nemzetközi szervezet elnöke, Catherine Pégard - aki a versailles-i kastély igazgatója - elmondta, hogy az éves közgyűlést minden évben más helyszínen rendezik, tavaly a Rosenborg kastély Koppenhágában volt a házigazda, idén pedig a Gödöllői Királyi Kastély.


„Nagyon örülök, hogy Gödöllőn tartottuk a tanácskozást, szép környezetben remek szervezés mellett zajlott a rendezvény. Eredményes volt az összejövetel, meghatároztuk az elkövetkező évek számos fontos szakmai találkozójának témáját. Új taggal, a varsói királyi kastéllyal bővült a szervezet, és új elnökséget is választottunk. Örömteli, hogy a gödöllői kastély aktív tagja a szervezetnek és igazgatója révén az elnökség munkájában is részt vesz. A gödöllői kastély nagyon szép és látható, hogy mennyi munka van a felújításban, s hogy hová jutott az elmúlt közel 20 év alatt. Jó lenne, ha jutna forrás a még fel nem újított részekre is" - mondta Catherine Pégard, a szövetség elnöke.

„A közgyűlést stílszerűen a lovardában tartottuk, így Európa vezető politikusai után Európa kiemelt kastélyainak vezetői is ott tanácskoztak - nyilatkozta a találkozó után Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója, hozzátéve, hogy a rendezvényen az európai királyi kastélyok vezetői közül többen először jártak Magyarországon. „Komoly elismerés, hogy mi lehettünk a házigazdák, hiszen a gödöllői kastély számos nagy, világhírű partner mellett kicsinek minősül. A nagy kastélyok több milliós látogatószámával nem is lehet vetekedni."

Rendkívül hasznos, hogy egyenlő partnerként tudunk együttműködni ezekkel a kiemelt örökségvédelmi és turisztikai helyszínekkel - folytatta az igazgató. „Mindig is azt hangoztattam, hogy nekünk nagyszerű lehetőség az együttműködés ebben a szakmai szervezetben arra, hogy tanuljunk tőlük. Ennek számos eredménye látható és elérhető a kastélyban és örömmel teszem hozzá, hogy vannak olyan elemek, amiben számos partner előtt járunk. Ilyen például az akadálymentesítés vagy az audio guide-unk tíznél is több nyelvű kínálata."

Mint Gönczi Tibor elmondta, a konferencián számos fontos témát áttekintettek. A Kultúrpont Iroda - amely az EU kultúra programjának hivatalos magyarországi koordinátora - szakértői tájékoztatta az egybegyűlteket az új 2014-2020-as költségvetési ciklus lehetséges kulturális, örökségvédelmi pályázatairól. Egyeztették azoknak a technikai találkozóknak a témáját, melyek köré a következő évek szakmai együttműködését építik. Idén még két ilyen találkozó lesz, szeptemberben ismét Gödöllőn találkoznak azok a munkatársak, akik a közösségi média és az internet használat kapcsán osztják meg tapasztalataikat egymással. A másik idei találkozón a látogató irányítás, a látogatói szokások elemzése lesz a téma. Ennek házigazdája a versailles-i kastély lesz.

„Többen döbbenten szembesültek azzal, hogy milyen állapotból sikerült idáig jutni a felújításokkal. Ez óriási eredmény, de nagyon fontos lenne, hogy tovább tudjunk haladni a rehabilitációval. Sokan nem is tudják, hogy a gödöllői kastélynak csak alig több mint a fele van felújítva jelenleg. Rengeteg lehetőség rejlik még benne, bízom abban, hogy a kormányzat képviselői is a fejlesztések folyatása mellett döntenek, és folytatódhat az a munka, melyet kiemelt projektként néhány éve megkezdtünk - a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója.


Európai Királyi Kastélyok Szövetsége

Európa legnevesebb kastélyai a gazdag kulturális örökség fontosságának hangsúlyozása és megóvása, valamint a szorosabb együttműködés és tapasztalatcsere érdekében hívták életre 2001-ben az Európai Királyi Kastélyok Szövetségét, amelynek a Gödöllői Királyi Kastély 2006 óta tagja. A kastély a szövetség rendes tagjaként aktívan részt vesz közös projektekben, melyek egy része az Európai Bizottság által támogatott Kultúra program keretein belül valósult meg. Az Európai Királyi Kastélyok Szövetségének 16 tagintézményének irányítása alá összesen 80 kastélymúzeum tartozik, amelyek az Európai Unió 14 országában valamint Oroszországban találhatóak.

 Forrás: godollo.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu