Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gondot jelent a segélyeknek a kifizetése Érpatakon
Törvénytelen állapot alakult ki, mert Nagykálló és Érpatak továbbra sem tud megegyezni a közös hivatal kialakításáról

Érpatak polgármestere szerint gondokat jelent a szociális segélyek kifizetése a községben, mivel a település továbbra sem tudott megállapodni Nagykállóval a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról. A település tucatnyi lakosának a nyíregyházi kormányhivatal előtt megtartott 2013. május 8-i demonstrációján Orosz Mihály Zoltán elmondta: a megegyezés a két település érdekellentétei miatt nem jött létre, így törvénytelen állapot alakult ki.


Az önálló polgármesteri hivatal a törvény változásával megszűnt, az új hivatal pedig még nem állt fel, ezért a kormányhivatal által kiadott szakmai vélemények ellenére Nagykálló jegyzője Érpatak területén jelenleg nem illetékes - közölte a településvezető.

Érpataknak március 2-ig kellett volna közös hivatalt kialakítania valamelyik közeli helyhatósággal. A törvényi határidő lejártáig egyetlen társönkormányzattal sem kötött megállapodást a település, ezért a térségi kormányhivatal vezetője - saját jogkörében eljárva - április 1-től Nagykállót jelölte ki Érpatak együttműködési partnerének. Az egyeztetések ugyan megkezdődtek a két település között, ám a közös hivatal felállításáról eddig nem született megegyezés.

A polgármester a tüntetésen jelezte: olyan megállapodást szeretnének megkötni Nagykállóval, amelynek révén legalább részben megmaradna Érpatak önállósága. A község egyetértési és beleszólási jogot kér az Érpatakot érintő kérdésekbe, Nagykálló viszont csak tanácsadói jogot adna, ez viszont elfogadhatatlan - tette hozzá Orosz Mihály Zoltán.

Közölte azt is: a szociális segélyeket nem tudta időben kiutalni a jogosultaknak az önkormányzat, mivel nem lehet tudni, a jegyzői hatáskör miatt a saját, vagy a közös hivatal számlájáról utalják át a járandóságokat. A község egyben arra kéri az Országgyűlést, hogy törvényben szabályozza ezt a helyzetet, vagy gyakoroljon nyomást Nagykállóra.

A transzparensekkel és egy fehér koporsóval demonstráló érpataki lakosok petíciót nyújtottak át a kormányhivatal megbízottjának.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal az MTI-vel azt közölte: a hivatal minden segítséget megadott ahhoz, hogy a jogosultak a segélyeket, a dolgozók pedig a munkabéreiket határidőben megkaphassák, valamint a két település megkösse a közös hivatal alapításáról szóló megállapodást.

Palicz György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtóreferense a demonstráció kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hivatal a törvényi határidőn belül, a jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő módon, a törvényességi felügyeleti eszközök alkalmazásával a megfelelő gyorsasággal tette meg intézkedéseit és adta meg szakmai állásfoglalását, hogy Érpatak közös önkormányzati hivatalt hozzon létre.

A sajtóreferens kitért arra is, hogy a segélyek kifizetésével kapcsolatban április 30-án egyeztetett a két település, amelyen megállapodás született arról, hogy Nagykálló és Érpatak képviselő-testülete is meghozza a szociális segélyek kifizetésével és a megállapodásával kapcsolatos döntéseket.

„Az érpataki polgármester látszólag együttműködött, de nem tette meg a szükséges intézkedéseket" - hangsúlyozta Palicz György utalva arra, hogy az érpataki polgármester a megegyezés ellenére nem hívta össze a helyi önkormányzati testületet.

Hozzátette: az érpataki lakosok segélyeinek kifizetése azért nem történt meg, mert a két önkormányzat - Nagykálló pozitív hozzáállásának ellenére - nem kötötte meg a közös önkormányzati hivatal létrehozásával kapcsolatos szerződést, valamint nincs aláírt megállapodás a két önkormányzat között a járandóságok kifizetéséhez szükséges pénzösszeg biztosításáról sem.

"A kormányhivatal minden segítséget megadott ahhoz, hogy a jogosultak a szociális segélyeket, illetve az önkormányzat dolgozói a munkabéreiket időben megkaphassák, valamint hogy a közös hivatal alapításáról szóló megállapodást az érintettek megkössék" - jelezte Palicz György. A kialakult helyzetért a kormányhivatalt nem terheli felelősség - tette hozzá a sajtóreferens.

Forrás: MTI  

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu