Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Korrupció gyanújával őrizetbe vették Borboly Csabát
Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik a Hargita megyei önkormányzat elnökének ártatlanságában

A romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata korrupció gyanújával őrizetbe vette Borboly Csabát, a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának elnökét. A Realitatea hírtelevízió által 2013. május 13-án délután közölt hírt az MTI-nek megerősítette Elena Curca, az ügyészség vezetője. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatban közölte, hogy a szövetség bízik Borboly Csaba ártatlanságában.


 

Az ügyész nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikust. Hozzátette, a DNA hamarosan közleményt ad ki az ügyről. Borboly Csaba - aki az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának is elnöke - második mandátumát tölti a Hargita megyei önkormányzat élén.


Útjavítási ügyekben vizsgálódik az ügyészség

Két Hargita megyei út javítása kapcsán vette őrizetbe Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét a romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) - közölte május 13-án egy rögtönzött csíkszeredai sajtótájékoztatón Borboly Melinda, a politikus ügyvéd felesége. Borboly Melinda elmondta, férjét azért idézték be május 13-án reggelre a DNA marosvásárhelyi szolgálatára, hogy nyilatkozatot tegyen, délután viszont arról értesítette családját, hogy 24 órára őrizetbe vették.

Borboly Melinda szerint férjének egyfelől azt rótták fel, hogy 2010 decemberében úgy írta alá két Hargita megyei út javításának dokumentumait, hogy előzetesen nem ellenőrizte azokat. A Hargita Megyei Tanács sajtószolgálata közleményben pontosította: hivatali visszaélés és okirat-hamisításra való felbujtás gyanúja miatt indult eljárás az önkormányzati vezető ellen.

Másokat is őrizetbe vettek 

Borboly Csaba mellett a Hargita megyei önkormányzati testület egyik képviselőjét és az önkormányzatnak alárendelt útügyi igazgatóság ügyvezetőjét is őrizetbe vette a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata - közölte május 13-án este honlapján a vádhatóság. A DNA Borboly Csabát folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, csúszópénz folytatólagos elfogadásával, magán-okirathamisításra való felbujtással, hamis irat felhasználására való felbujtással és hamis feljelentéssel gyanúsítja.

A vádhatóság közleménye szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek, amely a szintén őrizetbe vett Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel közel 1,8 millió lej (125 millió forint) kárt okozott az államnak.

A DNA közleménye szerint Borboly Csaba megkövetelte egy cégtől, hogy az önkormányzat által kifizetett összeg tíz százalékával támogasson egy egyesületet. Az ügyészség úgy vélte, a tanácselnök a nyomok eltüntetése céljából követett el további törvénytelenségeket, így 2011-ben hamis iratok kiállítására bujtott fel másokat, hogy a Számvevőszék előtt igazolja a kifizetéseket, 2012-ben pedig - amikor az ügyészség vizsgálni kezdte az ügyet - egy rendőrségi feljelentéssel próbálta kendőzni az ügyet. Az ügyészség mindhárom gyanúsított 29 napos előzetes letartóztatását kezdeményezte.


Az RMDSZ bízik Borboly Csaba ártatlanságában

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatban közölte, hogy a szövetség bízik Borboly Csaba ártatlanságában, és szolidáris a Hargita megyei önkormányzat őrizetbe vett vezetőjével. „Olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében végezte munkáját, a megyei tanács elnökeként, az RMDSZ politikusaként a Hargita megyei emberek jólétéért, mindennapjainak biztonságáért dolgozott" - áll az RMDSZ-elnök nyilatkozatában.

Kelemen Hunor reményét fejezte ki, hogy az ügyészség „mihamarabb a nyilvánosság elé tárja ennek a megdöbbentő ügynek a részleteit", és kiköszörüli a Borboly Csaba hírnevén esett csorbát. Kelemen Hunor ugyanakkor azt is közölte, hogy a szövetség elfogadhatatlannak véli, és nem tartja véletlennek, hogy a DNA alig két héttel az RMDSZ csíkszeredai kongresszusa előtt kezdett nyomozni ismét egy többéves ügyben.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu