Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A TÖOSZ szerint szabálytalan a Margitsziget átvétele
A szövetség elnöksége úgy véli, ezzel a precedens jellegű döntéssel sérülhet az önkormányzatisághoz való jog

A Magyarországon is törvénybe iktatott európai önkormányzati charta szerint nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy helyi népszavazás nélkül - hívja fel a figyelmet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége. Állásfoglalásuk szerint a Margitsziget közvetlen fővárosi igazgatásáról szóló, beterjesztett törvényjavaslat szembe megy a charta szabályozásával.


A törvényjavaslat a magyar közigazgatási rendszerben eddig nem ismert kategóriaként bevezetné a „fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott közigazgatási terület"  fogalmát, s lehetővé tenné, hogy a fővárosi kerületek közigazgatási területéhez tartozó egyes területeket az érintett kerület közigazgatási területéből és igazgatási illetékességi terültéből kiemelve a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi önkormányzati igazgatás hatás- és illetékességi körébe vonják. A törvényjavaslat elsőként a XIII. került határait módosítva a Margitszigetet javasolja a Fővárosi Önkormányzat közvetlen igazgatása alá vonni.

Az előterjesztés elfogadásával a főváros közigazgatási területe 23 kerületből és a Margitszigetből állna, ami az egységes közigazgatási illetékességi területfelosztást bontaná fel - hangsúlyozza a TÖOSZ. Megemlítik, hogy minderről az érintett kerület polgármesterétől szereztek tudomást, mivel az előterjesztő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a törvényben biztosított véleményezési lehetőséget nem biztosította sem az önkormányzati szövetségek, sem az érintett önkormányzat számára.

Kifogásolják, hogy a Margitsziget esetében az összes kerületi feladat elvételéről van szó, ami a charta szabályozása alapján nem értelmezhető. A törvényjavaslat alapvetően egy kerületrész új igazgatási egységgé alakítására irányul, viszont precedens jellegű, így fennáll a lehetősége annak is, hogy hasonló törvénymódosítással egyéb önkormányzatok közigazgatási határát - az érintettek akaratával szemben - a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés megváltoztathassa, amelynek révén sérülhet az önkormányzáshoz való jog - figyelmeztet a TÖOSZ.

Forrás: TÖOSZ - Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu