Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A város boltja, Budapest bora és tizenkét új utcanév
Több mint hetven előterjesztést tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés több mint hetven előterjesztést tárgyalt meg  2013. május 29-i ülésén. A városatyák többek között tizenkét utca átkereszteléséről, a BKK közszolgáltatási szerződése mellékletének az aláírásáról, a város szociális boltja létrehozásáról és több új, kitüntető cím alapításáról döntöttek. Tarlós István főpolgármester visszavonta a taxirendelet módosítására vonatkozó javaslatot, arról júniusban tárgyalhat a közgyűlés, újabb egyeztetés lefolytatását követően.


 

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a Budapest, a Buda és a Pest végződésű doménnevek regisztrálására vonatkozó szabályokat. Az ilyen doménvégződést kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket.

Budapestre utaló doménnevet egyebek mellett nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani. Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van. A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, de ha az elvárások nem teljesülnek, akkor az adott doménnév visszavonható vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető.


Tizenkét utcanévről döntöttek a városatyák

Tizenkét közterület elnevezéséről, illetőleg a nevének a megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, 21 igen szavazattal. A II. kerületben Tormay Cécile írónő, műfordító nevét veheti fel egy névtelen közterület, míg a VIII. kerületben Raduly József (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezésére a Muzsikus cigányok parkja elnevezést veheti fel egy Baross utca menti névtelen terület.

Albert Flórián aranylabdás labdarúgónak, a Nemzet Sportolójának állítanának emléket azzal, hogy az FTC stadion környékén róla nevezik el a Gyáli út egy szakaszát. Lakossági kezdeményezésre a XII. kerületben a Mártonhegyi út jelenleg névtelen, közhasználatra adott magánútja is felveszi az utcanevet. A XIII. kerületi képviselő-testület azt kezdeményezte, hogy közparkot nevezzenek el Cziffra György zongoraművészről, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a Békés Imre tér átnevezésére tett javaslatot, a közterület a Csíkszentmihály nevet veszi fel. A XVII. kerület Rákoskeresztúr központjában az egykori buszpályaudvar területén kialakult névtelen közterületet nevezné el Fő térként.

A XVIII. kerület a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmára vonatkozó törvényre hivatkozva öt változtatást javasolt. A Pataky István utca Borics Pál kőfaragó nevét veheti fel. A Fürst Sándor kommunista politikus nevét viselő utca elnevezését visszaállítják: a közterület 1945-ig Kiss István építész nevét viselte. A Hámán Kató utca is visszakapja az 1946 előtti nevet, vagyis Szurmay Sándor tábornok, honvédelmi miniszternek állít emléket. A Sallai Imre utca Cziffra György zongoraművész, míg a Kulich Gyula utca Orbán Balázs székelyföldi író nevét veheti fel.


Cégbeszámolókat fogadtak el a képviselők

Elfogadták a képviselők a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a BKV és további tíz fővárosi cég 2012-es üzleti beszámolóját. A BKK 47 milliárdos nettó árbevételt ért el 2012-ben, csaknem 7 milliárd forinttal többet az előzetes tervekhez képest. A társaság egyéb bevétele viszont a tervezett 58 milliárdhoz képest 10 milliárd forinttal alacsonyabb volt. Az üzemi tevékenység eredménye 18 millió forintos, a mérleg szerinti eredmény pedig 76 millió forintos nyereséget mutatott 2012-ben.

A BKV a tervezettnél nagyobb üzemi nyereséggel és kisebb mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2012-es évet, a cég adózás előtti vesztesége 3,2 milliárd forint volt. A beszámoló adatai szerint a cég 2,9 milliárdos üzemi eredménnyel és 4,1 milliárdos adózás előtti veszteséggel számolt, ehhez képest a BKV végül 3,1 milliárdos üzemi eredménnyel és 3,2 milliárdos adózás előtti veszteséggel zárta az évet. Egy évvel korábban a cégnek 5,8 milliárdos vesztesége volt. A BKV adósságállománya a 2011-es 64 milliárd forint után 2012-ben 69 milliárd forintra emelkedett, amely a tervnél 925 millió forinttal alacsonyabb. A menetdíjbevételek a 2011-es 51 milliárd forint után 2012-ben 17,8 milliárdra csökkentek, mivel ezekre 2012. május 1-jétől a BKK jogosult.

A BVK Holding Zrt. 2 milliárd 381 millió 412 ezer forintos adózott eredményéből 2 milliárd 380 millió 506 ezer forintot javasolt osztalékként kifizetni, a fennmaradó 906 ezer forintot pedig az eredménytartalékba vezetik át. A BVK Holding mérlegfőösszege 106 milliárd 4997 millió 695 ezer forint volt a 2012. december 31-i adatok szerint.

A képviselők további tíz, kizárólagos vagy résztulajdonban álló társaság - köztük a Fővárosi Csatornázási Művek, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, a Vidám Park és a Budapest Esély Nonprofit Kft. - tavalyi beszámolóját is elfogadták.


Aláírhatják a BKK közszolgáltatási szerződésének mellékletét

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával aláírhatja a fővárosi önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) a közszolgáltatási szerződés 2013-2014-es mellékletét. A határozat szerint a BKK a 2013-as menetrendi évre (2013. szeptember 1. - 2014. augusztus 31.) 79,3 milliárd forintos forrásigényt jelölt meg a mellékletben. Naptári évre lebontva idén január 1-jétől 73,4, 2014. január 1-jétől év végéig pedig 79,9 milliárd forintos költségigénnyel számoltak. A melléklet szerint a 2013-as fedezetet az önkormányzat idei költségvetése és a kormánnyal kötött Budapest21 szerződés biztosítja. A mellékletben szerepel az is, hogy ha a kormány és Budapest között a 2013-as finanszírozásról folytatott egyeztetések alapján nem születik megállapodás július 31-éig, a fedezet biztosításának haladéktalan kidolgozása mellett a főváros és a BKK egyeztetéseket kezd. Ha a 79,3 milliárd forintos menetrendi évre vonatkozó forrást nem tudják biztosítani, akkor újratárgyalják a szerződés feltételeit. A BKK feladatellátási szerződése a hónap végén jár le.


Új elismeréseket alapított a főváros

Új címeket alapított a Fővárosi Közgyűlés a kiemelkedő fővárosi termékek, szolgáltatások és tevékenységek elismerésére, emellett a képviselők arról is határoztak, hogy évente odaítélik a Budapest bora címet vörös és fehér bor kategóriában. A döntés értelmében a Budapest-márka címet négy területen osztják ki, azt fővároshoz köthető kiemelkedő termékek, valamint szolgáltatások, kimagasló fővárosi kulturális-művészeti eredmények (például zenekarok, énekkarok, színházak, múzeumok), továbbá a kimagasló fővárosi közszolgáltatások (egyebek mellett iskolák) kapják. Az elismerést egész évben lehet adományozni, területenként évente legfeljebb tíz alkalommal. Az elismerés visszavonható, ha a díjazott később érdemtelenné válik a viselésére. Önálló címet hoztak létre a hazai vörös és fehér boroknak is. A Budapest bora címet minden évben pályázat útján ítélik oda, az elismerést Magyarországon termesztett szőlőből készített borok kaphatják.


Napi videóanyagok lesznek a Budapest portálon

Átlagosan napi egy videóanyaggal bővítik a Budapest portált. A közgyűlés az ez évre szóló költségvetésben 45 millió forintot tervezett be videócsatorna-feladatra, az összeget a Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítványnak csoportosítják át, amely átlagosan napi egy videót töltene fel a http://budapest.hu/ oldalra. Az alapítvány egy 60 négyzetméteres városházi helyiséget is kap, és a feladat ellátásához szükséges mértékben használhatja a Főpolgármesteri Hivatal informatikai rendszereit.


Létrehozzák a város boltját

A város boltja néven nonprofit üzletet nyit szeptemberben a fővárosi önkormányzat. A boltban egyebek mellett szociális intézményekben készített termékeket, továbbá diákok alkotásait mutatják be és értékesítik. A boltot a Főpolgármesteri Hivatal Bárczy utcai oldalán nyitják egy 150 négyzetméteres földszinti helyiségben, kialakítására 32,5 millió forintot fordítanak. A boltban a szociális intézményekben készített termékeket, a Magyar Iparművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak, valamint a budapesti szak- és szakközépiskolák tanulóinak alkotásait lehet megvásárolni, és interneten is árusítják majd ezeket a termékeket. A város boltjában rendszeresen lesznek kiállítások, beszélgetések, rendezvények is. A termékeket jogvédett logóval és olyan tanúsítvánnyal látják el, amely igazolja a vásárlás jótékonysági jellegét.

Forrás: budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu