Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A konszolidáció után is számolni kell a kockázatokkal
Hét önkormányzat pénzügyi helyzetének vizsgálatát zárta le az ÁSZ

Újabb hét település - Bábolna, Dombóvár, Felsőzsolca, Komádi, Nagyatád, Tiszacsege városok és Gávavencsellő nagyközség - pénzügyi ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ a jelentésekben felhívja a figyelmet, hogy ezen önkormányzatok esetében a kormányzati adósságrendezés után is számolni kell a pénzügyi, gazdálkodási és működési kockázatokkal.


A témacsoportos ellenőrzések keretében Bábolna, Dombóvár, Felsőzsolca, Komádi, Nagyatád és Tiszacsege városok, valamint Gávavencsellő nagyközség önkormányzatának pénzügyi ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ megállapította, hogy hat település (Dombóvár, Felsőzsolca, Gávavencsellő, Komádi, Nagyatád, Tiszacsege) önkormányzatának pénzügyi egyensúlya az ellenőrzött időszakban rövidtávon nem volt biztosított, Bábolna város önkormányzatának pénzügyi egyensúlyi helyzete pedig az ellenőrzött időszakban középtávon részben volt biztosított.

A konszolidáció után is számolni kell a kockázatokkal

Három önkormányzat esetében (Bábolna, Gávavencsellő, Tiszacsege) az állam által nyújtott törlesztési célú támogatásból a 2012. december 12-én fennálló adósságállományt és annak 2012. december 28-án fennálló járulékait kiegyenlítették. Az adósságkonszolidáció eredményeként az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzete javul, ugyanakkor a fennmaradó kötelezettségek (feladatellátás, szállítói tartozások) teljesíthetősége kockázatos - áll a jelentésekben.

A további négy település (Dombóvár, Felsőzsolca, Komádi, Nagyatád) a lakónépességére tekintettel a 2013. évi adósságkonszolidációban érintett. Az ÁSZ a jelentésekben felhívja a figyelmet, hogy ezen önkormányzatok esetében a kormányzati adósságrendezés után is számolni kell a pénzügyi, gazdálkodási és működési kockázatokkal.

A jelentésekben az ÁSZ egyebek között olyan problémákra hívja fel a figyelmet, mint: a települések gyenge jövedelemtermelő képessége; a bevételek és kiadások egyensúlya; az önként vállalt feladatokhoz kapcsoló kiadások; a felvett fejlesztési célú hitelek és a deviza alapú kötvénykibocsátásból eredő kötelezettségek; a pénzintézetekkel szemben fennálló és lejárt szállítói tartozások; vagy a kockázatkezelési rendszerek kialakításának és működtetésének hiányosságai.

Ezek eltérő módon, de mind-mind kockázatokat hordoznak az egyes önkormányzatok számára. Az egyes önkormányzatokra vonatkozó megállapítások alapján az ÁSZ a települések polgármestereinek és jegyzőinek fogalmazott meg javaslatokat. A jelentések teljes terjedelemben az interneten a www.asz.hu oldalon érhetők el.

Az adósságkonszolidációt követően kiemelt feladat az adósságállomány újratermelődésének megelőzése, ezért az ÁSZ 2013-ban is kiemelten fókuszál az önkormányzatokra, pénzügyi gazdálkodási helyzetüket, annak szabályosságát témacsoportos ellenőrzések keretében, kockázatalapú kiválasztás alapján értékeli - állapította meg az Állami Számvevőszék legújabb vizsgálatában, melyben hét önkormányzat pénzügyi helyzetét tekintette át.

Az ÁSZ az önkormányzatok pénzügyi gazdálkodási helyzetét, annak szabályosságát úgynevezett témacsoportos ellenőrzések keretében, kockázatalapú kiválasztás alapján értékeli. Az ÁSZ a vizsgálat alapján ismét megállapította, hogy meg kell előzni az önkormányzati adósságállomány újratermelődését. Az államháztartás helyi szintjén megjelenő gazdálkodási nehézségek, a pénzforgalmi hiány növekedése, az eladósodás az számvevők figyelmét a helyi önkormányzatok pénzügyi helyzetére irányította. A 2011-ben megkezdett helyzetelemzés tapasztalatai megerősítették, hogy szükség van a beavatkozásra, hiszen a pénzügyi nehézségek, az eladósodottság már az egész önkormányzati rendszer működését veszélyeztette.

Új megközelítéssel ellenőrzik az önkormányzatokat

A helyzetelemzést 2012-ben az ÁSZ új módszertani alapokra helyezte, az egyes önkormányzatok pénzügyi helyzetét az ÁSZ a hagyományos pénzforgalmi költségvetési előirányzatok elemzése helyett a pénzintézeti gyakorlatban alkalmazott új jövedelem típusú mutatórendszer alkalmazásával elemezte. Ez az úgynevezett CLF módszer, amelynek alkalmazása esetén elkülönülnek a vagyonnal kapcsolatos, illetve a feladatokkal közvetlenül összefüggő folyó (működési) és a felhalmozási (beruházási) bevételek és kiadások.

Az ellenőrzések keretében az Állam Számvevőszék értékelte az önkormányzatok adósságkezelési és likviditási helyzetét, illetve bemutatta a pénzügyi egyensúly alakulására hatással lévő folyamatokat. A számvevők feltárták az ezekre ható kockázatokat, a pénzügyi egyensúlyi helyzetet befolyásoló döntés-előkészítő eljárások szabályosságát, minősítették az ezekkel összefüggő belső kontrollok kialakítását és működését, valamint az ÁSZ által az ellenőrzött időszakban végrehajtott ellenőrzés megállapításainak hasznosulását.

Az ellenőrzéseket a 2009. január 1. és 2012. június 30. közötti időszakra vonatkozóan végezte az ÁSZ. A pénzintézetekkel szembeni kötelezettségek állományának ellenőrzésekor a 2011. december 31-én fennálló kötelezettségek keletkezésének kezdő időpontját vették figyelembe a számvevők.

Forrás: ÁSZ - Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu