Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ökoturisztikai tanösvény épül a tatai Fényes Fürdőn
A 184 milliós beruházásból látogatóközpont és vízi játszóteret is kialakítanak a 33 hektáros természetvédelmi területen

A bányászat megszűnése után életre kelt forrásokkal táplált tatai Fényes Fürdő természetvédelmi területen az önkormányzat ökoturisztikai tanösvényt hoz létre, mely bemutatja a vizes élőhely állat- és növényvilágát - tájékoztatta a projekt koordinátora az MTI-t. Lakos Zsuzsanna elmondta, a fürdő természetvédelmi területen fekszik, melyen öt forrástóból és környezetéből 20-22 fokos, enyhén szénsavas víz tör fel.


A 33 hektáros terület jó része érintetlen, azon égerláp található, illetve számos védett növény- és állatfaj él. A tanösvény megvalósításához az önkormányzat 184 millió forint uniós támogatást nyert el.

Az ösvény első szakaszán, a régi medencék fölött a látogatok túravezető nélkül, kötélhídon és csónakon is közlekedhetnek. A fokozottan védett természetvédelmi terület csak vezetővel kereshető fel. Itt a látogatók felmehetnek a lombkorona szintjéig, ahol képet kapnak az élővilágról.

A területen kialakítanak egy látogatóközpontot, melyben a tágabb környezet, a Ramsari övezet nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyeihez tartozó az Öreg-tó és a Ferencmajori halastavak élővilágát is bemutatják. Az épület előtt egy szerkezet mutatja majd a feltörő karsztvíz nyomását. A gyerekeknek vízi játszóteret hoznak létre aranymosó tóval, vízi puskával, kötélhíddal és vízi kerékkel.

A Fényes-fürdő területén lévő földtani törésvonalakból a Gerecse hegységben összegyűlt karsztvíz tör a felszínre. A vízhozamra jellemző volt, hogy 1886-ban az Akadémia megbízására megtervezték Budapest egy részének vízellátását a tatai források vizéből. A terv elvetésének egyik oka az volt, hogy a 20-22 fokos víz Budapestig csak 17-18 fokra hűlt volna le.

A forrásokból és azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki. A térség szénbányászata intenzív vízkiemeléssel járt, ezért 1972-ben elapadtak a források és a fürdő fúrt kútból üzemelt. A bányászat megszűnése után a források újból működnek, jelenleg napi 30 ezer köbméter víz tör a felszínre, a tavakba és környezetükbe visszatérhet a korábbi élővilág.

Forrás: MTI - Turizmus Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu