Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tizenhét Balaton-parti kemping kerül kalapács alá
Az érintett önkormányzatok szívesen megvennék az ingatlanokat, ám a milliárdos vételárat nem tudják kifizetni

Kalapács alá kerül az egykori SioTour vagyonának egy része. A jelenleg az SCD Group tulajdonában levő 17 vízparti kempingeket 20 milliárd forintos jelzálog terheli. Az érintett önkormányzatok szívesen megvennék az ingatlanokat, ám a milliárdos vételárat nem tudják kifizetni. A polgármesterek azt mondják: mindez annak az eredménye, hogy 2004-ben fillérekért herdálták el a megyei önkormányzat vagyonát - tudósít a Somogy TV.


Ez a több mint ezer fő befogadására alkalmas Siófok- Sóstói kemping is kalapács alá kerül. A legutóbbi tulajdonos SCD Group itt is komoly fejlesztéseket ígért. Ám, ahogy a többi tervből, ebből sem lett semmi. A cég csődbe ment, vagyonát most egy felszámoló cég értékesíti. Siófok is megvásárolhatná a területet, de a vezetés úgy döntött nem tart igényt az ingatlanra.

- Fekvése alapján nem olyan jellegű, hogy valamilyen közösségi célt meg tudna valósítani - mondja Balázs Árpád, Siófok polgármestere. „Gyönyörű terület, közel a Balatonhoz, de nem vízparti. Van egykori SioTour vagyon, amelynek lettünk volna és lehettünk volna nagyon szívesen gazdái. Ezeket már vagy eladták lényegesen magasabb áron, mint ahogy vették vagy most még nem kerül értékesítésre."

Balázs Árpád ezzel arra célzott, hogy a SioTour Rt. vagyonát korábban 1, 8 milliárd forintért adták el, ehhez később az SCD 3 milliárd 120 millió forintért jutott hozzá. A sajtóhírek akkoriban úgy szóltak: „fillérekért vették meg a Balaton-partot".

- Most látszik a felszámoláskor, hogy elkótyavetyélték ezt a vagyont. Annak idején jómagam voltam leginkább, aki a pénzügyi bizottság elnökeke az ellenzője, hogy ilyen áron értékesítsék ezt a vagyont, de az akkori MSZP-Somogyért többség átverte a közgyűlésen a Fidesz és a vízparti önkormányzatok tiltakozása ellenére. Ennyi pénzért a Balaton parti települések is megvették volna az ingatlant. Ez az állami vagyonnak az elherdálása - teszi hozzá a polgármester.

Balázs Árpád véleményét osztja Takács József, Balatonszemes polgármestere is. A településen a Vadvirág kempinget adták el áron alul.

- A terület négyzetméterét háromezer forintos áron vette meg a befektető, a szemesi önkormányzat, akár hitel vagy befeketető árán is adna háromezer forintot négyzetméteréért a balatoni parti ingatlanoknak. Most viszont 6 milliárdért értékesítené a felszámoló cég, amit az önkormányzat nem tud kifizetni - mondja Takács József, aki attól tart, hogy ismét spekulánsok kezébe kerül az értékes terület.

- Hogyha ha ez újból egy befektetői csoportnak a kezébe kerül, akkor ki fogják parcellázni és nemcsak az államnak lesz ebből hátránya, hanem Balatonszemes költségvetését is igen érzékenyen fogja érinteni mínuszosan, márpedig azért, mert ha itt nem lesz kemping, akkor nem lesz idegenforgalmi adóbevétel - mondja a polgármester.

Hogy fennáll-e ez a veszély, arról a 17 ingatlan értékesítő felszámolót kérdezte volna a stáb, de nem sikerült elérni. Így azt sem tudni, lesz-e olyan kikötés az értékesítés során, hogy az ingatlanokat a korábbi funkciójuknak megfelelően kell használni. Az ingatlanokat 20 milliárd forintot meghaladó banki jelzálog terheli, értékük a legutóbbi vagyonértékelés szerint szintén ilyen nagyságrendű.

A kempingeket a felszámoló hirdetménye szerint a becsült ár legalább 70 százalékáért lehet megvásárolni, de egyelőre úgy tűnik, kétséges, hogy az egyébként értékes területekre ezen az áron lesz vevő. A kérdés, hogy a finanszírozó és jelzálogjoggal rendelkező bankok hozzájárulnak-e a mérsékeltebb áron való értékesítéshez. A felszámolónak év végéig kell értékesíteni az ingatlanokat. A badacsonyi, zamárdi, siófok-sóstói és keszthelyi kempingek ezt követően kerülnek kalapács alá.

Forrás: Somogy TV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu