Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Páva Zsolt zsebből kifizette a vízműrészvények árát
A jelképes vételár befizetésével talán pont kerülhet a negyedik éve húzódó történet végére
Saját zsebből fizette be a Pécsi Vízmű Zrt. részvényeinek jelképes, egyeurós vételárát Páva Zsolt, Pécs polgármestere az önkormányzat pénztárába. „Egy otthon talált francia egyeurós pénzérmét hoztam magammal. Bár a városnak is van egy eurója, fontos gesztus volt, hogy ezt én magánszemélyként fizessem be a város kasszájába" - mondta 2013. május 9-én a fideszes politikus a pénztár előtt újságíróknak.

Páva Zsolt április 26-án jelentette be, hogy Pécs jelképesen, egy euróért visszavásárolta a Pécsi Vízműnek a francia Suez Environnement vállalatcsoport által birtokolt tulajdonrészét. A korábban követelt 10 milliárd helyett a Sueznek 3 milliárd forint kompenzációt is fizetnek, amelyet a július 10-iki fizetési határidőig a kormány biztosít a város számára.

A polgármester a bejelentéskor hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a megállapodással jól járt, hiszen a 3 milliárd forintos kompenzálással szemben az elmúlt 3 és fél évben megtakarítottak a pécsi polgároknak 2,9 milliárd forintot, azaz ennyivel fizettek kevesebbet a szolgáltatásért. Hozzátette: ez idő alatt az új szolgáltatónak, a Tettye Forrásháznak pedig közel 500 millió forintos nyeresége volt.

Pécs 2009. október elején mondta fel a szolgáltatási szerződést, és vette át a városi vízközműveket, miután az addigi vízszolgáltató Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetőit. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház a szolgáltató.

A város és a kisebbségi tulajdonos francia Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei mintegy 40 jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Suez 32,3 millió euró, azaz mintegy 10 milliárd forintról szóló beadványt nyújtott be a bécsi választott bírósághoz a Pécsi Vízmű székházának elfoglalásáért és a kiesett bevételért. A kárigényt Pécs „méltánytalannak és szándékosan túlzónak" tartotta.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. A döntést a Kúria elődje, a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.

A Kaposvári Törvényszék időközben jogerősen kimondta: jogsértő volt a vízműszékház 2009. októberi birtokbavétele, az eredeti állapotot azonban nem állíttatta helyre, mert úgy találta, annyi változás állt be az ügyben, hogy az nem indokolt.

A Suez és a város megállapodásának aláírását követően a pécsi MSZP jelezte: hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a dokumentumok áttanulmányozását követően ugyanis feltételezik, hogy amennyiben a városvezetés a 2009-es közgyűlési határozatoknak megfelelően járt volna el, nem kellene 3 milliárd forint kompenzációt fizetni.

Erre a polgármesteri kabinetiroda akkor úgy reagált, hogy „az MSZP még mindig képtelen a pécsiek oldalára állni, csak saját önös politikai érdekeit követi". „Az MSZP képtelen elviselni, hogy Pécs sikerrel szerezte vissza a legfontosabb közszolgáltatását, hogy a város vízszolgáltatója csak a pécsiek és nem egy multinacionális, külföldi cégbirodalom érdekei szerint működik" - írták annak idején.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu