Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A csődbe ment települések 8,5 milliárddal tartoznak
A 14 település egyike sem nagyberuházás miatt adósodott el
Összesen 8,5 milliárd forinttal tartoznak azok az önkormányzatok, amelyeknek tartozását nem vállalta át az állam, mert már korábban csődbe mentek. Az állam eddig nagyjából 700 milliárd forint adósságot vállalt át az eladósodott önkormányzatoktól, ám így is maradt még problémás település. Azokat ugyanis nem érintette a program, ahol a helyhatóság csődje miatt már korábban adósságrendezési eljárást kezdtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 14 település van ilyen helyzetben, amelyek összesen több mint 8,5 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel. Közülük kettőnek haladja meg lakosságszáma az 5 ezer főt: a majdnem 4,5 milliárd forinttal tartozó Tiszafüredé és a szerényebb, 2,2 milliárdos adóssággal küzdő Hevesé. 

Egyik település sem nagyberuházások miatt adósodott el. Tiszafüreden január végén döntött a képviselő-testület az eljárás elindításáról, miután fegyelmi eljárása miatt felfüggesztették a polgármestert. A Pintér Erika ellen indított eljárás azóta befejeződött és a városvezető újra munkába állt, majd meg is alakították az adósságrendezési bizottságot. Az InfoRádió megkereste a polgármestert, hogy magyarázatot adjon a többmilliárdos adósságra, ám nem tudták elérni.

Hevesnek a pénzintézetekkel szembeni 2,2 milliárdos tartozásán felül egyéb tartozásai is vannak - mondta a település jegyzője. Szabó Sándor kiemelte: a meglévő intézményrendszer működtetésére nem volt elégséges a központilag biztosított pénzügyi forrás, illetve az a forrás, amit a városban meg lehetett szerezni helyi iparűzési adóból vagy egyéb bevételből. Hozzátette: gigaberuházásuk nem volt.

A helyhatóság egyébként minden hitelezőjével megállapodott, bírósági határozatra vár az eljárás lezárásáról. Tartozásait önkormányzati vagyontárgyak értékesítéséből, és újabb hitel felvételével egyenlítheti ki, hacsak az állam nem nyújt segítséget, ahogy a többi önkormányzatnak, erre az adósságrendezési eljárást lezáró bírósági határozat után 60 napja van a kormánynak.

Az 5000 fő alatti települések közül Gelse egymilliárdnál némileg kevesebb, Abádszalók pedig valamivel fél milliárdnál több forinttal tartozik. Adósságuk nagysága szerinti sorban 100 millió forint alatti tartozásukkal Tiszabő (79 millió), Nyírkarász (78 millió), Tiszabura (77 millió), Tiszaderzs (51 millió), Kőtelek (59 millió), Versend (26 millió), Erdőbénye (19 millió), Siklósnagyfalu (15 millió), Selyeb (10 millió) és Kiscsécs (4 millió) szinte aprópénzzel tartozik az előzőekhez képest.

Az összes közül a legrégebb óta Tiszaderzs adósságrendezési eljárása húzódik, 2008-ban kezdték - mondta a település polgármestere. Fótosné Czeglédi Zsuzsanna kifejtette: a három vitatott hitelezői igény közül kettővel sikerült megállapodni, viszont a harmadikat két évig tartó bírósági tárgyalások és pereskedések sora követte, emiatt tartott ilyen sokáig az eljárás lefolytatása.

Az utóbbi években egyébként az említetteken kívül másik hat településen kezdtek adósságrendezési eljárást, amelyeken be is fejezték. Ősi, Nemesvid és Olasz segítség nélkül tudta lezárni. Seregélyes, Vizsoly és Salomvár tartozásait azonban csak idén, állami segítséggel konszolidálták.

Forrás: InfoRádió

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu